November 11, 2011

Awkward Agama : Melacurkan Islam Adalah Pekerjaan Yang Halal dan Sah di Malaysia

Kalau kau bukak paper, khasnya paper yang orang Melayu suka baca, ada banyak iklan mengenai produk-produk kesihatan.Jadi hari tu bila aku baca pasal satu produk yang menulis; "Bila anda dirawat oleh mesin terapi kami selama satu jam sama seperti anda bersenam selama 3 jam.."

Aku tergelak bila baca statement tu. Kelakar. Sangat kelakar.

Tapi apa yang sangat obvious mengenai produk berunsurkan "miracle medicine" ni adalah mesti iklan dia akan tepek muka mamat Melayu pengasas perubatan tu dan selalunya produk2 tu akan dinamakan dengan nama-nama yang berbunyi Islamik, sebab kita tau...kalau orang Melayu nampak produk Islamik...orang Melayu akan berdondon pergi beli...henfon Islamik,mesin terapi Islamik,water filter Islamik, seluar dalam Islamik...semua benda Islamik. Tak kiralah berapa ribu harga dia sekalipun.

Kepada yang beli produk camtu, kau tak fikir logik ke? Macam mana sebuah mesin yang nampak macam sangat cap ayam kualitinya..mampu gantikan hospital yang ada doktor dan beratus nurse?

Bukak la kepala kau...

Siapa yang buat mesin tu?
Siapa yang cipta mesin tu?
Dari mana mesin tu datang?

Konfem research untuk buat mesin tu bukannya dilakukan oleh "Doktor Melayu" kita yang tepek muka dia dalam iklan tu. Dia takde terlibat langsung dalam penciptaan mesin tu....

Apa yang dia buat hanyalah bawak masuk mesin tu dari China..copkan nama Islamik dekat produk dari China dan kemudian claim tu produk dia.

Wajah2 "Doktor yang maha hebat" yang kau nampak dalam iklan tu sebenarnya hanyalah middleman..atau dalam erti kata lain...salesman yang poyo dan exaggerate produk orang lain dan claim itu produk dia. Tapi macam biasa...orang Melayu, bila nampak produk bernama Islamik...dia akan support. Semua atas nama Islam. Taruk aje nama company ala Islamik..produk ala Muslimin sket...setel.

Aku pun ingat nak meniaga..."Pelacur Islamik."
Mesti ramai yang nak langgan.

17 ulasan:

Cik Siti Fairuz berkata...

paling benci kalo barang berciri 'islamic', kena letak harga tinggi2.. bila ko mtk tawar kena marah "benda nk wt ibadat pn nk tawar ke?"

"Pelacur Islamik" tu mmg sesuai ngn jiwa ko mantot. jdlah pelanggan pertama. bagi testimoni power ke tak..jgn lupe, kalo msk paper jambul depan tu kasi pusing2 skit. tu pn kalo ko ada rambut la.

Tanpa Nama berkata...

bila baca tittle melacurkan islam, ingatkan seseorang yang dimaksudkan org yang pandai agama tapi lawan jugak hukum islam. haha

Unknown berkata...

tula ayah aku pun selalu terjebak dalam perkara ini. minta aku tolong pergi tempat2 yang jual produk-produk ni sebab dia nak cuba. kadang2 ceruk mana tah sanggup dia datang semata2 nak dapatkan barang tersebut. sian tu kesian, tp kalau dia dah terpercaya nak buat camne.

kadang2 aku rasa benda ni mind set. as long as org kata islamik, mula percaya. bila percaya yg sesuatu tu bagus, mujarab la produk tu. tp yg lagi untungnya, org yg mempersendakan produk secara islamik ni. tp selalunya tak lama berkekalan. kejap je naiknya.

Tanpa Nama berkata...

Pelacur mana nak ngaku Islam, tp Pelacur Islamic mmg banyak dipasaran.
Drp,
RYSMHP

Tanpa Nama berkata...

pelacur islamik ada apa.. klu org dedolu ada gundik tu, ha pelacur islamik la tu.. siap boleh jual beli lagi

B.O.B.A berkata...

hahahah. betul tuh. semua nak menggunakan perkataan islamik. padahal benda tak serupa bikin pon....

Edward Khil berkata...

AL-JABBARUT

DR JIZM

JIZM TU KAN MAKSUD DIA AIR MANI

ISLAMIK JUGAK TU BRO

yui92 berkata...

paradox sungguh pelacur dan islamik...

Tanpa Nama berkata...

Bagus, boleh join Aididleaks!

fadinzlybront berkata...

salam.guys..kawan saya ada satu penyakit ..berkaitan dgn otak..then effect jalan,cakap..sangat kesian.. dia nak beli produk tu kat satu company.. tp bukan kat kat company yg famous mcm kat atas..kedai dia kat damansara..sangat high class..harga dia RM31,000 !!!!! tiga puluh satu ribu!!! kawan saya dia x berapa nak dengar cakap..dia kata dia yakin pada testimoni syarikat tu.. waa..saya sangat sedih.. at first, saya memang ada ragu sikit produk macam ni.. sbb macam jualan lansung.. company tu claim produk tu dari korea.. sy agak sangsi.. kalau dr x dapat nak cari solution utk penyakit tu, x kan ada produk yg lagi hebat yg bleh ubat.. saya just curious.. bukan nak meremehkan produk tu.. tp kadang2 tak suka cara diaorg yh sanagt melampau claim produk tu maha hebat.. guys, ada x website mana2 yg saya bleh pergi utk yakinkan kwn saya supaya think dulu b4 buy... waa..please..

Tanpa Nama berkata...

err..para 3 baris 4 dan 5.

instead of 'orang Melayu akan BERDONDON pegi beli' rasanya ayah lebih tepat ialah 'orang Melayu akan BERBONDONG pegi beli' kot.

berdondon nampak macam semua orang melayu pegi beli dengan memakai baju kalet yang sama dari tudung,handbag hingga ke kasut.(imagine kaler hijau pisang)

sorry.nampak tak penting.tapi tak best la kan kite nak kritik orang yet penggunaan ayat kite sendiri adalah salah dan kelakar.

Tanpa Nama berkata...

taktik bisness la tu..

acap berkata...

yub berbondong rasanya...bukan berdondon...tp mmg best la ko mantot

just azura! berkata...

diorang bajet, pakai alat tu dapat pahala segera. pakai sekali pahala 10 kali ganda..

hidayat berkata...

aku pernah pergi mlm meeting ni,siap cakap lagi sape tak join diorang malam tu jugak maksudnya tak dapat hidayah la tu. bila leader-leader diorang tanya nape aku taknak join,aku cakap 'bak kata korang, saya ni tak dapat hidayah'. pedulik ape, bukan aku hegehkan sangat pun hidayah dari cina upline engkau tu, hidayah Dia saje yang aku peduli

Raden berkata...

tot, ko jgan... nanti ada la yg bantai ko ckp " tak bole tengok melayu maju ker??" hahahahahaha... skrg ni kat m'sia, melayu paling penting, yg lain (termasuk islam) suma tolak tepi, hahahahaha

Tanpa Nama berkata...

melayu nie sume nk bajet2 islamic je..nk guna produk islamic2..bile bab style pemakaian n style hdup xnk plax ikot cara islamic..bullshit..sekarang nie ade plax produk yg pelik2 die org claim dah dibacakan ayat2 alquran..kadang2 mcm xmasok akal..then melayu yg "islamic2" nie pow bduyun2 la g beli..senang wat duet..agama dipermain2kan..