Oktober 22, 2009

Film Review : (500) Days of Summer


"Lina...aku betul-betul suka kat kau," kata Cikgu Rahman kepada Nurhazlina,cikgu manis yang mengajar pelajar tahun 2.Cikgu Lina mengangkat kepalanya.Merenung dalam mata Cikgu Rahman.Sunyi.Tajam mata Cikgu Lina menusuk dalam mata Cikgu Rahman.

"Apa dia?" tanya Cikgu Lina.

"Aku betul-betul suka kat kau,Lina," jawab Cikgu Rahman,gagap.

"Ok,tapi ada syaratnya.I nak kita suka sebagai kawan,sahaja,tak boleh lebih dari tu,"jawab Lina,tegas.

"Errr...ok..I boleh accept apa yang u mintak," jawab Cikgu Rahman.

"Dan lagi satu...kita boleh keluar dating,kita boleh keluar dinner,kita boleh gi shopping,tapi..." sambung Cikgu Lina.Cikgu Rahman terdiam.

"Walaupun kita buat benda sama-sama lepas ni,I tak nak u labelkan I gelfren u.I tak suka u admit u boyfriend I dan I tak wish u yang akan jadi husband I.Setuju?" tanya Lina.Tergamam sekejap Cikgu Rahman.Dalam hatinya walaupun sedikit terkejut tapi dia sangat gembira kerana Cikgu Lina memberikan respons juga.

Sudah terlalu lama Cikgu Rahman memendam hati,merindui Cikgu Lina dari jauh.Tanpa berfikir panjang,mungkin kerana sudah terlalu gembira untuk menjadi lelaki idaman Cikgu Lina,pantas Cikgu Rahman menjawab,"I setuju!" ; mengharapkan agar mungkin hati Cikgu Lina akan berubah dimakan waktu. Sedar tak sedar,Cikgu Rahman melakukan kesilapan pertama dalam permulaan diari cintanya yang masih teruna.

Jika anda berada ditempat Cikgu Rahman,apa yang akan anda lakukan?Bincangkan.Hanya peringatan,sebelum anda menonton filem ini..seperti yang dimaklumkan kepada anda,filem ini bukan filem cinta.Filem ini filem "akibat cinta."

Rating filem : 7/10

Rating Zooey Deschanel : PERFECT!Aku jatuh cinta dengan dia lepas aku tengok cerita "Bridge to Terabithia" yang kebudak-budakkan.Filem ini adalah satu dokumentari yang cukup berkesan untuk menunjukkan betapa comelnya Zooey Deschanel.

17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ok i try to watch it. thanks for the comment bro tot. congrats to ur engagement.

hafizshinchan berkata...

Bro...agree!!!Filem ni Zooey Deschanel sungguh comel.

Tapi watak Summer tu jahat dowh...tapi itula realiti dalam idup, aku rasa la. Salu je awek jual mahal, pastu tup2 pegi kawen ngan orang lain. Alamak spoiler la plak, tapi filem ni mmg best

tudc berkata...

maka secara otomatik aku mula meng torrent kan filem ni..hahahhahhaa..

a w e n g berkata...

aku ta suka citer nih. bazir all out aus$14 aku (rm45 nak kasi emo nampak up sket) haha.

a w e n g berkata...

oh zooey ade iras2 izmi sket. or d othr way round. either way. :P

Ladynoe™ berkata...

tak best, forest gum jugak menyayat hati.

akiss berkata...

yes. cite ni mmg terbaik. dah Zooey tu terbaik lakonan nya. read my review.

http://akissferrero.blogspot.com/2009/10/500-days-of-summer_04.html

mArc berkata...

aduh...kene download la ni cepat2..hehe

milo boyd berkata...

akhirnya cikgu rahman berkahwin dengan ropol. eh..nih citer pasal hafizulrahman ke?

f.a.r.a.h berkata...

sy rase sy mcm x suke summer in this movie. cm kejam gile je. dat guy heartbroken gile kot. :)

Tanpa Nama berkata...

(refer to perbincangan mantot pasal cikgu rahman)
kalau aku, aku buat macam ni...

kkhhhhaaaakk ptuihhh...

bole blaa la kalau ada awek cakap macam tu....

kalau tak nak cakap je la tak nak...
apahal plak bole dating tapi bukan gelfren, tepi tak bleh kawen...takat buang duit, buang masa je, buang minyak....
baikk tak payah...

>tapi kalau dia tambah...."you boleh klua dating ngan I, boleh raba raba I, tapi i bukan gelfren u, u bukan boifren i...."
haaa macam ni gua bole pertimbangkan lagi...kih kih kih

FdausAmad berkata...

Salam,

Gua nak ajak lu dtg lepak blog gua.
rilek rilek.

Selambe..

julietANNA berkata...

at first,tengok poster,etc mcm takbest je.tapi dah tgk review kat sini,rasa macam nak tengoklah pulak T___T

tudc berkata...

aku dah siap download dan tgk..akhirnya aku lena depan tv.

Amirul berkata...

1st..aku nak tengok dulu lah..

Mantot berkata...

haha..aku takde la rasa cerita ni best,cuma aku rasa cerita ni unik sebab dia tak sama macam cerita lain.

cuma,kepada peminat zooey deschanel (atau peminat mana2 awek comel)..aku suggest tengok la.cute gile aa.

Aweng,
bila ko sebut dia seiras tu baru aku perasan.tenks aa kerana baru bagitau aku skrg ni.hahahaha

Nerzhul berkata...

masa becinta tak semuenye indah...

"look back, and look again"