Julai 12, 2011

Tiada Apa Yang Lebih Kelakar Melainkan Kelakar dan Kelakar Semata-Mata

9hb Julai 2011.Adakah hari ini akan mengubah sejarah Malaysia?Tak tau lagi.Kesan Bersih 1 boleh nampak pada pilihanraya 2008.Kesan Bersih 2? Entah.Aku tak pandai nak meneka perjalanan politik sebab politik ini satu benda yang sangat unpredictable...

Seperti yang aku ada tulis,apa yang kau lalui akan membentuk perspektif kau.Dalam hidup aku...ada beberapa peristiwa yang bentuk pandangan politik aku.

1. Bersih yang first.
2. Rakyat vs Grand Saga dekat Bdr.Mahkota Cheras
3. Demo mansuhkan ISA dekat KLCC
4. Malam Anwar Ibrahim kena tangkap dekat Bukit Aman masa start kes liwat kedua

Kalau kau tak suka Bersih sekalipun dan kau menentang sehabis-habisnya,cuba tanya diri kau balik apasal kau tentang?Sebab kau dengar cakap-cakap orang yang sebut benda yang kau prefer dengar,membuatkan kau rasa perhimpunan Bersih itu suck dick motherfucker...


Tapi mana inisiatif kau nak pegi carik the truth?Setakat melalak bantah tapi duk kat rumah buat apa?Kau bentuk pemikiran kau menggunakan pandangan orang lain...macam mana orang nak respek kau punya view bila kau bantah?Kau bantah Bersih sebab ada orang post pasal biodata Ambiga dan apa yang Ambiga dah buat?Come on....grow up dan grow a brain la.


Pegi la tengok sendiri lepas ni kalau ada lagi.Kalau takut sangat nanti kau kena cop penyokong Bersih....pakai baju tshirt murahan kaler hijau (sebab hijau kontra kuning) dan tulis dekat baju besar2 SAYA SEBENARNYA ANTI BERSIH TAPI SAYA NAK TENGOK AJE APA DIORANG NAK BUAT!Kau takyah pun join Patriot ke Perkasa ke..gi la tengok atas nama kau sorang pun cukup.

Ramai orang Melayu yang macam tu.
Harap orang lain formkan opinion untuk dia.
Supaya dia ada opinion sendiri.

Pegi tengok sendiri dengan mata kau.Pegi tengok sendiri macam mana "riot" Bersih tu yang media duk kata huru-hara.Memang la nampak macam riot...kalau kena kejar dengan FRU konfem la nampak macam riot.Takkan kau nak berdiri tegak sambil bersiul2 macam tak ada apa-apa kalau FRU datang depan kau sambil hayun baton dengan riot shield?Takkan la kau nak duduk setempat dalam bulatan sambil buat stretching macam nak warming up bila kena spray dengan water cannon?Memang la orang ramai akan lari bertempiaran.

The thing is that fakta yang aku berani tulis kat anda bila aku pegi tengok sendiri kes Bandar Mahkota Cheras adalah the media always lie.

Lepas aku pegi dan balik sambil lepak kat McD makan Big Mac,terpasangnya Buletin Utama kat TV...dikatanya penduduk kat situ menimbulkan kekacauan dan huru-hara siap pasang gangster.Tapi apa yang aku nampak dengan mata aku sendiri adalah super kontra kepada apa yang Buletin Utama sedang laporkan.

Sama lah jugak macam kes Bersih first dulu,macam biasa..FRU akan open fire tanpa diprovoke. FRU akan pecah barisan untuk kejar mana-mana penyokong Bersih tanpa ada rasa ragu-ragu langsung.Tapi media kata penyokong Bersih buat riot "sehingga memaksa" FRU bertindak balas.Bullshit.Aku ada situ.FRU tak kena paksa..FRU volunteer nak tembak orang.Mungkin diorang memang suka tengok orang ramai tak boleh bernafas kot?Tapi memang la ada seorang dua penyokong yang panggil FRU anjing,hehehehe.

Kau nak aku buat sumpah dekat masjid ke nak pastikan aku tak tipu?

Kepada golongan-golongan yang membantah ni,cuba kaji balik diri anda dan tanya,"Kenapa aku tak suka perhimpunan Bersih tu?"

Sebab Ambiga?Sebab khutbah kata haram?Sebab Ulama' berwibawa Ustaz Hishamuddin Hussein kata haram?Sebab ada link dengan komunis? Sebab diorang kata nanti kedai semua habis kena pecah?  Sebab nanti peniaga kat situ diganggu? Sebab semua tu ada hidden agenda? Sebab polis jumpa senjata?

Semua tu,bukan apa yang kau alami sendiri kan?Itu adalah pandangan orang lain yang kau ambik sebagai pandangan kau.Grow some balls / breast.Pegi tengok sendiri kalau kau bantah sekalipun.Kemudian, kau nak membantah kau bantah la.At least bantahan kau tu purely datang daripada diri kau sendiri yang dibentuk oleh pengalaman kau sendiri..

Kita boleh hidup berdasarkan sejarah tapi sejarah boleh dimanipulasi,macam kata pepatah barat,history is written by the winner.Apa yang berlaku sekarang ni adalah satu benda yang akan jadi sejarah Malaysia di masa akan datang.Cuba kau bayangkan kalau anak cucu kau tanya kau nanti,"Tok,tok,dulu masa Bersih kedua,atuk sokong yang mana?" Lalu kau jawab,"Atuk tak suka Bersih! Itu semua kapir punya kerja nak pecah belahkan orang Melayu."Cucu kau pun tanya balik,"Atuk pegi tengok masa tu dan memang nampak ada orang kapir nak pecah belahkan orang Melayu masa perhimpunan tu?"

Kau pun jawab,"Tak,atuk tak pegi pun,,,buang masa,atuk baca paper Utusan Malaysia Cu.Dalam tu dia tulis macam tu."Lalu cucu kau pun bersorak kegembiraan."Ye ye atuk aku seorang patriot!Ye ye atuk aku tak sokong Bersih!Ye ye!"

Tapi adakah kau tau dan pasti apa yang kau baca dan dengar tu betul dan fakta?Adakah satu hari nanti kau nak cerita dekat anak cucu kau pengalaman kau yang kau kutip daripada paper yang kau baca aje?

Kita semua ada tanggungjawab untuk passkan kebenaran kepada anak cucu kita..dan kau takkan dapat kebenaran hanya dengan menggunakan pandangan yang kau cedok dari orang lain.Tak kiralah apa yang kau rasa pasal Bersih lepas kau tengok Bersih dengan mata kau sendiri...apa-apa point of view kau adalah the truth pada kau yang orang lain tak mampu nak gugat.

Dan tak kisahlah lepas kau pegi kau makin kuat benci Bersih sekalipun,the most important thing is itu opinion kau yang kau tak malu nak sampaikan dekat keturunan kau.Sebab kau tau,itu benda betul.Mana tau esok2..penyokong-penyokong Bersih tu balik,menyumpah2 Bersih sebab rupanya Bersih ni tujuan dia adalah nak jadikan Ambiga sebagai PM.

Memang akan ada two sides of truth sebab opinion kita akan differ.Tapi jangan jadi orang yang anggap dia dah dapat the truth....padahal dia sendiri tak tau hujung pangkalnya macam mana yang sebenarnya.Experience is the best teacher but you must have the guts to experience it.Gi la tengok sebagai pemerhati bebas lepas ni,tapi jangan la marah aku kalau kau kena kejar dengan FRU sekali dengan penyokong-penyokong Bersih. Itu satu risk yang kau perlu tanggung sebab nampak macam kerajaan is trying their hardest with their "power tools" to make sure orang ramai tak dapat nak berhimpun.


Carilah kebenaran.Kemudian nanti2,cerita dekat anak cucu kau.Biarkan dia pulak gunakan pengalaman kau sebagai guidance untuk dia cari kebenaran.Yang paling penting,bila kau dah jumpa the facts dan the hard truth..pastikan diri anda buat benda yang betul dengan knowledge yang anda dah ada.

Walaupun perhimpunan itu aman sekalipun,itu bukan alasan untuk FRU hold back the attack.
Kau bukak media mainstream kau akan dengar cerita-cerita yang diorang pastikan side pada diorang.Kau bukak blog penyokong Bersih kau akan baca mengenai betapa betulnya perhimpunan Bersih tu.

Agak kecewa aku baca alasan2 orang yang anti Bersih tu..semua pakai alasan yang TV keluarkan.Gi tengok sendiri kalau lepas ni ada lagi.

Apa yang aku nampak daripada video-video yang ada....Bersih kedua ni lagi ganas daripada Bersih pertama dulu.Kau takkan nampak benda-benda tu dengan hanya berpandukan Utusan Malaysia,TV3,RTM...Subscribe channel Al-Jazeera kalau kau tak percaya dengan penulisan blog-blog "sampah" macam blog aku.Tengok berita dalam tu..kaji dan bukak sket kepala hotak kau.Tapi macam biasa....alasan bangsa akan digunakan.Melayu..Melayu..Melayu...

Aku syorkan,kalau kau anti Bersih...pegi tengok sendiri lepas ni.Lepas tu kau nak datang sini dan kutuk perhimpunan tu,kutuk la.

At least kau ada pendirian sendiri.Bukannya pendirian yang dibentuk oleh mulut orang lain atau media massa Kerajaan.

Just know this...Dalam pilihanraya 2008, 55% undi pegi ke BN, 45% pegi ke Pakatan.Makin lama makin banyak benda tipu terjadi akan makin ramai orang yang sedar.Aku sure majoriti pekerja hospital Tung Shin dah sedar sekarang betapa craptastic nya kerajaan dan media Malaysia.

116 ulasan:

Encik Khairi berkata...

Terbaik!

engineer on site! berkata...

untie sy wartawan.. nanti kiter tanya dia.. apa yg sebetolnya :P

cibai berkata...

dulu gua tak ikut blog lu .. bila dah terjumpa gua bangun berdiri .. dengan hormat wa salut lu broo ...

peep berkata...

fru cam sial.. rempuh org bersih, tp dirempuh patriot, x ke sial camtu..

mashi berkata...

ada betulnya..sebab dapat 55% undi saja,undang2 di ubah dari 2/3 majority to simple majority untuk pegang kuasa..

next GE ubah apa pulak??

Cik Bucken berkata...

MANTOT..AKU DH SIAPKAN ENTRY PASAL KESAN PENGHARAMAN KALER KUNING...SATU SAAT ORG TAKOT NK PKAI BJU KUNING TP STILL LEH TUNJUK MELALUI GIGI..

P/S: video 9:50mins aku start menangis..sedih..

D berkata...

En mantot, u freakin read my mind!
Benda pertama sy buat, donlod video tu, adik tanya kenapa, sy jwb, "nak tunjuk anak cucu!"

Org lain yg tak paham, tak tahu, taknak ambik tahu, boleh siap ckp pdn muka kat org yg kene dgn polis masa bersih. Sy sgguh tak faham. Hey, mana akal engkau ha? Mana hati engkau? Lastly, mana iman engkau??

I just don't understand these kind of people....

asdfghjkl berkata...

INI BEST BROOO! dari apa yang aku baca, most people yang tak setuju dgn BERSIH ni diorang kata

1. BERSIH tak bersyukur dengan keamanan negara yang kita ade.
2. melayu tertipu dengan 'agenda' bukan melayu, (which is to me benda ni sama macam teori illuminati - karut!)
3. alasan tak boleh shoping, tak oleh keluar and blabla. (serious wtf?)

dan ini komen aku kepada salah satu blog yang tak sokong BERSIH:

"one more thing, actually bukan melayu sahaja yang pegi turun BERSIH tu, bangsa lain pun ade. aku lebih suka tumpukan kepada MUSLIM dan NON MUSLIM. dan aku betul2 terharu dengan komen NON MUSLIM kat:

http://www.malaysiakini.com/news/169480

please read. bila aku baca, aku rasa rendah diri sebab seolah2 macam mereka yang NON MUSLIM lebih sayangkan Malaysia.

aku hormat pandangan kalian, but please, jangan cakap orang Melayu je turun BERSIH. kalau kau tak pegi please please please dont assume. katakan 20% malays yang turun, 20% chinese yang turun, and 20% indians yang turun, still malays paling ramai sebab total number kita masih ramai.

please, read their comments. aku bukak mata bila baca komen diorang. till then, lets pray for the best Malaysia!

p/s: jom daftar mengundi wahai rakan sebayaku!"

sekian. alhamdulillah aku sedar dari lamunan ini. lets pray for the best. ^^

itu.aku berkata...

terbaek....membuka minda...

itu.aku berkata...

ak nk ambik blh?huhuhu...

Farah berkata...

Letak sekali video Pakcik Tua depan Sogo masa Bersih 2.0.

Walaupun makna nama 'Najib' tu baik, adalah adakah sesiapa yang akan menamakan anaknya dengan nama itu? X(
Tolonglah... mual sungguh lauangan 'Bersih gagal' nya.

Mie berkata...

Mantot,

Tolong jawab pertanyaan ni kejap. Kalau pilihanraya tak dapat nak dijalankan secara telus, macam mana kita nak tukar kerajaan? Macam mana kita nak tahu yang mana lebih banyak penyokong. Alih-alih, BN jugak yang menang. Sakit hati aku nak mengundi macam ni.

i.am.belle berkata...

salam Mantot

terima kasih kau buat entri ni.

aku tgk facebook aku panas hati juga dgn ramai org melayu ni sebok sebarkan note pasal ambiga. seriously racist lepas tu takut-takutkan masyarakat yg melayu diperbodohkan.

mrk yg tak faham Bersih mmg dah kena brainwash dgn tv3suku

ezanoor berkata...

semoga negara kita kekal aman damai seperti dulu walau sesiapapun memerintah... aminnnn...

iamBIG berkata...

arghhhh...aku tensen...aku tensenn....cam mana nk bagi org baca blog ko ni, post yg ni...cam mana??? dh like, dorg bkn nk klik link..nk letak kt post xlepas, panjang sgt...nk letak kt note je la...TANHIAH bro Mantot!! owh lagi satu aku nk tye, mcm mana nk respon kt org yg kata 'berbalik la pada ALLAH, umat ISLAM perlu bersatu' sape2 la, tlong bagi aku jawpn...

Mantot berkata...

takpe.slow-slow..
sampai satu masa nanti..apa2 aje yg diorang buat nak putar belit undian takkan berjaya..sbb undi diorang makin lama makin sket.

Kedah,Penang,Selangor dah menang.Sebab walaupun diorang cuba main kotor,undi2 pos tak dapat nak tutup kekalahan diorang.Perak?Hehehe.Pilhanraya nanti kita tgk camne..Selangor ni makin bertambah pulak bilangan pengundi...gila naikt lebih dr triple kat setengah kawasan.

Satu persoalan yang diorang selalu timbulkan adalah; Kalau kau claim SPR main tipu,kenapa Kelantan tak pernah jatuh dr PAS?

Jawapan dia senang aje;sebab yang undi BN kat Kelantan seciput.Diorang tak mampu nak cover up kekurangan undi tu dgn taktik2 diorang..

mcm dekat Rembau masa Khairy Jamaluddin kalah dulu,mcm dekat Kuala Pilah bila Nafsiah Omar kalah dulu2...tup2 datang undi pos dua tiga beg.Terus menang.

Tapi berapa juta undi pos diorang nak kena sediakan untuk cover up pemimpin famous yang kalah?Sampi satu masa nanti undi pos akan tak cukup...mesti mana2 yang jawatan besar nak ambik undi pos sbg dia punya safety net sebab nak pastikan dia menang...

jadi skrg dia pakai taktik lain.
taktik pengundi klon.
taktik bagi pendatang IC.
taktik persempadanan pilihanraya (gerrymandering)
taktik pengundi hantu
taktik ada org udi dulu utk kau sblm kau dpt mengundi

cuma skrg ni berani ke tidak kita pastikan diorang tak mampu nak buat benda2 tu masa pilihanraya?
FRU akan jaga bas pengundi hantu..ni dah biasa kita nampak.

kita kena pastikan pilihanraya tu adil dulu.
aku tak kisah kau nak pangkah sapa2 (kalau boleh pangkah la Pakatan) tapi selagi ada banyak komplen pasal pilihanraya kita yang SPR pandang sebelah mata buat donno

...kita wajib teruskan Bersih ni.

bukan sbb parti mana2..tapi sebab nak pastikan setiap undian seorang ada nilai dia kepada negara.

Mantot berkata...

Islam tu perlu bersatu sbb bila Islam tu bersatu,FRU yang tembak orang dengan meriam tu takkan buat camtu.Polis2 yang jaga pun bila dia pikir pasal agama dia,dia takkan nak ikut perintah yang mengarahkn kekejaman sbb Tuhan tak pernah suruh kau pukul orang yang tak bersalah.

Bersalah pada hukum negara tak sama dengan bersalah pada hukum Tuhan.Undang2 negara manusia yang tulis....

Bukan setakat Islam....
Mana2 agama semua macamtu.

Kalau semua orang jaga agama dia...takde masalah sebenarnya Malaysia ni tak kira la kau Islam ke Kristian ke Buddhist ke Hindu ke Scientologist ke...

CK berkata...

i cried, and I've changed my mind on my vote...go bersih!

iamBIG berkata...

thanks broo...aku nk copy ayat ko ni...aku akan vote ko klu ko jadi calon nnt...ahahah...seloroh2...=P

slash berkata...

they grow some balls / breast when they are having sex only. how to think maa..

albanaT berkata...

hebat dan mantop post ni.dr segi idea. tp yg xpuas hati boleh pulak makn bigmac. huhu.boikot2 ^-^

mr edz berkata...

jangan undi BN

Master Yoda berkata...

Lu memang superb gile Mantot...Kasi torang dan celik akal sket kwn2 kite ni...Termasuk gua la...Kekdg idea dan hujah lu gua pakai lawan balik kwn2 PATRIOT gua...Hahahaha...

Tanpa Nama berkata...

aku tabik dgn entri ko ni mantot..aku folo blog ko sblm bersih ni lagi.sblm ni aku silent reader je. baru semalam aku share sekeping gmbar di FB aku. gmbar sorunk penokong Bersih yg kena hentam dgn FRU. 4 lawan 1. aku nmpak kejam sgt.ditendang,dipukul oleh FRU.. komen aku satu je,KEJAM. kerana komen dn gambar tu,aku dikecam murtad kerana menyokong Ambiga.. dari sini aku nampak betapa kolot nyer pemikiran kawan2 aku.. Please la,sebelum judge orang, buka pikiran ko. Baca,tengok,teliti dan baru buat pandangan.. jangan bercakap yang boleh mebuatkan orang pandang pemikiran ko rendah.. well done mantot,ko dah buka banyak pandangan dan minda2 org yang tertutup selama ini..

Tanpa Nama berkata...

alif mim nun wau=sarkis???sudin yg kata

1.Bayi Terbuang Yang Kesian
2.Set Permainan Sebenar Angry Bird
3.Kek Sebenar Angry Bird

buruh berkata...

Ada kawan aku, kawan opis.
Mula-mula aku masuk keje opis sini dulu. Dia duk cerita yang dia ni salah sorang pengundi hantu.Aku masa tu tak peduli sangat pasal politik dan aku rasa pembangkang ni saja je tuduh BN pakai pengundi hantu.

Aku tanya dia, apsal ko jadi pengundi hantu?
Dia jawab, "time ni nak nak tolong Melayu. Melayu skarang dah banyak berpecah-belah"

Apa ko dapat?
"Diorang kasi i/c baru, naik bas, ada kasi duit"(aku tak sure berapa, tapi ratus gak la)

Ko gi ngundi kat mana?
"Kat Kelantan"

ok.time tu aku rasa fucked up.kat Kelantan ramai cina sampai melayu boleh kalah? nak tolong melayu? sah-sah sana PAS vs UMNO.

cilaka mamat ni.aku cakap dalam hati.

Al-Pato berkata...

Mantot

ak memg silent reader selama nie dan pmnt no 1 ko(kalah justin bieber)haha.

pnulisan ko terbaek lah mantot, terang jelas dan bkk mata org. ak xboleh blah mlyu yg assobiyah dan ignorant, bdoh mnglahkan lembu....

[AMR]ReenaRawee berkata...

alaa tot.
malu la aQ nak cerita kat cucu aQ.
aQ tak pergi hari tu.
tapi aQ tengok aljazeera.
boleh eh.
:D

Ayyman Rahim berkata...

Aku suka yang ini :

"Tapi mana inisiatif kau nak pegi carik the truth?Setakat melalak bantah tapi duk kat rumah buat apa?Kau bentuk pemikiran kau menggunakan pandangan orang lain...macam mana orang nak respek kau punya view bila kau bantah?Kau bantah Bersih sebab ada orang post pasal biodata Ambiga dan apa yang Ambiga dah buat?Come on....grow up dan grow a brain la."

nn berkata...

paling tak suka orang yang anti BERSIH cakap: dia akan respect pendapat orang yang ada dekat perhimpunan BERSIH punya pendapat sahaja. kalau setakat repost bersihstories and videos tapi tak pergi dia tak respect.

padahal dia tak tengok depan mata boleh pula bagi pendapat anti BERSIH. bias.

:DiDa: berkata...

belum habis baca tp nk komen dulu...well, aku pun mula2 berlagak nak duk tgh2, berkecuali kononya, then aku tgk berita arus perdana tp aku x puas hati lalu aku tgk gambar2 dlm blog & utube plus aku tengok gambar2 yg laki aku amik time tu sbb dia pun ikut sama...terus terang aku rasa aku mcm 'ngok' sbb x ikut serta & x berfikir ke tahap itu sblm ini...aku paling terharu bila tgk 1 vid yg ada sorng ppuan tu jerit " You Hurt u OWN citizens"..whoa..aku sebak & tears fell down by heard that words...

p/s : ada pula yg samakan BERSIH 2.0 dgn 13Mei69...LOLs!

Cik Nad berkata...

Mantot..

Walau saya tak pergi bersih.. Tapi apa yang saya nampak. Memang kekejaman itu dari polis yang nampak menggelabah nak lepaskan tembakan..


Kenapa nak menyembur gas pemedih mata sedangkan mereka hanya berarak?
Kenapa nak sembur water cannon sedangkan mereka tiada buat huru-hara? Berarak je pun..
Kenapa nak pukul, tampar, belati kan orang awan sedangkan mereka tiada senjata apa-apa pun?

Lepas tu semua atas tanggungjwb polis sbb TPM dah pass tugas pada polis soh handle.. Kesian...

Diorg tak ada rasa belas kasihan ke pukul2 org yg tak punya senjata?

dah tak rasa respek kat polis/fru.. lagi benci ada laa..

padahal diorg belajar seni pertahankan diri.. takkan nak halag org awam nak belasah smpi sepak terjang belasah??

haish...

*geleng kepala*

Keladi Masak Lemak berkata...

Cikgu aku msg inbox fb n kata fuck ambiga bla bla ..haha..kata ak x bersyukur dgn MARA (x mrsm)..dia bljr aussie tu..master tu..

buat aku tersenyum jek..sumpah!

Tanpa Nama berkata...

Cik Nad ~~ saya sokong kamu.. yup,mereka terlalu kejam.. bagai hilang respect kepada polis raja dimalaysia PRDM ~~

Tanpa Nama berkata...

suara rakyat ditenggelamkan dengan pelbagai akta...tapi sibuk kat tempat orang laungkan hak asasi..agaknya dari dulu entah berapa bnyak rakyat kena goreng bila timbul pelbagai isu timbul....duit rakyat entah berapa banyak lesap..dengan kempen ke bulan..kapal selam..pastu cover balik naikkan harga minyak..barang2esok anak cucu kita mati la hidup tersepit..

Tubeless berkata...

"Tapi mana inisiatif kau nak pegi carik the truth?Setakat melalak bantah tapi duk kat rumah buat apa?Kau bentuk pemikiran kau menggunakan pandangan orang lain...macam mana orang nak respek kau punya view bila kau bantah?Kau bantah Bersih sebab ada orang post pasal biodata Ambiga dan apa yang Ambiga dah buat?Come on....grow up dan grow a brain la

aku sokong yg nih gak.ramai member2 aku; pelajar@tak yg pendirian camnih....

"aku tak nk ambil thu pasal politik nih, wat serabut jer..."; pastu tgok tv berita psl bersih, bla aku tny jer, rmai ckp bodoh ar dorang nih, buat malu negara jer, buat susah orang ramai"

aku terkilan gak la,tapi ramai yg pendirian cmnih..cmne nk ubah dorang nih..bila aku suruh cari kebenaran,jgn tgk tv&bc pper jer, dorang kt aku xnk ambil kisah la...

eqacashperlala berkata...

the truth that cannot be covered: sedih!

inikah sikap pelindung Malaysia?

btw, nice entry! really open up my eyes and view :)

y--square berkata...

Are you really a Malay? I never expect these kind of words will come out from a Malay writing. Pardon me for my stereotype, I will change my perspective towards Malay from now on ^ ^
I have the same concern that how ppl w/o internet access only judge by reading news from Tv and Paper. With my eyes, I see how different they report from youtube videos.
Another thing I would comment is that I read other articles that they claim BN is just controlling 55% of the chair, but Pakatan has actually more total votes than BN, rakyat prefer Pakatan but the kawasan undi favours BN =(

berkata...

Aku nampak 4 isu yang kau cuba highlight dalam entri ni.

1. orang yang tak setuju dengan Bersih
2. media penipu
3. orang yang tiada pendirian sendiri
4. FRU

Aku bukan anti-Bersih. Cuma aku tak setuju dengan pendekatan yang Bersih bawa. Biar aku terangkan maksud aku.

Bersih ada tuntutan. Dan Bersih pada awalnya cuba berbincang dengan SPR. Tapi sebab tak dapat bincang dalam timeframe yang Bersih sendiri tetapkan, Bersih bypass SPR dan cuba sampaikan tuntutan terus kepada Agong.

Semua tahu, wakil Bersih dah mengadap Agong minggu lepas. Kenapa tak sampaikan tuntutan masa tu? Draf tak siap? Tak dapat street cred kalau sampaikan secara tertutup? Nak tunggu tarikh keramat 9/7 jugak? Agong tak nak terima? Entahlah. Mungkin kau tau.

Yang aku tau, tuntutan tu bukan kepada Agong. Tapi ditujukan pada SPR. Patut bincang dengan SPR. Dan SPR sendiri setuju untuk jumpa dan bincang tuntutan Bersih. Lepas Bersih dah buat demo pun, SPR masih lagi setuju untuk jumpa dan bincang. Apa respon dari Bersih?

Untuk isu kedua tu, aku rasa we should know better than to accept anything at face value. Kata rakyat Malaysia dah makin bijak. Takkan masih lagi makan cerita dongeng yang disuap? Kalau rakyat bijak, mesti tau mana dongeng, mana fakta.

Isu ketiga, kat mana-mana pun ada yang tak ada pendirian. Orang suap, dia telan. Tak berminat nak persoal. Tak berminat nak kunyah dulu sebelum hadam. Kalau idola dia cakap apa sekalipun, dia terus terima sebagai fakta dan cakap "aku setuju 100%". Come on la.

Isu keempat, aku faham kau marah. Aku tak setuju dengan reaksi pihak berkuasa. Jujur, aku rasa tindakan diorang heavy-handed. But what do you expect? Kau harap diorang akan duduk tegak macam British Royal Guards?

You got involved in a street demonstration, going from A to B, and they (FRU) will create a line in between and they will defend their line. They have orders. Mana-mana badan uniform pun, kalau tak ikut arahan akan jadi chaos.

Kau pernah join Bersih 1 dulu. Kau tau yang polis akan tetap serang walaupun kau cakap kau tak provoke. Mimpi apa sampai kau rasa diorang takkan serang lagi masa Bersih 2.0?

A crowd of any size will have that much higher probability of causing chaos. And riot police are trained to appear intimidating and cause fear to disperse and arrest the crowd. Apa tak pernah tengok rancangan Cops kat tv ke?

They are doing their jobs. Aku tak cakap a good job because they obviously could've handle things better.

Tapi, macam aku cakap tadi, what do you expect?

Mantot berkata...

Hopefully this would help..

the Chinese are the victim of that technique call the seperation of voters.This is one of the way the BN is maintaining their power.

It's easy.BN knew Chinese vote are not theirs anymore,right?

So what they would do (normally) is to combine all the Chinese voters together as best as they could into one constituency with a big numbers of voters. (im not sure what's the term for Dewan Undangan Negeri in English..so constituency should be fine)

Then they will create multiple constituency but the majority of the voters there are mostly Malays with less number of total voters compared to the one with the Chinese majority area..

SO,if they lose 1 place because of the Chinese they will still win the state because they will have more constituency won compared to more vote won...

This is how Abdul Taib Mahmud won in Sarawak every time.Eventhough the vote count is balance(it's actually 50-50 in the latest Sarawak GE) he still won because of the small number of voters who give his party the seat needed to form a government.

Look at the number of seats his party won.
It is not balance at all compared to the voting trend.

This is call gerrymandering for those who are wondering.You can read about it as there are many more technique and tactics that can be applied to control voting trend..even the US have banned this as it gives an unfair advantage and unbalanced voting result.

And I am a Malay.. :D
And I am proud of it.

Mantot berkata...

ko,
apa respon drpd Agung?

A.Samad Said sendiri kata Agung benarkan dia datang Istana jumpa Agung nak hantar memorandum masa dia sampai depan pintu istana.

Ada la apa2 yang terjadi yg kita sendiri tak tahu masa perbincangan Bersih dgn Agung tapi apa yang jelas..Agung kata "Gi buat kat stadium..jangan buat atas jalan.."

Jadi,maybe Agung benarkan perhimpunan tu dan Agung setuju untuk accept memorandum tu.Ada sebabnya kenapa Agung tak accept memorandum tu time tu...

Pada aku benda tu simbolik.Ramai2 berarak dari Stadium Merdeka ke Istana dan berkumpul depan Istana ramai2 untuk serah memorandum.

Kalau diorang dah serah masa meeting tu macam mana dengan hasrat orang lain yang nak join sama serahkan benda tu?


Kalau Najib bagi buat kat Stadium Merdeka dan polis bagi permit,aku rasa masalah tu dapat dielakkan.Tapi PM kita ni baghal sket...benda senang dia susahkan.

Kenapa Stadium Merdeka,tanya geng anti Bersih?

Sebab Stadium Merdeka dekat dengan Istana.Kalau nak buat kat Shah Alam..gila kau nak menapak dari Shah Alam ke istana.

Tapi itu andaian aku la apa yang terjadi.
Aku percaya dengan Agung punya mind sbb nampak dia reasonable.

srikandimerah berkata...

well said and salute for you!

didi berkata...

"Tapi mana inisiatif kau nak pegi carik the truth?Setakat melalak bantah tapi duk kat rumah buat apa?Kau bentuk pemikiran kau menggunakan pandangan orang lain...macam mana orang nak respek kau punya view bila kau bantah?Kau bantah Bersih sebab ada orang post pasal biodata Ambiga dan apa yang Ambiga dah buat?Come on....grow up dan grow a brain la


setuju bebenar phrase yang ni mantot. aku geram dengan sesetengah kawan aku yang post sal ambiga & orang2 yang komen pon 2x5 je. percaya mati2 tuntutan bersih ada kaitan dengan tuntutan ambiga masa ifc tu.

siap kutuk pas sbb sokong ambiga, padahal diorang tahu zero pasal bersih.

dan mereka2 mengatakan kami2 yang mnyokong bersih ni tak bersyukur. biasiswa pon kerajaan bagi. kerajaan da bagi kesenangan, keamanan.

deyy, tu dah memang kerja kerajaan, nak pertikai apa lagi. geraamm sgt.sori la tot, luah kat sini plak.hehehe

bak kata imam syafie :

“Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu”.

so, kita biarlah mereka dengan kebodohan mereka.cakap banyak pon xpaham2.

aida berkata...

kalau beginilah cara polis bertindak, rasanya memang dah boleh hantar pergi Palestine tu.

berkata...

Ya, Pak Samad cakap macam tu. Tapi polis tak benarkan. Macam aku cakap, they have orders. Tak patut diorang tengking-tengking Pak Samad & co, tapi diorang dah dapat arahan "None shall pass!". And that's that. Pak Samad abides.

The truth is, tak siapa pun tau apa sebenarnya yang dibincangkan masa hadap Agong. Sebab takde press statement pun dari Istana.

Tapi macam aku cakap dalam komen sebelum ni, Bersih pilih untuk bypass SPR. Bersih cakap ada tuntutan, tapi kenapa tak nak bincang dengan SPR? Kalau SPR tak nak bincang, aku faham la takde alternatif lain selain dari buat demo. Tapi alternatif ada, kenapa tak nak bincang?

Apa penting sangat ke simbolism hantar memorandum ramai-ramai tu? Apa yang sebenarnya Bersih nak capai? Perarakan yang penuh simbolik ke atau peluang untuk capai kesefahaman tentang tuntutan Bersih? What's the ultimate goal of Bersih?

Kalau tuntutan tu mewakili kehendak semua yang join Bersih 2.0, tak kiralah sama ada yang turun KL 9/7 atau yang sokong senyap-senyap dalam hati, apa beza memorandum tu dihantar oleh sorang ke atau 100,000 orang? Yang penting memorandum tu sampai kan?

Najib benarkan buat dalam stadium. Agong tak perkenan Bersih buat perarakan tapi still consider kalau Bersih nak buat dalam stadium. Dalam stadium. Tak ada pun cakap boleh buat perarakan dari stadium ke Istana Negara.

Ke aku dah salah faham lagi skali ni?

Tanpa Nama berkata...

just bookmark ur page as fav. very well said. bro, buatlah solat hajat terbesar di msia yg diketuai oleh TGNA yg bertujuan menginsafkan anak2 muda melayu yg telah dibrainwash oleh gov selama ni. kesian dgn meke ni.

Tanpa Nama berkata...

honestly ko, do u really think this spr fela boleh bawak berbincangke? org yg buta pun bleh nampak yg spr tu umno punya running dog lah. mana ada yg berwibawa. spr ke, sprm ke, pdrm ke, semuanya sama sj. dah terang merang munafik dan assobiyah, takkan org secerdik u tak paham.

we berkata...

aku paham maksud mantot.. dan aku setuju pasal simbolik rakyat tu... kalau cuma wakil yang beri, for sure media kerajaan akan kata pertubuhan bersih ni yang menyalak padahal rakyat jelata tak peduli pun... perhimpunan tu sebagai bukti.. bahawa rakyat bersatu hati mahu buat tuntutan... aku rasa BERSIH dah gunakan segala saluran yang ada tapi takde perubahan... jadi buat tuntutan kepada agong mungkin jalan yang dipilih pada masa kini...

Tanpa Nama berkata...

dulu ak pun pernah kene.. ak tak tau dorg berhimpun utk ape... tp ak pergi sane sebab nak shopping kat sogo... ak kene sembur ngan gas pedih mate tu.. walopun ak jauh n sipi... mmg pedih mate... ak pun kompem lari...

hehehe
kelaka sbb xtau ad berhimpun ape ntah

-sally-

Adlilatun Nur berkata...

well said~

berkata...

Anon 4:08, so what do you have to bring to the table? Ada apa-apa cadangan untuk capai kata putus yang boleh diterima semua?

It's easy to accuse this fella of being that fella's lap dog. Itu tak ada wibawa, ini tak ada kredibiliti.

Fine.

So, what's your suggestion? Stage a coup? Starts a revolution?

Eilda berkata...

rakan2 fb-ku punnnn dok past pasal ambiga & pasal tuntunan IFC dia tue. when i asked apa kaitan dengan bersih? tuntutannya berbeza... she simply said "pemimpinny sama"
nothing i can said but just smile jer la... dah la semua yg mengomen sana sekepala ngan dia...

ada lagi satu kes kat sabah lately...
1.2m PATI layak mengundi
http://www.sabahkini.net/index.php?option=com_content&view=article&id=7778%3A12-juta-pati-layak-mengundi&catid=37%3Apolitik&Itemid=41
wtf??? sbb ni ker proses pemutihan ditangguh???

ni plak komen seorang warga sabah bout the issue...

Kahilin Helena Tulas Bahaya....sia tia tau mcm mana dorang blh mengundi. Ini mungkin yang kita kena kasi tau macam mana yg dorang gelar pengundi hantu. Sia masih percaya lebih banyak dari 1.2juta pati yang layak mengundi. knapa sia cakap begitu? Pengalaman.. dulu sia perbaharui ic lama sia di pj selangor. Punya lama siap..dari anak sia dua sampai anak sia empat baru kluar sia punya ic baru. Sia terlepas satu PRU x dpt mengundi. Terlepas lagi PRU12..yang sedih sekali sia check online sia tiada berdaftar sebagai pengundi..dannnnnn ic lama sia didaftarkan atas nama seorang lelaki (malay) alamat masih kg sia. yang sadisnya di kg sia smua kenal antara satu sama lain, nama tu tidak ujud di kg sia. kamu cuba check onlline ni no.ic lama sia klu masih ada and feedback me - H0436630

bikin sakit hati oooww and bikin takut..maybe my case is just the tip of the ice berg. sia ada print tu the last time I check on line. Patut juga la dorang tuntut BERSIH... sbb memang ada kes baa tu

.tu la sia sedih klu dengar orang kita cakap 'ndak payah ba turun mengundi, banyak lagi orang sudah pi mengundi'. dorang tia sedar apa kesan keatas kita smua, patutnya sudah diberi hak mengundi gunakan lah, jangan sia2kan usaha orang2 sebelum kita yg berjuang utk hak menentukan siapa yg layak memimpin. So kawan2 please tell your relatives, friends etc etc yg layak, next PR pi mengundi jangan harap kana kasi rm baru bergerak. tu taktik lama. annnddd klu kana kasi rm ambil ja, tu duit rakyat juga tu, tapi mengundi pandai2 la kita pakai kebijaksanaan kita masing2.

tatau cam mana nak share blog or specificly THIS POST.
cam yg stated kat atas tadi, like pun org tak click...
kalau bg link, nampak tittle blog pun org tanak baca & said "melayu yg mengutuk melayu, buat apa nak baca"...
sedangkan sendiri SELALU dengan bout DONT judge the book by its cover.
susahlah....
yg tanak tahu mmg tanak la...

iamBIG berkata...

To Eilda...

takpa weih....kawan2 aku pun ramai yg camtu...lama2 dorang akan insaf dan sedar sendiri, macam ape yg terjadi kt bro mantot ni la...ahakz...owh dan kepada pembaca blog ni, tak yah di balas komen2 orang yang tak sehaluan ngan kita...kita berbicara dengan kita2 jer...bila xda sape layan dorg, tau la dorg nak angkat kaki....ehem,ehem..achumm...

Encik Khairi berkata...

Ratus2 orang masuk blog aku hari ni sebab aku komen first kat blog mantot. patut la ramai yg komen 1st!! 2nd!! selama ini.

Gila bagus marketing rupanya. Lupa aku nak tulis ayat menggoda sikit tadi mesti lagi ramai masuk pageview.

Yang duk dgr TV aje tu aku tatau la dia punya fikiran mcm mana. bak kata komen kat saiful islam, tv tu dia punya NLP power gile. mmg sapa tak de ilmu mmg karam la.

Meck berkata...

bagus betul. kawan aku suma macam tu. dok sebok pasal ambiga suma. pastu dok kata aku taktau apa-apa. pastu aku la yang tak pandai. aku sokong bersih sebab pilihanraya adil je. kalau boleh bagi dorang baca kan bagus. aku share pun mesti dorang taknak klik. aku nak jugak suruh dorang explain apahal pemimpin & media tipu padahal video dah ada tunjuk sebaliknya. semua ni aku letak kat blog tapi aku jugak salah aku jugak tak pandai. mereka je lah pandai. ok. i love bersih.

berkata...

"owh dan kepada pembaca blog ni, tak yah di balas komen2 orang yang tak sehaluan ngan kita...kita berbicara dengan kita2 jer"

nice one. well said. setuju 100%. that's how idea propagates. by ignoring those who don't share our opinion. barulah idea-idea suci kita akan sentiasa relevan dan kita akan nampak betul sepanjang masa! LOL

Sang Merah berkata...

"barulah idea-idea suci kita akan sentiasa relevan dan kita akan nampak betul sepanjang masa! LOL"

doesnt dat 1 goes to u too? :P

berkata...

"doesnt dat 1 goes to u too? :P"

semestinya. kecuali kalau kita tidak sehaluan. sebab kita sepatutnya cuma berbicara dengan kita-kita je.

FTS

emceejalanan berkata...

i hope that God bless the man who collapse in starting of 9min clip, and the daughter in hijab too.

Ryurisora berkata...

this best bro... =)

Mohkzani &Sharilbolot Petronas berkata...

Kenapakah kontrak Petronas di bagi hanya kepada anak Mahathir dan Shahril Shamsuddin? Adakah pemimpin UMNO mengizinkan anak Mahathir membolot kontrak Petronas sedangkan EPF adalah pemegang saham kedua2 syarikat. Dimanakah Mohzani Mahathir dapt duit berbilion beli saham jika bukan duit EPF. UMNO patut tetapkan Undang2 perlu supaya kontrak Petronas sepatutnya hanya untuk anak syarikat PNB supaya ramai Melayu dapat kongsi keuntungan oil and gas.
Dalam merger anak syarikat ini CIMB atau Nazir Razak untung lagi. Adakah hairan melayu tak peduli UMNO?

Master Yoda berkata...

ko: lu memang ada point...

Ape yg aku dpt rumuskan:

1. tugas law enforcer just obey the rules even the rule is seems VERY2 stupid to be followed by other people...tugas kene tetap jalan...reason and logic thinking is put aside (khalas tuk tugas2 law enforcer)

2. Tak leh berarak atas jalan, fine..tapi mintak wat kat stadium kene reject pula by people in charge..dan agak pelik Najib ngan Agong kasi wat kat stadium...So, mcm mane?? Org waras pon leh jadi gila kalau nak follow logik ni...

Mantot berkata...

bos suruh pukul orang,pegi pukul...
Tuhan suruh semayang,tak nak dengar..
lagi senang semayang..takyah pakai
tenaga banyak pun...setempat aje.

Takut dgn bos lagi dr takut Tuhan.

Tu lah Malaysia...
Pertahan Government BN above everything.

Ok la.Aku nak gi kerja.
Ciow dulu.Teruskan berdebate.

Malam nanti sambung

Keep Cursing berkata...

Wise words! RESPECT!

Keep Cursing berkata...

Wise words! RESPECT!

Nasihah Nasir berkata...

awesome (*-^)

makcik gayah berkata...

Assalamualaikum,

Saya nak tanya apa jadi dengan pakcik yang sakit tu, hope he's well. Seems like he had a heart attack. Hospital Tung Shen kan dekat je, polis bodoh tengok aje. Nyawa manusia tak de harga sebab pegangan politik. Anyway congrats bro, u opened my eyes and help me to make my stand. Watch out BN, my vote is not for u.

Tanpa Nama berkata...

tugas hakiki bro. nk buat camne. sianla kat kami yg jadi polis dan pegawai media ni (rtm). bkn kehendak kami hendak buat keja camni. kalo buat story betul pun kat news. pasti editor akan edit. kami lagi tersepit. jgn ckp kami kena benti keja. ini memang rezeki kami. sama2 kta doakan yg terbaik utk sume. kalo kerajaan bertukar tangan sekali pun. kami tetap dibawah SPYDP Agong.

p/s ; kami suka ingatan bro tentang promote gajet tu.

hehe berkata...

Ok semua yg terbuku dh terjawab,,,
thx mantot...ko mmg memahami ak..hehe

budakmuda berkata...

come on la. jangan bajet pembangkang betul semua.

tak habis2 nk menangkan pembangkang.

sudahlah, kerajaan atau pembangkang yg pegang, biar allah tentukan.

kita penuhkan dulu surau2, jaga keluarga dan benda2 yg patut dulu.

insya allah rasuah semua tu dlm kalangan pemimpin boleh diatasi. ni ak tngk dlm kalangan rakyat kelantan yg skong pas pun ada gak rasuah.

wallahua`lam.

papagomo berkata...

and yet MANTOT, another conspiracy theory wujud. HAHAHAHA. this link is posted by one of my friend - not into BERSIH.

http://www.papagomo.com/2011/07/ekslusif-konspirasi-pembunuhan-mangsa.html

i cant believe people could bring such theory. *sigh

KiD berkata...

aku dlu pun rasa macam politik ni tak guna.takda apa.tapi bila kerajaan dah lawan hukum islam ,rakyat dah ramai ditindas,aku dah rasa tak boleh nak diam.kemonlah,jangan sibuk nak kata pasal melayu bila kaum sendiri jadi bahan,kita tetap atas pagar lagi.sampai bila?takda manusia baik sangat kat dunia ni.

Tanpa Nama berkata...

Tot, smlm ko ckp citer psl bersih tamat dh, ini ari ade lg..hadui

baik citer psl pompuan ke, yg aku rs kupasan idea ko lebey segar lg bernas..hehe

-wise-

Tanpa Nama berkata...

bro...

aku rase ko patut post video najib berucap la...

tgk link bwh ni...

http://www.youtube.com/watch?v=Dd9slh1Y4Ug&feature=player_embedded

aku rase kalo die sndiri kena tear gas, lebih truk dr 2 lg kot...

pemimpin ke mcm 2...

yg pntg my vote wont goes to BN for sure...

pro-BERSIH

Nurfatin Liyana berkata...

nice entri ever !

salute =)

Master Yoda berkata...

Gua nak sambung lagi:

3. Sampai umur 55/56 thun, law enforcer2 pon pencen...Then, baru le nak terfikit bertaubat...Nak "cuci tgn"...Then, kutuk2 institusi2 yg dia penah keje...Korup la,rasuah la, main pompuan la ape la...Dipaksa undi la ape la...Hahaha...Mcm2 ado...Takpe, ini kitaran idup kebykan law enforcer2...(Aik, lama benor ye nak sedar...)...Nak buat cane, cari makan...Tu le alasan yg paling slalu dgr...Arahan bos overwrite everything...Akal letak kat bwh sel kaki yg terakhir

wootwoot berkata...

malu sangat-sangat jadi rakyat malaysia bila pemimpin kita macam tu.
pemimpin yang di agung-agungkan separuh rakyat malaysia begitu riak bangga diri.
tolong la sedar saudara sekalian.
pemimpin rosak anak buah semua sampah.

KISAH CINTA NASI LEMAK berkata...

sedang berfikirrrrrrrrrrrrrrrr...

KakiKarut berkata...

mana2 polis yg menyakiti rakyat yg tak melawan tu bersedialah kot2 diberi pembalasan terus kat dunia. amin

Malas nak layan berkata...

Aku dok atas pagar.. kenapa ?

Bagi aku dua dua tak betul... kebanyakan fanatik semata2.. kalau korang fanatik govt korang akan bermati2 mengatakan bersih tak betul. Begitu jugak sebaliknya.... alasan aku tersendiri samada korang setuju ker tidak terpulang tapi korang fikirlah.

KENAPA AKU TAK SOKONG GOVT:
1. Kroni
2. Tak ikut Islam
3. Byk yg rasuah dann sebagainya.... korang pun tahu


KENAPA AKU TAK Sokong Pembakang
1. Aku tak pasti kebenaranya... apa yg dia nak... Kalau nak memperjuangkan islam dan melayu aku rasa tak perlu ader PAS DAN KEADILAN. PAS sahaja dah cukup. bagi akulah kalau anwar sanggup tutup keadilan dan masuk PAS aku rasa senang2 nak kalahkan BN. Sebab rakyat tak buta...

tapi kenapa ader 2 parti ? tu korang pikirlah.... bagi aku masing2 masing ader agenda masing2 untuk nak jadi ketua...

Bersih kenapa aku tak peduli bagi aku satu jer... aku akan akan ikut pemimpin menurut alquraan dan sunnah.

WHy ?

Kenapa nak Ambiga jadi leader... napa tak org lain... yes .... korang akan Ambiga dulu tak sama... Tapi aku masih ingat masa aku kecik2 Sekolah agama ustaz ader ajar syarat2

1. Islam...... Ambiga islam ker?
2. Lelaki...... Ambiga bukan lelaki
3. Jujur
4. Amanah dan lain2 lagi


Bagi akulah kalau betul2 tak puas hati ker apa ker byk cara lagi... dunia dah maju tak macam dulu.. internet blog email boleh guna untuk menyampaikan maklumat yg betul.

Korang semua bijak pandai so pikirlah sendiri baik dan buruk jgn jadi fanatik...


Rujuklah pada Al quraan dan Sunnah jgn ikut hati dan perasaan semata2

Berfikiran yg diselubungi oleh sifat kepartian menjadikan manusia itu mudah sesat dari kebenaran. Sebab tu Quran dan dan Sunnah dijadikan panduan.
Kepartian adalah salah satu wadah untuk mempertahankan Islam kerana ini adalah salah satu jalan yg diterima oleh manusia terbanyak. Namun kita tetap berpegang bahawa tiada siapa yg lebih berkuasa daripada sistem yg Allah tetapkan. Kata Ibnu Umar r.a, antara perkara dunia yg dia rasa kerugian ialah tidak membela Saidina Ali r.a ketika berperang dengan Muawiyah r.a.

Antara nasihat ulama yang harus kita amalkan "Dalam beribadat, kita WAJIB ikut ulama tetapi TIDAK WAJIB ikut ulama tertentu sahaja".
Maksudnya, jangan kita jauhkan diri daripada ulama kerana disebabkan pandangan mereka tidak selari dengan pegangan kita. Cintailah ulama, jangan kita menghinanya walaupun dari mana parti mereka. NIAT..... itu antara mereka dengan Allah. Bukan kita yg menilainya.

Umat Islam menjadi lebih hebat apabila boleh bersatu dengan pelbagai mazhab berbanding hanya satu mazhab dan
Umat Islam menjadi lebih hebat apabila boleh bersatu dengan pelbagai pandangan berbanding hanya satu pandangan.

Tanpa Nama berkata...

http://www.papagomo.com/

EmoGiler berkata...

Ada info tak pasal 50 MP Islam yang sokong IFC dulu?

Tanpa Nama berkata...

Najib cakap dengan rosmah macam dalam video tu ke? geli aku...

buruh berkata...

point no 3 Master Yoda memang tepat

Tanpa Nama berkata...

just nk mencelah..

cuba sapa2 yg ada sumber dr jabatan pendaftaran negara tolong check dah brapa ramai PATI yg ditahan di kem2 tahanan (spashly kat Langkawi) yg dh dapat surat beranak @ IC n taraf warganegara..

aku terpikir org2 inilah nant yg akan memangkah BN dlm PRU13 nant.. sbb alasannya senang je.. kau nk dok negara ni nk dapat IC warganegara ni bole je tapi kau kena sokong kerajaan ni la..

aku komen berdasarkan banyak kes yg berlaku lately.. lambakan kemasukan murid2 yg asal nyer bukan warga negara ke sekolah2 di luar bandar n ceruk2 tu.. klu x percaya cuba check la kat mana2 PPD spashly kat pahang, johor n terengganu..

The Ultimate Sense of Me berkata...

please wake up la bro..it doesnt mattr to be opposition..tp jgn smpi apa jua tindakan disokong..we do love the country..we shld be united especially islam dan melayu, to strike out n do rally becoz of the indivdual interest is juz bull shit..SCREAM YOU HUSKY VOICE THRU VOTING BRO..jgn trlalu obsess, obes x pe..hehe

Irshadim berkata...

semua kebabian ini tak akan berlaku sekiranya pihak yang memerintah bagi je protest secara aman, polis standby je la kat tepi.

aku menjangkakan sokongan akan lebih menurun untuk PRU 13 kali ni, sebab paranoid je lebih, buat roadblock apa bagai. lagi orang ramai menyampah.

paling tak boleh blah, peniaga kat jalan tunku abdul rahman RAGE kat dlm berita tv3 sebab rugi tak dpt meniaga sehari. ah, kalau dah cukong tu, cukong jugak lah.

Dell Maxim berkata...

You might be a cursing Malays....but you definitely Right!!!

Here's my salute to u~

And truly Allah's knows best.:)

AkuTakSukePublisiti berkata...

melayu...melayu...melayu..

bersatu..bersatu...bersatu...

ambiga seorang hindu...keling...paria...

bodoh!...

org pertahankan hak sbg rakyat...

ko fokus kat ambiga ape psl?menggelabah..

sape yg atas pagar tuh??

kau da boleh duduk rumah diam2...

kate support islam,bila sedara seislam kau kena bantai tnpa bersalah...ko duduk diam gak..ade tindakan??

no point beb ang taip panjang lebar...

keyboard warrior je semata2!!..

same la cam aku...tp at least,aku xmerapu cam kau...

Ara berkata...

sekarang selangor dah jadi target.lambakkan manusia dari seberang malaysia.bagi banyak peluang kerja kat orang asing n dpt taraf kerakyatan semata2 untuk jadikan mereka pengundi utk kerajaan.sigh..tak boleh ke diorng ni telus siket.kuasa ni ape ade?dunia semate2.pikirlah psl rakyat.aorg luar tepuk tgn tengok malaysia jadi mcm ni.

shfq berkata...

"kalau setakat belajar pun kat ipta, scholarship pun kerajaan bagi, ptptn pun dari kerajaan, xpayah nak menyalak la. bagai melepaskan anjing tersepit betul lah"

itu komen yg aku dapat dari member aku yg kononnya anti-bersih bila aku share video yg fru bantai2 orang. Depa siap kata mmg patut semua yg rally tu kena bantai macam anjing sbb diri sendiri yg berperangai macam anjing. sedih plak aku dengar bila ada orang xde perikemanusiaan camtu.

Xs berkata...

Sama la jugak pada yang percaya bulat2 pasal cincin 24juta rosmah hanya dengan printscreen yg tak tahu dari mana sumbernya. Adakah anda yang key-in details tu semua?

Marz Nafri berkata...

Buat yg dah baca blog mantot ni tapi cam tak bersuluh lagi baca la ni pulak...

http://malaysia-today.net/mtcolumns/letterssurat/41924-someone-did-win-on-july-9th

"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."

"Where the people fear the government you have tyranny. Where the government fears the people you have liberty."

Tanpa Nama berkata...

http://www.facebook.com/notes/naushad-b-noor-ali/panas-fakta-post-mortem-bersih-yang-membuatkan-anwar-rasa-bodoh/10150224452198038

sampai bila nak habis? hehe..

osip berkata...

ko,

tau tak petisyen tu ape? petisyen tu cadangan/bantahan yang diserahkan kat orang yg berkuasa dengan sokongan orang ramai..satu cara nak tunjukkan sokongan melalui kumpul signature..satu cara lagi dgn berkumpul masa penyerahan petisyen..umno kan selalu buat nak serah memorandum/petisyen kat embassy us sebelum ni..ni la yg bersih nak buat...

ko ingat ambiga pg jumpa agong dia ckap "eh mana boleh tunjuk sekarang, tunggu 9 hb nanti la"..agong dah tengok dah 8 demands tu..ambiga dah jelaskan kat agong dah apa yang bersih nak...jadi sebagai pelengkap memorandum/petisyen tu, kena tunjuk berapa ramai yang sokong..jadi dibuat la rally tu..agong suruh berkumpul di stadium instead of on the street..

so sebab tu la petisyen tu diserahkan masa rally, untuk nak tunjuk berapa ramai yg sokong..tak payah tanya soalan2 bodoh kenapa ambiga tak serah masa jumpa agong haritu..geli aku dgr..

izzah j. berkata...

100% sama pendapat! saya perempuan, 22 tahun, bekerja di hospital swasta. memang rancang pergi ke Bersih bukan obses ke mana2 pihak, tapi ingin ada pengalaman "once in a lifetime". history! ya. pelancaran bersih di MCPA jugak pegi sama. tiba 9/7 ajak adik perempuan yg memang bersemangat, ni blog dia www.nurulcakapcakap.blogspot.com dan kawan lelaki sorang.
tak pernah faham kenapa murtad dan bersih dicampur aduk. mungkin mmg adat klasik melayu yg alahai, acah sikit dah gelabah. kau dah tau murtad ni murtad, kau nak murtad jugak buat apa? ko gelabah sawan kenapa? tu yg saya balas bila ada kwn post pasal ambiga & murtad.
bersih adalah bersih. all about election. fair and clean election.
sampai di kl, polis dimana mana. mmg KL bukan mcm KL. gas pemedih mata? sana sini. manusia ramai entah darimana walau sudah roadblocks habis habisan 4 hari sebelum 9/7. KUASA RAKYAT vs KUASA POLIS? ada yg terkorban. hari itu kami akhiri dgn kepuasan yg berbeza. bukan puas mcm baru balik shopping, bukan puas mcm baru makan pizza hut, tapi puas kerana cinta negara. kami lihat bagaimana negara kami bersuara.

Tuhan maha besar, kawan lelaki yg menemani saya & adik sepanjang hari dari jam 8 pagi bersama kami menerima khabar duka, ayahnya meninggal dunia ketika Bersih. kami dalam perjalanan pulang ke shah alam ketika anak arwah menerima panggilan, ayahnya di HKL. lewat ptg itu, saya menerima sms, "ayah dah meninggal". sepi. ini history.

takziah kepada keluarga Allahyarham Baharuddin Ahmad. semoga anak nya, teman rapat kami, muhamad nasrul, tabah, menjadi pengganti ketua keluarga. anak arwah ada melihat video najib 1clown itu, dia begitu terasa hati. namun Tuhan ada. biar Tuhan berkuasa.
salam.

Tanpa Nama berkata...

well said n u open my eyes actually...

sukiman berkata...

salam mantot, syabas dan tahniah diucapkan pada anda kerana usaha anda untuk menarik pemikiran orang ramai ke arah menyokong bersih/PR le.

tapi anda juga sepatutnya tahu bahawa kita manusia dan boleh untuk punyai pendapat sendiri. x kisahlah dari ape sumber yang dia dapat. sebab nya sekiranya kita lihat kepada kejadian tersebut, itu adalah perkara di depan mata dan kita x tahu apa dibelakang nya. bagai tengok air sungai tenang diatas berarus dibawah. kepada bn kita sibuk cari apa perkara tersirat tp bila perkara yg tentang kerajaan x bole lak tengok apa agenda tersirat.

Saya mmg x tengok atau x sertai perhimpunan tersebut, tp FRU tu manusia juga, dia tau yg buat perhimpunan tu org malaysia (melayu, cina, india) ada kat situ. bukan nya dtg dari bangla/siam. x kan takde hati perut.
dilihat plk pada perhimpunan ini, kita semak ini perhimpunan ke perarakan - perhimpunan (berhimpunan di satu tempat) tp yang berlaku adalah kumpulan ini bergerak ke tempat yg tidak dibenarkan. so yg mana betuinya. satu lagi kalau nak ngantor memorandum kepada agung dan nak berhimpun juga, apa salah nya buat kat P Pnang, kedah, selangor dan kelantan. lepas ketua-ketuanya pegi le jumpa agung. kan ke senang, x de sape nak kacau.
ni saja nak buat ka kl, nape, saja nak tunjuk dunia, rakyat malaysia dah x suka kerajaan yang ade, kena ingat bukan semua rakyat malaysia tp hanay sebahagian nya aje.
ok le mantot, klu betui bersih tu betui betui bersih dan ikhlas, teman cabar le weh buat kat negeri2 tadi dan kita tengok jumlah nya. rasa2 x le ramai mana, tu sbb nak juga buat kat kl, bawak semua yang ade kumpul satu tempat nampak le ramai sikit dok.

ok mantot dan rakan seangkatan beliau, kita jgn terlalu emosi. klu betui Piliharaya x telus takkan bn boleh hilang majoriti 2/3 di parlimen. adakah itu hanya taktik untuk tipu rakyat juga.
salam.

Tanpa Nama berkata...

sian kat husni kat belakang,he's good person
mesti tensen kena dengar benda2 cni,teliti his face carefully, read his eyebrow

Tanpa Nama berkata...

Utusan menipu dan media semua berbohong. so, org yg buat cerita kononnya dan yakinnya xkan berlaku kekecohan ni betul ke? atau ada mungkin berbohong jugak kan. org yg berbohong dan x berbohong kita x leh taw melainkan niat dorang. so, menuduh sana berbohong sedangkan diri sendiri belum tentu betul sahihnya. sy boleh ckp, sy pergi pbersih 2, betul, ada kekecohan. dan org yg xde kt situ pon percaya. sy berbohong kn? same goes to you. xyah nk caci org sesama bangsa sangatlah, jgn nk mengutuk org yg seagama sangat. selagi semuanya x terbukti yg perhimpunan 2 aman. kita tgk dlm msa sebulan, aman ke x aman malaysia ni. dan disebabkan apa? sebab org2 yg kononnya yakin dengan keamanan yg dorang buat ni. kononnya laa..

izzat berkata...

bagi aq la, wlpn aq xsokong bersih tpi xslh kalo nk tunjuk anda xsokong kerajaan n tunjuk perasaan, tpi jgn la smpi nak berhimpun smpi semua kedai tutup takut nak berniaga, kan dh tutup rezeki org lain tu and kan bnyk alternatif lain lagi yg bole dibuat, lagipun aq sure sgt.. parti2 politik mane yg pasni menang pun,semua xperfect n kes rasuah akan ade jgak, so xbole ckp jgak kerajaan cmtu cmni lagipun, aq nmpk bersih ni kena api2 dgn bangsa lain, tpi org melayu sendiri jgak yg terkena, tgk org india dgn cina ramai ke? aq tgk org melayu je yg ramai, ingt ni negara melayu, pihak2 luar nak sgt org melayu jatuh kt negara sendiri supaya diorang bole amik alih tampuk pemerintahan, aq xnak malaysia jdi mcm singapore skrg, smpi org melayu pun dh jdi mcm pendatang je aq tgk,sekian.

atas Pagar... berkata...

Buat AKU TAK SUKA PUBLISITI...


gua tak tahu lu Islam or not... Tapi masud gua.... apa yg gua taip panjang2 cuma nak mengatakan kita wajib kembali Alquraan and sunnah... Itu ajaran betul..... ideologi ikut akal fikiran tak semua betul... Tapi kalau bukan islam maybe tak paham laaa kot... itu gua tak leh salahkan... Betul gua tgk dalam blog2 org islam kena pukul gua sedih..... so lepas ni apa nak buat... kumpul lagi ramai tander protes.... and lagi ramai yang kena pukul..... itu yg lu nak ker....

n.hisham79 berkata...

Salam Mantot
Isi topik ko best..aku suke..ape yg ko cakap sangat make sense...aku selalu gak baca posting ko..tp yg ni buat kan aku nak komen sket..

aku agree, FRU+polis+gomen macam gampang...diorang memang taknak kite unite and they will play the same lame tune yg rally ni HARRROOMMMM!!! nak huru hara kan negara..bla..bla..bla..the best part was when Najib says that *there is no PHYSICAL contact between the protestor (??) against the police*...seriously...WTF????!!!!

TAPI...despite all this Hoo-Ha's..aku terpikir sumthing else..

BERSIH 2.0 main objective was to handover the memorandum to the King..what is the memorandum..tak payah citer la, kite semua dah tau..to simplify my thoughts, aku pakai bullet point la ehh..

* before the rally, geng BERSIH 2.0 dah ngadap the King..kenapa diorang tak bagi je memorandum tu? to the King?

* POLIS+FRU cilaka..BERSIH 2.0 tau benda ni..even everybody know about this..so kenapa nak buat gak rally ni kalau tau (which aku rasa BERSIH tau) yg memo diorang tu will never reach to the King...adakah sebab nak tunjuk yg kite memang tak suka dgn current gomen?? YES..aku pun sangat tak suka dgn current gomen..but indirectly, objektif BERSIH 2.0 dah lari..sbb aku rasa mcm this rally sebenarnye is more to nak tunjuk that we are united against the gomen, instead of handing over the memorandum..so why don't we call this rally as *KAMI ANTI NAJIB+ROSMAH GEMOK+BN*

* Despite all this things..ko rasa SPR nak entertain ke memo tu?? FUCK!!! i seriously doubt yg SPR akan buat ape2 pasal benda ni..and aku still doubt that PR akan march to Putrajaya cums next GE..reason why aku cakap macam ni?? as mentioned earlier, aku mmg sgt menyampah dgn current gomen..and what irritates me more is that, ko buat la BERSIH 500GB sekali pun..aku doubt PR akan run the country..SEBAB our system is so FUCKED UP!!!! and those mothafukka can easily manipulate the GE's result, by what means?? you know better lah kan??

* dan ini benda paling PENTING pada aku..SANGAT-SANGAT PENTING...WHAT WILL THE KING DO ABOUT THIS??? He has the internet, he can easily click youtube and perhaps cursing malay as well (lucky u!!)..BUT WHAT WILL HE DO??? and I give u my answer for u to decide...
a) main lumba kuda endurance
b) main kapal layar kat t'ganu
c) tempeleng najib 18 kali and reform SPR...

what would it be???

KITA semua nakkan better M'sia..tp lepas 53yrs(???)...kite still kena kencing dgn gomen..penat bro..

nota kaki: aku tak pergi pun BERSIH 2.0..tapi in a plain words, aku tak suka gomen skrg and most important...ROSMAH sucks!!!!

Master Yoda berkata...

"satu lagi kalau nak ngantor memorandum kepada agung dan nak berhimpun juga, apa salah nya buat kat P Pnang, kedah, selangor dan kelantan. lepas ketua-ketuanya pegi le jumpa agung. kan ke senang, x de sape nak kacau."

bukan sama saja ke kat mane2 pon, konfem ada polis wat roadblock...lagi la kat negeri lain...mau terkejut besar org2 kat sane...at least kat KL ni, org2 sini dah TERBIASA ngan jem...

Utk mereka2 yang tak bape gemar BERSIH ni,alasan2 mereka:

1. tak dpt nak kuar jln2 gi shopping kt shopping complex/tak dpt nak beriadah ujung minggu/tak dpt kuar ngan awek@balak/tak dpt gi kenduri kahwin dgn ANGGAPAN: perhimpunan besar2 KONFEM ada riot/kekacauan psl dah tgk mcm2 yg terjadi kat Mesir, Libya dan Indon kt TV.Dah ada mindsetting mcm tu siap2 kat atas kepala..By the way, fine...Of course, security 1st...Gua setuju

NAMUN, gua gi HOME DECO expo kat PWTC Ahad lepas (10 Julai 2011), gua usya2 la naik keter ngan org umah gua kat area KL, takde satu keping kaca pon pecah, takde plak yg terbakar utk kedai2 yang dilalui dek protestor2

2. beranggapan negara ni dah memang cukup aman dan damai..Tak perlu la nak bising2 itu ini..Gov tau le nak bikin keje diorg and bla bla bla..Gov dah wat terbaik utk kite..Takde tipu2 punye...

BUT bile dah terkene kat btg hidung masing2, ape kata korg:

a) "Kalau ko berurusan ngan gov atau agensi2 gov, memang lembap giler beb"
b) "Birokrasi melampau, tolak komplen kita kat org sana, tolak kat org sini, letih le camni"
c) "Aik, belum pukul 5 ptg, tapi kaunter dah tutup, penat aku dtg jauh2 nak berurusan..."
d) "Anak gua dpt 11 A+ tak dpt scholarship pon, tapi anak si polan tu dapat 2 A je, dpt plak, haish, konfem ler ade org dalam"

[Situasi a) sampai d) ni, keluhan yang takde kene mengene ngan pilihan raya, hahaha, saje je melalut]

e) "Eh, umur dah 100++ pon stil ada lagi nama kat dlm senarai daftar,Alhamdulillah, syukur, ALLAH bagi umur pjg..." Kalau si polan ni dah meninggal??? Sape plak yg tukang undi kan dia??

f) "Gua daftar tuk undi kat DUN A, tapi nape gua semak, gua kene undi kat DUN B??"

g) Pegawai A berkata "Prebet, ni kertas undi hangpa, ok...!!!Nampak tak??"
Prebet B "Nampak,tuan..."
Pegawai A pon balas "Okay, hangpa boleh keluar..."
Prebet B berkata dlm hati sambil terpinga-pinga "Aik, tunjuk kertas undi je, abis tu, gua tak yah pangkah ke??"

[Situasi e) sampai g) ni ialah antara kisah2 yang gua dpt dr internet dan ada jua disampaikan secara lisan oleh kenalan2 gua]

So, perlukah ELECTION'S REFORM??? Ape barang!!!! Ape kes memekik ke hulu ke hilir kat tgh KL tu...Situasi e) sampai g) ni hanya kes2 kecil...Yg penting, KETUANAN MELAYU kene pertahankan...Situasi e) sampai g) ni boleh je abaikan,makcik & pakcik kat FELDA tak ambik port sgt..Apa ada hal?? Yang penting, kasi idup Ketuanan MELAYU...Kalau tak, most of MELAYU-ISLAM akan diKRISTIANkan...(Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah, uhuk uhuk, kah kah kah kah)

AkuTakSukePublisiti berkata...

atas pagar..

u didnt get my poin...

aku mengaku aku orang islam...

mslhny, ko mcm slh tmpt,mengikut al-quran and sunnah..mmg btul, so klu dsbbkan bersih ni pengerusi ambiga..trus kate org yg ikut bersih ni x ikut al-quran yg sunnah?..

ko kate ko ikut pemimpin yg ikut al-quran n sunnah...sape pemimpin ang,realityny kat m'sia nie??nk kate PM ikut al-quran n sunnah??...ermmmmmm...ok,aku thn gelak... :)

n poin aku yg umat islam tu kena bantai mase bersih...n ble ko ckp ko sedih org2 islam kena bantai dlm blog?WHAT?sah ko hanya keyboard warrior...hahahahahahahaha.....tergelak gak aku...

nah Keyboard Warrior..bace nie dulu..bace tau!..


http://nikabduh.wordpress.com/2011/07/08/bersih-2-0-mengapa-ambiga/

=)

p/s;aku xske pn hentam orang islam..aku respek..tp sometimes org berkomen xkena tmptnye..=)

p/s;aku xsokong ambiga pn..aku sokong org islam yg pergi atas kerelaan menuntut hak sbg seorang rakyat,n alhamdulillah,dalam huru hara yg dibuat pihak berkuasa,org islam ttp dapat menunjukkan nilai2 murni menolong manusia yg bukan islam..=)

islam agama ku berkata...

Ambiga, peguam yg bela murtad, kini ketua BERSIH. B-berkumpullah E-engkau R-ramai2 S-sehingga I-Islam H-hancur

islam agama ku berkata...

astagfirullahalzaim....sriap hari sy berdoa spya org2 islam dluar sana tidak mudah terpengaruh dengn ambiga si dajjal dan memahami islam sedalam2nya..

Tanpa Nama berkata...

Nampak sgt ko ni jenis org yg suka bertindak tanpa berilmu dlu.. dah termasuk perangkap bru nak ada akai.. pikir dlu sblm nak gerak kete, ni org mcm ko dinding kat depan pun nak main rempuh jer.. experience apa ada guna? bnda dah jd, negara dah tergadai, semua dah terlambat, ko nak tersenyum2 jela eh time tu?

PELiK berkata...

"please lah..tlg la org islam bersatu..tak elok gaduh2.."

orang suka guna ayat ini tapi tak suka bagi solusi.bagaimana ingin bersatu? perhimpunan bersih ini menyatukan rakyat malaysia maka perhimpunan ini adalah satu solusi. bagi korang yg atas pagar, yg mintak suruh bersatu, sila, sila, sila ,sila, SILA, SILA bagi penyelesaiannya. aku tanya korang, jika ada org ajak kau pergi makan, mesti kau akan tanya nak makan katne betul tak? situasi sekarang sama mcm yg korang mintak. korang mintak makan (bersatu) tapi korang tak cakap nak makan kat mana (penyelesaian).

Mommy Fara berkata...

aku akan turun perhimpunan BERSIH kalau tambah lagi satu objektif...

1 - membersihkan seme hak istimewa bangsa lain selain melayu.

klu perjuangan tu hanya utk bangsa aku, aku akan turun. ini janji aku. tapi klu bersekongkol dgn bangsa lain, maaf...aku tolak mentah-mentah.

aku tak suka kerajaan. aku benci dap. aku malu dgn pkr. aku sedih dgn pas.

tp aku kene memilih. yg penting, aku nak melayu saja.....

Tanpa Nama berkata...

konpem aku berada dalam masyarakat jahiliyah sakarang ni....

lala berkata...

baca di sini la wahai org2 emo...

http://novandri.blogspot.com/2011/07/eksklusif-lagi-kejijikan-portal.html

ini pula pasal pemimpin kebanggaan ramai..

http://noorhasilahismail.blogspot.com/2011/05/anwar-beraja-dihati-bersultan-di-mata.html

http://noorhasilahismail.blogspot.com/2011/04/anwar-nak-perlekeh-wartawan-gali-lubang.html

http://noorhasilahismail.blogspot.com/2011/04/anwar-perangkap-diri-sendiri.html

http://noorhasilahismail.blogspot.com/2011/03/mana-anwar-pada-1023-hingga-1045-mlm.html

pasal nik aziz..

http://kickdefella.wordpress.com/2011/07/18/ancaman-nik-aziz-lebih-bahaya-dari-ancaman-komunis/#comments

bnyk lg sebenarnya.. BN pn sama gak.. semua party ader men kotor... jgn anggap party yg korang sokong nih bersih sgt2... masing2 ader pro n cons... terima ngan mata terbuka.. jgn klau sokong satu party.. apa2 hal buruk pn x bleh nk terima.. gilerrr sungguh

Tanpa Nama berkata...

ko nie liberal ke bro??aku tgk ko punye artikel memang tahap luar fikiran la..tahniah beb..macam celaka je ko..skeptical minded..

square2 berkata...

Blogger y--square said...

Are you really a Malay? I never expect these kind of words will come out from a Malay writing. Pardon me for my stereotype, I will change my perspective towards Malay from now on ^ ^

Mantot is a stupid non praying malay. He is a just makan gaji so he is angry with other successful malays and thinks if he suppports the Chinese, they will give him contracts. Best of luck to him as the Chinese in Selangor bolot everything in PKNS haha.

Mantot is a parasite Malay like PAS. While UMNO fights the British he prays towards the Christian. yeah his not malay. he is stupid.

berhala berkata...

i.am.belle said...

salam Mantot

terima kasih kau buat entri ni.

aku tgk facebook aku panas hati juga dgn ramai org melayu ni sebok sebarkan note pasal ambiga. seriously racist lepas tu takut-takutkan masyarakat yg melayu diperbodohkan.

mrk yg tak faham Bersih mmg dah kena brainwash dgn tv3suku"

Memang Belle ko bodoh. Sebab Ambiga sembah berhala. Berhala itu menyekutukan Tuhan. Dosa besar, sangat besar tak boleh diampunkan dalam Islam.

Ko pakai tudung. Takde pun dalam quran. Ko sokong berhala Hindu. Jadi bukan ko Melayu bodoh?

Ko tahu kat India masjib babrik tu, orang Hindu robohkan kerana kononnya disitu kuil Hindu mereka pada zaman Akbar Khan.

Itulah melayu ngok macam kau yang kena permainkan dengan Hindu.

Anna kirana berkata...

Bagi sya tiada yang lebih bersih melainkan mempunyai sekeping hati yang telus dan bersih..
Bersihkah perjuangan kita kalau di setai dengan makian?
Bersihkan perjuangan untuk membersihkan SPR kalu diri sendiri tidak tahu apa yang sebenarnya di perjuangkan?
Bersihkan kita jika ada yang tersakiti dengan perbuatan kita?..
Kenapa perlu berdemostrasi jika bermusyawarah adalah jalan yang terbaik?
matlamat tidak pernah menghalalkan cara...
nasihat saja, kaji dahulu bagaimana sejarah kemerdekaan kita, kita merdeka atas satu perjanjian yang telah dibuat oleh pemipimpin terdahulu dgn pihak yang memberi kita kemedekaan (british)
Terlalu banyak yang kita tidak tahu sebenarnya..kalau nak tahu lebih lanjut, pergi tanya ahli sejarah, mungkin saudara akan kata buat apa nak tahu sejarah, itu kan cerita lama... tapi saudara kena ingat terjadinya hari ini adalah disebabkan adanya hari kelmarin...
kebanyakan org sekarang hanya pandai cakap tak berdasarkan fakta..so pergilah kaji, saudara akan tahu mengapa sistem demokrasi negara kita seperti ini...jangan salahkan kerajaan semata-mata sebab mereka hanya menyambung corak pemerintahan terdahulu...untuk mengubah semua itu beukan mengambil masa yang singkat kerana kita telah dijajah hampir 400 tahun, adalah mustahil jika kita ingin mengubahnya dalam masa setengah abad sahaja... so, kita kena membina tamadun kita sendiri.. dan satu langkah untuk membina tamadun adalah dengan mempunyai ilmu yang cukup tiggi... jadi kitala yang sepatutnya bertanggungjawab dan menuntut seberapa byak ilmu untuk membina tamadun kita... jangan asyik mendengar dan menurut... jadila pendengar yang berfikir..

nasihat saya..
jangan terlalu taksub dengan satu pihak, sehinggakan menghina pihak yang lain... Allah memberikan kita anugerah terbesar yakni akal...
so sama2 la kita berfikir dgn akal dan hati (syaratnya hati mesti bersih)

Wallahualam