Oktober 12, 2009

Kronologi Landmark Kehidupan Aku Yang Normal


Kalau difikir-fikir,banyak landmark dalam hidup aku yang menunjukkan aku berubah lagi tua.Daripada sekecik2 benda sampai la ke besar2 benda.Mungkin budak zaman sekarang tak merasai benda yang sama macam aku dan generasi 80 an alami tapi mungkin ada familiarity yang wujud antara kita.

Aku mulakan daripada first time aku rasa aku dah besar, sewaktu aku berumur 8 tahun dan akhirnya,selepas puas disound oleh mak aku,akhirnya aku berjaya meninggalkan botol susu kesayangan aku.Yeah!Aku hisap botol sampai aku berumur 8 tahun tapi...aku tak minum susu,aku minum nescafe O yang aku buat sendiri.Matured siot!Itu landmark first aku merasakan aku dah besar.Kronologinya kemudian bersambung seperti di bawah :

Sekolah Rendah
1989 - First time aku belajar puasa.Tapi selalunya waktu rehat aku dah minum air.

1990 - Graduate daripada membaca Muqaddam dan sambung belajar baca Quran.Waktu tu aku merasakan "Hak eleh,Muqaddam untuk budak2 hingusan!"

1991 - Masuk darjah 4,kena menulis pakai pen buat pertama kalinya.Waktu tu,semua benda silap kecik pun pakai liquid paper sampai la cikgu aku kata silap sket potong je ayat tu.Menulis pun sangat2 berhati.Yang paling terasa,jadual sekolah tukar waktu pagi .Arghh.Sekolah pagi,kena bangun pagi-pagi.

Tengah darjah 4,aku kena pakai spek.Bila aku kena pakai spek,aku rasa macam dewasa.Hujung darjah 4,aku kena sunat.Tah kenapa aku sangat gembira bila nurse yang kena bukak balutan aku tu cun.Mungkin sifat pervert aku dah muncul dari kecik.Habis bersunat semua sedara kata aku dah besar.Aku assume masa tu aku dah matang gila.

1993 - Darjah 6,first time aku merasakan wujudnya attraction dengan seorang minah ni.Aku suka tengok dia dalam kelas dan aku merasakan simpati dekat dia bila dengar family dia bermasalah.Nak aje aku ajak dia kahwin tapi sebab bapak aku suruh belajar kalau tak nak kena lempang,aku pun membatalkan niat aku.

Sekolah Menengah
1994 - Masuk sekolah menengah.Pakai seluar hijau dengan kasut hitam.Rasa seperti orang dewasa bila kena kiwi kasut.Dan aku merasakan sebab aku duduk sekolah SBP ni la yang membuatkan aku jadi matang sket sebab semua benda buat sendiri.Benda paling matang pada aku masa ni adalah kena pakai tie yang betul,bukan tie yang ada tali getah lagi.Payah siot nak ikat tie.

Akil baligh.Tak perlulah aku terangkan apa yang terjadi dalam mimpi aku kat sini.Yang korang perlu tahu cuma dalam mimpi aku ada seorang perempuan yang cun dan agak seksi.

1995 - First time naik bas mini dan pegi main game dekat Sungai Wang.Bila beraya tahun tu,aku merasakan betapa lame nya kalau aku meronda kampung berharap dapat duit raya.Duit raya hanya untuk budak-budak kecik!

1996 - First time tengok porno (masa tu susah gila nak tengok porno)kat rumah member aku.Nenek dia tetiba keluar dan kitorang laju2 tukar channel TV3.Waktu tu ada Smart Shop.Nasib baik nenek dia tak pelik kenapa kitorang tengok Smart Shop 4 orang.Yang aku pelik sampai sekarang,kitorang boleh tengok porno ramai2.

Ambik PMR.

1997 - Form four,first time aku suruh junior aku ambik dobi aku (seminggu sekali dobi datang kat sekolah aku) dan first time jugak aku panggil junior aku seorang dan ragging dia sebab dia kurang ajar dengan member aku.Hahaha.

Berkenalan secara serius dengan seorang gadis dan persahabatan itu kekal agak lama.First time aku bergaduh dengan perempuan adalah bila member pempuan aku ni datang sekolah aku sebab ada tournament chess dan aku tak nak gi jumpa dia (sebab aku takut).Merajuk agak lama jugak dia dan akhirnya selepas 3 surat panjang lebar aku,dia sejuk balik.Nak tau balasan surat dia camne?Dia tulis atas A4,lipat,stapler dan pos.Dalam tu ada la tulisan sikit.Macam tu punya kuat pempuan merajuk.Menyedarkan aku yang perempuan agak kompleks untuk difahami.

1998 - Ambik SPM.Habis exam balik rumah dan melepak.Kononnya nak take a break from all the brain exhaustion.

Lepas SPM
1999 - Pegi ambik lesen.First time bawak kenderaan adalah satu ingatan indah untuk aku.Dapat lesen.HOH!Bangga gila!Sekali aje aku test motor!Kesian gak tengok sorang akak ni tergolek masa test emergency break.

Apply IPT dan masuk IPT.Wow.Untuk seorang lelaki yang hampir 5 tahun bergelumang dengan lelaki2 lain SAHAJA (Aku sekolah laki) masuk ke Universiti merupakan satu pengalaman yang SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT menarik.Gadis2 cantik merata2 tempat dan tak ada jadual ketat yang mengongkong hidup aku.

First time beli motor.EX5 Class kaler merah yang member aku terbalikkan pada hari ketiga aku ambik motor tu.Dia kata dia tere bawak motor clutch jadi motor EX5 ni patutnya kacang aje lah pada dia.Ambik ko wheelie sampai tayar depan naik 90 darjah.Nak marah pun takde gunanya.

Eksiden kereta bila kitorang balik dari main snuker dan kuda pada hari Jumaat.Kereta berpusing2 dan nasib baik tak masuk hutan depan UPM (dulu situ hutan) Dah la semua tak semayang Jumaat!Masa berpusing2 tu aku rasa slow motion gila dan benda yang aku fikir adalah "Aku tak kawin lagi."

First time makan dengan pempuan.Dulu aku ada geng dan dalam geng aku ada 4 orang budak pempuan.Aku suka sorang minah ni.Kitorang panggil dia Pe'ah (haram tak glemer nama) tapi rupanya member dia lak yang syok kat aku.Aku merasa sangat hot ketika itu.

2000 - Buat pertama kalinya,merasai rejection seorang perempuan.Dari situ aku belajar,jangan cuba tekel awek orang.

2001 - Ada budak junior panggil aku abang.Aku rasa tua.

2002 - Aku ada gelfren.Hepi gila aku masa tu sampai aku telefon mak aku dan cerita kat dia macam mana perasaan aku."Mak,saya tak pernah rasa perasaan macam ni.Macam semua benda ni elok aje,sempurna aje.Langit pun biru semacam je mak!"Macam tu la yang aku cakap kat mak aku.

First time merasai pengalaman member aku meninggal.Pelik perasaan dia.

Zaman Pekerjaan
2004 - First time merasai internship.Rasa dewasa gila.Waktu tu dapat elaun Rm300 pun dah rasa macam besar gila.First time kerja.Aku kerja awal sebab aku tangguh study.Kemudiannya first time dapat gaji (kecik aje)

2005 - Konvokesyen lepas hampir 1 tahun setengah aku habis belajar.Awek aku dah kenen2 nak ajak kahwin.Gile ah!Takut aku dengar bende2 camtu dulu.

Bila kakak aku bersalin,aku dah ada anak buah aku yang first.Waktu tu,aku pelik sebab aku dah jadi Pak Ngah.Aku tak suka.Tapi lama2 dah terbiasa.
2005 - 2006 - Hidup aku waktu ni memang tak tentu arah.Bertukar-tukar kerja dan penuh dengan kehidupan malam di ofis.Waktu ni aku memang takde life.Borak ngan member pun kadang2 aje.

2008 - Bila aku pegi jumpa bapak awek aku secara solo cakap nak kahwin dengan anak dia.Nasib baik bapak dia tak keluar parang dan hambat aku keliling kampung.Aku buat dua kerja sekali semata-mata untuk cukupkan duit nak kawin.

2009 - Ada satu hari,aku masuk lif.Dalam tu ada satu family dengan anak2 kecik.Anak dia duk tengok aku aje.Lepas tu dia sengih2.Bila dia nak keluar lif,aku lambai2 la kat budak tu.Bapak dia pun kata,"Haa..babai pakcik tu." KAMON LA!Kau lagi tua dari aku aa!Panggil la aku Abang ke,Bro ke!

- Kena panggil Uncle oleh budak kecik.

- Keluar duit untuk beli cincin tunang.Wah.Masa tu aku baru terasa komitmen yang agak besar.

dan sekarang ni;
aku dah mula terfikir macam-macam lagi.Banyak landmark dalam hidup ni yang buat kita matang tapi bila tengok2 balik sebenarnya,pada peringkat tu kita masih lagi membesar.Walaupun dah ada anak,isteri,pasti lepas ni akan ada lagi landmark2 yang membuatkan aku sedar betapa tak maturednya aku sebenarnya sebelum ni.

Mungkin aku dah berada dalam fasa yang membolehkan aku settle down.Kadang2 ada jugak member2 aku yang kata,"apasal nak settle down ni?Dah cukup ke enjoy?"Tah la.Aku tak pernah tertarik nak bersosial atau berenjoy-enjoy ni.Semua tu mengarut aje.Berapa lama nak enjoy?Sampai satu masa nanti bila tersedar yang selama ni usia tu banyak terbuang sebab nak kejar keseronokan aje,waktu tu barulah terhegeh-hegeh nak catch up balik apa yang terlepas.

Ada satu masa dulu hidup aku hanyalah untuk catch up orang lain.Orang lain dah stabil kerja,aku terhuyung hayang lagi.Jadi,kepada mereka2 yang masih muda,jangan ulangi kesilapan aku.Dengar cakap orang2 tua.Kalau mak kau suruh kau jadi doktor (aku dapat sains biologi tapi aku tolak) JADI DOKTOR!

Macam dalam filem Ibu Mertuaku ada cakap, "Siapa Kassim Selamat?Doktor?Lawyer?Engineer?" Ada sebab kenapa makcik tu nak anak dia kahwin dengan orang-orang yang bekerja macam tu.Fikirlah sendiri kenapa.Tak mungkin la akan ada filem yang skrip dia berbunyi "Kassim Selamat,siapa Kassim Selamat?Graphic Designer?Animator?Pelukis Komik?"

Kita duduk Malaysia.
Hak cipta karya pun diorang tak respek.Apa lagi tukang buat karya tu.Jadi,belajar rajin2 dan cuba jadi menantu impian filem Ibu Mertuaku.

30 ulasan:

zakzak berkata...

bro mantot,

awek ko ni dari tahun 2002 tu sampai skang ni jadi tunang ke?
wooo..hebat tu.

moga kekal ke anak cucu.

kyo_9 berkata...

pergh.. nyesal x jadi doktor dlu~

Mantot berkata...

hehe.iye.aku "one woman's man."

lepas kawin kot baru aku tambah lagi sorang dua

Tanpa Nama berkata...

bleh wat filim idup ko ni.. tajuknyer.. mantot dalam botoll.. hehe

zzztidola berkata...

Tot,

Any regrets?

QQQ berkata...

Huih.. Awalnya menyantap porno, masa tu vcd ke vcr? huahua!

Almost perfect!

mArc The Great berkata...

Nice typical story...aku rase mane2 dak2 yang pervert memang cenggitu kot jalan idupnye..hehehe..
FIrst time tgk porno...form 4
tgk vcd..kire aku da maju la tu. LOL

syamzari berkata...

"1991 - Masuk darjah 4,kena menulis pakai pen buat pertama kalinya.Waktu tu,semua benda silap kecik pun pakai liquid paper sampai la cikgu aku kata silap sket potong je ayat tu.Menulis pun sangat2 berhati." huh gua benda ini ada rasa jugak wooo hahahahaha

Tanpa Nama berkata...

mantOt cOmel mase kecik..
-wife yem-

Tanpa Nama berkata...

bro tot u look soooo cute ..... muka masa kecik pun boleh nampak agak nakal sangat... mesti tak boleh duk diam. hahaha

Belly-Button berkata...

hoh menarek r entry ni.. aku ske r!

mmg tabik r awek ko bertahan lama tu,, dia ajak kawen 2005.. skg br ko ada bunga2 nk kawen.. pergh ko jg dia betol2 oke..

wan nurussalam berkata...

hello mantot,

ko tak bgtau keje kat enershia, kene tido bawah meja, kene standby sampai malam tapi tak buat apa-apa. Dan yang paling best.. kata2 pervert ngko kat amoi dalam enershia, bila kene bagitau..trus muka merah. har har har...

z-fu berkata...

SPM tahun '98? Mantot memang dah tua ar...tapi gaya penulisan cam org muda. hehehe

[Nizt89] berkata...

huhu touching la bile awk tulis pengalaman dri kecik smpi skg ikut tahun mcm ni.

terasa mcm nak wat gak je.

terasa jelez cuz u have such nice memories to remember of.

NIMI berkata...

suka!suka!suka!

tp sy suka arts walaupun saya tak kretip langsung tapi nape tak boleh galakkan anak jadi graphic designer, animator semua??terangkanlah..memang tade masa depan ke??

TherapyMind berkata...

huh..mantot muda dari aku dan dah nak kawin..ini tidak adil.aku dah 32 ni

dayat berkata...

gile kuno tgk porno dah vcd..
aku tgk time videotape beb..
risau gile kalau tape tu tersekat dlm video player tu...

Mantot berkata...

mane ade cd bang.TAPE!

gi sewa kat kedai.tanya tauke "Itu tape panas punya ada?" Dia keluar satu tape takde cover,bungkus ngan plastik hitam.Sewa sekali RM5.Hehehe

sepol UTUSAN berkata...

kau lhr thn 81 kn tot, lebey kurg pnglmn aku je, cuma porn aku dh dterjebakkn oleh rkn sebaya pd thn 1993 huhuhuhuhu, ade kata kunci klu keadaan mencemaskn, AYAMASSSSS maka sang penjaga pemain video tape akn tukar channel ke siaran tv hahahhahahahahha

Gayah Lawa berkata...

Haha..korang ni kan memang pervert asli...dari kecik2 dh menggatal eh..

Aku tgok porno tape pun dh umo 21thn, tu sbb kwan aku nk kawen..Mak dia kasi kita org tgok..Pehh..Nk termuntah aku..Baik aku tgok love story lagi best!!Sib baik aku pempuan, kalau tk dh lama aku terjebak dlm dunia porno.. hee...

Dear my Fren Curly Mantot..
Ekceli byk lagi landmark yg bakal ko cipta..First day ko jabat tgn tok kadi pun dh akn bermula mcm2 landmark hihi..
PAs tu bila dh dpt anak..
Proses anak2 membesar dn mcm2 lagi.. Tu tk termasuk lagi hal2 berkaitan dgn metua..ipar duai lagi..
Huh..mcm2..

So...Selamat Mencipta Landmark baru geng !!!

mantul berkata...

2009 - Ada satu hari,aku masuk lif.Dalam tu ada satu family dengan anak2 kecik.Anak dia duk tengok aku aje.Lepas tu dia sengih2.Bila dia nak keluar lif,aku lambai2 la kat budak tu.Bapak dia pun kata,"Haa..babai pakcik tu." KAMON LA!Kau lagi tua dari aku aa!Panggil la aku Abang ke,Bro ke!

Agak2kan..klu ko jumpe pakcik tu lgi nk sound camtu x? huhuu..nice story tot!

Tanpa Nama berkata...

arrghh... aku dari amik enjin neer trus brenti buat ekonomi warrgghhh.... harap skrip cite aku laen dari lu bro....

dayat berkata...

pompuan suke tgk porno ke tak?-satu tajuk yg menarik tot...

cube kite kaji sket sejauh mane 9 nafsu pompuan ni...
buat poll..

Gayah Lawa berkata...

Yezzza..hihi..
Elok sgt cadangan ko tu Dayat..
Lagipun perspektif pempuan bila tgok porno filem lain dari lelaki..
Tk caya tnya la pempuan mcm tu hee...
Proceed je Mantot...

Mantot berkata...

hehe,Gayah Gayah..pervert jugak ko ni.macam laki

Tanpa Nama berkata...

i was caught in tears bila baca part u terpaksa buat 2 kerja untuk cukupkan duit utk kawin. kesian jgk dkt lelaki2 ni, kena cari duit ribu2 hanya utk kawin, belum rumah lagi.

apa boleh buat eh, dah adat melayu mcm ni.

anyways, im sure all the hard work is worthwhile, for she is the right one to keep you company throughout the years ahead :)

SYED NAZMI NICHOLAS berkata...

re:-First time tengok porno (masa tu susah gila nak tengok porno)kat rumah member aku.Nenek dia tetiba keluar dan kitorang laju2 tukar channel TV3.Waktu tu ada Smart Shop.Nasib baik nenek dia tak pelik kenapa kitorang tengok Smart Shop 4 orang.Yang aku pelik sampai sekarang,kitorang boleh tengok porno ramai2.

haha aku tak boleh tahan gelak bro. wakakakaka sebab time tue aku ingat aku layan gak smartshop 2 salah sumber aku petang petang wakakaka....

Tanpa Nama berkata...

sepanj hidup aku, byk perempuan yang GANAS yang aku jumpe, diorg le yg ajar aku memcm....

aku risau nak kwin... mungkin aku rs aku ni tak layak lagi... t/jwb besar.. tp smpi bile le nak layak..

mak aku suruh cepat kwin, klau tak die carikan...

tu blum campur m.cik2 aku lak, siap pesanan, nak kwin cari bini kerja kerajaan, stabil...

Tanpa Nama berkata...

mmg ada pompuan suke tgk porno, tp diorg beli timbang kilo,

ms kat area UPM, kat kedai cd jual porno, budak pompuan pki tudung beli kat cine tu skali 5 keping..

tu psl awek2 skrg pandai komplen kalu performance tak ok...

tu psl rmi awek melayu minat kat negro... psl

jagong berkata...

otak ko ada gam uhu ke mende? smue ko ingat? terel laa abe mantot ni..umo 1990, abe mantot graduate muqaddam, aku br lahir laa..ngee..

sbnrnye abe mantot ni keje ape eh??