November 30, 2012

Kenapa Fesyen Budak-Budak Perempuan Sekarang Agak Ridiculous?

Kalau aku jadi Perdana Menteri, aku nak haramkan jenis tudung macam gambar kat sebelah. Sebab, tudung ni tak senonoh...ni bukan tudung.

Ni hanyalah separuh daripada sehelai tudung lengkap dan masalahnya...majoriti kedai sekarang ni jual tudung jenis macam ni.Susah gila nak carik tudung Muslimah sejati sekarang ni..dulu mana2 boleh beli. Sekarang dah jadi rare.

Bukak bidang dia berapa la sangat? 30? 25? Aku tak pernah tanya sebab aku tak pernah beli atau berminat nak beli, tapi ramai yang pakai tapi aku pelik kenapa tudung jenis ni kebanyakannya kecik-kecik.

Lagilah kalau kau badan besar , kau pakai tudung macam ni..maaflah....nampak macam saiz proportion badan kau kelakar. Lagilah pulak kalau kau padankan dengan tshirt ketat dan jeans ketat serta muka bajet seksi.

Itu tak masuk lagi golongan "minah hipster" yang mempunyai fashion sense paling mengarut .

Pernah nampak seorang minah, pakai tudung ala-ala bonggol unta, pakai kemeja, pakai seluar jeans dan kasut warna-warni? Kemudiannya, baju kemeja dia tu, dia singsing lengan? Itu takpe lagi...yang paling ridiculousnya.......dia ikat baju kemeja dia kat pusat...nak bagi ketat kat pinggang.

Nota : Selalunya minah2 ni tangan dia pegang iphone atau DSLR.

Seolah-olah, makin ramai yang berlumba untuk nampak lebih ridiculous.

Tapi walau bagaimanapun, kita semua sudah sedia maklum, kalau aku jadi PM dan aku haramkan tudung kat atas ni, aku lah bakal PM paling sekejap memerintah. Mesti ramai orang tak setuju punya.

60 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

mak gadis pun x ketinggalan.. pakai tudung dan berlegging..selambak kuar...bernanah mata aku.

Tanpa Nama berkata...

tudung je?
even tdung bawal pn.tp selempang smpai atas.same je.

mawar berkata...

apabila FESYEN lebih diutamakan daripa MENUTUP AURAT... inilah jadinya...

cik ayu berkata...

sy pakai gak.. hihi tapi time main rafting je ah

Shahada Fauzi berkata...

tak minat pakai tudung cenggini..memang tak beli dan tak pernah ada pun dalam lemari..

Alfi Kasran berkata...

alhamdulillah saya tak terlibat dengan fashion karut sebegini.hehehe

Rozuan Ismail berkata...

like =D

Tanpa Nama berkata...

Boleh pakai tp pastikan menutup bahagian dada juga n jgn la tambah bonggol kt kepala..

RD berkata...

mmg betul..terima kasih sebab menyuarakan isi hati kami..

Tanpa Nama berkata...

aku pun sebagai perempuan mcm tak boleh terima perempuan pakai tudung mcmni..SINGKAT SGT. MALU.

Tanpa Nama berkata...

pakai tudung camni, pastu jeans ketat bila duduk nampak alur punggong, pastu sikit2 tarik baju supaya tutup alur punggong, aku tengok geram serius.. mcm nak tangkap je bawa ke................. argh.... cis..

Saif As-Solihin berkata...

betul tu.. tudung tu singkat sgt.. seksa mata ni bila lihat, tak sejuk mata memandang.. makin memanaskan je mata yg melihat.

Laici berkata...

aku pernah nampak fesyen paling pelik+mengarut yg aku pernah jumpa:

Perempuan, pakai high heel,bawah pkai legging, pastu pkai skirt pulak..baju ketat, pastu pakai tudung tapi rambut terjuntai keluar di belakang


dan bila artis2 plak perkenal tudung2 pelik yang tak nampak cam tudung, naik ke atas je,tak labuh ke bawah dah

sedangkan tudung sepatutnya tutup dua benda;

rambut perempuan dan dada perempuan tu

Tanpa Nama berkata...

yg pakai mcm ni mazhab kerajaan langit ni~ sebab tu main main jer dlm tutup aurat~ rasa nk cabut jer tudung2 tu x pom kasi balut dgn kain kapan.. letak dlm lubang~ sejam dua bru angkt..tgk takut ke tak nk tutup aurat~

Tanpa Nama berkata...

Selalu courious...ermmmm mantot ni cmner la orgnyer yer...isteri die cmner plk???drp tulisan die sgt protective gayanyer....ermmmm

Saya Suka Baca Blog! Ninie Simmons berkata...

pasal tu lah aku jual TUDUNG LABUH & PURDAH.
sebab aku tau, sekarang ni susah nak cari tudung yang labuh. kalau nak cari tudung labuh pun kena gi kedai2 islamic.


Tanpa Nama berkata...

Kalau lah hati ikhlas nak bertudung menutup aurat,kain songket/batik ataupun kain biasa pun boleh guna.Asalkan tertutup,tudung sekarang banyak diperdagangkan,berkilau sana berkilau sini.Orang2 dahulu pun pakai kain biasa juga.

Badrullah Anson berkata...

sial lar aku harap ko takkan jadi PM. aku suke kot tgk pmpuan pakai camtu. dapat tgk tetek free. huh.

Tanpa Nama berkata...

Susah nak cari tudung muslimah ? Actually sekarang dah senang gila nak cari tudung muslimah. mana2 ada je. online lagi la banyak. up to orang tu sendiri nak tak nak je tutup aurat dengan betul.

Tanpa Nama berkata...

penjual tudung muslimah sila amek kesempatan skg...ni peluang baek utk anda letak link anda d cni... heheh

Tanpa Nama berkata...

Tudung muslimah..baju muslimah semua mahal giler sekarang..maklumla, barang rare..rakyat marhen macam aku tak mampoo nak beli.
aku tak tau nape mahal camtu sekali?
Even tdung yg kecik tu pun dah berape hinggit sehelai??

Tanpa Nama berkata...

cuba ko tulis entri psl rege2 tudung. aku yg pompuan pun kdg2 geleng kepala dgn harga tudung yg xmasuk akal.

Tanpa Nama berkata...

Inilah bahananya bila hukum diatasi fesyen.

Hijabster Revolution ni tak guna betul. Konon2 retro lah. aku stuju ngan mantot. mesti minah DSLR. pesen wajib is tudung bonggol unta, batwing tp pakai sarung lengan, skirt labuh tp ketat pinggang, pastu pakai wedges, handbag vintage konon.

sorry to say, bloggers wanita terkenal bertudung ramai yg pesen camni. Cik Pisang, Puyu Gulaikha, Patin Giyana, ce tengok sendiri.

~ Puan Mantot

ili berkata...

Setuju dengan anon 3:28. Tudung muslimah harga sama mahal dengan baju. Bodoh2 pun dalam rm30 kalau tudung muslimah. Sebab guna extra kain, extra mahal. Sedih

Tanpa Nama berkata...

agree with anon 3:25:00 PM..butik or kdai yg offer tudung muslimah mmg mhl. penah skali tu msok satu butik muslimah ni tudung bese rm80. tu blum lg nk dtmbh manik or kain yg elok sket, confem lg mhl. so solutionnye, beli shawl pashmina sbb bidang kain dia bsr n tak jarang br rm10 j kot. plg mhl pn dpt dlm rm25-rm30. tp bl pkai org lain plak tgor..ko pkai selimut ke ari ni?tah ape2 la diorg ni..

Tanpa Nama berkata...

kalau gadis2 masakini mereka tak panggil tudung. mereka panggil itu hijab. seolah2 word tudung tuk hny makcik2 or ustazah yang pakai.


takrifkan hijab itu...mereka tidak faham

Akmal Khalidah berkata...

Setuju sangat. Akhirnya ada jugak orang yang menyuarakan pendapat! :) zaman sekarang pakai tudung tapi tak tutup aurat. Menyampah tengok, sakit mata tahu -___-

suhaimi sudin berkata...

Ustaz Azhar Idrus dah cakap...tak wajib pakai tudung tp wajib menutup aurat...so fikir2 kn lah....

Tanpa Nama berkata...

Ah laki pn sama.. pantang zizan pki super dry semua nk pki super dry. shirt besa je tp harga Rm50-90+ utk cipap.. ea ciplak.. Ori lg mhl.. Besala klo kite nk follow kepuasan diri.. cmni jdnye..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum...
Nak berkongsi pengalaman...dari belum berkahwin, hingga kini sudah berkahwin...saya wanita yang memakai tudung besar, bidang 60, bukan tudung masa kini...tudung jenis lama yang menggunakan 3 atau 4 pin utk mengelakkan tudung terselak..atau dijahit sendiri...bukan juga jenis yang melilit tudung, atau selempangkan tudung di bahu...tudung yang dipakai biasanya dilabuhkan hingga menutup bahagian perut pun...bukan setakat dada sahaja...baju juga jenis yang sangat longgar, sehinggakan nampak seperti badan saya agak besar...kalau jumpa salesperson di pasaraya, selalu diorang beri 'the biggest size' kepada saya dengan alasan 'saya nampak sangat besar'. Jika ke mana-mana pun, saya sering 'menarik perhatian' wanita-wanita berusia (umur saya baru melepasi suku abad) yang agak 'vogue' dlm berpakaian, sering menjeling saya dengan air muka yang 'berbeza'...saya hanya 'buat selamba' kerana merasakan PANDANGAN ALLAH LEBIH PENTING DARI PANDANGAN MANUSIA...malah suami lebih suka saya tidak 'menonjolkan' bentuk badan di luar rumah...ada redha Allah...ada redha suami....alhamdulillah...

ezne berkata...

salam sume.jgn rasa bangga sgt kalo kita pakai tudung labuh pun
yes,ak pakai tudung labuh.bidang 50.kadang2 selendang.

yep.memng salah bg yg pakai tudung kecik n tak cukup kain sume tu.tapi kita tak leh nk pandang sume org dgn pandangn yg sama.maybe tu org yg baru mula nk belajar pakai tudung.so dia pilih dgn yg kecik2 dulu.

maybe jugak disebabkan dr kecik lagi dia diajar pakai tudung yg kecik tu,susah jugak bagi mereka nk ubah untuk pakai tudung yg besar dan labuh.

penah sorang kawan share,dia dulu tak pakai tudung.tapi bila nk mula pakai tudng,sgt susah.dgn pandangn org sekeliling lagi,confidence diri lagi.

so,kita just doakan lah agar mereka terbuka hati untuk labuhkan sikit demi sikit tudung mereka.dan kita yg pakai tudung labuh ni pun,doakan agar kita istiqamah pakai tudung labuh..
Allah yg pegang hati manusia.bila2 masa Allah boleh bolak balikkan (as-saf :ayat 5).so.ni just pendapat jujur

syukran

just azura! berkata...

Setuju dgn ezne. Aku belajar jangan kita judge org yg tak pakai tudung singkat ni. Nanti tiba-tiba dia lagi warak dan berilmu dari kita sebab hidayah ni datang cenggitu je.at least dia pakai tudung. Tutup rambut. Sehelai rambut berapa byk dosa kena tgg. Jadi okaylah dah lepas kat situ..kita doakanlah ramai ramai agar dorang ni (atau kita sendiri) untuk ke arah yg lebih baik dan pakai tudung dan pakaian yang baik baik....

Peace!

Tanpa Nama berkata...

Wahai kaum hawa..
Tutupla rambut..
Tutupla boobs..
Tutupla pinggul..
Tutupla bentuk badan..

Walau se shaitonn mana pun anda!
Wajib bagi kaum wanita!

Laici berkata...

aku setuju ngan anon atas ni...

bukan masalah tudung labuh ke tak

masalah kalau tudung tak labuh tapi dada tertayang, tertonjol

tolong pahamkan pls,


aurat wanita bukan sekadar rambut,


tak menjadi gak kalau berilmu, warak tapi aurat tak dijaga elok


okay, mungkin ada orang akan bash aku atau sapa2 , eleh, kau tu mcm bagus sgt..

salah ker menegur benda utk kebaikan? si mantot tulis post ni atas menegur, cuma cara dia jer mungkin tak kena pada sesetengah org




Tanpa Nama berkata...

wahai lelaki islam...
janganlah pakai seluar shorts bila keluar rumah untuk jalan2 makan angin ke, main bola sepak kat padang bola ke, memancing ke...sbb atas drp lutut korang tu dah aurat, walopun kaum perempuan tengok tak de rase ape2 pon (mungkin geli ada la), ia tetap satu dosa utk korang show off lutut/peha korang tu...sedar2lah sikit...

plain83 berkata...

aku rasa tudung kecik tu supposedly dijadikan 'inner' saja utk dililit dengan selendang yg lebar dan panjang, so that the chest is appropriately covered...tu dlm gmbar tu kes salah guna/pakai tudung tak lengkap nih, siap separuh jalan tu...LoL

plain83 berkata...

anon Nov 30,2012 11:55:00 PM

LoL!! XD

Prince of Noob berkata...

hai plain kekekeke. mungkin ramai wanita anggap pakai2 tudung labuh atau tudung bawal ni nampak kuno kot, so nak upkan sikit diri mereka dari org lain, maka lahirlah golongan hijabster.

apa2pun jom join contest dapat hadiah pen drive 8GB/16GB klik kat sini, sangat mudah dan senang.

Adi berkata...

Haa.. Camni baru ok, Mantot. Tak payah tulis ngarut2 nak menegur. Masa nampak tajuk, aku hampir bajet ko nak buat kontroversi lagi 'aku tak suka minah2 hijabista sbb buat aku stim tengok bini org lain'. Tapi nasib baik takde. Good entry.

Mantot berkata...

peduli hapa aku kau suka atau tidak

Tanpa Nama berkata...

Serius susah nak cari tudung besar2...kt online mmgla berlambak2..tp mahal leh tahan gak...

Adi berkata...

Hek..eleh.. Emo pulak ko pagi Sabtu ni.

Tanpa Nama berkata...

mmg mahal tudung2 skang ni, makin uptodate (singkat+bling2) makin mahal plak..bkan tudung jer, jubah2 pun ade yg sampai 2-3ratus skang ni padehal kain lycra jer..mencabar btul nk tutup aurat zaman skang ni

Tanpa Nama berkata...

So do we care? fak off la kalo rasa da terlampau bagus..

Tanpa Nama berkata...

Teringat aku pada iklan setan

http://www.youtube.com/watch?v=ljvOGLYZsJo

Tanpa Nama berkata...

Opinion is like an asshole. Everybody have one. Yg baik dijadikan tauladan,yg buruk kita sempadankan. Easy ;)

Tanpa Nama berkata...

Tgk pada niat. Kalau skadar nak ikut fesyen sbb smua org pakai tudung la ni pon tak guna. Alang2 dah panas pakai tudung tu,pakai je betol2. Sia2 je pakai tudung tapi skadar tutup kpale je tapi buah dada terjojol. Panas dpt,dosa pon dpt. my two cents.

Tanpa Nama berkata...

Hekelehh...handbag nak mahal2,tudung nak murah2. Berkira. Yennadei~

Bang Azrin berkata...

semuanya bersifatkan duniawi dan riaksemata-mata....

Tanpa Nama berkata...

Hen bag bini gua rm 49 je der..pandai la hidup nak bajet girls!

The Watercolour berkata...

Fesyen ni ikut zaman. Dan inilah dinamakan zaman Jahiliah.

Tanpa Nama berkata...

Setuju dgn entry ni..peringatan jugak buat diriku ini..:)

~sonkimura~

Tanpa Nama berkata...

entry dah macam bagus, malangnya penulis dia terlampao berlagak tahap celaka.

Tanpa Nama berkata...

Ada komen kat atas tulis psl tutup rambut. Tutup aurat kak, bukan tutup rambut. UAI pesan haritu "tak wajib tutup rambut, wajib tutup aurat". Tapi betul lah, sesama kita doa'kan sesama saudara seagama agar memahami dan mengamal Islam secara keseluruhannya. In shaa Allah.

Tanpa Nama berkata...

Ada yg terkonpius nih. Pahamkan betul2 maksud kata2 UAI. Tutup aurat termasuk tutup rambut tapi tutup rambut blum tentu tertutup auratnya. Maksudnya kne paham maksud dan tujuan mnutup aurat.

Tanpa Nama berkata...

Jgn dok tulis meluat tengok orang pakai tudung mcm ne.. Tengok dulu kesalahan diri sendiri baru tegur kesalahan org lain.. Mcm ketam ajar anak cara jalan..

Tuan Kedai berkata...

tudung XL soft awning kat paso malam bangi baru 25rm satu.

Tanpa Nama berkata...

inilah namanya tidak iklas dalam pemaikain tudung...

:)

Tanpa Nama berkata...

guide la. jgn kutuk sgt2. dia nak btudung pn dah baik. free hair ko xnak hentam?

azira berkata...

Bak kata ustaz azhar idrus, di zaman yang penuh dengan fitnah, kemaksiatan..
pakai serkup lebih baik dari tidak memakai tudung
pakai tudung singkat lebih baik dari pakai serkup
pakai tudung menutup dada lebih baik dari tudung yang singkat
menutup aurat dengan sempurna lebih baik dari segalanya..
Tanggungjawab kita mencari hidayah dan berusaha untuk jadi lebih baik dari diri kita yang sebelumnya.
Jangan mencaci orang yang masih belum sempurna, kerana dia mungkin sedang berusaha untuk menjadi lebih sempurna. Mungkin disebabkan cacian kita, pintu hati mereka terus tertutup untuk berubah.

Just my 20cent opinion