November 09, 2012

Group Ibu Menyusu vs Mantot dan Pencacainya Yang Kuno dan Tidak Modern


Adakah diorang ni dalam kapal terbang?





Orang kata sarang tebuan jangan dijolok.
Tapi apa yang seronoknya menulis kalau tak jolok sarang tebuan?

Mati hidup semula pun aku takkan bagi wife aku hantar gambar dia kat ruangan2 macam tu.

Cubalah educate aku macam mana pun, aku dah kata dan aku pegang benda ni ;

breastfeeding bukannya sesuatu yang kau patut lakukan dekat public..
adakah majalah jugak dikira public?
Aku boleh baca apa?
Adakah aku pervert kalau aku rasa pelik tengok gambar tu?
Adakah aku pervert sebab korang persoalkan kenapa aku baca majalah camtu?

Cuba kita tengok balik title majalah tu.




Aku selalu beli majalah tu sebab aku nak tengok gambar perempuan
...maklumlah, aku pervert.

Ada orang rasa tak selesa sebab gambar dia keluar kat sini
dan nak suruh aku remove gambar dia? Suruh Karangkraf remove.

Tiap2 kali aku beli mesti ada ruangan tu.
Modern benar perempuan Melayu sekarang ni.

Sayang anak pun nak share dengan public.

Kadang2 orang perempuan ni sebenarnya tak sedar,
diorang jadi marketing tools untuk monetary gains orang lain
tapi dia dikaburi sampaikan tak peduli itu semua, asalkan
dia ada geng yang share the joy of being a mommy.

Dah lah. Aku non educated.
Dah lah bodoh..pervert pulak tu.
Tapi..kempen anda sangat berbahaya kerana teknik yang anda guna (flashmob beramai2 menyusu) bakal melahirkan lebih ramai wanita Melayu yang openly hantar gambar dia dalam majalah tu.

Kalau itu sesuatu yang anda wish berlaku teruskanlah.

Tapi mengajak ibu menyusu ramai2 depan kamera,depan wartawan,depan orang yang tak sepatutnya tengok bukanlah cara yang elok pada aku.

Next week : Aku akan cuba tidak menjolok sarang tebuan. Aku cucuk benda lain.



188 ulasan:

cik siti fairuz berkata...

Serius ke ada ruangan letak2 gambo menetek dlm magazine mcm ni??
Ya ampun, ini mau makcik2 aku tgk pn menyumpah sape yg send foto2 ni... Skrg aku nk tanye, sapa lagi educated? Makcik zmn dulu, or peminat ruangan tetek mantot ni?
Oh ye mantot, apa kelas ko nk besarkn anak guna mag PA&MA ni? thambi btol la ko ni

mawar berkata...

tertanya-tanya,
apa maksud cik siti fairuz ni gelar mantot thambi ek? agak2nya apa definisi thambi bagi cik siti fairuz?

Bedah berkata...

For what it's worth, I'm with you Mantot. Percayalah, tak kurangnya taraf kita kalau kita ada perasaan malu (bagi yang perempuan, especially ibu2), dan tak kurangnya taraf kita kalau ada perasaan protective pada isteri (bagi lelaki). Akhir zaman ni, susah untuk kita menentang arus jahiliah. So sleep well knowing you've done what you can do.

Tanpa Nama berkata...

thambi = ckp bdegar-degar. Ala macha macho, sambil selempang kain kt tengkuk. Sapa memandang thambi, rasa kagum & nafas tersekat

Tanpa Nama berkata...

Amboi..amboi..amboi masing masing tsenyum bangga anta gamba menetek kat majalah! Mana nursing cover uols?

Peah Gossip

Rodiah Amir berkata...

hhahahha hahahhaha aku harap ibu2 emosi yang serang mantot ada baca this entry..so ape lg hujah anda untuk mantot..

Tanpa Nama berkata...

ntahnye, mana nursing cover?

tak tunjuk, tak nampak la breastfeedingggg...

katteee nyeee...

-baby rambut afro pink-

Stello Azure berkata...

ermm agak nya diorang da terbiasa masa muda2 dulu tayang tetek, terasa ngeri laa sebab kalau lelaki terlihat tetiba nafsunya naik ishhhh berdosa.. ya allah minta dijauhkan dari maksiat ini...

Tanpa Nama berkata...

Bro , aku pon bf anak jugak.. fully bf lagi... . tp mmg la aku xkn susukan anak aku kt public mcm dlm magazine ni.. aku muda lg , br 23... tetek pon x selondeh yg dorg tayang kt mag ni... . kompem2 la aku nk simpan utk tontonan laki aku je ! aku pon x selesa gak tgk org yg bf baby main selak je. tp kalau ade nursing cover tu dimaafkan la , sbb aku fhm perasaan dorg teredsak nk buat ank stop nangis. apepon bg aku , aku akn cari nursing room . xkesah la bpe jauh or bpe byk kali pon.. .kalau dah pnt mmg aku masuk kete... . anyway kau ckp jela ape kau nak , ni blog kau... aku pon x suka dgn gorup ibu2 menyusu tu.. kalau kt facebook ekmaen obses lagi hoi ! lps tu ade ke org yg bg anak fm dia kata bangang sbb mcm anak lembu minum susu lembu... .cilaka mulut2 makcik2 dlm tu.. . hahahaaa

mr edz berkata...

sama la aku pun pervert jugak... hahahha

cewek.medusa berkata...

kebanyakkan foto diatas.. tangan sebelah pegang tetek, mata ayu-ayuan tenung kamera. kakak baju kuning sorang tu mcm nak melemaskan anak sahaja....
ahahah, mungkin ini antara komen orang lalu lalang depan ibu menetek public.

Tanpa Nama berkata...

sokong Anon 10:10..

lagi satu, yg suka NIP ni pastikan dpt green light dari suami dulu.. pasal tak sume laki approve NIP nih

Tanpa Nama berkata...

Jadi, dah tolong kami isi petition ni untuk lebih banyak nursing rooms dibina di semua tempat yang ada manusia macam anda dah ker? Kalau betul nak kami menyusu dalam private, isi lah petition ni. Setakat ikhtiar dalam blog dan mencaci tapi tak tolong kasi penyelesaian apa guna?

Saya nak nampak nama anda, MANTOT, dalam petition di bawah.

http://www.change.org/petitions/more-baby-rooms-to-be-allocated-in-every-mall-and-public-places-in-malaysia#news

Terima kasih.

With that, I bow out of your blog for good. You have your ego and bigotry and we have more important things to do like building more nursing rooms and educating other people to be more accepting and caring so that mothers don't get chastised by misogynist like you.

ps: Duit traffic blog yang anda dapat hasil daripada mengutuk kami ni, ada hati ke nak guna untuk kasi anak bini makan? Kaya betul anda bulan ni. Tahniah.

limau nipis berkata...

aiseh! sebelum bini aku beli, tapi takde pulak aku belek². balik ni nak cari ah. nak suruh langgan pun ok gak ni. softcore.
fap fap fap fap!

Tanpa Nama berkata...

aku sokong anon 10:10:00 kat atas.

mmg obses group2 itew...fully bf pon tak tau ape maksud, nak bangga2 sgt (budak kalau atas 6 mth dah makan solid, nan ado fully bf lagi nye). mcm kan org bagi fm tuh bagi racun kat anak.

Syafiqah

Tanpa Nama berkata...

aku juga BF ank aku sepenuhnya. kalau kat public, anak tiba2 nak menyusu. suami seboleh2nya suruh cari nursing room, atau pi kat kereta, atau cari tempat tersorok.

sometime parking jauh, nursing room takde, jadi sebaik2nya haruslah cari temapt tersorok. jgnlah kat situ jugak nak bf anak. buleh je bangun nak pi cari tempat tersorok.

tak tahu la korang, aku segan nak susukan anak aku kt public. tp aku berjaya je bagi susu badan sepenuhnya. aku slalu je pi KLCC, pi curve, alamanda, ikea, pi jenjalan merata tempat. berjaya je bf anak kt tmpt tersorok. takkan korang tak boleh? nak dgn tak nak je kan. jgn jadi ibu yang malas sgt nak bangun cr tmpt tersorok utk bf anak.

apa yang mantot ckp ni BANYAK yang betulnya. ingat, suami akan menanggung dosa2 isteri. yg pi hantar gambar BF kat magazine ni pun satu hal. nampak macam tutup aurat kan? lengan tu nampak, dada tu tak tutup. sedangkan kita di wajibkan melabuhkan tudung. kesian, suami2 anda dpt dosa free sebab tak menegur perbuatan anda.

semoga kita menjadi isteri solehah. insyaAllah.

-seorang isteri dan ibu-

Tanpa Nama berkata...

Wanita perlu malu semasa menyusu.

Dan anda boleh tulis pasal seks fisksyen sesama lelaki untuk tujuan hiburan?

http://cursingmalay.blogspot.sg/2010/09/cerita-porno-fiksyen-18sx-malam-pertama.html

Bukan sifat malu itu senjata orang Mukmin dan bukan wanita saja?

Kenapa hipokrit?

Ke sebab seniors banyak belasah dulu sampai otak bergegar dan pemikiran tak boleh sampai tahap memuaskan walaupun mampu buat isteri mengandung?

"Flying kick ke, penerajang ke, penampar ke semua aku dah rasa. Bila aku masuk U,fikir-fikir balik..ada la dekat 6 kali aku kena belasah. Jadi aku takut jugak la kalau sistem pembiakan aku ada terganggu. Ada terlalu banyak hentakan yang "sistem" aku dah kena."

http://cursingmalay.blogspot.sg/2011/10/bahagian-04-perasaan-insecure-seorang.html





Mantot berkata...

mungkin sebab malu jugalah komen di atas menggunakan nama anon

bookvertiser berkata...

wahai semua manusia di sini.....

belajar lah menerima teguran....

Tanpa Nama berkata...

Tot tak payah layan sgt diorang nih... ulas pasal isu lainler Tot...
-coma-

Tanpa Nama berkata...

wowww tetet....
to the fapcave!!!

Cik Eka berkata...

adui ada jugak ruangan yang macam ni..

perlu keeeeeeee....

Adi berkata...

Heh..
Part 1 - Ko kata semua ibu2 nursing di public sengaja mendedahkan aurat.

Part 2 - Ko tak selesa ibu2 nursing di public sbb pandangan ko, banyak lelaki otomatik horny nampak BF moms.

Part 3 - Ko samakan ibu2 yg fight hak diorang utk tak dihalau ketika nursing di public(flight/complex/bank etc) dgn ibu2 yg posing dlm majalah.

Bro, kita tak kebal dari balasan tuhan. So, hati2lah buat generalisation terhadap org lain.

Kpd yg defensive sngt kat blogger ibarat dia nabi yg memberi petunjuk jln hidup yg lebih mulia, chill juga ya?

All the best kpd Pa & Ma luar sana.

PS: Majalah Pa&Ma tak best. Separuh isi penuh dgn iklan jek. Keh..kehh..

Tanpa Nama berkata...

aku yg pempuan ni pun terasa lain mcm tgk gambar cenggitu, inikan pulak la lelaki horny mcm mantot.

mothers, let NIPP (Nurse in private please).

dani berkata...

betul tak aku ckp hri tu? pompuan yg sokong bnde ni kbnyakanye ttup aurat pun xsmpurna,pkai je tdung tapi...

Tanpa Nama berkata...

group nip tu mmg perasan sebenarnya. diorang yang ego, lepas tu cakap org lain ego. dah memang perangai tak boleh terima nasihat. esok esok dapat la anak perangai mcm tu. haha.

aku sokong anon 10:10

Tanpa Nama berkata...

boleh tak aku katakan kebanyakan ibu yang breastfeed macam dalam gambar entri ni sangat2 bangga sebab mampu breastfeed anak dengan susu yang melimpah ruah, tapi kurang sifat malu?

Respect ibu2 menyusu yang masih punya sifat malu dan jaga maruah suami...carilah tempat tersorok sikit, dalam kereta/surau, etc kalau dah tkde nursing room..kalau nak seribu daya kottt

beli breast pump nak yang branded, tapi last2 breastfeed jugak kat public..pastu bila orang mengata macam ni melenting..elok sangatla tu

Tanpa Nama berkata...

agree with adi

Haizam tak berapa nak kacak berkata...

Aku pun sokong dengan pendapatan saudara Mantot.Kalau bini aku tiba2 hantar gambar spt di atas.aku akan request jugak bini aku hantar gambar aku tgh nenen tetek dia..biar sama adil..takkan bini aku ngn anak aku jer yg glamer masuk majalah..aku pun nak gak..
Tapi mujur bini aku tak macam tu,buat apa nak tayang muka tgh senyum selebat sambil pangku anak yg tgh nenen..benda privacy dah tak jadi privacy skrg.

p/s : mesti budak2 yg dalam majalah tu akan rasa malu bila mereka dah besar sbb tau mak2 diaorg macam ni

Angah berkata...

tak nampak secebis pun kulit payudara kat gambar2 tu..maksudnya tertutup lah aset..cuma tidak sempurna..

Boleh tak bagi cadangan bagaimana kami nak mempromosikan penyusuan susu ibu dan memohon pada pihak berwajib untuk menambah bilangan nursing room mcm banyaknya bilangan tandas..at least 1 di setiap tingkat misalnya...ye lah sebab ikut lojik kita perlulah susukan anak tempat awam untuk menunjukkan keperluan tu kan.. kalau takde yang menyusukan kat tempat awam tak nampak plak keperluan kan..

pulak tu ramai jugak orang tak selesa bila mak2 ni bagi makan kat anak secara terbuka..

selain kritikan kalau u boleh bagi cadangan bernas pada kami ni bagus gak kan.. ye lah..pandangan seorang ayah yang anaknya pun nyusu badan.

mr_bread berkata...

Aku rasa isu ni lebih kurang sama dgn isu pendidikan seks & rumahtangga. Sebab target market bab menetek anak ni ibubapa,bukan public(by means all genders & ages). Boleh bincang topik tp berpada,tp bukan dgn cara promote gambar tengah menetek walaupun menutup aurat.

Pendidikan rumahtangga juga mcm tu,halal suami isteri bermesra,bergomol,peluk tapi HARAM depan khalayak ramai.See the difference?

Nak contoh apa lagi?Sila nyatakan dengan ayat lebih kreatif.

Tanpa Nama berkata...

sudah sudahla..buat orang bergaduh sesama sendiri.org tu kate ini bodoh.org ni kate ini bangang.hidup kita punya pilihan.pilihlah ape yang terbaik untuk diri sendiri.jangan harap dapat buat semua orang ikut pendirian kita.sebab semua orang ada sebab tersendiri.tutuplah isu ni mantot....di mana2 pihak pun kita..kita tak tahu,Allah hisab setiap patah kata..

apekah berkata...

ntahlah...aku cume harap lps ni xde la plak ibu2 terdesak neh berjimak dengan suami msing2 di khalayak ramai. sbb alasan kehidupan di bandar yg maha sibuk neh, menyebabkan xde ruang mse utk 'bersama'. klau lah berlaku, mgkin alasan yg lebih kurng sama diberikan cnth: "wlaupon kami berjimak di khalayak rmai, kami masih menutup aurat!!!" atau "kami kasihankan suami kami, takut2 nnti menangis same mcm baby nk breastfeed. kami bkan sluts okay??!!" ataupon "salah mereka lah yg curi2 pandang, bkn kami!!!kami dah cover sehabis mgkin, even no sound at all!!!"....

Tanpa Nama berkata...

xnmapk tetek pong!

THE LEKAT LEKIT STORY berkata...

apapun aku x kan buat depan publick @ post gambar2 tu kt laman sosial @ majalah @ apa2 saja bagi orang tgk. Yg rasa open minded & urban sgt dgn cara macam tu.. nak buat ko punya pasal. Ko takde kemaluan sapa boleh nak halang kalau laki sendiri pun ok ja, kan?? Tak semestinya ko educated ko mesti tunjuk & cerita kat semua orang tentang semua benda. Tu yg menetek baby yang tak menetek skrg pn melambak tunjuk T*t*K sebab semuanya rasa terlampau open minded sangat.

Tanpa Nama berkata...

apekah : what a stupid comment. nak samakan NIP dengan berjimak? you are such a narrow minded person. Aku tak faham kenapa isu NIP ni tuan mantot nak perbesar-besarkan. Nama majalah pun Pa&Ma yang menyokong breastfeeding. This is one of the ways to educate people to breastfeed their child.

Pleaslah mantot..kau ni memang jenis nak orang setuju je dengan kata2 kau..you are not in our shoes.aku pernah pergi nursing room kat JUSCO, bau busuk dengan pampers bersepah terkeluar dari tong sampah..bilik kecik untuk menyusu penuh dengan ibu2 lain termasuklah dengan si ayah. Takkan nak menyusukan anak dalam toilet? cuba ko suruh bini kau ssukan anak kau dalam toilet kat rumah kau..sanggup ke?

gambar2 ko tunjuk ni, ada ke yang tunjuk tetek terang2an? it's all in your imagination..lantaklah yang pakai short sleeve tu..merata je kat luar tu nampak ketiak kan...yang penting yang dibawah tudung tu x nampak..sekurang2nya ibu2 semua tu ada usaha nak menutup mana yang boleh daripada sesetengah orang yang sengaja tunjuk yang tak sepatutnya.

takpelah, as a mother, aku maafkan je lah kata2 kutukan korang ni yang memang takkan pernah paham kenapa kami NIP.berganda-ganda pahala ibu2 dlm gambar ni dpt hasil daripada kutukan korang.

kalau tak suka tengok, jgn tengok kami NIP. senang kan? tak menjejaskan kehidupan korang pun.

that's it.
i rest my case.

-nzmr-

safiyyah osman berkata...

Cik mantot aku pun susu anak dkt public tp ada rsa malu lagi la..sbb tu sanggup beli nursing cover..ank lapar susu time shopping..trus bertukar pakai nursing cover ...dkt pizza...dkt kfc....dkt mana saja selain dri jusco y ada nursing room..mmg aku pakai nursing cover sbb apa..sbb malu...sbb aku tau wujud lelaki mcm hg..or pmpn y pandg pelik bila ibu myusu xpakai nursing cover...

Sbb aku pun tgolong dlm pmpn buat muka pelik itu..hewhewhew...sbb kita dh terdidik dri kecik y tetek tu alat sulit y bila tpandang or tunjk boleh mendtgkn perasaan malu..dan rasa malu..

Tpi pelikkn bla xda y kutuk org y sah2 bkak tetek tjuk..itu kita xpandg pelik sbb mayb dh terbiasa..fenomena ibu menyusu di public xpakai nursing cover ni bend baru..sbb tu semua org jdi jakun n janggal...

Cuma nasihat aku pda ibu2...dam la modai rm50 utk beli nursing cover...bkn rugi pun...xpun DIY sdri nursing cover guna shawl or pashmina...beli pashmina y kain nipis xpanas tu....so air muka suami tu tjaga sekali kalau xmau jaga air muka sdiri pun.

safiyyah osman berkata...

Cik mantot aku pun susu anak dkt public tp ada rsa malu lagi la..sbb tu sanggup beli nursing cover..ank lapar susu time shopping..trus bertukar pakai nursing cover ...dkt pizza...dkt kfc....dkt mana saja selain dri jusco y ada nursing room..mmg aku pakai nursing cover sbb apa..sbb malu...sbb aku tau wujud lelaki mcm hg..or pmpn y pandg pelik bila ibu myusu xpakai nursing cover...

Sbb aku pun tgolong dlm pmpn buat muka pelik itu..hewhewhew...sbb kita dh terdidik dri kecik y tetek tu alat sulit y bila tpandang or tunjk boleh mendtgkn perasaan malu..dan rasa malu..

Tpi pelikkn bla xda y kutuk org y sah2 bkak tetek tjuk..itu kita xpandg pelik sbb mayb dh terbiasa..fenomena ibu menyusu di public xpakai nursing cover ni bend baru..sbb tu semua org jdi jakun n janggal...

Cuma nasihat aku pda ibu2...dam la modai rm50 utk beli nursing cover...bkn rugi pun...xpun DIY sdri nursing cover guna shawl or pashmina...beli pashmina y kain nipis xpanas tu....so air muka suami tu tjaga sekali kalau xmau jaga air muka sdiri pun.

Tanpa Nama berkata...

sy 25thn.. menyusu anak dgn susu ibu je.. pengalaman sy tgk org putih kat negara diorang adalah diorang biar je baby nangis.. baby nangis adalah cara diorang communicate.. kalau diam je masalah la pulak.. diorg biar je baby diorang nangis & jalan cari bilik menyusu.. tak ade yang saya tengok menyusu di tempat awam. bila dapat tahu pasal mob klcc tu klakar jugak sbb sebenarnya ibu2 yang nak mudah.. ajar anak bersabar sekejap xpe.. dodoikan dia, cakap2 dengan dia.. nyanyi ke.. zikir ke.. diam la kejap.. insyaallh dia xnangis & boleh tunggu kejap cari bilik nyusu.. dlm kapal terbang or sgt terdesak xpe.. patut fight untuk kemudahal lebih untuk menyusu.. tu lebih penting.. kalau malas cari bilik menyusu.. bawak la susu yg diperah.. sebenarnya, ramai nak cari jalan mudah.. tu pendapat saya.. terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

xpayah beli nursing cover sbb tula Islam suruh tutup aurat yg sempurna..kalau dh pakai tudung tutup dada tu kn senang..xpyh nk tyg dada kt public..anak pun tercover dr panas time menyusu..tula kelebihan tudung labuh tp xnak praktikpun ape yg terkandung dalam Al-Quran...dan wujudla manusia2 mcm korang ni yang tahu mengkritik je lagi2 lelaki yg xpernah faham situation perempuan sbb korg senang anak nangis terus pas kat perempuan..ye dak?

Mantot berkata...

akak lah satu2nya org yang berani admit walaupun ramai orang perempuan claim dia tutup aurat masa menyusu...tapi sbnrnya dia tak tutup aurat sebab tudung dia tak cukup kain.

terima kasih.

kenapa trend bertudung sekarang makin singkat kainnya?

mr_bread berkata...

Setuju. Back to root la. Sebab ada 1001 makna sebab apa Islam soh 'tutup' aurat,bukan balut.

Kalau ada peluang,minta pendapat yg lg arif dgn agama,pastu share kat abg tot so dia bole buat kesimpulan.

Nak bagi pendapat lebih2 kang aku pun tak kawen lagi.haha..tp mak aku branak 9,xde la smpai terdesak menetek adik2 aku kat public dlu. jangan ambil langkah mudah ye wahai ibu2 yang berikut.

Tanpa Nama berkata...

Setuju...

apekah berkata...

tgk kebanyakan komen2 pnyokong open bf bagi alasan "kami tutup aurat", "terdesak tkut baby nangis" etc2 yg nonsense. utk pengthuan ibu2 yg konon open minded, main isunya bkn lah tutup aurat k tidak, mslhnya perbuatan open bf itu sdiri yg menjolok mata kaum lelaki.

sblum neh aku da bgi contoh len, jimak. jimak laki-bini bukannya haram. abes nape xde org pon nk praktik??haram sebab aurat??pkai la jubah tebal2 @ balut dengan kain slimut.haram sebab bunyi???pkai la 'silencer'.plik kan??time open bf korang nampak cam ok, tpi time open jimak x stuju plak. len kali, klau rse ssah sgt, duk je kt umah diam2. klau nk beli barang, suami kamu pon bleh tlg blikan. aku rse la kan, baby korang menangis sbab korng shopping lame sngt.

p/s: aku ingt kebdohan mereka neh boleh diubati lps kahwen tpi rupe2nya tdak. bkn semua, tpi kebanyakan.....

Tanpa Nama berkata...

kenapa tak ramai mak-mak moden komen dekat sini dah? kah kah.

gua satu je tot. gua sokong nip sebab gua nak tengok tetek.

i rest my case.

Tanpa Nama berkata...

apekah: ko la yg mintak kat wife ko nak berjimak kat public nnt hahaahahahahah

Tanpa Nama berkata...

aku cuma nak cakap..

mantot dan tulisan nye buat orang bergaduh sesame sendiri..mula lah ibu2 yang menyusukan anak dan tak dapat menyusukan anak mengutuk sesame sendiri...
aku rase cukup2 la ko buat entri buat orang bergaduh,mengata,memaki sana sini..
tak pasal2 dapat dosa kering jer..
cuba la buat entri tu secara berhemah sikit..ko buat entri menyebabkan huru hara jer..

Tanpa Nama berkata...

....xpayah beli nursing cover sbb tula Islam suruh tutup aurat yg sempurna..kalau dh pakai tudung tutup dada tu kn senang..xpyh nk tyg dada kt public..anak pun tercover dr panas time menyusu..tula kelebihan tudung labuh tp xnak praktikpun ape yg terkandung dalam Al-Quran.

sy suka ayat ni, walopun sy sdiri x pkai tdung labuh.

perempuan skrg dh xleh nk tgo, western sgt dh otak dorg.
(aku juga, kadang2)

-Mrs E-

Tanpa Nama berkata...

ok, baru aku tahu yang mak2 ni semua tak matang.

Tanpa Nama berkata...

yang semalam mempersoalkan kenapa perlu halau org yg bf kt public dan tidak menghalau orang yg pakaian menjolok mata

yang semalam mempersoalkan kenapa org merasa tidak selesa melihat org bf di public dan bukannya tidak selesa melihat orang pakaian menjolok mata

==> dalam gambar2 yg mantot publish ni xde pon yang post gambar pakaian menjolok mata sambil bf, korang tak mau bertekak persoal pasal tu pulak ke?

==> aku dah tegaskan semalam yang jika kau bf kt public tak kisahlah bertudung litup or pakaian menjolok mata...dua2 tu org akan tidak selesa, guard akan halau.

==> Mantot, aku bersama kau, setuju tidak mengiya kan NIP ni.

Tanpa Nama berkata...

korg perasan tak yg hantar gamar ni sume muka nerd , pakai tudung ? haha ! aku pnh nampak situasi mcm ni kt mid valleyt. di mana seorg pompuan bertudung singkat sibuk bf anak dia kt public , dan pompuan yg gaya hotmum ni cari babyroom ! sbb aku pon ade anak bini jugak , dimana bini aku masih bergetah dan bergaya , tapi dia xpnh NIP pon ? yg peliknya yg NIP ni semua mcm org kampung masuk bandar... . hahahaaa

Tanpa Nama berkata...

Akak nurul hidayah tetek selambak ha3.....

Tanpa Nama berkata...

mantot moga kamu dapat hidayah..

Tanpa Nama berkata...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=130112920396086&set=a.130112690396109.31202.113943132013065&type=3&theater

kau tgk ni tot.. secara berjemaah ni woi... mcm dayus je aku tgk suami masing2

bookvertiser berkata...

pendapat aku lah eh.....

patutnya ibu2 yg sokong N.I.P ni...
buat kempen supaya bykkan bilik menyusu di tempat awam....

skrg yg ada hanyalah nursing room... tempat tukar lampin tu... tak sesuai...

so kepada semua ibu2.... minta la ajib gor buat tempat menyusu tu...sebab dia menteri wanita skrg....

ps: tapi menteri wanita tu tak bleh bf....hhahahahha... yg dulu sibuk bela lembu jerk...

Tanpa Nama berkata...

assalam.
xperlu dipertikaikan pasal isu NIP..if awak suami,awak boleh protect kalau ur wife nak nyusu baby awak in public.bukan semua shopping complex mesra bayi.lindunglah isteri waktu tgh susukan bayi agar aurat dia xterdedah.lgpn yang bertudung bukannya mengeluarkan terus aset dia utk susukan bayi.sekarang ni pun byk dah nursing wear yang boleh dipakai.xkan nak biar bayi anda menangis sakan sementara nak cari nursing room kan.wanita tu penuh dengan rasa malu apalagi yg beragama Islam.tolonglah jangan buat isu dengan benda ni.if pernah terjumpa org NIP,ada pernah x awak nmpak cik b dia.patutnya suami bangga isteri dapat menyusukan anak disamping menjaga aurat mereka..

Tanpa Nama berkata...

kena faham,flash mob baru ni bukan semata2 nak menunjukkan NIP semata2,tapi tujuannya agar ada awareness utk pihak pengurusan shopping complex memperbanyakkan lagi nursing room..

Tanpa Nama berkata...

Saya ibu anak 3 - menyusukan anak sepenuhnya tetapi tak pernah sekali pun menyusukan anak di shopping komplek atau dipanggil tempat awam.

sebab,

anak menyusu bukan setiap 5 minit sekali. kadang² 2-3 jam sekali.

Kira rancang masa menyusu anak.

Kalau nak keluar , dalam perjalanan tu susukan anak dalam kereta, bila dah sampai dia kenyang. Jadi masa tu gunalah sepenuhnya untuk aktiviti suka suka yang kita nak.

Kalau dia menangis kemudian, itu bukan sebab lapar. Dia cuma tak selesa dengan keadaan persekiratan yang sesak ke...dia nak perhatian, pujukan dan dodoi, sembang manja dengan si ibu saja.

Kalau masa yang diambil di tempat awam tu lebih lama, sebelum anak tu melalak, dia bagi klu atau isyarat dia nak menyusu, bukan sekali meraung pecah satu shoping komplek. Masa tu ibu dah bersedia nak cari tempat menyusukan anak. Tempat yang paling sesuai kalau tak ada nursing room adalah dalam kereta. Berjalanlah, bergerak ke kereta.

Dalam kereta kita bukan tempat public yang sengaja menjadi laluan orang ramai. Peratus orang nampak sangat kecil. Kalau kita menyusu dalam kereta, itu bermaksud kita berusaha mencari tempat privasi untuk diri sendiri, kita ada banyak ruang untuk cover aktiviti penyusuan tersebut.

Ibu-ibu moden yang educated tu tak terfikir ke nak merancang masa mengikut kehidupan kita sebagai seorang ibu beranak kecil. Janganlah nak bezakan kehidupan sebelum beranak. Itulah pengorbanan seorang ibu untuk memberi tauladan yang baik kepada anaknya.

Makcik Tie

Amyz! berkata...

I rest my case. Susah nak terangkan apa pun ttg NIP dengan org yang tak nak terima pendapat orang lain dan rasa pendapat dia saja yang betul.

Tanpa Nama berkata...

rimas jugak aku dgn topik ni.

nak NIP sgt...silakannnnnnnn.

setiap perkara ada pro n cons. ko rasa ko betul, sila buat..

aku baru up status facebook smlm psl NIP ni. Aku bkn x sokong. tapi ada byk cara lain. so aku buat suggestion yg 'mild'..iaitu, carikla tmpt private sket.

punyala byk mak pro-NIP ni kutuk aku. siap ckp aku shallow minded.

status aku punyala berhemah,ko panggil aku shallow minded.

xpe..masing2 ada pandangan. dia marah sgt tu.sbb dia baru perasan dok selama ni ada org yg jelik dgn perangai dia kot..

nak buat sgt lagi??? silakannnnnnnnn.....

xde sapa akan marah ko time ko NIP. makan coklat nips lagi bagus drpd marah ko.

Tanpa Nama berkata...

apa kata minta pandangan drpd org yg arif agama tentang NIP pada perpekstif Islam. mungkin persoalan yg boleh dibincangkan ialah:

1. Hukum seorang ibu menyusukan anaknya di tempat awam dimana terdapatnya bukan muhrim, dalam keadaan darurat atau rela.

2. Konsep penyusuan anak/bayi dan kaedah penyusuan anak/bayi dalam Islam (jika ada).

3. Pandangan Islam tentang meletakkan gambar seorang ibu yg sedang menyusukan anaknya, samada dlm keadaan aurat terdedah atau terjaga.

Mungkin anda boleh bertanya kepada ustaz2 atau ustazah2 tentang isu NIP ini.

Puan Gembira

Rafhani berkata...

Haik?Kok belum abih abih lagi?Mcm gini lah..kita hormatilah pandangan tuan tanah nih.Dah dia punya pendapat lagu tu kut,tak perlu lah paksa dia terima perjuangan ibu ibu sekalian.FYI,mantot tak akan ubah pendirian dia once dia dah suarakan sesuatu isu.Hormati lah ruang dia,blog dia,dah dia abang kawasan ni.
Tapi,thanks jugak kpd penganjur kempen ni yg tak melatah sgt tapi bg penerangan ttg objektif kempen ni yg mahukan lebih byk fasiliti menyusu disediakan di premis awam.Jadi,cubalah juga utk kita memahami perjuangan mereka.Tak perlulah kita condemn sgt.Tak suka,kita jgn buat.Kan senang.
Seperti yg Puan Gembira di atas ckp,bg ibu2 yg nak NIP,dptkan pandangan org yg arif ttg agama ttg hukum dan teknik2 utk meneruskan penyusuan susu ibu walaupun ditempat awam.Jgn berputus asa,setiap kesukaran mesti ada jalannya,cuma apa yg kita buat biarlah mengikut syarak dan batasnya.
Kita duk bertekak tekak,memaki hamun dan menghina org lain tak akan menyelesaikan masalah pun.Cuba hormati situasi org lain,bkn memaksa org lain utk duduk dlm situasi kita.Kdg2 tak semua org diuji dgn benda yg sama.Jadi cubalah belajar memahami kesusahan org lain juga.
Tuan punya blog,harap harap tiada lagi entry ke 4 mengenai isu ini.Tutup buku saja lah yer...

Tanpa Nama berkata...

Saya pun ibu yg menyusukan anak sepenuhnya...
Tapi saya sgt malu NIP dan suami pun menyokong...
Apa yg saya buat kalau pg shopping ialah...
Before turun kereta, siap2 susukan baby dlm kete...
Kalau tidak saya pam n masuk botol.. Susu yg dipam boleh tahan dlm 2-4 jam dlm suhu bilik (saya amik 2 jam je)...
Kalau tidak saya susukan dalam nursing room....
Atau jugak saya tinggalkan je baby kat rumah dgn bibik... Stok susu dalam fridge pun melambak... Huhuhuu...
Peach no war...!

Tanpa Nama berkata...

Tahu kenapa ibu2 moden tak komen sini dah? Because we are educated people. We realized there are a lot of things to do rather than reading the writing and comments. Aku tak selesa orang merokok in public. Boleh korang lelaki budiman sekalian yang sangat ketimuran dan berlandaskan Islam tak merokok? Setahunya merokok ni dah jatuh haram hukumnya. Hipokrit

Bedah berkata...

OMG I totally agree with you MakCik Tie. High 5!

#mumof2boys

itu.aku berkata...

buat para isteri takyah la hantar gambar anda tengah BF baby anda kat majalah.....itu namanya sengaja membuka yang tertutup......terima teguran dng berlapang dada.....

mr_bread berkata...

Gua tabik pada Makcik Tie, Puan Gembira dan anon2 yg sekepala dgn mereka.

Bab nak tuntut better nursing room tu xsalah,cara tu yg tak betul.

Dan aku rasa asalnya entry ni nak membantah aktiviti2 spt yg tertera dalam majalah tu(pada fahaman akula) yg mana aku sangat menentang sekeras2nya. karang ckp psl dosa pahala bkn uols kisah kot pasal dosa laki anda yg tanggung.

ps: tahniah skali lg pada ibu2 yg matang. anak2 puan pasti bangga.

Tanpa Nama berkata...

im with you jugak makcik tie. :)

Azrie-kun berkata...

MANTOT!!!! SPECIAL REQUEST!!!!

Kalu time da cool skit Follower ko komen nih, ko collect sikit data.

Kita buat graf brp ramai yg bagi komen positif-negitif. Brp ramai maki-puji ko. And brp pervert yg comment. Aku sure ramai pervert lg. Haha..Temasuk aku....

~~aku terfikir, berapa banyak dosa laki dorang yg dalam Pa&Ma tu kena tanggung da sebab tayang bentuk badan kat satu dunia(or maybe magazine ni just satu malasia). Jenuh nak menjawab kat padang masyar nanti......

Tanpa Nama berkata...

sangat2 menyokong mak cik tie. itulah yang sepatutnya. aku pun tak selesa tengok pompuan tayang tetek kat tempat public walaupun aku pompuan. pasal aku ni jenis suka tengok benda pelik. ehem. maafkan saya. mata ni memang senang je nak tenung perbuatan yang mencurigakan. menetek kat tempat awam sangat menarik perhatian untuk ditonton. tak kisah lah nak kata aku apa gila sex ke, gatal ke apa ke. tapi menetek kat tempat awam terang2 sangat mengganggu. even cover pon benda tu buat aku cam nak gak tengok dan tenung. hahahaha. psiko.

Tanpa Nama berkata...

pendirian hak milik masing2..bg yg masuk group2 nyusu..tapi kondem2 org kat group tue..xspatutnyala kut bt mcm tue..myb bkn ibu2 dlm tue yg anta gmba2 nie sume..biarkanla diorg ngan cara diorg..anda yg xsetuju..teruskanla dgn pendirian anda..bg saya..ada sbb kenape ibu2 ini NIP..dan kebykkan nya mmg pki kaverla..mmg saya pun xsokong gmbo2 nie anta kat majalah..tp..jgn salahkan sume ibu2 yg nyusu..yg NIP..sbb ada sesetghnya mmg tutup aurat sepenuhnya..saya tahu tuan tanah rs menangkan..so..enjoyla kemenangan ini..mgkin satu masa nanti..tuhan duga awak..anak tolak susu botol..tolak susu lembu..nak susu ibu je..nak minum direct je..kita xtawla..ape tindakan yg awak ambik..xkan nak kurung isteri kat umah kan..ingatla..kita HAMBA..

Cipan berkata...

Hehe lawak lawak
sekali mantot bagi head shot tediam mak cik-makcik NIPP

tu pon ada dua tiga orang sempat lagi komen cover malu.. tak mau kalah jugak

Tanpa Nama berkata...

mantot..
ko tulis benda2 yg mengadu domba sesama org ni..
ko tak terpikir ke malaikat ratib and atib yang catat tu..
boleh la lepas ni ko buat entry lagi yang orang melayu suke bergaduh and kuat berbalah atas sbb2 entah ape2 la..
ego la..
sombong la..
and boleh tulis jugak jenis2 org melayu yang mengakui Islam macam ko suke mewujudkan persengketaan...
siap mkn duit lagi dari hasil pencetus sengketa tu.
huhuhuh...
pesan aku sayu je..
jgn bagi anak bini ko mkn duit hasil blogging sbb isu pergaduhan and yang membawak gaduh2 ni mantot
jdi darah daging..
bila ank2 tak dgr ckp and tak molek perangai..
boleh la ko refer balik entry2 ko yg lama2 tu ye..
tapi aku rasa..
ni bentuk ujian keimanan ko pada Allah..
ingat...
kat akhirat esok..bukan dengan Allah jer ko kena baik
sesama manusia pun kena baik
yang kena ke tak..
ade baiknya ko tulis benda2 merapu and pelik2 yg ko pandai.
jangan tulis lagi dah menda memandai...

sidratul muntaha

Tanpa Nama berkata...

Saya pernah lihat seorang perempuan memakai jubah + purdah. Yg nampak cuma matanya sahaja. Datang seorang lelaki kat saya & cakap, 'ishhh stim tgk ustazah tu...mata dia pun dh cantik...mesti putih melepak nih'... Imaginasi dia sgt hebat! Saya sangat terkedu! Means that, perempuan mmg tak boleh keluar rumah langsung. Dlm keadaan apa sekali pun, dia tetap menjadi perhatian lelaki seperti Mantot. So, en Mantot... Suruh la bini ko duduk rumah.. Berhenti kerja.. Jangan keluar shopping... Bahaya dia kat luar tu sbb ramai org macam ko.

Tanpa Nama berkata...

bengong mantot nih..ape masalah nye kalau nyusuk kan anak..tutup la semua bahagian penyusuan ..dengan anak2 skali tutup..bukan susah..xde masalah pun??

cuma jenis org macam kau nih ..sume pompuan ko nampak macam bogel agak nye..bodoh..

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih dengan entry ini. Terima kasih kerana mengingatkan kami kaum wanita supaya lebih berhati-hati menjaga tingkah-laku kami.

Apa nak buat, lelaki konservatif tetapi terjebak dengan arus media yg moden di mana kebanyakannya mangsa "breast obsession". Kaum lelaki boleh baca link ni dan kaji sendiri adalah anda juga terperangkap dengan mainan media? http://www.007b.com/breast_obsession.php

Wanita itu perhiasan. Jangan samakan semua wanita dalam semua situasi. Lelakilah pelindung kami.

Tanpa Nama berkata...

makcik tie memang sempoy....betul, flashmob tu tuk awareness, tapi kena kaji la betul2. memang setiap benda ada pro n con. senang cerita, tny la orang2 tua, paling dekat ialah ibu bapa kita bagai mana depa dulu berjalan2, shopping nak handle situasi baby nak menyusu ni....dari situ, amek tauladah betapa survivalnya mereka ketika itu kemudahan2 seperti nursing room tiada. jangan mentang2 skang ni zaman lebih outspoken, sume nak perjuangkan atas dasar human rights, awareness. seolah2 skang ni xde sifat survival, belajar hadapi susah. sume nak senang. benda takda, so buat flasmob kempen awareness bagi mewujudkan benda tu. kalau makcik tie boleh survive, rancang masa susu...begitu jugalah ibu bapa, nenek kita dulu...belajar bagai mana dorang atasi masalah tu.

Tanpa Nama berkata...

Aku nk NIP jugak... Ko nk tulis ape ko tulis la... HAK aku la nk NIP

Mantot berkata...

domba= kambing

mengadu domba= mengadu dengan kambing

Tanpa Nama berkata...

Kah kah kah... Lawak la ayat yang last tu..

Sidratul Muntaha berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

Saya sokong komen makcik tie dan pendapat mantot sbb suami saya pun xgalakkan saya NIP...biarlah orang nak kata kami kolot.. Yang penting saya ada sifat malu.....

p/s; budi bahasa mencerminkan siapa diri kita sebenarnya..

Sekian......

Tanpa Nama berkata...

domba = kambing biri - biri la...

Aiin Aini berkata...

ibu2 moden ni memang ego! mantot cuma nak sampai kan, as a malay women perlu la ada sifat malu.. xkira la ko tutup litup ke x! ermmm ada 1 komen ak perasan tadi, dia xnak bf anak dia kt nursing room sebab ada bau sampah owh kat public dia x malu pulak?? lupa pulak sebab wangi ea?? keh3

berkata...

Tot,
Jarang aku setuju dengan kau. But I'm with you on this one. This one takes the cake. It's ridiculous and appalling.

Aku tak tau apa yang diorang cuba nak achieve dengan gambar-gambar macam ni dan demi Tuhan, aku doakan mereka semua mendapat pencerahan.

Dan. Memandangkan kau dah nak move on ke sarang haiwan lain pulak minggu depan (thank you, God!), kesimpulan untuk isu ni, aku setuju dengan pendapat kau to a certain degree.

Yep, as a human being, aku pun tak selesa dan rasa awkward bila BF moms memilih untuk nurse in public (I mean, like, with bulging teats flapping free willy, shoved right in your face kinda public). Tapi, aku percaya modern moms yang bijak boleh nurse in public, privately.

Aku tak setuju dengan kau punya definition for the term "private". Bagi aku, nurse in private tak semestinya bermaksud diorang perlu cari bilik khas to nurse their child. It's impractical. There are means and ways to protect their privacy, even in public. For those who are smart enough to figure it out (dari komen, aku rasa most of them already got it), good for them.

I have a great respect for women, especially those with child but it's very sad to see them trying so hard to vilify you for your opinion. Ladies, for God's sake, it's just one man's opinion. No need to get your panties all in a bunch. Be cool honey bunny.

Maybe it's the hormones doing its thing? Entahlah.

noorulaz berkata...

smlm saya baca entry yg lepas saya emo jugak.. tp arini dah phm.

saya setuju ngan makcik tie tu.. saya pun sll plan time nk kuar shopping.. asal masuk keta je suruh anak menyusu siap2.. so far bila bershopping anak dah kenyang n terus tido duduk dlm carrier. tak pernah lg dia melalak tiba2 nak susu, at least dia kasi hint dulu so boleh prepare cari tempat selesa.

dan saya pun ada nursing cover in case nk guna kat public but still cari tempat paling tersorok.

anyway, saya mmg tak setuju yg hsntar gambar dlm Pa&Ma tu.. haiyakkk

Tanpa Nama berkata...

kesian lelaki ini. dan mana2 lelaki yang menjadikan keseluruhan tubuh badan wanita hanya sebagai simbol seks. bagi anak makan (menyusu) pun boleh menimbulkan masalah.

sudahlah ibu2, mereka ini hanya diantara orang2 yang tak memahami keperluan ibu menyusu. biarkan luncai terjun dengan labunya. kita doakan saja moga satu hari nanti mereka akan memahami. bumi berputar, begitu juga dengan kehidupan.

selamat berbahagia encik...

p/s: isteri encik pandai menjaga maruah encik dengan tidak NIP, adakah encik sudah menjaga maruah isteri encik dengan berkata baik dan menunjukkan gambar yang baik dalam blog encik? bukankah suami cerminan isteri? :)

Tanpa Nama berkata...

kesian lelaki ini. dan mana2 lelaki yang menjadikan keseluruhan tubuh badan wanita hanya sebagai simbol seks. bagi anak makan (menyusu) pun boleh menimbulkan masalah.

sudahlah ibu2, mereka ini hanya diantara orang2 yang tak memahami keperluan ibu menyusu. biarkan luncai terjun dengan labunya. kita doakan saja moga satu hari nanti mereka akan memahami. bumi berputar, begitu juga dengan kehidupan.

selamat berbahagia encik...

p/s: isteri encik pandai menjaga maruah encik dengan tidak NIP, adakah encik sudah menjaga maruah isteri encik dengan berkata baik dan menunjukkan gambar yang baik dalam blog encik? bukankah suami cerminan isteri? :)

Tanpa Nama berkata...

ok, anon di atas ni boleh menyusu depan orang ramai. teruskan. jangan rasa segan silu. anak menangis, terus tarik baju depan2 itu juga. no big deals. buat apa awak nak buat. :)

Tanpa Nama berkata...

ok, anon di atas ni boleh menyusu depan orang ramai. teruskan. jangan rasa segan silu. anak menangis, terus tarik baju depan2 itu juga. no big deals. buat apa awak nak buat. :)

Tanpa Nama berkata...

ok, anon di atas ni boleh menyusu depan orang ramai. teruskan. jangan rasa segan silu. anak menangis, terus tarik baju depan2 itu juga. no big deals. buat apa awak nak buat. :)

The Watercolour berkata...

Kah kah kah!


Seronok betul Ibu-ibu zaman sekarang ye. kah kah kah.


jasmah berkata...

To all the pervert..this one is just nice for u all...lebih clear compare to yg ada dlm majalah pa&ma tuu...

http://mynewshub.my/2012/11/09/lana-nordin-rela-buah-dada-dieskploitasi/

Tanpa Nama berkata...

dua kali aku gelak kaw2 pasal ni:
1) hire maid bf...
2) mengadu dengan kambing...
hahaha!

-anon nik-

missmuss berkata...

eh...nk stop da kew komen2 nie semua?
ala ala ala, komen la lagi, seronok baca!
lebih seronok drpd baca novel melayu jiwang~

Tanpa Nama berkata...

Apasal aku rs laen mcm je bile tgk gamba mantot post nie..

Bende biase je myusu anak, tapi...
adoi ai.. Segan ade, malu pong ader.
Mak² budak lak yg nk org tgk die tgh susu ank. klau kat luar, org tgk cam org tgk gamba majalah nie, reti lak marah.

Tue la.. Aritu request sgt nk gamba yg sopan. Xnk gamba mat & minah saleh.

lol

Tanpa Nama berkata...

Org gini tak dpt satu artikel khas mngondem mereka. Ibu yg brusaha tutup sebaik mungkin demi mnyusu anak yg lapar dapat 3 artikel. Pas ni buat flashmob pervert plak kat klcc, buat tarian gelek kat tepi kolam. Sape nak tgk bole tgk. Kita tak bole marah. Hak mereka sbb itu FITRAH.

plain83 berkata...

laaa issue menetek lagi ker...aiseh (-_-")

Siaran Langsung berkata...

Kesimpulan, kpd yang bantah NIP. Lain kali bila ternampak ibu menyusu di public, halaulah mereka dari situ kerana perbuatan mereka sungguh memalukan umat Islam lagi merimaskan. Tengok sajalah 4 gambar2 di atas. Eeii... geli..keji.. malu...dayus..hina...

Kalau ternampak orang merokok, couple berpegang tangan, pinggang, pinggul, gesel2 dll di public, tak perlu halau mereka sbb tak terasa pun janggal dgn perbuatan mereka. Boleh diterima utk dilakukan di mata umum tanpa rasa malu. Mereka mmg jantan, cool & normal di mata masyarakat.

Majulah Malaysia sebagai negara Top 10 rakyat menjaga malu.

Setelah entri mendidik bagaimana ibu2 menjaga malu dlm situasi terdesak macamaanapun, lps ni semua org nak baca entri mendidik bagaimana menjadi horny 24 jam special dari expert.

Tanpa Nama berkata...

tuan blog kambing
yang sokong tuan blog pun steam tgk tetek kambing.
agak2 nak kongkek lepas ni mantot boleh kongkek dgn kambing sbb asal nmpk lemak kat tetek org dia kate boleh syahwat.
korang2 boleh la pakat2 kongkek dgn kambing lps ni sbb gigih la
ape punya blog la.
dulu gigih citer psl kondem kerajaan
la ni citer tetek mak org plak
hadoi..
dh tak best la
tpi xpe..
lps ni ade la kes blogger mantot mati lemas dek terperap tetek
masam bini dia yg overproduction.
ade aku kesah.tetek bini dia.

Tanpa Nama berkata...

err anon 11:53 atas ni mesti kurang pendidikan. bahasa pun err. kesian mak ayah.

next.

Prince of Noob berkata...

Menyusu di tempat awam, wajar atau tidak? mohon baca pandangan ana di sini mengenai isu ini dan beri pandangan anda. Sekian terima kasih...

tengkuk berkata...

mommies, kalau anda as hot as Nora Danish, u are welcome to NIP...

tapi kalau tak hot go NIPP please...

Tanpa Nama berkata...

aku tak paham la dgn mentality sesetengah pompuan nih...aurat tetap aurat, ko ank dara ka, ko dah tak dak dara dan jd mak org ka, ko dah tua ka, aurat tetap sama...ingatlah niat dan matlamat tidak menghalalkan cara, senang je ape mantot nak habaq kat hampa ni...aurat...seriously korang tak dak rasa apa2 ke org lain ntah sickos/pervert mana2 free2 je dpt tengok asset/betik korang? tak rasa malu/kekok? aku rasa mcm dunia ni dah nak tunggang tebalik bila tengok pompuan bertudung tapi dok selambe menetek kat public/magazine dgn muka selamba/tak peduli, malah bangga sbb alasan nak bagi anakku makan...so bab aurat yg dah jd ketetapan Allah Taala tu tolak tepi la? ooh cmtu...mcm2 alasan la korang ea, hebat sungguh jadi mommies ea terkecuali dari dosa dedah tetek?

p/s: aku ni pompuan, tp blom kawin la...masih dara dan menjaga keperawanan aku dgn baik...hahaa ^^

Tanpa Nama berkata...

setiap gambar tue x nampak tetek pun..dah ko kenapa pervert..

Tanpa Nama berkata...

anon 4:02:00 AM,

bukan stakat gambar tu saja skopnya la mangkuk...

Tanpa Nama berkata...

Ok, ramai2 berlumba kasi anak isap tetek kat tepi kolam tu kenapa? Nak tunjuk gah kat org ramai bhw geng2 TIP (Tetek In Public) adalah ibu yg plg power tika bershopping di KL? phatetic,i cameraman time tu n i feel little horny.but,its my job utk ambil gambar.camna nak shoot foto klo tutup mata? Tot,gua keje beb,tp ari tu task mencabar utk gua.lu pk camna?

Bro gogo

Tanpa Nama berkata...

Setuju...sy pun ibu beranak 3....fully bf..tapi x pernah la NIP..........

Bg pendapat sy......ms bf adalah waktu eksklusif kita dgn bayi....dan perlukan privacy....waktu menyusu bayi sy akan membelai sambil bercakap2 dgn bayi sy...

Kalau NIP...x dpt la....

Ada satu pengalaman sy pernah cuba nk NIP........br je sy duduk & baringkan bayi sy dlm kedudukan nk bf..anak sedara sy yg lelaki berumur 10 thn dtg meletakkan tin air dan meletakkan duit 20 sen dlm tu

mmg terkesan sgt......

Tanpa Nama berkata...

mlm td aku tnya laki aku..apakah perasaan dia tatkala ternampak ibu tgh NIP spt gmbr2 kat ats. laki aku jwp. dia rasa MALU!!!

Tanpa Nama berkata...

Yg salah tetap salah kakak.tetek itu aurat.sy sentap sket ngan kakak sbb ttibe nk persoalkn duit yg mantot dpt bg anak bini mkn ke.larii topik.apa punya mentality la org yg mcm ni.emo x bertempat.maafkn sy kalo kakak sentap jugak.peace!

Tanpa Nama berkata...

Mantot suka nak kupas isu ni ntah sampai bila la...
Mantot sedar ini isu yg boleh wat idung nya kembang kempis bangga rating naik mencanak2
Aku percaya dia dah siap dh isu lanjutan siri 4 plak berkisar crita sama.. Aku ✗ nampak blog ko ni jadi 1 tmpat percambahan minda.. Lebih baik la ko buat benda yg boleh bg ko rezeki yg di ssuli keredhaan org..ni dah sampai marah2 maki2, jelas tanda org ✗ berlapang dada..
Bagi aku mantot dan org2 yg seacuan dgnnya hanya la org2 yg sempit akal sesempit longkang lagi maklum longkang tempat busuk, kotor bahkan jadi tmpat singgah ludah org..

Aku rasa mcm kenal sgt2 dgn ko..
Dari ape yg aku baca yg engkau juang2kan ko sprti sampah dan org2 yg bersetuju dgn ko hnya la penggemar sampah yg dtg umpama ulat sampah..
Wahai Ibu2 yg breastfeed ✗ payah la korg sentap dan patah semangat dgn org2 mcm mantot ni sbb mantot ni
M-manusia
A-ada akal
N-naif
T-terhad lg singkat
O-otak kosong akal penuh nafsu
T-takde paedah je ape yg dijuangnya lgi Tak ada berasas

Wazi

missmuss berkata...

cik wazi ni kalau xnk sentap xyah la baca blog ni....
tuan punya blog ni ada hak menyuarakan apa pendapat dia...
sama mcm anda menyuarakan pendapat anda utk NIP kt public...
maybe ada org setuju, maybe ada yg x setuju...
pokok pangkal nya, pendapat org maybe x sama dgn pendapat org lain...
kalau buat mcm nie pun ada gak faedah nya,
secara x langsung, kami2 (yg x pernah taw pasal NIP or menda2 yg diperjuangkn) leh la baca or maybe try memahami perjuangan kamu...
and then maybe akan ada future mommy yg nk ikut perjuangan ke apa ke...
x semestinya kelebihan hanya berpihak kpd pihak tuan blog dan pencacai2 nya sahaja...
seriously, saya rsa ilmu saya mengenai dunia keibuan (even though saya x kawen lg) ada la bbrp peratus naik...
so boleh dikatakan entry ni membuka ruang utk perkongsian ilmu berlaku...
malangnya, mostly adult (shame on u) sgt suka komen secara emosional dan menggunakan bahasa kasar...
juga mendoakan benda2 yg buruk jadi kt tuan punya blog n the gangs...
mcm ni ke sikap yg perlu ditunjukkan oleh org dewasa zaman skrg?
x boleh ke memberi komen yg membina supaya si pembaca komen boleh menambah ilmu hasil daripada perdebatan yg sihat?

-kecewa dgn sikap agresif (si tuan punya blog or mummy2 nippy) yg hilang budaya bila berbalah-

Joe berkata...

tuan punya blog suka tgk orang emo2. itu psl komen nye provokatif. ibu2 pula hormon progesteron dgn estrogen x surut2, maka mula lah tidak dpt kawal perasaan.

kelakar betol tgk akak2, mak cik2, abg2 dlm ni gado2. komennya jauh sekali menampakkan kematangan. adala satu dua yg mmg berhemah.

yang lain, terlalu emosional. kalau boleh, skg jugak nk jmpe mantot, ajak pi klcc. NIP dpn mantot.

limau nipis berkata...

kahkahkahkahkahkah!

M-manusia
A-ada akal
N-naif
T-terhad lg singkat
O-otak kosong akal penuh nafsu
T-takde paedah je ape yg dijuangnya lgi Tak ada berasas

macam keychain jual kat TESCO!

Tanpa Nama berkata...

you are sooo pathetic...

Tanpa Nama berkata...

Melayu boleh:koleksi gmbar ibu muda body mantap meyusukan anak di tempat awam

Tanpa Nama berkata...

i guess...ibu2 yang hot n stylish rasanya takde kot nak hantar gambar tgh menetek kat magazines mcm tu...they know how to maintain their standard and personalities..

tgk gaya masing2 mcm makcik2 jer lebih...sama lah kot yg sokong NIP kat sini ni...hahahah

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

menyusukan anak sepatutnya suatu aktiviti yg sulit dan persendirian. kalau dah hantar gambar bagai, dah x sulit lah.

hm.. manalah adab nih.

Tanpa Nama berkata...

Mantot,
Aku tibe tringat ko penah tulis psl ko takut ko utamakn anak dari Allah kan, yg ko tgh main ngn anak ko, tp tibe dh masuk waktu solat,tp ko rasa nk main lg ngn anak ko sbb ko taknak rasa bahagia tu mcm kena stop.Tu part ko sbg bapa.

Yg keadaaan skrg ni, mungkin ibu tanpa sedar utamakn anak tanpa sedar belakangkan isu aurat tuntutan Allah.(KALO TUTUP AURAT DAN BERUSAHA CARI TEMPAT YANG SEDIKIT TERSOROK TAK PAYAH TERASA DAN EMO).

Perempuan ni jaga 3 perkara ni je:
-Solat,puasa
-Aurat
-Akhlak
-kalo dh kawin ikutla ckp suami
Nampak cam simple tp sbnrnye sumpah susah.

-makcik kpg sblh-

Ahmad Ajwad Zaini berkata...

Buat kaum ibu yang menyusu.. Teruskan usaha anda menyusu anak-anak anda di mana sahaja anda berasa.. Dan bagi para suami.. Teruskanlah usaha menyokong isteri-isteri anda..

Saya rasa tuan blog ni bukanlah memperjuangkan apa-apa pun sebenarnya sebab kalau dia betul ingin memperjuangkan sesuatu yg benar, banyak lagi majalah lain yang boeh diusahakan untuk diperbaiki seperti Mangga dan yg sewaktu dengannya.

Kemungkinan besar tuan blog ni ada terbaca tentang isu TV Al-Hijrah.. Di manakah isu tersebut mendapat perhatian semua ibu menyusu.. Jadi statement kontroversi sengaja ditimbulkan kerana dia tahu rangkaian ibu menyusu seluruh akan dtg ke blognya untuk mempertahankan hak mereka.

Tuan blog ini bukanlah terbuka kepada perbincangan dan hanya tahu menghukum dan mengeluarkan kenyataan kontroversi semata-mata untuk publisiti.

Jadi harapnya kepada para ibu dan bapa.. Jangan kita terikut-ikut dengan rentak tuan blog ini..

Kepada tuan mantt.. Jika ada masalah dgn isu, ramai pihak yg sedia berbincang dengan tuan. Jika tuan tidak kisah dengan org yg berpakaian seksi tetapi terangsang dengan org yg nip.. Saya rasa tuan boleh dptkan bantuan pakar.

Sekian. Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

tak sokong NIP..itu hak masing2..jgnla kondem org yg NIP..diorg pun xkondem korg kan..pelik aku ngan ibu2 yg sgt2 bangga dpt nyusu anak tanpa NIIP..alhamdulillah..mgkin anda belum perlu lg buat mcm tue.cadangan anda suh susukan anak siap2..bawak susu dlm botol..mmg saya sokong..sbb ianya alternatif yg sgt bagusla kan.Tapi..jgnla kondem ibu2 lain yg sokong NIP nie..kerana mgkin diorg xbernaseb baek mcm anda..saya pun xpernah NIP...dan saya xkondem pun diorg yg skong sbb saya ada kawan yg selalu bercerita pd saya ttg perlunya dia NIP..saya xkondem sbb saya tahu alasannya sgt2 munasabah..ada anak org lain yg xsehat mcm anak kita..xbehave mcm anak kita.Saya pernah tgk dia NIP..dan mmg org sekeliling xtaw pun dia tgh NIP.xsokong xpe..tp jgnla kondem..mmg PERLU tutup aurat..saya stuju bab itu..xperlu anta kat majalah..pun saya setuju jugerla..tapi xperlula smpai nak aibkan org ..letak dlm blog mcm nie.aibkan tuan badan yg ada dlm gmbo di atas..xperlu kut.SGT2 xperlu..aibkan org berdosa..ape perasaan kita kalu org letak gmbar kita mcm nie dlm blog..pas2..org kutuk2..yela..bkn isteri kita..bkn anak perempuan kita..HARINI YA..akan DTG..TUHAN maha ADIL..igt itula..mane taw..ALLAH nak uji kita plak..ada org ter'kandid'gmbo anak isteri kita yg auratnya terbuka sec xsedor..publish plak dlm blog...ape tindakan kita..NIP saya xkondem..AURAT ttp kene jaga..anta GMBO NIP kat majalah..saya xsokong..tapi PUBLISH gmbo mcm nie pun saya xsetuju.saham tuan punya blog..berterusan la mcm org yg keluarkan majalah nie..same..ada org xbeli pun pa ma nie..tp..bila tgk kat cnie..jadi tahula plakkan..jadi tgkla jugak aurat2 nie sume..so..sahamnya..dpt kat awakla kan..percayala..ada cara utk tegur org..tanpa perlu kondem..xperlu guna ayat 'b***h'..xperlu ckp..'bagi saya blablabla...' sbb anda xduduk tempat diorg..'..so..yg xsokong NIP..jgn NIP..jgn plak pasni tetiba ter'NIP' plakla kan..mane tahu..ALLAH bagi anak yg jenis xbehave mcm anak2 sebelum nie..ter'NIP' jgk..hohoho..yg NIP..please jaga aurat..beso2..kembang2..supaya xde nampak bentuk2 yg boley bt org jelik nak tgk..saya percaya org yg NIP nie adalah org yg tahu hukum agama..sbb diorg melakukan perkara yg digalakkan dlm islam iaitu menyusu anak.. sbb tuela saya xkondem sbb bagi saya diorg nie adalah org yg ALLAH bg byk ganjaran pahalanya sbb nyusukan anak dgn bersungguh2..sapela saya yg nak kondem..hamba ALLAH yg belum ter'uji' lagi utk NIP..same2 berjuang dlm mengglakkan lagi penyusuan susu ibu pada anak2 kita..NIP atau x..itu pendpt masing2..JAGA AURAT..insyaALLAH..moga kita sume diberkati ALLAH..aminn..

ibu yang meyokong NIP berkata...

ya saya sangat setuju dengan komen encek ahmad.katelah ape sahaja ternyata encek blogger ni mmg tak mkn saman orgnye.tp ingatla sebelum kite menulis ape2 pandangan peribadi mahupun perspektif mengenai sesuatu isu fikir dahulu:

1)apekah tulisan kite itu disertakan dengan fakta yg kukuh atau hanya berdasarkan akal fikiran yg cetek semata2.


2)Apekah tulisan kite itu mampu meracuni minda pembaca yg membacanya padahal apa yg ditulis itu pandangan peribadi yang sempit dan bersifat prejudis semata-mata.

3)Apakah tulisan kita itu mampu mendatangkan kemarahan atau kebencian pembaca terhadap kita.

Sekiranya jawapan untuk ke3-3 soalan ini adalah ya,maka sya sarankan anda berhenti sajalah menulis.

Saya rasa tiada masalhnya sekiranya wanita ingin menyusukan anak secara terbuka malah menghantar gambar mereka sekalipon ke majalah.utk pengetahuan en blogger yg sempit di hospital rakan bayi malah terpampang gamba wanita yg sedang menyusukan anak sebesar2 dinding di koridor malah juga terdapat di flier2.perkara ini sememangnya tidak mendtangkan masalah kepada sesiapa sahaja yang normal dan tahu berfikir yang ianya hanyalah gambar seorang ibu yang sedang memberi makan kepada anaknya.ia hanya mendatangkan masalh kepada lelaki gila seks seperti anda yg hanya tahu membayangkan breast dan nipple sahaja apabila bercakap tentang penyusuan.

En blogger kalo tatau tentang sesuatu perkara seeloknya jangan menulis.awak hanya tahu mempersoalkan kenapa ibu2 menyusu ni tak malu ke menyusu in public.jawapannya kenapa perlu malu sedangkan menyusukan anak itu MENDAPAT PAHALA.
Adakah salah saya nak mendapat pahala secara terbuka,sedangkan saya menutup aurat ketika itu. perlu ke saya menyorok2 dalam usaha saya NAK MENDAPATKAN PAHALA TU.

Ibu2 menyusu berjuang utk mendapat peluang menyusu in public tanpa pandangan serong golongan berfikiran sempit seperti anda.Ketahuilah bahawasanya ibu2 menyusu kalo ade pilihan antara nursing room and public mmgla akan pilih nursing room.masalahnya kalo tadek nursing rum mcm mana.Cthnye di LRT yg penuh org,anak da menangis,celah mana nak carik nursing room. takkan nak biarkan anak lapar padahal anda boleh menyusukan die.

Ya saya mengaku pada mulanya saya juga merasa malu namun rasa malu itu terpaksa saya buang jauh2 bila mengenangkan anak saya lapar dan saya perlu susukan dia.Tahukah encek blogger,di wad SCN kebanyakan hospital TIDAK disediakan pon nursing room.kami hanya disediakan kerusi di koridor di mana org lalu lalang dan di situlah saya susukan anak saya selama 3 hari.Awak tatau,lepas ni g amek tau.makanya tak perlu nk persoalkn rs malu seseorg ibu kl tatau senario sebenar.

Senang cter,tlg tuka perspektif mengenai NIP.kt msia ni pon tdk hanya dihuni oleh wanita muslimah semata2.ada jugak non muslim.perluke mereka seme bergegas ke nursing room hanya kerana mamat2 gila seks yang tak tahan nak stim ble tgk org NIP mcm anda.

Sekali lagi sebelum menulis p tye ustaz:

1)ada ke mana2 ayat Al-Quran yang MENGHARAMKAN penyusuan susu ibu secara terbuka

2)Apa hukumnya menentang usaha wanita menyusukan anak secara terbuka sedangkan meyusukan anak itu DAPAT PAHALA AKA MENENTANG USAHA ORG NAK DPT PAHALA

3)Apa hukumnya meracuni fikiran org2 lain supaya sama-sama menentang usaha MENDAPATKAN PAHALA SECARA TERBUKA.

4)Apa hukumnya mempaste gambar2 wanita mendeahkan aurat utk tatapan umum.

5)Tahukah saudara menyusukan bayi amat digalakkan dalam ISLAM DAN DAPAT PAHALA. dan hanya ada satu golongan sahaja yg akn menentang apa2 usaha utk dapat PAHALA iaitu IBLIS LAKNATULLAH.jadi jgn jadikan anda segolongan dengannya.

AKHIR KATA JGN MENULIS SESUATU PERKARA SEKIRANYA TIDAK BENAR2 ARIF MENGENAINYA.Tidak setuju dgn NIP, SIMPN SJ RS ITU DLM DIRI,XPERLU SHARE DN ORG LAEN MALAH PENGARUH PLK ORG LAEN SUPAYA SEPENDAPAT DGN ANDA.

Tanpa Nama berkata...

Korg ni sbnarnya pham ✗ ape yg di juangkan mak2 yg buat flashmob hri 2..
Dia org ni kira wat mcm bantahan nak buka mata pihak2 yg sedar yg terbuka hati, minda, akal untuk wjudkan byk lgi nursing room.. Dia org 2 buat mcm 2 sbb ada kes sblumnya ada mak2 yg prnah kena halau masa NIP kat tmpat awam..
Cer korg byangkan klau impian mak2 2 jd realiti ✗ kan nampak la korg mak2 NIP kat mane2.
MANTOT PUN ✗ LAGI LA BWK BINI DIA G IKEA NGAN ALAMANDA JE... MERASA JUGAK LA PAMELY MANTOT JLN2 TEMPAT LAIN.. SIAN JGK AKU SAPE YG JADI BINI MANTOT 2..
Aku cuba tgk gmbar2 kat magezine 2 dlm sudut positif... Istri aku pun ada jgk beli. Yg aku tau mgzine 2 sgt menggalakkn breastfeeding. Byk info breastfeeding yg ada dlm 2.. Aku tgk ruangan gambar 2 adlh utk sama2 bermotivasi antra mak2 yg breastfeed je.. ✗ semua mak2 mampu breastfeed..sbb ✗ tau ✗ da ilmu..✗ nak blajr..jd bila tgok org boleh myb ada yg berminat nak blajr.. Jdi org positif skit la korg trutama nya MANTOT klau tgok gmbar2 lain pun lain mmg gmbar yg betul2 terdedah auratnya...
Aku rasa la mantot ada lebih baik kaw buat 1 entry yg mengupas isu nursing room.. Nampak la kaw ni btul2 sokong breastfeed.. Mcm aku ckap senang kaw nti nak bwk jejalan bini kaw.. Kaw buat kajian2 skit pengalaman2 mak2 dgn nursing room yg sedia ada..sbb yg aku tau dan pernah istri aku lalui nursing room slalunya duk dkat @ dlm toilet..kdg2 ✗ bleh nak syer 1 blik sbb bpak2 pun sama ikut duk dlm 2..
Aku rasa klau kaw buat mcm 2 cita2 dan impian ko ✗ mau tengok mak2 NIP kat mane2 INSYAALLAH ✗ lagi.. 2 baru betul2 entry kaw yg membina..dan sgt2 la mak2 suka kat kaw nti.. Buat mcm 2 ✗ da org pun bangkang kaw..mmg positif dan terbaik..TAPI KLAU KAW ADA AKAL LA... TAKUT AKAL KAW PENUH YG NEGETIF JE...

-AKU ✗ MACAM MANTOT-

Mantot berkata...

aku tulis dan aku buat blog ni public..jadi aku kena accept ada orang suka ada orang tak suka.

kalau aku privatekan blog ni, mesti tak ada orang kutuk aku dan semua yang dapat baca hanyalah orang2 yang aku pilih asalkan diorang hanya akan setuju dengan aku tiap2 masa.

tapi aku dah decide...aku menulis dekat public.

kena accept la apa2 respon orang yang baca...

Tanpa Nama berkata...

xperlu kut nak kondem2 org..yg sokong teruskanla..yg xsokong jgla kondem smpai guna ayat2 kuang senang nak bace tu.Saya xpernah NIP..tp saya xkondemla org2 yg NIP nie..sbbkdg2 mmg ada segelintir drpd ibu2 nie PERLU NIP..yela..alhamdulillah kalu anak2 kita nie behave..kita kasi minum kenyang2 dan dia xbuat perangai yg memerlukan kita NIP..alhamdulillah.Saya xkondem ibu2 ini NIP sbb saya ada rakan ibu yg mempunyai masalah yg tertntu yg memerlukan diorg nie NIP.yelah..anak org..lainla ragamnya dan saya pernah tgk dia NIP dan saya sgt pastila mmg xde sape yg perasan pun dia tgh NIP sbnrnya..mmg auratnya x terbuka sedikit pun..kainnya besar..kembang..mmg anak dia ada tarik2 kain tue..tp saya percaya mmg rakan saya itu dah berusaha cari nursing kaver yg boleh membuat dirinya NIP tanpa menampakkan sbrg bentuk aurat dan auratnya.Saya pun xsokongla kalu ibu2 nak anta gmba dlm majalah mcm nie.saya xtaw pun ada majalah yg papar gmba2 mcm nie sebelum ini..tp..bg saya, saya xberhak nak kondem..pemikiran kita masing2 xsama..ada yg pk..'owh..xpela xnampak aurat pun'..ada plak yg pk..'giler ke ape tnjuk gmba mcm nie..'saya xde masalah sbb saya pernah tgk gmba yg lagi menjolok mate kut.Bagi ibu2 yg xperlu NIP mcm saya..same2 kita syukur sbb ALLAH bg kita anak2 yg bleh behave..bagi yg perlu NIP..alhamdulillah juga..sbb saya percaya ALLAH sedang menguji anda..dan saya percaya ibu2 tahu dgn mendalamnya bab aurat nie.TUTUPla aurat kita.Walaupun xpernah NIP..tp..saya sentiasa bawak nursing kaver ketika keluar rumah sbb saya takut saya di'uji'..manela tahu kan..cari nursing room pun xmembantu (penuh..ada laki2.xbersih mcm ibu2 ckp diatas) so..saya bawa juga nursing kaver sbb mesia mmg xberapa mesra bab2 anak nyusu badan nie.Bagi blogger nie..jujurnya saya xpernah pun masuk blog nie..tp..saya berminat nak bc bila ada rakan2 ibu yg berckp mengenainya..(wah..glemerla nie...hihi)alhamdulillah..isteri encik pun belum diuji mcm saya (kita serupa)..tp bab2 encik upload gmbo2 di atas nie dlm blog nie..saya rs encik pun dpt saham jugerla sbb ada org yg komen2 nie kutuk wanita2 yg kt dlm tue..xpela..sape yg tgk gmbo tue dlm majalah..biar diorg jelah dpt saham (kalu ada yg rs terggula..bg saya nie..saya ada jugerla nampak aurat2 dic2..mcm rambut..bentuk 'aurat' itu. tp saya xde rs terggula..hihihi)tp..jgn kita hinala..jgn kita sebarkan lagi gmbar ini..nanti kita dpt saham yg berturutan plak..mane taw..ada org copy..letak plak dlm blog diorg..simpan dlm pc..hah?? cmno? tue..ibu2 nyusu nie mulia..menjalankan ape yg digalakkan agama..tp mcm biasala..manusia..kdg2 melakukan kesilapan..NIP nampak aurat dsbnyala.Percayala..ramai lagi yg NIP tanpa nampak bentuk 'aurat' dan auratnya..SIAPA KITA NAK HINA2 diorg nie..mane tahu..disisi ALLAH..dia lagi baik drpd kita..SAME2la kita berusaha bg yg terbaek utk anak..wlu ape pun pandangan dan pendpt kita..jgnla guna ayat2 yg kesat dan jd penyumbang saham di akhirat nanti..aminnn..insyaALLAH..

Tanpa Nama berkata...

dapat pahala jalau buat dgn BETUL , tapi ramai yang riak sebab menyusukan anak. Bukti kat forum. Bercerita mcm menyusukan anak tu perkara yg baru muncul abad ini. mcm dia sorang saja pandaai dan sayang anak.

Isunya bukan menentang penyusuan anak... tapi perlukah menyusukan anak secara terbuka di tempat awam

Macam Makcik Tie cakap, anak nak menyusu bukan setiap 5 minit tetapi antara 2-3jam sekali. Jadi kalau sungguh nak menyusu anak, buat plan atau persediaan.

Menyusukan anak adalah urusan peribadi si ibu dan anak.. itu hak xklusif ibu dan anak bukan urusan ibu anak dan orang awam. Jadi kenapa nak lepas geram pada orang awam kalau si ibu sendiri gagal uruskan dan merancang kehidupan peribadi sendiri?

Kat forum masing2 berkongsi ilmu jenis tangisan anak...bukan semua tangisan perlu disumbat tetek. Anak menangis sebab dia tak selesa berada lama dgn persekitaran tempat awam tersebut. Dia menangis kerana jadual waktu tidurnya terganggu... itu bkn urusan org awam tetapi lebih kepada keinginan si ibu utk teruskan cara hidup seperti belum ada anak kecil.

Kalau terdesak, susah sangat ke untuk mencari tempat lebih tersorok seperti ke kereta?

ini bukan masalah pahala atau anak lapar tetapi lebih kepada bagaimana cara BIJAK menguruskan kehidupan peribadi bila beranak kecil.

Saya tak minta anda bersetuju dgn pendapat ini , baca dengan tenang. Seperti mana anda ingin org lain memahami keperluan peribadi anda, anda juga perlu mengetahui pandangan orang lain juga. Mengata orang lain kolot tidak langsung membuktikan anda bijak

ibu anak 2 yang bf
sheila

Tanpa Nama berkata...

lain anak..lain ragamnya.anak saya kadg2..10-15minit nak minum.mmg saya jarangla keluar rumah sbb saya mmg xpernah NIP..saya xkonfiden.Tapi mcm saya ckpla..saya xkondemla ibu2 yg NIP nie ASALKAN tutup ape yg sepatutnya..saya xbgga pun bg susu badan sbb itu sepatutnya kita bg..itu hak anak.Jgn sbb ada segelintir yg perangai nya xsama mcm kita..kita nak katakan keseluruhannya mcm g2.Rakan saya tue anaknya jenis xboleh minum susu dlm botol sgt, mmg kalu nanges je nak direct.Suami plak duduk jauh..(PJJ) so..mmg sgalanya dia perlu uruskan sendirila..mmg dia perlu la NIP nie sbb nak tggal anak kat org xbleh..mase g keje pun kdg2 anak dia xbt perangai..bleh antala kat pengasuh..kdg2 smpai bawak g keje skali.Susu fm mmg alergik.Sbb tue saya mmg xkan kondem..lagipun mmg dia berusaha utk menutup auratnya.so, xde masalah bg saya..tapi saya mmg x NIP lagila setakat ini..hihi..belum di'uji sebegitu lagi.

apekah berkata...

musykil tol....nape isu neh tak pernah timbul mase zaman mak, nenek kite dulu2???pdhal dorng dulupon keje (menoreh, tanam padi etc)...nak kate sbb dorng anak tak ramai tak logik, dlu 1 keluarga ade 8-10 kire normal kot.agak2 aku mungkin ibu bapa time tuh tak prihatin sgt kot kt anak2 dorang...cume aku harap modern wives neh jgn marah2 kt suami korang klau dorg usha2 ibu2 yg tgh open bf. sbb suami2 korng sbnrnya teruja utk memahami 'kasih ibu' yg juga di'tonjolkan' oleh ibu2 len...

ibu yang menyokong NIP berkata...

kesiannye en mantot pye la pjg komen tu je yg dpt awak jwb.awak.menulis isu yg kontroversi di public semata2 nk suruh org kutuk awak tanpa mengira kesan dan akibatnye.kpd pn sheila.kl menyusukan bb merupakan hak xklusif ibu dn anak tanpa melibtkan.org awam.tak.perlula kerajaan buat kempen agresif galakkn penyusuan susu ibu.tepek gamba ibu menyusu besar2 kat koridor hospital.edarkan fliers.buat grup sokongan susu ibu.buat forum.kempen bagai kl ibu menyusu perlu berdepn dgn pandangan org2 yg memandang serong mereka yg terpaksa menyusukan anak secara terbuka.sekali lg BETULKAN PERSPEKTIF MENGENAI NIP.TAK BERDOSANYA IBU YG NIP SELAGI MANA DIA MENJAGA AURATNYA.

Tanpa Nama berkata...

Hahaaaa kaw delete komen aku kat kaw ye.. Kaw kata kaw accept respon org yg baca..
Aku rasa aku ✗ guna pun bahasa2 kesat..
Ker terkena kat batang idung kaw..
Tau plak kaw emosi ye..
Aku ingat kaw ✗ da emosi, mak2 yg NIP je ada emosi. dok sibuk hentam org je..
Insaf ye kaw..sian bini kaw..

-aku ✗ macam kaw.. montot-

Tanpa Nama berkata...

PnSheila,
Jgn bongkak kalau kita berjaya uruskan baby dgn bijak.Mcm anon kat atas tu ckp,setiap baby tak sama ragamnya dan setiap ibu tak sama situasinya.Manalah tau,baby dia tanak duk ngan pengasuh dan mmg memerlukan BF secara direct sahaja sedangkan si ibu betul betul ada hal yg perlu diuruskan kat luar.Tak sokong tak apa tp jgnlah condemn dan pada masa yg sama membanggakan diri.Tahniahlah dan syukurlah anda tak perlu lalui ujian yg sebegitu tp anda kene sedar,realitinya tak semua bernasib baik mcm anda.Sesekali apa salahnya merendah diri dan cuba meletakkan diri pd situasi org lain..
Sy juga ibu yg menyusu tapi tak pernah NIP sbb tak pernah anak buat perangai.Sy berjaya manage dia.Tp cuma ada sekali,tiba tiba sahaja dia meragam dan tempat yg sy pergi tu takde nursing room.Dibantu suami,sy terpaksa NIP dgn cover pakai kain dan duk kat sudut dinding.So,sy memahami ibu2 NIP.Walau begitu,sy tak buat lg sbb tak confident,tp sy tak condemn mereka asalkan mereka tahu batas.So far,sy tak pernah nampak lg ada ibu NIP yg confident sgt tayang aset.
-Pn yg tenang-

azhar berkata...

Well said Bedah.

azhar berkata...

Dia x samakan per se. Cuma dia mlontarkan pandangan dr konteks mereka yg "mhalalkan" apa yg mereka perjuangkan itu. Tp sy agree lah, example yg dinyatakan agak kurang baik.

zulu berkata...

Salam.... Saya suami akan terus menyokong BF dimana2 sahaja kecuali tandas...para ibu2 yg BF n NIP tu... Teruskan AMANAH ALLAH... amanah Allah bukan setakat rukun iman n rukun Islam... Menyusukan bayi r anak pn SALAH SATU AMANAH ALLAH....
Kpd mantot...tahniah anda baru mencipta fenomena pro n kon... Errr kalo ko berjalan kat curve n ikea nnt kol aku... Bley jupe minum2 kat TEMPAT HALAL.

Syams Campaiyon...

Tanpa Nama berkata...

Saya pernah tgk dia NIP..dan mmg Anon 08:46

"org sekeliling xtaw pun dia tgh NIP.xsokong xpe..tp jgnla kondem..mmg PERLU tutup aurat..saya stuju bab itu..xperlu anta kat majalah..pun saya setuju jugerla..tapi xperlula smpai nak aibkan org ..letak dlm blog mcm nie.aibkan tuan badan yg ada dlm gmbo di atas..xperlu kut.SGT2 xperlu..aibkan org berdosa..ape perasaan kita kalu org letak gmbar kita mcm nie dlm blog."

WOI. Diorg sendiri yg sanggup hantar gambar utk satu dunia tengok, apsallak mantot yg "AIBKAN" diorg? sengal!

Tanpa Nama berkata...

pelik la dengan ibu2 NIP yang sebelum ni saaaaaaaaaaaaangat defensive mempertahankan bahawasanya mereka tutup aurat siap capslock bagai, pastu asek cakap mantot bodo taktau apa itu nursing poncho siap nak sekolahkan mantot suruh google la hape la, tapi sekarang SUNYI SEPI.

adakah uols kantoi muka uols masuk magazine tak berponcho? ahahahaahanchoooooooooo.

mungkinkah akak nurul hidayah sebelum ni ada memberi komen. tengok gayanya macam tgh NIP time flashmob je, background dah macam klcc dah tu. mmg dah ala2 FLASHer dah saya tengok.. selambak kak oiiii, malu!!

-ibu NIPP-

berkata...

Puan Sheila,
You're a cool mum. I hope your kids will grow up to be as awesome as you.

Tanpa Nama berkata...

mcm pn shiela cakap, baca dgn tenang. mantot's got a point there walaupun maybe gaya bahasa tak berapa nak cantik.

sesetengah ibu2 yang NIP pun boleh tahan jugak la the way they write & talk. adalah sangat KURANG AJAR kalau menuduh ibu2 yg tak mampu breastfeed anak BEROTAK LEMBU SBB BAGI ANAK MINUM SUSU LEMBU.

if you fully/direct breastfeed your child, you pro-NIP, doesn't mean you're all that. ni aku tengok mak2 yg pro-NIP ni kebanyakannya RIAK, TAKBUR dan BONGKAK dalam melaksanakan tugas memberi anak mereka makan. hari2 nak upload gambar susu berlori2, nak upload gambar tgh menetek, pastu kutuk ibu2 yang bagi susu formula kat anak. apa punya "perjuangan" pun ntah. cheh.

Tanpa Nama berkata...

Semoga ayat ego kamu tidak memakan diri kamu suatu hari nanti..

Tanpa Nama berkata...

konsep senang je wahai org yg kate saya sengal itu..alhamdulillah..anda 'sengal' mcm saya.Kalu kita g masjid, kita derma duet dan duet tue masjid guna bt mnde2 yg baik..pahala nya smpai bebila la kan..lagi org guna, lg tue dpt pahala..Kalu ada gmbar kita org guna bt promosi utk mnde2 kebaikan (cth:gmbar tgh bg sedekah)..mane tahu ada org kat luar yg tgk gmbar kita..dia rs nak bersedekah..tetiba rs dah lame xbyr zakat..alhamdulilah..kita dpt pahalanya skali..mcm tuela gmba nie.MMG slh ada antara ibu2 ni xproper tutp aurat dan aibkan dirinya..tp..patutkah kita amik saham yg sama..sebor2kan..lagi ada yg tgk..kutuk..lagi tuea kita dpt skali sbb 'ko tgk kat mane gmbo tuh wei.'..jwapannya?? 'ala..ada kat majalah pa ma, kat blog pun ada juger'..huhu..selagi org tgk kat blog kita..lagila kita dpt saham..saya xkondem penulis yer..saya cuma ckp saya pun xpernah NIP dan xPERLU NIP sbb saya blum di'uji' ALLAH..same mcm isteri penulis nie ha..tp.saya gtau je kat penulis, jgnla share2 saham yg xelok..ye dak..dia baek..aurat isteri dia jaga..YA..saya percaya dia baik..itu sj.sekadar pendpt org 'sengal' ini..alhamdulillah..'sengal' tue ujian ALLAH bt saya..supaya saya xcakap org lain 'sengal'..

hanafijaafar berkata...

ramai jugak komen pasal AURAT kat sini. buat aku terpikir, aurat semua sama je kan?

rambut ke, lengan ke, tetek ke, sama je tak ada beza pun... jadi sama la tayang rambut atau lengan dengan tayang tetek kan?

kalau siapa yang ada ilmu agama lebih dan boleh buktikan aku kurang ilmu kat sini, silalah ajar aku.

Tanpa Nama berkata...

http://ourkizuna.blogspot.com/2012/11/public-nursing-ibu-ibu-jangan-emosi.html <<< ramai jugak wanita yang tak setuju dengan NIP

http://www.benashaari.com/2012/06/kurang-selesa-dengan-ibu-menyusu-di.html <<<ben ashaari dah penah tulis pasal topik ni masa bulan 6 haritu. lebih kurang jugak sentap sesetengah ibu... tsk tsk.

Tanpa Nama berkata...

Kepada Anon November 10, 2012 11:53:00 PM GMT+08:00

Adakah ayat saya menyuruh ibu² belajar menyusun kehidupan dengan bijak itu bongkak? Saya menyusun ayat sebaik mungkin supaya nampak manis tetapi jika ada yang terasa pedasnya , itu memang perencah kehidupan, mana ada yang manis saja, kita pun selalu letak cili dalam masakan supaya lebih sedap. Kalau kita pergi kelas pengajian, selalu saja apa yang ustaz atau ustazah itu cakap terkena batang hidung kita. Anggap saja itu peringatan utk kebaikan masa depan.

Ini adalah tindakbalas normal untuk mempertahankan diri disebalik mencari jalan menyelesaikan masalah.

Saya meminta kita menjadi ibu yang smart, ibu yang bijak menguruskan anak-anak dengan cara smart sambil menjaga kehormatan kita di tempat awam.

Memang tiap baby berbeza tetapi percayalah tiap baby yang terlalu lama didedahkan di tempat awam terganggu waktu tidurnya. Itulah sebabnya dia tak selesa dan menangis. Kalau dirumah, kita seboleh mungkin akan tidurkan anak dengan keadaan senyap dan sunyi supaya dia lena dan tenang, tetapi bila kita membawa anak kecil itu ke tempat awam terlalu lama, sudah tentu rutin harian dia terganggu, itulah pointnya.

Tuan-tuan dan puan-puan

Mendedahkan anak kecil ( bawah 2 tahun sebab dalam konteks ini kita bercerita tentang menyusukan badan ) ke tempat awam untuk tempoh yang lama sangatlah tidak elok.

Kata sayang anak... kalau sayang sebagai ibu kita akan sedar satu perkara tempat awam bukanlah tempat yang sihat untuk kesihatan anak.

Orang sekeliling yang kita tak kenal berselisih dengan anak kita kemungkinan adalah pembawa pelbagai jenis virus, kuman dan penyakit berjangkit yang kita tak nampak dengan mata.

Anak dibawah usia 2 tahun , antibodinya belum kuat jadi mudah diserang penyakit, contoh demam, batuk dan selesema. Orang batuk dan bersin di tempat awam menyebarkan virus kepada anak kecil kita.

Benda ni mungkin ibu-ibu tak nampak sebab merasakan perlu untuk menghiburkan diri sendiri. Guna alasan bosan terkongkong berpantang , masa utk bebas dan sebagainya.

Jadi... masalah NIP tidak akan timbul kalau kita benar-benar sayangkan anak kita. Hal ini saling berkait. Hadkan masa 2-3 jam saja ditempat awam.

Kalau kurang masa di tempat awam, kuranglah kebarangkalian kita terpaksa NIP.

Jangalah kata saya tak bagi ibu-ibu keluar bersuka ria atau berjalan hujung minggu di tempat awam pula... jauh sangat maksudnya itu. Saya cuma MENASIHATI supaya kurangkan masa dan bersabar sikit sehingga anak melepasi usia 2 tahun.

Bab aurat saya tak berani nak sentuh kerana ramai ibu sekarang bertutup kepala tetapi berbaju lengan pendek, dia claim diri dia menutup aurat. Susah orang bijak sekarang untuk memahami beza aurat dan memakai tudung.

Saya berkongsi cara membesarkan anak dengan sihat, kalau ini satu kebaikan, jadikanlah panduan. Kalau ibu-ibu rasa ini cara yang salah, abaikan.

sheila

Tanpa Nama berkata...

Mak sheila ooii...
Semua ank ✗ sama.. Bagus la otak anak ko dah kena format yg mcm ko ckp..
Anak aku elok je kuar berejam menyusu dlm poncho..tido pun dlm 2.. Kdg2 tido dlm stroller..
✗ payah ajar org sgt..
Anak2 yg di beri susu ibu ALHAMDULILLAH daya tahan penyakit nya kuat.. INSYAALLAH akan terhindar dri penyakit, virus yg ringan2...ingat itu janji ALLAH..
Cara ko format anak2 ko 2 pun ujian dari ALLAH nak tengok ko riak ke ✗... Sayangkan anak je ✗ payah NIP..sbb kena NIP je maknanya sbb dah kuar lebih 2-3 jam.. Mcm mana plak baby yg nak nyusu stiap stgh jam, 1jam.
Ko ni ckp dlm lingkungan akal ko yg sgt2 terformat.. Terkongkong.. Cuba pikir secara luas.. Muhasabah diri skit cuba letak diri ko di tempat lain.. Ishhh ko ni.....

Lelaki ✗ tentang NIP..

LoveShak berkata...

Aku harap majalah Perkahwinan pun dapat tiru majalah Pa&Ma dengan ruangan Pa isap nenen sebagai tanda sayang Ma pada Pa.

Tanpa Nama berkata...

Diaorang tak bukak aurat kan? Where's ur pain la bro? Haha..

sekadar mengingatkan berkata...

mak.sheila oii.tak.perlu kot kte nak hadkan ms berjln.kte jd 2 -3 jam.je or nak.programkan otak bb supaya nyusu selang 2-3 jam je semata-mata xnak.NIP.pd aku canila.kte pegang satu je.apa2 perbuatan yg dibuat kerana Allah adalah dikire ibadah.so.kl kte susukan bayi kte kerana Allah pon.dikire ibadah jgk.probnye.salah kr kalo ibu2 ni memilih utk beribadah secara terbuka.sepatutnye kte sokong selagi mana ibu2 ini.menjage auratnye.dan selalunye sebelum nip ibu2 akan memastikan: 1)aurat mereka tertutup

2)tadek org pandg ms mule2 nak nip

3)selalunye ade hasben kat sebelah tlg kaver.kl.ade asben xkan.org nak.usha lagi.

sme org ade hak msg2.sp.kte nak nafikan.hak mereka.perkara yg baik harus disokong selagi ia xbertentangan dgn.hukum syarak.isunye skg ni ade ke mane2 ayat quran yg mengharamkan nip atau kate nip tu berdosa.xde kan.senang cte amal.maaruf nahi.mungkar.yg patut ditegah ialah melakukan.kemungkaran secara terbuka bkn mencegah amal kebaikan yg nak.dilakukan secara terbuka.mcm.nila.msyarakat akhir zaman.kemungkaran dibamaliarkan berleluasa y nak.buat amal kebaikan plk disekat2.
lg satu sebelum nak.paste ape2 blh tgk tak tjk ruangan tu.da sah2 kasih ibu dan dihantar ke majalah keibuan khusus utk tatapan ibu2 sbgai motivasi mereka susukan anak bkn utk tatapan SEME ORG.YG KO P TEPEK KT SN.BAGI.SENE ORG TGK PASAI APA. akhir kate kl sesuatu perkara yg dipandg dr sudut negatif make negatif la ia.kl positif make positif la ia.tp kl kte xsetuju dgn.sesuatu perkara xperlu kot kte nak bg tau 1 dunia yg kte xsetuju mlh hasut seme org supaya same2 tak setuju mcm kte.

Tanpa Nama berkata...

Ramai sgt yg butthurt

kak anon berkata...

Bro, diorang byk yang sentap. Stand aku:

1. Bangga dpt menyusukan anak, sokong kempen menyusukan anak.
2. menyusukan anak di tempat public kena lah cover, kita orang Islam, bukan saja orang Melayu yang ada adab. Bole cari tempat nak menyusukan anak yang tersembunyi atau mintak suami atau orang yang ada bersama kita tolong cover sikit.
3. sangat tak setuju si ibu berposing dengan anak yang tengah meyusu. Walaupun tak nampak benda tu, tapi tetap tak patut si ibu berposing maut, niat dalam hati dah lain kak oi.

bagi yang sentap sangat kat luar sana, fikirkan kita orang Islam, Nabi tak suruh kita pegi post gambar suruh satu dunia tau yang kita menyusukan anak.

I luv ISLAM

Tanpa Nama berkata...

kak anon ni nmpk sgt tak.bc.komen kat atas tu.ibu2 yg hantar gamba tu sebenarnye nak.soh reader majalah tu je yg tengok.si MANGKUK MANTOT NI YG P TEPEK KAT BLOG DIE.SOH SATU DUNIA TGK.skg ni.sp yg slah.yg g upload gamba kt blog ni.ke.slh ke.ibu2 yg tatau pon gamba die kene tepek kt sini yg slh.

Mr. Schomey™ berkata...

So, para ibu yang sokong dan laksanakan NIP ni, korang okay ke kalau ada stranger datang masa korang tengah NIP and tangkap gambar/video korang tengah NIP? show free la katakan. bukan semua lelaki malaikat nak elakkan pandangan.

fatimah berkata...

Conclusion:
1- bf anak biar smpai 2 thun..elok sgt2

2- klu nk jenjln bw ank yg msh menyusu, elok kenyangkn dia dl & beringat bl dia nak lapar so xdelah sush nk cari tpt nk bf..bl kta tau bl anak akn lapar tu sblm dia lapar kta dh dekat2 dgn tpt yg sesuai utk mnyusukn ank

3- pakai tudung labuh depan paras pusat belakng paras punggung..xla nmpk aurat bl TERPAKSA SGT2 menyusukn anak public..

4- malu itu perisai orang ISLAM..maka MALU la bertempat..malu la jika auratmu terdedah (bkn ms bf je nk kena malu, pemakaian, pertuturan dll)

5- dlm islam mmg kta disuruh menundukan pandangn llk dn pmpn..xkiralah yg kta nmpk tu pmpn y bf atau y sah2 xcukup kain..bg yg muslim dan bf terang-terangn tnpa cover2 tu yg xsedap dpandang,..kesian suami2 tanggung dosa..tp yg cerdik menjaga maruah tu sy salute..

6- dah tau bf, fkir la dl mn nk pegi..xkn nk pegi tpt y xde blik khas tu ibu menyusu kan..klu kena jg pegi, bw cover, xde cover, pkai tudung labuh, xde tudung labuh xyah kuar bw anak, nk kuar jg, anak tgl, xnk anak tgl xyah jalan, senang..xpn suruh je suami yg pegi beli..xpn rujuk no2

aku dah lma ikut prkembangn blog mantot ni..btl dia kata tu..BACA GUNA AKAL FIKIRAN BUKAN DENGAN NAFSU SEMATA...think out of box..faham btl2 apa yg mantot ni nk sampaikan..ye dia kasar, ye dia xsensitif..itu hak dia, blog dia..suka dia la..klu xsuka sila baca blog lain..

sbgai pembaca kta kena ada budi bahasa..sblm komen negatif dn tuduh macam2..

aku sokong usaha mantot nk menyedarkan orang Melayu ISLAM yg sekarng sdh jauh menyimpang (xsemua) segelintir yg dh xingat tujuan asal dia sebagai khalifah d muka bumi..kadang melayu ni nasihat elok2 xnk dgr, nk sinis2 nk hangat2 bru nk bfkir..

nabi muhammad s.a.w. pesan, berpeganglah pada al-quran dan as-sunnah...insyaallah hidup pnuh berkat..islam kan MUDAH..org malas je rasa berat



bukan pengikut blog mantot berkata...

aku mule sedar kurgnye komen dr ibu2 bf yg sokong nip bknla sebab diorg da xde idea tp.sebab diorg da.mule sedar xde gunenye nak.sekolahkn mantot dan penyokong2nya.mereka juga mulai sdr yg grup ibu menyusu hanyalah dieksploitasi oleh mantot sbb nak.nekkn trafik.perasan tak entry sebelum.isu ni hanya ada 15 komen je..sbb ibu2 ini pon bukanla pengikut setia blog ni pon.hanya berminat nk.sekolahkan.mantot psl isu ni je.make aku.dgn.ini menyeru kpd ibu2 bf yg sokong nip.berhentila dr post komen.ini hanyalah ushe desperate.pathetic dan kesian mantot utk nekkan rating.aku brani jamin nex wik mantot tls.isu lain komen hanya akan balik jdk 15 sj.sp.setuju angakt tgn!

Tanpa Nama berkata...

Komen akak Fatimah is the best ....!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Komen akak Fatimah is the best ....!!!!!

Tanpa Nama berkata...

hahaha....entry sebelum ni bukan main korang tembak mantot, nah ambik ko kena tembak headshot...open mind la skit.. member bagi nasihat... pompuan2..

Tanpa Nama berkata...

"korang ni xfhm2 ke ape yg diperjuangkan oleh flasmob?"

aku xbole blah dgn ayat tu.. makcik oiii.. kalo nak bg kesedaran pon jgn la pakat ramai2 dok BF kat public… idea ni dpt dr mane? sedar la diri.. ikut sgt budaya barat… moden la sgt..

"Girl Power!!!" hahahaha...

Tanpa Nama berkata...

nuh psy nak mai kl plak nuh, nnt ada la mak2 muda/tua yg moden pegi NIP sambil buat tarian gangnam kat konsert psy tu kang...sian baby jadi mangsa tak tau apa2...hahahahaha op op oppa gangnam style! :D

iamBIG berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

Saya pernah dengar seorang ustaz memberitahu, seseorang yg menjaga solatnya kalau dia nak kemana-mana sebagai contoh ke shopping mall ke, orang itu pasti akan merancang di mana dia akan solat nanti dan samada tempat yang dituju ada tempat yang dia boleh solat on time. Jadi untuk bf semolek-moleknya rancang la dulu. Think a few steps ahead. Pendapat saya nip ini sedikit sebanyak boleh menimbulkan fitnah. Setakat ini saya tak pernah nampak perempuan tak kira kaum atau agama apa nip waima ketika adanya baby fair yang selalu dilakukan di klcc ataupun midvalley. Mungkin rasa malu masih menjadi perisai diri. Thats a good sign. Kepada kaum ibu, protect yourself dan jangan malas-malas, if you know what i mean.

Tanpa Nama berkata...

TQ Mantot for the previous hot entries.

ramai betul yang melontarkan komen penuh emosi. as usual entry Mantot kena digest betul2 sebelum komen.baca betul2. dah fhm baru komen.komen elok2 guna bahasa yg baik2. sedih bila tahu caci maki itu dtgnya dari kaum ibu sendiri. emm.

well, sebagai seorang perempuan sejujurnya saya rasa sgt lucu dgn aksi2 ibu yg berbangga menyusu anaknya.perlukah bergambar sedemikian? maaf cakap, tudung kalau pendek mcm 'celebrity segera' ni mcm mana nak cover kalau bf di tempat awam yer?

saya sokong bf in public tapi utk muslimah yang bertudung labuh sahaja or guna kain penutup. Saya pernah lihat seorang ibu bertudung labuh menyusukan anaknya dalam komuter. sgt cool. dia selesa, kita pon selesa:)

f1f12003

Tanpa Nama berkata...

bukannya tak boleh bf anak2 kat public..
boleh..

sebab tak kan lah kalau kita kat luar, nak kena balik rumah semata2 nk mnyusukan anak..

tp ada caranya, bukan trus mngangkat baju dn tudung kemudian trus bf..

byk diluar sana kain penutup, mcm apron, yg mna, bayi dan bahagian depan ibu ditutup ketika anak dsusukan..

Tanpa Nama berkata...

haha

Stello Azure berkata...

sekarang isunya yang terpenting adalah ubahlah cara penonjolan gambar itu kerana certain pose tidak sesuai untuk ibu tersebut dan sebab terlalu public sgt.Ibu2 bukanlah artis majalah PLAYBOY untuk magazine berilmiah macam ni, lebih2 ibu yang beragama ISLAM yg menampakkan lurah dada yg mana syarat tudung adalah menutup buah dada. Kesian suami kita kalau gambar anda itu ada unsur dosa T.T

Tanpa Nama berkata...

aku sokong anon 10:10:00 kat atas.

mmg obses group2 itew...fully bf pon tak tau ape maksud, nak bangga2 sgt (budak kalau atas 6 mth dah makan solid, nan ado fully bf lagi nye). mcm kan org bagi fm tuh bagi racun kat anak.

Syafiqah

To Syafiqah: Moga anak anda reject FM baru anda TERDIAM nnt. Moga berjaya BF anak2 anda FULLY ya!!

Irfa berkata...

majalah ni selalu beli masa anak pertama.lpas anak ke2 dan ke3 akud ah tak beli lagi sebab isu sama je yang diulang tayang,tapi baru2 ni aku ada belek kawan punya majalah dan serius aku terkedu tgk ruangan ibu menyusu tu..w,pun aku pompuan dan penah menyusukan anak..aku tetap rasa malu

Tanpa Nama berkata...

alang2 nk menetek..tnjuk la skali puting..senang aku wat modal

Tanpa Nama berkata...

Cer tgk gambar2 tu dan bgtahu aku gambar mana yg nampak tetek? Kalau dh otak kotor tu pompuan pakai purdah pun korang boleh imagine mcm2.

Tanpa Nama berkata...

Kak.. Even akak susukan ank dlm tudung labuh punpervert mcm mantop akn ada imaginasi liar jgk... Sebaiknya akak terus blk rumah je bila ank nk susu...

Tanpa Nama berkata...

salam..bahasa menunjukkan keperibadian seseorang..walapon xsokong nip guna bahasa betol/berlapik..yang xmenyakitkan ati org..jage bahasa bila menaip..xsalah bagi pendapat..tapi kan elok di sertakan dengan fakta..ctnye cm en mantot dah bertanya pada ustaz pasal isu nip nie.n sharela pada sume pembaca..baru betul caranya :)

Tanpa Nama berkata...

mantot ni sebenarnya anak babi..so dr kecik dpt minum susu babi je..

Tanpa Nama berkata...

Anon November 12, 2012 2:51:00 PM GMT+08:00 << saya sangat kesian kat orang macam awak ni... bahasa awak menunjukkan betapa kurangnya didikan daripada ibu bapa dan guru. saya harap anak2 awak tidak membesar menjadi seperti awak.

Tanpa Nama berkata...

Dear,biarlah dia menyakiti hati anda dgn berbangga dgn bf nya.Saya juga faham perasaan anda bila baby sy plak tolak bf dan hanya nak fm.Alhamdulillah,dgn jagaan yg betul,wp dr umurnya 4 bln diberi fm,dia sihat dgn izinNYA.Yg penting,kita tahu,bkn sengaja nk fm tp keadaan memaksa.Jenuh berikhtiar utk bg bf dia tetap tolak sampai meraung2.Sedih sgt.
Bila dpt yg ketiga plak,langsung tak mahu botol plak.Hanya mahu bf semata dan sy pula mmg tidak selesa NIP.Jd,bila ada hal yg x dpt dielakkan diluar,mmg kene kerja keras sketlah utk cari tempat menyusu.
Tapi,biarlah kita elakkan berdoa yg bkn2 kepada bayinya.Kesian bayi tu,x berdosa.Semoga dgn kesabaran kita,Allah bg yg terbaik utk anak2 kita kelak.InsyaAllah.

honey bedazzled berkata...

you are lame. bosan la, mana isu politikus yang slalu ditulis?dah x ada idea maybe?apsal la isu ni kau nak tulis? sangat lame paham? nak provoke ibu ibu? kau bapak orang kot

Syakir Zainol berkata...

Di luar, bila nak solat, pandai kita kulu kilir cari surau/bilik solat... usaha sampai jumpa. Kenapa tak begitu dgn menyusu? Isteri aku pun fully BF 3 orang anak tp dlm hal begini cukup jaga maruah diri. Kut mana gaya kat shopping complex mana pun akan cara ruang yang sesuai.

Tak susah pun.

anti lelaki STIM berkata...

en syakir kat msia ni je kte diajar kalo nak solat g surau or musolla.kat negara arab tak pon.diorg solat je kat mane2,waima kat tepi jalan pon diorg solat.sebab solat tu kan wajib dan tadek tulis pon kte hanya bleh solat kat tempat yg khusus sahaja.kat open space pon bleh.sama gak ngn nyusu.nyusu tu kan harus tadek tulis pon kte hanya bleh nyusu kat tempat tertentu shj.

astaghfirullahalazim..ape la nak jadik ngn lelaki zaman skng.
-tgk kambing stim
-tgk kucing beromen stim
-tgk bb due bulan pon stim
-tgk budak2 kecik stim
-tgk anak sendirik pon stim (bape byk kes rogol anak n budak kecik skang ni)

teruk sgt mentaliti lelaki kat msia ni.tu yg sampai tgk org nyusu pon bleh stim.sampaikan nak nyusu kat public pon dilabel sebagai aktiviti tidak bermaruah.apela sgt nak diharapkan dgn lelaki2 mcm ni.ade betulnye point mantot,sbb die pon tergolong dlm spesies2 lelaki di atas.so kpd seme pompuan yg NIP ke tak NIP ke adela lbh baik anda tak yah kua Rumah dok je diam2 dlm rumah sebab org lelaki zaman skang asal tgk pompuan je STIM!























































































Tanpa Nama berkata...

aku rs ade betulnye komen anti lelaki stim.dlm.keadaan.skarang yg rate2 mentaliti lelaki mcm mantot.adelah lebeh baik kalo ibu2 xdibenarkan NIP dan jgn.juga menghantar foto sdg NIP.bukan ape.takut2 nanti kua plk headline kat metro front page

IBU MENYUSU BERPONCHO DISERANG LELAKI TAK.DIKENALI YG XTAHAN STIM.MELIHAT IBU MENYUSU. takpon

GADIS DI KEDAI BUKU DISERANG LELAKI TAK.DIKENALI YG TAK TAHAN.STIM.MELIHAT GAMBAR IBU MENYUSU DI MAJALAH KEIBUAN.

makenye utk.keselamatan.diri kte ikutkan.jela.kehendak.mamat2 lapar mcm mantot ni.tkt2 nanti kte jdk mangse kelaparan mereka plk.

lelaki berkata...

lelaki ni takde la horny sgt. tp, aurat perempuan ni luas skopnye. menampakkan bentuk badan pun tak boleh kan ? sbb tu islam suruh labuhkan pakaian kan?

berbalik kpd isu NIP ni.katanya kalau tak suka jangan tgk.tp nak buat mcm mana, wanita ni hiasan dunia. mcm kereta yg lawa la, kalau di tayang, mesti kita nak tgk. konsep dia mcm tu la. kalau dh perempuan free² tunjuk, even tak nampak tetek, nampak bentuk tetek pun tak boleh jugak kan?

asyik² salahkan lelaki.nak buat mcm mana, lelaki mmg ada satu nafsu jek, that is; perempuan. pffftt. taknak keluarkan kata² kesat kat anti lelaki horny, cukuplah sekadar ini.


Tanpa Nama berkata...

encik mentot ni mmg kelakar... cek mentot suka check tetek pompuan tgh NIP ye? satu kegemaran yg amat luar biase.

org klu dh ternampak pompuan tgh menetek anak, terus cover mata dr menengok, en mentok lagi nak tgk ye, nak cek tetek die lawa ke x, puting die kecik ke besor, hitam ke pink... hahaha.. terbyg2 rupa en mantok menjeling2 kat tetek mereka sambil cover line dpd isteri..muahahahaha...

eh seriyes tp aku masa kekecik pun camtum,curious nak tahu tetek mcm mana rupanye.. tp skang aku pun bf anak in public, cuma x seekstrim makcik2 aku dulu la, selamba tayang tetek... aku pakai nursing cover, bila anak aku dh besar sket, tangan duk menguis2 kain cover aku, aku prefer gi nursiong room. tp klu nursing room tu mcm open dan share ramai,aku still akan cuba cover tetek aku dr dilihat walaupun sesama pompuan... agaknye aku segan sbb dulu kecik2 aku suka mengintai makcik2 aku menetek..tp x kira mengintai sbb depa mmg tayang secara live...

bab gambar dlm majalah pun aku skeptikal sket, aku mmg xkan antar la gambar aku mcm tu kat mana2. aku menengok si dynas yg hot tu bf pun aku rs semcm.. tapi btul kata komen kat atas, if x buat camtu, mcm mana nak promot bf kat org ramai...

nak letak gambar beruk menyusukan anak beruk? pastu letak caption en mantot dan ibu beliau 40thn yg lepas (aku bajet ko org tua sbb ckp mcm org tua, kang en mantot rs keji pulak... mak2 yg tak bf klu dibagi nasihat psl bf kata mak2 yg bf ni berlagak la, over la, suka kutuk susu fm tu susu lembu nnt anak jd lembu laa... padahal most of them x mcm tu, korg je terasa lebih2... tp ade jgk yg ekstrim pastu kuang ajaq.. abaikan je la org camtu... anak korg so korg berhak nak pilih nak bg susu lembu ke susu org ke, nnt dh tua2 minum susu lembut jgk... jdnye both parties xyah la nak ngutuk satu sama lain...

mantot. ko salahkan ibu nip ni mcm ko salahkan org bwk duit dlm wallet pastu kene rompak, org yg bwk duit tu yg salah sbb bwk duit, org yg rompak tu xsalah sbb tu kerja die merompak... sama la mcm ko, ibu nip tu salah sbb TERnampakkan tetek, ko yg tengok x salah sbb ko mmg suka sekodeng tetek xkira la yg layut mahupun ranum..sekian...

mak mantot (waddehel nama mantot?mcm nama munyit)

Tanpa Nama berkata...

ramai mak2 yg menyusukan anaknye dgn susu lembu bergembira dgn post mantot disini..

Tanpa Nama berkata...

pergi nursing room pun ada gak bapak2 budak dok menyibuk dalam tu..

Tanpa Nama berkata...

hidup anon!! erkk tetibe.. mak2 kat atas yg x bf tp belagak pandai asik nak kondem... fully bfeed tu maksudnya mmg bg susu badan je x bg susu formula x kira la umur berapa dan x kira la dah mkn pepejal ke ape..janji susu masih susu ibu... exclusive bf pulak utk mak2 yg bg susu ibu sahaja kt anak die tanpa campuran ape2 cecair atau mknanan pepejal, contoh bwh 6bln, air masak pun x bagi... jgn la bodoh sgt nak kutuk org lain xtau, yg korg ckp tu exclusive bf bkn fully bf!!

heeeeeeee cuba bwk2 belajar cari ilmu psl bf baru bercakap, klu x pun diam je.. xde sape kutuk korg, korg je yg insecure dgn diri sendiri..

to mantot - ko ni asik gersang je tgk tetek org, ko x puas ngan bini ko ke ape? cuba ckp? ape la guna bini diselubung2, tapi mata kau melilau mencari tetek org lain...

Tanpa Nama berkata...

ramai mak mak yang bf kat sini bodoh sebenanya. kesian anak korang.
mantot bukan cakap tak elok, yang korang hantar gambar dalam tu yang tak sesuai.

macam ko kawin. hubungan ko ngan laki mmg halal. tapi kalo dah meraba tetek depan orang ramai sebab korang laki bini tu tak sesuai. walaupun atas nama kasih sayang. sebab dapat mendorong nafsu orang lain untuk berbuat maksiat.

tengok gambar, tapi tak baca. mentalilti bodoh sebenarnya tu.

Tanpa Nama berkata...

apakah motif yang hantar gambar ni? saya perempuan yang tak kawin ni pun rasa malu.. memang la tak nampak.. tapi awak tu pakai tudung kot.. segan la sikit.. kalau nak amik gambar untuk suami and family (suami+anak) cukup la.. tak payah nak sarung tudung, tutup aurat, BF anak sambil tersenyum lalu pos kat majalah or post kat mana2 lah..

malu tahu tak.. kita ni orang islam kena la istiqamah sikit dalam bab ni.. maluuuuu

Tanpa Nama berkata...

anon November 14, 2012 11:38:00 AM GMT+08:00 ---> contoh mak yg gagal bf anak die pastu butthurt ngan mak2 yg berjaya.. kesiannnnnnnnn

Tanpa Nama berkata...

ni la antara fitnah dajal akhir zaman. sila baca "secret of dajal" tulisan Ahmad A.suci

Tanpa Nama berkata...

anon November 14, 2012 9:41:00 PM GMT+08:00 --> xyah nak dajjal2 sgt... klu ko x mendajjalkan org dh cukup baik.. baik baca buku panduan menunaikan haji.. kui kui kui...

Stello Azure berkata...

BF ttp bf tp perlukah tunjukkan action gambar mcm tu yg pd sy ada pose yg kurang sesuai.. pd sesetengah wanita atau lelaki mungkin ok gambar mcm tu, tp perluka digayakn mcm tu? Sy komen sebab sy orang islam dan dosa akan sy tanggung juga sekiranya gambar isteri sy mendatangkan "wow" factor kepada lelaki yg terlihat gambar tersebut. Bg yg non muslim i got no comment. :)