Oktober 13, 2009

Susahkan Jadi Perempuan?


Dua minggu lepas,aku on the way balik dari Pandan Indah.Jam masa tu dah dekat pukul 11 malam.Aku susur keluar dari jalan motor lepas tol dan nak ambik exit ke rumah aku.Lalu aje kat tepi exit tu aku nampak ada seorang perempuan tengah berjalan sorang laju2 tepi divider .Depan dia selang beberapa meter ada dua orang perempuan jalan sekali dan diorang pun sama,jalan laju gila.Hampir boleh dikatakan mereka seperti berjogging-jogging anak.

Aku slow dan aku baru perasan rupanya situ tempat bas berenti turunkan penumpang.Jadi,kemungkinan besar diorang ni baru turun dari bas dan nak berjalan balik ke rumah masing-masing.Yang jalan sorang2 tu tak bertudung,yang dua lagi pakai baju kurung dan bertudung.Melayu lah kiranya.

Aku jadi kagum sekejap sebab aku rasa diorang ni berani.Berani dalam ketakutan.Sebab jalan yang akan diorang redah depan tu gelap dan agak sunyi.Bukan ketakutan sebab ada banyak hantu atau banyak anjing,tapi jika aku seorang perempuan,aku sure akan takut dan terpaksa memberanikan meredah jalan tu setiap hari...dengan berjalan kaki.

Dan bila aku selalu membayangkan benda2 macam tu,aku akan terfikir pasal adik aku dan tunang aku.Mungkin aku tak sanggup kot membiarkan diorang berjalan dalam gelap camtu.Terlalu banyak risiko dia.Jadi apa-apa,bukan ramai orang perasan pun.Aku jadi takut membayangkan kalau ada orang yang aku sayang terpaksa melalui benda macam tu.

Mungkin akan wujud suara-suara sumbang yang kata "kenapa tak beli kereta?" atau "kenapa tak beli motor?" atau "Kenapa tak naik teksi?" Aku cukup menyampah baca atau dengar ayat-ayat macam tu.Kau mampu kau diam,jangan banyak komen.

Persoalan sepatutnya yang ditanya oleh rakyat yang prihatin adalah "Kenapa perkhidmatan bas kat Malaysia kebanyakannya buat asal boleh?Area of coverage yang tak merangkumi keseluruhan kawasan,driver malas nak masuk dalam lagi,bas tak cukup,driver mengantuk.Terlalu banyak alasan yang kita dengar dari pihak2 tertentu bila rakyat mempersoalkan taraf perkhidmatan awam Malaysia.

Nak naik LRT pun nak kena naik teksi dulu untuk ke stesyen LRT.Nak naik bas pun kena berjalan kaki 1km nak ke bus stop.Sampai bila nak camni?Dan aku lagi sedih bila Wakil Rakyat Yang Baru ditabalkan,Isa Samad kata lepas menang,dia nak tolong BN menang balik kerusi Teluk Kemang. Sebab tu kau nak jadi Wakil Rakyat?Itu hadiah kau lepas "rakyat" pilih kau jadi wakil diorang.Bodoh....rakyat tu kau nak tolong apa pulak?

Jadi,Isa Samad adalah tipikal pemimpin2 Melayu yang lain dan golongan macam ini tidak mungkin akan terfikir mengenai nasib gadis-gadis Melayu yang berjalan dalam gelap selepas pulang dari kerja semata-mata kerana sistem pengangkutan awam Malaysia yang lemah.

25 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

betul aku sokong.. awal2 nawaitu dah xbetul.. xpaham aku.. dia org duk sibuk kejarkan benda ntah2 apa2... bukan nak tolong rakyat.

DandelinoiD berkata...

aku kagum artikel ini...

tulah salah pemimpin kita, tak nak menjaga sistem kekeluargaan yg mana asas dlm pembangunan negara...

respek sama kamu...my 2 cents.

aslina berkata...

aku salah sorang antara yang senasib dengan pompuan2 itu. dulu laa...skang ni aku dah ade moto...jadi tak la heran sangat. tu nasib la dorang berdua. kalo sorang2?

neway...camtu la nasib pompuan2 yang blaja jejauh dari family, keje jejauh, yang betul2 punye niat bekerje atau belajar. kalo campur dengan niat lain, dah tentu dorang tak jalan camtu...kurang2 pun mesti teman lelaki yang antar...

alaa...ko nih cam tak paham plak dengan pemimpin2 tu sume...dorang kan ade driver...anak2 dorang sume pakai keta nak ke sana-sini...mana nak heran semua masalah rakyat...

maybe dorang sangka masalah cam yang ko tulis ni kecik sangat. terpencil. nanti bila dah jadi kes bunuh dan rogol, masuk paper, baru terhegeh2 nak cari jalan penyelesaian. tapi entah apapa tah punya penyelesaian. lepas tu tak dapat nak bendung konon sebab rakyat tak bagi keje sama...senang gila alasan...

aku pulak yang terlebih2 emo...

Tanpa Nama berkata...

mmg btul tot, lg satu hal, keadaan tdk selamat melanda di jiwa hmpir seluruh negeri di M'sia ni. jgn kata pmpn aku laki ni pun klu berenti dpn summit nk jln kaki msuk ke USJ2 tu pun dh seram gila..bkn takut hantu..ni org2 yg berantu ni..tensen tul.

MX berkata...

btol2...

aku prnah chatting dgn sorng yg fanatik giler kt isa samad...

boleh kate siap puja2 lagi la...

ape2 hal...dh nmpak yg kemenangan bukan untuk rakyat...

tpi untuk parti...

ish3...

Tanpa Nama berkata...

hehehe.. yang dah kalah tu blh cuba lain kali la. jgn sedih2 sgt. pas hr tu dh menang 7, xkan le nk menang semua ye tak. yg dekat kelantan sana mcm la public transport taraf UK pun. guna la alasan lain nk belasah org, kelakor la lu brader.. hehehe...

dewajiwa berkata...

err..awek kat gambar tu sapa ye?
heheh.

(part politik no komen. suck).
sepatutnya setiap syarikat pengangkutan ada pihak yang memantau. badan khas. negara kita ada banyak transport, dah logik dah ada badan pemantau. kalau nak kata pemantau nie takde keje (nak bayar gaji lebih), cuba buat dulu kat Metro KL. tengok ada keje ke takde.

fareast berkata...

salam bro,

betul yang penting niat kene betul, lagilah alau pemimpin politik. Baik ko jadi pemimpin politik je la.

Tanpa Nama berkata...

paling menakutkan bila ada kes driver bas/teksi rape the passenger.. lagi sedih...

Mantot berkata...

ada aje suara2 sumbang yang terasa...bila masa aku sebut pasal Kelantan entah la.

mungkin kelantan nye transport tak sama macam kat UK ni,tapi kat KL ni sama ke bang?

incik neng berkata...

aku sokong lah bro, entry kau mantap

syamzari berkata...

hehe lu silap lah bro (yang takda nama..perangai org2 B...N) kelantan ramai yang pakai kenderaan lah paling koman pun beskal...lagi pun kat sana aku rasa takde pun perasaan takut seperti di sini yang dipenuhi dengan orang asing...

bekam berkata...

pape hal pun eliza sangat comel bagi aku

wan afiq berkata...

aku sgt menyokong pe yg menjadi persoalan kt sini...kita harus sedar tanggungjwb sebagai pemimpin sgt lah berat ..bg aku pemimpin yg duduk di ats kerusi empuk pemerintahan skrg hnya memikirkan apakah menu utk mngisi perut diri sendiri n anak bini...pedulikan rakyat..mereka kisah hnya bila 5thn sekali...tanda2 pemimpin yg pisahkan agama n kehidupan...

TherapyMind berkata...

aku rasa kan sesapa yg kutuk org kelantan pasal kemunduran atau miskin adalah org bodoh la.aku orang PERAK ek..selepas rampasan kuasa aritu tanah dan hutan sepanjang selama-taiping-bukit merah dah kena balak.nanti cerah la hutan simpanan kekal persekutuan tu.tasik bukit merah pun kering la kot.leh ramai2 aku ajak kroang semua cari ikan.Yang kedua,org kelantan maybe tiada duit in hand yg banyak tapi harta mereka banyak.tanah2 sana dimiliki oleh org melayu.dan kekal dalam tangan melayu.yg kutuk kelantan miskin pun maybe makbapak duduk umah setinggan or umah sarang merpati je kot

wan afiq berkata...

aku menyokong pe yg cuba di sampaikan oleh theraphymind....

wawasyakila berkata...

betol tu ape yg ayat dlm artikel tu.. dulu wawa senasib tu gak.. skrg da xla... sbb da ade kereta.. tapi wawa still risau sbb ada adik perempuan lagi..

dayat berkata...

utk pengetahuan semua..
orang2 pantai timor duit mereka berlambak2 ye...kaye dgn cash money..bkn hutang2...bli kete semua cash...dan diorang tayah nak ade BN utk maju...sendiri bole bikin...
yang kite jgn la menyalak tak tentu pasal kalau kaki sendiri tak pernah jejak kelantan...sekian terima kasih..(maafkan aku membabi buta..aku bosan)

Gayah Lawa berkata...

Hihi..Yg miskin org2 duduk kat KL & bdr2 besar jer..gerak sikit dah kluarkan duit.. yg ni yg tu semua guna duit..Hatta nk seikat daun serai nak wat asam pedas pun kena beli..

Kat tmn perumahan family aku duduk dah tk der bas masuk dah.. Mujur la tgh2 bandar, supermarket pun dekat.. nk cepat guna jejantas kt jalan keretapi tu..

P/S >> Actually aku bangga jadi pempuan sbb ramai gak lelaki yg tukar nk jadi pempuan..Dorang jeles & terpesona la kat pempuan...
Jadi lelaki mana leh pakai kebaya..hee..

tudc berkata...

gayah lawa..aku kalau tgk pompuan pakai kebaya.pergh!!! meleleh tgk buntut tonggek je.kalau letak pasu bunga pun tak jatuh oooooo

Tanpa Nama berkata...

to : gayah lawa
ye ke?actually aku x bangga pon pompuan yg nk jadik lagi a.k.a pengkid tu.cara jalan mcmlah ada 2 biji telur original.cara isap rokok mcm palat.rasa mcm nak lempang mereka dan mak bapak mereka je.x reti jaga anak tu yg jadik cmtu.ish,si bapak mereka juga tanggung dosa anak mereka yg memengkidkan diri itu.
jadi pompuan mana boleh bukak baju lpas main futsal...hee..

p/s pros n cons

dayat berkata...

wahahahhahahhaha....
kalau ade pompuan bukak baju lepas futsal pls bitau aku kt maner..


aku takde pon nak jd pompuan...
bangga pe jd laki..takyah beranak..

Amirul berkata...

Boleh tak aku cakap semua ahli politik same?tak boleh la...
ada gak yang jujur kot,
tapi yang aku rasa,semua ada satu misi,membentuk kerajaan.
Relevan dan tak relevan jer....
Pada dasarnya,UMNO masih relevan,
Hak Melayu,Hak Islam diperjuangkan(atas kertas),perlaksanaan,tanya YB.

Nyibuk jerk...

hAdi berkata...

memang betul la.. tp sape pula awek dalam gambar tu? cun la dia...

teratakpakwok berkata...

aku baca artikel ini setelah tertarik dgn gambar awek bertudung ala2 Heliza tersebut...harap maklum...