November 27, 2012

Kenapa Penjawat Awam Tak Boleh Terlibat Dengan Politik?

Seorang guru agama sementara di Labuan yang dilantik oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mendakwa diberhentikan selepas menghadiri ceramah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut guru tersebut, Qatrun Nada Mohd Latfi, beliau menerima notis pemecatan selepas mendapat panggilan daripada seorang pemimpin Umno tempatan.

Bagaimanapun Qatrun memberitahu, perjanjian yang ditandatanganinya sebelum menjadi guru sambilan ada menyebut bahawa perkhidmatan seseorang guru itu boleh ditamatkan pada bila-bila masa tanpa memberi sebab.

"Saya mendengar ceramah Anwar pada 15 September. Dan selepas itu pada 9 Oktober saya dihubungi oleh seorang pemimpin Umno. Kami berbincang panjang.  Antara yang dia cakapkan ialah saya bekerja dengan kerajaan dan tak perlu terlibat dengan politik.

"Selepas dihubungi pemimpin Umno itu, saya dipanggil pula untuk bermesyuarat bersama penolong pengarah pelajaran JAWI bersama guru besar di sekolah saya mengajar. Dan selepas itu saya ada perjumpaan kali kedua pula di pejabat JAWI.

"Mereka hanya tanya tentang apakah aktiviti luar saya," kata Qatrun ketika dihubungi Malaysiakini.

Qatrun memberitahu lagi, beliau menerima notis pemecatan pada 24 Oktober dan berkuatkuasa 1 Disember ini.

Katanya lagi, rayuan juga telah dibuat kepada JAWI pada 19 November lalu bagi mempertimbangkan tindakan beliau dipecat.

.............

KUALA LUMPUR 25 Nov. - Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan golongan muda supaya jangan menggadaikan masa depan negara dengan membenarkan pembangkang menggagalkan segala usaha yang telah dilakukan kerajaan selama ini.

Perdana Menteri berkata, golongan tersebut khususnya wanita muda tidak harus terpengaruh dengan dakyah politik parti pembangkang yang sering mempertikaikan kebolehan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam mentadbir negara sedangkan negara luar mengiktiraf Malaysia.

............

26 ulasan:

SembangKongkang berkata...

K.O = Be End

nurulachal mamat berkata...

pecat la semua penjawat awam tmask guru2 yg msk BN n bg ucapan berunsur poltik.. apsal x pecat.. bagi adil. nak suh ILMU wat program Berlapang Dada dengan perbezaan.. berat 66 dah..

Tanpa Nama berkata...

Brape banyak guru yg menyokong pr...tp diaorg senyap je...ahli keluarga aku semua cikgu dan semuanya pembangkang...nak pilih parti mana itu hak individu...klu bn selama ni bagus x payah nk paksa rakyat sokong la...dia jd cikgu sbb kelulusan dia,dia bkn harap dari bn/umno utk dapatkan dia kerja.tutup la periuk nasi org...rakyat dah makin bijak menilai...umno/bn skg bkn nk jaga hati rakyat tapi lebih kepada ugutan dan paksaan utk menyokong...sorry la ni bkn zaman 60'an dah...

Tanpa Nama berkata...

aah..kat sekolah aku pon,cikgu2 dh kn warning bab ni..
ni demokrasi abah dia!

Tanpa Nama berkata...

Hahaha ramai cikgu sekarang nak dengar ceramah pembangkang pergi senyap2. Lol itu hak diorang kan.

nadia berkata...

senang crita ramai lagi org2 msia yg bengong & x paham apa itu kerajaan & apa itu parti. & maaf cakap, rata2 yg bengong & benak ni adalah org2 BN. serius... MP2 pun sama naik benak especially MP Sri Gading & MP Pasir salak... 2 MP yg aku rasa nak tempeleng2 kl berhujah! fakta takde tp masih jgk nak berckp. mmg bodoh yg x leh nak ajar... sekian...

Prince of Noob berkata...

saya sudah memilih untuk tidak tacing2 lagi bila parti pilihan saya kalah pilihanraya

btw jom join contest kat sini, sangat mudah dan senang.

namasaya berkata...

Aku tak kata perbuatan kerajaan yang menghalang penjawat dia sokong pembangkang tu betul. mmg itu tidak demokrasi namanya. but rules are rules. and u gotta stand by it la bila dah setuju nak kerja dgn org tu. tak pegi dgr ceramah tak bermakna tak sokong kan. buat la senyap2. they can't control what you believe in,but you can control your action. so pandai makan pandai simpan. kalau dah kene buang keje.. itu consequence nya la, gotta face it la. cuma pesanan aku kepada yg belum kantoi lagi... jgn la sampai kantoi. ini bukan hipokrit. ini namanya mematuhi peraturan. lainla kalau dia direct tulis dlm contract, tidak dibenarkan sokong pembangkang. kalau nak sokong jugak, takyah agree keje dgn org tu. rules nya cuma ckp jgn melibatkan diri kan. bila waktu mengundi, undian anda adalah rahsia (sepatutnya la kan, kalau tak rahsia jugak itu namanya pihak tu la pecah amanah)

Mantot berkata...

Kalau ceramah BN camne? Boleh ke secara terbuka gi ceramah BN?

Ke nak kena sorok2 gak?

Tanpa Nama berkata...

Saya memilih untuk tidak mengundi langsung.


-naida

aslina majid berkata...

Laa, sampai camtu skali? Cuba kalo dia secara tak sengaja stranded kat tempat ceramah sebab, biasalah... Time ceramah ni kdg2 tak pasal2 je leh stranded sbb jem. Nak ilangkan bosan, kuar keta dah alang2 layankan skali ceramah. Tu pun kne bagitau ke? Atau ade org report ni? Gila takdak life la camni... Bkn suka hati ke nak buat apa pun, as long as tak menjahanamkan harta benda awam, tak membahayakan org lain? Salah eh?

plain83 berkata...

sbb penjawat awam dah kena brainwashed kaw2 dalam kursus induksi yg mmg tak de makna langsung...

aku ada member cikgu, ada skali dia gi singgah satu tempat ni utk 'kalih kereta' dia saja, cari tempat nak reverse sat...sekali tu port ceramah politik parti *** utk hari tu (saja nak jadi cerita), pehtu esok tu kat sekolah ada cikgu senior tanya dia "apa hang buat kat ceramah *** tu smalam? ada org report nmpak keta hang keluaq dari tempat tu pukul *.**pm? hang pi join ceramah tu ka?", pehtu dia pon jawab "eh dah aih en.****, saya tumpang kalih keta ja, balik dari pasar malam"...hahaha paranoid gila melayu taksub politik nih...

hanafijaafar berkata...

eh, kalau dia dipecat sebab terlibat dengan politik, macam mana pulak dengan pihak yang pecat dia tu?

bukan ke pihak yang pecat dia tu pun terlibat dengan politik sebab dipengaruhi pemimpin Umno tempatan?

jadi eloklah kalau yang tu pun sekali dipecat.

Tanpa Nama berkata...

mase student dulu, pi ceramah BTN pun ade unsur2 BN..buat xtviti kuarga agkat pun ade unsur2 BN, wat prhimpunan anak2 negeri pn ade unsur2 BN..

saya pilih utk boikot BN.

-ex perwakilan student

saya kawan syakir berkata...

Pada pandangan aku yg tak seberapa ni,andaikata PR menang PRU akan datang atau tiba2 ada parti cap sabun X tiba2 menang majoriti,penjawat awam yang sedia ada akan tetap berkhidmat utk kerajaan,bukan berkhidmat pada parti politik itu semata..kalau mcm tu,bila PR dan tubuhkan kerajaan,so PR ada kuasalah nak pecat penjawat awam yang sokong BN,tak gitu2?

Tanpa Nama berkata...

Sorrylah,nak tanya.Sapa yg bayar gaji penjawat awam?Parti BN ke atau dr duit cukai rakyat?Kalo BN yg byr,of coz lah dia kene ikut rules..

Tanpa Nama berkata...

Silap dia sokong parti lawan :)
Masalah bila berkempen sepanjang tahun.. tak kira BN atau PR..

Semua perwakilan menangd ari rakyat undi dah jadi gomen dapat elaun kerajaan Malaysia.. patut takda la kerajaan BN kerajaan PR.

Mereka semua tu dah jadi Gomen Servant diberi elaun.. untuk mengurus dan memacu pembangunan negara

So just keep your good work and drive Malaysia forward.

Tanpa Nama berkata...

Mmg btol tu...
Totally agree

Tanpa Nama berkata...

Jangan tak mengundi...tak silap ada ustaz ceramah,
Dlm situasi skrg..mengundi adalah wajib...

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

penjawat awam nak berpolitik boleh tapi MESTI BN sahaja dan jgn buat masalah bila berpolitik dgn BN.

Penjawat awam berpolitik dgn pembangkang? NO NO! dtg ceramah pun dah kena buang.

open secret la mantot.

nadia berkata...

kalau status dia tetap aku rasa masih boleh fight kat mahkamah as long as masa gi dgr ceramah tu di luar waktu kerja. pakcik aku dulu bwk ke court & alhamdulillah menang. tp since status dia sementara mcm payah la skit. kl x salah mesti ada klausa yg kata kontrak boleh utk tidak dsmbng atas sbb2 yg x perlu dnyatakan...

Henzy berkata...

Siapa yg tak nak mengundi, bagi saya, tarafnya sama dgn org ygk tak mempunyai hak utk bersuara.

Untuk topik ini, ya, saya pun dah punya pilihan, yang saya pasti adalah pilihan utk cuba memperbaiki kehidupan seluruh rakyat Malaysia. Selepas undi, saya tawakkal.

Anda semua boleh lakukan perubahan. Jgn berdiam diri. Dan jangan jadi bodoh.

Master Yoda berkata...

Hahaha...utusan lingkup,tak pama lagi bn pun lingkup sama...

Mende mcm ni pun bn nak takut...kalau lu dh takut,bgus la,maknanya ramai rakyat dh sedar/nilai...tapi lu stil wat cara zaman 60-an lagi....

So,aku doakan mudah2an ada satu nesan besar tuk bn masa PRU ke 13 lagi2 parti keris sampah tu

Tanpa Nama berkata...

kalu dah cukup senang, nak rasa negara dijajah, nak rasa kemunduran sila kan lah, i sokong dacing

nurulachal mamat berkata...

kita mmg dh lama mundur,, mundur dgn akhlak. mundur dgn kejujuran dlm pentadbiran.. mundur dlm aplikasi pentadbiran mnggunakan al quran dan sunnah.. n kita dh lama dijajah oleh pemikiran org dacing takot melayu hlg n takotkn kemunduran.. n takot utk berhijrah..
takpe sokongla dacing.. xde sape halang.

nurulachal mamat berkata...

ye keep on sokong dacing kita kan demokrasi.
tp kite ni dh lama kena jajah.. jajah mental jajah budaya jajah keroahnian dgn yahudi.. klu pikir kena jajah klu tukar parti utk jd kerajaan bek tapyh wat PILIHAN RAYA.. takot melayu hlg, takot kemunduran tu semua takut hlg kebendaan.. n sanggup hlg nilai keislaman..kita dh lama mundur dlm pentadbiran yg bersih dr rasuah, mundur dlm aplikasi pentadbiran dgn al quran n sunnah, mundur memartabatkn sunnah rasulullah, mundur dlm mnjlankn hukum2 Allah. so xpe skg la dacing.