November 21, 2012

Kempen Boikot Israel Yang Bermusim


Semua orang ajak boikot jadi aku pun nak boikot lah. Kalau tengok list ni, aku kena stop beli ;

1. Nestle
2. Johnson-Johnson
3. Nescafe
4. Maggi
5. Kit-Kat
6. Kleenex
7. Huggies
8. Scott
9. Carrefour


Nota 1 : Carrefour Malaysia sekarang ni AEON dah beli tapi branding dia nampak macam tak tukar.

Nota 2 : Disney sekarang pemilik kepada Marvel dan Lucasfilm. Kita tunggu Avengers 2 keluar dan kita tunggu Star Wars baru keluar, kita tengok ada orang ajak boikot ke tak. Hehe.Cadangan aku...DOWNLOAD!

Nota 3 : Kadang-kadang teori dan peringatan yang dikeluarkan oleh orang Melayu ni agak ridiculous. Macam tulisan  sapa tah pasal "Upin dan Ipin adalah agen Yahudi."

Nota 4 : Memang senang sebenarnya nak sebarkan berita buruk pasal orang, tapi macam mana kalau kita duk ajak boikot itu ini tapi sebenarnya apa yang kita buat tu salah, makdsud aku maklumat tu tak betul?

Nota 5 : Di satu sudut ada Hamas. Dia satu sudut lain ada Fatah. Kadang2 aku rasa politik pemimpin Palestin ni sendiri sebenarnya yang buat negara dia camtu. Mangsanya? Orang ramai. Kat mana pemimpin kedua-dua parti itu sekarang ni? Luar Palestin, seorang tengah meeting. Seorang lagi dalam buangan.

Nota 6 : Teruskan boikot Barisan Nasional.

Nota 7 : Ahli politik jangan diharap untuk memimpin peperangan walaupun mereka beragama Islam. Politician tak semestinya seorang pemimpin. Trend tu kita boleh tengok dengan jelas kat negara kita sendiri.

40 ulasan:

mr edz berkata...

bab boikot BN tu bagus

Sang Merah berkata...

jika israel berlaku kejam...
kita boikot barangan yahudi mereka....

jika barat menindas islam...
kita boikot juga barangan mereka...

tapi bile saddam hussin (islam sunni) dan bashar (islam syiah) bunuh dan tindas islam sendiri....xde plak dgr boikot2 nie...

Rosman Md.Yusoff berkata...

Bagaimana pula klu negara2 yg bsekongkol dgn israel boikot produk & hasil bumi kita? Bersediakah kita?

Rosman Md.Yusoff berkata...

Bagaimana pula klu negara2 yg bsekongkol dgn israel boikot produk & hasil bumi kita? Bersediakah kita?

Rosman Md.Yusoff berkata...

Bagaimana pula klu negara2 yg bsekongkol dgn israel boikot produk & hasil bumi kita? Bersediakah kita?

Tanpa Nama berkata...

http://angelwearsgucci.blogspot.com/2012/11/konflik-israel-palestin-untuk-dummies.html

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OiVjFK4WbM8

Tanpa Nama berkata...

@rosman
xusah takut dgn keadaan cmtu..percaya je pada allah swt yang maha pemberi rezeki. jika x, sampai bila2 kita org islam lemah sbb takut pada manusia lain.

KKU et.al berkata...

Download movie jgn beli movie..oh yeahh.. boikot as far as you can..

cik siti fairuz berkata...

Anon 11:53
Btol tu... "Hasbunallah Wa Nikmal Wakil"
Byk je substitute bole ganti produk2 mantot dlm list 1-8 tu. Jakun je yg tak berani/tak tahu nak tukau ke produk lain. Hehehe ckp org jakun, aku sendiri sarung kasut timberland je..produk yahudi ke? nak gi pastikn dulu ni

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

tot, satu lagi produk yg mesti diboikot: INTEL.
dagangan barang antara malaysia- Israel adalah salah satu yg terbesar.

aku setuju Nota 5 kamu. sejak dulu lagi nasib palestin macam tu aje, mana silapnya? sudah pasti sikap rakyat/ pemimpin sendiri yg x mahu berubah.

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

opss.. pembetulan:
'dagangan barang antara malaysia- Israel adalah salah satu yg terbesar.'

sepatutnya

'dagangan barang INTEL antara malaysia- Israel adalah salah satu yg terbesar.'

terima kasih.

NenetPenne (NP) berkata...

ada orang mulut mengunyah KitKat, menggunakan barangan cosmetik CLINIQUE, menyarung baju MARKS & SPENCER, memwarnakan rambut menggunakan REVLON, memakan instant MAGGI mee, menyapu vontot menggunakan tisu KLEENEX, minum air NESCAFE, memasak spaghetti BUTTONI, menggunakan KOTEX, menggunakan pewangi BOSS...

so setakat boikot McDONALD, apa barang bai???

Mat berkata...

Mana2 produk yg boleh elakkan, elakkan la..kalau nk boikot mcm ni terus secara mendadak, memang xboleh la..

masih lagi menggunakan INTEL..hehe, tunggu duit nk upgrade ke AMD plak..ke AMD pon kena boikot jugak? keh3

Tanpa Nama berkata...

boikot ekonomi adalah salah...

seorang muslim tidak akan gunakan dagangan sebagai senjata..

boikot2 ni kegiatan orang yg lemah..

Tanpa Nama berkata...

saya kerja kat intel. jgn boikot saya.

Tanpa Nama berkata...

starbucks?

Tanpa Nama berkata...

Baru ni McD bagi burger free, orang suruh boikot.
Bila pi beli bayar duit, tak pa pula.

Muhammad Syahmi berkata...

Jom kita usaha untuk buat alternatif untuk Umat Islam macam RFC.

Tanpa Nama berkata...

mantot..kau dah tgk ke video rosmah menari tuk jai ho..sumpah kelakar..ada kat fb..tgk la..

Alfi Kasran berkata...

boikot BN tu sokong

Tanpa Nama berkata...

pilihan atas tangan masing2. boikot berterusan atau bermusim, something has been done.

btw, cerita pasal upn ipin agen yahudi tu karangan org Indon yg dengki, bukan org melayu

Anak Pak Muin berkata...

kalau betol2 nak boikot la, jangan pakai satu pon barang2 yang dalam list..orang asyik nak boikot mcD, produk lain macam mane pulak?

in the end, bende ni berbalik kepada diri kite.. kite boikot sebab perang di sana, yang meragut nyawa saudara seislam kite, atau, kite boikot sebab dah banyak sangat gamba boikot mcD di FB..

daripada kite asyik berboikot, baiklah kite berdoa sebanyak banyaknya supaya saudara kite selamat di sana...

Tanpa Nama berkata...

saya seorang Muslim. saya sgt suka makan McD. saya selalu lupa yg McD ni antara penyumbang tegar utk rejim zionis. sampailah saat Gaza dibom awal Muharram lepas.bila tgk mayat2 yg tidak berdosa kebanyakkannya kanak2, saya rasa malu dan rasa berdosa. jd buat masa ni saya berhenti makan McD. at least buat masa ini.mungkin saya akan mknn McD semula akan dtg? boleh jadi. tapi apa yg kita mampu, kita buat. ada duit kita derma, kita doa lepas solat,kita sebarkan info melalui blog or FB etc.. dan yg paling penting kata Ustaz Pahrol kita kena perbaiki diri sendiri.bila rohani kuat maka physical pon kuat dan musuh pon jd takut dgn kita.wallahua'lam.

f1f12003

plain83 berkata...

bukan business spatutnya tak melibatkan soal personal ke? business is business, nothing personal? LoL...

apsal McD je yg slalu kena bahan eh? rokok dunhill boleh pulak isap berkotak2, meggi pulak makan hampir hari2, nescaffe minum, dan lain2 produk tu apsal tak nak bahankan skali? padahal tak mati pon kalo tak guna bnda2 tu pon kan (the other way around ada la, sbb kalo asik guna/consume bnda2 tu boleh cpt mati...hahaha)...lawak, lawak...

Prince of Noob berkata...

yang penting golongan yang boikot jangan mencemuh orang yang tak mampu boikot, dan golongan yang tak boikot jangan memperlekeh golongan yang boikot

Tanpa Nama berkata...

Prince of BOOB...LEMBUUUU

Tanpa Nama berkata...

BOOB ni sebenarnya sejenis spesis lalang...tak boleh buat keputusan,pendirian mcm sampah...puiii~

kay shafiQ berkata...

Aku dh lama dok download cite2 jer. Hehehe

nurulachal mamat berkata...

buat setakat yg mampu.. xpyh jumudkan otak. janji ade usaha.. mcm brg yg listed tu ape yg dh dibeli xkn nk buang, intel dh made dlm laptod semua x kn robek buang.. so ape yg boleh tukau, tukau la. mekdi tu option yg mudah, xpyh mkn bkn mati pun xmkn sy dh setahun boikot. ini isu akidah, dgr ikim fm.. boikot mana yg boleh n jgn putus doa itu yg paling pentg, klu lantang boikot2 tp x smbhyg x doa xkn bwk beza. usaha + doa. contribute sbg muslim.. klu kat luar org kafir leh boikot sbb fitrah manusia benci kekejaman inikan plak kita muslim yg Rasulullah ajar berksh syg. wallahualam.

Tanpa Nama berkata...

weih.. boikot ni seasonal yer.. doa banyak2 itu lebih bagus la..

Tanpa Nama berkata...

@ nurulachal mamat

owh,sbb ianya option 'mudah' so sbb tu la kau boikot ye?bangga sgt la tu,bagus sgt la tu bleh boikot bnde yg sgt mudah bg ko utk boikot?so reason ko boikot product tu sbb ianya 'convenient' bg ko la?nmpk mcm niat ko boikot bukan sbb gaza,tp sbb nak jimat duit ko semata2..org mcm kau ni sangat memalukan,statement mcm lembu...

Tanpa Nama berkata...

WOW

Makna yang "dalam" tu wahai saudara anon 6:50pm

Kalo kita menderma kat badan-badan amal untuk palestine kan lagi bagus.

Tanpa Nama berkata...

boikot ke kedekut? LuLz...nice

Ana berkata...

Astaghfirullah,tak payah lah nak "melembu"kan org mcm tu.Apapun niat dia,bkn kita yg layak menilai.Biar Allah yg tentukan dosa pahala dia.Dh setakat tu yg dia mampu,takpelah.Sekurg2nya dia buat jugak kan?Sikit tapi istiqamah lagi baik.
Kita kononnya nak berjuang utk Islam,tapi bende2 mcm ni pun kita tak mampu bersatu.Kalo org tak boikot atau boikot sbb convenient,kita yg memboikot ni sepatutnya mengajak dgn cara baik bkn menghina.
Bila kita buat sikit kebaikan dan kemudian berasa ujub dgnnya,akan bertambah setakuk lagikah darjah keimanan kita?
Hanya Allah yg layak menilai..

syuhadaa berkata...

Paling teruk siap ade baling batu kat pekerja McD. Ape kes? Bagus ke kalau dah tahap memboikot sampai macam tu?

Nak boikot tu duduk diam-diam je la. Takpayah sampai nak baling-baling batu. Padahal pekerja McD tu Islam jugak, bukannya Zionis.

Haih.. Pelik aku dengan SEGELINTIR orang Malaysia ni. Kesian.

@lutfihambalimr. berkata...

ramai nampaknya pembenci pemboikot ni. lantak la dia nak boikot. nanti kat akhirat, Allah tanya apa yg kamu buat untuk agama kamu, sekurang2nya dia boleh jawab. kau? nak jawab hapo? kalau ado jawapan bagusla. kalau takdo?

Tanpa Nama berkata...

Lar,bukannya benci pemboikot.Baguslah apa yg dia buat,concern pada sedara sesama Islam.Tapi,kalau buat. bende baik tapi riak dan anggap diri lebih baik dr org yg tak boikot,dah takde maknanya kebaikan tu.Mcm kata syuhada tu,nak boikot,boikot ajerlah dan ajak org lain boikot dgn cara baik.Kalo org tanak,jgnlah dihina hina dan dikutuk.Nak berdakwah kene istiqamah,berhemah.Agak2 ko,ada org nak suh ko semayang tp jerit jerit depan muka ko,ko rasa dia apa?Alim ke gila?
Org melayu ni kebanyakkannya mcm tulah,bila org explain,emosional tak bertempat sampai pendapat org pun dah takleh pikir rasional dah kebenarannya.

plain83 berkata...

moh kite, show that we really care ^^

http://busuk.org/ping/view/373102

Amirul (aremierulez) berkata...

Aeon dah beli Carrefour dan akan ditukar nama menjadi Aeon Big.

Baru beli bang. Tak kan terus nak tukar nama serta merta. banyak benda nak kena teliti dari segi perlesenan dan undang-undang. Bukan main bedal terus tukar je

pencintabumi berkata...

Nota no 5 tu nk setuju sgt bole?

Fakta : Dlm organisasi kecik pon xle unite. cmne tu..