November 14, 2012

Breastfeeding Adalah Ibadah Kalau Tudung Anda Pakai Tu Menutupi Side Boob Anda

"bab gambar dlm majalah pun aku skeptikal sket, aku mmg xkan antar la gambar aku mcm tu kat mana2. aku menengok si dynas yg hot tu bf pun aku rs semcm.. tapi btul kata komen kat atas, if tak buat camtu, mcm mana nak promot bf kat org ramai..."

Tau pun segan tapi...promote? Promote apa sebenarnya ni?

Makin banyak komen aku baca, aku makin confuse. Tah tah korang pun confuse. Nak promote kebaikan susu ibu? Lepas bersalin nurse tak ajar ke? Aku sendiri pun kena dengar...siap kena ajar lagi macam mana nak pakai tangan aku simulate pengeluaran susu ibu ni. As long kau beranak dekat mana kau sepatutnya kena beranak...kau akan diajar macam mana nak menyusu dan apa kebaikannya menyusu ni.

Sebab tu kalau kau bersalin kat hospital kerajaan ni ada kebaikan dia. Kau kena paksa breastfeed dengan nurse sehinggalah kau boleh breastfeed. Menangislah anak kau macam mana pun mak kena belajar breastfeed sampai boleh melainkan ada special case. Takkanlah sebagai seorang ibu kau sendiri tak tau apa kebaikan susu ibu ni? Naturally kau sendiri tau kan yang breastfeeding tu penting. Satu benda yang tak payah promote pun.Takkan lah korang assume semua mak-mak yang tak menyusu anak ni "bangang" jadi perlu di didik?

Kalau kau kata aku bangang...aku pun rasa grup kau buat benda camtu dekat orang lain, assume mak2 lain "bangang."

Penganjur kata..nak promote openness of breastfeeding sambil petition management KLCC supaya tambah bilangan bilik menyusu. Nak bilik menyusu atau nak menyusu mana2 suka sebenarnya?

Sekiranya kalau dah tambah bilik nanti, dah tak payah la nak menyusu dalam kedai lagi kan? Ke nak jugak?

Atau sebenarnya nak promote nursing cover? Sebab ada selebriti datang...tolong promote nursing in public. Atau selebriti tu tolong promote "alat nak bantu nurse in public" ?

Sebagai seorang bapa...aku berpegang teguh kepada pendirian aku ; terlalu banyak crap di luar sana yang dijual kononnya nak memudahkan hidup seorang ibu dengan alasan; nak membuatkan ibu rasa tak limited bergerak.

Ada sebabnya kenapa orang2 tua suruh mak-mak baru habis bersalin duduk rumah diam2. Faktor utama, kesihatan mak anak. Faktor kedua adalah supaya keselamatan anak tu sendiri. Faktor ketiga adalah supaya bapak2 takyah beli benda2 crap yang hanya akan dipakai untuk beberapa bulan. Dah lah mahal nak mampus barang2 nya.

Gua takkan faham masalah kau. Tapi aku pun ada anak. Kenapa korang kata aku tak paham apa korang rasa? Anak aku kalau dia lapar nak menyusu dia merangkak sendiri ke gi kedai beli apa dia nak?

...................

Puan-puan...aku tak kata puan2 sengaja tunjuk nipple tapi ADA MASANYA ada yang menyusu sampai ternampak nipple.

Kalaulah ada seorang lelaki, sambil jalan2...dia selak baju dia sampai nampak nipple. Boleh ke tak puan-puan elakkan daripada memandang? Boleh..tapi mesti ada tertengok jugak sekali at least. Rasa selesa tak kalau dia buat camtu? Mesti tak. Lelaki jalan2 sambil tayang nipple, mesti la segan nak tengok.Tapi salah ke nak tengok?

Tak salah. Itu bukannya aurat dia pun. Kalau aku jalan2 tak nak pakai baju tapi aku tarik seluar sampai atas pusat..aku still lagi tutup aurat. Kau nak tengok nipple aku berapa lama kau suka pun tengok la.

Tapi kenapa anda segan nak tengok? Mesti kau akan assume aku tak reti malu...tapi apa yang aku buat tak salah...dari segi agama pun tak salah. Cuma benda tu pelik, kan?

Begitulah jugak perasaannya macam mana rasanya aku dan sesetengah "golongan non-educated" kat sini rasa bila ada mak-mak breastfeed dekat orang lalu lalang ramai2. Cuma tak ramai yang berani admit dia tak selesa sebab dia takut kena kutuk. Aku tak takut. Aku admit aku tak selesa.

Jadi tolonglah,tolonglah Kerajaan Malaysia...wujudkan akta supaya SEMUA premis awam ada tempat menyusu yang boleh muat 30 orang serentak. Aku tau ada kawan2 aku yang kerja sebagai tukang draft dasar kerajaan.

Mintak tolong sampaikan dekat mana2 pihak yang berkenaan. Tak payah lah diorang beli pelbagai benda dan membuatkan tiap2 kali keluar rumah gi shopping nampak macam nak balik kampung.

Tau rasa malu tapi sebab nak promote punya pasal sanggup.
Apa punya pemikiran la pengkomen yang aku quotekan kat atas tu. 

ps - gambar di atas gambar lelaki. Jangan risau. Boleh tenung berapa lama anda suka.

153 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

semakin hari post anda tentang bf semakin ntahapahapa.. tak bagi bf mommies nursing in public lgsg?

screw you. serious ni aku rasa pemikiran kau adalah ntahapahapa.

Tanpa Nama berkata...

aku pmpn gak tp ak sokong je ko tot..sbb ak sdri pon kdg2 xselesa gk tgk bf in public. seyes xpaham ngn org yg emo sgt bace post2 ko psal bf nih~

Tanpa Nama berkata...

aku pompuan..laki aku laki la kan..tapi dia pun tak suka aku bf kat public..aku tanya kenapa..dia kata boleh naik syahwat..boleh naik syeikh al-horny..bukan tgk aku dia stim..tapi dia kata laki tgk pompuan selak2 baju mesti la stim..tak kira la kulit itam ke, coklat ke, putih ke..laki dia tak nampak ibu susukan anak..dlm otak dia pompuan keluarkan buah..oh aku tak sanggup pikirkan laki aku fikir buah org lain..

so aku setuju mmg kena malu bf kat public..kalu tmpt tu semua pompuan takpe la..ni ramai kot laki lalu..yg bujang, teruna, laki org, bekas laki smua ada..cari la tempat yg tersorok sikit..dah jadi ibu mesti tau timing baby nak susu..

Nadya Honey berkata...

aku ingt aku jer malu biler tgk pmpn bf kt public...tp ada gak yer...ckp la aku pemikiran kg pn,aku xkesah..

limau nipis berkata...

1 negatif / 3 positif tentang bf di public. keep on coming!

Tanpa Nama berkata...

Itu sebabnya islam suruh tutup aurat. Pakai tudung labuh yang cover dada dr depan dan dari sisi dan dibuat dr kain yang tidak melekat. Islam itu memudahkan..kita je yg menyusah2kan.

Tanpa Nama berkata...

Laa mantot,cukup cukup lah kut.Tiga entry sblm ni pon dh ckp jelas utk menerangkan pendirian ko.Mcmmana ko tanak berganjak dr pandangan ko,mcm tu jugaklah dorg.Bila ko up lg entry mcm ni,yg ada cuma komen yg berbalah sesama sendiri.Apa untungnya.Ko terus terusan menyakiti dan provoke diorg dan ditambah plak dgn komen yg menyokong ko yg sebenarnya diulang ulang byk kali dlm 3 entry seblm ni.Lps tu,puak yg butthurt akan balas balik,being defensive menyebabkan keluar ayat yg tak sepatutnya..Cukuplah kut,ke saja ko buat isu ni ulangkali sbb seronok tgk org bergaduh?Kut gaduh ngan ko sorg takpelah,ni sampai beratus komen berbalah balah,seronok ke ko baca?

Mantot berkata...

ni last ni.

Esok aku tulis apa yang kau nak,khas untuk kau.

Asalkan kau bagitau aku apa kau nak aku tulis.

Aku janji aku akan tulis.
Janji ditepati!

Cik Siti Fairuz berkata...

mantot, boleh tulis pasal fizikal lelaki yg kurang menyelerakan...nak2 selepas kawen. cara2 kite nk kembali kn pandangan berahi kpd pasangan. tengok tetek lelaki kt atas tu buat aku rasa nak muntah. tengok tetek sendiri kt cermin..baru aku tenang balik...kehkeh
p/s: isu psl tetek kt blog ni jd kegilaan ramai

Tanpa Nama berkata...

astaghfirullah...
mantot ..mantot..
semoga Allah ampunkan dosa2 ko main2 hak ahli2 syurga (ank2 ni)
dan maknya..
hati ko dah keras ni mantot..
nampak sangat ko dah tak ingat pada Allah sebab tu hati ko keras..
sudah2lah buat entry ni..

Tanpa Nama berkata...

semalam aku pi shopping mall, jmpe kawan.. die bawak baby..pakai tudung tutup dada, baju longgar, seluar besar...
tetibe dgn selamber angkak baju nyusu anak die depan aku, laki aku, dan laki die dan jugak uncle mate sepet yg duduk kt bangku kt sebelah die tu...
terbeliak jgkla mata aku time tu sbb die selak depan aku kot..aku yg tgh brdiri depan die kompem la napak puting die tu...dlm hati doa la agar laki aku xperasaan tapi yg aku perasaan laki aku kalih ke arah laen. hormat la kununnye tapi balik umah merengek nak..haaaa!! xtahuuuu...
mata org laki mmg depa leh jaga (certain la kot), tapi yg perempuan tu pun kenala jaga jgk. ko selak saje2 pastu ko expect org xkan tgk..ko ade akai ke x ni?

nadz ruslan berkata...

da part aku setuju ngan hang, ada part aku kurang.

1. pelaksanaan bf in public, sebagai perempuan aku x berapa suka nak tayang/tgk nipple or breast orang. tapi faham dengan karenah baby yang bukan reti masa nak lapar, bagi aku just go on. cover aurat elok2, susukanlah. anak tu bukan reti paham macam kita. dia lapaq, lapaq jugak.

2. buat facility banyak2 supaya mak tak payah sorok2 dah nak bf. (maksud aku x yah masuk jamban atau kalut2 balik rumah) setuju. buatlah bilik, booth macam booth telefon ka, nursing cover ka apa ka janji mak and anak selesa. mak disarankan susukan anak sampai umo 2 taun tau. tak payah beli susu mahal pun takpa. benefit $$.

so simple, boleh bf in public menggunakan facility yg disediakan. kalau x ada facility, kena tutup aurat.

aku rasa flash mob tu nak bagi kesedaran kt orang jgn awkward sgt tgk orang selak baju celah shopping complex (padaha; x nampak pun). kalau nampak tu, tutuplah mata. sekian.

Tanpa Nama berkata...

tiba.tiba.bosan.dengan.blog.ni.

Tanpa Nama berkata...

dah2 lah tu.. hidup asyik kena kutuk jek..jgn ade effect kat perangai ko sebenar dh lah..jgn ade effect (kutukan2 org ni) kat anak bini ko sudahlah..

Tanpa Nama berkata...

cik siti fairuz ni lawaklah.gelak guling guling dh tadi..kehkeh

Syafinaz berkata...

Malas nak komen psl isu yg ditulis cuma nak tergelak bila tgk org yg komen.Kalau setuju tunjuk diri sebenar,kalau tak setuju mesti nak letak 'anynomous'.Suka betul la lempar batu sorok tangan.hihihihi.boleh terima mungkin pengomen takde blog tapi takkan semua kot xde.hihihihi.

Alfi Kasran berkata...

betul tu..memang la bf tu bagus..tapi bila buat dekat public rasa macam tak patut.ye la kita tak tau apa orang fikir kan..kalau baby bawah umur stahun tu relevan lagi la nak cover pakai nursing cover.tapi,kalau dah lebih setahun,ingat dia suka berkelubung?lepas tu terselak..saya yang perempuan ni pun malu kalau tertengok walaupun tak nampak apa-apa -,-

Tanpa Nama berkata...

Betul tu.. Aku pun sokong pendapat mantot walaupun orang ckp 'ntah apa-apa'..

Tanpa Nama berkata...

Kah kahkah... Memang lawak..

Tanpa Nama berkata...

Boleh tak ko tulis pasal bapak2 org yg tak tau malu sibuk2 masuk nursing room jugak.Alasan teman bini.Mcmlah bini tu boleh pitam ms tgh menyusu.Golongan ni lah yg selalunya menimbulkan ketidakselesaan pd kaum ibu yg nk menyusu anak.Kdg2 dh sound dia boleh buat tak tau jer,sampai ada ibu2 yg terpaksa keluar cari tempat lain utk menyusu anak.Diorg ni pon samalah mcm golongan NIP yg ko kutuk tu,tak semua yg buat tapi tetap juga menyusahkan org.Nak teman bini ke or sbb nk tgk bini org lain menyusu?
Jgn ingat bende ni rekaan ek,aku selalu terkena.Kat Sunway Pyramid,diorg sediakan bilik baby tp cuma ada satu bilik menyusu (bilik dlm bilik.Bilik menyusu boleh kunci).Disebabkan bilik baby tu mmg tertutup tp xleh kunci,ada jugaklah ibu2 yg tunggu turn menyusu kat bangku luar tu.Tetiba,ada jer mak yg lain diikuti dgn BAPAK budak selamba jer masuk.Dah nampak ramai ibu2 kat luar tu,paham2 lah,tolonglah keluar,dahlah sempit tempat tu.Tapi selamba jer duk sekali sambil buat2 layan anak2 lain yg dh besar main kat dlm bilik baby tu.Have some respect gentlemen!!!Masa org takde,bolehlah kau nak teman bini,dah ada org lain kat dlm tu,reti bahasa lah sket.
Apalagi mantot,boleh tolong tegur sket tak diorg ni?Tolong respect org yg nak menyusu kat tempat tertutup.Bila ibu2 ni opt for NIP,marah pulak.

apekah berkata...

@nads ruslan

klaka siot ko pnye ayat last...adakah klau sorng laki2 yg bru kluar dri toilet, yg anu nya trjojol kluar dek lupe nk zip, ko expect die or org di skiling ckp kt ko spaya ko yg patut tutup mata???klaka, mmg klaka....btw aku stuju ngan mantot yg ibu2 moden neh mmg confuse...korg buat flash mob sbgai galakan ibu2 len ikot korng tayang nipple di khalayak i.e no need for room, at the same time, korng mintak gomen supaya tmbahkan bilik2 mnyusu. apekah bilik ini utk kegunaan kambing2 n lembu2 yg mahu mnyusukan anak??

pda ibu2 len yg tak pernah try open bf, dun ever do dis shit!!!once korng dah break the barrier, korng takkan lgi rase malu, hairan, disgusted etc2, sme macam ibu2 ini yg bajet moden tapi jahiliyah.

p/s:ibu2 non-muslim wlaupon pkai seksi2 still rmai yg malu nk open bf. tpi ibu2 melayu islam yg even sempurna tutup aurat, takde rase malu nk selak2. mgkin inilah di namakn BALA....

Prince of Noob berkata...

segmen bf in public dah masuk siri ke-4, ingatkan trilogy je. apa2 pun gambar manboobs tu mmg aduss... aku dah tak berselera nak makan dah

Tanpa Nama berkata...

mantot punya tu.Dia buh gambar pompuan ramai yg marah.Haram plak tu.Dia letaklah gambar sendiri.Tak dosa sbb bkn aurat.Cuma boleh mematahkah selera makan jer,hahahahhaha

Tanpa Nama berkata...

Pompuan ni zaman sekarang liberal/complicated sangat.. Itu tak boleh,ini tak boleh. Last2 menda senang pun jadi susah.

yg x sakit otak berkata...

maken.lame aku rs maken kesian.kat mantot ni.drpd jdk blogger isu2 politik da beraleh jadk blogger isu bf plk.pastu xabs2 letak gamba t***k.drpd letak gamba mak omputih letak plk gamba mak melayu.skg ni letak.gamba sendirik plk!adeh sadis2.udah2 le mencarik gaduh ngn ibu2 mantot oi.bsk da awal.muharam.insaf2la.sket.xde untungnye asyk.kne kutuk je ngn org.tp aku
phm mantot ni.sebenarnye mmg sj nak.soh ibu2 melawat blog die.yg kesian ni.sbb blog die sebelom ni mmg xglemer.komen pon.ciput2 je.da tulis psl porno2 pon dpt komen sket kl tulis psl nip dpt komen byk2.kesian2.malangye ibu2 da semakin bijak.diorg da mls kot nak kayan org skt otak.cam mantot ni.da mask tahun.baru pon dok ulg tayang isu lame.blk2 isu nampak t***k.mmg tu je kot bermain.di.fikiran
die.so X PAYAH SOKONG SGTLA ORG MCM NI.

Mantot berkata...

Justin Bieber pun ramai orang kutuk tapi ramai jugak yg beli album dia

aslina majid berkata...

Aku pon tak sokong sgt bf kat public or mana2 la secara terbuka... Aku pompuan, aku pon rasa tak selesa. Aku sendiri tgk cousin aku bersusah-payah nk bf anak dia masa anak dia tak semena2 mengamuk lapar tak tentu hala... Susah hokey??? Mmg nak tak nak terdedah la sket, plus she is new mommy, anak pon bwh 3 bulan.

Dan kalo nak bykkan bilik utk bf je aku sokong. Atau besarkan, atau, letak sorang makcik cleaner jaga situ supaya takde laki orang ikut sama konon p teman bini... Watdehel teman bini padahal ramai je mak2 nak menyusu anak kat situ... Cam bangang je aku rasa laki camni... Or please create room mcm surau pompuan... Ada laki org nak masuk dlm surau pompuan konon nk teman bini solat? Ada? Sile la renung2kan...

Aku juge menyokong bf utk anak2 adalah satu perkara yg privacy, sama privacy masa kita nak membuang bahan2 terbuang dari dalam badan... Bukan ke budak2 kecik pon nak suasana tenang, cuma mak dia ngan dia personally utk bf... Itu baru mengeratkan hubungan mak ngan anak... Ni kau nak bf kat tempat hingar bingar, kau plak cam tergesa2 bagi anak kau bf, sambil nak aware kiri kanan takut org nampak aurat, terselak... Oh pelis...

Susah sangat, satu hari ada 24 jam, anak kecik kau plak bukan nye nak menyusu selang 5 minit ke sejam, pandai2 la bajet masa nak membeli belah ke hangout ngan kawan2 ke... Itu maknanya kau kenalah berkorban sikit... Sebab life kau sebelum kawen/lepas kawen/ade anak adalah sangat berbeza. Tu la arwah ayah aku cakap... Blaja tinggi bertingkat2... Tapi makin bodoh pun sama jugak bertingkat2... Kalo terpaksa sangat pon please la cari je la tempat tersorok sket... Move your ass sikit, padan la ramai rakyat malaysia obesiti... Malas nak bergerak la katakan... Tapi pegi shopping laju pulak kannn...

Mantot berkata...

obesiti jangan main!
topik sensitif tu!

ps - obesiti juga boleh mengakibatkan breast jadi besar

Tanpa Nama berkata...

kau ni tak habis2... pegi la hisap tetek bini kau tu ! mcm cilaka je

mr_bread berkata...

Aku rasa lagi best baca prinsip Mantot ni dari baca BH,utusan,metro,kosmo,tv3,anugerah sekerin,rotikaya,biutfoolnara dan sbgnya yg dok posting fakta auta dan tak membuatkan otak berfikir. atleast bila baca posting mantot ni ramai yg tersentap akan berfikir jugak kan dari baca berita palsu,fake facts,gossip yg mana baca pun otak tak bole befungsi normal. syabas.

anti bahasa kesat berkata...

assalamualaikum.cik.aslina ni da bc doa.awal tahun ke.kl blm gla.bc.mohon dijauhkan fitnah sepanjang thn.mtk.diampunkan dosa sekali sebab lawa sgt bhs yg digunakan.tkt ade yg terase hati x psl2 dpt dose kering.kl ye pon dok.sokong mantot takyah la ikut gaya bhs die sbb die tu mmg toot sket.fikiran pon.dok pk yg negatif je manjang.kte ni pompuan kl blh toksah la.dok kutuk pompuan yg laen nak2 golongan ibu.kl xjdk ibu lg XPAYAH NAK KOMEN SGT LA KAT SINI.nanti da kawen.da bf bb sendiri br blh komen eh.assalamualaikum.

Tanpa Nama berkata...

hahhaahaha betul tu. walaupun tak bukak aurat, tapi aku tetap segan tengok tetek laki!

Aiin Aini berkata...

cite lain la pulak.....

Tanpa Nama berkata...

eh ehhh.. aku bangga jap ko paste komen aku.. rasa cam nak bgtaiu satu kampung blogger femes en mentot eh ke mantok eh ke ape (lupa, bnyk mkn semut) amik komen aku paste kat entry die, gile terer aku bg komen... ahahahaha... seriyesly waddehel with ur name bro??

abg ketot oiii... promote tu maksudnya nak promote breastfeeding la ngok. if kau tgk skarang bf ni baru nak jadi 'in' blk di kalangan ibu2, sbbnye since zaman mak2 aku org kita dh disogok ngan susu lembu. so 'promote' bf tu maksudnya nak ajar dan ajak ibu2 start balik ape yg sebetulnya. yg sepatutnya anak2 br lahir di bagi susu ibu bkn susu lembu. itu maksud promote. bukan promote menetek sambil tunjuk tetek kau (aku yakin gambar tetek tu ko punye kan kan??? ) hahahah..

as i said, xkan nak letak gambar beruk tgh susukan anak kot? mesti la letak gambar manusia??? kang ko buat entry menyusukan anak seperti beruk menyusukan anak pulak.. almaklumlahhhhh akal sesuai ngan nama kau... k bye.

Tanpa Nama berkata...

eh ehhh.. aku bangga jap ko paste komen aku.. rasa cam nak bgtaiu satu kampung blogger femes en mentot eh ke mantok eh ke ape (lupa, bnyk mkn semut) amik komen aku paste kat entry die, gile terer aku bg komen... ahahahaha... seriyesly waddehel with ur name bro??

abg ketot oiii... promote tu maksudnya nak promote breastfeeding la ngok. if kau tgk skarang bf ni baru nak jadi 'in' blk di kalangan ibu2, sbbnye since zaman mak2 aku org kita dh disogok ngan susu lembu. so 'promote' bf tu maksudnya nak ajar dan ajak ibu2 start balik ape yg sebetulnya. yg sepatutnya anak2 br lahir di bagi susu ibu bkn susu lembu. itu maksud promote. bukan promote menetek sambil tunjuk tetek kau (aku yakin gambar tetek tu ko punye kan kan??? ) hahahah..

as i said, xkan nak letak gambar beruk tgh susukan anak kot? mesti la letak gambar manusia??? kang ko buat entry menyusukan anak seperti beruk menyusukan anak pulak.. almaklumlahhhhh akal sesuai ngan nama kau... k bye.

Tanpa Nama berkata...

dan lagi satu promote tu maksudnya meneruskan penyusuan sampai usia 2tahun, ko bajet setakat ajar kat hospital trus masuk otak ke??? urat dh la bnyk putus lepas meneran, klu kat spital harap nurse ajar je mmg masuk telinga kiri kuar telinga kanan laa..

sbb ade nye org promote bf ni la kesedaran menuruskan penyusuan lepas blk spital tu dah semakin meningkat.. klu ikut mak dulu2, asal nak keje, haa kau campur la susu lembu, nnt susah kerja.. dgn adanya kempen breastfeeding ni, lebih byk info psl bf dpt disalurkan..

mcm kesedaran merokok, ko ingat setakat pegi spital tgk org kene kanser bleh masuk otak kau ke yg merokok tu merbahaya?? sampai kotak rokok letak gambar2 buduh tu pun ko berenti ke hisap rokok?? so ape motifnya kempen tak nak tu?? motifnya sama laaaa.. nak memberi kesedarann..

susah la nak ajar org yg nak menang je ni... cer sesekali ko mengalah.. ko ni lelaki tipikal sgt, dominant sgt.. kesian wife kau, mesti pendapat die asik kene bangkang je klu x kene ngan kau kan... x demokrasi la kau ni...

Tanpa Nama berkata...

dan lagi satu promote tu maksudnya meneruskan penyusuan sampai usia 2tahun, ko bajet setakat ajar kat hospital trus masuk otak ke??? urat dh la bnyk putus lepas meneran, klu kat spital harap nurse ajar je mmg masuk telinga kiri kuar telinga kanan laa..

sbb ade nye org promote bf ni la kesedaran menuruskan penyusuan lepas blk spital tu dah semakin meningkat.. klu ikut mak dulu2, asal nak keje, haa kau campur la susu lembu, nnt susah kerja.. dgn adanya kempen breastfeeding ni, lebih byk info psl bf dpt disalurkan..

mcm kesedaran merokok, ko ingat setakat pegi spital tgk org kene kanser bleh masuk otak kau ke yg merokok tu merbahaya?? sampai kotak rokok letak gambar2 buduh tu pun ko berenti ke hisap rokok?? so ape motifnya kempen tak nak tu?? motifnya sama laaaa.. nak memberi kesedarann..

susah la nak ajar org yg nak menang je ni... cer sesekali ko mengalah.. ko ni lelaki tipikal sgt, dominant sgt.. kesian wife kau, mesti pendapat die asik kene bangkang je klu x kene ngan kau kan... x demokrasi la kau ni...

Tanpa Nama berkata...

byk aku belajar dr blog ni,salah satunya cara2 nk naikkan balik trafik blog dan bilangan komen yg selama ni dah suam2 kuku dgn cara yg sgt cheap,iaitu buat cerita pasal breastfeed dan letak gambar tetek...purrrrfectooo

Tanpa Nama berkata...

Mls nk.komen takyah menyemak kat sini.takat ade id sendri tu da kire ckp bess.ke.poooorah.

-ske akula.nak letak.name anon-

Tanpa Nama berkata...

alaaa ketot, emo sgt la ko ni... klu kote ko kene kanser, ko malu nak tunjuk kotes ko kat dokter x? tp ko tunjuk jugak kan sbb nak suh die check kan? cer ko tny bini ko, die malu x dokter cek pepek die ms nak beranak? tp kene check jugak kan??? so ape bezanye ngan ape yg aku ckp ketot? ape la pemikiran ko ni..

sory komen bnyk part sbb aku lemau baca blog ko dr awal sampai abis in 1 shot, tp tepakse baca jgk sbb aku tgh bangga ko quote komen aku ni...font dah la kecik, juling bijik mata aku, pastu ayat semua nak emo.. terlebih hormon tino dlm badan ko ni wehhh....

Tanpa Nama berkata...

alaaa ketot, emo sgt la ko ni... klu kote ko kene kanser, ko malu nak tunjuk kotes ko kat dokter x? tp ko tunjuk jugak kan sbb nak suh die check kan? cer ko tny bini ko, die malu x dokter cek pepek die ms nak beranak? tp kene check jugak kan??? so ape bezanye ngan ape yg aku ckp ketot? ape la pemikiran ko ni..

sory komen bnyk part sbb aku lemau baca blog ko dr awal sampai abis in 1 shot, tp tepakse baca jgk sbb aku tgh bangga ko quote komen aku ni...font dah la kecik, juling bijik mata aku, pastu ayat semua nak emo.. terlebih hormon tino dlm badan ko ni wehhh....

jastin bibir berkata...

Sadis gle nak.banding diri sendri dgn justin.bieber.jauh panggang dr api kot.tolong!teruk.sgt dah tahap kerosakan otak mantot

Tanpa Nama berkata...

Attention to all blogger.sile tiru mantot.gerenti hits!

Tanpa Nama berkata...

kah2.kesian mantot kne tembak sorg2..mane sidekick2 mantot ni.tanak bekap ke.kesian da tgk die lemas kne tembak..mengikut kate juge ko ni ye.pntg kne kne cabar wat post NIP.laju jek post kn da kne tembak!

zulu berkata...

Dah takde pekdah dah blog ni......

TETAP ANTI LELAKI STIM berkata...

disebabkan ko ske nak ulg siar isu NIP yg tak sudah2 ni aku pon ske jugakla nak ulg siar komen aku

astaghfirullahalazim..ape la nak jadik ngn lelaki zaman skng.
-tgk kambing stim
-tgk kucing beromen stim
-tgk bb due bulan pon stim
-tgk budak2 kecik stim
-tgk anak sendirik pon stim (bape byk kes rogol anak n budak kecik skang ni)

teruk sgt mentaliti lelaki kat msia ni.tu yg sampai tgk org nyusu pon bleh stim.sampaikan nak nyusu kat public pon dilabel sebagai aktiviti tidak bermaruah.apela sgt nak diharapkan dgn lelaki2 mcm ni.ade betulnye point mantot,sbb die pon tergolong dlm spesies2 lelaki di atas.so kpd seme pompuan yg NIP ke tak NIP ke adela lbh baik anda tak yah kua Rumah dok je diam2 dlm rumah sebab org lelaki zaman skang asal tgk pompuan je STIM!

-erk kalo da sampai post gamba tetek sendirik tatau la kot tgk sendri pye pon STIM gak!nan hado!

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum,

saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu badan dan selalu sahaja NIP dalam keadaan menutup aurat.

Secara jujurnya, semasa saya mengandungkan anak pertama saya ni, sumpah saya memang langsung takde ilmu pasal breastfeeding. Dalam kepala cuma fikir nak beli susu tin apa yang sesuai dengan anak dan juga kewangan keluarga. Sehinggalah seorang sahabat memperkenalkan saya dengan kump. ibu2 menyusukan barulah saya tahu tentang kebaikan susu badan yang sebenarnya. Sebelum ni, fikiran saya dah disetkan dengan kebaikan pelbagai jenama susu tin yang kat supermarket tu. Alhamdulillah, dengan adanya kumpulan sokongan ini, banyak ilmu tentang breastfeeding yang telah saya perolehi dan masih lagi mencari ilmu2 berkaitan. Orang kata, mencari ilm biar sampai ke negara china. Itu perumpamaan orang dulu2.

Adakah apabila saya melahirkan anak, automatik saya terus tau cara-cara menguruskan anak? Dah tentu tidak. Banyak lagi yang perlu saya pelajari. Sama juga dengan breastfeeding. Kena bersedia dari segi mental dan emosi, terutamanya daripada orang-orang macam kamu.

Kepada puan/cik aslina, saya seorang surirumah sepenuh masa. Anak saya tiada jadual menyusu seperti setiap sejam atau dua jam. Ada masanya, dia nak menyusu setiap setengah jam, Kadang-kadang nak melekat terus sepanjang hari atau dalam bahasa kami, ibu2 yang menyusukan ni, ia dipanggil growth spurt. Cik aslina boleh google, kaji dan fahami maksud growth spurt itu.

Adakah dengan menyusukan anak dengan susu badan, kami tak boleh keluar rumah langsung? Saya rasa, sebagai sebuah negara yang rakyatnya majoriti beragama Islam, why not cik cadangkan kepada penggubal undang-undang supaya mengharamkan semua wanita,tak kira bujang atau sudah berkahwin, daripada keluar daripada rumah kerana ia boleh mengundang fitnah walaupun kita berusaha menutup aurat sebaik mungkin. Atau mungkin boleh sediakan shopping mall, supermarket khas untuk perempuan sahaja. No men are allowed. Tapi mustahil kan. Kat dalam nursing room tu bersepah lelaki masuk. Coach komuter untuk perempuan pun ada je lelaki masuk walaupun dah terang-terangan ditulis hanya untuk wanita.

Hanya ibu yang tahu susah senang menyusukan anak dengan susu badan sahaja memahami keadaan kami yang kadang-kadang perlu NIP. Setiap anak lain perlakuannya. Sama seperti kita di sini, lain pendapat masing-masing kan.

Cuma, bila nak mengeluarkan fakta atau pendapat, buatlah kajian dulu. Jangan tembak sebarangan tanpa usul periksa. I don't know wether you are married or not. Insyallah, one fine day, I'm sure you will feel how we feel about this issue.

Selamat menyambut tahun baru Islam.
Salam ukhuwah. Kita tutup buku lama dan buka buku baru yang lebih bersih.

-ibu yang pernah dihalau dari surau kerana menyusukan anak-

Tanpa Nama berkata...

waddehel mental? komen aku kuar bnyk2 kali???? buduh punye blog, ehhh tetibe.. hahaha... eh tp dh alang2 aku bg traffic kat ko ni, xnak ke open2 table ke ape2 yg patut???

nenek berkata...

hahahah..mantot..xpayah bg faham manusia2 ni sume..lain ko nk sampaikan lain penerimaan orng..disalah erti semuanya...ni mesti kes baca sekilas je..singgah kejap je kt otak

kerut dahi aku bc komen merepek ntah apa2..mmg konfen xfaham

Tanpa Nama berkata...

anti lelaki stim.. ko tau x diorg stim baca komen ko??

Tanpa Nama berkata...

anti lelaki stim.. ko tau x diorg stim baca komen ko??

Tanpa Nama berkata...

nenek xpayah faham, sbb kau bukannya pandai sgt nak faham pun, baik ko masuk tadika balik..

ANTI LELAKI STIM ESP MANTOT berkata...

kah2 kalo bace komen pon da stim ni kes parah ni..tgk ceramah ustaz azhar idrus 7 hari 7 malam pon belom tentu elok nih..nak kne taubat nasuha la byk2..erk kalo trafik byk duit pon byk ke.klao camtu harusla wat post NIP je sepanjang taun da takyah da tulis psl org romen dlm kete lg dah.blog ni pon kene tuka drpd CURSING MALAY jadi CURSING IBU2 NIP YG JOIN FLASHMOB KAT KLCC ITU HARI TERMASUKLAH IBU2 YG NIP TAPI TAK JOIN.AMACAM.SEMPOI TAK,SAPE SETUJU ANGKAT TGN!

Tanpa Nama berkata...

ala..jgnla tuka nama blog..nak cter org romen dlm kete lagi..nakla nakla ..(pd yg tatau sile refer entry mantot b4 this) time kaseh

Tanpa Nama berkata...

*angkat tangan* setujuuuuu anti lelaki stimmm...

cursing nip! yeah yeah yeah!!

anon nak citer romen, sibuk sgt nak tau psl org romen mcm si jakun mentek ni kenapa?? pegi la romen sendiri untuk merasai kenikmatan berganda.. hahaha... xcaye tny abg ketot...

Mantot berkata...

mcm orang asli dapat keyboard dan first time jumpa internet

Tanpa Nama berkata...

Hahaha

Tanpa Nama berkata...

I love u mantot! Keep writing!

Tanpa Nama berkata...

ye ke? ?? ohhh aku mmg asli, ko tiruan ke?? hahaha... bukan mcm berok br dpt blog? psl nip pun nak kecoh.. muahahahaah... emo lagiiii....

aku rs dh mcm blog beutifulnara dh blog ko ni... mcm best je nak komen bnyk2... mara ke bang?? mlm jumaat ni bang, xelok marah2... hewhewhew...

Tanpa Nama berkata...

ye ke? ?? ohhh aku mmg asli, ko tiruan ke?? hahaha... bukan mcm berok br dpt blog? psl nip pun nak kecoh.. muahahahaah... emo lagiiii....

aku rs dh mcm blog beutifulnara dh blog ko ni... mcm best je nak komen bnyk2... mara ke bang?? mlm jumaat ni bang, xelok marah2... hewhewhew...

Tanpa Nama berkata...

aku bengang btul komen aku kuar 2-3kali ni.. dem uuuuuuu intenet slowpoke... i love u too abg mantot.. u nampak hensem bila marah... awww...

plain83 berkata...

oh noes...what has been seen, cannot be unseen (-_-")...

Tanpa Nama berkata...

eh la butthurt lak abg mantot kte ni.xkan da transform jadik geng ibu2 jgk kot.tula tulis lagi psl ibu2 kan da kne TULAH.eh jap aku mcm pernah bace komen mantot ni.jap aku paste balik:

Mantot said...
aku tulis dan aku buat blog ni public..jadi aku kena accept ada orang suka ada orang tak suka.

kalau aku privatekan blog ni, mesti tak ada orang kutuk aku dan semua yang dapat baca hanyalah orang2 yang aku pilih asalkan diorang hanya akan setuju dengan aku tiap2 masa.

tapi aku dah decide...aku menulis dekat public.

kena accept la apa2 respon orang yang baca...

November 10, 2012 9:21:00 PM GMT+08:00

kate kne accept ni butthurt sentap abs mcm tak accept jek..tp kne phamla..abg mantot kite ni maseh bersedeh pasal entry romen dlm kete die tak dpt sambuatn dpt 47 komen jek termasuk komen paste byk kali + komen kutuk ibu NIP tak psl2..

-sIyes tak phm apesal blog ko ni teruk st sampai nak kne ulg siar komen byk kali.kot ye pon nak bykkan trafik cam sadis sgt jek effortnye tu..-

broken_nigina berkata...

jangan nanti ada yang berkempen nak kentut kuat2 di khalayak ramai sudah la.

Tanpa Nama berkata...

eh la blog CURSING IBU2 NIP ni da transform jadik blog CURSING MANTOT plk ke.alng2 ade org tulis psl ulang siar komen aku pon nak ulang siar komen aku gakla:

ibu2 NIP kene paham.dalam keadaan.skarang yg rate2 mentaliti lelaki mcm mantot.adelah lebeh baik kalo ibu2 xdibenarkan NIP dan jgn.juga menghantar foto sdg NIP.bukan ape.takut2 nanti kua plk headline kat metro front page

IBU MENYUSU BERPONCHO DISERANG LELAKI TAK.DIKENALI (MUNGKIN JUGAK MANTOT) YG XTAHAN STIM.MELIHAT IBU MENYUSU. takpon

GADIS DI KEDAI BUKU DISERANG LELAKI TAK.DIKENALI (JUGA MUNGKIN MANTOT) YG TAK TAHAN.STIM.MELIHAT GAMBAR IBU MENYUSU DI MAJALAH KEIBUAN.

makenye utk.keselamatan.diri kte ikutkan.jela.kehendak.mamat2 lapar mcm mantot ni.tkt2 nanti kte jdk mangse kelaparan mereka plk.

Prince of Noob berkata...

alamak... teknik murahan aku promote blog pun takleh lawan teknik ni huhuhu... tak kira... terpaksa aku promote secara terus terang... MOHON DATANG BLOG AKU SEKARANG!!!

tanpa nama berkata...

Haha.prince of noob aka patrick aku da dtg da kat blog ko da bg komen da pon.tp blog ko tadek cter org romen dlm.kete.entry NIP pon satu jek.len kali kalo nak.glemer knela POST ENTRY NIP SAMPAI 4X.pastu KNELA TEPEK2 GAMBA IBU NIP.GAMBA BABY NIP.GAMBA TETEK SENDIRI.pastu knela tulis AYAT PROVOKE MENDATANGKAN KEMARAHAN ORG SKET.jgn lupe post komen same byk2 kali.baru nmpk.byk.komen padehal komen same je post 2.3 kali.pastu da agak2 butthurt.mulela kate org asli br dpt keyboard la tenet la bagai.emo la.kate.tak bek tau marah pengkomen.kate ske kne kutuk.

Hani berkata...

komen yg ni sampai terkentut kentut aku gelak,kahkahakah

Shida Idris berkata...

hahaha, sampai 4 siri citer nip. aku update status pasal nip kat fb, ramai bg komen macam dalam blog ko yang nip ni terpaksa dilakukan utk mengelakkan baby menangis.

aku tanya kawan aku (kawan opis) selesa x tgk para ibu nip, mostly x kira perempuan/lelaki mesti kata x selesa.

aku tgk kalau org kg macam mama aku, auntie aku mmg aku x pernah tgk diorang nip tapi kawan aku kat opis selamba je pam susu kat public (kat dia punya meja opis)

aku rasa tau kenapa para ibu sekarang nip :)

berkata...

Cis! Janji diMantoti betul la lu ni Tot.

Dan. Mematuhi piawai CM, hal kecik pun nak mintak tolong gomen. Kamon la bro. Ini urusan seri paduka baginda yang dipertuan badan la. Tak payahlah libatkan gomen.

Oh, dan. Kau konfiden ke shopping complex tu premis awam? Fikir betul-betul sebelum jawab ya.

maya (dr. dan penyokong bf eksklusif) berkata...

wahai ibu2, aku pon bf.
PLAN! PLAN! PLAN!
x kesah la suri rumah ke ape. korang kan pandai.
kalo x tau blaja. jgn nk bg alasan jer.
da tau anak tu x de jadual, prepare siap2...ade bli pump kn. pumpla susu tu.
nk anta anak g sitter boleh jer pump.thn jer susu tuh...ko kluar g mall lame2 wat per. stakat separuh hari tu x kn x leh.kalo anak tu da nanges maknenye ko kene la blk. x yah kuar lame2. da ade anakkn,bkn mcm mase bujang dulu.ko nk kuar sesuka hati jer, blk lmbt pon x kesah.kesian la kat budak tu.
aku bkn ape, breast feed ni berkait rapat dengan bond ko dgn anak. mesti nk privacy supaya ko tng. kalo kt publicmesti la x tng. sedikit sebanyak pon mesti ade rase org len tgh pandang ko. jgn tipu la ko x rase. mesti ade. penghasilan susu berkait rapat ngan psikology ko. bile x tng susu pon sikit.kate tau bf ni pntg. kalo susu sikit mane la bdk tu nk bsr, nak sehat.
bg aku better fokus utk fasiliti yg bek drpd mntk public yg sgt besar bilangannyer utk ttp mate.
keep it private la. bende tu nature and beauty between ko n anak ko. nape kite nk kebelakang kezaman purba kala yg x kenal privacy sedangkan kite da cipta kemajuan nursing room. better fokus on mntak nursing room yg lg bagus n byk. let's move forward la ibu2.

Tanpa Nama berkata...

maya.-dah2 la nak membohong!! ko bukannya breastfeed... sama gak mcm si mantek pantek ni... klu pam pun, cer ko citer bape lama tahan ebm tu?? ko bkn grup ibu2 bf, ko ni mesti grup ibu susu lembu..mooooooooooooo.......

yg manusia2 duk cite psl nursing room tp x penah menetekkan anak ni, klu mak2 ni pegi bejalan ke zoo ke, ke waterpark ke, mana nak cekau nursing room kat situ eh???? dah xboleh bwk anak pegi tempat2 camtu plak ye? tggu diorg akhil baligh baru pegi ye... by the time nak mintak wujudkan nursing room, anak2 diorg dh masuk tadika, x logik btul maya penipu niiii.... dah2 la maya, klu dh xbleh bf tu, jgn laaaaaa dengkiiiiiiiiii....

abg pantek mantek, dh abis butthurt kee?? bila nak sambung part 18??? xabis2 cite psl tetek, bape tahun x dpt tetek???

Mantot berkata...

dah tau anak selalu nak menyusu...
nak pegi zoo.

nak kata bangang, boleh menaip.
nak kata pandai, bangang.

Tanpa Nama berkata...

abihhhh xboleh pegi zoo la ye? bukak je blog ni tgk ko ke ketot?? ko dh cukup haiwan utk dilihat ye?? ko bajet satu pasangan tu ada anak sorang je ke?? kalau anak dia 8 mcm mana?? pulak tu ibu tunggal ke? ko nak halang dia bwk anak2 die yg lain dr pegi zoo?? meh sini alamat rumah ko, xleh gi zoo gi tgk ko pun dh cukup, kan kann....

nak kata bangang, boleh menaip.
nak kata pandai, bangang.

btw kenapa ko sebut zoo je eh, aku sebut waterpark jugak, nape ko x sebut eh??? ko dgn haiwan mmg serasi eh? ke ko asal sana??

ko ni mesti type2 lelaki yg blk rumah mengangkang je kan, bini jd hamba abdi kat rumah.. mesti ko dibesarkan dlm persekitaran mcm tu sbb akal ko limited sgt. kasihannnn......

cik siti fairuz berkata...

Mantot, anon kt atas ko tu bkn setakat pandai menaip... Dia pandai gak bunyi "moooo moooo" hebat kn kn?

Tanpa Nama berkata...

ko x jawab lagi soalan aku,

bini ko tunjuk pepek die kat dokter x ms beranak? tak malu ke tunjuk pepek kat dokter nurse2 tu semua??? kalau malu apsal tunjuk????? ke mmg tak malu???

ke kau nak ulas dlm isu nip nipple episod 8juta???

demmm sumpah kesian kat bini kauuu...

cik siti fairuz berkata...

aku pun pandai mooooo mooooo

sbb aku pun lembu... kasihan aku...

cik siti fairuz berkata...

hei aku la pencacai mantot...

cik siti fairuz berkata...

aku ni tetek xde susu, pemalas pulak nak pam, nak nip malu..sbb tu aku rela bg anak aku susu lembuuu... mooooooo... hebat kn kn kn?????

cik siti fairuz (ory) berkata...

Ooo.... Ramai nye guna nama aku.. Ok2 bg can la. Nnt aku buat blog sendiri, korang dtg komen ramai2 ye

Tanpa Nama berkata...

mengikut teori mantot, semua ibu menyusu dilarang pegi ke mana2, sila penjarakan diri anda sbb hak anda sudah dirampas hanya kerana anda menyusukan anak anda.. jd lebih baik susu lembu supaya buduh mcm mantot.

nak pegi zoo?pantai?waterpark?kenduri kawen? lupakannn.. sbb ikut teori matek pantek, anda adalah bangang... belum lagi aku kata bwk anak masuk panggung wayang, mesti melompat bontot mantek nak kata org bangang... hahahaahhaahah

mantek is very the emo la... why why whyy... are u a girl????

cik siti fairuz (ory) berkata...

haa'ahh apsal bnyk sgt pakai nama aku ni.. bodoh btul! mesti mantot ingat aku ni pencacai x guna.. dah la nak pegi tulis blog sendiri la... moooooooooo

Mantot berkata...

sejak bila teori evolusi Charles Darwin ni berlaku secara terbalik?

Tanpa Nama berkata...

Lame2 aku terpk cik.siti fairuz ni sebenarnye mantot yg menyamar ke.desperate sgt kne post komen 2.3 x.tolongla pencacai2 mantot.komen la lagi sokong mantot.cian die butthurt sorg2.eh mantot kot ye pon emo.takyah la marah pengkomen.kate kne accept komen.xlarat da aku nak paste blk komen ko.

Tanpa Nama berkata...

entah laa.. mungkin sejak mak kau namakan kau mentot??? mungkin sejak itu kau bertukar menjadi beruk sbb dh malass nak jd manusia... kan kan???

masih x jwb soalan aku... kasihan, mesti dh hilang idea nak jwb.. bende2 lain kemain ko nak jwb..

aku rs cik siti fairuz ni bini die kot...

Tanpa Nama berkata...

sejak bila teori evolusi Charles Darwin ni berlaku secara terbalik?

sejak smlm?
sejak azali?
sejak sejak sejakk... ohhhhhhhh sejak ku kenal dikauuu... ku mencintai dikau sepenuh hatikuuuu....

Tanpa Nama berkata...

mari kita melayan anonn.. mentot suka melayan anonn..

aku yakin x lama lagi mesti die tutup komen box utk anon, sbb kadar butthurt beliau adalah sgttt tinggi...

mentot, anak ko laki ke pompuan? klu pompuan, nnt anak ko nip, ape perasan ko tgk eh?

Tanpa Nama berkata...

aku rs post mentok dh kembali ke zaman jahiliyyah. perempuan ni ape je die buat semuanya mendatangkan keburukan. aku rs nnt mesti mentok ni buat post, mari bunuh anak perempuan supaya nnt die besar die x nip dan memalukan kaum lelaki.... yeahhh yeahhh...

Tanpa Nama berkata...

wahh bnyk dh aku bg traffic kat ko ni, ade few post ko aku dh baca. mostly aku x setuju. dan mostly mesti ade komen si pencacai tegar siti fairuz ni...

dan aku still rasa kau lelaki yg terlalu dominant yg mintak pompuan duduk bawah kaki kau sahaja. mungkin jugak sbb kau xde lelaki dlm keluarga kau nak guide kau...

di saat ni aku rs bersyukur dgn apa yg ada.

www.cursingmantot.blogspot.com berkata...

Mengikut pemerhatian aku yg bg komen psl nip da tak byk yg byknye komen mengutuk mantot.betul2 la blog CURSING MALAY da jadik CURSING MANTOT.udah2le tulis psl tetek mantot oi.da msk taun br da pon.kot ye pon emo bini dok menetek bb sampai xde ms nak.menetek ko.xyahla meroyan marah seme ibu nip.kpd ibu2 nip.

Maafkanla mantot
dia tiada nilai
sejak kecil ibu bapa lalai
da diabai
tanpa kasih sayang mantot suka menyakiti
kte kongsi warna mata tp tidak warna hati

Tanpa Nama berkata...

nak buat mcm mana, cursing mentok lagi best sbb die kuat sentap cam pompuann.. lalalala..

MARILAH BERIBADAH DGN MENUTUP AURAT berkata...

ade jugak spesies mak sheila kat sini tak abes2 nak sekolahkan ibu NIP soh plan.patutnye yg kne sekolah tu spesies mantot.


wahai spesies mantot kalo da tau tak ske tgk ibu NIP tu.
PLAN! PLAN! PLAN!
korang kan pandai.
kalo x tau blaja. jgn nk bg alasan jer.
da tau ibu ske nak NIP...takyah kua umah.kl nak bli brg soh jek wife belikan.nak tgk wayang donlod je kat umah.takyah g bank,pej pos.waterpark, melawat sedare mare kat zoo,bawak anak g jalan2 kat taman ke.takyah.bini ade bli pump kn. pumpla susu tu.pastu soh bini ko jek kua.kl anak nangis kang sumbt jek ngn botol susu.ko takyah kua.sebab kalo kua kang nampak org NIP.kalo nampak kang kne tgk sebab da tayang free kan.rugi plk tak tgk.pd ko BUKANNYA HARAM tgk aurat org NIP sebab org NIP TU YG SEBOK NAK TUNJUK SO ORG nip tu la yg berdose ko sebagai tukang tgk TAK BERDOSA.kl da tgk nak kne meroyan tulis dlm blog.sebab kl tak tulis kang org tatau ko ni meroyan.

ko kluar g mall lame2 wat per.wat tambah dose jek.dlm byk2 tetek org,tetek ibu NIPla kan yg nak diusha.da puas tgk tetek bini sendri nk jugak tgk org len pye. stakat separuh hari mane cukup nak usha misti nak satu hari.

x yah kuar lame2. da ade anakkn,bkn mcm mase bujang dulu.ko nk kuar sesuka hati jer, blk lmbt pon x kesah.. let's move forward la spesies2 mantot.

skang ni kesedaran ibu2 psl bf da meningkat tapi tahap kesedaran org2 len psl bf plk tak meningkat.takyah la nak banding ngn makcik2 kat kg or org dulu2,sebab makcik2 kat kg takyah NIP psl kebanyakan surirumah tak kje so takyah kua,dok jek umah diam2.org dulu2 pon bf sampai abes confinement jek.pas abs suap susu fm la ape lg.sebab tu xde bising pon psl nak NIP.

dulu2 pon tadek sgt nursing poncho baju nursing ke ape.skg da byk.tp puak2 mantot ni still jgk tak puas hati tak bg plk ibu2 usung brg2 tu sme.ape pye mentaliti entah.

bgus gak ko pos komen aku wat entry ko kl ni.SEMEMANGNYE MENYUSU ITU IBADAH.ITU PSLLA IBU2 NAK KNE USUNG BRG2 MCM NURSING PONCHO,PAKAI TUDUNG LABUH2,PAKAI BAJU TUTUP AURAT.PAKAI NURSING ATTIRE ETC.tpi kalo ko tak setuju ibu NIP nampak aurat tp tak bagi jugak ibu NIP usung gajet2 nak NIP.ape maknenye tu.tak ke menunjukkan ko ni skt otak?



limau nipis berkata...

ramai perempuan yang sasau sebenarnya

Tanpa Nama berkata...

tp lg ramai lelaki yg sasau psl isu NIP sampai nak kne tulis isu NIP SAMPAI BERENTRY2.yang tu mmg KETUA SASAU TAHAP DEWA.

Tanpa Nama berkata...

muahahaha.. aku suka anon plan plan plannn...

pompuan sasau tu mak kau la limau nipisss....

myatiqah berkata...

alahai ibu2..kot ye pn x setuju ngan mantot ni, jagalah bahasa anda..dah tu xperlula nak lembu2kan ibu yg xmampu nk bf tu...alahai2.....

kesian tgk ibu2 yg bergaduh semate2 sebab entry mantot berkata...

entry mantot da berjaye melage2 kan kaum ibu sebenarnye.kaum ibu tak sokong NIP VS IBU SOKONG NIP.ape yg mantot dpt?sengih sampai tinger sebab berjaye glemerkan blog die ngn care yg keji nih.takpela..bak kate PENCACAI MANTOT.aku cube la buke minda bace blog mantot ngn akal fikiran dan bukan dengan emosi.so sebaik sj habis bace entry mantot psl NIP dr entry 1-4 konklusi yg aku blh wat ialah:

1)pada mantot tgk aurat ibu nip tu tak HARAM dan TAK BERDOSA pon sebab da ibu tu yg nak tayang free2 bukan die yg nak tgk,kalo da melintas depan mate, tgk jela TAPI IBU NIP TULA YG BERDOSA sebab dok tayang depan die.yela mantot bengang la sebab geng ibu NIP ni saje jek nak NIP depan die.pdehal NURSING RUM BERSEPAH2 KAT SEME TEMPAT.kat shoppg complex ade,kat zoo ade,kat waterpark, pejabat pos,restoran,dlm kedai semela,even dlm LRT pon ade.pastu, nursing2 rum ni seme besar plk tu.bukan takat 30, 100 org pon bleh masuk.pastu kan nursing2 rum ni seme da la luas,bau wangi.pastu bapak2 seme takleh masuk makenye blehla ibu2 nak nurse ngn selesa.lagi satu bukan saje nursing rum,surau kat shoppg complex pon bukan maen selesa lagi.SIAP ADE SECTION IBU MENYUSU KAT SURAU TUH.so ibu2 ni tadekla amek space org len nak solat.

2)mantot bengang gak ngn geng2 ibu2 flashmob itu hari sebab diorg saje2 jek nak flashmob depan die.BUKANNYA mantot yg terhegeh2 nak tgk tapi diorg tu yg saje jek panggil mantot soh tgk flashmob diorg itu hari.tu yg mantot bengang sgt tuh.

3)Pasal gamba ibu NIP pon die bengang gak sebab ibu2 NIP tu saje jek anto gamba2 tgh NIP KAT MANTOT.BUKANNYA ibu tu antar kat majalah keibuan soh motivate ibu2 lain utk menyusu tp ibu2 tu saje jek antar gamba personal kat mantot soh tgk..lagila mantot bengang sgt.tu yg dok meroyan sgt pasal isu NIP ni sebenarnye.

to mantot.toksah dok meroyan sgtla pasal isu NIP ni.byk lagi isu2 len yg lagi berpekdah utk dikupas.tak pon sebab nak ikut trend terkni ape kate ko kumpulkan geng2 yg ade tetek cm gambo yg ko paste ni g wat flashmob

FLASHMOB BAPAK2 DEKETUAI MANTOT YG NAK MENUNTUT HAK TAYANG TETEK JUGAK BUKAN SEBAB NAK NYUSU TAPI SAJE2 JE IKUT TREND SEBAB BUKAN AURAT PON.

ha..kan kelassssssssss gitu..lagi satu xyah la nak salahkan gomen plk pasal isu NIP ni.drpd soh gomen bykkan NURSING RUM.bek ko soh gomen wat tetek tiruan.pastu jual besar2 an so ibu2 takyah la NIP lagi.diorg leh tinggal jek bb kt umh ngn tetek tu.so takyah la nak angkut bb kulu kilir.bb pon ske dpt menetek.ko pon mesti ske gak.bleh stim tgk tetek tiruan tu plk.takyah la nak stim tgk tetek ibu2 NIP lagikan.

muslimah rempit berkata...

Tahniah Tuan Blog.....

walau apa pun kejian... terima kasih atas pandangan seorang lelaki dan suami orang biasa bukan kekonon orang warak ngaku tak pandang nipple orang hahahahha tetapi bagi alasan "ter"....

Apapun entri-entri ini akan membuka minda kaum-kaum ibu, selepas ini mereka akan lebih berhati-hati, insyaallah moga-moga mereka sentiasa mengingati entri2 ini semaasa NIP dan sentiasa menjaga AURAT mereka...

sekali lagi terima kasih...

limau nipis berkata...

tot, yang offer diri nak tunjuk gambar menetek kat wall UAI tu dah tunjuk belom? banyak pulak yang meroyan tak tentu hala.

Ibu mithali berkata...

Klu kt shopping mall xleh Nip alasan xleh kluar lama2, so cmne ngn saya yg kena feri 2jam..n anak minta susu? Naik flight 3jam n ank nk susu..kt balai berlepas klia yg suraunya sah2 jauh..xkn tgu sampai umah baru nk susu?klu sbg suami sgup biar ank nanges dpn public? Mst ko nk bini ko Nip jugakkn..pk la sket..kita bukn Nip sbb sronok tp sbb kita ibu sygkn ank, xsgup tgk ank klaparan..n xnk suami malu ank nanges..

Mantot berkata...

kak..
tgk lah kondisi macam mana

aku takleh nak tulis utk setiap kondisi.jadi aku tulis secara general.

majoritinya nampak mcm memperjuangkan nak menetek dekat shopping kompleks...sbb tu diorang bagi petition kat KLCC

compare la sendiri naik feri dgn pegi shopping. facilities dia lain kan? kondisi dia pun lain kan?

takkanlah semua benda nak kena explain satu2. kalau ada 30 orang tak puas hati dan keluar statement yang nak sesuaikan artikel aku dgn hidup dia...susah gila nak menulis camtu.

aku takleh nak tulis sampai SEMUA orang puas hati.

jadi,paham2 sendiri dah la.

ada beza antara NIP terpaksa dan NIP sebab manja. jadi, pandai2 la bezakan sendiri.

ni aku sebut manja ni...mesti ada yg terasa kejap lagi.



Tanpa Nama berkata...

kah kah kah ni komen mantot plg lawak yg aku bace.

"majoritinya nampak mcm memperjuangkan nak menetek dekat shopping kompleks...sbb tu diorang bagi petition kat KLCC".

abes tu..kalo nak perjuangkan hak kat public yg tadek nursing rum kene wat kat seme tempat la gitu.kne wat flashmob kat dalam feri,airport,dlm kapal terbang,waterpark,zoo,pejabat pos,bank.adeh letihla kalo seme org pk cam ko.

aku rs kat komen sebelum2 ni da ade da penganjur tu eksplen sebab ape wat kat klcc.nampak no tak bc.tak perlu lagi aku nak kne ulang balik sebab ape diorg wat kat klcc.

aik.tbe2 kate isu nip terpakse ngn manja plk.ape ni.meh aku paste blk ape ko tulis.

AKU ULANG LAGI SEKALI...SEBELUM APA-APA....AKU TAK SOKONG PERJUANGAN ANDA NAK NURSING IN PUBLIC...TAK KIRALAH ANDA PAKAI APA SEKALIPUN.

tadek pon tulis AKU TAK SOKONG NIP IN PUBLIC SEBAB MANJA BUKAN SEBAB TERPAKSA da kenape tbe2 ubah pendirian plk.tegas la sket mantot.jgn jadik lalang.jap kate tak ske nursing nampak aurat.kejap tak sokong nursing in public tak kiralah pakai ape pon.

lagi satu biler ko nak wat FLASHMOB BAPAK2 NAK TAYANG TETEK NI.KASIK LAWAN NGN FLASHMOB IBU2..

nanti ade plk kang kua statement AKU SOKONG TAYANG TETEK SEBAB TERPAKSE BUKAN TAYANG TETEK SEBAB MANJA.

Nur Hafizah berkata...

aduuuu..

akurasa aku dh paham dh..
anon yg EMO giler ni, dia ni mesti dr group ibu yg nak NIP sebab manja & mengada2.. bukan terdesak sgt. tp saja2 nak wujudkan macam2 situasi supaya last skali org benarkan jer dia selak baju depan orang. orang jeling kat dia pun dia x bagi.

tolong lah jangan emo sangat.
aku pun paham apa yg blogger ni cuba sampaikan.

dia x menidakkan pun khasiat susu badan tu.smpai korg nak astaghfirullah astaghfirullah menyumpah2 dia and anak bini dia bagai.

dia cuma suruh kita elakkan drpd memperlihatkan aurat ime menyusu tu.seboleh2nya jadikan NIP tu choice terakhir la..ni awal2 lg ko nak choice tu..hagak2 lahh..

aku rasa group2 ustazah2 labuh, ibu2 emo ni mesti ibu2 yg perasan bagus and bagga habes dah ni sebab menyusu badan sepenuhnya. rasa mcm dia la pelopor KIM ni n dh tarik berpuluh2 org utk sedar kebaikan susu ibu ni.

padahal ramai jer lagi ibu yang fully bf tp x kecohh punn..

ramai lg yg fully bf tp sebolehnya nak mengelak NIP.

kadang2 kita ni nak sangat tunjuk modern.tp confuse dgn apa yg kita perjuangkan..

yg plg penting, jaga la bahasa tu..

MALU sungguh saya baca kmen anon meroyan tu.agak2nya ibu2 lain yg sokong NIP pun x sudi nak ngaku satu team ngan anon meroyan ni.pasal OVER sangat.

Tanpa Nama berkata...

lagi malu bile bace komen seorang perempuan dengan EMOnye mengutuk komen2 perempuan2 yg laen dengan melabelkan mereka mcm2.dengan tanpa sengaje menunjukkan lagi MEROYAN dan OVER dari org2 yg dikutuknye.

-saye anon tadek id cm Nur Hafizah.tp saye tak MALU N EMO lg nak MEROYAN cam Nur Hafizah-

maya (dr. dan penyokong bf eksklusif) berkata...

ade anon butthurt ngan aku. bf eksklusif bknnye bermaksud eksklusif anaktu minum dr breast ibu. maksudnye anak tu minum susu ibu jer.x kesah ladrr breast atau pam masuk botol. aku ckp terang aku sokong susu eksklusif.x suke campo2 formula. aku tau kat malaysia nursing room cam bangang.sbb tu la aku ckp,kite patut mntak TAMBAH LAGI NURSING ROOM n PERBAIKI LAGI KONDISI NURSING ROOM yg ade. bkn nip. ko paham x anon.aku MINTAK TAMBAH LAGI NURSING ROOM n PERBAIKI LAGI KONDISI NURSING ROOM. x kesah shopping mall ke, zoo ke waterpark.tmpt2 public. so boleh la korg nk bf dgn tng. tu pon x phm. aku tau la pumptu fungsi cmner.korg boleh jer pumpp susu tu awal2. simpan dlm fridge. korg igt susu tu pump on the spot terus minum je ker? boleh simpan2 jgk. bknnyer setiap ari pon nk pegi mall.x kn nk pegi mall tu lame2 sehari suntuk. stakat sehari minum susu pump x kn x boleh.
tu la, korg ni mls nk blaja.

Tanpa Nama berkata...

nur hafizah dan mantek adelah si bangang yg paling agung... kepala bana korg ade mak2 suka2 nak nip kat tgh2 org ramai!! ape ke bodohnye.. mak korg bg korg minum susu keldai ke ape???????? wth????

ko pizah oiii klu dh xboleh nak bf atau x penah bf ngan mak kau ms kecik2, tlg laaaaaaa jgn bodoh alam!! kalu si pantek ni just nak citer psl tutup aurat, so waddehel with nip?? gamabr2 yg die tunjuk semua tutup aurat kecuali gambar tetek mat saleh dan gambar tetek die sendiri!! yg ko nak mencacai die mcm siti fairuz dh kenapa?? xpayah nak butthurt klu dh x mampu bf. hal ni xde kene mengena ngan ko! ko nak kecoh ramai lagi yg bf, ko bf ke x??? klu x diam!

sudahlah mantek. ko mmg against nip xkisah la tutup aurat ke x, sbb ape, sbb ko rs stim bila tgk walaupun x nampak tp ko dpt bygkan org tgh menetek sbb imaginasi ko sgt kuda liar, almaklumlahhhhh ... sbb tu aku kata ko ni dibesarkan tanpa laki dlm keluarga, sbb tu la jadi corrupt mentally...

still xjwb soalan aku, bini ko check pepek ms beranak x malu ke??? klu malu apsal buat?? apsal ko x suruh bini ko beranak sambil menutup aurat???? pakai cawat besi ke masa beranak.. boleh???
apa punya pemikiran....

oh lupa bini ko tunjuk pepek sbb terpaksa bukan sbb manja2 ye??? ohhhhhhhh...... bullshit.

Tanpa Nama berkata...

maya, by the time ko nak mintak itu ini, nursing room blablablabla... ko rs agak2 bape lama??? ko nak biar anak ko minum susu lembu semata2 xde nursing room??? ko nak suruh guna ebm? ko bajet ebm tu tahan bape lama je lepas dipanaskan? pastu ko nak suruh bwk pulak stok ebm berbondong2 dlm cooler bag dan panaskan bila perlu? ko x fikir yg tetek mak2 ni dh nak meletop tampong susu yg perlu dikeluarkan, still jugak kene pam or bf anak die.. if xde nursing room???? xpayah keluar? duduk je terperap kat rumah mcm si mangkok ni buat kat bini dia? dia boleh la, menghambakan bini dia, laki lain tak...

dan lagi satu, if korg nak marah diorg ni nyumpah2 bini die anak die, ada die fikir yg dia hina2, kutuk2 tu bini org, mak org, anak org???? kau xpayah nak mencacai la sgt pizah... mak mankuk ni x penah ajar die menghormati wanita pun, buat ape yg ko jilat bontot die????

Tanpa Nama berkata...

myatiqah, ko beranak dulu baru nak kondem org!

Sekadar Mengingatkan berkata...

pas bace seme komen2 ni,yg dapat aku simpulkan:

1)kepada ibu2 yg menyokong dan memang prektis NIP, sila NIP dengan menutup aurat dan memakai attire yg sesuai. teruskan perjuangan anda.tak yah layan org2 yg memberi komen skeptikal terhadap anda.

2)kepada yang tak sokong NIP tak yah la kondem n kutuk ibu2 yg menyokong NIP.wat malu kaum jek dok berbalah kat dlm blog.tuan pye blog dok sengih2 jek ske psl rating naek.

3)kpd mantot.kl tak ske tgk org NIP,HINDARI TEMPT2 YG MUNGKIN ADA ORG NIP.KALO BERJALAN TUNDUKKAN PANDANGAN.JAGE MATA DARIPADA TGK AURAT PEREMPUAN.BUKAN SAJA YG NIP YANG TAK NIP PON KENE JAGE JUGAK.INI ADALAH LEBIH BAIK DR MENULIS ARTIKEL NIP BERSIRI2.

Memetik kata seorg sahabat,

Saling peduli, ingat-memperingati n menasihati dgn hikmah n bijaksana.. I.e. Use the right words to the right person at the right time n right place.. Itulah hikmah.. Itulah bijaksana.. Audit diri n sama2 hijrah agar nasihat kita xsia2.. tak salah menasihati..jgn sampai menyakiti..Salam maal hijrah buat semua :)

Tanpa Nama berkata...

Pada saya senang aje, ibu boleh NIP, tapi perlulah menjaga aurat. Kalau orang tak tengok pun malaikat tengok, malukan? Kalau dah sampai orang boleh nampak nipple kita dan kita tak kisah, tentulah ia melambangkan tipisnya iman kita.

maya berkata...

i am a mother.
i'm very surprised to see this kind of language to come from someone who has bear a child. tu la aku ckp ade carenye. sbb x ckup nursing room la aku pump. survivr jer.

myatiqah berkata...

isk2..ayat saya yg mana yg kondem orang tu ya?
ibu2 x bagus emo lebih2..cer bawak bertenang..so xdelah nak salah sangka ngn komen org pulak :)

Mantot berkata...

ignorekan aje.

Nur Hafizah berkata...

kpd anon,

aku sedang bayangkan ko tengah menyusukan baby ko sambil menyumpah seranah seisi alam..

buruk sungguh pemandangan tu~ isk isk

Tanpa Nama berkata...

maya, i'm a mother, i kinda upset to see writings like urs.. how did ur mom raised u? she taught u to lick blogger's ass???

myatiqah, entahh laaa.. agak2 yg mana eh? better u be a mother before u speak sumthing of what u never been to. be in our shoe then u speak, if not, back off. pegi berubat lagi bagus.

mantot-typical blogger, u love those who scuk ur butt eh.. i guess u have a bigger ass now huh..

p/s: pernah dgr psl singa? mengikut kajian, singa betina lebih garang dr singa jantan apabila ade sesiapa cuba usik anak dia atau usik apa2 psl anak dia... mother can be mean when u touched anything bout her child or her child's need.

Tanpa Nama berkata...

kepada nur hafizah, aku bygkan anak kau bodoh mcm kau.

Tanpa Nama berkata...

eh lupa atiqah pregnant ye? askar ye???? no wonderrrrrrrrrrrrrrrr....

Tanpa Nama berkata...

atiqah??waddehel? apizahhhhhh...

dah abis baca blog psl pregnancy? dah baca pasal breastfeeding?

Tanpa Nama berkata...

xsangka hafizah jugak si saiko suka membayangkan org tgh menetek??? adakah anda lesb?

BUKAN PENCACAI MANTOT berkata...

Entahnye diorg ni.tanak ibu emo tp saje jek bg komen2 provoke nak.soh ibu emo.bile ibu da emo.marah plk kutuk nape ibu2 ni nak emo.sgt.xphm2.ni sme ajaran mantot la.ni.die mmg ske nak.tgk ibu emo bergaduh sesame sendri pastu mencelah sket2 ngn komen xmembine langsung tp yelah.apelah nak diharapkan ngn mantot.die kan BATU API NAK MEMBETULKAN SATU DUNIA TAPI DIRI SENDIRI TAK.BETUL.

Nur Hafizah berkata...

anon, aku rasa ko terlebih bangga sebab ko fully bf anak ko.. tahniah la..tp igt la sm, org lain relax jer x kecoh mcm ko..at least, xder la guna bahasa mcm ko ni...kot iyer pun nk tnjuk ko skrg ni dh transform jd singa.

mls nk layan pmpuan terlebih hormon pompuan nih..sentap x abes2..

ni kalau laki ko x tlg basuhkan berak anak, kompem rambut ko mengerbang mcm singa kan?

eii takut..nk larik lahh..tataaaa

Tanpa Nama berkata...

at least aku bf, kau?? org lain pun bf walaupun relax, kau?? papepun kitorg bf xkira la relax ke show off, kau?????

alaa kau ye la laki ade scandal blakang kau pun kau relax je, almaklumlah muslimah sejatiiiiii.... jaga2, laki jauh, kot2 ade madu.. ahahaha..

sedap ke jilat bontot mentot ni fizah? dpt extra vit kat anak ko eh bila jilat bontot dia??? nnt anak ko lahir pun bengong cam die..

Tanpa Nama berkata...

masalahnye bukan pencacai mantet, diorg ni lagi emo dr ibu2... especially si mentek ni, siap buat bersiri2 psl isu nip, die emo xdpt nip dr bini die, nak salahkan org lain nip.. sama mcm pizah ni, xdpt nak nipkan laki seniri, nak kecoh plakkkkk.....

btw ni blog cursing kan, so xsalah kan main curse2 dlm ni... klu x curse mcm x sesuai ngan tempat plak kan kan.....

Tanpa Nama berkata...

hafizah, aku rasa ko terlebih bangga sebab ko fully jilat bontot blogger ke agungan ko.. tahniah la..tp igt la sm, org lain relax jer baca komen2, x kecoh mcm ko..at least, xder la guna bahasa mcm ko ni...

Tanpa Nama berkata...

pencacai tino no 1- siti fairuz
pencacai tino no 2- hafizah

ramai btul tino rembes kat ko mantekkk, dh jadi bini org pregnant pun joint rembes ngan ko.. gila terer ko nii.... apekah formula cek mantek pakai? adekah dgn bercakap mengenai tetek2 wanita, menganalisa tetek2 wanita, mbuatkan tino2 di atas terrembes?? hebat hebat...

tino2 di atas sudah hilang daya berfikir dan sanggup mnyokong si gila seks.

Mantot berkata...

aku dah pesan tadi ignorekan aje.

tiap2 kali mesti ada sorang, MESTI ADA sorang macam ni yang mengilai-ngilai mcm pontianak kurang kasih sayang



Shahada Fauzi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Shahada Fauzi berkata...

Mantot said...
mcm orang asli dapat keyboard dan first time jumpa internet

November 14, 2012 11:12:00 PM GMT+08:00

cantiknye bahasa sedara mantot..

-saya anak orang asli-

Tanpa Nama berkata...

elehhhh ignore konon, yg ko x abis2 nak backing pencacai ko ni??? cuba ko ignore je pencacai ko..

yg ko xabis2 jd langsuir gilakan hantu tetek kenapa?? mengilai psl tetek x abis2... kesian, x cukup menetek masa kecik ke mentott?
.

Tanpa Nama berkata...

baik jadi org asli dari jadi mentok yg suka hina2 org, hina bangsa org.... org asli jauh lebih mulia dr si mentek ni.........

Tanpa Nama berkata...

aku harap ke obsessan aku kat mantek ni akan berakhir sbb aku mmg terpanggil nak curse je kat sini... mantek, seriously, waddehel with ur name? ko ketot ke??

Mantot berkata...

kau obsess dengan aku?
wow.
terima kasih.

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

hm.. wpun entry pasal NIP/ BF dah masuk episod ke empat (lagi 3 entry serupa dah jadi mcm novel Harry Potter, ahahhaha) org masih memberikan komen yg berlambak2 macam sambutan terhadap novel Harry Potter jugak.

komen aku pasal entry ni sama je seperti 3 entry sebelumnya. x payah ulangla. kang ramai lg yg butthurt pulak hehehehe...

buruh berkata...

Orang Kelantan ke yang emo ngan ko ni tot? hahahahahahaha

Dia tak jumpa ko lagi tot. Sekali jumpa mesti terkedu.

Tanpa Nama berkata...

sabar jela tot.aku sokong kau.bukan bnda xbaik ko bgtaw.ada otak fikir sndiri.jgn jadi lmbu.flexible la sikit.klu xda org bca pon aku ttap bca blog ko bila xda bnda.

Tanpa Nama berkata...

alahai pempuan pempuan....
suka sgt NIP pegi la NIP....
org tegur untuk kebaikan pun nak marah sangat.....
malu la jadi pempuan emosi sangat..
kau tak malu ke kalau anak kau yg kau susukan dgn susu badan kau tu tau yang dia punyai seorang mama sepertimu yang suka marah2 dan mencaci maki...cuba terima teguran orang dengan sabar...jangan emosi sangat...malu wehh...

itu.aku berkata...

yg komen guna ayat2 makian ni para ibu2 ke??kompius aku...huhu...

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum encik mantot,
aku emak yang berjaya fully breastfeed anak aku sehingga kurang sebulan beberapa hari nak masuk 2 tahun.tu pun sebab aku kena transfer dr tempat keje lama ke tempat keje baru dan terpaksa tinggalkan anak aku ngan ayah dia sementara aku nak dapatkan rumah yang sesuai.aku mmg bercita2 nak fully bf dia sampai dia 2 tahun. tp since aku pregnant adik dia dan kene lak keje jauh, maka setakat tu je rezeki untuk kami.

aku sangat setuju dengan pandangan ko bahawa apa yg mak2 patut mintak ialah wajibkan nursing room kat public premises.bukannya pegi bf beramai2 di depan public. gila ke apa tu?aku klu kat umah mak aku, klu anak aku nak susu pun aku g masuk bilik walaupun dalam rumah tu semua mahram aku dan bukannya aku nak bukak2 sampai nampak apa yg tk patut.aku rasa pelik kenapa mak2 ni sibuk sgt nak nursing in public. aku penah g makan kat luar, anak aku nk susu, aku patah balik susukan dia dalam kereta. bagi aku nak promote bf bukan semestinya kene bf kat depan org. bf tu bagi aku adalah aktiviti aku dan anak aku shj dan ayah dia jugak kadang2 yang bertindak sebagai tukang support belakang aku sebab lenguh bila bf anak sambil duduk. sekian.aku sokong mantot.

Tanpa Nama berkata...

ye ye aku mmg obses dgn kau, sbb tu hari2 bukak komen kau, dan kau pun suka dgn komen2 aku.. asik nak up entry utk komen aku... dah 2 entry utk komen aku dh ni... bila nak abis obses aku ngan ko ni... i laik u very much laaaa....

anon - "kau tak malu ke kalau anak kau yg kau susukan dgn susu badan kau tu tau yang dia punyai seorang mama sepertimu yang suka marah2 dan mencaci maki" --> aku rasa mak kau pun malu susukan anak mcm kau, bila besar jadi penjilat bontot mentot. kesian mak kau. ke kau xpenah minum susu mak kau?? sbb tu otak kurang cerdik?

emosi ke x emosi, its non of ur business if i dun kacau u.. bila si mantek ni emosi, ko bleh plak mencacai die kata die bagus la, cool la.. if nak sokong die, then sokong la, xpayah nak mencacai. pegi blajar makna sokong ngan mencacai.

Tanpa Nama berkata...

aku xpaham, kenapa korg nak kene mcm kutuk mak2 yg nip klu korg xnak nip.

terus terang, aku pun x selesa nip, unless klu btul terdesak, br aku nip, tu pun pakai poncho. dan mestilah aku akan pilih tempat duduk yg tersorok. but aku rasa it is unfair if korang nak kutuk ibu yg selesa nak nip selagi diorg cover diri diorg dan x menampakkan ape2, unless klu imaginasi korg kuda liar mcm mantek ni, bende xnampak pun ko bleh imagine.

kau x selesa, why not kau blah? why kau nak halau mak2 nip pulak blah dr pandangan kau? why??? kau x selesa, tu hal kau. diorg x memberi ape2 penyakit kat kau pun. setakat bg x selesa kau nak besar2kan????? seriously bro??? kau rasa ko sorg je byr tax kat malaysia ni sampai semua tempat public nak kene ikut rules kau ape yg boleh ape yg x???

Tanpa Nama berkata...

sebelum apa2 aku nak mengucapkan,

BERIBU2 TAHNIAH KEPADA MANTOT
SEBAB TELAH BERJAYA MENGHASILKAN KEGILAAN /OBSESS YG BARU IAITU OBSES MENGUTUK MANTOT

dan juga telah berjaya menghasilkan

KAUM IBU YANG ASALNYA TAK PANDAI NAK KUTUK2 ORANG KEPADA KAUM IBU YANG DGN SENANG DAN RELA HATINYA MENGUTUK ORG SESUKA HATI

disebabkan arini ari jumaat aku tanak la join kegilaan tersebut.tp sebenarnye sepatutnye ko PATUT RASA BERJAYA SANGAT2 SEBAB BERJAYA HASILKAN READER YANG BERPERANGAI SAMA MCM KO.

DEAR MANTOT,

prinsipnya senang,tak ske kne maki,jgn maki org,tak ske kene komen jgn komen org.tak ske org tulis komen caci maki hamUn,jgnla tulis ENTRY yg menyakitkan ati org sampai bersiri2.aku tau nama blog ko ni CURSING MALAY.TAPI PERLU KE KO NAK MENGAJAK SEME ORG SUPAYA TURUT SAMA CURSING MACAM KO.

aku tau niat ko baik.tapi boleh tak ko ikut sket nasihat ni.

Saling peduli, ingat-memperingati n menasihati dgn hikmah n BIJAKSANA.. I.e. USE THE RIGHT WORDS TO THE RIGHT PERSON AT THE THE RIGHT TIME AT THE RIGHT PLACE.Itulah hikmah.. Itulah BIJAKSANA.tu pon kalo ko nak jadik BIJAKSANA.kalo still nak jadik same terpulangla.

nak nasihat org boleh tapi ade care.cth ko nak tujukan nasihat pd sape.pade kaum ibu?boleh.tapi tak perlu gune bahase kurg sopan tak perlu kondem2.kaum wanita esp ibu2 mmg mempunyai perasan yg sensitif nak2 kalo ade org laen esp bapak org yg sebok2 nak bitau die care nak jage anak or nak uruskan kehidupan die.So,bahase yg digunakan tu knela sopan sket.

KALO KO RASE RAMAI SGT ORG NAK EMO PSL ENTRY NIP NI TYE BALIK DIRI SENDIRI KENAPA ORG NAK EMO SEBENARNYE.CARE PENYAMPAIAN SALAH KE ORG TAK PAHAM.
kalo 1,2 org tak phm,yela mungkin org tu mmg tak dpt nak tgkap ape yg ko maksudkan tp kalo sampai seratus org tak phm.maksudnye ade something wrongla dgn penulisan ko.

ISLAM DISEBARKAN MELALUI DAKWAH BUKAN DENGAN MATA PEDANG.DAKWAH TU PLK MESTILA SECARA HIKMAH BUKAN MEN HENTAM KROMO JEK.

sebagai mana ko nak org bace dan accept pandangan ko dgn hati terbuka TOLONGLA ACCEPT PANDANGAN DAN BACA KOMEN NI DGN HATI TERBUKA.BUKA MINDA BUKA HATI.kl kte rse kte betul tak semestinya kite nak sme org setuju jek ngn kte.komen2 yg diberi pon kenela komen yg good2 sokong kte jek.mn2 komen tak setuju mulela kite kate org tu emo bagai.kalo mcm tuh baikla ko jadikan blog ni private jek.ditujukan khas utk org yg setuju ngn ko SAHAJA.

p/s:kalo tanak kene sengat tebuan JGN JOLOK SARANG TEBUAN.KALO TGN TU DOK GATAL GAK NAK JOLOK JGK.MAKE TAHAN JELA SENGATAN TEBUAN2 YG MARAH.JGN DOK SEBOK2 P TYE PLK.APESAL LA TEBUAN2 NI EMO SGT NAK MARAH.DAH SAH2 KO G JOLOK SARANG DIE.MMGLA DIE MARAH!

Tanpa Nama berkata...

Hebat la tuan blogger... Rating naik siot.... Kalau entry lain... Komen tk best kan... Komen kurang kan... Sbb tu buat entry ni balik.. Huhuhu mantot mantot!

Tanpa Nama berkata...

senang citer la.. mantot ni nak menang je apa dia cakap. akhirnya ko manusia dinilai sama rata jugak di padang masyhar. takde beza la..

Tanpa Nama berkata...

semua komen anon2 kat atas ni daripada org yg sama ke? huhuhuhu.

-anon yg lain-

Tanpa Nama berkata...

yg meroyan x cukup keyboard tu anon yg sama

Tanpa Nama berkata...

aku setuju ngan ko tot. aku pun perempuan, dah aku pun bf anak aku. Tapi aku takkan sanggup bf kat public, pi bukak dada aku kat public walaupun cover2. Nak bf anak, mak kena concentrate. Kalau kat tempat orang lalu-lalang, camane nak concentrate, bole jadi air susu aku x leh keluar dengan derasnya dan anak aku melalak dengan kuatnya.. hehe..

Tanpa Nama berkata...

Wow anon yg komen ulang2. Chill your tits girl!! Please retain some sophistication. Relaks bila berbalas komen, nampak cam depressed je. I sokong breastfeed btw!

wani berkata...

to anon,
"aku rasa mak kau pun malu susukan anak mcm kau, bila besar jadi penjilat bontot mentot. kesian mak kau. ke kau xpenah minum susu mak kau?? sbb tu otak kurang cerdik?"

x yah ckp la org minum susu x minum susu mak kalo ko sendiri pon perangai mcm org x minum susu mak ko. memalukan kaum mak betul dgn tulisan macam ni.
dorg bukan nak jadi "penjilat bontot mentot". dorg menyatakan pendapat. dorg x de pon nk attack ibu2 yg nip. siap bg suggestion lg. elok2 la sket ckp tu. emo je lebih. kalo tgk komen2 emo ni, sume jenis yg bace komen x abes. balas komen lps bace separuh komen org tu. memalukan betul. kalau bace komen org tu btul2 la. biase dorg akn counter blk sbb ape dorg sokong n sbb ape x sokong. tolong la bijak sikit.

bookvertiser berkata...

steady la mantot.....

kpd ibu2 yang tetap nak NIP jgk.... carry on... mantot dah menjalankan tugas dia sebagai org islam.....ada yg ternampak...ada yg terasa sendiri tanggung..
mcm ada org kata... kubur asing2...

kpd anon yg berbahasa agak kesat bawa2 muhasabah... di kiri kananmu ada yg mencatit...

kpd mantot...ubah topik lain... anda telah menjalankan tugas anda..

lastly, aku tak sokong NIP(menyusu dikhalayak ramai tanpa segan silu)

aTy _faRed~ berkata...

Sumpah sampah..tanggunglah dosa dan jawaplah di akhirat sbb hnye kerana mempertahankan pendapat..secare tak langsung dah buatkan sesama manusia bergaduh dan saling mencaci..kerana satu bende sampah..hampir buat ummah pecah belah..ambil sbg iktibar sbg org islam yg ade imannyer..

Tanpa Nama berkata...

dosa mempertahankan pendapat lebih besar dr dosa tayang sisi tepi tetek skg ni ye...bagusla begitu,ibu2 moden katekan.

Tanpa Nama berkata...

saya perempuan dan ibu.

teruknye tgk bahasa ibu2 yg bajet bes menyusukan anak secara eksklusif PLUS "IN PUBLIC" nih.. amal da bagus (breastfeeding) tp bahasa nauzubillah..lg teruk dari wanita2 yg diorg kondem bg "susu lembu" kat anak ( ni satu hal gak, susu lembu tu bukan rezeki dr Allah gak ker, nape tah dipandang keji). korg ni mulut mcm longkang breastfeed anak meresap la perangai longkang korg tu kat anak korg..sedeyyyy

Ade aku KESAH???? berkata...

Saya salah seorg ibu yg menyusukan anak. Tahu kah anda bahawa breast ada lah satu tempat yg paling sterilize? buat ape nk susah pam nk masukan susu dalam botol utk bg kat anak sedangkan anda ade bersama anak anda ketika itu semata2 x nk org2 yg seangkatan ngan mantot ni rase x selesa? Susu ibu sgt sensitif. bukan mcm susu formula yg bole tahan setahun dlm susu bilik selagi x di bancuh.

Siapa anda untuk menidakan hak anak saya untuk menyusu? tak kira la in public or any where else. Selagi saya menutup aurat saya akan terus menyusu in public.

Kalo melihat ibu menyusu pon boleh menaikan shahwat anda, baik jgn keluar rumah kerana setiap wanita yang normal membawa breast meraka kemana sahaja mereka pergi.

Dari apa yg saya paham, org2 yg x setuju ngan NIP ni sbb bile ade mak2 yg NIP, secara automatik meraka akan terbayang breast. X perlu tgkorg NIP kot kalo nk terbanyang breast. Asal tgk pompuan pon akan terbayang breast. Kesian la kat korg.