November 15, 2012

Mengamalkan Kehidupan Seorang Muslim Adalah Satu Benda Yang Sangat Susah Untuk Mereka Yang Tak Dilatih

Sempena 1 Muharram ni, aku nak buat pengakuan sikit. Aku sebenarnya tak tau bila annivessary wedding aku. Kalau kau tanya aku bulan berapa aku kawin dan berapa haribulan, aku tak sure. Aku rasa wife aku pun tak berapa sure.Tapi tarikh akad nikah aku jatuh pada 1 Muharram. Jadi tiap2 kali 1 Muharram aku sambut ulang tahun wedding aku.

Dalam beberapa tahun lepas, sebelum aku kahwin, aku ada tulis pasal aku nak kahwin. Sampai sekarang aku ingat ada satu komen kata,"kau ni poyo, kau kahwin kau tengok la dulu. Aku jamin 3 bulan kau cerai." Entah apa yang membuatkan dia berfikir macam tu aku tak pasti...tapi itu lah orang Melayu kita. Aku ada baca komen2 orang kita dekat satu blog gosip yang agak terkenal dan maaflah...aku rasa monyet lagi pandai dari sesetengah orang yang komen situ.

Takkanlah sebab dia letak gambar anak dia pun kau nak kutuk rupa anak dia?

Tanyalah aku pasal kahwin....aku akan jawab tak best. Dan pandangan aku samalah jugak kalau ada keluarkan statement, "Islam ni mudah aje. Kenapa kau nak susahkan?"

Islam tu mudah? Sebagai seorang Islam, mengamalkan Islam ni sebenarnya agak susah. Jangan tipu diri sendiri dan kata Islam ni mudah. Islam tak mudah...malah sebenarnya susah dan agak membelenggu hidup.

Kalau kau berborak dengan orang yang pemikirannya moden, Islam adalah belenggu, rantai yang menjerat mereka. Even aku pun kadang2 rasa camtu. Kadang2.

Siapa kata solat itu mudah? Nak solat kau kena berenti buat apa yang kau tengah buat, bangun, bukak kasut, bukak stokin, ambik wuduk, solat..kemudian pakai balik stokin yang selalunya akan basah sebab kaki kau basah dan kemudiannya sambung balik kerja.

Tak masuk bab pempuan lagi yang kena bukak tudung, kena pakai telekung, kena pakai tudung balik.Siapa kata puasa itu mudah? Siapa suka tahan makan tahan minum? Siapa kata berzakat tu mudah? Kau dah kerja teruk2 tapi 2,5% gaji kau kena bagi kat orang miskin.

Nak direct, mana lagi senang, beromen dengan awek atau tahan diri daripada beromen dengan awek? Lagi senang cium mulut dengan awek sebab itu benda yang best, kan?

Islam ni susah.Admit kan benda tu. Hendak mengamalkan 100% apa yang Islam suruh tu susah. Sebab tu ramai yang tak solat sebab tak nak flow kerja terganggu. Sebab tu jugak lah ramai wanita yang pilih tak nak bertudung...sebab bertudung ni leceh.

Belenggu. Rantai. The old ball and chain.

Samalah jugak seperti perkahwinan. Perkahwinan adalah belenggu kepada orang-orang macam aku. Siapa nak balik rumah tapi tak boleh nak duduk layan movie dan rehat2? Siapa suka malam2 takleh lepak dengan member.

Tak ada orang suka. Untuk orang2 macam aku, ibadah ni satu kerja. (Perkahwinan is a form of ibadah too) Mungkin sebab kita ni normal atau mungkin sebab hidayah yang betul2 pure belum sampai.

Tapi...aku rasa masalah orang2 macam aku adalah kita anggap, bila kita tak ikhlas nak solat, lebih baik tak payah solat. Tak ikhlas nak bayar zakat? Takyah la bayar. Tak ikhlas puasa sebab malas? Takyah la puasa.

Ramai antara kita gunakan alasan keikhlasan untuk bolehkan diri kita escape dari ibadah atau praktiskan apa yang agama kita wajibkan. Tak ikhlas nak bertudung? "Saya tunggu pintu hati saya terbuka," kata seorang artis. Tak ke agak kelakar jawapan cam gitu.

Aku rasa semua tu salah sebab benda wajib tak boleh dikompromi. Tak perlu nak ikhlas,tak perlu nak hati suci,tak perlu nak bargaining....kena buat. Mesti ada yang kat luar sana fikir, "kalau aku tak ikhlas solat, buat apa aku solat lak?"

Dah Dia suruh. Ikhlas ke tidak bukan masalahnya. Tapi masyarakat kita makin ramai yang merasakan agama dah jadi beban yang tak mampu digalas. Sebab itu ada yang let go agama dan teruskan hidup macam orang biasa...tapi kalau ditanyakan mereka agama mereka jawapan mereka satu aje, "Saya Islam la. Kan saya pakai songkok ni." Pada golongan macam ni as long as dia tak buat something yang go against agama dia ok....satu masa dulu aku camtu gak. Sebab tu kita boleh tengok, yang ke masjid tiap2 hari golongan2 tua. Sebab masyarakat kita assume, waktu muda kena kerja keras. Waktu tua time nak beramal, nak insaf, nak taubat.

Aku sendiri kadang2 rasa berat nak solat apatah lagi kalau aku tengah buat kerja. Kadang2 ada terlepas. Tapi adakah aku ada choice sama ada nak solat atau tidak? Sebenarnya tak ada. Tapi sebab kita makin liberal dan kita jadikan benda ni sangat2 complicated, kita rasa seolah-olah kita ada choice.

Islam ni mudah aje sebenarnya. Buat apa kena buat, tinggal apa yang kena tinggal. Tapi orang kita sekarang semuanya perlu ada reasoning, perlu ada bargaining.

Sebab tu ramai yang menggeletar berlari-lari jumpa bos bila bos besar panggil tapi bila Dia,si Boss Paling Besar panggil, kita boleh tangguh dan tangguh dan tangguh.

Bila dah baca2 aku baru paham la kenapa kena didik anak dari kecik solat. Kalau tak solat pukul. Tapi berapa kerat sangat orang kita yang sanggup pukul anak paksa anak solat? Tapi once dia dah terpaksa buat sebab dia kena paksa buat, dia akan rasa benda tu mudah. Samalah teorinya kalau kau buat benda yang sama tiap2 hari kau kerja, kau akan jadi sangat proficient dalam benda yang kau buat sehinggakan benda tu jadi senang.

Islam memang senang panduan dia sebenarnya tapi nak hidup macam orang Islam tu agak susah. Apatah lagi dalam dunia zaman sekarang ni. Siapa sini time kerja dia ada masa nak solat sunat Dhuha? Ada. Tapi tak ramai.Sebab ramai sibuk kerja keras, gigih berusaha nak cari rezeki time tu.

Tapi apa kebaikan sebenar solat sunat Dhuha?

Memurahkan rezeki. Dan kadang2 ada bapa2 yang terlalu kuat bekerja mencari rezeki sehingga diorang lupa, isteri dan anak adalah rezeki juga.

ps - Selamat Tahun Baru semua. Tahun ni apa kata ramai2 kita tak join sambutan tahun baru 1 Januari nanti?

48 ulasan:

Hani berkata...

Sekarang dah ada trend baru sambut tahun baru.Dengar ceramah Ustaz Azhar...harap harap ustaz lain pun buat mcm dia,baru kurang sket acara hiburan ni di malam thn baru..InsyaAllah.

su suraya berkata...

aku setuju, benda yang susah lama2 akan jadi senang kalau buat selalu and even kalau dah biasa sangat buat, kat takkan rasa terbeban pun

kalau dah biasa buat and tetiba tertinggal, nanty dalam hati akan ada rasa sikit ralat sebab tertinggal benda yang dah biasa buat..ok good post

Alfi Kasran berkata...

setuju sangat.Islam tu memang mudah.Yang susahnya kita yang nak amalkan.Tapi,kalau dah biasa buat,dari tak ikhlas pun boleh jadi ikhlas.Siapalah kita nak nilai ikhlas ke tak kan...

Tanpa Nama berkata...

happy anniversary mentottt... tak best kawen mentot.. alaaa org cam ko ni nak tunjuk hebat je, sbb tu la ko ckp x best, pastu nak ckp mcm ko terer la sbb x cerai lagi kann walaupun perkahwinan ko x best.. sbb ape? sbb ko ni kat blog je pumpangpumpang!! hakikatnya ko ni nan adooo...

mana pencacai siti fairuz, apesal x wish ko lagi ni?? elehh ckp org monyet, mcm la isi dan penulis blog ni lagi pandai dr monyet... lalalala

cik siti fairuz berkata...

blog blom siap... Blom mau komen.
Mantot hepi anivesari. Kawen ni best kalo ko dpt partner yg best. Tak best kawen kalo ko over thinking, over expectation...pastu nan adoo. Terima la seadanye. Jalani hidup sbg org normal. Baru tenang. Kn da terkomen panjang.bye

pencinte kebaikan berkata...

alhamdulillah mantot..sempena tahun baru ni akhirnye ko da diberi hidayah da tak tulis psl NIP lagi.syukur sgt2 rase nk sujud syukur dah ni..ape kate sempena tahun baru nih ko mohon maaf sket secare terbuka kat sape2 insan yg pernah ko lukai melalui tulisan ko.tak salah mohon maaf atas kesilapan kite yg lalu.semoga tahun baru nih ko da tak tulis yg merapu maraban ke laut dah la.bek ko tulis yg positif2 jek.yg menyeru rakyat malaysia umumnya dan umat islam khususnya ke arah kebaikan menggunakan bahasa2 dan gambar yg sopan.tak patah da la tepek gamba2 nan hado mcm kat entry2 sebelom2 ni ye.

Prince of Noob berkata...

salam maal hijrah dari saya insan paling kacak di alam semesta

Tanpa Nama berkata...

pencinta kebaikan: the calculation is simple; ni blog di suka hati dialah nak tulis apa. kebebasan nak menyusukan anak in public sama je dengan kebebasan menulis. tak suka, blah je. i dont think an apology is necessary sebab he does make sense in his writing if you really read between the lines. no offense k, but if you feel he needs to apologize, so do others yang beria menghentam dia. baru fair and square.

i've been reading few entries of his and all i can see is that, he is just writing what he thinks. his two cents. you cant expect people to have such the same thoughts and opinions of a matter like the rest. people are different so respect la each other.

at least, he has the courage to write what is in his mind - bold enough to share although many may retaliate to what he says.

menulis pendapat sendiri tak salah. menyuarakan apa you rasa towards that opinion pun tak salah. but don't force people to agree.

peace, no war all. Salam Maal Hijrah. may today and the days after are better than yesterday.

:)

broken_nigina berkata...

apapun orang cakap,gua caya sama lu en.mantot.
:)

Tanpa Nama berkata...

pada saya, xsusah pon solat tu, tutup aurat pun xsusah. kita takkan rasa susah beribadah, bila kita buat tu ikhlas kerana kita sayang ar-Rahman, syukur pada al-Khaliq. in fact, solat tu sbnrnye kerehatan. iman tu satu kemanisan. manisnye beribadah tu hanya dapat dirasai oleh orang2 yang sibuk bercinta dgn Tuhannya.

ingat, kita kerja kuat2 sampai rasa solat tu beban, tp rezeki kita tu sapa yg bg? kerja la kuat macam mana sekalipun, tp kalau Allah xnak bg, tetap xkan dapat.

so, saya doakan supaya saudara terus mencari. cari tujuan kita wujud atas muka bumi ni. semoga Allah berikan hidayah-Nya pada kita semua. insyaAllah.. amin.

Anak Pak Muin berkata...

well said. salam maal hijrah :)

nenek berkata...

alhamdulillah..moga jodoh mantot berpanjangan smpai mati..

mendidik ajaran islam pada keturunan xmudah..tapi menjadi mudah kalau yg mendidik itu sndri mengamalkan ajaran islam dlm kehidupan seharian..

pencinte kebaikan berkata...

to anon November 15, 2012 1:09:00 PM GMT+08:00

maafkan saya sebab saya ni pencinta kebaikan mane layak bc blog cursing2 malay nih.niat saye elok je nak nasihat.tp kl tak ske bc takpelah.
the calculation is simple; ni blog dia suka hati dialah nak tulis apa. ni pon komen sy suke hatila saye nk komen ape.sy bg cadangan jek.tak pakse pon soh ikut.cdgn saye tu.

salam maal hijrah kpd semua kalo rase diri tu nak jadik lebih baik.berhijrahla ke arah kebaikan tapi kalo rase selesa ngn keadaan skg tanak berubah sket pon rase cam da cukup baik jek terpulang.matlamat tak menghalalkan care.kalo isi baik tapi gaye penulisan tak bape baik pon tak gune jugak iye tak?

piece no war all.

Zisam berkata...

Ayat "Islam itu mudah" aku rsa ini kurang tepat. Patutnya "Islam itu luas". Ada byk pendapat dlm Islam mengenai bab ibadat, kita pilih la mana yg mudah dan bersesuaian dgn kita. Pilih pendapat ulama yg berdasarkan Quran dan hadis sahih.

Dlu aku pun rasa Islam ni susah. Nk jamak solat masa musafir je boleh. Prosedur nk tayamum punya la susah. Sentuh anjing mesti kene samak. Masakan non-muslim x boleh mkn. Mcm2 lg bnda2 rumit dalam fahaman Islam konvesional ni

Tp bila kemunculan Dr Asri dan ust yg sealiran, baru la aku rsa Islam ni x de la susah nk practice. Pendidikan Islam di Malaysia perlukan pembaharuan, bab2 khilaf ulama ni kena masukkan dlm slybus, supaya student tidak taklik buta dan dpt melatih 'academic thinking'

Tanpa Nama berkata...

saya pernah dgr ceramah di Ikim.fm.
apa yg kita malas nk buat, itulah yg kita kena buat.cth: bila rasa malas nk mengaji - capai Quran terus baca.malas nk solat terus ambil wuduk. and solat dhuha.hidup kita hari2 penuh dgn jihad.melawan nafsu sendiri yakni musuh terbesar.

and Islam mmg mudah sebenarnya.cuma sebab kita cetek ilmu maka kita rasa apa yg disuruh oleh Allah menyusahkan.hanya ilmu sahaja yg membebaskan manusia dari lembah kejahilan.

salam Maal Hijrah

regards

f1f12003

Tanpa Nama berkata...

pencinta kebaikan, ko nak mintak dia buat open apology????? dia mati hidup balik 18kali pun xkan buat weiii.... dia kan sentiasa btul. kan mantek kan kan...

ape ni nak suruh abg betul ni mintak maaf, gila ke, nak dunia kiamat hari ni jgk ke??? hahahahaha

giving 2 cents dan kondem org, 2 perkara yg jelas berbeza. org buta huruf je xtau baca.

aslina majid berkata...

Hurmm... Btol2... Aku sokong...

plain83 berkata...

Salam Ma'al Hijrah 1434H, semoga tahun ini kita lebih baik dari tahun sebelumnya...amin ^^

nadz ruslan berkata...

ustaz kata x leh curi masa time office utk solat dhuha, unless boss bagi.

samalah x leh curi masa utk layan utube, fb, blog unless boss bagi

Shahada Fauzi berkata...

memula ko cakap "Islam tu mudah? Sebagai seorang Islam, mengamalkan Islam ni sebenarnya agak susah. Jangan tipu diri sendiri dan kata Islam ni mudah. Islam tak mudah...malah sebenarnya susah dan agak membelenggu hidup."

pastu ko cakap pulak "Islam ni mudah aje sebenarnya. Buat apa kena buat, tinggal apa yang kena tinggal. Tapi orang kita sekarang semuanya perlu ada reasoning, perlu ada bargaining."

Pening aku dengan ko ni mantot kadang-kadang. Penulisan ko ni kekadang berbelit-belit. Sorry to say.

Apa-apa pun pada aku, jika ko letak Allah tu teratas, insyaAllah takkan timbul isu Islam mudah ke susah ke..jaga je la solat 5 waktu yang wajib tu..insyaAllah, kalimah syahadah [rukun Islam ke-5 yang pertama] akan sentiasa 'segar' dalam jiwa dan insyaAllah kita semua berada dalam redha Allah dan takkan jauh dari Islam..

wallahhualam..aku sekadar memberikan pandangan..semoga ko, aku dan semua pembaca di sini sentiasa dalam redha Allah hendaknya..amin..salam Maal Hijrah..

Tanpa Nama berkata...

mmg die ni berbelit2.. mcm tak center.. dia krisis identiti sebenarnye..

Mantot berkata...

islam ada dua jenis rukun, benda tu mudah aje nak paham...tapi agak susah nak diamalkan.

semua orang melayu kalau kau tanya dia claim percaya dgn rukun iman..rukun islam..kalau kau tanya minah seksi,takut tak dgn hari kiamat, dia akan jawab takut tapi..sebenarnya. kau tanya ?perogol, takut tak Tuhan,dia jawab takut.

percaya dengan rukun melalui lisan mmg senang.tapi tak ramai yang "senang" nak menerapkan benda tu dgn perbuatan.

padahal..apa yg Islam mintak tu direct,straight to the point, sgt mudah. tapi kita yang complicatekan dia dgn pelbagai alasan supaya Islam "turuti" cara kehidupan kita.

rukun kita sangat mudah...tapi nak mengamalkannya..pergh.

lagilah pulak dgn godaan masyarakat yang terlalu liberal kadang2. macam mak bapak hantar anak audition untuk rancangan hiburan..time solat mmg dia solat. tapi apa kejadahnya dia gi hantar anak2 kecik masuk pertandingan menyanyi? nampak perbezaan dia kat situ?

kesimpulannya...
esok lah aku post.aku mmg plan nak sambung.

Tanpa Nama berkata...

whats wrong with mak bapak antar anak2 kecik masuk pertandingan nyanyi if bdk2 tu cenderung ke situ??? lainla klu mak bapak yg over, anak nyanyi suara katak tercekik pisang pun, berangan nak antar masuk pertandingan, mak bapak nak glemer.. but if anak2 mmg minat in music ke ape, whats wrong with that? aku pelik la, kau nak anak kau jadi robot ikut perintah kau je?

Tanpa Nama berkata...

kadang2 lawak baca komen yang berbaur busuk hati dalam blog mantot.

ini lah rupa orang kita. mesti ada sorang dua yang hati kerja tak dapat terima hidayah.

wallahualam. salam maal hijrah.pray for gaza.

Tanpa Nama berkata...

berbeza pendapat tu biasa.

tapi yang datang sini semata nak maki hamun, nampak sangat tahun baru ke, tahun lama ke, perangai tak matang jugak. haha.

nadia berkata...

dulu2... masa muda2 dulu mmg aku rasa beratnya nak smyng, susahnya nak ngaji... tp sbbkn aku x nak msk neraka, aku buat jgk... then, 1 hr, ustaz kata setiap apa yg kita rasa susah, Allah beri ganjaran pahala... jdk bila aku rasa malasnya nak smyng, aku tetap abk air smyng & smyng. moga2 ada pahala utk aku yg melawan kemalasan tu...
nak tegur sikit, aku rasa salah penggunaan si Boss Paling Besar. ko patut guna 'sang' instead of 'si'. cth mcm sang suami (bkn si suami), sang saka bangsa (bukan si saka bangsa), sang Pencipta (kl ko kata si pencipta, kita mungkin bleh kata si pencipta puisi ke...) sang ni biasa dgunakn utk yg tinggi keduduknnya @ yg kita lebih hormat...

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

humans are creature of logic and reson.

manusia itu makhluk yg memerlukan sebab dan logik utk melakukan sesuatu. bukan haiwan yg boleh dipaksa2. menyuruh seseorang tanpa memberikan logik dan sebab yg diterima akal menyebabkan perkara itu jadi susah dan membebankan. jadi tak hairan bila org x solat, x tutup aurat etc sebab dia x faham/ x dapat sebab yg kukuh kenapa perkara itu mesti dibuat. seseorang muslim hendaklah mencari rasional kenapa ibadah yg dianjurkan itu mesti dibuat jika terasa ianya membebankan hidup.

takde paksaan dalam Islam. nak solat, solat. takmau solat terpulang. apa2 hal, di akhirat jawab ler.

Fadhil berkata...

ni yang payah nak berlogik2 ni..betul manusia perlukan logik untuk buat sesuatu. Tapi banyak perintah wajib tak perlu logik untuk buat.
Tuan aku bagi aku makan, duit, tempat tinggal, padanlah dengan kerja yang aku kena buat sebab dia dah bagi macam2.
Tuhan bagi kita macam2 nikmat, tak kan still nak sombong, patut buat apa yang diperintah...reason mudah untuk terus patuh

Tanpa Nama berkata...

Wow nama..ingatkan Russia mari tp tulis Melayu... heheh
Takde ape pun, cuma tkasima skejap, so peace...

nadia berkata...

tiada paksaan dlm islam hanya bab tiada paksaan dlm ko nak masuk islam ke x aka tiada paksaan dlm bab beragama... bknnya bila ko rasa ko nak smayang ko smayang, bila ko rasa x nak smayang ko x yah smayang... bila ko dah terima syariat islam, ko kena la buat semua yg telah d syariaatkn... agama tu mudah tp bkn beerti ko boleh memudah2kn agama... & jgn buat sttmnt yg boleh memesongkn pahaman org yg x berapa paham agama...

Tanpa Nama berkata...

anon November 16, 2012 12:55:00 AM GMT+08:00 - aku rs lagi lawak dgn komen menjilat bontot mantek ni..

anon November 16, 2012 12:59:00 AM GMT+08:00 - aku tau ko org yg sama dgn anon di atas, tp ko reti baca x?? ko reti baca x blog ni nama ape? CURSING malay.. ko faham x maksud cursing? so whats the big deal bro? arent u matured enuff??

Tanpa Nama berkata...

butthurt detected. tet tet tet..

kah kah.

Tanpa Nama berkata...

anon November 16, 2012 12:26:00 PM GMT+08:00 --> butthurt detected..tet tet tet.. hahahahaha

Tanpa Nama berkata...

mentot, anon ni November 16, 2012 12:26:00 PM GMT+08:00 kata ko butthurt dgn komen2 ibu nip.. kuang ajor punya pencacai.. xpe nnt aku maki beliau utk aku... demm u pencacai.. hahahahah

Tanpa Nama berkata...

kesian anon atas ni. kau yang terasa kan? kah kah. memang aku troll kau nak tengok apa respon kau. rendahnya iq.

kah kah

Tanpa Nama berkata...

kesian anon November 16, 2012 2:36:00 PM GMT+08:00. kau yang terasa kan? kah kah. memang aku troll kau nak tengok apa respon kau. rendahnya iq.

kah kah

p/s: perasan ko obepin nak troll2 org, blaja lagi la budak.

Tanpa Nama berkata...

anon November 16, 2012 7:36:00 PM GMT+08:00

*u're trolled* kah kah.

Tanpa Nama berkata...

anon November 16, 2012 8:20:00 PM GMT+08:00

oh my english!!

"u've been trolled"

kah kah

Tanpa Nama berkata...

u're trolled u're trolled !! muhahaha

Tanpa Nama berkata...

already got the ip, name, pc name, specific online location. tq komen banyak2. senang kerja.

Tanpa Nama berkata...

Kebetulan aku ada terbaca (dan demi kesinambungan tajuk),

Sabar ertinya tahan menempuh suatu yang sukar. Sabar ada 3 jenis:
1- sabar dalam mentaati perintah Allah
2- sabar dalam menjauhi maksiat
3- sabar atas segala takdir hidup mcm hidup melarat ke,tak cukup makan ke,gaji kecik ke..

Tp sabar yg 1 dan 2 tu lg tinggi darjat dah ganjaran dari sabar yg no 3, sebab Allah tau perintah dan larangan dia berat lebih2 lagi utk umat akhir zaman, jadi sape ikut dptla ganjaran,Insyallah.

Tp manusia lbh nak sabar yg no. 3 dari no. 1 dan no. 2 kan kan...aku pon baru tau..

-mks-

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

itu pasal aku taip... Kalau rs berat nk beribadat, cr sebab knp mesti beribadat. Ada org boleh beribadat tanpa tau hujung pangkal... Ikut jer ckp org x pyh pk. Ada yg x boleh, rasa malas etc. Mereka ni la kena memahami knp perlu dbuat sesuatu perkara, x kisahla dia nk fhm cr macam mana pun. Mereka ni adalah manusia yg mungkin aktif akalnya, sentiasa berfikir.

Memang Allah dh ckp xde paksaan dlm islam sebab kebenaran itu jelas bg org2 yg berfikir, memerhati. Apa hak kita utk memaksa org yg xmau beribadat dgn ALlah sedangkan Dia dh bg kebebasan di dunia? Kalau xnk jgk ikut ckp ALlah, jawab la di akhirat. Xkan ada org yg tolong jwbkan pun, x kira ms hidup dulu jahat mcm setan atau baik nang amat. Jwb ler sndri.

Kalau dh tau kurang pengetahuan agama, usahalah tmbahkan. Jgn tunggu org lain suapkan je. Nama umat islam, tp benda basic pun xtau mcm mana?

Btw, aku org rusia celup :-P

Tanpa Nama berkata...

Hidup beragama takleh taklid buta,main ikut je, sebab agama ni dibina atas hujah yg nyata,
Aku ada beli CD Ibrah(pengajaran) dari Surah Kahfi,Hasrizal Abdul Jamil,sgt2 bagus untuk pengisian jiwa, baru faham...
Aku pun kecik2 dulu main ikut je tp dlm jiwa kita byk benda yg kita tertanya2 kenapa tp ustaz dan ustazah dulu tak leh terangkan, tp tak leh salahkan diorang. Sampai kdg2 rasa memberontak dan mula dah tak ikut mcm makpak ajar. Mula la terjebak dgn jahiliah sbb "software" jiwa tak mantap.

So bila dah semakin dewasa, dah byk peluang ni (seminar,blog,kuliah,usrah,tafsir, hadith 40,mcm2la...),pandai2la menuntut ilmu..tp walau apa pun kita baca dan belajar,masih kena belajar dan bertanya dari org alim, tak boleh tafsir sendiri, nanti setan tepuk tangan je..

-mks-

enot berkata...

kadang2 aku pening baca post mantot ni,tulis syiok sendiri...aku hrp dibaiki spaya org faham ape yg ko nk smpaikan...

Tanpa Nama berkata...

Itu pun nak pening.

StingRay berkata...

Wow.

Selain dari komen bernas,ada jugak anon yang menyerang. =) Dunia.

Tanpa Nama berkata...

ttg zakat pendapatan 2.5 % tu x wajib pun...majlis agama je yg wajibkan...sampai habis segala pdpt ulama disadur bagai..pastu pelaksanaannya pun kalau dikaji agak *&^&*%....pengagihannya? lu pikir sendiri la....

Tanpa Nama berkata...

"Dunia adalah penjara bagi mukmin, dan syurga bagi orang kafir". Dari situ je dah tahu Islam memang membelenggu umatnya... sebab dunia bukan tempat berseronok tanpa batasan bagi umat Islam. Tapi indah kalau memikirkan syurga di akhirat kelak. Itulah hikmah Allah menjadikan larangan dan batasan bagi umat Islam!
Bagi siapa yang rasa tak best hidup kat dunia banyak peraturan dan larangan, memang itu aturan Allah.

~Siti