Jun 27, 2008

Sebuah Cerita Cinta Monyet Bab 02

Selepas hilangnya Nurhazrina dari hidup aku,aku memulakan kehidupan disebuah sekolah asrama yang kesemuanya pelajar lelaki.

Tahun 1994,akhirnya aku masuk tingkatan satu.Kira agak beruntung aku masuk sekolah yang lelaki semua ni sebab kalau kantoi buat jahat dan kena berdiri depan perhimpunan pun,perasaan malu tu taklah setebal mana.Dari tahun 1994 sampailah tahun 1997 aku takde langsung kawan perempuan.Bercakap dengan perempuan pun tak,kecuali sekali masa aku memvolunteer diri aku menjadi fasilitator kem sejarah dekat sekolah,tahun 1996,aku form 3 masa tu.

Itupun sebab aku dengar ada budak Convent Bukit Nenas dengan Bukit Bintang Girls Schools join sekali.Aku pun tak tau apsal aku bangang sangat masa tu volunteer,dah la KEM SEJARAH dan aku ni memang dilahirkan bengap Sejarah.

Malu aku waktu tu sebab budak2 yang join kem tu semuanya memang datang situ nak kongsi2 ilmu Sejarah PMR.Aku?Bab Sejarah yang aku paling ingat pun Bab Sejarah Kerajaan Kedah Tua dan Kerajaan Langkasuka,Itupun sebab ada kaitan dengan negeri aku.Habis aku kena sound dengan sorang budak pengawas BBGS ni,nama dia Anisah.Mungkin dia best student kot dan dia nampak serius je nak berbincang pasal Bab-bab sejarah dalam buku.Aku buat2 nak pegi tandas lepas tu aku blah tinggalkan kem sejarah tu.

Apa jadi lepas tu sampai sekarang aku tak tau.Menyampah betul aku dengan pempuan masa tu.Enjoy2 dah la,buat apa nak stadi.

Lebih kurang pertengahan tahun 1997,waktu aku form 4,kitorang,budak2 genius dalam sekolah dikehendaki melaporkan diri ke Kem Biro Tata Negara dekat Ulu Sepri,Rembau.Argh,buang masa aku je pegi tu,aku fikir mula-mula.Tapi aku sedapkan hati aku dengan berkata kepada diri aku "At least boleh keluar dari kawasan sekolah

Jadi kami seramai lebih kurang 30 orang yang paling "genius" dan "murid harapan" dari sekolah aku pun menjadi peserta BTN di Rembau.Sampai aje kat sana,first day ada ceramah ape tah.Cerita pasal peraturan2 kat situ.Lepas habis ceramah baliklah bilik tidur.Aku pun kenalla berapa orang budak sekolah lain.Ada 4 sekolah join,sekolah aku,sekolah sains satu,sekolah agama 2.

Sekolah aku je masa tu yang sekolah lelaki semua.Jadi memang ternampak jelaslah kepervetan kitroang masa tu sebab bukan senang nak tengok pempuan.Nampak pempuan sikit kontrol macho.Mulalah berdiri agak style dan cakap pun menggunakan suara yang bernada garau2.Impress ke budak2 pempuan tu belakang kira,janji kitorang dapat kenal pempuan.

2nd day,bila dah habis solat Subuh kitorang terus diarahkan ke kawasan kawad,ada taklimat.Nak dijadikan cerita sebab boleh kata semua student2 lelaki dan pempuan dah berbaris kat situ.Tiba-tiba ada sekumpulan awek2 yang datang dari arah hostel.Dengan muka merah padam diorang pun masuk berbaris sekali.

Masa tu aku fikir,selamba gila,dah la lambat,boleh sengih2 lagi.Tapi aku tengok budak2 sekolah lain duk gelak2 kat group awek2 tadi.Aku blur lagi masa tu.Bila ada member aku bisik "period" baru aku paham.Barulah aku mengerti kenapa awek2 tadi muka tersengih2 macam kerang busuk.

Habis ceramah pagi,kitorang balik hostel.Tukar baju.Pakai baju sukan.Ada apa tah lepas tu aku tak ingat.Sampai lah waktu lunch tengahari.Sedap makanan situ,makcik dewan makan tu pun rock gila.

Habis lunch,kitorang terus solat Zohor.Habis solat,balik hostel tukar baju dan kembali semula dekat dewan.Beratur la kitorang dalam dewan ramai2 dan macam biasa lah,budak sekolah aku lah yang berdiri paling tegap sekali sebab kitorang jakun tengok pempuan.

"Ok,sekarang ni,awak semua beratur dan kira nombor mula dari depan.Kita nak bahagi-bahagikan ikut kumpulan,"kata fasilitator.Kitorang pun kiralah nombor yang kitorang dapat dari depan.Bila dah ada nombor,kitorang pun pecahlah ikut nombor yang ditakdirkan dapat kat kitorang.

"Ok,sini2,grup nombor 4,"jerit seorang mamat,aku tak kenal dia lagi.

Aku pun beratur la belakang dia,ces,mamat ni cam poyo je fikir aku.Mesti nak tunjuk dia best ni.Lepas dah reda keadaan dan kitorang beratur ikut grup campur2 ni,tiap2 grup pun dibagi sehelai kain putih dan sebatang kayu panjang.

"Fikir nama kumpulan.Fikir logo kumpulan.Kain putih awak lukis bendera,ikatkan dekat kayu tu.Ingat nama grup awak,ingat nama ahli kumpulan awak.Lepas ni saya nak test,"arah fasilitator tu lagi.

Kitorang pun duduk lah dalam satu bulatan,bersila atas lantai.Aku pun agak gelabah la takut nanti terlupa nama grupmate aku,susah payah aku menumpukan perhatian aku bila diorang perkenalkan diri diorang.Adalah 2 3 orang yang dah perkenalkan diri diorang (harap maaf,aku dah terlupe nama2 diorang ni) tiba-tiba awek ni pun perkenalkan diri dia.

"Hai,saya Nurul"
Nama tu,aku ingat sampai sekarang.Mungkin sampai bila-bila.
Sebab dialah orang first yang buat aku rasa betapa istimewanya perempuan tu.

(Bersambung)




6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

nurul shahida ye?? kuang kuang kuanggggg...

Tanpa Nama berkata...

fulamak. bersambung ehhh.
detail gile cite. ingat semua mkn minom buat pe..

jo berkata...

nurul shuhada nurul ain ke tot? arghhh.. tidaaaaaaaaaaaaakkkk

Lord AK berkata...

hahaha :lol:

teruskan citer tot, aku tak follow masa BTN tu so aku tatau citer. cayalah mantot

hoya berkata...

shahida budak SMSSlah tu... kem sejarah aku rasa time kita form 5, ada cikgu Khoo Poh Suan

Tanpa Nama berkata...

ahahahah aku agak daahhhh..mesti citer psl budak ni yeahh kamon tot.
-yem