Oktober 16, 2009

Cerita Fiksyen : Asal-Usul Frasa 1Malaysia


Pada suatu hari yang tenang,Aminuddin yang bekerja sebagai kerani awam bergred 17 dipanggil bosnya,Tuan Haji Kamarulzaman atau nama manjanya dikalangan staff2 wanita Jabatan Perdana Menteri,Bang Man.

"Amin,kau buat letterhead ni.Tulis besar-besar,MALAYSIA...rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan dengan alamat dan nombor telefon jabatan kita.Kau buat cantik-cantik.Kalau bos besar tengok tak cantik,kau tak naik gred tahun ni paham!"

"Baik Tuan Haji,"jawab Amin.

Amin pun mula menaip.Sambil dia menaip dia cuba memadankan pelbagai jenis bentuk muka cetak yang ada."Cantik juga jika aku guna font Comic Sans ni.Lagi menarik kalau aku embosskan font dia kuat2 dan buat semua font dia bold dan besar-besar.Kalau boleh,font yang tebal ni aku pakai kaler kuning yang terang,baru nampak berkilat!"

Amin pun berjaya menyiapkan letterhead itu,tersengih lebar dia melihat hasil karya nya.Tak sangka dirinya se-kreatif itu.

"Amin,macam mana?Datuk Seri mintak meeting awal pulak.Dia ada appointment dengan doktor sakit puan,"tanya Bang Man dengan garang.

"Dah bos.Tinggal nak print je,"jawab Amin.

Amin pun memprintkan letterhead itu dengan harapan agar Datuk Seri Najib Tun Razak sukakan hasil kerjanya.Bang Man terus merentap letterhead itu dan bergegas ke ofis Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Haa...Bang Man macam mana?Setel ke letterhead baru kita tu?" tanya Datuk Seri Najib Tun Raza.

"Setel bos!" lalu menghulurkan letterhead itu kepada Datuk Seri Najib Tun Razak.Datuk Seri Najib Tun Razak pun merenung sejenak,meninjau letterhead itu.

"Ni sapa punye idea ni Bang Man?Apasal ada nombor 1 depan Malaysia ni?" tanya Datuk Seri Najib Tun Razak sambil menunjukkan angka "1" yang kelihatan pada awal perkataan Malaysia.

"Errr...errr..ni...ni.." terketar2 Bang Man,takut dimarahi.

"Bagus!Bagus!Saya tak terfikir pun dengan penggunaan angka 1 pada perkataan Malaysia,ini akan dapat memupuk nilai2 kesatuan kaum yang harmoni dan stabil.Bila diletakkan angka 1 ni,menunjukkan betapa satunya kita semua dalam mentabir dan hidup dalam Malaysia ni.Genius!Genius!" gembira sungguh Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Siapa punya idea ni?" tanya Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi.

"Saya bos!"jawab Bang Man pantas.

"Bagus!Esok Jeeb akan berikan surat kenaikan pangkat ke gred JUSA.Cukup?"

"Cukup bos!" jawab Bang Man pantas.

...........

Di ofis,Amin baru saja menyiapkan kerjanya yang bertimbun-timbun.Untuk menenangkan fikiran,dia membuka kembali file Microsoft Office nya yang digunakan untuk mereka design letterhead tengahari tadi.

"Ya Allah!Macam mana aku boleh tak perasan ada nombor 1 kat depan Malaysia ni?Mati aku!"

27 ulasan:

Asmoham berkata...

macam betul macam x betul pon ada.. mana dpt citer ni?

Miss_Independent berkata...

hahaha..tapi logik =P

Ex MRSM kale chepo berkata...

So, apa simbol lain yg boleh digunakan ntuk perpaduan?

Siberkop berkata...

1gpMalaysia.

bekam berkata...

gila la kau.....genius!!!dpt kt org gomen mati kau bai..hahhaa

Diloz berkata...

dalam..dalam..

PUTUBAMBU berkata...

lembu punya susu..sapi dapat nama ye? hehehe..

dunia..dunia...

AuRorA DiAnA berkata...

hahahah....

tak baik r encik mantot....ish3
suke perli2 ni kan

aslina berkata...

hahaha~~
best2...

~ Muhamad Nor Haqim ~ berkata...

mmm...
kne ke ade simbol baru "nmpk" perpaduan?

semi berkata...

ni kes biasa ni tot... sayang sekali orang yang selalu buat macam ni tak baca blog! kalau baca pun, belum tentu nak sedar diri!

Tanpa Nama berkata...

hahaha..sempoi tot.....

aiman berkata...

smlm ak g career talk dgn syrkt halliburton tuk interview trainee suply chain mngmnt progrm, dlm slide org amereka 2 d video employee syrkt 2 seantero dunia guna slogan "one Halliburton!!" huhu biar betik.. ak ckp dlm ati sapa tiru sape n.. najib yg ciplak ke depa org amereka n yg tiru najib.. haha plik2..

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) berkata...

nape digunakan nama amin? nape tak guna nama halim ke, baru laa nampak ironi sikit. keh keh...

caya laa ko mantot, walaupun aku tau neh citer tipu, tapi penuh dgn metaforanya tersendiri...

Tanpa Nama berkata...

haha kelaka, dh kehabisan idea nk kutuk orang ke. kesiannn.... hidup mu ttp mcm tu dr dulu mwahahaha...

xen berkata...

aduhai.. asal ada 1 depan mesia ni.. isk2. kalau tersilap letak 10 macam mana.. aduhaii.. susah.. donia

safuan hakim berkata...

haha.. menarik. apa salahnye benda tak sengaja kalau dah begitu kehendaknya.

ixora berkata...

ni auta ke fakta?
nk citer kt anak cucu ni..

adeh..lawak pun ader..

niknorz.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

aktikel budak2..
buat aku trgelak besar ngan penulis blog ni..
da xde idea ke..
untuk sekadar cerita lawak boleh la..

Amirul berkata...

macam gampang......
kalau betol la citer nie....
memang bertuah la si amin tu...
hahahaha....

Mantot berkata...

budak2 pun paham apa maksud fiksyen.aku rasa masa aku budak2 lagi aku reti bezakan mana satu artikel serius dengan artikel main2

lenny berkata...

jahatlah abg man tu..
sian kat amin
kalau tak amin yg dpt jd JUSA

Tanpa Nama berkata...

ha'ah laa bro, bile ko bgtau blk ni fiksyen, bru aku prasan. kalo x aku pon bengong2 pkir mane ko dpt citer ni..
haa, sape kate ko xde idea..fiksyen yg menarik dow..mcm citer p.rmlie r, menampakkan sket tebiat org kite ni.. peribahasa ngn simpulan bhsa kite pon mmg khas d tuju tuk kite.
'hitam manis'
'ajak2 ayam'
'kuman sbrg laut nmpak, gjah dpn mata xnmpak'

yeargh, yg ni utk sapi yg x malu curik susu sdare rpatnye si lembu.

Tanpa Nama berkata...

Dulu dah ada 1Singapore.
Google tengok.

PKU berkata...

Tahniah atas fiksyen yang sungguh menarik.. Pasnih kalau ada org wat fiksyen mempersendakan Nik Aziz, B.A.B.I, DAP ni nanti.. agak2nya korang akan cheer cam fiksyen nih tak?

ps: just wondering..

Mantot berkata...

lah,terasa btol ko...aku tulis nama Najib tu elok2 je,nama penuh lagi tu.mana ada mempersendakan dia..

takkan le ko mmg ingat 1Malaysia tu mmg idea dari kepala Najib kot

Tanpa Nama berkata...

haha...hina gila slogan dapat dari typo...

yelah, stakat taruk 1 kat hujung 'malaysia' sume orang bleh buat.