Oktober 10, 2009

Budaya Sebegini Wajar di Teruskan Dalam Memajukan Identiti Masyarakat Melayu Yang Lebih Global

Satu hari,tunang aku chat dengan aku.

RaksasaGorgom :
"Baby,baby!Awak cuba tengok gambar ni."

Aku : "Gambar apa kau nak aku tengok ni?Aku bz nak mampos!"

RaksasaGorgom : "Alaa,tengok aje la dulu.Sekejap aje..plisssssss :)"

Aku : "Arghh,kau ni pun,tak paham bahasa.Dah kawin nanti tah camne aaah."

RaksasaGorgom : "Bukak la cepat,kalau tak nanti malam pertama kita..I TAK BAGI U BUAT APA YANG U NAK SELAMA NI TU!"

Aku : "Hah!Okeh yang.Saya tengah bukak ni.Sori,sori,I tengah bukak link ni.Sayaaaang awak!"

(Aku pun bukak gambar tu dan renung sebentar.Hampir terkeluar nasi campur yang aku baru makan tadi.)

Aku : "Errr....apsal gambar ni camni?"

RaksasaGorgom : "Haaa...awak jangan nak mengada-ngada nak tangkap gambar camni nanti!Jangan berangan nak photoshop kan gambar kita supaya berposing camni."

Aku : "Aaaa...tapi ni photographer yang tangkap.Kalau kita tangkap gambar ni sendiri,tak boleh ke?"

RaksasaGorgom : "JANGAN!I tak nak.Kalau awak nak jugak tangkap gambar camni,awak carik orang lain!"

Aku : "Betul?"

RaksasaGorgom : "..................."

Aku : "Hehe."

RaksasaGorgom : ".......apa gelak-gelak?"

Aku : "Saya tau awak sayang saya,kan?Saya sayang awak jugak dan saya takkan carik perempuan lain untuk bergambar macam ni.Janji!Tapi kita kena ada gambar macam ni sekeping untuk membuktikan yang sekurang-kurangnya saya dah pernah cium orang lain selain daripada reflection saya sendiri dalam cermin.I nak tunjuk kat member2 I yang gelak-gelakkan I!"

RaksasaGorgom Has Logged Out.

Aku : "Ayang..baby?Hello?"

Gambar yang menjadi perbincangan.



Aku merasakan,mungkin gambar ni sepatutnya adalah koleksi private pasangan ni.Bila tunang aku browse Flickr carik idea kaler wedding,terjumpa gambar ni yang mungkin diupload photographer,membuatkan benda ni dah terjadi public.

21 ulasan:

Obefiend Weiland berkata...

honest bagi aku

diorang dah kawin. hanya kucupan seorang suami kepada isteri.ianya halal.maka tak salah lah letak online sekalipun. kadang kalal meleis ni kuckup mengucup ni jadi taboo. gamba macam ni pun jadi hal kan? tapi iklan penegang zakar dan tahan inzal boleh pulak keluar tv. apa la meleis ni.

dan mantot. logik akala kami GENIUS. memang betul lah. aku pun nak pastikan ada gambar macam ini juga dalam album. kang orang kata aku ghey tak cium bini

AHHAHAHA.. love this entry

DandelinoiD berkata...

betol gak idea tunang ko tu...
gambar cium bini, bukan sellalu dpt shot oleh photografer...

bro, ko wat tak bila kau kahwin nnt?

Gayah Lawa berkata...

Hihi ..manjer nye Mantot bila dipanggil 'sayang' oleh tunang dia.. Harap lps kawen dn beranak pinak pun kekal panggilan tu tau..jgn masa becinta jer ek..
Bagi aku tk salah kalau nk posing comolot mcm tu utk hubby&wife.. tp tunag ko sure malu giler sbb ari photo shoot baru nk ciyom cm tu.. kalau photo shoot buat lps "ari kenduri" rasanya dia cool kot hehe...
Selalunya newlywed ciyom pipi atau dahi jer utk sesi berfoto..

Eh..Mantot ko shoot mcm tu lah..romantik arrr..heee..

mari_menujuk_kejayaan berkata...

lek la kan...open minded la skit kan..takkan dah suami isteri pun tokleh comolot lepas tu kasi public tengok..halal kot!...itu salah satu cara diorg nak tunjukkan kasih sayang diorg depan public..apa la korg yg takbole terima semua ni..tengok western, masa majlis kawin siap boleh comolot2 ghairah lagi, sambil dukung2..bila lagi kita nak menuju kemodenan etika mcm tu..kalau gambar camni pun takbole terima..memang tak kemana la kita..
nanti dah tua2..ape lagi yg kita nak bagi tengok kat anak cucu kita, kalau tak gambar2 kucupan kasih sayang kita kat nenek diorg tu dulu..romantik siot datuk nenek diorg

oh..baru aku tau, malaysia dah tukar nama dah rupenye..takde publisiti besar-besaran pun..best jugak nama tu..meleis...mcm sifileis

Arjuna Qaseh berkata...

fantastic!

IMCurtain berkata...

Salam sejahtera,

Kami ingin mengajak anda menyertai komuniti blogger dari serata tanahair untuk mempromosikan blog anda di laman web kami.

Click pada butang 'Tutorial' untuk mengetahui cara menggunakannya. Pendaftaran adalah PERCUMA!

Daftar sekarang: Blogger Malaysia [Blogger's Meeting Point]

Malaysia Boleh!

balqissy berkata...

bersepah sekarang orang wat gambar cm gini,kan?

inzalin berkata...

ada tak gambar laki bini beromen xxx diupload ke mana mana platform photosharing?..... dah kawen apa.... halal apa?.... romantik apa?
(s.a.r.c.a.s.m)

Cahaya Lensa Kreatif berkata...

Aku rasa mantot gambar ni tak jadi kontreversi sgt. Sbb aku juga wedding photographer tak caya tgk kat blog aku, aku faham gambar ni photographer ni bole kira kreatif dan sensetif gak ngan sensetivi kita dgn meletakkan bunga bagai pengantin menyorok belakang bunga gitu. tapi jarang cium mulut slalunya cium pipi. tapi gambar tu mmg cantik mantut.Nanti ko nak kawin hubungi aku kalo ko nak tanya pasal konsep dan fesyen terkini ko sound jer aku. Aku anggap ko blogger faveret aku. take care mantot

Gayah Lawa berkata...

Wieeeeeee..
Mantot tu ha rezeki dh dtg tu..hihi..
Accept je lah twran camera man tu.. Aku sure posing2 yg menusuk kalbu dpt dihasilkan & jadi kenangan smpai bila2...wohohoooo...

Nnti Gayah kawin pun dh book Cahaya Lensa Kreatif jugak lah..
Gayah plan nk gi ambik kat Litar Sepang...hihi. Pas tu nk posing kat litar Go-Kart gak.. Then kt tepi pantai waktu matahari terbenam..Wallllaaa...best nyeee...hee...

*Miss Geli^ berkata...

aku ada jugak gambar commolot masa kawen tu ari....

eh bukan satu..ada beberapa keping jugak...dalam bilik, atas pelamin, masa outdoor....

erm...tapi aku rasa, takpe kot..aku cium laki aku, bukan cium pengambil gambo tu...

Siberkop berkata...

Adeh, hal2 dlm bilik tido biarlah stay dlm bilik tido. Itu bak kata org2 lama la.

Tanpa Nama berkata...

ceh, ingat kan gambo kena BJ ke apa..

bila nak taruh gambar local pron industries nihhh?

yem berkata...

haah la tot, lame dah ko tingglkan local porn nye section tuh.update la beb

Tanpa Nama berkata...

as for me, tak payah lah nak tunjuk to public. i suggest, just nice if ade photo ynag kucup dahi je. nampak macam sweet and suci. If happen nak ambik this kind of pic, just set sendiri dalam bilik. HEHE.

Mantot berkata...

hehe.local porn?dah slow beb.balik2 bukak dapat video orang putih menyamar Arab pakai purdah.Namakan video "Gadis Melayu Tudung" Kelentong banyak...

dan saje je la aku nak tanya,

korang tak segan ke cium mulut depan fotografer?

tudc berkata...

wei Mantot..aku ader baik punya.cilok member aku rakam dia projek.kantoi sbb soh aku update henon dia.hehehehehehehehee..aku transfer ke laptop aku.ehehehehehehehe...

Perempuan beremosi tinggi. berkata...

makruh jika membuatkan orang lain yang belum berkahwin yang nampak gambar tersebut berkeinginan untuk mengucup/dikucup.

some things are taboo for a reason. know your agama well first lah.

Tanpa Nama berkata...

pada aku...
masih lagi tak ok nak cmolot depan phtographer...
pasalnye...
aku segan ngan mak aku le kot...
huhuhuh...
cuim dahi tu kire da paling ok...
memang le da halal...
tapi...
ntah la...
lain org, lain ragam...

Mr_aMAd berkata...

aku pom kepingin nak soot macam nih..hahaha..tp maybe la x depan sedara mara..hoho

hAdi berkata...

betul dah inzalin cakap tu..
romen pun halal gak..