Julai 06, 2011

BERSIH 04 : Mentaliti Inilah Yang Membuatkan Orang Melayu Jadi Bahan Kelakar


Adakah orang Melayu memang pak turut seperti apa yang dicadangkan dalam akhbar Sinar Harian ni?Sori gambar tak jelas,aku tangkap pakai kamera fon.
Sokong siapa saja asalkan dia BN?Come on..

Ini politik orang dulu2.Politik lama zaman dulu.

Kita takkan berubah kalau pemimpin kita berfikiran macam ni dan
kita ikut membuta tuli.Macam mana nak sokong BN
kalau otak Timbalan Ketua UMNO macam ni?

Politik sempit.

77 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

janji bn...x kira la india melayu cina....tp parti msing2 dok promote undi ikot bangsa

Sang Merah

Tanpa Nama berkata...

seriusssss......s*it

aina berkata...

desperate

lonely rodeo berkata...

sokong aina pasal bab desperate 2..
abg mantot..buh la link amek mana pic/artikel dll..maksud saya bukan dr blog,tapi dari sumber yang sah..senang seket nak tgk..trimas

sesegar berkata...

wtf,kiamat la dunia kalau percaya

Adlilatun Nur berkata...

Huhuhu...

TheBentPencil berkata...

sama je la macam puak2 PAS kelantan yang terpaksa pangkah PAS, kalau tak nanti takde sapa nak uruskan jenazah bila mati.

sama gak dengan India yg pangkah parti orang India tertentu kerana dari kasta lain.

serta orang cina yg pangkah parti teretnu sebab dia keturunan lain.


same, same attitude.

Mantot berkata...

aa..aku takde reference.

ni aku snap dr paper sinar harian bertarikh 3 Jun 2011 page 16...aku takde scanner.

berkata...

kalau Harakah/Suara Keadilan keluarkan berita macam ni, mintak pembaca sokong siapa saja calon PR dalam PRU akan datang, kau kritik tak Tot?

SiHabla berkata...

Keburukan BN dh bnyk yg ditulis. Memang bnyk yang betul pun. So, kita tengok option yang ada.

Mula2 gabung dgn bukan Islam kafir, lepas tu diri sendiri gabung dgn bkn Islam, lepas tu siapa "tolak" negara Islam kafir, lepas tu diri sendiri "tolak" negara Islam sebab nk ikut yang satu lagi. Ini namanya takde pendirian. Boleh ke pusing2 agama mcm ni? Kalau dgn dasar asas boleh buat suka hati, yg lain apa lagi.

Dah tu sorang lagi hampir pasti tak bermoral. (Tk boleh ckp bnyk sebab belum bicara). Buat pemilihan parti sendiri pun baling2 kerusi tudung org lain tak "bersih", walhal duduk dalam satu parti yang memperjuangkan "bersih/adil".

Satu lagi geng, dulu kata chief parti yg satu lagi tu buat xxx, sekarang dah tak, infact boleh sokong pulak orang tu. Nampak sgt sokong sebab nak dpt undi. Bila dah dapat undi dia akan dedahkan keburukan org tu supaya dia jatuh dan mereka naik. Multi-racial party? Ye ke?

Kalau mereka ni naik, arak haramkan? Dah naik dah kt Selangor, Carlsberg still bukak. Dulu kata nak tutup. Tutup judi? Perangi masaalah sosial? Nampaknya kat Penang n Selangor masih sama je sosialnya. Mereka nak turunkan gaji diri sendiri? Susah nak percaya.

Jadi guane? Mereka ni offer a better deal? Antara 3 pihak ni sape yang akan untung dimasa depan? Tukang pecahkan botol arak ke, tukang sokong peminum arak?

Jadi, betul kata Mantot, jangan sokong buta, sokong dengan pertimbangan matang.

Klu kita dgr media kerajaan saja memang tk terbuka minda, perlu dgr media alternatif, tapi patut ke kita dgr media alternatif saja tapi tk dgr media kerajaan?

Mantot berkata...

kalau Harakah keluar berita "kami akan letakkan seekor kambing sebagai calon PAS di Paroi dan pengikut PAS mesti pangkah.."

bodohla sapa yang ikut pangkah kambing tu masa pilihanraya.

berkata...

dalam PRU lepas, sama macam BN jugak, PR ada je letak calon kambing hitam. ada yang menang. undi popular. contoh: juruvideo amatur yang tak reti cakap melayu tu.

kesimpulannya, pengundi memang bodoh ke Tot? harap-harap kawasan kau takde calon kambing.

Mantot berkata...

mungkin orang kita mmg bodoh..

entahla.tempat aku smlm ada upacara,tapi org BN yang anjur.Sini kawasan PAS.

Penganjur orang BN jemput bekas ADUN BN yang kalah.tapi tak jemput ADUN sekarang.

sama la jugak kalau orang PAS kat kampung aku,tak nak semayang sekali dgn orang BN.

Bodoh diorang ni.
Tak nak berkawan semata2 sbb politik.

Tanpa Nama berkata...

alaa kō, tak cuba tak tahu. bak kata mantot dalam entry dulu2 kita kena cuba baru kita tahu kerajaan baru berkesan ke tak. kalau tak berkesan kita pangkah la mende lain pulak. ini lah demokrasi :)

-didi-

juz me as double d :) berkata...

salam mantot & semua pembaca

apa yg dikata oleh "si habla" ada benarnya.

"Klu kita dgr media kerajaan saja memang tk terbuka minda, perlu dgr media alternatif, tapi patut ke kita dgr media alternatif saja tapi tk dgr media kerajaan?"


nasihat saya lah,
jgn jd ibarat pepatah :
"dah terhantuk; baru nk terngadah"

terlambat nnt. skrg tgh senang dan aman damai Allah bg mcm2 nikmat xnk bersykur. boleh nk blame sana blame sini. yg dh brjasa pun dipertaikan. yg blum bjasa diagungkan. konon nk sesuatu yg baru. konon bkn zaman dlu. zaman moden. otak kontemporari. hurm ntahlah. sedih tgk pecah belah msyarakat.


ingt peribahasa :
"sekali dh tergadai xkn dpt ptah balik. begitulah negara"
jgn menentang ikut suka. bersatu lah semua..


fikirkan. ye. :) salam.

berkata...

mungkin aku nasib baik kot. kawasan aku orang BN dengan orang PAS tak ramai yang macam tu. ada, tapi terpencil.

makan semeja, solat satu saf, undi lain-lain. takde nak gaduh pun. sekarang susah nak cari yang macam tu.

bila environment setempat macam ni, baru pengundi boleh buat keputusan rasional. undi berdasarkan prestasi dan trek record calon. bukan atas parti.

Mantot berkata...

cik juz me double d,
abis tu nak pilih sapa kalau takut dah terhantuk baru nak mengadah?

ps - pls jgn jawab "tepuk dada tanya selera.."

Golf berkata...

Bro, aku nak pangkah bukan BN kali ni. Ada gak golongan senior tanya aku. Kalau PKR menjadi kerajaan nanti, ada potensi tak diorang manipulate SPR supaya BN takkan menang selama2nya? (Sama seperti BN berkuasa terhadap SPR skrg). Tolong jawabkan untuk senior aku nih. Thanks.

Mantot berkata...

org takde agama moral dia lagi bagus dr pemimpin kita...taknak perubahan?

terpulang laa....

kau boleh cerita psl benda ni kat geng2 senior.mesti diorang akan kata,"CES,PENJAJAH!TAK HINGIN AKU DENGAR!"

tapi comparekan la dgn work ethic pemimpin kita...

TOKYO: Japan’s minister in charge of disaster reconstruction said Tuesday he would resign after just a week in the post, dealing a fresh blow to embattled Prime Minister Naoto Kan.

Ryu Matsumoto, 60, appointed only last Monday, met with Kan early Tuesday before telling journalists that he had decided to step down after making scathing remarks in televised meetings with governors of the areas hit by a massive earthquake and tsunami on March 11.

As he came out of Kan’s office, he was met by a horde of journalists, who asked if he was set to step down. Matsumoto said, “Yes”, according to several major media.

The veteran lawmaker has faced heavy criticism after he met the governors of hard-hit Miyagi and Iwate prefectures over the weekend and made various remarks that were regarded as arrogant and offensive.

Matsumoto told Iwate governor Takuya Tasso that the government “will help areas that offer ideas but will not help those without. I want you to work with that kind of resolve.”

In a separate meeting, the minister refused to shake hands with Miyagi governor Yoshihiro Murai, who appeared a few minutes late.

“You came in late. When a guest comes, you have to be here first before you call in your guest to the room,” he told the 50-year-old governor, who once served in Japan’s military.

“The Self Defense Force does that because they understand the young must honour their elders. Do you understand? Work hard,” he said in the televised meeting.

SiHabla berkata...

Benda lama tak semestinya tak baik. Benda baru tak semestinya baik. Yg betul tak kira la idea lama ke baru, tapi keputusan/idea berdasarkan AlQuran dan Sunnah.

"Org takde agama moral lg bagus dr pemimpin kita."

- Ada betul ni, tapi aku rasa tambah "Sesetengah atau kebanyakkan" kat awal ayat. Ni apply kat semua pemimpin Islam tk kira parti sbb yg setakat ni nampaknya, mcm sama je.

Aku tk pernah lagi dengar MP mana2 part pon letak jawatan sebab buat silap. Tp, kena ingat, org takde agama pun ada bnyk jahatnya tk boleh sama nilai dgn org beriman.

“Akan dilantik para pemimpin yang kamu setujui (kebaikan sebahagian perbuatan mereka) dan kamu akan membantah (kejahatan sebahagian perbuatan mereka). Sesiapa yang membenci (perbuatan munkar) maka dia terlepas (dari dosa), sesiapa yang membantah maka dia selamat (dari dosa), namun (yang berdosa) sesiapa yang redha dan menuruti (perbuatan munkar)”. Sahabah bertanya: “Tidakkah boleh kami perangi mereka?” Jawab baginda: “Tidak! selagi mana mereka bersolat”(Riwayat Muslim).

Mereka tak solat? Tak elok main tuduh2.

Dalam kes kita ni aku nampak, kita ni nak buat kebaikan cara Islam, tapi akhirnya org Islam yang tunduk ikut cara bukan Islam, ini aku rasa tak sesuai sebab objektif Islam tak tercapai langsung. Yg tercapai objektif mereka.

Cuba korang baca blog org pakatan yang bukan Islam. Teliti betul2 mentaliti mereka. Mereka ni jenis yang akan patuh/sayangkan Islam ke? Layak ke mereka jadi kawan kita? Patut ke kita berpakat dgn mereka? Agaknya klu kita tanya arwah Ust Fadzil Nor dulu, apa dia jawab?

Bandingkan dgn org bukan Islam yang menyokong BN agaknya ada beza tak? Aku rasa mmg ada beza.

Kita buang semuanya semata-mata nak tumbangkan BN dan kemudian kita pulak kena ikut telunjuk mereka?

Aku tk nampak untungnya kat sini selain dari dapat buat kerajaan pakatan yang kemungkinan besar akhirnya akan jadi kelam kabut sebab masing-masing lain2 haluan. Kalau tgk percaturan mereka skrng ni, aku rasa org Islam yang akan rugi.

Mantot berkata...

kau tulis panjang lebar tu sbb kau yakin dgn Islam UMNO,kau yakin dgn MCA dan MIC takkan cantas UMNO...

persoalan dia,kau lupa yang dalam Pakatan ada PAS.Dan PAS pasal agama dia jauh lagi strict berbanding UMNO

Tanpa Nama berkata...

@ko, double dd dan yg sekepala ngan korang.

Knp ada fikiran seolah2 bila pihak lain memerintah negara ini..timbul prasangka negara akan terjual, hak org2 Melayu dirampas, diulang2 cerita berdarah 13Mei supaya org2 Melayu sentiasa paranoid dan jd katak bawah tempurung?

Ahli2 pembangkang nih bukan lahir di M'sia ker? Ahli2 keluarga dorang tu bkn rakyat M'sia ker sampai dorang nak hancurkan negara ini? Buka mata dan hatilah..

Byk kemungkaran telah berlaku skrg nih tanpa perhatian serius 'power that be'. Bagi saya yg utama adalah rasuah dan rompakan duit rakyat. Pemimpin sebegini ni perlu menjawap bkn pd Allah saja tapi pd kita semua. Rakyat perlukan check and balance. Suara pembangkang di mana2 negara perlu kuat. Inilah dinamakan kematangan politik. Kita boleh bersetuju utk tidak bersetuju bukan?

Oh ya..akhbar Harakah, Keadilan tu parti yg punya. So, suka ati mak pak dia ar nak tulis apa utk ahli2nya. Sinar Harian, Utusan Maksiat, Berita Hairan tu bukan BN punya tapi cerita dlm tu semua syok sendiri psl BN. Tak malu ker?

spicemum

SiHabla berkata...

"Yakin MCA dan MIC takkan cantas UMNO"

- bukan yakin, tapi setakat ni, nampak yang sebelah lagi tu lebih jelas perangai mencantas, telunjuk lurus kelingking berkaitnya. Tak bermakna tak perlu berhati-hati dgn yg lain. Ada ke multi-racial party tapi kempen cakap bahasa Mandarin?

PAS lebih strict dlm Islam dgn UMNO, tapi tidak strict dgn DAP.

Negara mmg tak hancur, tapi nasib Islam diperjudikan sbb salah pilih kawan.

Tengok trend musuh Islam worldwide sekarang. Apa point2 yg mereka guna utk attack Islam? Bandingkan dgn mentaliti kwn2 anda dlm pakatan. Sama ke tak? Agaknya dari mana mereka dapat mentaliti ini kalau bukan pemimpin mereka yang terapakn? Cuba check ini:

http://7rangers.blogspot.com/

http://margeemar.blogspot.com

http://maobi.blogspot.com/

Yang last tu skrng dah tukar rentak, dalam tahun 2005 dulu siap gantung bendera Israel kat blog. Bnyk posting provocative dia dah delete. Mereka sayangkan Islam ke?

Dalam masa kita bercakaran, mereka ketawa terbahak-bahak dan menangguk di air yang keruh.

Kita perlu check and balance, tapi bukan dengan cara yang sekarang ini. Cara sekarang ini pada saya merugikan Islam. Ini kes marahkan nyamuk, kelambu dibakar.

PAS perjuangkan Islam. Ini ok. PKR perjuangkan keadilan dan ia multi-racial party. DAP katanya perjuangkan keadilan dan multi-racial party. Tak ke patut kalau PKR join saja dgn DAP?

Pada saya formula satu parti satu agama tu dah betul sebab:

Surah An Nisa'(4) ayat 144. Ayat ni perlu baca bersama dgn Surah Al Mumtahanah(60) ayat 8-9.

Bila tgk mentaliti Israel mereka, berkenaan tak kes kita dgn ayat Al Mumtahanah ayat 8-9?

Kita dok bersorak pasal Israel semua, tapi mereka kat belakang kita sebenarnya sokong Israel. Tapi buat masa ni, mereka diam sebab mereka perlukan sokongan kita. Kita terus bercakaran.

Ini semua kena lihat dari segi global, bukan setakat Malaysia saja.

Mantot berkata...

itu semua hipotesis kau...

dan tak payah nak gunakan ayat Quran dalam menegakkan benda ni.sbb Allah tidak membenarkan perjuangan bangsa kalau bila perjuangan tu menyebabkan ada bangsa lain yang teraniaya.

Tapi sblm kita sambung debate kita ni,satu soalan,satu soalan dulu...

Pemimpin DAP pakai ayat Quran masa ceramah,pada kau ok ke tak?

(aku ada byk masa skrg,jadi dapatla aku berborak dgn korang kat sini..tgh cuti sem)

SiHabla berkata...

Sama juga, ko ada hipotesis, aku pun ada hipotesis.

Kenapa tak boleh pakai ayat Quran? Aku tak cakap perjuangan bangsa. Aku cakap perjuangan Islam. Kepentingan Islam.

Kalau negara Islam tak di tegakkan, org lain yang teraniaya ke org Islam yang teraniaya?

Ko rasa orng2 ni semua mau ke hantar bantuan ke Selatan Thai ke Selatan Filipina dan ke Palestin?

Dan buat masa ni, aku anggap di Malaysia ni, Melayu = Islam. Walau pun tak 100% tapi buat masa ni, aku takde masaalah dalam hal tu. Tapi kalau tukar kepada Islam terus lagi baik.

Ttg baca Quran. Dia nak baca tak salah, tapi kenapa org bukan Islam guna ayat Quran sedangkan dia sendiri tak percaya dgn Quran? Cuba ko tanya dia, beriman ke tak dgn Quran?

Nampak sgt mereka guna Quran bukan sebab mereka respek Quran, tapi nak pengaruhi org Islam saja tak lebih dari itu.

Personally, aku tak kisah sape nak undi siapa, aku cuma bagi pendapat saja. Atas korang la nak fikir macam mana.

Ko ni lecturer ye Mantot?

Tanpa Nama berkata...

Tak logik langsung klu ada org ckp bangsa lain nak memerintah bangsa melayu kat malaysia ni. Tengok majoriti la bai.

Lagi satu spr dan agensi awam yg lain mmg totaly umno control pn. Mcm tak betul jer bila ckp pkr pn akan buat perkara yg sama walhal benda tu jauh lagi nak jadi. Dan klu jd jugak pkr mcm umno, bkn jer ko jer yg akan bukak blog hentam kerajaan. Mantot pun aku rasa akan kaw2 hentam anwar. Tak gitu Mantot???

berkata...

spicemum, saya setuju yang kita perlukan alternatif kepada apa yang ada sekarang. tapi apa pilihan yang ada? saya tak setuju untuk pilih the lesser of two evils. saya takkan berpuas hati dengan alternatif yang sumbing.

tahun 1999 PAS tawan Terengganu. apa perubahan yang PAS bawa kepada rakyat Terengganu? 2008 PAS tawan Kedah. orang Kedah bahagia ke bawah kerajaan baru? hidup lebih berkat? lebih senang dapat bantuan kerajaan? birokrasi dihapuskan? kebajikan terbela? jujur, saya tak tau. mungkin Mantot boleh jawab sebab dia orang Kedah. tapi yang saya tau, ramai rakyat Terengganu menyesal undi PAS 1999. itu fakta!

please spicemum, don't be so naive. utusan dan berita harian tu memang lidah rasmi kerajaan. kalau nak media berlaku adil, dua-dua kena adil. sekarang dua-dua pihak ada outlet untuk bersuara. tapi setakat mana media alternatif itu adil? janganlah menyalak pada kuman seberang laut saja. kena acknowledge juga yang ada gajah di depan mata.

just in case pendirian saya tak jelas, saya terus terang katakan saya ni non-partisan. saya rasa Mantot pun sama sebab dia ahli akademik (walaupun tulisan dia agak leaning dan selalunya bias). dan saya di sini sebagai check and balance kepada Mantot. haha.

Tanpa Nama berkata...

Anon 5:37

"Tak logik langsung klu ada org ckp bangsa lain nak memerintah bangsa melayu kat malaysia ni. Tengok majoriti la bai."

Tak logik? Afrika Selatan dulu mcm mana? Sape perintah? Malaysia ni majoriti Melayu satu masa dulu, sape perintah? Kenapa orang2 semua ni kena perintah oleh minoriti?

Mantot berkata...

serius aku tak paham apa komen kat atas ni maksudkan

Mantot berkata...

Tak logik? Afrika Selatan dulu mcm mana? Sape perintah? Malaysia ni majoriti Melayu satu masa dulu, sape perintah? Kenapa orang2 semua ni kena perintah oleh minoriti?

Err..apa maksud kau wahai Anon?
Kau nak tulis SIngapore ke Malaysia?
Bila masa Malaysia tukar majoriti bangsa lain?

Tanpa Nama berkata...

ko..

Saya fikir kamu nih seorg yg konfius dan politik tertutup. Boleh bezakan tak antara parti politik dan kerajaan?

Perdana Menteri dan Ketua Pembangkang itu kedudukannya sama ranking dlm mana2 kerajaan demokrasi. Maka, hak bersuara perlu adil dan telus antara Pemerintah dan Pembangkang.

Mrk2 nih dipilih oleh rakyat, perlu bekerja utk rakyat. Bukan pada ahli parti sahaja. Di M'sia sistem ni telah disalahguna. Kerajaan yg ada skrg berniaga dgn rakyat sendiri dah (penswastaan?). Faham tak? Itu sebab saya kata perlu check and balance.

Katakan satu hari nnt BN jadi pembangkang pulak (kuasa Allah kita taktau), hak2 mrk mesti sama mcm Pemerintah yg dipilih rakyat.
Betulkan saya kalo salah.

Ur quote 'saya tak setuju untuk pilih the lesser of two evils. saya takkan berpuas hati dengan alternatif yang sumbing'.

Awak judge dari segi apa evilnya? Cth: Kalo awak nih seorg perasuah dan pemabuk. Adakah awak fikir org lain akan jadi spt awak jugak? Pleaselah, lebih ramai di luar sana lebih beriman dan takwa. Bukan semua org nak buat mungkar mcm awak. Betul tak? Penilaian tak betul dah tu.

Tahu tak kenapa org Melayu nih masih ketinggalan berbanding kaum2 minoriti yg lain? Bangsa lain berani utk berubah dan berdikari.

Org kita terlalu bergantung pd politik melayu sempit. Padahal kalo kamu bijak dan berjaya adalah kerana usaha sendiri dan dirahmati Allah. Segala-galanya dari Dia bukan dari BN atau PR.

spicemum

Mantot berkata...

Si Habla...

Macam mana orang Cina nak jawab dia beriman ke tidak dgn Quran kalau dah dia orang Cina?

dan lastly,dah 50 TAHUN BN memerintah...
mana negara Islamnya?ada ke kau nampak gabungan UMNO+MCA+MIC ni menegakkan negara Islam?

Dan apa kaitannya bagi bantuan dekat orang Islam kat luar sana kalau orang Islam dalam Malaysia sendiri ada yang nak makan pun tak cukup belanja?

Tanpa Nama berkata...

Saya meng quote Anon 5.37.

5.37 cakap tak logik minoriti perintah majoriti. Saya cakap dulu Malaysia sebelom merdeka majoriti org Melayu (bukan Melaya waktu tu bukan ciitzen), tapi diperintah oleh British.

Afrika Selatan majoriti kulit hitam, tapi diperintah (dulu) kulit putih.

Jadi apa yg tak logiknya minoriti perintah majoriti?

Mantot berkata...

eh Cik/Bang,

jangan konfiuskan penjajahan dgn pertukaran kerajaan ikut pilihanraya..

Forum berkata...

MELAYU pakai T-Shirt, jual T-SHIRT didakwa di mahkamah. TAHNIAH, BN PEMBELA MELAYU! Hidup UMNO!

Desperate sungguh Pak Jib & Bik Mah. Lps ni baju rakyat semua kotor, takkan BERSIH dah.

Tanpa Nama berkata...

setuju dengan @forum.

sedih benar tengok orang jual baju BERSIH kene gari n didakwa di mahkamah. jual baju je pon, treat mcm penjenayah besar. hadoi

-didi-

berkata...

ok, ini mungkin TLDR. tapi ini ditujukan pada spicemum saja. orang lain taknak baca pun tak apa:

spicemum, I think we got off on a wrong foot. awak dah salah faham tentang komen saya.

"Boleh bezakan tak antara parti politik dan kerajaan?"

ini merujuk kepada apa yang saya tulis pasal PAS tu ke? tahun 1999 PAS menang besar di Terengganu dan membentuk kerajaan negeri. pemimpin PAS ambil alih kedudukan dalam kerajaan negeri. dan PAS, sama macam UMNO, juga bertindak as a self-serving government. jika itu alternatif kepada kerajaan UMNO, maka bagi saya, langsung tiada pilihan.

bukan saya yang keliru antara parti politik dan kerajaan. tapi ahli politik yang terpilih untuk jadi wakil rakyat dan penyokong-penyokong mereka tu yang keliru. kenapa nak hukum saya hanya kerana saya kritik fahaman mereka yang songsang sedangkan kefahaman saya tentang beza antara parti dan kerajaan sangat jelas?

saya setuju bahawa wakil rakyat yang dipilih itu wakil kepada semua dalam kawasannya dan bukan hanya untuk mereka yang mengundi dia saja. sebab itu saya tak perlu untuk subscribe pada mana-mana parti politik. mana-mana adun pun kalau boleh buat kerja, sama saja di mata saya. itu maksudnya non-partisan. tidak menganggotai mana-mana parti. jadi apa isunya sehingga spicemum bangkitkan perkara ni?

apa yang saya maksudkan berkenaan the lesser of two evils itu sebenarnya bagi saya, kerajaan ataupun pembangkang, BN atau PR, dua-dua ada sisi jelik masing-masing. dan kedua-duanya sama teruk. perlu contoh? lihat selangor sebelum dan selepas. juga penang. macamana kerajaan kedua-dua negeri sebelum bertukar kerajaan dan selepas bertukar kerajaan. pada saya, sebelum dan selepas, sama saja. a case of pot calling kettle black.

jika mahu dilayan dengan adil, kena mula dengan diri sendiri dulu. tapi mentaliti orang kebanyakan ialah: buat apa aku nak layan dia dengan adil sedangkan dia tak layan aku dengan adil pun.

dan saya rasa spicemum pun setuju dengan apa yang saya rasa ni kan?

SiHabla berkata...

Ttg bukan Islam dan Quran, ya mereka tak percaya dan kalau tak percaya tak perlu hujah guna Quran.

Ttg negara Islam, saya sokong perjuangan PAS yg dulu. Sebab itu saya sebut ulang kali negara Islam. Malangnya sekarang ini PAS dah lain.

Kita tak perlu label org A ini PAS dan org B ini UMNO, saya sokong apa saja yg betul ikut Quran dan Sunnah tak kira dari UMNO atau PAS. Klu ada musuh Islam tiba2 dakwa sokong Islam, of course kena check sebabnya.

Pada saya PAS tak perlu bergabung dgn yg lain. Go solo. Bila keyakinan kpd BN dah kurang (cth tahun 2008), org Islam akan undi PAS. BN takkan boleh hidup hanya dgn MCA dan MIC. Masa inilah PAS boleh demand kehendak mereka supaya BN boleh dapat 2/3 dengan pertolongan PAS i.e campuran BN dan PAS. Ini strategi lama yang pada saya sgt baik. Malangnya PAS dah hanyut ke arah lain sekarang ini sebab tak sabar nak tubuh kerajaan.

PKR tak perlu sbb pd aku mereka ni cuma org UMNO yg tak dapat habuan. Kalau dah matlamat sama dgn DAP, tak perlu parti lain, masuk aje DAP. Kenapa tak mau? Sebab masing2 ada cita2 politik mereka.

Sekarang ni PAS tak boleh buat negara Islam kerana terikat dgn org lain. Org lain yg sebenarnya membenci Islam. Itu pointnya. Tak boleh salahkan org lain, PAS sendiri yg cari penyakit.

Soal "kebuluran" kat Malaysia ni pada aku soal global dan soal sistem hutang yang satu dunia amalkan sekarang. Aku tak pikir tukar kerajaan akan dapat selesaikan banyak masaalah ekonomi sebab cakap memang senang, nak buat belum tentu.

Ujung2, bukan setakat Palestin tak ada bantuan, org yg "kebuluran" kat Malaysia ni pun belum tentu dapat simpati.

SiHabla berkata...

Betul cakap Ko ttg mentaliti:

"buat apa aku nak layan dia dengan adil sedangkan dia tak layan aku dengan adil pun"

Last2 dua-dua masuk kombong.

Tanpa Nama berkata...

SiHable, jadi kau nak kerajaan perpaduwang la UMNO-PAS ni?

Kesian ko, cuba lah baca sejarah balik tahun 1974 perpaduan UMNO-PAS.

Lepas ko dah baca dengan teliti, berhujah dengan baik k.

Tanpa Nama berkata...

elok le tu ye...da dekat bulan Ramadhan ni lah orang Islam kat negara kita ni nak bergaduh-gaduh kan..berdekah-dekah 'mereka-mereka' tu tgk gelagat 'orang kita'.....

SiHabla berkata...

Kenapa tak mahu bersatu sesama Islam? Sibuk dgn cerita lama, kita gadaikan masa depan agama sendiri?

Alasan saya adalah:

Al Baqarah (2) ayat 120:
Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu).

Al Hujurat (49) ayat 10&11:
[10]
Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.
[11]
Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

Al Rum (30) ayat 31-32:
Dan janganlah kamu menjadi dari mana-mana golongan orang musyrik - Iaitu orang-orang yang menjadikan fahaman agama mereka berselisihan mengikut kecenderungan masing-masing serta mereka pula menjadi berpuak-puak; tiap-tiap puak bergembira dengan apa yang ada padanya (dari fahaman dan amalan yang terpesong itu).

Hadis:
Akan datang sesudah aku
orang-orang yang berbuat fitnah, keburukan dan kejahatan. Maka sesiapa kamu yang melihatnya memecah-belahkan al-Jamaah atau hendak memecah-belahkan antara umat Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam atau memecah-belahkan urusan mereka, maka bunuhlah dia siapapun orangnya.

Sesungguhnya tangan Allah bersama al-Jamaah dan sesungguhnya Syaitan berlari bersama orang yang memecah-belahkan al-Jamaah.

Hadis copy dari sini http://hafizfirdaus.com/ebook/HadisMusykil/tajuk54.htm -utk rujukan

Antara kandungan khutbah terakhir Rasulullah:
"Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh."

Kalau ada anda rasa dendam adalah lebih tinggi dari ayat Allah dan hadis Rasulullah, saya rasa anda perlu selidik semula pegangan anda. Syaitan mmg selalu mengajak kearah kejahatan, bukannya perdamaian. Sila baca terjemahan surah An Nas.

SiHabla berkata...

Tulisan di atas ni utk Anon July 6, 2011 9:43:00 PM GMT+08:00

Johann berkata...

Si Habla

Kalo stakat nak quote ayat quran zaman nabi s.a.w ramai dah kafir yang dtg jumpa nabi nak berdebat or tak puas hati sambil diorang quote ayat2 quran yang tertentu. Xde pun nabi tegur. Kalo nabi x tegur maknanya perbuatan tu xde salah la dari segi syarak. Lagipun kalo nak kata kena beriman baru bleh baca quran tu x logik sebab iman seseorang bukan kita bleh cek ye x? Yang baca musabaqah tu bukan kita tau dia tu beriman ke, fasiq ke, munafiq ke?

PAS nampak strict dengan UMNO dan tidak dengan DAP? Ni mengarut sebab firstly ko kena paham konsep negara berkebajikan ialah sama dengan konsep negara Islam. Dalam draf undang2 negara berkebajikan tetap ada kepentingan untuk menegakkan hukum hudud. Diorang tukar nama sbagai strategi untuk pikat undi non-muslim. Aku x nmpak ape yg salah kat situ. Karpal singh pun dah lembut hati ngan PAS berkat tarbiyah berterusan dari PAS. Sedangkan kafir bleh lembut hati UMNO bila lagi? PAS x bencikan orang UMNO tapi bencikan kemaksiatan yang diorang galakkan.

Last but not least, kita ni mengundi sape pun semua akan ditanya kelak kat akhirat sok. Kita bagi undi pada pemerintah yang nak ke Islam or yang nak menggalakkan kemungkaran? Kalo ko yakin betul2 UMNO nak tegakkan negara ISlam dan berani jawab ngan Allah dengan yakinnya, teruskan..Kalo tanya aku, memang aku SANGAT YAKIN Pas nak tegakkan hukum Islam dalam negara dan aku berani jawab ngan Allah di akhirat (as long as perjuangan diorang x lari la). Kalo UMNO isytihar (mana tau hidayah Allah) diorang nak laksanakan Islam dan bersungguh2 bertaubat, hari ni jugak aku isi borang keahlian UMNO. Wallahualam bissawab..

Johann berkata...

Habla

Pasal Islam bekerjasama ngan kafir tu dah Nabi s.a.w dah jelaskan masa perang dulu. Aku x ingat perang yang mana kang bleh sama2 cari. Dalam perang tu Nabi guna kekuatan orang kafir bersama2 orang Islam untuk menentang musuh Islam yang lebih nyata dan xde salahnya.

Ya memang betul umat Islam itu bersaudara sebab tu aku kata orang PAS x benci orang UMNO tapi benci dengan kemungkaran yang diorang galakkan.

Kalo PAS begerak secara solo ko rasa2 PAS kuat macam sekarang or lemah lagi? Aku sokong PAS dari zaman diorang solo lagi dan yang aku nampak banyak hikmahnya diorang bergabung ni. Antaranya ramai non-muslim lebih tau tentang islam, tau apa itu sedikit sebanyak hukum hudud dan diorang dah bleh tolerate ngan PAS. Sebelum2 ni mana ada orang India cina sokong PAS cam sekarang. Sebabnya apa? Sebab orang ISLAM tu sendiri TAK NAK kepada Islam. Kalo betul2 sayangkan Islam, sayangkan Nabi, sayangkan Allah, dah tentu PAS akan jadi pilihan. Ini tidak, hari2 baca 17 kali Alfatihah (kalo solat la) tapi x laksanakan ape yang kita baca tu. Maknanya solat kita ni kosong,ilek xde jiwa/soul betul x? "Tunjukkanlah kami jalan yanag lurus, iaitu jalan orang2 yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan orang2 yang Engkau telah murkai dan bukan pula jalan orang2 yang sesat-Alfatihah Ayat 7" Berani ke ko claim UMNO ikut jalan yang lurus?

Wallahualam bissawab..

SiHabla berkata...

@Johann
Ko kata aku stakat quote ayat Quran. Ko kena tau konteks yg diaorg quote tu. Diaorg quote utk mempertikai, bukan buat fakta nak mempengaruhi.

Cuba baca apa yg aku tulis elok-elok. Ada aku ckp undi UMNO? Aku cakap secara umum org Islam. Cuma aku tk setuju dgn haluan PAS sbg parti yg nak menegakkan Islam. Klu PAS go solo, org Islam lebih mudah duduk dlm satu parti tak terbelit2 dgn org lain.

Kalau ko rampas arak dr kedai, dia suruh letak balik ko letak balik memang la diaorang sokong ko.

Tukar nama sbb strategi? Jd bila ko nak laksanakan hudud diaorg akan sokong? Belum hudud lg, baru rampas arak dah bertelagah, ko ingat diaorg nak sokong?

Bnyak bezanya harbi dgn zimmi.

Ko kata ramai org bukan Islam sokong PAS sebab cara PAS sekarang, aku nak nyatakan, PAS akan dapat lebih ramai sokongan org Islam dalam keadaan sekarang jika tak bergabung.

Salam.

Tanpa Nama berkata...

ko..

ur quote "please spicemum, don't be so naive. utusan dan berita harian tu memang lidah rasmi kerajaan. kalau nak media berlaku adil, dua-dua kena adil. sekarang dua-dua pihak ada outlet untuk bersuara. tapi setakat mana media alternatif itu adil?"

- From this statement i can see how confused and naive you are. Boleh beza tak akhbar parti politik dan lidah rasmi kerajaan? Kerajaan tu siapa? We were made to be confused until election 8Mac 2008. Suddenly, semua org celik politik but why not you? Just a simple catchy to see ur critical thinking.

"Tahun 1999 PAS menang besar di Terengganu dan membentuk kerajaan negeri. pemimpin PAS ambil alih kedudukan dalam kerajaan negeri. dan PAS, sama macam UMNO, juga bertindak as a self-serving government."

~ I'm looking at the biggest picture here; Kerajaan Pusat. Dan jgn taktau ada byk perbezaan kuasa dlm membuat keputusan melibatkan Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat.

Takpuas hati pemerintahan PAS selama 5 tahun itu sebab apa?

1) Adakah Gejala rasuah semakin berluasa masa tu?
2) Adakah rakyat Terengganu sblm PAS adalah rakyat kaya raya tetiba jd miskin bila PAS perintah?
3) Adakah byk pembaziran berlaku melibatkan projek2 mega yg tidak membantu rakyat dilakukan?
4) Ada tak stadium baru setahun dibina runtuh masa tuh? hihihi...

Nak bercerita ttg adil dan telus?

~Perjuangkanlah royalti minyak rakyat Kelantan yg dizalimi oleh pemimpin2 Melayu skrg. Kata nak bela org Melayukan? Kat sana 90% sedara Melayu Islam kamu..

Utk Habla yg tak abis2 nak suruh perpaduan Islam nih..Ingatlah Islam itu universal milik semua umat manusia ciptaan Allah bkn utk org Melayu saja. Jagalah perasaan mualaf2 yg baru memeluk Islam. Ramai dari mrk nih lebih Islam dari kita semua yg dilahirkan Islam...

ps: saya mmg suka perbincangan spt ini. Speak up and express your thinking.

spicemum

berkata...

spicemum,

great. you're a kettle and i'm a pot. we can keep calling each other black, tapi saya rasa kita ada kesefahaman.

bila salah pilih wording, kita sama-sama salah faham. bila saya cakap lidah rasmi kerajaan tu, saya sebenarnya maksudkan lidah rasmi kerajaan umno. jadi, mungkin betul juga apa yang awak cakap, saya dah keliru antara kerajaan dengan parti.

the thing is, memang tak masuk akal nak salahkan media BN berat sebelah bila media PR pun sama je. itu yang saya nak cakap sebenarnya. bukannya saya setuju dengan itu semua.

saya rasa tak adil untuk awak cakap saya tak celik politik hanya kerana awak salah faham apa yang saya cakap.

bagusla awak tengok bigger picture. tapi awak lupa ke yang semua yang besar tu mula dari yang kecil? corak PAS perintah kerajaan negeri itu mencerminkan corak PAS perintah negara. dan saya hilang keyakinan yang PAS boleh tadbir negara sepertimana yang diorang laung-laungkan. bercakap itu mudah. tapi bila kuasa dalam tangan, lain jadinya.

saya dah cakap sebelum ni, sepanjang 5 tahun tu, tak ada beza corak perintah PAS banding dengan UMNO, malah mungkin lebih angkuh dari UMNO. kalau tak boleh bawa perubahan, kenapa bising cakap macam mereka lebih baik dari yang sebelumnya? kemudian dabik dada macam akan kekal atas takhta.

kerana mereka mengaku sebagai parti islam, jadi tindak tanduk mereka akan dinilai sebagai wakil orang islam. ini boleh buat orang jelik dengan islam. sedangkan islam tak ajar pemimpin jadi angkuh. (saya tak pasti spicemum ada follow tak perkembangan politik terengganu dari '99-'04)

saya hormati pendapat spicemum. tapi, tolong jangan terlalu cepat buat kesimpulan tentang saya kalau tak faham apa pendirian saya. sebab macam saya cakap tadi, rasanya kita ada kefahaman yang sama.

oh ya, saya tak ada cakap pun nak bela orang melayu. mungkin spicemum tujukan kenyataan tu pada orang lain kot.

Tanpa Nama berkata...

ko..

There should be no more so called kerajaan BN, kerajaan PR, Umno, Pas whatsoever. Don't you get it?

Sepatutnya dipanggil KERAJAAN MALAYSIA kerana mereka dipilih melalui pilihanraya, bekerja utk Rakyat dan negara Malaysia tercinta ini.

These people elected by us and to serve us; The Rakyat. Tak kisah pemerintah atau pembangkang. Both side pay tax, rite? Mrk dipilih sbg PEMEGANG AMANAH HARTA NEGARA DAN DUIT RAKYAT. Kalo terlalu byk ketirisan dan rasuah berlaku, rakyat ada sebab utk marah krn dikhianati.

Janganlah terlalu bergantung pd parti politik mana2 pun. We should take care of ourselves. PILIHLAH PEMIMPIN DARI KALANGAN ORG2 YG BERIMAN DAN AMANAH. Agree?

Once again you are confused and i know the level thinking of yours, Mr...

ps: Kalo parti PAS ada Harakah, PKR ada Keadilan, Umno ??? (Inilah namanya akhbar parti bkn mana2 kerajaan pun).

spicemum

SiHabla berkata...

@Spicemum

Dibwh adalah kenyataan spicemum.

"Utk Habla yg tak abis2 nak suruh perpaduan Islam nih..Ingatlah Islam itu universal milik semua umat manusia ciptaan Allah bkn utk org Melayu saja. Jagalah perasaan mualaf2 yg baru memeluk Islam. Ramai dari mrk nih lebih Islam dari kita semua yg dilahirkan Islam."

Soalan saya:
1.Saya mintak org Islam bersatu, (walaupun berbeza parti pd mulanya) kenapa pulak mualaf terasa hati? Mereka pun Islam. Saya cakap Islam, u cakap Melayu.

2. U juga cakap saya "tak habis-habis dgn perpaduan". Saya bukan maksudkan PAS masuk UMNO vice versa, saya cadangkan PAS gunakan kerusi mereka utk tubuh kerajaan; dengan demand2 yg PAS mahu - tanpa bersatu dgn DAP.

U nampaknya tak mahu perpaduan. Boleh beri saya benda yang lebih baik dari perpaduan yg di redhai Allah?

Tanpa Nama berkata...

SiHabla,

Kau tak habis2 dengan perpaduan UMNO-PAS.. Kau ingat bila ada perpaduan umat Islam boleh jadi kuat dari segi ekonomi, pegangan akidah, perundangan? Jangan harap la.. Tengok OIC sudah cukup dah. Macam tak ada objektif je aku tengok. Perang Israel - Palestin sampai sekarang tak selesai ladi disebabkan Pemimpin2 dalam OIC yang sekutu US, Israel.

Sekarang, baik kau fikir adakah perpaduan UMNO-PAS ni bawa kebaikan atau sebaliknya.

Mantot berkata...

kalau bergantung dgn PAS sahaja,PAS takkan dapat bentuk kerajaan pusat,mana cukup kerusi,pengundi pun tak cukup..tak semua org Melayu akan sokong diorang.

Melayu kaki clubbing,
Melayu kaki disko
Melayu kaki pempuan
Melayu kaki judi...
Semua tu takut dgn PAS kalau PAS naik..

sbb tu diorang bergabung dgn DAP dan PKR...sbb tak semua Melayu itu jaga Islam dia..

berkata...

spicemum,

ok. i get it. saya tak nafikan itulah yang sepatutnya. dipanggil sebagai situasi ideal. tapi secara realistiknya macamana?

are you such an idealist to have such dreams while denying the facts of reality? saya bercakap tentang sekarang. bukan mimpi-mimpi ideal 50, 60 tahun akan datang.

"Janganlah terlalu bergantung pd parti politik mana2 pun. We should take care of ourselves. PILIHLAH PEMIMPIN DARI KALANGAN ORG2 YG BERIMAN DAN AMANAH. Agree?"

setuju. but it's kinda ironic since pemimpin yang mana-mana pun dipilih, they're still representing their party and they do rely on their party. kalau diorang boleh buat semuanya sendiri, mesti diorang dah jadi wakil konsensus bebas kot. haha.

if i'm confused, then, you're delusional. but that's alright. we'll just have to live with that.

it's been fun. saya rasa saya dah tak perlu panjangkan lagi komen-komen kat sini. dah digress jauh dari topik asal. so, jumpa dalam komen entri lain pulak ya spicemum.

Tanpa Nama berkata...

ko..

You are still in a denial mode @ denial syndrome. Are you brave enough to make a change for urself and ur people? Make a stand then only you can find the answers.

You see Thailand election lately? How gentleman the ex PM Abhisit was? Now, that is what we called a good leader.

Rakyat can make it happen. Just educate and send the right message to them. :)

ps: Nice arguement we have here. Thank you.

spicemum

SiHabla berkata...

Bersatu adalah permulaan yang akan selesaikan banyak masaalah org Islam dari majalah mangga yg mcm haram tu (bkn macam, mmg haram pon), sistem ekonomi sampailah ke Palestin. Bukti? Ayat Quran yang aku beri diatas.

OIC bukannya contoh perpaduan. OIC adalah contoh berpecah belah. Mereka tak bersatu hakikatnya, sebab tu kita in a mess.

Bergabung dgn DAP akan hilang org Islam kaki minum, kaki disco, kaki judi? Tak. Sebab DAP akan menjadi penghalangnya. COntoh: Kes arak di Selangor.

Kalau nak benteras arak, judi dll dgn kekuatan PAS sekarang ni dah boleh benteras. Kenapa sama saja mcm dulu?

Walaupun tak cukup utk tubuh kerajaan, kekuatan PAS sekarang sebenarnya dah cukup nak jadi bargaining power kpd BN. PAS boleh cakap kalau korang nk tubuh kerajaan, kami mahu this and this and this.

Bukannya gabung dgn DAP, tubuh kerajaan, tapi tak dapat nak ubah ke arah Islam, tapi lebih ke arah objektif DAP.

Satu point yg penting, kalau PAS nak dapat lebih undi, PAS kena ubah cara. Tak boleh pakai serban tapi dok maki hamun orang. Marah memang semua org marah, tapi kalau anda nak cakap pasal Islam, tak elok la dok mengata peribadi org. Dalil: Quran, surah Al Hujurat (49) ayat 11. Ini bukan aku cakap, Tuhan yg cakap. Itu salah satu permulaannya.

Aku nampak DAP tak membawa sebarang kebaikan kpd PAS tapi memberi keuntungan kpd mereka saja.

Tanpa Nama berkata...

SiHabla,


Kau kena faham negara kita berbilang bangsa. Kita tak boleh bergerak dalam satu kaum je.. Kena ada sokongan dari kaum yang lain jugak. Aku tahu kau hendak kan perpaduan UMNO-PAS tapi kau kena ingat adakah UMNO nak memperjuangkan Hukum Hudud apabila Perpaduan terjalin kelak. Aku ingat pada tahun 1990-an bila Kelantan nak laksanakan Hukum Hudud, pihak yang lantang menentang pelaksanaan Hukum Hudud ni adalah UMNO sendiri. Mahathir kata Hukum Hudud ni kolot la, ketinggalan zaman la. Yang Najib pulak kata Hukum Hudud ini boleh membawa Malaysia ni kearah kemunduran.. Itukah pemimpin2 Islam ynag patut kita sanjungi? What the point is UMNO needs to rehab for them regretted what they're did to Malaysia and Malaysian for almost 54 years.

SiHabla berkata...

Ya betul, berbilang bangsa. Mereka boleh duduk dalam MCA, MIC (komponen BN)dll. Takde masaalah. Pada aku mereka ni seperti ada perjanjian damai dgn kita.

Dalam keadaan Umno terdesak, tak berani dah depa nak kata hudud tu kolot dsb. Mereka hanya dapat sokongan org berkepentingan saja. Kita kena kuasai rakyat biasa.

Tapi mcm yg aku cakap lah, PAS tak boleh kempen cara dulu, kena tukar, baru lebih ramai org minat. Masa ni kita kena guna kelebihan kita utk demand apa yg kita mahu.

Pasal hudu ni, actually, aku personally pikir kita boleh apply kat org Islam aje dulu. Ramai yg kata tak adil, tu cite lain. Panjang sgt nk cite kat sini.

Aku yakin dgn keadaan penyebaran Islam dlm media skrng ni (boleh dipercepatkan lg) dan dgn adanya PASTI (tadika) sokongan Islam akan bertambah. Mungkin tak serta merta, tapi akan berjaya. Kita kena sabar. Aku tk boleh nafi, BN pun ada tolong sebarkan Islam juga. Ini sebenarnya menguntungkan PAS juga.

Jadi kita kena pikir balik hubungan kita ni. Tak sefahaman, tapi bukanlah sampai panggil org luar campur tgn dan ambil kesempatan.

Kaedah sekarang ni menjanjikan kemenangan cepat (mungkin, bukan pasti), tapi memperjudikan perkara lain yg merugikan kita sendiri.

Tanpa Nama berkata...

SiHabla,

Kau perempuan kan...

Adlilatun Nur berkata...

Hurmmm... Pasal kilang arak kat selangor... Bkn sbb tu tanah persendirian ker? Sbb tu tak mudah2 nak tutup?

Tanpa Nama berkata...

kalau aku nak mengundi,aku pilih pemimpin yang...
-beragama Islam
-peribadi yang at least sama dengan dengan Rasullullah SAW(xdapat byk skit pon jadi)

Tanpa Nama berkata...

korang asyik blame kerajaan sebab korang xpuashati kerajaan naikkan harga barang dan dll

tapi pernah korang pkir x,korang boleh satisfykan semua keinginan kwn2 korang & keluarga korang?

camtu jugak kerajaan,bukan senang nak
penuhkan keinginan semua penduduk Malaysia yg berbilang bangsa & agama ni

Tanpa Nama berkata...

anon atas nih dah melalut dah sampai ke laut. Sahih gerombolan karat dacing senget sebelah lah nih. kah kah kah..

taktau nak perintah lagi bagi jer kat org lain yg boleh. buat apa susah2kan diri tu. ye tak?

Tanpa Nama berkata...

aku x nak undi PAS...
kalo PAS mng, nnt kene pakai tudung...
HAHAHHAHAHAHAHHAHAAAA!!!


ni alasan PLG BODOH penah aku dgr...

Johann berkata...

"kalau bergantung dgn PAS sahaja,PAS takkan dapat bentuk kerajaan pusat,mana cukup kerusi,pengundi pun tak cukup..tak semua org Melayu akan sokong diorang.

Melayu kaki clubbing,
Melayu kaki disko
Melayu kaki pempuan
Melayu kaki judi...
Semua tu takut dgn PAS kalau PAS naik..

sbb tu diorang bergabung dgn DAP dan PKR...sbb tak semua Melayu itu jaga Islam dia.."-Mantot

Aku setuju dan sependapat ngan Tot dalam hal ni. Ko (Habla) kata PAS perlu bergerak secara solo untuk mendapat kembali sokongan orang islam. Bagi aku pendapat ko ketinggalan zaman sebab maybe ko x tau politik PAS dulu2 cane? Dulu PAS berkeras, agresif nak tegakkan negara Islam nak laksanakan hudud, aku nak tanya ko berapa banyak undi PAS masa tu? Sikit benor la sebab MELAYU SENDIRI X NAK ISLAM apatah lagi non-muslim. Sekarang india cina dah sokong PAS kan bagus.

Ko nak perpaduan Islam di Malaysia ni. Macammana nak bersatu padu sorang nak ke syurga sorang nak ke neraka. Kat situ jek dh bercanggah. Cam aku kata kalo UMNO balik ke pangkal jalan, perjuangkan Islam, anytime anywhere jek PAS n UMNO bleh bersatu beb.. Jangan bila aku dah kata bab syurga neraka ada orang BANGANG pulak kata dalam Islam xde politik!

Betul cakap ko memang kafir zimmi ngan harbi berbeza. Kafir harbi yang TERANG2 menentang Islam sedangkan kafir zimmi pulak yang x menentang ISlam. Kalo ikut maknanya MIC lagi teruk kecam Islam dari DAP. Berapa kali dah menteri cinapek penzina tu hina Islam, ada orang UMNO sumbat dia dalam penjara? Haram xde kan?

Wallahualam bissawab..

SiHabla berkata...

PAS tak dpt undi sebab depa nak Islam tapi bila kempen ramai yg mulut jahat tak boleh buat contoh Islam. Jd org tak yakin. Mcm org bawak kereta ada sticker ayat Quran etc, tapi bawak mcm pelesit, undang2 sume dia langgar. Ko nk percaya ke dia?

Jadi sebab nakkan undi depa, ko sanggup tinggalkan negara Islam, tinggalkan hudud?

Kalau sorang nak ke neraka kita halang dia, dgn cara kita, bukan mintak bantuan org yg ..dh malas aku nk ckp.

Selain dari blog2 yg aku dah beri kat atas, aku rasa elok ko pegi forum LowYat masuk ruangan politik dan agama. Tak salah aku forum "real world issues". Identify agama, dan idea politik diaorg dan nilaikan pendapat depa pasal Islam. Tgk pendirian org bkn Islam di US kat youtube pulak. Apa yg depa ckp di Malaysia senada dgn kwn2 mereka kt US sana.

Depa naik tocang sbb korang menyebelahi mereka. Diaorg tu ke org yg ko nak harapkan tolong Islam? Org bukan Islam pangkah PAS bukan sebab depa nk Islam. Ini confirm.

Yg "menghina" nak ambil tindakan pun tak boleh sebab org Islam lemah. Bergantung dengan depa. Samalah dgn PAS kt Selangor dan Penang sekarang. Dia suruh ko pulangkan balik arak tu ke 7-11 apa boleh buat?

Umno dah dalam self-destructive mode sejak 90an. Memang dh boleh jangka depa ni nak terbalik. Dgn hilangnya sokongan kpd MCA dan MIC skrng ni, patut PAS dah boleh ambik kesempatan sekarang ni.

Kalau kita tgk percaturan dunia skrng ni, yang aku nampak di masa depan kita akan dapati, Islam di satu pihak, bukan Islam di satu pihak. (Mungkin ada zimmi sikit sebelah Islam di negara kita) Kalau kita tak prepare dari sekarang, kita akan rugi banyak nanti.

Tanpa Nama berkata...

@adlilatun nur
Mmg tak semudah tu nk tutup kilang arak tu. Cuma dulu janji nk tutup, tp tk tunai-tunai lg.

Johann berkata...

PAS tak dpt undi sebab depa nak Islam tapi bila kempen ramai yg mulut jahat tak boleh buat contoh Islam - Mulut jahat macammana tu? Care to explain? Kalo takat lantang bersuara biasalah, dalam quran pun ada ayat celaka kat mana2 surah. Sebabnya apa? Allah nak tunjuk x salah maki musuh islam. Surah Al-Masad ayat 1st. "Binasalah kedua tangan Abu Lahab". Ada terjemahan yang translate "celakalah 2 tangan Abu Lahab" Kalo maki musuh Islam x dibenarkan xkan la ALLAH letak ayat tu dalam quran yang suci pastu suh pulak umat islam baca ayat tu? Abistu ko tak nak maki orang jangan baca la ayat tu betul x?

Jadi sebab nakkan undi depa, ko sanggup tinggalkan negara Islam, tinggalkan hudud? - Sape kata diorang tinggalkn agenda asal diorang? Ko dah baca ke drag negara berkebajikan PAS? Ni 7 perkara asas dalam dokumen negara berkebajikan PAS:Tujuh perkara asas Dokumen itu ialah:

● Negara undang-undang di mana dijelaskan bahawa hudud, qisasa dan takzir akan dikenakan kepada orang Islam sahaja tetapi yang bukan Islam boleh memilih sama ada menerima hukum itu atau common law

● Sistem khilafah di mana pemerintah mesti melaksanakan hukum Islam, jika tidak mereka dianggap pengkhianat amanah Allah

● Takwa

● Sistem syura (concensus) di mana ia akan membincangkan perkara-perkara yang boleh diijtihadkan sahaja, dan tidak boleh dalam hukum-hukum tetap Islam (qat’i)

● Keadilan dan kesamarataan (al-‘adaalah wal musaawaah) yang dijelaskan tidak sama dengan persamaan (equality) dan sama bahagian (fairness)

● Kebebasan (al-hurriyyah) yang tidak boleh bercanggah dengan syara’

● Ketuanan mutlak (as-siyaadah wal haakimiyah) atau sovereignty yang mana hak ketuanan adalah milik Allah dan tidak boleh diganggu oleh mana-mana pihak.

Kan dah terang2 cakap nak teruskan jugak hudud kat orang Islam. Aku rasa masalahnya ko x bca kot paper Harakah. X usah bohong la kata baca,sebab kalo ko baca mesti ko tau ape yang PAS nak tegakkan. Bagus gak debat2 gini. Masing2 leh belajar banyak. Syukran.

Kesimpulannya senang jek bro/sis Habla. Konsep negara berkebajikan PAS ni dah lama arwah Ustaz Fadhil Noor bentang dulu tapi x tercapai2 sebab pemimpin PAS dulu mungkin x nampak konsep ni membantu undi diorang. "Daripada 27 kerusi Parlimen yang dimenanginya dalam PRU 1999, PAS hanya mampu kekalkan 6 kerusi Parlimen. Banyak pihak mengatakan PAS kehilangan undi bukan sahaja dari kalangan bukan Islam tetapi juga dari orang Melayu yang dikatakan “resah” dengan konsep negara Islam parti itu." Quote dr satu blog ni. Dengan strategi baru PAS yang tidak menyimpang dari jalan yang asal tapi diperindah lagi isi2nya insyaallah undi PAS akn meningkat.

Wallahualam bissawab..

Master Yoda berkata...

Johann: nice one.....!!!

SiHabla: lu ada point...!!!
Gua ada gak follow forum LowYat, dan ada gak usya thread "Real World Issue", namun tak kerap mana lah..."

Ape yg gua dpt simpulkan, mereka tak dpt cth yg baik dr org2 Melayu Islam tu sendiri yg mane sesetghnya nampak memang tak amalkan langsung ajaran Islam tu, ataupon amik seket2 je ajaran yg nampak menyenangkan diorg...Yg terasa mengongkong diorg, so depa reject ataupon wat tak endah....

As Mantot said:
"Melayu kaki clubbing,
Melayu kaki disko
Melayu kaki pempuan
Melayu kaki judi..." so, klu kwn2 yg non Muslim ni kawan ngan depa2 ni, ape plak tanggapan mereka??? Diorg akan anggap "See, this is the Muslim's true color...Just same with us, Non-Muslim...."

Masalah nak didik Non-Muslim tuk terima sinar2 kebaikan Islam tu TAK LAIN TAK BUKAN drpd MUSLIM tu sendiri...Gagal amalkan ajaran2 ISLAM yg WAJIB diamalkan ...Depa yg Non-Muslim ada mata tuk lihat, telinga tuk dgr dan akal tuk fikir...Kalau depa tgk majoriti Melayu-Islam elok, cantik mengamalkan ISLAM 100%, jadi takde masalah diorg nak terima even tak byk

Persoalannya, bila dan sejauh mana usaha utk kearah itu?? Then, lu kene tanya diri lu, kene tgk org2 skeitar lu (sedara ara, adik beradik, jiran2) dan tak ketinggalan PEMIMPIN2....

SiHabla berkata...

Johann

Terima kasih. Memang aku banyak belajar dari anda.

Pasal maki aku tak mau argue lah. Mcm Ust MAZA ckp, ko tunjukkan cara kempen sesetengah org ni kpd Rasulullah, adakah Rasulullah akan ckp: Inilah cara dakwah yang aku mau. Inilah muslim yg sejati"? Ya, org Umno pun maki, jadi kita nak jadi sama dgn depa ke?

http://www.youtube.com/watch?v=7VgRf87ja_s

Pasal hudud tu, aku mmg salah. Aku minta maaf. Aku sepatutnya hanya ckp tinggalkan “negara Islam”. Ttg PAS nak tinggalkan hudud tu pendapat aku. Tak sepatutnya letak dalam satu ayat. Dgn DAP yg mahukan sekular, dan keadaan PAS yang aku nampak tak teguh aku memang rasa PAS akan tinggalkan hudud sebab kedudukan dalam pakatan pun tak cukup kuat yg aku nampak. Sedangkan kalau PAS di luar boleh guna utk demand kat Umno yg dh lemah. Tak kira la Umno ke PAS ke, Islam 60% kat Malaysia ni -still majority. Campur sedikit dr komponen lain dari BN aku rasa boleh diusahakan dgn modification kpd DEB. (Angan2 saja)

Lagipun tentang hudud apply kat org Islam saja, tahun 2003 (tk salah) dulu pun dah mmg cadangan mcm ni. Negara berkebajikan tu dah sebut pun sebelum ni tahun 2003. Konsep kebebasan, keadilan tu pun dah ada tulis sblum ni dan pada aku perkara yg terlalu open. Tahun 90 tk salah aku Karpal Singh kata “langkah mayat kami”. Tahun 2008 Karpal Singh masih lagi tak mau “negara Islam”. (yang disebut negara berkebajikan skrng ni) Jadi, sekarang mereka OK? Yg aku nampak DAP still tak mahu benda2 ni. Mereka diam sekarang ni sbb nak undi. Jadi apa bezanya dulu dan sekarang?

Bezanya adalah nama saja. Bila PAS dakwa PAS mahu negara berkebajikan, aku rasa ini memberi gambaran yg salah kpd org. Tak ke ini buka ruang untk org lain attack PAS? Aku suspect ini semua hanya nak pikat org DAP. Bila org biasa nampak ni semua cuma rebrand, nama PAS akan jadi lebih buruk kpd mereka. Bila tak popular dalam pakatan, kehendak PAS akan still terabai.

Aku rasa PAS tak sepatutnya tinggalkan "negara Islam" tu. Sebab bila kita sebut negara Islam semuanya jelas. Kita perlu explain kat mereka elok2. Memang makan masa, tapi hasilnya aku rasa lebih baik dan stabil. Bila mcm ni, senang nak single out siapa kawan, siapa lawan. Janganlah fikir nak undi saja. Aku yakin lambat laun undi akan bertambah terutama dgn keadaan Umno yang perlahan-perlahan bunuh diri sendiri dan sokongan kebanyakan bukan Islam beralih ke DAP. Ini memang trend satu dunia. Lambat laun akan sampai ke Malaysia dan kita akan bermasaalah besar kalau org Islam terus bercakaran.

Tak 100%, tapi ini mereka sebenarnya:
http://www.youtube.com/watch?v=NutFkykjmbM

http://www.youtube.com/watch?v=Abv5vhe4tUs

Surah Ali Imran (3): Ayat 118:
"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi “orang dalam” (yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya."

Highlights: “Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi.”

Surah An Nisa' (4) Ayat 144:
"Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Adakah kamu hendak mengadakan alasan yang terang nyata bagi Allah untuk (menyeksa) kamu?"

Highlights: “dengan meninggalkan orang-orang yang beriman”

Tapi of course lah, ni semua cerita angan2 aku saja. Hakikatnya macam apa yg kita nampak sekarang ni lah.

Tanpa Nama berkata...

nk sgt kerajaan lain tp end up yg pegang org bukan islam bgus la tu.Aku pelik nama org muda skrg xleh nk fikir org mcm dlu..org muda skrg da x ingt sejarah malaysia..Dlu dipanngil malaysia negara kte pnggil tanah melayu..knape kte nk memperjuangkan hak kte...Nk kata pembangkang x menang..ade jgak dieorg dpt pegang mcm selangor,penang,perak n lain2..so apa lg yg dieorg nk ckp psl BN pegang SPR..Dunia nk kiamat sbb tu x lama lg pemimpin yg kte dpt yg truk je sbb tu mmg da ade dlm tanda2 kiamat

Master Yoda berkata...

"Dunia nak kiamat sbb tu x lama lg pemimpin yg kte dpt y truk je..."

Dah memang teruk pon yang ade skang ni...Tu psl nak kasi tukar...yg lebih elok lagi...Bagi gua, no harm..Kalau lagi truk, kasi tukar lagi.....Susah sgt ke nk create awarness mcm ni...

Tanpa Nama berkata...

Bila kita cakap nak tukar dari B ke A and then tukar ke B semula, ramai org tak percaya. Ada sebab mereka tak percaya dan kita katakan mereka bodoh dan kolot. Betul ke mereka bodoh? Atau kita yang bodoh? Jangan yakin sgt yang kita ni betul/pandai, selidik dulu sebab-sebabnya.

Tanpa Nama berkata...

Anon 9 July, 10:38AM

Bila kita cakap nak tukar dari B ke A and then tukar ke B semula, ramai org tak percaya. Ada sebab mereka tak percaya dan kita katakan mereka bodoh dan kolot. Betul ke mereka bodoh? Atau kita yang bodoh? Jangan yakin sgt yang kita ni betul/pandai, selidik dulu sebab-sebabnya.

- Ada sbb org2 melayu nih jadi kolot dan bodoh sebabnya otak mrk dah dibrainwashed dari kecik sampai ke tua dgn cite2 hantu melayu kak limah, hantu cina/india nak rampas hak istimewa hantu melayu, cite 13Mei, org yahudi nak jajah M'sia, org kristian nak jadikan m'sia negara Kristian dan byk lagi ler cerita2 bodoh@tahyul@lawak seram dorang.

Kalo otak dah statik dan makan pun kena suap hari2 tu yg tak boleh berfikir jauh...Jadilah meleis yg tempang sebab nak buat apa pun takutttt...

ps: sape2 yg pernah gi kursus BTN taulah mcm mana perang saraf lawak seram dorang. Kami balik bilik gelak ramai2.

kah kah kah...

Adlilatun Nur berkata...

BTN memang lawak...

[AMR]ReenaRawee berkata...

Ahahhaa~
part ni aQ setuju ngan kau, Mantot.

Melayu kaki clubbing,
Melayu kaki disko
Melayu kaki pempuan
Melayu kaki judi...
Semua tu takut dgn PAS kalau PAS naik..

aQ researh melalui kawan2 aQ sendiri. depan orang je, dengan kawan2 lelaki perempuan main kejar2 raba2 'dada'. baru berkawan dah macam tu. aQ yang tengok pun dah malu.

Mohkzani &Sharil bolot Petronas berkata...

Kita sibuk bergaduh tapi anak Mahatihr, Shahril Shamsuddin, Nazir Razak sibuk plunder Petronas.Kenapakah kontrak Petronas di bagi hanya kepada anak Mahathir dan Shahril Shamsuddin? Adakah pemimpin UMNO mengizinkan anak Mahathir membolot kontrak Petronas sedangkan EPF adalah pemegang saham kedua2 syarikat. Dimanakah Mohzani Mahathir dapt duit berbilion beli saham jika bukan duit EPF. UMNO patut tetapkan Undang2 perlu supaya kontrak Petronas sepatutnya hanya untuk anak syarikat PNB supaya ramai Melayu dapat kongsi keuntungan oil and gas.
Dalam merger anak syarikat ini CIMB atau Nazir Razak untung lagi. Adakah hairan melayu tak peduli UMNO?

lanc berkata...

[AMR]ReenaRawee said..
...
Semua tu takut dgn PAS kalau PAS naik..


Hehe kalau PAS naik melancap macam Mat Sabu dan hadi je la...muahaha

tapi PAS kalau sodomi boleh.

Ko juga silap, nik aziz kata perempuan boleh kena main asal had tiga lelaki satu mase.. video pun boleh sebab video besi..