November 22, 2011

5 Perkara Yang Anda Boleh Belajar Mengenai Posting Aku Semalam

1. Kelulusan adalah amat penting. Kau takde kelulusan kau perlu bergaji lebih rendah berbanding mereka yang berkelulusan. Itu adalah peraturan sesetengah orang yang dah di set dalam kepala dia.

2. Seseorang itu akan kekal berpuas hati dengan apa yang dia ada selagi tidak ada orang lain cuba minta lebih daripada apa yang dia dapat.

3. Kerja sebagai jurutol? Kalau boleh jangan cuba minta gaji lebih tinggi kerana,come on la...anda jurutol aje. Fresh grad pun Rm1800 aje tau! Jadi jurutol kena mintak kurang dari tu.

4. Seseorang itu tidak akan bersuara selagi tidak ada orang lain yang berani bersuara.

5. Kerja jurutol? Jangan expect gaji yang reasonable sebab ramai jugak yang tak terlibat pun dengan pekerjaan tu tapi bermentaliti macam CEO syarikat tol.


.........

Artikel semalam rekaan aku.
Aku memang penipu.
Tapi kau tak boleh tipu respon kau.

Jika anda merasakan RM2200 untuk jurutol di Malaysia adalah sesuatu permintaan yang tidak munasabah...anda sebenarnya yang tidak munasabah.

 Terima kasih.
Aku tak expect dapat respon negatif sebanyak tu.
Sangat berjaya eksperimen aku. Yea!

29 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

gaji adalah brdasarkan tahap kepentingan,kemahiran dan kesukaran sesuatu kerja serta berapa ramai yg bleh melakukannye.xde masalah kalau gaji jurutol 2.2k tp gaji2 profesion lain pun perlu diselaras.

Tanpa Nama berkata...

kau ke yg tgh byr tol tu mantot? kau ngorat awek tol tu ke ? peace katenye...

Mantot berkata...

tak..aku cilok gambar tu.kalau aku ngorat,rasanya jari hantu dia bagi kat aku

Tanpa Nama berkata...

tot = lu pale otak mmg bijak.. bleh bikin batu cincin.. hahaha

tp gua sokong lu tot utk statement no.3 - mentaliti so called golongan2 terpelajar yg suke meninggi diri secara tidak sedar.. yg suke merendah-rendahkan org lain pabila dia rase org lebih rendah mndpt sesuatu yg patot.. tp x sedor2 yg dorang tu sbnrnye golongan x berakal...

Bukan JuruTol berkata...

Cayalah, bro! Rimas aku tengok ramai merendah2kan jurutol semalam.

Mantot berkata...

bukan jurutol aje..nelayan,petani,pekebun,buruh kasar,pembantu rumah,waiter,waitress,cashier kfc..

ramai lagi

Cik Siti Fairuz berkata...

kitorg pun tengah test ko mantot. ko jgn percaya ngn respon org, sbb berpura2 itu adalah satu seni..
eksperimen ko dpt B aje. memandngkn hari ni ko bersemangat nk ulas lg.. ko dpt B+. peace

Clock Wise berkata...

Repost komen aq dr post ko semalam:

Quote org- "kerajaan xleh bg education preeee"

Mana ada education free kat dunia ni? Chinese tak sibuk2 pun demand camni. Diorang kerja keras kat kedai hardware, ubat, plumber & mcm2 kedai. Then, sponsor sendiri 100% utk anak2 belajar oversea.

Yg Chinese tak mampu sambung belajar, mmg TAK sambung langsung. Tapi kerja keras buat bisnes bengong2 pun. Fresh grad Melayu? Baru nak start bisnes bukak bengkel, kebun pun dah satu kampung kutuk. Hampeh belajar tinggi2, tapi keje 'tak best', wat malu mak bapak.

Mentaliti Melayu yg kena ubah sebenarnya. Aku bkn idealistik, tetapi mentaliti BOLEH ubah jika itu pilihan kita!

Sidratul Muntaha berkata...

academician yg bajet bagus?!
suke buta hands on..
klu ngongkek tu mgm pandai jer hands on..
suh pegang playar?
tak reti
suh pegang screwdriver?
entah ape2...
even worse..
tak kenal pun..
jgnkan bangsaku sendiri tanah tumpah ni.tpi foreigner pun sama jer.
ckp nak gah saje!
atas kertas,boleh la..
cuba ko tukar minyak hitam keta?!
mcm haram J!
klu takde tukang2 pecacai2 yg korang kate pecacai ni...
takdelah kebergantungan asa kehidupan itu berjalan lancar.
klu rasa ilmu yg ko belajo tu bagus..pergilah tanam tanamana utnuk dimakan hanya dengan teori2 kat buku tu tanpa membajak dan menggembur.
palui!

Nurul Syuhada berkata...

memain plak die..yeye aku berhujah..ekekeke...

Gua berkata...

Teringat la gua zaman uni, kengkawan yg kejenye menumpang assignment/projek org laen, pastu dlm bilik kuliah/bengkel/lab main Friensdter(budak2 skrg FB) memanjang. Lps grad, tak puas hati gaji permulaan lagi sikit dari lepasan SPM yg portfolio diorang yg lagi best!

Weehh.. aku belajar penat2 tau! Gaji mesti ler besarr.. Ye.. penat ngadap FB.

Hj Najib berkata...

ya memang perlu ubah mentaliti
'aku belajar lagi tinggi so gaji aku kena lagi besar'

tapi, itu tak ubah pun hakikat sbg CONTOH, ko tiada kelulusan yg sesuai, pengalaman yg betul ko boleh demand gaji yg tinggi.

ni realiti la mantot

berbalik kpd CONTOH ko semalam, bukanlah satu respon negatif melampau bila most org cakap kerja jurutol nak gaji RM2200 adalah bullshit

eksperimen ko adalah tidak munasabah, kesimpulan ko KURANG munasabah

Lady Windsor berkata...

Ceitt caya la ko...memang hidup habes article ko tu..patutlah aku roger kroni media, depa terpisat2 pasai article tu...Bernama pun kata x dak...

mirul berkata...

gua tak peduli sangat tentang mentaliti manusia dan gaji dengan tahap kebijaksanaan orang ni.

gua nak ulas satu je,

kiyut jugak jurutol tu.pehhhhh

ana berkata...

pokoknya takde yg senang dalam dunia ni, keje ape sekalipun ada kesusahannya, even orang yg bergaji besar dia pernah merasa duduk kt bawah dulu, yg terus lompat dpt gaji besar pun bersusah belajar tinggi2. bg orang yg xstart dgn high edu kena bersusah keje pada level yg sama, nak xnak pandai2 la prepare financial kte, harga brg sentiasa akan naik gak :)

Tanpa Nama berkata...

mmg xde benda senang dalam dunia ni.. tambahan bila kerajaan yg asyik menyusahkan rakyat dia mcm kita ni :p kang ada yg bantai aku ni, hahaha..

bg aku benda ni simple je, rege barang naik, minyak naik, rege tanah naik, kos hidup naik.
gaji masih ditakuk yg lama. bawah RM1000 gaji ko nk hidup kalu dkt area KL/Selangor, mmg minta simpang la, you had to survive. org atas x pandang kesusahan org bawah2 ni. selagi xde yg bersuara, org atas pn alpa :) at least jurutol ni ask for increment to suite the current situation. (walupn rekaan semata2 dari mantot)

pasal education, belajar tinggi2 & nk gaji besar2.
mcmana xnak gaji besar, ko ngaji tu dah tanggung hutang PTPTN dah weiii (bg yg xde scholarship, etc).
keluar2 grad da ada satu hutang dimana gov sepatutnya bg education free je dkt rakyat2 yg manja ni :p
xyah tanggung hutang pas grad, keje starting gaji RM850 pon ok what?? blh hidup lg tu, kekeke..
lepas tu, nak g keje kena ada transport, beli la moto @ kereta (ini bab lain : bab rege kete/moto kt malaysia ni). tambah lagi satu hutanggggggg...
gaji masih RM850 lg tu, cukup ke bangg??? naik public transport? minta maap, x efisien beb.
bila dah lama skit keje, nak kawen plak, duit lg.. oo lupa, gaji Rm850 tu blh buat simpanan sikit2.. 10 tahun kemudian cukup kot simpanan nak kawen, dlm masa 10 tahun ni tahan je nafsu yg bergelora nih. nanti dah ada family, nak ada anak pulak, takpe, gaji RM850 tu cukup tuk sara anak2, beli pampers, beli susu, beli baju, etc.

sorry pjg korang nk membaca, takat ni je kot nk mengomen :)

-apa2pn rezeki tu datang dari Allah-

Tanpa Nama berkata...

kalau gaji jurutol jd RM2.2k, konpem gaji profesion2 lain naik juga.

gaji engineer dari RM2k jd RM4k.

in the end, apa dapat? gaji semua org kekal akan lg tinggi dari gaji jurutol, harga barang2 semua konpem akan naik juga. in the end, gaji jurutol still x blh bayar byk2, x blh beli barang mahal2.

purchasing power parity will still be the same. just merely increasing the salary will not work.

-anon2311-

Hj Najib berkata...

setuju dgn anon 2311

EmoGiler berkata...

Tak kisah la ko belajar tinggi, nak gaji banyak. Tapi kenapa nak pertikaikan gaji org lain. Seperti kata mantot la banyak sangat ceo plus kat malaysia ni. Kenapa tak boleh nak tgk org lain senang dengan lapang dada. Ini tak, nak jugak bandingkan dengan diri sendiri. Bila kita tak dapat kita ada perasaan org lain pun tak layak dapat. Emo jugak la baca komen post lepas.

Raden berkata...

aku spm jer tapi dh bertahun keje, masuk je budak grad, sebelum confirm... punyer la baik, lepas jer confirm demand gaji lebih sbb "aku grad U"... hahahahaha, aku suruh wat slide presentation powerpoint point pon ko dh gelabah, nak gaji lebih, tak malu ke wei... hahahahahaha

Raden berkata...

tapi aku mmg setuju sapa yg cakap "kat m'sia ni, hampir semua pekerja UNDERRPAID"

Tanpa Nama berkata...

yg x puas hati grad U gaji lg besar ni jeles ke?

Utk apa masuk U 3-4 thn, hempas pulas dgn assignment/exam sume dgn hutang PTPTN berpuluh ribu? Utk hidup yg lebih baik la. SO, grad U lebih berhak gaji lebih tinggi dr SPM. Pengalaman bekerja mestila grad U susah nak compete dgn SPM, sbb grad U habiskan bertahun dlm U.

Lg satu yg SPM kalau pendapatan tahunan tak sampai 25K, ada ke korg byr cukai pendapatan? ada? bersyukur laaa duit korg tak digunakan utk kroni2 krjaan...

Tanpa Nama berkata...

Eksperimen ye Tot? Mane objektif,methodology, hypothesis nye ? Sila nyatakan hehe

nadia berkata...

senang citer:-
1. gaji minimum wajib dlaksanakn.
2. tingkatkn kadar purchasing power d Msia.
3. Krgkn harga brg keperluan cth: kereta. Kereta d Msia mahal sbb cukai terlalu tinggi. mungkn utk protect Proton. Well, Proton kena usaha sesuatu. reduce cost & improve quality.
4. Rakyat Msia pun kena tukar gaya hidup. stakat gaji 1800, jgn berangan ko hebat ko exec nak pakai keta mahal2 (tunggu @ desak kjaan turunkn harga keta), jgn rasa ko hebat nak pakai talipon memahal. Hidup sederhana sudah. ni, dlm U pun, 'mengebat' pakai talipon kalah prof (pakai duit loan plak tu). - komen ini hanya utk yg berkaitan.
5. yuran university 2-3 ribu semester adalah reasonable. UK pun charge citizen dia 3-4 k per semester. primary & 2ndary school mmg free. foreign students je dia charge triple. tp kl kjaan mampu utk sediakn pengajian tertiary secara percuma amat dialu2kn.
6. pendpt peribadi aku - Msia sepatutnya x yah beria2 nak tukar semua status institue kpd u (ini byknya for political gain). Bila status dah bertukar, focus akn bertukar. Akhirnya, berlaku mismatch dlm dd/ss pekerjaan. Unless graduan msia bersedia mencuba nasib d luar negara selayaknya dgn degree yg dpegang. Sedangkn penawaran kerja2 yg bersifat teknikal sgt byk d Msia yg mana kurangnya org nak kerja. Gaji org yg kerja teknikal ni lg byk dr peg. pentd. (kl gaji djdkn ukuran la). rata2 org melayu (khususnya lelaki) byk yg terer bab2 teknikal ni. lepas tu, kl rasa krg nak further ke apa ke terpulang la....
7. cuba keluar dr mentaliti makan gaji. instead, bkk bisnes @ ternak lembu @ bkk ladang/ kebun. langkah awal secara kecil2an pun ok. sekurang2nya, boleh jgk dwujudkn peluang pekerjaan.
8. fresh grad, jgn perasan korang bagus sbb ada degree, keje cr pengalaman w/pun sbg tukang jg stor @ cashier @ apa shj. - once again, this comment is only applicable to ceratain people & also this comment is not to underestimate tukang jg stor @ cashier....

pastu ada la yg akan kata, komen bleh la, cuba buat tgk.... ubah mentality confirm bleh buat. & kl x der kebocoran @ ketirisan @ rasuah - rakyat msia la yg paling selesa hidupnya. percayalah kata2 aku ni... so, mengundilah dgn bijak...

Raden berkata...

yg lawak, berhempas pulas ngan exam suma, ptptn lagi belajar business kat U (baca kolej)

tapi bila masuk alam pekerjaan, masuk line security, pastu nk demand gaji, hahahahahahaha...

aku puji korang x pilih keje, tapi nk demand pon agak2 la...

yang bagus tu, mmg bagus, merendah diri, tau hormat senior, dgn senang ati kita yg senior rekomen konfirm cepat2...

tapi yg kerek tu, tak bole wat apa la...

Tanpa Nama berkata...

well said nadia :) setuju dgn apa yg ko luahkan. aku nak luahkan mcm ko tp x kesampaian.

Tanpa Nama berkata...

interest rate kena tengok, rakyat malaysia wajib tahu tentang ekonomi negara, bukan dengar "kami akan...., kami akan....." economic growth, inflation, unenployment rates, blah2. baru cakap pasal buying power. wake up malaysians, learn ur economy.

nadia berkata...

aku dah tulis pnjg utk komen anon kat atas ni... tp unable to publish... malas dah aku nak menaip pnjg2 lg...
just nak bgtau, ko kena tgk jgk peranan middleman, monopoly, rasuah & uneffective cost (vendor2 yg ada kaitan langsung dgn politik)... byk lg malas aku nak taip blk... jgn depends on economic variables alone... semua ni ada kesan ke atas harga end product...

Tanpa Nama berkata...

i didnt say that i depends on economic variables alone. its the basic of economic principles. tak boleh deny kan? bila rakyat ambil tahu baru mereka boleh ubah mentaliti. belajar alif ba ta, baru boleh mengaji lancar kan?

u'll be unable to predict the market value of x product if u dont have the basic knowledge of economic.

dari situ baru kita dapat concrete support utk arguement kita tentang isu kenaikan harga barang, underpaid wages, dan sebagainya.

tak gitu cik nadia?