Oktober 15, 2009

Menari Monyet!Menari!Makan Pisang Monyet!Makan!Telanjang Monyet!Telanjang!

Selain hobi aku mengutuk orang,aku juga suka provoke orang.Jadi dalam minggu lepas aku memprovoke pembaca Oh Bulan yang tengah rancak mengutuk poster filem Indonesia yang kebanyakannya meniru poster filem Hollywood.Sebagai orang yang belajar pasal benda2 pembikinan poster macam ni,aku selalu kata,meniru adalah satu perbuatan yang bagus untuk kita belajar.Sebagai seorang rakyat Malaysia,aku merasakan bodohnya orang Melayu ni,tah apa benda la yang diorang marah benar pasal Indonesia hari tu.

Siapa punca masalah tu?Kaji la sendiri.Yang nak bergaduh tu apasal lah?Yang orang Indonesia nak mengamuk sama tu apa?Mungkin segelintir aje lah antara diorang yang tak berapa reti berfikir mengamuk.Banyak masa terluang kot untuk dihabiskan dengan mengamuk.Sama la.Orang Malaysia ke orang Indonesia ke,sapa-sapa yang nak berperang tu sama la mangkuk ayun.

Hasil daripada provoking aku yang sangat berkesan itu ini adalah komen2 dan kutukan yang aku kena.Hanya ada seorang aje yang setuju dengan aku,sebab dia orang Indonesia.

Komen Aku:

Bagus la diorang tiru tu.Apa masalahnya?Aku tak nampak pun apa kesalahan diorang.At least mula2 meniru,lepas tu diorang akan develop style diorang sendiriYang kat Malaysia ni,poster dia camne?Tengok la contoh2 poster filem kita.Takde langsung kreativiti.Semua main buat aje asal lepas.Cerita macam haram,poster pun mmg dah macam haram.Kita nak kutuk orang Indo punye poster filem meniru,tapi tak dapat kalau kita nak nafikan filem diorang jauh lebih baik,lagi berkualiti dan bikin filem secara serius,berbanding dengan filem kita.Kita kutuk poster tiru diorang,diorang kutuk filem2 bodoh kita.


Reply diorang:

1, Ko jer aggap filem indon berkualiti,,sbb ko indon,,x kempunan pun umur aq nk tngok cter endon..bodoh thap gaban,,da ke patut makeup over giler,,smpai nk tdor pun pkai bulu mata palsu,,x masuk di akal.

2. Mantot.. aku rasa ko ni banyak sangat tengok sinetron ngan cenel indon yg kat astro tu r.. kenapalah ade orang macam kau yang masih lagi nak pertahankan orang sana sedangkan orang negara ko sendiri diugut dengan buluh tajam kat sana?? ape ko ni baca paper ke tak? Well, tak semua movie kita bodoh kecuali Prof Razak Moiden tu.. Movie and Music kita cuba membangun… aku rasa orang2 cm ko ni lah yg sumbangkan kelembapan malaysia… agungkan yang luar terlampau… bagus2

3. mantot tu kahwin orang indon gamaknya…tu yg beriye sgt tu sokong…

4. pandai ckp muvi melayu x best…da ko melanga tgk cete indon ciplak tu cemana pengarah kite nak tunjuk bakat…satu je care….tv2 sume kene stop amik cete indon (tp tv2 sume pandai ckp je habuk pon xde)…kalo dorang x amik xde pon yg boley tgk…

5. lawak tul..poster malaysia takder kreativiti?..yang meniru dipuji2..lawak2..

6. mantot ni ada issue dengan semua perkara ke-malaysia-an.. typical kalau yang malaysia ni semuanya tak bagus, hitu tak bagus, hini tak bagus pendek kata semuanya tak bagus lah..
kalau indon yang meniru pun dia anggap karya agung dah kot.mantot, ko pegi duduk indon la lagi baek.

7. Mantot, ko ni indon bancuh simen kat putrajaya ke?ko ni indonnn , ngakula mantottt..

8. mantot. kau orang indon kah? takyah la nak membangkitkan isu kreativiti ke ape ke.. filem indon dah banyak terpesong dari segi Islam.. takyah aku sebut. tapi banyak giler filem, sinetron sane yang dah banyak pesongkan akidah islam. think again. kreativiti is subjective. it can be described in many ways. setakat ciplak pastu develop. kreative ape mcm tu.

9. nape ngan mantot ni..xyah la nk kondem filem kita..langsung xde patriotisme ar ko ni..kalo ye pon sokong endon..xyah nk kutuk filem kita n ckp filem kita mcm bodoh je..ko buat ar filem sendiri.!!!! byk ckp pulaaakkk..ko ckp mcm filem kita xde kualiti je..filem kita pon dh byk raih anugerah kt luar negara..ko xnmpak???? buta??? jgn perlekeh negara sendiri beb..(ntah2 ko org endon kot??? n bukan wargenegara mesia..) xpyh nk banggakan sgt dowang tu..bukan ak xleh terima kutukan..tp ko xyah nk perlekehkan perfileman kita..bangga dengan ape yg ada..!!!! banggalah sgt ngan endon ko tu..bangga!!

10. dia ni bodoh.. xyah layan… sengal yang amat… g wat research… ko xtau pape eh fasal malaysia sebenarnya? mesti ko menyesal nanti bila ko dah rajin sikit wat research…. bukak tv dgr berita.. baca paper.. bace blog… forum… sian r ko.

11. ak stuju ngn ko timah…si montot ni xtau pape pn pasai M’sia….xabih2 nk mmburuk2kan M’sia..at least M’sia try r beb…klu ko tgk filem2 hollywood ms awai2 dlu pn cm kte gak..sbbkan diorg da lame dlm prfileman r filem diorg da maju…
indusri filem M’sia bru je nk nek..2pn da de pmbaharuan..ko tgk je kartun Upin ipin…indon leh wat ke beb???grafik cm2 da standard katun hollywood beb…stakat tru2 cte org wat pe??xkan 2 pn ko xpaham montot???up2 la negare sndri…sedarla ckit bumi mane ko pijak 2!!!!!

12. diam ar MANTOT!!!BONTOT KO mmg tak penah cuci agaknya!sian…musti ko nih ada keturunan indon sket…tuh yg cetek ILMU tak mcm kami nih~

13. mantot bdoh bahlol,sah ko org atas pagar keturunan indon,p mampos ler ko.balik indon lg bagus buat semak jer.huh!!

14. BAGUS MANTOT & MALINGSHITtttttt. Elok korang simbah lagi minyak petrol ke
atas api yang sedang marak ni. Hehehehe…………….AKU SUKA! Thank UUUUuu
Sekurang-kurangnya, korang berdua dah berjasa kepada MALAYSIA. Kenapa????
Dengan posting korang berdua yang bak mencurah MINYAK PETROL ni, korang
dah berjaya menyatukan RAKYAT MALAYSIA yang selama ni, takda keja lain, asyik
MERUNGUT, MENGUTUK KERAJAAN MALAYSIA. ASYIK NAK JATUHKAN KERAJAAN
kerana pada dia orang lebih baik diperintah oleh CINA daripada Melayu yang kekononnya
semua corrupt. Rupa-rupanya CORRUPTION ni ialah penyakit KUDIS yang tak kenal bangsa!
Sekarang, dengan munculnya ISU PANDET ni, semuanya bersatu padu, GANYANG
INDONESIA. Hehehehe……..Mantot and malingshitttt. A HEARTY THANK Uuuuuuuu

Punyalah bermati-matian diorang mempertahankan poster filem Melayu (aku pun tak sure apa isu dalam posting tu yang diorang marah sangat,poster tu ke sebab ada isu hari tu sebenarnya).Gile ah!Adakah mereka2 ni suka tengok poster filem macam ni







Daipada segi penerimaan seni dan penghargaan kepada mereka yang berkarya dalam bentuk seni visual,kita jauh di belakang.Satu masa dulu kita jauh lagi baik tapi sekarang ni,bila bermulanya era filem2 sampah Datuk Yusof Haslam dan Prof Razak,zaman kejatuhan filem kita berlaku.Sekarang ni barulah nampak nak naik sket sebab banyak filem yang boleh dikategorikan sebagai filem2 "yang nampak tidak dibuat main2" dikeluarkan oleh pembuat filem kita.

Daripada filem kita dikeluarkan dengan rupa poster filem seperti di atas yang MAHA BURUK dan MAHA MENYAKITKAN MATA,lagi baik la pengeluar2 filem hanya mengambil satu helai kertas A4 dan sebatang marker hitam,lalu ditulis tajuk filem itu.Kemudian difotostat beribu-ribu keping,ditampal merata-rata menggantikan iklan2 along yang berlambak-lambak.

Ada yang kata aku bancuh simen kat Putrajaya?
Kalau takde pekerja diorang datang sini bancuh simen kat Putrajaya,TAKDE PUTRAJAYA TU MANGKUK!Orang Malaysia ni berapa orang yang nak bancuh simen kat Putrajaya?Takde kan?

Jadi jangan bergaduh.Fikir dulu kenapa kau nak bergaduh.Kalau takde sebab,gi duduk dalam bilik diam2 baca komik atau tengok porno.Lagi berfaedah daripada korang duk bergaduh takde sebab yang terang.Perangai macam monyet terlatih.

Sekarang ni aku paham la kenapa filem-filem sampah selalu dapat sambutan.

73 ulasan:

konda berkata...

hahahaha....
hebat budak2 ni maki ko.

Sue Anna Joe berkata...

Terhibur hatiku di pagi hari.

Mantot Wirajaya gelaran baru.

Kap berkata...

untuk filem aku masih fikir dari seberang lebih baik..
walaupun bkn stakat poster malah jalan cerita masih terangan meniru...
...tapi nampak ada visi..

tp aku nk komen tang drama..
buat loya tekak..
org miskin rambutnya mcm pergi saloon seminggu sekali..
balut luka kepala kejap kiri kejap kanan..
drama sampah!!

untuk contoh lain aku ambil muzik..
BUTTERFINGERS masa awal dulu terlalu dekat dengan NIRVANA..
macam fotokopi..
then, mereka evolve..
muzik lebih melayu..
siap boleh kamceng dengan KASSIM MASDOR..
itu yang kita nak..
mula-mula memang orang kata copycat, lepas tu jadi lebih baik..

salam.

ULTRAMAN berkata...

muahaha... aku setuju pasal opinion kau..

yg komen buruk2 tu tlalu judgemental...
hina sgt ke indon?..bagus sgt ke org malaysia??..
masing2 ada kelebihan msg2..
tp terlalu bsikap etnosentrism.
yg smua komen buruk2 tu menghina indon.. maki2... xblh provoke scr relevan lgsg. nmpk sgt berdasarkan emosi.. tu dah jd 2x5 ngn org indon yang nak ganyang Malaysia.


1 pesanan utk org yg suka komen2 xguna akal dan pemikiran- kita maki2, n so on, sama je kita ngn indon 2 yg maki2 malaysia..kalu mcm 2 xkan solve masalah pun.. gaduh memanjang.
ikut Mahatma Gandhi punya style, DIPLOMASI.
ikut Rasulullah, MUSYAWARAH.

maaf andai tersilap kata, wassalam.

Sang Penulis berkata...

Yang kutuk lu tu bro, sume berfikiran cetek yang tengok cite Prof Razak Mohaiden tuh...

QQQ berkata...

ABANG MANTOT BILA NAK KAWEIN!

Ok thanks untuk info-info abang Mantot, lantak la dengan depa tu, nk trolling, konon-konon nk jadi ank murid Obefiend la tuh!

Yup, malay Muvis poster real damn kissass!

Dah menjadi satu tren, muka main character mesti namapak keras dan kial gila macam posing bangsat punya anti-photogenic!

1st tgk poster Suami, Isteri dan .... , usha fonts dia cam fonts untuk funfair kan dan dia punya tagline punya la bangang, komedi sensasi 96, kenapa tak letak rosyam kuap lydiawati blowjob! maybe istila blowjob belum digunapakai ketika itu.

Congkak, Azhar Sulaiman nampak macam pedophile tgh takut sambil peluk budak tu!

"Ok semua tengok sini, buat muka terkejut, 1,2,3 ok siap! Hey azhar, tangan kat mana tu?"

dan llagi satu, jalan dan congkak, memang sama macam jalan kat malaysia Lobanglobang!

Sifu dan Tongga! Haramjadah! era fazira look so slutty! Pie, macam dewa ganesan pegang tongkat, HEY RAM! Photosop cam sampah!

Aku skip ke Syurga Cinta, better tuka tajuk, Lets Cum On Eliza Face!

Otai, macam lukisan kat tadika!

Mantot Saswardijoyo!

DandelinoiD berkata...

aku suka ayat ko...

zaman filem-filem sampah yusoff haslam ngan prof rzak...

kah kah...kewl! setuju baik yer..

Semi berkata...

Sangat payah kalau bangsaku Melayu ni (1) kurang membaca, (2) kurang berfikir, (3) suka hentam kromo.

1st step kan kita semua meniru. tiru apa mak-bapak kita buat. abang-kakak kita buat. dah besar sikit, tiru member-member kita buat. tak gitu orang2?

1. isu buluh runcing ngan isu filem, dua isu yang berbeza. isu mengagumi keupayaan orang dengan membenci keburukan orang itu juga aspek yang berbeza.

2. kalau isu tu isu patriotisme (ceteris paribus), maybe yes, kita boleh pukal kan semua aspek. bab ni, jangan la pulak ambik suku2, atau separuh2 je mat. nak berhujah, memilih2 pulak.

macamlah anti yahudi. nak boikot, boikot semuanya sekali. dunhill ko, malboro ko, mcD ko, starbucks ko, even Nestle ngan Maggie ko. tgk wayang ko. baru betul sepenuh hati. Samalah macam kalau ko nak anti sangat Indon, berenti isap kretek, boikot IndoMee, stop terus pergi Bali ke, Jakarta ke, Bandung ke. Berenti angan2 ngan Dian Sastro. baru betul bai. kata dah benci sangat.

Having said all these, tak bermakna aku suka sangat ngan perangai Indo. Itu bukan isu nya. Tapi for sure, aku tak suka orang yang memilih untuk jadi BODOH. Aku rasa itulah yang cuba Mantot cuba sampaikan kat komen dia ngan kat blog dia ni.

3. Kalau kita hanya hentam kromo, hah, sama ajelah kita ngan benda atau orang yang kita dok hentam tu. Kong kali kong. 2x2, 3x3, 4x4.
Cuma dalam kes ni, kalau gaduh, aku rasa 4 orang mat rempit kita belum tentu boleh settle kan sorang pekerja kontrak dari seberang... kalau lawan suara jerit pekik, yes KITA menang anytime...

"MEMBACA JAMBATAN ILMU. ILMU SULUH HIDUP. PERUT LAPAR, MAKAN."

Tanpa Nama berkata...

hahaha..poster syurga cinta gila me"nawan'.siap tumbs up cam mister potato!! rofl!

Aina Aadnan berkata...

Suka poster Yasmin Ahmad.

Tanpa Nama berkata...

assalammualaikum...teringin gak nak join

takde faedah ngutuk2 dlm blog nih..sudahnya sembunyi muka

cubalah bukak minda tuh skit...apa salahnya indon meniru poster hollywood?? nak ngutuk buat apa?? kita pon boleh tiru gak. terus terang aku ckp poster filem msia belum ada yg tahap 'WOW'
ntah designer mana ntah yg diorg hired...xpun crew filem sendiri yg buat...man tepekkk jerr. agak2 bila nak maju?? bila indon advanced skit..korg nak melenting

udah2 laa...bukak minda skit. kita msia pon bnyk meniru. pendek kata zaman skrng nih dh takde benda baru nak dicipta...smuanya dh ada. maka kena la 'enhance' benda yg dah. itu bukan meniru namanya. kenapa tak marah org Jepon yg meniru Henry Ford buat kereta?? siap bangga lagi nak pakai Honda, Toyota...Proton x main.

kita ngan indon nih serumpun...xyah bising2. org indon ramai yg tolong buatkn rumah utk org msia huakhuak

*aku seorg Graphic Designer yg tak pernah rasa kagum ngan poster filem tmptn dan yakin dgn diri sendiri mampu utk merubah poster2 filem tmptn jika berpeluang. MADE IN MALAYSIA

MALAYSIA BOLEH!!!!
INDON BOLE NGAK???

hafizshinchan berkata...

Sebagai seorang silent reader blog kau...

Aku taleyh nak tahan gelak ngan statement ni :p

"bila bermulanya era filem2 sampah Datuk Yusof Haslam dan Prof Razak,zaman kejatuhan filem kita berlaku."

LOL LOL LOL LOL

Obefiend Weiland berkata...

sejak bila engkau pandai trolling dekat Oh Bulan mantot? aku ingatkan aku je raja provokasi kat sana

HAHAHA

syabas syabas. bakar mereka mantot. balik kelas kita lepas cafe hassan ok. lepas tu kita plan trolling seterusnya ok?

TherapyMind berkata...

pastu korang prasan tak.lam filem seram mesti pelakon kena buat bunyi cam bernafas kuat konon macam tgh semput..pastu cakap jerit2..
filem melayu terkahir aku tgk kat panggung pun Gol dan Gincu..tu pun kena ugut ngan awek,kalau tak tgk dia ceraikan aku..

kyo_9 berkata...

pergh.. kaw2 ko kene 'tibai' ngan orang= ak pon secara jujur lawak gak tgk orang2 malaysia yg terikut2 ngan sebilangan kecil indonesian yg cuba nk ganyang kite.. adoiih~ kerana setitik nila, rosak susu sebelanga= dah selalu sangat dgr, tp kenapa kita x paham2 gak ek??

Tanpa Nama berkata...

Adeih..senak perut aku, tak boleh handle LOL!!

duDE@lan berkata...

time tiru2 tuu tak kesah laa, just nak cakap ade je poster filem2 malaysia yg cantik2 kan, sepet, cite2 afdlin DLL

zuliana_me berkata...

Haha...lawak giler mantot. Ko telah b'jaya menaikkan traffic ko!
Tapi aku mmg x setuju ngan pandangan ko. Sbb, selama aku hidup xpenah aku puas hati tgk citer indon. Mcm soleha & seangkatan dengannya, mule2 ok pastu makin lama makin merapu macam haram. Tentang Dia mmg lembab tahap tertinggi...

Yup, poster filem malaysia mmg buruk tp x payah la compare ngn indon. Xde bezanye...dua2 pun x bagus.
(kecuali upin & ipin & afew others)

Atleast ade la juga 4-5 kerat citer melayu yg bagus skrg... (aku x minat satu pun citer dlm poster yg ko attached)

Kat indon, artis diorg nyanyi lagu "negara jiran tidak malu mengaku budaya kita dia yg punya..."
Ini termasuk rossa yg korg puja2... parents aku tgk ms kitorg kat indon dulu. Plz la...gmbr tarian pendet tu bukan KRU yg add tp international tv.

a_n_s berkata...

ak suke cte papadom..
ok2, lari dr topik..
peace~~

Ladynoe™ berkata...

Aku nak komen asalnya. Sekali bila separuh jalan menulis, aku rasa macam panjang pulak entri aku. jadi, aku tuliskan blog respon kepada entri kau ni di blog aku.

kalau free bacalah.

Blood Seeker berkata...

Serangan ad hominem tu memang biasa ar kalau kat oh bulan, kehkeh...

Yelah, zaman ni kan zaman photoshop...sume cemtu. Google je apa2 gambar, pastu copy paste. Dah cukup, xyah amik ape2 degree art. Poster movie seberang dgn sini lebih kurang same je tahap kecikaian dia. Dua2 cikai.

Saya pon stuju gak, Razak Mohaideen dgn Yusuf Haslam (dan anak dia Samsul) adalah penyumbang filem raya no 1 kat msia. Tapi penonton remaja skrg dah makin ramai, dan bijak buat penilaian. Byk filem avant garde cam arahan Afdlin, KRU productions, Les Copaque, Rosyam Nor (sekurang2nya tak trashy cam Razak M) dah mula ada reputasi. Ataupun David Teo punya filem...(well, dia dah masak dgn selera mainstream so what he did is just exploit it.)

milah berkata...

aku suka cita papadom. tapi aku tak suka liyana jasmay. perlu ke nak cakap slang2 mat saleh. dah la org penang. isk. geli.

anyway, org msia pun banyak gak meniru. tengok la video klip skrg, banyak je yg tiru ala2 indon. lagu pun dah bunyi cam indon2, siap ada satu band ni siyes aku ingatkan dari indon.

tu ha tgk cite spa q tu... mekap n bulu mata, rasanya semua tiru sinetron indon..

milah berkata...

koreksyen: "dah la org penang dlm cita tu"

dayat berkata...

ramai pemikiran tahap sampah kampung gile kt malaysia ni....dan sebab tu diorang keje gune spa pakai spm je..then keje gomen...dah la attitude tu kampung gile..environment pon kampung tak hengat...last2 perangai jadi mcm beruk...terkinja2 sane sini..dan kebanyakan nye mesti pangkah ameno...sebab pemikiran diorang adalah same...BODOH DAN SOMBONG

Asparados berkata...

aku sependapat dgn dayat...

kat gomen ni ramai staf dia sume level spm je..skolah malas,blaja bengap pastu jadi mangkok..

keje nak senang je..perangai ngalahkan org kampong ulu...

makin bodoh staf gomen,makin kuatla jiwa amno tu merasok...

patotla mutu perkhidmatan gomen setaraf spm je..

Mantot berkata...

aku takut ada perang besar je kejap lagi ni

Papa Chang berkata...

tiru tak salah.. kampeni2 beso pun meniru jugak.. bahasa bagusnya adalah benchmark.. dok ngata2 orang lain tiru meniru.. kita pun doik tiru orang lain jugak..

kite nie dok dilarang meniru kat sekolah (dlm konteks sekolah mmg takleh tiru, nak menggerakkan i.q dan disiplin) sampai la kita dah terbiasa dengan keadaan sebegitu.. walaupun kita tau ada benda yang orang lain buat lebih ngancam dari kita.. kita dok berlagak kita bleh buat lagik best..

MHH berkata...

kita sememangnya ditanamkan dasar meniru sejak kecil2 lagi.

1)tulisan rumi, bahkan tulisan jawi sekalipun. bukan berasal dari malaysia.

2)kereta nasional kita contoh terbesar, bentuk body ditiru mentah-mentah. tapi nak jimatkan kos komisen, enjin pakai yg murah. baru lah rakyat mampu beli. duit kos yang lebih-lebih menggunung tinggi entah ke mana.

3) baju, kita ada baju melayu, ada sari, ada cheong sam. kenapa kita tak pakai hari-hari? kena tunggu hari perayaan je ke? t-shirt tu dtg dari mana? blazer/kot tu siapa punya?

4) filem? aduhai mmg sangat betul. filem kita terjauh ke belakang dari indonesia. tp jangan lupa kemunculan penggerak film/drama malaysia yg mereka rasa mereka perlu menentang arus. so research sikit lah ya. jgn pandai ckp je. kat malaysia semuanya ada, dari muzik filem semua pon ada. mereka betul2 buat muzik, betul2 buat filem dulu, baru lah pasarkan. bukan buat filem utk dipasarkan.

sedikit sebanyak, aku sokong article ni. kalau boleh, aku nak angkat laptop aku ni, aku nak bawak jumpa david teo, prof razak. biar terbeliak biji mata dia.

Hazwan berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Malekpon berkata...

Aku rasa tak semua cerita Malaysia ni sampah, ada jugak yang bagus macam cerita selubung atau jogho untuk zaman dedulu dan yang sekarang ni ade jugak yang mampu membuatkan kita berfikir macam sepet dan seangkatan (poster lawa jugak)ataupun cerita komedi yang masuk akal sikit macam arahan afdlin tu. Tapi memang tak boleh nafikan ayat "bila bermulanya era filem2 sampah Datuk Yusof Haslam dan Prof Razak,zaman kejatuhan filem kita berlaku."

Tapi aku tak paham betul la dayat dan asparados ni, bila isu yang dibincangkan adalah pasal poster dan filem kat Malaysia ni.. tiba-tiba entah dari mana keluar statement yang tak pasal2 merendahkan mentaliti 'staf gomen'. Aku tak nampak pun kaitan antara filem Malaysia dengan staf gomen. Ade je staf gomen yang sependapat dengan penulis pasa bab-bab filem nih.Tak semua pun staf gomen yang kemaruk sangat nak tgk cite Yusuf Haslam dengan Prof Razak tu.

Mungkin pemikiran dayat & asparados ni bukan 'tahap sampah'kot dan sangat intelektual sampai boleh keluarkan statement & komen yang macam tu...

Kelakar betul la nak cakap pasal tahap pemikiran orang bila tak dapat nak ukur pemikiran sendiri kat tahap mane..

sepol UTUSAN berkata...

tot smlm aku tgk PAPADOM mmg best tp sblom aku tonton PAPADOM ade trailer filem indon SILAT MERANTAU, ape yg aku bole ckp filem tu bkl BOOM! mcm ONG BAK punye penangan...

Tanpa Nama berkata...

ntah pape x filem malingsial..filem indonnisial..lebih kurang gak..

Gayah Lawa berkata...

Aku tk pandai bidang filem2 & juga design nih semua...

Tapi yg aku kesal dok lawan maki hamun ni apa ke hal?
Sampai org keja gomen pun kena hina dina...Bkn semua keje gomen tu suka UMNO..
Walaupun aku tk keje gomen..
Mentaliti org tk leh nak buat perbandingan sama ada dorang keje gomen atau private...
Begitu jugak attitude org..dia masuk universiti ke atau PMR @ SPM tk lulus ke semua sikap2 tu ada di mana2 dan pd setiap bangsa..

P/S- Aku tgok semua filem tapi aku suka filem Iran dan Tamil..
Smpai skrang tk leh lupa film Children of Heaven... So touching!!

Tanpa Nama berkata...

Mantot ckp "Ada yang kata aku bancuh simen kat Putrajaya?
Kalau takde pekerja diorang datang sini bancuh simen kat Putrajaya,TAKDE PUTRAJAYA TU MANGKUK!Orang Malaysia ni berapa orang yang nak bancuh simen kat Putrajaya?Takde kan?"

haha.btl sngat2.aq rase ramai indon kt sini lg rajin dr or kita sendiri.kt kebun bapak aq pn yg kerjanye indon sbb carik org melayu xde sape yg nk.

yg wat bangunan tinggi2 pn indon.try ko tanye org melayu sape yg nk jd buruh?jarang2 la ko jmpa.
sdgkn dpt keje kt ofis berhawa dingin pn malas lg la nk keje kt tngah panas ngangkat itu ini

Knicher Sc. berkata...

pernah apply mintak kerja jadi buruh binaan? berapa ringgit untuk satu hari?

kenapa buruh binaan/cleaner/jaga ladang sawit kebanyakannya indonesian? sebab sifat tamak majikan dan mahu untung lebih. aku ada borak dengan pekerja bangla di D-Lima(kedai 24 jam), gaji dia RM400 sebulan, siap mengadu kata tak cukup. Siapa orang Malaysia nak kerja dengan gaji RM400 sebulan, hidup di kotaraya? Kenapa lambakan pekerja cleaner/maid orang luar? Jawapan dia sebab nak murah, nak keluar duit sikit. Kalau hire orang tempatan, of course-lah mahal. Silap haribulan kena saman or naik court sebab orang Malaysia pandai repot pasal aniaya pekerja/hak asasi apa bala semua. Kalau ambik PATI, pasport majikan pegang. Dorang tak boleh lari. Dah nama buruh binaan, tinggi risiko nak mati. Kalau hire orang tempatan, kena sedia insurans apa...dah nama PATI, lu mampus, gua tanam je la.

Sayangnya, di Malaysia tak buat gaji minimum. Itu pasal orang Malaysia tak sanggup nak buat kerja berat dengan bayaran ciput. Berlambak ja aku tengok orang Malaysia kerja tengah panas terik/hujan...tapi itu buat pelantar minyak la. Gaji pun sedap.

Tolong-la, jangan asyik salahkan komuniti sendiri. Jangan salah melayu itu melayu ini...kita ni Malaysian yang bagus ke sampai nak kritik malaysia itu ini tak kena?

Chill.

Knicher Sc. berkata...

Kalau ambik PATI, *pasport majikan pegang


*any documents/IC biru and whatnot.

Knicher Sc. berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mantot berkata...

aaa...bang..aku tak paham la komen ko.

ko kata orang Malaysia demanding ke org Malaysia kedekut sebab nak jimat kos?sebab aku konfius ni...ko kata jangan kutuk Malaysia (komuniti sendiri mcm ko kata) tapi ko pun kutuk Malaysia jugak bila ko kata pasal majikan dan tuntutan gaji minimum.

aku kurang jelas la.

Knicher Sc. berkata...

komen aku adalah untuk mengurai kenapa rakyat Malaysia tidak menjadi buruh. Orang Malaysia tak demand sebab perenggan 2nd last ada mention yang wujud juga pekerja Malaysia yang buat kerja berat jika setimpal dengan gaji. Kesimpulan jahatnya, majikan nak jimat kos. Ni semua akibat strategi bisnes, cari tenaga buruh yang murah. Sama juga dengan kilang-kilang beroperasi di negara ni, orang luar juga yang ramai. Untungnya majikan Malaysia dan majikan kapital ni sebab Malaysia tak laksana gaji minimum.

Did i sound like i am really criticising or insulting Malaysia/n now? compare to...

ramai pemikiran tahap sampah kampung gile kt malaysia ni....dan sebab tu diorang keje gune spa pakai spm je..then keje gomen...dah la attitude tu kampung gile..environment pon kampung tak hengat...last2 perangai jadi mcm beruk...terkinja2 sane sini..dan kebanyakan nye mesti pangkah ameno...sebab pemikiran diorang adalah same...BODOH DAN SOMBONG

kalau cik mantot masih kurang jelas, takpa, biarkan.

aku ada ingat satu pepatah:

"jangan harap apa yg negara boleh buat kat kita, tapi fikir apa yang kita boleh buat untuk negara sendiri".

Tanpa Nama berkata...

negara dh hancur....negara dh hancur.....ape lg nk ditunggu....selamatkan diri masing2 je la...lepas ni kita perang dgn indon...pastu perang dunia ke 3....pastu kiamat...lg cara...xpayah fikir sgt pasal gaji ape semua tu....fikir pasal nk survive...nk bunuh atau dibunuh....

ak penah dgr la pakcik ak cite dl...dajal akan wat negara tu miskin gile...sampai nk makan pn susah....pastu die offer sape yg ikut die.wat ape yang die nk.akan jadi kaya raya.makan pn senang.yang penting jgn taat pada Allah SWT. entah la kenapa...ak rasa mcm makin lama keadaan makin ke arah tu...cemburu dgn org dl2...klu leh time travelling ke zaman dl mesti seronok...

Tanpa Nama berkata...

Knicher Sc.seingat ak la.org penah cakap.klu negara Islam.mmg tanggungjawab negara tu memastikan kebajikan rakyat die terbela.kira negara jaga rakyat la.sebab rakyat dh bayar zakat ape semua tu.so secara x langsung.semua rakyat malaysia dh buat sesuatu untuk negara.tiap2 tahun lagi tu.tapi ape yang negara sebenarnya dah buat untuk setiap diri kita sebagai rakyat lagi2 dari segi kebajikan.

aku cemburu tgk brunei.die kira melayu gak ek.nape xde org tuduh die tiru meniru ni ek?nk kata brunei dgn kita dgn indon x sama.sama je ak rasa.tambah2 tang budaya.ak pergi tgk xde jauh beza.kita cakap bahasa yang sama gak.nape xde orang gaduh pasal bahasa sampai tahap gaban ek?

lagi satu ak pelik.nape org kita anti sgt dgn indon ni?padahal klu selidik la.ak rasa majoriti daripada kita kat malaysia ni asal usul dari tanah indon tu jugak.hmmmmm.

Tanpa Nama berkata...

nape x gaduh pasal tiru meniru silat?satu idea boleh digaduhkan tu.
malaysia ade silat.indon ade silat.brunei ade silat.kira silat ni trademark negara mana yang punya?
ak musykil nk tau.ntah2 leh tgk org silat malaysia lak gaduh dgn org silat indonesia mcm cite hang tuah dl2 tu.mesti seronok dpt tgk mcm tu live.till death.baru nama gaduh yang sebenar kan.

paloi bin mulau berkata...

mantot,

teman paling suka komen2 yg kutuk hang tu bunyi dia mcm ni..tak patriotik. hahahahha komen tipikal budak2 melayu yg tak cukup akai.

kalau kita kutuk proton ka atau apa2 sikit pasai malaysia...tak patriotik hehehehe. teman agak budak2 tak cukup akai ni mesti pakai spender pun buatan dan brand malaysia. pastu nasi pun depa makan beras malaysia muahahahaha

dan yg paling best depa mesti pakai pc atau laptop malaysia masa membelasah kau hahahahaha. teman memang meluat kalau cerita pasai telco malaysia terutama celcom dgn maxis.

teman rela pakai prepaid dgn broadband digi. sbb depa asai norway hahahaha

Tanpa Nama berkata...

poster filem2 mlysia ni aku nk buat lap buntot slepas memerut pon tak lalu.
oh ya,hampir terlupa.aku cebuk pakai air.

Tanpa Nama berkata...

kaitkan semua ni dengan mentaliti.
melayu tu sebenarnya barah,bukan kaum.
manusia yang tak boleh terima kritikan adalah manusia bodoh sombong.
Manakala perosak dunia adalah,manusia yang penuh dengan sifat mendengki.
Melayu memang ada ciri2 ni.susah nak jumpa yang bersih dan suci.aku cakap pasal fakta.harap maklum.mari kita berubah? =)

AngelsNAirwaves berkata...

In this post, everyone kisses mantot's arse. Mmmmm

konda berkata...

aku x cium pon bontot mantot........

dayat berkata...

sape yg tak setuju ngn aku tadi tu??
sori...aku membabi buta ckp gitu..

kau btul..kite ckp psl poster..
aku lak merepek2 pasal mende lain...

sori syg ku malekpon...

balik pada filem...
camera ready...action!!!

syamzari berkata...

mantot,

filem atau drama yang aku akan tgk;

1) arahan afdlin
2) arahan khabir bhatia

mesej yang diaorg bagi dlm citer yang ke semuanya aku dh tgk mmg memerlukan pemikiran yang tinggi...lawak-lawak jugak tapi mesej yang disampaikan oleh mereka ini memang memerlukan daya pemikiran yang tinggi

kebanyakan org gi tgk filem bukan tgk wayang, pegi buat wayang, itu yang citer mcm sampah pun tak jadi hal

aku lebih suka tgk citer-citer yg memerlukan otakku berjalan

p/s: citer sumolah ada banyak maksud tersirat yang kebanyakannya kena kat org-org melayu
sekian, terima kasih

semi berkata...

"Melayu mudah lupa".. ni sapa yang cakap? kah kah kah...

"Ilmu suluh hidup"

dayat berkata...

setuju dgn syamzari...

esofagus berkata...

aku setuju ngan tindakan ko mantot

serius poster and filem kat malaysia x kreatif..kalo cite tu jujur sgt pon susah jugak..nnt ade je org suggest suh banned..

kita ambik contoh cite 'Gadoh' yg kena banned(ade kat youtube)..cite tu sebenarnyer ade mesej yg baek tau..tapi org x nampak..yg dorg nampak racist aje..

last2 budak2 tu unite

filem 'rempit' jujur ape..tu pon ade org nak marah..org buat filem tu spya Mak Bapak,Polis, Rela bukak mata..

siapa-gilakentang.blogspot.com

milo boyd berkata...

hehe standard laa ego..taknak ngaku kelemahan masing2..human,all too human..

Hayatito berkata...

hormat ko sbb leh provoke org..
tabikkkkk~~~~
haha

Tanpa Nama berkata...

cite2 melayu mmg la sampah...
tu pasal la aku langsung tak tgk wayang cite melayu...
membazir duit jek...

org indo aku rase lagi gempak pasal komputer...
tgk le, dorang yg koje kilang pun balik umah ada pc...
main game2 baru lagi...
kalo pasal hacking/cracking, dorang pun gempak...

sah2 le org yg baca oh bulan tu penyokong2 cite2 sampah yusop haslam ngan pm a razak mohiden..
aku ingat kata2 razak mohiden dalam utusan...
"takkan saya ni buat cite sampah. padahal saya ni sorang pensyarah kat uitm dan saya ni ada pm" <---lebih kurang camni la...

aduhhh...
pm my ass la weh...
zzz...

Krispy Kreme Doughnuts berkata...

haha
aku dah tak tengok filem melayu kat wayang sejak 2006
tu pun aku tgk cite sepet

aku pnah tnye membe2 aku
ko tak nak tgk cite melayu ke
rata2 jwpn diorg
"ko nak bazirkan duit ko ke??"
dah jadi mcm template pulak

kalau sampai mampos filem sampah Razak Mohaiden je kuar, bile la nak maju filem melayu nih..

*err.. mana Another Malaysian??

Mantot berkata...

ada tu.

dia tak join perbincangan macam ni.kalau aku start kutuk kerajaan,dia muncul la.dia pembela kerajaan yang paling lantang.bincang pasal pengankutan awam yang teruk ke..dia takde lak nak join

cuba ko komen kata "Poster filem semua buruk sebab salah pimpinan UMNO!"..sekejap aje dia muncul

alkapon berkata...

klu meniru tu xslh knp blh wujud pattern registration?

klu dah tau pengarah tu filem2 dia xpnh best, knp tgk filem dia lagi? bknnye xtulis nama pengarah kat poster filem tu kan? then bila menyesal tgk filem dia, jgnla cakap semua filem melayu xbest. filem2 hollywood semuanya best ke?

mmg filem2 m'sia sekarang mcm didominasi oleh beberapa org kaya yg xkreatif. so jgn la tgk klu tau filem diorg xbgs. bile org dah xtgk filem diorg barulah diorg akan bukak mata n berubah. masalahnya sekarang ialah org2 kaya tu xsedar yg filem diorg xbgs.

filem suami, isteri & .. tu ditygkan tahun 1996 - dah lama. mcm xpyh masukkan dlm list ni kot?

ade je poster filem m'sia yg cantik2. n poster filem indonesia pun byk jgk yg xcantik.

org atasan yg bentuk selera org rmi. klu 1 hari nnt rtm beli siri drama zimbabwe, mayb akan jdk trend jgk - org rmi akan beralih selera & mula xnak tgk sinetron dr indonesia lagi. tp xkan jdk isu lg sbb org zimbabwe x(belum)kutuk org m'sia.

lelaki berkata...

sudah la mantot, pegi duduk indonesia la kau. x kisah le yg kutuk tu segelintir ke semua ke. klu ada sorang kutuk family ko, panggil nama2 x elok, ko mesti ckp, biar la bkn semua, segelintir je yg kutuk. yg sebenarnya ko ni telur kecik. br org sergah dh nangis.. omputeh ckp loser la hahahaha

Tanpa Nama berkata...

terus terang, aku memang anti dengan dengan filem2 rozak mohaidin ngan yusof haslam. sumer citer diorang boring, gerak khas pun aku layan sebab anak2 sedara aku suka, join je lah walaupun mulut aku terjuih. Bagi yang die-hard-fans filem2 diorang ni, duk diam2 tak bleh ka? tak yah nak defend sangat karya2 dan pembikin filem2 kesayangan korang, ni negara demokrasi, setiap individu berhak ada pandangan sendiri, nilah dia kelemahan beberapa ketul rakyat Malaysia, pantang tegur sikit, pantang berlainan fahaman, dah melatah keluar ayat sial, bodoh, babi, celaka dsb. so apa beza kita dengan geng2 bendera dari indon nun. Kadang2 berdiam diri lagi banyak kebaikannya dari banyak cakap...

Amirul berkata...

aku tengok filem....
tak tengok poster...
filem yang baik,tak kira dari luar atau dalam,aku tengok,agak2 tak best aku tidur....
Indonesia,Malaysia,serumpun...
Kenapa bendera UNMO MERAH PUTIH?

Amirul berkata...

ops...UMNO.

Tanpa Nama berkata...

filem melayu sampah...kamera2 diorang semua second hand punya...filem baru pun nmpak macam filem p.ramlee...cukupla...buangla industi perfileman nih dari muka bumi malaysia nih...aku dari industi perfileman..aku rasa malu...

Tanpa Nama berkata...

alkapon...

aku da tak pernah tgk cite melayu sejak zaman 90an kot...
zzz...

cite ompteh pun, bukan sume aku tgk...
pilih bulu gak la...
cite melayu jadi isu pasal kite ni kat m'sia, tapi movies yg ada sampah2...

rakyat malaysia berkata...

salam, bro.snanye kalo filem kte sampah jgn salahkan pembikin filem.sebab itu adalah pembikin filem yg ade kat malaysia ni.plus menggambarkan yg rakyat malaysia yg len lg x pandai buat filem.kalo kte mampu komen je cuba la try wat filem satu.tgk sket susah ke senang ke nk wat.kte cuma tau komplen je.kalo btul kte hebat dlm komplen2 ni,g apply keja kat tmpt wat filem,poster sume tu.tunjuk bakat sket.

sama la mcm kte kutuk bola malaysia.yg men wakil malaysia tu adalah yg terbaik kat malaysia.kalo lu org hebat sgt men bola,try la atas padang.

satu lg,part filem indo yg kate berkualiti sgt tu.mmg ade yg berkualiti.yg korang tgk filem indo kat malaysia ni kompem la berkualiti.kalo x, xmasuk cni la bro.lu cuba g sane.byk lg filem dorg yg same level ngan razak mohiden.kalo bru tgk satu dua filem indo yg bagus,jgn la plak kate sume cte dorg best.kat malaysia pn ade gak yg best.

part gaduh m'sia vs indo ni aku x stuju.sbab aku tgk dua2 same je.bkin kecoh kat internet.kutuk sane kutuk cni.cam bapok.duk aman damai xleh ka.org melayu kat malaysia ni asal usul dari sana gak.blajo sjarah sket.bantu membantu amalan mulia.

argh.manusia memang ske komplen.

hAdi berkata...

kutok
mangkok
berok
songkok
bongok.. XD

Tanpa Nama berkata...

"Ada yang kata aku bancuh simen kat Putrajaya?"



eh, memang punnnnnnn!!!!! hahahahaahahahahahahahah

Miss Blueroses berkata...

huhu..tolek lu mantot!!!

cool anda!!

Mr. Do it @ CekZee berkata...

ermm setealh kubaca semua ader la juga serba sebi ynag tak kena....kalau filem ataupun drama indonesia menyimpang jauh filem dan drama malaysisa pon sama gak.....namer jer penerbit pengarah dan pelakon islam...tapi pakaian macm aper jer...wat aksi rogol....peluk peluk....atas alasan lakunan....bodoh...entah ajaran imam muratad maner yang korang ikot pon aku tak tahu....sesuka jer menghalalkan yang haram......tot ni cuma berikan pandangan dari segi pandangan dia....macam orang indon jika mereka tiada dan tak imigran ke sini kita ader ker bangunan pencakar langit......yang dibanggakan.....korang terlalu rigid......bumi ni milik allah not sesiapa....jika kita berusaha semuyanya akan tercapai...tapi aku nak tegor tot juga setipa manusia punya kelemahan....bila kita dah pegang kuasa kita baru tahu payah dan nodanya.....so kita juz look and see.....

Tanpa Nama berkata...

gile2 ko kene hentam kan mantot?? biasala manusia, mcm2 pendapat. aku setuju ngun pendapat ko ni. malaysia terlalu banyak cerita2 bangang yg trus menerus membodohkn org. baek dari segi akal, mahupun perbuatan. maksiat terang2ang..lang2 nk buat maksiat, buatla citer porno trus, lg puas ati. xpela..aku mls ckp byk2..papepun lu terbaek la mantot..hahaahah!!!

Tanpa Nama berkata...

Ntah apa-apa la ngko mantot..semua ngko nak komplen..ngko tu melayu perfect ke? Ngko bukan nak provoke sebenarnya tapi ngko tu meluat dengan perangai ngko sendiri..ngko rasa ngko bagus sangat, melayu kasta tinggi la konon.
Ataupun ngko ni melayu celup, atau lebih tepat lagi anak sedara Lim Guan Eng..(sori aku terpaksa pakai anon, sebab aku tak ada google akaun)..aku harap ngko sedo diri, tengok muka belacan ngko kat cermin..ngko patut berubah dulu..salah satu perangai typical malay, macam ngko ni la..rasa semua bagus, orang lain semua bodoh..ngko dengan UMNO same jela..

Tanpa Nama berkata...

kalau x de orang nak complain sampai bila orang tak tau bro. haha salam~ ;)

Tanpa Nama berkata...

drama indon pon ntahpape je aku tgk..20 episod pertama leh la tgk..pastu jd beratus2 n merepek2,dh setahun pon xabis lgi..msg2 ade opinion sndr..nilai la sndr,tp ak just cube berkata jujur ak mmg xske indon lps ak bce mcm2 psl dorg ni.