November 16, 2012

Awkward Agama : Petik Suis ON Untuk Islam,Matikan Suis Untuk OFF Muslim


Komen seorang pembaca yang aku tak tau jantan atau betina;

"whats wrong with mak bapak antar anak2 kecik masuk pertandingan nyanyi if bdk2 tu cenderung ke situ??? lainla klu mak bapak yg over, anak nyanyi suara katak tercekik pisang pun, berangan nak antar masuk pertandingan, mak bapak nak glemer.. but if anak2 mmg minat in music ke ape, whats wrong with that? aku pelik la, kau nak anak kau jadi robot ikut perintah kau je?"

...............

Aku harap video di atas dapat jawab persoalan kau dan....kalau anak aku perlu jadi robot untuk ikut perintah aku, aku wish dia jadi Optimus Prime yang dulu2 sebelum Michael Bay rosakkan memori Transformers aku.

Kalau kau tanya aku "itu dia cakap pasal tilawah Al Quran bukannya pasal menyanyi.." mungkin kau boleh tunjuk apa kau tulis dekat orang lain dan mintak dia explainkan dekat kau apa kaitannya video tu dengan statement kau.

Ada beza antara cenderung suka muzik dan cenderung nak jadi penyanyi. Ramai budak2 melayu cenderung nak jadi penyanyi,artis atau selebriti. Nak kehidupan glemerrr. nota - Ada tiga huruf R aku pakai di situ.

Ramai orang kita kat luar sana yang pilih sesuaikan agama ikut hidup dia, bukan gunakan agama sebagai hidup dia. Ibadah kita pilih mana yang kita rasa berkenan dengan taste masing-masing. Mana yang tak kena atau kita rasa tak sesuai kita tinggal. Mana yang susah, yang memerlukan pengorbanan duniawi tu kita claim tak sesuai dengan peredaran masa, digelarkan "jumud."

Biarlah orang kata aku jumud,kuno,old school,tersangkut kat zaman paleolitik, kembali ke era meiji, tersesat di zaman teknologi dan sebagainya...aku tak bagi anak aku jadi penyanyi dan aku tak bagi wife aku menyusu dekat depan public :)

Senang gila. Aku pun nak jadi orang Islam camtu. Buat festival fesyen Islam tapi aurat terdedah sana sini. Kemudian claim nak membuka mata dunia Islam itu indah dan progressif. WTF. Islam tu macam dah jadi branding, satu benda trend. A choice. Sesuatu yang boleh di on off ikut keadaan.

ps - ada sapa2 nak kata Ustaz Azhar Idrus pervert tak sebab dia kata lelaki ni tengok silhouette dan dengar suara pun boleh naik stim? 

108 ulasan:

mr edz berkata...

mak bapak wtf- mak bapak idola kecil

Tanpa Nama berkata...

aku pun naik nyampah idola kecil la superstar la...kinja2 budak2 lum akil baligh atas pentas pakai leggings ketat geli geleman.. kesian tgk budak2 tu sbb mak bapak diorg terima nasib jadi macam tu..
oh malaysiaku..bukankah kamu claim kamu NEGARA ISLAM tapi buatpe xberbuat seperti sebuah negara islam & tak tinggalkan perkara lagha yg bukan islam buat..

Tanpa Nama berkata...

tolong buat post pasal alat muzik bertali boleh tak?aku tak sure asal bertali tak dibolehkan dalam islam.

thanx! :)

aha,aku penah jalan kat alamanda masa idola kecil ntah hapa2 tu, terserempak ngan sorg budak popuan,kecik lagi, mekap merah kat pipi, gincu merah berdarah. baju macam slut.

c berkata...

bertambah2 dosa kita...astagfirullah.
wahai mak bapak. berlumba2 lah untuk mendidik anak menjadi anak yg soleh dan solehah.

sama2 kita berdoa, jgn mencemuh.

-seorang isteri dan ibu-

Tanpa Nama berkata...

"Ada beza antara cenderung suka muzik dan cenderung nak jadi penyanyi. Ramai budak2 melayu cenderung nak jadi penyanyi,artis atau selebriti."

ape beza bro?? if dia suka music, so dia xboleh nyanyi, just main music instrument je boleh, mcm ko nak ajar anak ko jadi drummer? klu die boleh menyanyi and she/he likes music tu mcm pelik ke? mcm impossible ke? asal nak jadi penyanyi je ko kata die nak glamer? waddehel bro??? ko bajet nak anak ko jadi drummer tu anak ko bleh jadik cool? baik ajar jadi blogger je, bleh jadik selebriti murahan tulis isu murahan... dah kalau kau x bg anak kau or bini kau buat sumthing dan duduk bwh pemerintahan komunis kau, kau buat la, xpayah nak kondem org lain...
(but i guess ko ikut rule, blog aku sukati aku, so aku pun ikut rule, ruangan komen public, so ikut suka aku)

dan lagi satu, ko faham x beza wanita dan kanak2 perempuan. dan since kau fan setat zahar ni kan. ada dia kata haram langsung utk bdk2 perempuan or wanita menyanyi or bermain alat muzik?

ape kata plak klu anak aku lelaki? video setat mana plak ko nak post??? aku xtau la, sbb aku xpenah terfikir pun nak antar anak aku masuk pertandingan nyanyi sbb aku xnampak kecenderungan dia kat bende tu. but aku still rasa if kau sekat minat anak kau, dia akan membesar jd seorg yg rebel mcm kau.

kau ni kecik2 aku rs mungkin ada masalah mak ayah ko xbagi buat itu ini dan kau membesar jadi begitu limited pemikiran dan mahu semua org follow and suck ur ass...

@rep berkata...

apa masalah anon kat atas ni? no egg brahhh?

NenetPenne (NP) berkata...

rata2 yang hantar anak untuk idola ni atau yang masuk pertandingan mcm ni semuanya dari golongan berpendapatan rendah...jadi penyanyi wang masukkk ooo.. sejuk ibu mengandungkan anak jadi penyanyi ni.. *sinikal*

kalau tak jadi penyanyi boleh ke pakai kereta besar?? rumah besar?? ooo boleh laa jugak tapi susah laa sikit kan?? *sinikal lagi*

Tanpa Nama berkata...

@rep - whats ur prob? have extra egg brah?? dah die up komen aku, aku reply, so?

asal anon je xde telur, asal anon je xde telur. mcm la telur ko berlebih2..

Laici berkata...

anon butthurted?

ada dia kata haram langsung utk bdk2 perempuan or wanita menyanyi or bermain alat muzik?

bodo, masalahnya yg bdak2 prmpn dan wanita kalau nak menyanyi, menyanyi kat rmah,dalam bilik,masa masak..takpe la, ni menyanyi depan ramai2 sambil pakai pakaian ketat, dgn pakai make up berlebihan..terlompat,menari tergedik?

yg aku stuju ngan mantot, masyarakat Islam kat m'sia ni dah nipis sifat malu mereka...


bila keadaaan sekeliling pn mengajak kita jauh dri Islam, camne kita nak praktik Islam secara betul?

suruh solat, tapi tmpat keje tak bagi solat..suruh kmbali ke ajaran Rasulullah, tapi buat ptnjukan fesyen,ptandingn menyanyi,menari la ke apa..dgn flash mob yg meng"flash" kan bhgian2 yg bgoyang2 bg seorang muslimah yg ngah pakai tudung..


*jgn la tgok kalau camtu !

aku lalu,dorang wat,xkn la ko tak tlintas,tpandang..so aku pervert kalau aku tgok?

aku tak suka apa jadi dgn masyarakat kita skrg..pemikiran terlalu open..

sampai hbungan dlm kelambu pun bleh dibincang dan disembang oleh lelaki prmpn yg tak kwen dgn selamba, budak2 skolah pn ada...

aku tak suka bila dgr budak2 skola tgkp khalwat,plajar ipta/ipts kn serbu kt hotel..

solat dh x dititikberat,puasa pn rmai yg wat dunno..zakat?haji?org srkg lg byk bcita2 ke korea,luar ngara dr wat bnda2 tu. so tgl la mengucap 2 kalimah syahadah, tu pn entah dak2 skrg semua tau ke x..

bila generasi dh teruk camtu, cmne generasi akan dtg plak..mybe lme2 org islam kt msia ni trima pemikiran yg islam sekadar nama...bkn pbuatan

Tanpa Nama berkata...

u know what, if la kan, satu hari nnt anak korg berperangai pelik, nak jugak masuk af padahal suara bakal memalukan satu kampung, kau rasa kau bakal tentang habis2an sampai tahap nak bunuh anak ke? klu anak kau berdegil jugak xnak jugak ikut kau, still nak masuk af jugak katanye, apa kau nak buat??

pls jgn ckp ko terajang ke ape? ckp boleh la bro. kene kat muka sendiri, then u know... suka bercakap dlm kasut sendiri, x fikir kasut org lain, tu la pasal...

tu pasal kita jgk hina org lebih2, up gambar gay bdk, citer pasal maksiat org tu, org ni, sampai no plat kereta die ko bgtau...kau x rasa one day yg beromen dlm kete tu anak kau??

ok aku tau jawapan ko, ko bakal terajang dan bunuh anak kau..

Tanpa Nama berkata...

anon ni meroyan lebih ntah2 plat kete tu kete laki die tak?byk sangat ko punye assuming, aku pun bleh assume juge...

AnonSimpati berkata...

wow..sempit gak pemikiran anon November 16, 2012 12:26:00 PM GMT+08:00

"u know what, if la kan, satu hari nnt anak korg berperangai pelik, nak jugak masuk af padahal suara bakal memalukan satu kampung, kau rasa kau bakal tentang habis2an sampai tahap nak bunuh anak ke?"

ape pny pemikiran la ko nie...lemah betul pendirian islam ko sendiri....

itu namanya TANGGUNGJAWAB IBUBAPA..melentur buluh dari rebungnya...explain la elok2..terapkn ank2 ngn perkara2 betul n slh, halal dan hrm..

klu anak ko nnt beriya2 nk masuk af, aku xslhkn ank ko smata2, mlh kslhn pling besar ade pd ko sendiri...gagal mendidik anak dri kecil..ke ko mmg nk ank2 ko masuk pertndingan cm af tu sendiri??..nk tumpang glemer(itupn klu ank ko success la) skali??..

ape da, nk trus bunuh?terajang?pemikiran ape ko ni?...aku tgk most parent klu ank kecil nk mainan bila jln2 kt supermarket..akn biarkan dia melalak..xpun pujuk cara baik..itu pn da kire ok la..klu yg trus main beli je,tu mmg nk manjekn la..lain orang,lain reason..tp xde la plak nk terajang trus...

da dpt bygkn camne ank2 ko nnt, kesian dpt parent cam ko..pemikiran terlalu negatif..

Tanpa Nama berkata...

laici - bodo

"bodo, masalahnya yg bdak2 prmpn dan wanita kalau nak menyanyi, menyanyi kat rmah,dalam bilik,masa masak..takpe la, ni menyanyi depan ramai2 sambil pakai pakaian ketat, dgn pakai make up berlebihan..terlompat,menari tergedik?" ->sekolah tahap mana?

so ada ke ustaz tu haram langsung? ada ada? xde kan? cuma sesuaikan tempat masa dan keadaan. so why so serius dgn mak ayah yg antar anak diorg masuk pertandingan nyanyi?? plus budak2 kot, not even baligh lagi..

ape ko nak kata mak ayah mendidik diorg jadi teruk sbb antar anak diorg menyanyi? kau ni aku tgk bahasa kemain teruk, mak ayah ko kecik2 ajar ko menbodohkan org?? see???

nak ckp psl islam blabla malu menipis blabla, tutup aurat blabla... tapi menbodohkan org.. bnyk sgt tgk setat zahar ko ni.. cer bwk2 tgk ustaz2 lain plak..

AnonSimpati berkata...

Let say la klu ko just "assuming" je...so aku pn assume ko akn wat begitu..sbb ko da berfikiran begitu kan?...

klu x..ko xkn ckp cmtu..aku ade je adik perempuan yg nk masuk pertandingan camtu..bapak aku ckp je elok2, pujuk elok2, terangkn ape effect die...wlupun adeq aku memberontak bagai nk gila, in the end..mak bapak aku still dpt ckp elok2, wlu ade selit tinggi suara,tp xde lak smpai naik tangan kaki...n adeq aku in the end, dpt terima..ok je..

haish..kesian kat ko anon..

Tanpa Nama berkata...

anon, aku rasa tu no plat bapak kau.

anon simpati - kau dah kawen dan ada anak? bape umur anak kau? dh besar? ke kecik lagi? ke belum kawen lagi? sbb tu aku ckp kau bercakap dlm kasut kau.. kau becakap cuma dlm keadaan kau sekarang..

cuba kau bercakap dlm konteks org lain. which is kau langsung xkan terfikir sbb pemikiran sgt sempit.

lagi satu, read between the lines..

pencacai, klu dh mencacai mmg xkan faham bahasa.

Tanpa Nama berkata...

laici- aku yakin belum ade anak mahupun kawen. apetah lagi nak fikir klu dh jadi mak bapak pada anak2 yg meningkat dewasa. kesian pemikiran begitu sempit.

Laici berkata...

aku kata bodoh so aku teruk? aku ada maki hamun ke? i've made my point and my argument

dah weh,jangan layan si anon ni..trolling je ni...suka tengok org layan dia,ngutuk dia..successful troll ss successful

bek aku p smyg lg bgus

Tanpa Nama berkata...

btw manusia if nak kondem sgt mak ayah org tu ajar mcm ni salah itu salah... i guess mak ayah kau pun salah didik kau, kesian.. so sama je mak ayah korg dgn mak ayah bdk2 bintang idola kecil tu.. whats the diff...

myatiqah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

laici - yes kau teruk sbb kata bodo, mak ayah ko ajar bodo bukan maki hamun ke? i've made my point and my argument.

troll ke??? eh ye ke mantek? hahaha

Tanpa Nama berkata...

anon - 'itu namanya TANGGUNGJAWAB IBUBAPA..melentur buluh dari rebungnya...explain la elok2..terapkn ank2 ngn perkara2 betul n slh, halal dan hrm..'

kau rasa semua yg masuk penjara, pusat serenti, buang anak tu mak ayah dia x jalankan tanggungjawab, terang elok2, explain halal haram??? mak ayah kau jalankan tanggungjawab mendidik kau x, sampai kau berfikiran sebegitu sempit??

jadi mak ayah pun belum, nak cerita psl tanggungjawab, rasa dulu la bdk oiii... !!

xcaye tny abg mantet ko ni, senang x jadi mak ayah ni bro?? tau ko takut bila terpikir anak ko kurang ajar ngan kau.. kau agak2 klu die kurang ajar ngan kau satu hari nnt sbb kau x jalankan tjawab???

Tanpa Nama berkata...

anon simpati - untungla eh adik ko dgr kata? cer ko selidik2 kot2 blakang die amik ganja ke, gi beromen ke.. kdg2 dpn nampak ok, blakang wo knows? rebel dlm diam.. so jgn nak bangga sgt dgn mak ayah ko tu.. mcm la mak ayah org lain sucks sgt...

Tanpa Nama berkata...

Nampaknya yg komen mengutuk mantot ni bkn tersinggung psl post ni,tp rentetan dr post NIP sblm ni.BTW,sy faham point mantot tu dan ada part yg betul.Cuma,cara mantot menulis tu buat org kecik ati.Dan kpd pengomen semua,mohon jgn berbalah balah menggunakan perkataan yg tak sedap didengar mcm "bodo"lah ,etc semata mata nak mempertahankan hujah.Lg kita bertegang urat,lg lah mantot panas.Lagilah ntt dia tulis lg panas.Last last tak selesai masalah.

Tanpa Nama berkata...

ibu-ibu tak abes lagi emosi.. hormon tak stabil lagi tu.. kesian..

Tanpa Nama berkata...

mula2 aku x tersinggung psl nip, then die up lagi satu, then lagi satu then lagi satu, then up komen aku.. so aku rasa cam best dgn abg emosi ni. aku nak tgk sgt yg konon2 die kata dia terima makian org lain tu mcm mana.. btul ke? klu btul nape emo?

dan aku x tersinggung psl post ni jugak, tp aku cuma nak ckp, cuba sekali kita berfikir berada di kasut org lain. sekali je at least. which dr segi pemerhatian aku, si mentot ni x penah! die fikir perut ijo die nak berckp ape.

aku tau jwpn die, blog aku sukati aku la, xkan aku nak ikut semua pemikiran dlm komen box ni utk menulis, susah la ye x? xkan nak tulis ikut pemikiran aku plak katanye ye x?

kasihan.

Tanpa Nama berkata...

pencacai2, x abis2 lagi mencacai? iq masih rendah lagi tu. kesiann..

Tanpa Nama berkata...

ok...skrg smua anggap blog ni pencacai...cuba korang pk..hukum tuhan..sumthing ditetapkan sbb ada sbbnya..ko nak anak ko jadi pnyanyi kan...fine..kasik la..time ko dh mati dlm kubur sok tgk la cmne ,,amalan anak ko effect ko...saham yg ko dapat coz ko didik anak ko cmtu..at dat time jgn nak salah kan tuhan lak,,,tu didikan ko..asal nak didik anak dok pk nak jadi qari qariah..yes itu bagus..tapi sapa yg tak leh buka otak..tak pernah ker terfikir engineer yg islamic..yg smbahyang bila smpai waktunya..mnutup aurat?...faham tak korang writer ni tulis pasal hukum tuhan...pmpuan tak leh melenggokkan sore...kalau dh nyanyi takkan tak lenggok lak kan ..tu bkn nyanyi namanyer..kot yer pon aank ko jantan..kalu dia nyanyi lagu yg melekakan???seriously..pelik org yg mnyatakan sesuatu yg benar tntg hukum allah adalah radical..hukum allah bukan yng ko leh telek kat logik akal ko jer...ada hikmah..ikut..fahaminyer dgn ikhlas,,,ni lah bila tak ikhlas...kan...leh tak masing2 bukak sikit hotak...benar adalah benar walopon pahit kan...wadefak,,ehheheh..peace yaw

Ahmad Arba'in Ali berkata...

biasa la bro. dunia akhir zaman.. semua benda zaman jahiliayah tu kita nak buat balik.. dah tersabda oleh nabi kita dah. buat macamana pun kita x boleh lawan. just diri kita ni pagar dulu baik2 dgn family kita. dlam beragama, dalam islam, no toleration, ikut apa semua yang islam kata. berfikir dengan fikrah iman. jangan dok lawan, jgn dok corner kiri kanan.. insyaAllah selamat. tiap jumaat baca al-kahfi dan minta perlindungan dari agenda-agenda dajjal dan konco-konconya yg mereka sendiri tak sedar mereka di dalam nya. Wallahualam. :)

Tanpa Nama berkata...

Prof Muhaya kta, klu anak2 buat salah ..ibubapa yg patut bertaubat lebih2 dan jgn disalahkan ank2 tu...jgn la kta, kita dah didik ank2 kita dgn sempurna tp dia ttap gak nak jd retis. Buat anon2 yg sokong ank2 jd retis tu, buat2 la dgr radio ikim...at least, ader ilmu yg boleh kita smpaikan dan praktikkan...

Noorahyat

Tanpa Nama berkata...

ni bodo, aku kata komen pencacai, bukan blog pencacai! wadefak blog pencacai? die mencacai sape? ape ko ckp ni, ai konfius....

dan bodo. xfaham cerita. aku kata didik yes.

melentur buluh yes.

tapi mengondem cara didikan org lain is no.

ade org bg kebebasan anak die memilih, ade org tidak. ada org ckp, biarkan masuk pertandingan nyanyi, klu kalah die rasa la serik. ade org plak kata jgn sbb xnak anak memalukan diri sendiri.

dan kau siapa nak ckp cara ni betul cara tu salah?

mcmlah org lain tu didik anak die hisap dadah dr kecik yg korg nak kecohkan. ayah2 korg yg merokok didik korg merokok dr kecik tu ade korg kondem?

cuba fikir, ko rasa klu ko didik dgn baik dr kecik mmg konfem2 ke anak ko jadi baik bila besar? kau tuhan?

tugas kau mendidik bukan menghina cara org lain.

tugas kau mendidik dan bukan menentukan masa depan anak kau jadi org berguna atau jadi pencacai blog ni.

Tanpa Nama berkata...

anon- Prof Muhaya kta, klu anak2 buat salah ..ibubapa yg patut bertaubat lebih2 dan jgn disalahkan ank2 tu...jgn la kta, kita dah didik ank2 kita dgn sempurna tp dia ttap gak nak jd retis. Buat anon2 yg sokong ank2 jd retis tu, buat2 la dgr radio ikim...at least, ader ilmu yg boleh kita smpaikan dan praktikkan...

kau bodo!

cer ko tny dr muhaya ko tu, ayat die utk ibu bapa kepada anak yg gagal atau pada masyarakat yg selalu menyalahkan mak ayah org lain sbb seseorg tu gagal??

cuba bezakan.

yes sbg ibu bapa kau boleh rs kau gagal mendidik. tapi sebagai org luar kau siapa nak kondem mak ayah org lain gagal?

kau ni bnyk sgt main fb, twitter, tgk video setat zahar, baca motivasi2 dr muahaya, tapi haramm sepatah pun xpaham!!!

Tanpa Nama berkata...

omg aku dh terikut2 ngan setat zahar.. bodo bodo bodo?? apekah ini??

aku ni nak tggu reply mentok je,kot2 ade, ni aku pegi layan pencacai xfaham bahasa. bengong.

oh lupa semayang jemaat ye bang. bagus..

Tanpa Nama berkata...

dgr radio ikim???? boringggggggggg.... dr muhaya??? boringggggggggg... ustaz azhar?? boringgggggggg... eh tp kelakar jugak kadang2.

cuba korg jgn terima sesuatu bende bulat2, cuba bnyk2 berfikir sebelum telan ape2 info.

kang ade la setat setazah mana2 bg aku ayat2 fesbuk.. dlm kubur boring? hari kiamat boring? mati kambus tanah kubur seniri? blablablabla....

boringgggggggg.....

AnonSimpati berkata...

Erk??...komen pencacai?...sila define mksud pencacai wahai anon...

sakit aty cara didikn ko kena kondem??rase terhina?..hahaha..mmg bengkek benar hati ko eak..hahaha...adoiii...kesian2

bkn ke ko yg taip gtu?...nk marah2 ckp orang lain pencacai?itu je jln cara ko?lemah2...xde cara ilmiah lg ke nk explain ape yg ko cube smpaikan awal2?..

"cuba fikir, ko rasa klu ko didik dgn baik dr kecik mmg konfem2 ke anak ko jadi baik bila besar? kau tuhan?"

wow,melenting tnpa berfikir ngan elok..insyaALLAH, dengan izin Allah, elok acuanny, elok buatannya..klu xbaik pd mase depan, ade la slh silapnya dlm proses mendidik,tp xdela xbaik jahanam trus kan?ke jd cam ko gk?,parents ko ade sepak terajang ko ke spjg ko membesar?ade dorang nk bunuh kau ke???..

kte hamba ALLAH, masih ade kelemahan diri sendri,at least kte mencegah sesuatu ..xlupa gk, perbuatan ank mencerminkn perbuatan ibu bapanya jua..still xperlu terajang bunuh kan?, xperlu pn putihkn mata ank nk masuk pertandingn nyanyi pn kn?..didik elok2 la..wlupn xsempurna..

tapi hey..itu pendapat kau,aku xkondem..aku cume CUBA perbetulkn statement ko..

aku komen pn bkn nk mencacai..jz kesian dgn kau yg keluarkan statement mcm org xpk pjg..slh parents ko ke xdidik ko betul2?..

Tanpa Nama berkata...

'ada sapa2 nak kata Ustaz Azhar Idrus pervert tak sebab dia kata lelaki ni tengok silhouette dan dengar suara pun boleh naik stim?'

xde sape nak kata ustaz azhar pervert, dia ckp tu sbb wujudnya manusia mcm ko mantot.

Tanpa Nama berkata...

kecoh sial anon yang maki2 orang dekat sini. gua expect lu dekat luar mesti geng2 mulut busuk bau longkang. kahkahkah. komen la lagi. nak jugak tengok tahap pemikiran lu orang. kahkahkah

Tanpa Nama berkata...

grabs popcorn, pepsi dan pizza.. seronok tgk perangai ibu yg emo nih.. menghiburkan hati. tak sangka seorang ibu yg lemah lembut boleh jadi mcm ni ye bila emo mengomen.. niceeee

AnonSimpati berkata...

nk tmbh lg la...hihi :D

"tugas kau mendidik bukan menghina cara org lain.

tugas kau mendidik dan bukan menentukan masa depan anak kau jadi org berguna atau jadi pencacai blog ni..."

dari mendidik byk lg tugas sbgai seorang suami mahupun isteri..ayah mahupun ibu..

ko kecewa ke ngn parents ko sangat2 smpai kau keluarkn statement "bukan menentukan masa depan"??

slh ke klu kte sbg parents halang sesuatu yg xsepatutnye?..pd pembacaan aku kt entry ni la kan...mantot tekankn "nk masuk pertandingan nyanyi" tu je..mmg xelok la..xkn la kau pndng menyanyi ni satu perkerjaan yg betul2 elok?..

ke aku yg slh?...xcapai poin yg ko cube terangkn?...

pastu ko MEROYAN ke?

Tanpa Nama berkata...

anon simpati - pencacai maksudnya pencacai mantot bongok.


---->> wow,melenting tnpa berfikir ngan --elok..insyaALLAH, dengan izin Allah, elok acuanny, elok buatannya..klu xbaik pd mase depan, ade la slh silapnya dlm proses mendidik,tp xdela xbaik jahanam trus kan?ke jd cam ko gk?,parents ko ade sepak terajang ko ke spjg ko membesar?ade dorang nk bunuh kau ke???..

yes insyallah, tapi kalau ia x berlaku seperti ape yg kau rancang? kau nak kata ape? kau nak sepak terajang bunuh dia? itu yg aku cuba ckp, ape ko ni???? kenapa ko kene ulang ape yg aku cuba sampaikan???

aku komen pn bkn nk membodohkan kau..jz kesian dgn kau yg keluarkan statement mcm org xpk pjg..slh parents ko ke xdidik ko betul2 sampai x faham bahasa? aku rasa bahasa aku gunakan xde la susah sgt.

Tanpa Nama berkata...

point di sini. klu btul anak kau nak masuk pertandingan nyanyi, mogok lapar 8hari 8malam xmkn semata2 nak masuk af,tapi ko berkeras xnak bagi? mmg degil tahap cimpanzi sbb ko pun masa muda degil nak jugak jadi pencacai mantot, tu yg anak ko degil mcm tahi.

ape ko buat? ko nak kata nasihat baik2? bullshit!

ko nak kata ko biarkan je die mati kelaparan, bullshit!

(ckp boleh la kan ..!)

so ko buat ape?

adekah salah ko juga bila akhirnya ko biarkan anak kau yg degil tahi tu masuk af walaupun dr kecik ko dh didik die mengaji quran semata? salah kau ke lagi???

Tanpa Nama berkata...

ewahhh cik kak cik kak semua...indah sungguh bahasa...cuba la letak gambar sekali nak tengok rupa indah ke x...da kawin belom ni?kalo belom, teringin nak berkenalan

Tanpa Nama berkata...

slh ke klu kte sbg parents halang sesuatu yg xsepatutnye?..pd pembacaan aku kt entry ni la kan...mantot tekankn "nk masuk pertandingan nyanyi" tu je..mmg xelok la..xkn la kau pndng menyanyi ni satu perkerjaan yg betul2 elok?..

jwpn- xsalah, tapi as parent kau kena sesuaikan prinsip kau dgn keadaan. especially bila dpt anak mcm anon November 16, 2012 2:33:00 PM GMT+08:00. bodoh x berajar namanye.

sedap popcorn? nak sikit!.. sambil taip sambil mkn popcorn sedap gak ni..

Tanpa Nama berkata...

ok2. nah doposen beli aiskrim. dah abeh dah sesi luahan perasaan makcik-makcik emo? haha.

Tanpa Nama berkata...

makcik2 ke? ingatkan anak2 dara bergetah.. tak jadi la nak ngorat cmni.. anak dara emo retila aku nak diamkan, makcik2 ni aku x reti...kah3

Tanpa Nama berkata...

sbb tu aku kata, be a parent, feel a parents..then u'll know...

it doesnt mean mak2 yg antar anak die masuk pertandingan nyanyi tu die mmg nak glemer semata. kita xtau the reason behind. ntah2 die mmg support anak die sbb die mmg jenis mak yg biar kau rasa then kau tahu serik kene kutuk sbb suara ko x sedap. nape ko nak kondem diorg.

klu kau mak ayah yg semua anak ko nak, ko xnak bagi, ikut rules ko je. org lain plak sape nak kata cara tu x btul.

xde cara btul atau tak dlm mendidik anak selagi ko x berada dlm situasi cik kak abg yg xde anak lagi ni oiii...

anon bak popcornnn....

aku ade biskut marie. nak biskut?

Tanpa Nama berkata...

dua posen?? ko ingat ni zaman mak ko ke dua posen dpt eskrem??? bak 2ribu pls..

xabis2 merenyam mcm mentot. ape nak jadi pengikut2 mentot ni?

Tanpa Nama berkata...

macam budak-budak sial tulis bak popcorn, nak biskut bagai. ni mesti budak-budak baru nak up. haha

Tanpa Nama berkata...

didik anak yg betol adelah mengikut ajaran islam la cik kak oiii..
pegi beli popcorn sndri la.mane leh share.

Tanpa Nama berkata...

macam budak-budak sial tulis sial sial.... ni mesti budak-budak baru nak up. haha

Tanpa Nama berkata...

anon mmg la didik ikut ajaran islam, ade aku kata x?, tp siapa kita nak kutuk ajaran org lain yg ko nampak x islamik sgt.. padahal xislamik tu pada pandangan mata kau je..

kedekut sehhh popcorn, sampai ati... nak biskut?

Tanpa Nama berkata...

ni isu pegi anta anak melalak pakai legging kan? islamik nya laaaa..aku tengok pon menyampah..kecik2 dah mekap tebal mcm badut. baju ketat x hengat..bagusla kecik2 dah didik anak cm gitu. modern sungguh mak bapak skg

Tanpa Nama berkata...

jadi makcik salah, jadi budak baru nak up salah...

semua salahhh... waddeeeee......

pengikut mantek ni bnyk sgt minum jus pencacai agaknye.

Tanpa Nama berkata...

"ni isu pegi anta anak melalak pakai legging kan? islamik nya laaaa..aku tengok pon menyampah..kecik2 dah mekap tebal mcm badut. baju ketat x hengat..bagusla kecik2 dah didik anak cm gitu. modern sungguh mak bapak skg"

-->dah ade anak? dah kawen? confirm belum.

nak biskut?

Tanpa Nama berkata...

aku rasa yang dok kutuk2 mantot ni sorang dia je..tegar betol, sampai ke entry ni pon nak sibuk jgk..dah susukan anak belom?

Tanpa Nama berkata...

membaca entry berkaitan islamik kat blog yg dah sah2 tajuknye pon tak islamik langsung "CURSING MALAY"= MELAYU YANG MENYUMPAH SERANAH ORG".yg entrynye pon konon2 mcm nak sekolahkan org tapi ade jugak word WTF bagai sambil mengondem2 org membuatkan aku rase SANGAT MALU DAN SEGAN NAK MENGAKU YG BLOGGER NI PON SEDARE SEISLAM NGN AKU.sebabnye tulisan dan gaya pemikirannye sgtla HADO..

mungkinkah ini cara dakwah zaman skang.bersembunyi di sebalik nama KEBEBASAN BERSUARA DAN MENGELUARKAN PENDAPAT.PADA MEREKA ITS OK NAK SUMPAH SERANAH ORG LAEN ASALKAN NIAT AKU BETUL,AKU NAK TEGOR ORG APA..pasni mesti ade yg sekolahkan aku dan tulis

NI BLOG DIE SUKE HATI DIE LA NAK TULIS APE.KALO TAK SKE BLAH!

takpon tulis

NIAT DIE BAGUS AT LEAST HE'S BOLD ENOUGH TO WRITE WHAT HE THINK.HE'S JUST GIVING HE'S TWO CENTS.U HAVE TO READ BETWEEN THE LINES..

tolongla aku da penat da nak read between lines.kalo ko nak sampaikan sesuatu boleh tak sampaikan dengan elok,tak perlu kot nak up komen2 yg ko tak ske pastu dok kondem2 pengkomen.pastu pengkomen tu pon marah ko balik.pastu org2 yg ske ko pon dok marah pengkomen yg marah...make bermulela episod cursing mengcursing antara satu sama lain.make ape dah jadik ngn niat asal ko yg konon2 nak sekolahkan org tu..nun..masuk dlm longkang la jawabnyer..tak psl2 daripada niat nak wat pahala dapt dose kering plk,sebab da MEMECAH BELAHKAN UMAT ISLAM.
astaghfirllahalazim...YA ALLAH SELAMATKANLAH KAMI DARIPADA FITNAH DI DUNIA DAN AKHIRAT.

Tanpa Nama berkata...

aku rs pencacai mantot ni sorg je, si anon-November 16, 2012 3:09:00 PM GMT+08:00

dah abis jilat bontot mantot belum?

Tanpa Nama berkata...

mentot..bak sikit popcorn. aku tau ko tgh sedap mkn sambil baca. kedekut sehhhhhhhhh....

Wanita Mutalib suka Share Instagram's Pictures berkata...

melentur buluh biar dari rebungnya.

itu je.

Mantot berkata...

eh..senyap?
berani pakai anon aje ke kak?

hanafijaafar berkata...

kadang2 aku terfikir, sebagai orang yang tak ada anak lagi, maka tak bolehlah nak tegur orang yang dah ada anak?

jadi bila ada ahli politik salah guna kuasa, kita tak boleh kata apa-apa sebab kita tak pernah jadi ahli politik?

Tanpa Nama berkata...

komen untuk anon dah boleh balik!

ascorbic berkata...

aduhai..tak sangka

ciNDerella stRikEr berkata...

anak tu ibarat kain putih...
parents??? kena la pandai melukis. kalo xtau melukis elok2...belajar sebelum nk jd parents.

*penah jgk cita2 nk jd retis kecik2 dlu. tp mak pak awal2 dh warning xbg

SAYA MEMANG SUKE MEMERLI berkata...

haha..lame2 bace cam layan gak komen anon ni..yela asyik mantot jek yg caci maki org sekale sekale die kene maki cam layan gak kan..hehe..takper anon im with u...KEEP ON COMING .SEBAB AKU PAHAM DI SEBALIK KATE2 CACIAN KO PADE MANTOT..AKU TAU YG

"anon is just writing what she thinks. her two cents. you cant expect people to have such the same thoughts and opinions of a matter like the rest. people are different so respect la each other.

at least, she has the courage to write what is in her mind - bold enough to share although many may retaliate to what she says.

she does make sense in her writing if you really read between the lines"

ye disebabkan aku da "read between the lines" make aku paham ape yg anon cube sampaikan.wpon ayat die penuh ngn caci maki tp maksudnyer BAIK..YE..AKU SGT PAHAM!

P/S:familiar tak ngn ayat tu.ye,mmg aku skle perli org..:D

lkjhgfdsa berkata...

BTW mantot. Ko memang ade dapat earning ke daripada blog ni?

Honestly aku follow blog ko dulu sebab aku ingat ko takdek kesah pasal earning semua.

Tanpa Nama berkata...

la..xtau ke..sebab HADAPKAN EARNING DUNIA LA KOT.MANTOT SANGGUP TULIS ENTRY MENGARUT2..SAMPAI DA TAK KESAH EARNING KAT AKHIRAT..PADA SAPE2 YG NAK DPT EARNING CAM MANTOT AKA NAK UP RATING BLOG SILE IKUT STEP2 KAT BAWAH NI:

STEP 1: tulis entry psal NIP.BUKAN SATU hoke mcm prince of Noob buat TAPI EMPAT ENTRY.

STEP 2: PASTE GAMBA2 NAN HADO KAT BLOG TERMASUKLAH PASTE GAMBA TETEK SENDRI.

STEP 3: Tulis entry with tajuk SENTAP.jgn tulis sopan santun tapi tulis dengan ayat kondem mengkondem penuh ngn kata caci makian pihak yg dikondem

STEP 4:UPKAN komen org2 yg tak disukai dlm entry sambil KONDEM PLK komen org tu

STEP 5:SEKOLAHKAN ibu2, bapa2 org n reader2 yg tak sehaluan dan tak sealiran dengan blogger mcmla BLOGGER TU BAGUSSSSSSS SESANGAT

selepas anda wat step 1-5 .wallah!TAHNIAH!anda da berjaya upkan rating anda yg selame ni suam2 kuku..nescaya selepas ni setiap entry anda akan dapat byk giler komen.tak kesahla kalo 3/4 drpdnye merupakan kate2 caci maki terhadap anda pon..PLUS ANDA JUGA AKAN DAPAT COMMENTOR TEGAR AKA ANON YG AKAN DGN GIGIHNYER MENAIP BYK GILER KOMEN2 MEMAKI ANDA.tp tu semE tak meninggalkan kudis pd anda pon sebab.MOTIFNYE ANDA TELAH BERJAYA MENJADIK GLEMER DGN CARE YG SUNGGUH HINA LAGI KEJI.TAHNIAH BERIBU2 LEMON DIUCAPKAN SEKALI LAGI!

Abenawe MacNeil berkata...

ni kalo bukak warung laku nak mampus weh..hahaha

ape laa, semua still emo pasal post mantot NIP tu ke? sudah2 laa tu, emo lama2 pon tak best...baca blog biar laa hepi2 sket eh? takyah nak doakan org lain celaka terajang apa semua..

ramai orang anggap agama ni macam ko tengah deal a business. u try to get the most out of the offer & try to close the deal in our favor the most.

seboleh-boleh nak amik apa yg best & tak pandang apa yang tak fit dgn kehidupan kita. silap tuu, bab2 agama ni ko nak bargain dgn sapa? dgn Tuhan ke? setat azhar tu sampaikan aje...

prinsip dalam bisnes tak bole ko nak apply dalam agama. it is just totally wrong...

haa meh cikedis singgit singgit

Prince of Noob berkata...

wah makin panas sampai terasa bahang... masing2 dok provoke masing2... apa2 pun, thanks pada anon 5:42:00PM kerana ingat juga pada ku ini hahahahaha

nak bisjut?

Tanpa Nama berkata...

mantek.. aku bkn blogger cam ko.. alaaaa ko spoilkan mood aku nak komen, td masa aku tgh obses nak maki kau, kau tutupp.. x rock la camni mantekkkk.... penat dh aku, kan best klu aku blogger duduk dpn pc 24/7 mcm ko, tp nnt bengap plak..erk ... mlm ni la plak aku smbg kumpul tenaga... emo la mantek ni..

kepada yg tanya klu xde anak xleh komen, jwpn: klu ko samakan politik dgn hal parenting, kau sama bodoh dgn mantek dan pencacainya yg samakan beromen in public dgn nursig in public.. bapak punya bodoh...

dan seperti mantek, aku pun nak guna ayat veto, konon aku paling betul -> ye kau bukan mak ayah sesapa ko x berhak komen apa2.

nak biskut?

Tanpa Nama berkata...

aku dh agak nak biskut tu ko noob!! demmmm.. dah lama x nampak kau kene kutuk kat ayamdanbabi sbb dh lama x bukak.. hahaah

Tanpa Nama berkata...

kenapa dalam ruangan komen ni bau busuk? bau macam loji taik. oh, ada orang busuk hati dekat sini. dekat realworld konfem mulut busuk.

Tanpa Nama berkata...

kenapa dalam ruangan komen ni bau busuk? bau macam loji taik. oh, ada orang busuk hati dekat sini. dekat realworld konfem mulut busuk.--> kau la tu anon, busuk btul mulut ko, bau najis khinzir. ko x gosok gigi ke?

nak listerine hilangkan bau mulut?

Mantot berkata...

kau nak sambung malam ni?
sambung2. aku tunggu.

Tanpa Nama berkata...

busuk hati je paling hebat kau boleh bagi??? kamonn kakakkkk..

Mantot berkata...

ada berapa puluh komen yang ada, aku pilih dua yang aku rasa paling najis dan aku quotekan dekat sini sebab aku selalu mmg buat camtu.

kalau kau boleh komen,aku pun boleh respon komen kau. bukan sebab aku betul, tapi sebab aku saja2 nak respon.aku byk free time maklumlah blogger sepenuh masa.income ribu2 kutuk orang sebulan.

masalahnya,secara rawak,aku pilih dua komen yang aku rasa bukan manusia yang tulis..hari ni baru aku tau..

nak dijadikan cerita...2 komen tu dtg dr orang yang sama.

dyg (-_-) berkata...

knp nk melenting bagai?? btl la apa yg mantot post nih.,

tp kalau dh cara hdup dari kecik mmg kebaratan, benda camni mmg nak melenting

Tanpa Nama berkata...

GIRLFIGHT TERHEBAT ABAD INI.MANTOT VS ANON

.~bek ko tuka jantina jela mantot oi.

Dalam beratus2 komen yg ade ko blh terpilih 2 komen dr org yg same.suratan atau kebetulan.mungkin ko ade JODOH kot ngn anon ni.hehe.CARA PENULISAN PON SAMA.CAM.KEMBAR LAK.

Noob nak bisjut?

plain83 berkata...

apa2 pon, budak2 kecik yg masuk idola kecil ka bintang kecil ka pakejadah tu smua, perlu ke pakai ketat2 (konon nak tiru adults punya pakaian 'seksi' yg glamor) n leggings ka apa tu smua? tak sedar ke pedobears (local n foreigners) ramai kat melesia ni dok sedap menjamu mata pervert dorang? dari masuk contest mcm tu, baik bagi masuk contest public speaking ke, story telling ke, spelling bee ke...ilmiah la skit kan, tak payah la pakai baju yg 'pelik pelik' tu semua, kan baguih tu? jgn marre...my 2 cents only...peace ^^

noob, mai biskut skit...stok aku abis...hahaha XD

yaqut hulaif berkata...

Kesian pada anak kecil..

Wan berkata...

Kepada semua yang membuat komen, tulislah atas dasar keimanan bukan atas dasar emosi semata-mata. Pendidikan anak-anak t/jawab ibu bapa. Kita perlu mendidik dengan menerapkan kekuatan iman dan taqwa kpd anak-anak. Jika salah didikan, maka jadilah anak terpesong dari jalan Allah. Seandainya didikan dah betul tetapi anak masih terpesong, mungkin itu ujian Allah bagi kita. Ibu bapa perlu lebih byk beristighfar mohon bantuan Allah. Memang kita tak dpt menentukan masa depan mereka tetapi kita masih boleh menggunakan senjata utama iaitu doa. Kalau kita dekat dengan Allah, Allah akan bantu kita.
Wassalam.

Tanpa Nama berkata...

elehhh kejap bukak,kejap tutup anon.. sah no balls... mmg girlfight pun, klu mantot ni laki, xde maknanye aku nak komen berjuta2 dlm blog ni...

komen najis, tot? bukan manusia tot? kamon mantek, u can do better than this.. just say it, komen babi, penulis pun babi... nape nak cover line??? muahahahah

mari kita emo emo emooooo!!!!!!! hahahahaha

Tanpa Nama berkata...

plain83, ko salah, seksi legging semua tu pakaian budak, org tua yg tiru pakai mcm budak2.. terbalik statement ko....

nah biskut, noob dah pegi buat onar kat blog lain dah, dia boring layan si betina mantot ni..

Tanpa Nama berkata...

"kalau kau boleh komen,aku pun boleh respon komen kau. bukan sebab aku betul, tapi sebab aku saja2 nak respon.aku byk free time maklumlah blogger sepenuh masa.income ribu2 kutuk orang sebulan."

ko bukan betul? mmg kau salah. komen najis sesuai ngan blog babi. dan aku pun rasa kau ni bkn manusia tapi jelmaan anjing. there, kan aku direct je ckp. senang.

dpd kau cari rezeki bg anak kau mkn dgn kutuk org berbakul2 baik ko jual bini ko je. lebih mulia. nnt dh tua taubat nasuha tuhan ampunkan. xde la dosa ko dgn manusia lain bnyk sgt.

hahaha

Tanpa Nama berkata...

lagi satu, klu ada ibu2 tunggal yg ada anak lelaki. aku nasihatkan kawen la. anak lelaki perlukan dididkan seorg bapa utk membesar.

Tanpa Nama berkata...

klu kurang didikan bapa, ni la jadinya.

Mat berkata...

Bertaubatlah wahai anon..

Tanpa Nama berkata...

ye aku nak bertaubat dh ni, bnyk sgt dosa aku ngan mentot ni.

maafkan aku ye mentot.

ikhlas ni.

jgn marah2 dah ye.

bye.

nak biskut?

Tanpa Nama berkata...

anon terkinja macam monyet. pathetic. kurang didikan.

Tanpa Nama berkata...

jangan pergi lagi anon emo. takde hiburan weh takde ayat2 bodoh tak sekolah kalau kau pergi.

anna berkata...

assalamualaikum...

hai akak2 proNIP... baca komen2 anon ni pun dh tau perempuan kebanyakannya ni... memalukan betul.. lebih memalukan lagi jika anda semua adalah ibu-ibu... amat malang individu yang jadi anak2 anda.. siap ada yg mengaku obses dgn mantot.. ewwwww... hahaha.. mantot mesti bangga sangat...

nak tau satu tips NIP tak akak2..?
kalau akak2 pakai jubah dan tudung labuh mcm sekolah agama tu, tak payah susah payah nk perjuangkan NIP ni semua. nursing sambil shopping pun boleh taw...*true story*

btw, nk sambung gelak pd yang mengaku obses dgn mantot.. hahah...

anna berkata...

assalamualaikum..

oh ya.. pasal budak2 terkinja-kinja menari, menyanyi aku pun sangat tak suka.. aku berminat nk hantar anak belajar main piano, violin atau alat2 muzik lain tp aku tak setuju betul dgn mak bapak yg benarkan anak depa kecik2 lagi terkinja-kinja... aku tak boleh fikir la apa yg mak bapak mcm ni fikir untk masa depan anak2 dia...

hime s berkata...

lagi seronok baca ruangan komen berbanding entry

Aninon berkata...

Walaweh 2kotak popcorn pun tak abis ni, mantot cuba tukar sket profile utk pengkomen ni jgn jd anonymous, biar dorg letak pean ke, eton ke, senang sket nk paham plot drama neh

Mango berkata...

idola kecil?

Phui Phui Phui !

sy xde id berkata...

Itu la.psl.aku pon cm.da addict da bukak blog ni sbb nak.bc komen hehe.anon bek bukak blig sendri CURSING MANTOT.aku offer diri nak jdk.follower.btw.og tdvaku dgr ikim.fm.slotvISLAM.ITU INDAH.tetamu.Prof Dr Muhaya.ni ape yg aku ingt skey.Prof Dr Muhaya cakap.(ni.die ckp tau bukan aku)

1.ramai org yg ske.sgt nak nasihat org sampai.terlupe.nak.nasihat.diri.sendiri.

2.org yg selalu nampak keburukan org len tu sebenarnye org ug tak.bahagie.sebab tu.die.asyk.nampk buruk org pastu asyik.nak.nasihat org.lg byk.die.nasihatvorg lagi.byk.keburukan.diri.sendiri yg die xnampak

3.ramai.sgt org yg bajet bagus sebenarnye.org mcm.ni.salu ingt care die je yg btl.org len.salah.

4.kte kne jdk fleksibel.terime org seadanye.bukan org yg kne ikut kte.jgn jadk cm pokok.rigid sgt asal kne ribut je tumbg

5.org yg bajet bagus ni salunye kurg bersosial.asyk.dok.dpn.komp.kl kt fb asyk up status bajet bagus mcm nk.menunjuk2 sgt.

6.kalo kte nasihat org pastu org cam.nyampah nak.dgr maksudnye ade somethg wrong ngn kte.die.ckp.DRPD NASIHAT ORG WAT ORG LAGI SAKET HATI.BAIKLA.DIAM.

7.kl nk.nasihat blh tp.pujila dulu jgn.men.entam.dr awal sampai akhir.


pastukan.pas bc blog ko.ni aku br pasan entry mantot ni cm.nak nasihat org.tp lg byl.komen ngutuk die plk.wat aku terpk.mungkin ke.die.tetmasuk.dlm.golongan org2kat atas tu.ehmmm.mantot xnak reply komen aku ke.diam tande setuju.

sy xde id berkata...

Mind the typo

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

ayoyo... Anon fight! X terbaca aku.

Pendapat akuler... X salah kalau mak bapak pasti anak diaorg tu berbakat dlm muzik n bg galakan. Tp aku kurang berkenan tgk rancangan nyanyi budak2 kt tv. Somehow, aku pk cr itu hny menunjukkan itu je jln kehidupan dia bila dh bsr nt.

Bab suara ppn aurat tu... Uai pn ckp ada 2 pendapat. Asalnya fhman ni drp 1 ayat quran yg menyuruh isteri2 nabi supaya x melunakkan suara bila ckp dgn ajnabi. Kalau kata bkn aurat, betul sbb ayat itu refer pd isteri nabi. Tp kalau nk apply pd ppn pun bole jgk sbb kalau ckp dgn lelaki lain dgn melunakkan suara, bukankah itu mengada2 namanya? Nmpk sgt nk mengorat lelaki tsbt.

Tapi, suara ppn menyanyi jk dkatakan aurat sbb menarik perhatian lelaki, bagaimana pula dgn suara penyanyi lelaki? Suara dia pun boleh dikatakan aurat sbb nyanyiannya membuatkan ramai ppn terpikat. Tgk je citer pramlee ibu mertuaku tu. Si sabariah meliuk2 mcm xde tulang blakang bila dgr suara kassim slamat kt radio.

Kesimpulan sy disini, melunakkan suara tu xboleh bila bercakap dgn lelaki ajnabi. Lgpun msg percakapan anda x sampai ke pendengar sb asik pk ppn ni ngurat aku ke.

Tanpa Nama berkata...

Anna, mak kau lebih memalukan sbb melahirkan anak yg sial seperti kau. Aku nak sambung gelak kat mak kau. Hahahahahah!!

Anon, terima kasih sbb masih mendambakan komen aku. Aku tau ko pun xde didikan bapak kan. Hahah

Anon munyit, hai. Bila dpt keluar dr zoo? Mana rumah ko? Aku nak dtg, mantek kata xleh gi zoo, die suggest pegi rumah ko je. Kan tet kan??

Ok nak bertaubat balik.

Maaf semua.

Aku nak penuhkan komen di post terbaru. Boring dah post ni.

P/s: Anon, aku nak bukak blog,tp aku x istiqamah mcm mantek. Dia boleh la, househusband.

Tanpa Nama berkata...

sorry to saylah. yg tekinja2 masuk pertandingan menyanyi ramai melayu. dari anak2 (idola kecil) sampai yang takde rupa komersil (vokal bukan sekadar rupa). melayu = islam. nasiblah korang.

sy xde id berkata...

Ok.da phm.mantot xreply komen aku.maksudnye die SETUJU.sekian.

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

satu perkara tentang anon yg beri komen biadab ni, biasanya mereka hipokrit. di luar mungkin org nya baik amat; bersopan santun dan berbudi bahasa.

tapi bila online, segala sumpah seranah keluar. kutuk mak bapak orang itu sudah lazim. maklumlah, xde sapa yg tau identiti di sebalik anon. jadi, anon sebegini prinsip diri xde... cenderung buat jahat bila keadaan mengizinkan.

bg aku, biasalah. argumen yg aku bawa adalah hasil kajian peribadi dgn merujuk pelbagai sumber. bila aku kongsikan argumen aku, memang ramai yg x bersetuju sbb mereka dah biasa dengar/ baca dari sumber2 yg terhad. ada yg bg counter argumen dgn sopan, which is good. tp yg lain sekadar pertunjukan emosi yg xde isi.

aku anggap saja yg lain ini kurang pelajaran. on 2nd thought, mereka mmg kurang pelajaran pun terutama budi bahasa. counter argumen xde, guna kebiadaban ajelah; serupa org zaman batu. hiprokrit pula tu.

org2 hipokrit mmg ckp takut tuhan, tp diri sendiri berkelakuan macam org xde tuhan. rajin2 fahamkan quran ttg siapa tu org hipokrit, apa balasan org hipokrit. jgn baca mcm burung kakak tua saja... atau x baca langsung sejak khatam.

Tanpa Nama berkata...

emo bitch kah kah kah ...anda gagal pertahankan hujah anda bila anda mula memaki mak bapak orang...

Irfa berkata...

fil penah offer anak aku join casting utk jd pelakon kanak2..tp jawapan aku 'NO NO NO'bakat yg ada sikit itu aku rela tenggelam dr diasah.baik aku asah bakat ke tpt lain.anak org lain aku x tahu

Tanpa Nama berkata...

untuk anon yg meroyan tu apasal?.tu pendapat mantot je.yg baik ikut,rasa x betul x payah ikut.simple like that.ko ni dh kahwin kn?.mcmana laki ko buleh berkenan pompuan mulut busuk mcm ko?.peace

nurulachal mamat berkata...

:anak itu kan ibarat kain putih kita yg mncorak ank jadik nasrani ke yahudi or muslim..
bab yg ni salute dgn mantot sy mmg tak suke kdg2 kesian tgk di diberi janji2 keseronokan keduniaan utk ank2..pdhal hidup bkn soal seronok hiburan semta2..
nk baca komen yg berjela2 xmampu n tokdan.. cume pesanan utk sy n semua parent didik anak utk jadi ahli syurga (Prof Muhaya ajar).. ajar ank wat pape niat kerana Allah Taala..papepun letak dulu nk ank2 selamat akhirat insha Allah akhirat pun selamat.. risau pkir pape jd kat ank yg nk berjawab kt akhirat kite gak.. lame betol xmsk blog nih sejak bertukau Bos. papepun mantot gud issue!

jejaka hensem berkata...

hahaha...aku nak didik anak aku sumer jadi artis...haha

tasya berkata...

ingatlah..laburkanlah saham akhirat pd anak2 kita..sekurang2nya bila kita mati ada anak soleh yg mendoakan kita di alam barzakh..

Tanpa Nama berkata...

pms.... cam biase.. aku ade selalu dgr ppuan2 yg degil ni esp yg slalu melawan suami rumahtangga diorg lintang pukang or dah bercerai berai.. Yes.. girl power la sgt. ni la jadinya bila nak jd liberal/barat sgt. hukum islam x dijadikan landasan...