Oktober 07, 2009

Lindungi Rahsia Negara


Rahsia.Apa itu rahsia?

Jika seseorang itu menyimpan sesuatu rahsia,mengenai dirinya,itu adalah satu perkara yang tuan empunya badan tidak ingin orang lain tahu.Rahsia adalah satu perkara yang sulit dan kemungkinan memalukan jika tersebar.Adakah ada rahsia yang berfaedah?Mungkin ada.Contohnya kalau kita selalu brwose internet kita akan jumpa iklan "Rahsia Memancutkan Isteri" atau "Rahsia Mengeraskan Mana Yang Lembik."Tapi bila kita bukak website itu,kita akan disuruh beli buku atau bayar untuk sesuatu benda.Lepas tu,benda tu tidak akan jadi rahsia lagi.Jadi,kenapa digelar rahsia pada mulanya?

Jadi,sebenarnya..adakah ada rahsia yang berfaedah atau baik?Jika rahsia itu baik,kenapa dirahsiakan?

Kalau anda ada perasan,ada sesetengah pelekat pas kereta staff kerajaan yang tertera perkataan "Lindungi Rahsia Negara."Aku tak rasa semua staff gomen dapat sticker tu.Dulu aku selalu tertanya kenapa sticker tu mesti ada ayat tu.Apa yang kerajaan takut sangat?

Baru2 ni Malaysia Today dah diblocked oleh sesetengah ISP,jadi kebanyakan daripada kita takleh access.Tapi bila aku bertanya dengan informer aku (hehehe) dia kata itu bukan kerja ISP.Itu kerja hackers.Hackers yang diarahkan pihak tertentu atau bekerja secara sendirian,wallahuallam.Kenapa?Sebab Malaysia Today sudahpun mengeluarkan mengenai satu rahsia negara.Mungkin itu aje lah sebabnya.Dokumen sulit mengenai PKFZ dah tersebar selepas dikeluarkan di MT dan ada orang yang tidak suka rahsia negara tersebar luas.Tapi yang jelas sebelum itu,Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia sudahpun mengeluarkan arahan untuk ISP menahan access ke Malaysia Today.Dan mereka juga boleh berbuat apa saja yang mereka mahu.Mahu blok Blogspot pun mereka boleh.Tapi mungkin blog2 pembangkang cap ayam tidaklah diganggu kerana mereka tidakpun berkemampuan untuk memecahkan rahsia negara.

Rahsia?Apa yang dirahsiakan?Adakah sebab kerajaan tidak mahu rakyat tahu atas sebab keselamatan negara?Atau kerajaan tidak mahu rakyat tahu kerana mereka takut?Mereka malu sebab mereka tahu mereka tak betul?Buat kerja tak betul,pecah amanah dan sebagainya.

Seseorang yang terlalu banyak rahsia adalah seorang yang banyak menyimpan benda salah yang dibuatnya.Kerajaan yang terlalu takut rahsia mereka tersebar?Itu jelas menunjukkan kerajaan terlalu banyak perkara yang ingin disimpan.Adakah itu sebabnya pekerja2 kerajaan perlu diingatkan untuk "Melindungi Rahsia Negara" setiap masa ketika dalam kereta,ditampal jelas di depan windshield kereta.

Mungkin kerana Kerajaan kita banyak rahsianya.Dan mereka tidak mahu rakyat tahu.Itu akan menggugat keselematan negara.Atau dalam erti kata lain...menggugat keselamatan pemerintah yang ingin benar memerintah.

3 ulasan:

Krispy Kreme Doughnuts berkata...

hahaha
pakcik aku kerja kat Jabatan Audit
kat keter die ade sticker tu
'Rahsiakan Rahsia Negara'
ape signifikannye ye?
aku pun tapaham

mr. carl arif berkata...

kalau dalam tentera, rahsia pertahanan negara sangat penting. bukan boleh bawak borak-borak kedai kopi. banyak musuh dalam selimut.

orang-orang biasa pun sama. ada yang busuk kena simpan sorang - buka pekung sendiri. ada yang baik pun kena simpan sorang - angkat bakul.

Tanpa Nama berkata...

...tapi rahsia2 camnilah yg wikileaks suka sgt...hehe

-one of the wikileaks hackers-