Julai 02, 2011

BERSIH 01 : Memahami 2 Peranan Pemimpin dan Membuat Sedikit Perbandingan

Dalam agama kita,untuk menjadi seseorang pemimpin tu bukan mudah.Zaman Nabi dulu pun,tak ramai yang berani nak jadi pemimpin tapi zaman sekarang ramai benar yang berebut nak jadi pemimpin.Sebab apa?Sebab ni...


Benda ni dah disahkan oleh Nazri Aziz bila ada soalan dalam Parlimen.Memang betul nilai tu.

Satu FAKTA - Gaji Perdana Menteri Britain setahun totalnya termasuk allowance Parlimen adalah GBP198,661...maknanya dalam sebulan gaji PM Britain adalah GBP16,555.Kalau kita cuba kira gaji PM kita ...darabkanlah total gaji+allowance PM tu dengan 12..dapatlah annual salary PM Malaysia..bandingkan!

RM667,800...PM Britain perlu kerja 4 tahun lebih untuk dapat apa yang PM Malaysia dapat dalam setahun.JANGAN CONVERT KE POUND!Bandingkan nilai dia 1:1....

Dan...di Britain hanya ada dua jenis gaji untuk Menteri,Gaji pokok dan gaji members of Parliament.Segala perbelanjaan lain dia kena buat claim sendiri.Dan apa yang specialnya pasal claim diorang?

Segala resit dan claim perbelanjaan yang dituntut oleh menteri akan disenaraikan dan sesiapa saja boleh tengok online.Ini adalah benda2 yang wajib kita mintak kerajaan laksanakan kat Malaysia.

Aku ingat lagi aku pegi satu talk dengan seorang bekas menteri sekarang ni (masa tu dia menteri lagi la) yang aku malas nak sebutkan kat sini.Talk tu tujuan dia sebenarnya nak bagi berbincang pasal masa depan negara tapi terkeluar pulak pasal "kenapa ramai orang Malaysia yang migrate ke luar negara.." bila ada satu mamat tanya apa yang kerajaan cuba buat pasal benda tu.

Mula-mula sekali jawapan dia,"memang rugi kita kehilangan tenaga professional kat luar sana yang sepatutnya bekhidmat dalam negara..." OK..bagus la jawapan tu.Tapi lepas tu dia sambung,"....tapi sepatutnya rakyat sendiri kena ada semangat patriotisme yang tinggi dalam diri untuk berkorban demi negara."

"Mungkin dulu2 pemimpin Malaysia ni berbaloi untuk dijadikan tokoh..tapi sekarang ni..isk" aku fikir lagi dalam hati.

Lepas tu,dia tambah lagi,"Rakyat tak sepatutnya merasa tamak dengan ganjaran yang ditawarkan di luar sana sehingga merugikan negara.." Orait...tahan sket lagi...dia sambung.."Rakyat sepatutnya sedar yang mereka terpaksa berkorban dan tidak hanya mencari ganjaran kewangan di luar negara.Negara perlukan khidmat mereka jadi rakyat perlu tanam dalam diri rasa sayang negara dan bersedia untuk menolak tawaran gaji yang lumayan di luar negara dan kembali berkhidmat di Malaysia dengan sebab membantu perkembangan negara.."

Bullshit,fikir aku.Orang yang sepatutnya mula2 berkorban adalah dia,bukan rakyat,sebab dia volunteer diri dia nak jadi pemimpin.Tidak adil jika diminta rakyat yang berkorban sedangkan menteri ditaja sepenuhnya kehidupan mereka.POTONG GAJI MENTERI DULU SEBELUM SURUH RAKYAT BERKORBAN....

Jadi,pada aku,pedulikan pasal khutbah Jumaat yang kata perhimpunan Bersih itu haram.Jika rakyat merasakan pemimpin sekarang adalah golongan tidak boleh pakai,mereka sepatutnya diberikan peluang untuk menukar pemimpin mereka.Tapi..masalahnya,sistem pilihanraya kita ni...bila dimintak pakai dakwat,mereka kata takleh.Apa yang nak ditakutkan sangat kalau sistem pilhanraya kita betul2 adil?

Takut Melayu hilang kuasa?Melayu mesti berkuasa di Malaysia?Orang PAS tu bangsa apa?Mesti ada sebabnya kenapa rakyat Kelantan suka dengan PAS walaupun diorang takde air bersih (kononnya),diorang takde pembangunan moden gila babi dan diorang dipandang jelek oleh sesetengah golongan.Aku sangat berminat nak tau macam mana rasanya PAS perintah Malaysia dan aku rasa PAS takkan biarkan agama Islam dipermainkan kalau ada pihak yang cuba memperlekehkan Islam bila Pakatan memerintah.Melayu dipermainkan aku tak kisah sangat.....Tuhan bagi kita bangsa sebab dia nak kita senang kenal rupa,Tuhan bagi kita agama supaya kita semua jadi satu.

Dan...dari sebab tu,sebelum kau decide kau nak sokong kuning ke merah ke transparent ke,ketahuilah dulu bagaimana nak menilai pemimpin yang baik.Dalam agama,ada 2 aje tugas pemimpin ni.(sori..aku tak ingat apa translation Arab dia)

1. Pelayan

Dia lah hamba kepada rakyatnya.Apa yang rakyat mintak dia usaha tunaikan. Kalau ada orang miskin dalam negeri dia,dia akan kerja lebih kuat untuk pastikan orang tu keluar dari kemiskinan.Dia hormat dengan majikan dia..yakni rakyat.Kau suka macha kedai mamak maki kau balik bila kau komplen milo ais kau tak sedap? Pemimpin yang baik takkan ugut orang bawah dia.Pemimpin yang baik takkan wujudkan "syarikat kereta dia" dan "paksa" rakyat beli kereta dia.Wawasan dah ada...tapi bila rakyat disuruh berkorban..tu dah salah tu.Umar Al-Khattab sendiri dah kata...kalau orang bawah dia ada masalah,dia sendiri akan selesaikan.
Kita? Kita dapat masalah sebab "wawasan" pemimpin kita.

2. Pemandu

Bayangkan,kau naik teksi..tapi driver tu bawak suka hati bapak dia.Lampu merah dia langgar,double lane dia potong...suka naik teksi macam tu?Pemandu yang baik adalah pemandu yang sentiasa memikirkan keselamatan orang yang dia bawak.Aplikasikan benda ni pada pemimpin...pemimpin yang baik akan dorong kau ke arah jalan yang baik dan bantu kau dengan cara yang bersih,sesuai dengan apa yang agama mintak.Menaikkkan ekonomi negara dengan mendirikan kilang radioaktif adalah sangat bahalol kerana membawa kepada kecelakaan rakyat.Semua sebab apa?Sila rujuk gambar di atas.

Pemimpin kita sekarang sudah takde idea.Bila ada aje masalah ekonomi timbul,penyelesaian dia adalah "buat pinjaman." Pinjam situ pinjam sini,kesannya bukan diorang rasa.Yang rasa kesannya?Yang kena berkorban?Yang kena ubah cara hidup?

Kita.Semuanya berbalik kepada kita.

Jadi ingat,peranan pemimpin bukanlah sekadar pergi jenguk sekejap bila ada tragedi.Peranan pemimpin bukanlah cukup dengan "aku nak Malaysia ada kereta dan aku tak kisah rakyat kena tax sebab benda tu dapat tingkat ekonomi" dan peranan pemimpin bukanlah sekadar makan karipap dan hirup teh setiap kali habis meeting.Kalau pemimpin tu siap kena escort dengan polis sebab nak pastikan dia tak sangkut traffic jam dan dia boleh tengok aje orang ramai sangkut.....sedarlah,itu bukan ciri pemimpin yang baik.

Pemimpin yang paling baik dalam Islam adalah pemimpin yang sanggup berkorban diri dia,masa dia dan nyawa dia untuk rakyat dia dan paling penting........dia adalah orang yang paling rendah diri dalam negara dia.Ni paling penting sebab power corrupts people.

Dah habis baca? Please baca link ni. Aku harap korang baca dan form pandangan korang.Kemudian bagi komen anda kat bawah ni.Sapa2 yang tak paham,boleh tanya.Bandingkan balik fakta yang ada dalam gambar tu,fakta yang aku tulis kat atas tu dengan artikel yang ada dalam link BBC tu....

Nampak tak kita dan menteri kita kat mana?Nampak tak kenapa diorang takut benar kalau kuasa diorang kita tarik balik?

Kau nak tau apa benda paling sedih?

Orang putih run negara diorang lagi jujur dan ikhlas berbanding orang Melayu Islam Malaysia run Malaysia.,,dan diorang ni dibayar dengan taxpayer's money yang sebanyak tu.Apa hasilnya kita bayar PM kita banyak tu dan balik2 solution dia adalah "bagi kat adik aku,bagi kat bini aku."PIlihanraya lepas ni adalah peluang terakhir untuk Malaysia stop rotting,ubah sistem yang diimplement oleh Mahathir yang zalim dan bebaskan balik ekonomi orang2 macam kita.

This has to stop.


100 ulasan:

[AMR]ReenaRawee berkata...

Amboiy~
tompok lembu tukar color da nih!
:)

budaksetan berkata...

gua minta izin nak kongsi posting lu berkaitan BERSIH dalam blog gua encik

Wan berkata...

hats off to mantop!

sherliza berkata...

aku suka, aku amik link ko nih post kat FB. ku setuju.

Reza berkata...

Aku sebak baca post ni. kalau dah elaun saja banyak mcm tu, sbb tu org terkejar2, sanggup buat apa saja nak jadi "pemimpin". dah tak fikir aku layak ke tak, aku berwibawa ke tak, nampak duit je. semua org nak. mintak tolong sikit kat pak menteri semua. jgn terlalu tamak. elaun parking smapai 5k? yg kerja parking keta je ka 24jam sehari? bukan patut duk office buat kerja, lawat sana sini, pegi parlimen ka? kena ke bayar parking tu? sana elaun sini elaun. semua nak kaut selagi boleh kaut.

Tanpa Nama berkata...

sokong color kuning!
bos aku kalo jadi menteri memang bes.
masa nak naik gred siap sound lagi kata dia ni bukan nak sangat naik gred tapi kalo tak naik efek kat anak buah yang nak naik gred.pastu xnak pakai driver sebab dia kata dia sorang aja yang reti bawak 4wd tu. kalo nak isi minyak bayar sendiri sebab malas nak isi buku log. pump minyak pun sendiri buat. anak buah duduk belakang dia pulak jadi driver. aku tak pernah jumpa bos low profile gini.

shaqzone berkata...

Nabi SAW bersabda "Bantulah saudara kamu yang dizalimi dan yang menzalimi. Para sahabat bertanya "Kami boleh membantu mereka yang dizalimi, tetapi bagaimana membantu mereka yang menzalimi?" Nabi berkata "Cegahlah mereka dari melakukan kezaliman".

AKMAL berkata...

Aq sokong bro! MElayu la apa laaaa amnde la nk bangga sgt dgn bangsa...cina india org putih..kemampuan kita sama ja...jgn rasa inferior walaupun kita pernah dijajah...Kita mulia sbb Islam, klau kita buang tu...hina la kita ni...ape ada pada melayu tu haih haih

Adlilatun Nur berkata...

Nice... I likeeee...
btw, tompok lembu mmg lawa~

angah berkata...

teringat aku kisah saidina umar yg menangis bile ada rakyat yg merebus batu utk anaknya..

lepas tu saidina umar siap pikul beras (ke gandum ntah tak ingat) di bahu lagi, hantar sendiri pada mak budak tu...
pemimpin sekarang nak buat amal kat rakyat, mesti guna heli, pastu mesti ada bodyguard, siap ada majlis menyambut ketibaan pemimpin, yg penting mesti ada media!

saidina umar dulu tidur bawah pokok, beralaskan lengan utk dijadikan bantal kepala...
pemimpin sekarang mesti rumah banglow yg canggih manggih, bil api yg beribu utk dibayar etc...

sori kalau aku ade tersilap fakta...

Namie Xa'adea berkata...

semalam aku baru habis baca Kasino (Buku Fixi)

Kat situ ada benarnya jugak...
kalau kita ada banyak syarikat swasta yang banyak berkorupsi dengan kerajaan utk pastikan urusan dia smooth dan banyak tender dia boleh dapat.... buat apa dia nak sokong pertukaran kerajaan???

Selain daripada org2 Felda yang sering dipersalahkan kerana menjadi pak turut kerajaan sedia ada.... mungkin syarikat2 besar juga perlu diperhatikan jugak... mungkin?

Tanpa Nama berkata...

selama ni baca je. but this entry really gained my respect to the max. nice writing.

-fatimah

Tanpa Nama berkata...

syarikat besar hasil dari dari gerombolan juga..tu lifeline dia..

Tanpa Nama berkata...

Mereka yang terlibat menyerahkan tanah KTM di Singapura akan dikenang sampai bila-bila. Mereka akan kekal berada dalam lipatan sejarah. Kalau Sultan Hussien of Kampong Glam dikenang sebagai orang yang menyerahkan Temasek kepada Stamford Raffles, nama mereka yang terlibat menyerahkan tanah KTM di Singapura sebaris dengan Sultan Hussien of Kampong Glam. Kalau nama Sultan Hussien of Kampong Glam dikutuk sampai bila-bila, nama mereka yang terlibat menyerahkan tanah KTM di Singapura pun akan dikutuk sampai bila-bila.

Tanpa Nama berkata...

Nilai sebenar tanah KTM di Singapura menurut anggaran pada tahun 1995 ialah RM1.5 trillion. Bagi forumer yang gagal matematik ketika UPSR (atau Penilaian Darjah Lima), RM1.5 trilion bermaksud RM1,500,000,000,000.00.

Itu adalah penilaian pada tahun 1995. Pada tahun 2011, nilainya bertambah berkali-kali ganda lagi. Pada tahun 2015, nilai tanah itu boleh mencecah RM3 trillion. Jumlah RM3 trillion itu kalau dibelanjakan untuk bajet tahunan negeri Kelantan, 7,500 tahun baru boleh habis. Apa yang Malaysia dapat sebagai imbuhan ialah tanah sekangkang kera di pinggiran pantai yang nilainya tidak seberapa.

Bandingan dengan bajet tahunan negeri Kelantan ialah RM400 juta. Bagi forumer yang gagal matematik ketika UPSR (atau Penilaian Darjah Lima), RM400 juta bermaksud RM400,000,000.00.

Tanah KTM sudah terlepas ke tangan Singapura. Persoalan yang timbul ialah, oleh kerana nilai tanah itu sangat mahal, siapakah yang mendapat komisyen dari GOS dan berapa banyak?

Master Yoda berkata...

Respek lu bro..tu la yg gua slalu dok kata kt org2 dkat ngan gua even wife gua..x matinya agama klu pun pemimpin negara b'tukar bangsa..apa ada pd bangsa..

rekbing berkata...

yeah, psl bekerja diluar negara buat buat aku berfikir pjg..

makcik kantin berkata...

tu la.. berair mata aku ngk elaun depa ni (elaun ke mcm ni byk?)
ape salah kali ni kite tukau kerajaan. cuba dulu baru tahu.

Tanpa Nama berkata...

Bersih is for spoil brat.

If betul la rakyat Malaysia ni miskin,

kenapa tiap2 pagi nampak sorang satu kereta?

having a car is a luxury, since we were little we knew it was a luxury.

orang2 dulu okay je hidup tanpa kereta.

rakyat bising bila minyak naik, bagi saya memang patut gaji naik.

sebab memiliki kereta adalah utk orang mampu, bukan perasan mampu.

rakyat malaysia macam kamu memamng bodon.


spoilt brat

manusia berkata...

kalau tak demonstrasi tak boleh ke? manalah tahu masa demonstrasi, traffic jam. lepas tu ada orang yang nak bersalin trapped in that traffic jam ke. who knows? kerajaan kita tak lah zalim sangat. kalau betul2 zalim, mesti kita tak dapat nak baca blog mantot. mesti kita takda internet kat rumah. mereka zalim terhadap diri sendiri, sebab tak jalankan perintah Allah. pasal rakyat yang miskin, itu bukan tugas pemimpin je. itu tugas semua orang. kita marah pemimpin yang datang tolong orang miskin tapi menunjuk2, at least dorang ada tolong. kita ni, ada ke pergi ceruk2 kampung bagi duit kat orang miskin?


soal gaji pemimpin, tunjuk lah gaji menteri2 pakatan jugak. nak jugak tahu.


kata adil? hihihi


btw, saya sokong kalau tukar kerajaan. tapi please lah, jangan lah sampai nak memburukkan orang lain. we do it in "bersih way lah. kenapa tak fokus untuk perbaiki kelemahan kita?

okay. mesti ramai yang tak setuju. tapi ni pendapat saya. assalamualaikum.

lilacfla berkata...

gaji depa cukup nak bagi makan berapa ribu rakyat malaysia yang x pernah jejak pun kaki ke lobi hotel2 mewah atau makan lobster ka.

paling mahal aku ingat dapat udang galah pun rasa dah cukup kaya..

raspek betul ahmadinejad tu kalau betullah apa yg depa dok sebar lam internet tu.

zaman dulu orang nak jadi pemimpin sebab nak wakilkan rakyat, kesian orang kampung saya susah...

zaman la orang masuk politik nak kuasa, nak duit, nak perempuan hot. dah kaya, kayakan kroni-kroni pulak, yang susah terus susah.

jawablah esok kat akhirat.

Tanpa Nama berkata...

Cuba bandingkan dengan nilai GDP negara pulak. Cuba baca link ni:

http://www.economist.com/node/16525240

Tak semua berita yang kita dapat betul dan tak semua salah. Jgn cepat melatah bila org suapkan berita. Gunakanlah "ijazah" yang ada tu utk berfikir secara waras.

Tanpa Nama berkata...

p/s: nilai dalam link di atas tu tak termasuk allowance. Gunakan skill anda untuk mengira dan buat perbandingan.

budak xy berkata...

Kompeni besau-besau ni biasa la kne ade link ngan gomen. Survival maa. Itu pasal bila sesetengah pemimpin jatuh, kompeni yang berkaitan dengannya pun jatuh jugak. Atau kalau x jatuh pun akan merudum prestasinya.

Tanpa Nama berkata...

prime minister of britain ada 2 jenis allowances sahaja? lawak2. buat kajian sikit bro. bukak google. negara paling boros dalam soal gaji dan allowance dalam dunia ni adalah negara britain pegi check betul2 ok.

Tanpa Nama berkata...

Aku Gagah

Aku tk baca abis article ko
Bce skit2 je

Bile ko cite bab politik
Ko bias abis
Gov. ko attack abis2
Tp tang PR ko tutup mata je

Yg aku nk sentuh pasal BERSIH je
Masa menang 5 negeri ari tu (satu BN dapt balik) takde lak bising2 pasal sistem plhanraya yg kotor.

Itu satu hal. Yg paling bnyk wat laporan polis bukan NGO je. Tu sdara2 seagama dgn ko yg berniaga kat area tu pun buat report gak.

Ko tk kesian kat diorang Mantot? Kalo org senang tknk tolong org sush, biar org sush tolong org sush

Bukannya polis tk bagi buat prhimpunan BERSIH. Polis bagi, dgn syarat buat kat stadium. Tapi kenapa BERSIH tolak?

Kenapa kena sushkan sdara2 MELAYU yg brniaga kat area tu? Kalau brani, buat la kat Chinatown. Kat Jalan Imbi. Tapi BERSIH tk brani.

Kenapa?
Takot kena tetak dgn Cina
Kenapa Cina tetak?
SEBAB GANGGU PERIUK NASI DIORANG.
So pikr bebaik...

prima_chrome berkata...

amat tertarik mengenai perbandingan kedua2 menteri .. nice post mantot ..


Rasulullah S.A.W bersabda : " Tidaklah ada seseorang hamba yang Allah beri kepercayaan untuk memimpin, kemudian pada saat matinya dia berada dalam (keadaan) melakukan penipuan terhadap rakyatnya, kecuali akan diharamkan atasnya untuk masuk syurga. "

HR. Muslim. (Sahih Muslim, hadits ke 3409, Jilid 9, hal 349).

Mantot berkata...

Anon...

http://www.parliament.uk/about/faqs/house-of-commons-faqs/members-faq-page2/

http://www.parliament.uk/about/mps-and-lords/members/pay-mps/

http://www.parliament.uk/documents/commons-information-office/m06.pdf

mmg diorang ada allowances,tapi allowances tu diorang tak dapat sejambak mcm kat Malaysia..diorang kena claim.Auditing akan sahihkan benda tu.

Ada jadi diorang misuse benda tu dalam skandal claim MP UK 2008...dr sekecil2 claim utk bayar maid kat rumah hinggalah claim utk renovation rumah...benda tu jadi skandal yang sangat besar membuatkan ramai MP diorang letak jawatan dan terpaksa bayar balik nilai yang diorang buat fraud claim.

Tanpa Nama berkata...

aku setuju pasal PR xkecoh pilihanraya M'sia x bersih mse lpas PRU 2008 ari tu.. tp npe skrg dorg dok sibuk2 na ckp psal bnde nie..
pd pendapat aku, dorg tau next PRU da dkt sbb tu dorg na bising2 psal nie bia rakyat2 terpengaruh n sokong dorg.. npe x buat dr mse dorg mule2 pgang 5 negeri tu ?? and one more thing, klu pilihanraya nie x bersih, xkn PAS bole pgang klantan 21 taun.. xkn kerajaan na biar je kelantan x maju kn.. so that shows that pilihanraya kite btol2 bersih.. cume mereka2 x bertanggungjawab nie je gune taktik tak 'bersih' na pancing org sokong dorg..
psal allowance tu, ak pown x sokong bnde tu.. tp korg yakin ke if kerajaan baru yg naek, dorg akan tukar sume tu ?? come on laa, da dpt duit byk, xkn sng2 je na kurangkan income sendiri en... klu ak dpt naik gaji pown ak xkn mntk trun gaji... ni kn plak org yg dpt income skali byk mcm tu.. mustahil dorg na kurangkan income dorg..
so, fikir2 kn lah ea.. korg da besa.. =)

Cik Ina Do do Cheng berkata...

Pemimpin sejati adalah pemimpin yang berjuang untuk bangsa dan agama.sekarang ni susah nak cari pemimpin cam tu.

Mantot berkata...

Anon yang post link Economics tu...

aku tak paham apasal kau postkan benda tu....serius aku tak paham...tapi takpe...sbb Malaysia takde dalam list tu..aku cuba letakkan Malaysia dalam tu.

Gaji Najib setahun RM667,800.Convert ke USD (kita ambik 3 lah senang) jadi USD222,600.

GDP Malaysia per kapita is USD 14,700.

222,600/14,700=
15.14

Jadi,pendapatan Perdana Menteri jika dibanding dgn GDP Malaysia adalah 15 kali ganda lebih tinggi.

Rujuk balik link Economics tu...Dengan 15 kali ganda lebih gaji PM berbanding GDP..meletakkan Malaysia cantik2 bawah Afrika Selatan..ngam2 masuk top 5.

Tolong jelaskan apa tujuan kau post benda tu sbnrnya?

Raja Lawak berkata...

"orang2 dulu okay je hidup tanpa kereta"

Jatuh pengsan...

Mantot berkata...

dan yang dok kata SPR ni bagus,adil dan sbgnya...tapi fakta dah ada depan mata kau.kau yang buta nak tgk.esoklah aku jawab soalan kau

Mantot berkata...

dan kepada saudara Aku Gagah yang kesian peniaga Melayu susah,nanti tak boleh cari makan la...kau ingat perhimpunan ni nak buat berapa hari sebenarnya?sebulan?

bila harga barang naik,peniaga naikkan harga barang sebab nak tampung kos kenaikan harga,kerajaan siap warning peniaga jangan naikkan harga barang...Benda yang long term,effect dekat satu Malaysia,semua peniaga kena,Melayu pun ramai yang effected.

.takde pulak bunyi kau bela peniaga Melayu dari kerajaan....

Bila part Bersih..yang melibatkan hanya berapa kerat peniaga...kau bising...Orang jenis hapa kau ni?Kau lagi pentingkan rugi sehari tu drpd rugi bertahun2.

Lu kata gua bias.Okeh,aku takde hal.Aku mmg tak suka UMNO...Tapi kau sedang membela gomen yang warn peniaga jgn naikkan harga barang bila harga kos peniaga meningkat.

Baca la Utusan...mmg warning tu ada keluar.
Duk pandang sehari tu apa pasal bang?Tenggelam timbul peniaga Melayu jangka panjang takde pun kau nak bela?

Sebab aku kesian dgn org Melayu miskin la aku sokong Bersih.

Tanpa Nama berkata...

Aku Gagah

Nampk emotional skali ko menulis ye mantot.

Aku suke dgn sikap emotional dan ego ko. I like!!!!

Ada aku tulis aku sokong UMNO?
Ada aku tulis aku tk stuju prhimpunan BERSIH diadakan?

Apa definisi ko 'melibatkan hanya berapa kerat peniaga'? Ko penh cek ke kat DBKL berapa ramai peniaga Melayu dan bukan MELAYU berniaga kat situ?

Cube ko nyatakn secara spesifik apa keuntungan yg rakyat, khasnya ENGKAU dapat daripada perhmpunan haram sebelum ni?

Kau tau tk brape bnyk sales peniaga MELAYU dan bukan MELAYU akan rugi pada hari SABTU, dimana sales pada hari Sabtu dan Ahad adalh sgt tinggi?

Dan aku tk menulis pasal ekonomi Mantot. Aku menulis pasal hak beberapa kerat peniaga MELAYU yg brniaga kat area tu.

Walaupun beberapa kerat tu hanya seorang peniaga MELAYU.

Dan ko senangla pikir mcm tu sebab ko tk brniaga kat situ. Dan ko ada isteri yg bkrja kerajaan dimana kau merupakan salah seorang yg menerima benefitnya.

Taknk berterima kasih takpe.
Tp belajarla brsyukur apa yg ko dapat hari ni.

Sbb bile kerajaan brtukar, mgkin apa yg ko dapat sblum ni tggal kenangan.

Tanpa Nama berkata...

tak kira lah apa2 pon mantot...selagi ketua bersih tu ambiga yang memurtadkan ramai islam...mmg aku tak sokong bersih...

Tanpa Nama berkata...

Aku Gagah

Emo Mantot tgh high
Biar dia cold down dulu

aniki berkata...

bro..persetankan mereka2 yang tersasul..selagi perkara yang hak tak ditegakkan,bergolok bergadai pun aku sanggup demi agama,negara aku..entry TERBAIK bro...takbirrr.....Allahu Akbar

Tanpa Nama berkata...

Aku Gagah
Aduhai...kesian aku bace komen ko ni...sebok dengan KEMELAYUAN ko tu...pikir skit bro...ko paham tak kenape diorg wat perhimpunan BERSIH ni..? ko ade bace objektif dier? ko sebok pikir pasal kerugian 9 Julai tu aje? 1 hari tu bro...hari lain tak untung ke? BERSIH ni buat tiap2 hari ke? kalo ko nak ckp pasal org keje gormen kene berterime kaseh pasal Kerajaan ni bayar gaji diorg..ko memang kene belajar ekonomi balik...ko paham tak? macam mane sistem ekonomi ni bergerak? Gaji org keje gormen bukan dibayar oleh perdana menteri..diorg pon makan gaji...bukan sultan yang bayar...kite sendiri yang bayar...daripada ape? cukai pintu, cukai tanah, lot sewaan..dan etc...yang sebenarnya diuruskan oleh parti yang memerintah sekarang...ko tgk selangor..PKR yang memerintah...ade ke org keje MPK kene buang? ade ke yang kene potong gaji? sume berjalan macam biase...cume yang menguruskan ialah parti PKR..itu saje...skrg ni kenape perlu tuka parti memerintah? kerane terlalu banyak penyelewengan..kite kene bagi peluang orang lain memerintah...itu saje...

Tanpa Nama berkata...

Aku Gagah

Anon 1:36

Aku tak pernah PERTIKAIKAN kenapa prhimpunan BERSIH prlu dibuat

Yg aku PERTIKAIKAN kenapa tk dibuat di stadium. Polis sndiri offer tmpat nk brhimpun.

Kenapa prlu dibuat di Kuala Lumpur?

Ada aku menulis pasal ekonomi?

Apa salah ke aku menulis pasal peniaga MELAYU yg brniaga kat situ?Org CINA menulis pasal KECINAAN mereka tk jd isu, tp bile MELAYU menulis pasal MELAYU, jd isu lak

Aku ada 2, 3 org kawan yg sdara diorang brniaga kat situ. Diorang sndiri cakap sales diorang dh menurun. Dan itu adalh long term effect prhmpunan haram sebelum ini.

Ko ingat bile PKR printah Selangor takde penyelewengan? Jangan tipulah beb. Corruption is about money, money and money ok? Yg brbeza adalah magnitud corruption tu, sama ada besar atau kecil.

Dan dalam kerajaan memerintah pun ada corruption k.

Aku tk suruh brterima kasih sbb kerajaan bayar gaji ko. Aku pun tau duit kerajaan dtg dari cukai aku.

Tak salah brtrima kasih sbb dpt benefit darpd. kerajaan kan? Cnth benefit mcm pension, medical aid, low cost financing kuarters kerajaan dan lain2 lagi.

Dan kau bukan salah seorang yg brniaga kat area prhmpunan haram tu.

Kalau stakat tu je knowledge economy kau pasal cukai, penyelewengan, kerajaan tak payahla emo dan brlagak sangt k?

Tanpa Nama berkata...

Economics

Mantot, dari mana ko dapat info gaji PM Malaysia RM 667,800? Boleh sharekan? Setahu aku gaji pokok PM lebih kurang RM274,000 setahun.

Tanpa Nama berkata...

Aku gagah,
Masih utuh bersama ketuanan melayu!!!
hahahaha

Cantek!

Tanpa Nama berkata...

Aku Gagah

Anon 2:25

Sejak bile aku brbicara tentang ketuanan Melayu ye?

Dan kau bukan salah seorang yg brniaga kat area prhimpunan haram tu.

Tanpa Nama berkata...

aku mmg akan sokong Bersih 2.0 ni, mmg patut pun buat demo dkt KL, peduli apa dgn peniaga Melayu kwsn tu, sapa suruh meniaga dkt situ, kan?
aku harap next PRU ni, PR akan menang, bila dh menang konfem dasar gov akan berubah, aku cukup menyampah dgn org Melayu yg keje gov, kelayakan x seberapa, harapkan kuota yg gov sediakan utk korang je, kalo bukan sbb kuota sampai tua lah korang duduk merempat, pastu berlagak dgn elaun yg kerajaan bagi, especially cikgu, selalu je melalak kata gaji x cukup, walhal keje separuh ari je, dapat pinjama itu pinjaman ini, keje kerani je tapi boleh beli rumah besar sbb pakai gov loan, buleh ddk kuarters lagi tu, kalo gov tukar harap2 diorang akan buat pengambilan baru, buang org melayu yg keje dgn gov, amik non bumi byk sikit, baru adil, kuota univesiti pun patut bagi sama rata, budak2 melayu spm dpt cukup2 mkn pun boleh masuk U, aku yg study siang malam dpt result score pun x boleh masuk U,masuk U belajar sggh2 x apa jugak, tapi main2, duit PTPTN banyak kan? kitorang yg non bumi ni terpaksa buat mcm2 keje sbb ssh nak dpt keje dgn gov, kontrak Melayu dh sapu semua, family aku smpi skrg masih lagi cari kotak lusuh, tin aluminium kosong dll lg sbb nak sara adik2 yg masih sekolah, org melayu? huh, tau nak senang je. baru demo 1 ari dh nak bising, korang rugi sari je, bukan setaun doh! melayu ni mmg dasar bangsa (bangsat) yg x reti nak syukur. kitorang yg non bumi ni sepanjang taun hdp susah dowh! HIDUP BERSIH!!!

agi idup agi ngelaban!
toroi mu bagak!

Tanpa Nama berkata...

Anon 2:42:00,

Aku setuju pasal ramai orang melayu yang kerja gov. Dorang ni kabanyakkannya memang tak ada kelayakkan pun. Just nak fikir senang je bila dah kerja gov. Tu yang boleh dok lepak minum2 sampai pukul 10. Tak ada produktiviti langsung. Bayangkan orang kerja gov dah 1.2 juta orang! Memang tak patut untuk kerajaan melantik orang melayu untuk kerja gov. dengan produktiviti yang tak seberapa, malas, kurang ajar bila orang bertanya so hampir RM3 bilion dihabiskan untuk membayar gaji dorang ni semua. Mintak2 kalau PR memerintah orang yang kerja gov terutamanya yang malas-malas buang je terus tak perlu membazirkan wang rakyat untuk menggajikan pekerja gov yang pemalas!

Perempuan Idaman berkata...

ada satu perkara la bermain di fikiran saya.. ewahh... saya rasalah..elaun-elaun yg dieorg dpt tu mcm dieorg tak gune je.. dieorg pegi mane2 pon sume mcm FREE je.. hmmm..xtahula.. perasaan saya saje..

Mie berkata...

Aku Gagah, aku rasa ko ni mesti perempuan kan? Menulis, berfikir macam perempuan. Emo ko same je dengan mantot tapi at least emo mantot ada point. Emo kau? Aku tengok asyik dengan Melayu je. Sudah-sudah la si gadis. Ko tak nak demo, ko dok umah. Biar orang nak demo buat keje.

ederra berkata...

nice one.......... :)

Tanpa Nama berkata...

Buat la demo kat tempat yg lbh sesuai & terkawal, dgn pengisian aktiviti penentangan habis-habisan. Demostrasi jalanan akan menyusahkan byk pihak. Demo2 yg lps Xde kesan positif pun. Dah Xde cara lain ke selain dari aktiviti demo2 nih? Biarlah perhimpunan nih jadi positif. Ubahlah persepsi masyarakat dgn cara yg lbh bertamadun.
Drp,
RYSMHP

Mantot berkata...

kau memang bebal.
otak kau mmg susah di tune lagi.
aku cukup tak suka debate dgn org yang alasan dia

"kau kerja kerajaan,isteri kau kerja kerajaan,laki kau kerja kerajaan...kau kena bersyukur sbb dapat benefit dia..."

BUKAK KEPALA HOTAK KAU SKET!
BN ADALAH KERAJAAN YANG MEMERINTAH.
TAPI DIORANG TAK ADA HAK NAK KEKAL JADI KERAJAAN.

Kalau PAS naik bentuk kerajaan,benda tu takkan effect kakitangan kerajaan yang dapat gaji dr kerajaan BN.

Kalau PAS naik,penjawat awam still akan dipanggil pekerja gomen cuma gaji diorang akan dibayar oleh kerajaan waktu tu.Nak cakap pasal benefit sama aje.

Mana2 kerajaan yang byr gaji penjawat awam,mmg la yg dapat tu rasa bersyukur.Tapi aku tak perlu la bersyukur sampai kena pilih jugak BN jadi kerajaan.

BUKAK SKET KEPALA HOTAK KAU MANGKUK!

Sbb kerajaan is kerajaan.
BN is BN

Kau tak boleh nak mixed kan dua benda tu.Penjawat awam BEBAS memilih mana2 parti yang dia rasa lebih sesuai untuk memerintah.

Aku mmg malas nak debate dgn org yang tak reti nak beza hak politikal dgn hak rakyat...sampai kiamat pun tak habis...bukak sket kepala kau.

Dan pasal buat kat stadium tu...
Tak payah la permit nak buat kat stadium semua..tak perlu pun semua tu.

Cuba SPR buat pengumuman...

"SELEPAS INI PILIHANRAYA UNDI POS AKAN DIUBAH SISTEMNYA!SELEPAS INI PILIHANRAYA PENGGUNAAN DAKWAT KEKAL AKAN DIGUNAKAN!SETIAP PARTI BERTANDING AKAN ADA 6 JAM SEHARI UNTUK BERKEMPEN DALAM MEDIA!"

Tak payah berbincang pun takpe,SPR seniri keluar inisiatif tu kalau dia taknak orang ramai anggap SPR tak adil..baru la betul.

Takde la langsung orang berhimpun.
Siapa yang menyusahkan keadaan sebenarnya?

Tanpa Nama berkata...

Aku Gagah

Jangan la emo sangat Mantot
Aku sentuh pasal BERSIH je k

Tanpa Nama berkata...

Diulang:

Economics

@ Mantot, dari mana ko dapat info gaji PM Malaysia RM 667,800? Boleh sharekan? Setahu aku gaji pokok PM lebih kurang RM274,000 setahun.

Tanpa Nama berkata...

Teresa Kok (mungkin DAP juga) membantah penggunaan tulisan Jawi pada signboard jalan di KL. Katanya, kalau nak letak Jawi, letak sekali tulisan Cina, dan Tamil.

Dalam jadual yang di rujuk dalam entry ini, tulisan Cina diguna tanpa menggunakan tulisan Jawi dan Tamil. Apasal ye?

Tanpa Nama berkata...

Amboi..kuning nampak? :)

Tanpa Nama berkata...

betul tu bro.mantot,

jom kita turun 9hb ni, peduli hapa bini ko keje gov ke x, x kan bini ko keje dgn gov ko kena sokong gov jugak, kita turun 9hb ni, kalo ko turun pun, x kan bini ko kena buang keje punya, dia still keje dgn gov jugak, kalo ko kantoi pun, paling2 kuat pun bini ko kene transfer je, apa nak takut dgn transfer, x matinya kalo duduk kwsn pedalaman, aku rilek je dari kecik smpi skrg ddk kwsn pedalaman, kena transfer pun bini ko still keje dgn gov lagi, rilek ar, takut apa, jom turun 9hb ni, aku tunggu hang, setakat menyalak dlm blog apa barang bro, ADA BERANI?

agi idup agi ngelaban!
toroi mu bagak!

Tanpa Nama berkata...

Mantot lupa nak bagi tahu kat sini. Politicians and Ministers yg kita ada skrg nih walau dah kaya-raya masih tak puas lagi.

Ramai yg jadi proksi sykt2 korporat dan keparat utk hisap darah rakyatnya yg semakin kesempitan hidup, carik duit siang malam sara keluarga pun masih tak cukup.

Ada yg amik komisen jd ahli lembaga pengarah tapi tidur tak buat kerja. Kalo di negara maju, mrk2 ini akan dipaksa letak jawatan sbb akan ujud `conflict of interest'.

Yg sedihnya di Mesia, benda ni dah jadi barah yg tak dpt diselamatkan lagi. Rakyat perlu menunjukkan kuasa yg ada di tangan masing2.

~KITA MAMPU MENGUBAHNYA. PILIHAN DI TANGAN SENDIRI. TEPUK DADA TANYA IMAN JGN PULAK TANYA AIMAN NNT DIA JAWAB AIMAN TAK KESHAH~

spicemum

Tanpa Nama berkata...

Anon 11:26:00.
Kau kena tanya diri kau sendiri kenapa cina bersikap macam tu??

Kau pernah tengok cina indonesia macamana dia punya sikap?

Kalau kau tak pernah tengok sah2 la kau pejuang ketuanan melayu tulen.

Mantot berkata...

Aku dah pegi Bersih first dulu,aku dah kena kejar dgn FRU pegang riot shield dan baton,kali ni aku tak dapat pegi dari pagi..tapi lambat sket kot sbb aku kerja sampai kol 1 lebih camtu.Aku takut tak dapat sampai sana sbb road block konfem banyak...

Aku emo..mmg emo.Kau tak berfikir.
Benda ni takde kaitan dgn politik.Benda ni takde kaitan dgn Cina.Benda ni takde kaitan dengan Perjuangan Melayu.

Apa yang dimintak satu tujuan;
Pilihanraya kena betul.
SPR kena fair dgn rakyat yang mengundi.

Tapi kau cuba bukak mata kau,apasal SPR tarik balik penggunaan dakwat hari tu masa pilihanraya padahal sblm tu dah janji nak pakai?Mesti ada pihak yang arahkan.

Suruhanjaya Pilihanraya tugas utama dia adalah memastikan pilihanraya berjalan dengan tegas,adil dan lancar.Lancar dah lancar...tegas tu takde,adil tu takde.

SPR sendiri kena push macam-macam saftey measure utk jaga undian ni tapi mana ada...diorang mcm takut nak perkenalkan safety measure...setakat biometrik?Macam mana nak berkesan biometrik ni kalau satu rumah ada 80 orang pengundi berdaftar?Mana2 tempat hotspot yang mmg malu diorang kalah,taktik ni memang dilakukan...

Yang kes nak pegi mengundi tapi dah ada orang datang dulu dan pangkahkan pun banyak jadi.Apa tindakan SPR?Sepatutnya bila dah ada kes camtu keputusan undian tu dah tak valid,kena void.Kena mula balik dari 0.Tapi SPR ok aje...save bajet maa.

Cuba kau baca sket pasal benda ni.Dulu pun jadi,sekarang pun jadi,satu alamat ada berpuluh2 orang duduk.Mana logiknya benda camtu pun SPR boleh biar?

Kalau benda ni dah direport kepada SPR tapi SPR buat donno aje...mana yang adilnya?Kenapa nak kena register sbg pengundi?Kita lahir aje kena pegi Jabatan Pendaftaran Negara dan kita kena register ikut alamat negeri yang kita lahir.

Kenapa tak pakai data tu?Kenapa nak register lagi sekali?Kan lagi senang lahir2 aje terus pendaftaran untuk pengundi sekali.Seumur hidup akan terus mengundi dekat DUN dan Parlimen yang sama.

Macam mana orang tak marah dgn SPR?

Mantot berkata...

dan yang tanya pasal gaji Najib tu,aku dapat amaun tu daripada Gaji Pokok Najib + Elaun2 Dia dan didarabkan dgn 12 bulan.

Sbb elaun2 dia tu akan fixed dan dibayar dan dia tak perlu buat claim dsbgnya.Sbb tu aku masukkan sekali jumlah dia.

Memang gaji Najib pokok dia Rm18,000 lebih...aku tak ingat berapa exact dia masa Nazri Aziz announce aritu.

Laici berkata...

macam bodoh..bila kritik pasal kerajaan yang memerintah, ada orang bising. korang tak bersyukur la, apa la...salah ker memperjuangkan hak, kesenangan kita?

apsal korang tak bising waktu penjajahan jepun, inggeris dulu, datuk nenek kita tak bersyukur macam tu jer, mereka perjuangkan hak yang sepatutnya gak tuh


and anonymous yg ckp and one more thing, klu pilihanraya nie x bersih, xkn PAS bole pgang klantan 21 taun

come on, kalau bersih sangat,apsal perak boleh kena rampas? apsal masa ucapan, sesetengah individu tuh berucap macam nak paksa2 "kalau tak pilih dia masa mengundi, takder la pembangunan kat kawasan nih nanti"

dan anonymous mana yg cakap spoil brat, bebal sebab rakyat malaysia ada sebiji kereta sorang, kau la bebal bodoh..kau ada fact ker apa? setiap orang ada sbiji kereta?

kau ada tengok family kat luar bandar? aku sampai sekarang naik motor jer pun...orang yang ada kereta tu, tak bermakna ada duit..hutang tiap2 bulan bayar sampai mampos..sapa ada sebiji kereta sorang? spoilbrat yg hidup mewah sebab mak ayah dapat gaji buta yg tggi

Tanpa Nama berkata...

Thanks mantot. Tapi bila aku search takde pulak yang detail up elaun2 PM. Yg ada kenyataan nazri yg biasa kita baca dlm blog2 lain yg tulis gaji pokok dia lbh kurang RM23k. Contoh yg ini:

http://problemdunia.blogspot.com/2010/11/gaji-perdana-menteri-rm2282665-timbalan.html

Kalau ko ada reference dia harap dapat inform ya. Tq.

KiD berkata...

setuju.tapi yg sedih mantot,ramai lagi yang tak nak bukak mata.padahal dah nampak silap menteri-menteri malaysia ni.Macam kawan aku bercerita pasal PM macam tuhan dia.Padahal dia sendiri tak cukup makan.

Tanpa Nama berkata...

salam.
aku tak faham ramai yang melenting yang pasal BERSIH dan kemudiannya kaitkan bersih dengan perjuangan politik parti pembangkang. setahu aku Bersih demand 8 perkara:

1. Bersihkan senarai undi
2. mereformasikan undi
3. penggunaan dakwat kekal
4. masa kempen minima 21
5. Akses media yang bebas dan adil
6. kukuhkan instutusi awam
7. Hentikan rasuah
8. hentikan politik kotor

source (http://bm.bersih.org/?page_id=2673)

ok dalam kelapan2 perkara tu ada ke yang bias to sebelah pembangkang? i see no harm there. apa yang perlu kamu semua risau?
bersih seruan untuk semua parti politik. hanya orang yang tak mahu semua ni berubah je yang melenting (tak kisah la oppostion ke gov)

ye lah aku pun kureng bersetuju perhimpunan tu di jalanan. tp bukan 100% bersih tu salah. jangan tutup semua otak tu. cuba fikir sikit. jangan jadi M sangat.

p/s aku rasa most yang melenting pun ada yang tak tahu pasal apa demand bersih rally ni. such a shame.

wassalam.
yang benar..

fatimah

Master Yoda berkata...

Sapa makan cabai, dia la yang akan jadi c**ai...Hahaha..

Kalau betul la SPR tu bersih,then let prove it...takkan nak sampai wat itu ini, siap declare outlaw organization plak...Alamak ai...

Bak kata sedari/akak/puan/cik fatimah, tada hal sgt pon ngan claim tu...

Yg paling gua tak tahan, guna reason"guna saluran yg betul" PLEASE la...PLEASE dan PLEASE...Esok nak kiamat pon BELUM TENTU ler, suara rintihan korg tu nk dibaca ke/didgr ke or watever..

Ini Malaysia la...come on...Too many jokes around here

nami chan berkata...

rakyat biasa keje separuh mati, org politik perut buncit2 jugak yg hidup senang ngan anak bini..

jackal berkata...

Pengomen yang paling kelakar harini jatuh kepada "Aku Gagah"..

berikan tepukan gemuruh..

Tanpa Nama berkata...

hari ini keadaan menjadi tempang..yg benci akan menjadi simpati..yg suka menjadi murka..yang diam menjadi geram..kerajaan patut bertindak lebih adil dan bijak..ada pihak buat rusuhan ganas, mencabar tumpah darah, menggunakan agama..dibiarkan semuanya..yang hanya memakai baju ditangkap..ini menyebabkan ramai yang akan simpati..dan ramai yang akan benci..adillah untuk semua..adil itu lebih dekat kepada taqwa..rakyat ramai yang dah cerdik dan boleh berfikir..UMNO jangan terlalu gelabah..bertindak dengan waras sebagai tanda kematangan sebagai pemerintah..
via Dr maza

awan berkata...

salam bro..
dah baca dah..penulisan yg sempoi lah..tapi nak tanye skit, napa tak payah convert kan gaji pm british tuh?awat nak compare 1:1? tu jela.. kalau convert gaji pm british dlm rm80k kot

Tanpa Nama berkata...

kadang2 post ko ni poyo la..mcm bdk2 rebut mainan..-annoyingmouse

Mantot berkata...

takyah convert sbb nilai barang kat sana ikut nilai sana,nilai barang sini ikut sini.gaji standard kat sana 2000,gaji standard kat sini pun 2000 jugak kan?

tapi brape kita bole dapat dgn 2000 compare dgn diorang.

aplikasikan benda yg sama dekat gaji Najib.
Kau compare 1:1,gaji PM Malaysia 5 kali ganda PM Britain

Tapi gaji kita sama aje jumlah dia dgn gaji standard penduduk Britain.Kita bukan negara maju,PM kita gaji dia lebih dr PM negara maju.

Mcm mana tu?

Tanpa Nama berkata...

aku gagah ckp ada point nye.lgpn ketua bersih tu terang2 org kapir jahanam yg penah nk murtadkan islam.ikut gak.aku bkn sokg sgt bn.tp nk serah kt pakatan mntak maaf la.macam haram.sikit2 wat kecoh.ckp pandai.tp action skit je.
xyah tgk jauh2.aku pg masjid dgr ceramah agama ustaz2 pas ni asik dgr maki hamun je.kepala bapak la.bapah setan la.sme kuar.bro, klu btl la dia perjuangkan islam xde la maki2 ni.
so pk2 la reason sebenar bersih yg dipimpin oleh org kapir laknat tp ramai melayu jd follower ni.ada agenda dia tersendiri.tp cm biasa la kita org melayu.ikut membabi buta,otak letak kt lutut, pastu emo.xsokong undi je la parti yg korg ske.abis citer.

amir

Mantot berkata...

jap jap...
aku nak tanya...aku selalu tertanya2 benda ni..

1. Apasal kau panggil dia "kafir jahanam" aa?Aku tau orang Kafir dilaknat Allah,sebab tu ada title "Kafir Laknatullah.." maksud dia Golongan Kafir Yang Dilaknat Allah tapi aku tak pernah jumpa ayat Quran yang membenarkan orang Islam benci orang agama lain (Kecual orang Yahudi) sampai macam begitu sekali. kita ni siapa nak laknat2 diorang?Boleh tak kau jelaskan kat aku pasal benda tu dulu...aku selalu wondering pasal benda ni.

2. dan yang kedua,apa kaitannya Bersih ni dengan agama?

Kau mungkin nampak ni perjuangan orang Kafir pancing org Melayu lawan Kerajaan Melayu...tapi siapa2 yang join rasa ni perjuangan orang Malaysia bantah Kerajaan Malaysia.

Benda betul bang!

Takkanlah kau tgh jalan2 lepas tu terserempak dgn George Bush lah katakan,dia kata "Tangkap itu pencuri!" ..takkan sebab dia kafir kau nak biarkan aje pencuri tu lepas?

3. Kau kata kau tak sokong sangat BN,tapi kau hentam Pakatan kaw2...takyah la berpura2..kau sokong BN kan sebenarnya..hehehe.Mana da orang atas pagar...tak wujud.

Orang atas pagar ni selalunya dia takut nak mengaku apa yang dia rasa.Cuba tgk balik dalam diri kau,kau Biru ke Hijau ke Biru Muda ke...pastikan betol2

fence sitter berkata...

Assalamualaikum wbt.

Kenapalah berbalah isu BERSIH nie?Dlm media conventional meluas dlm internet pun sama. Akhirnya apa kita dapat?

Cuba baca artikel nie: http://maafcakap.blogspot.com/2009/06/gelagat-orang-politik.html.

Mantot,saudara kata perjuangkan Islam alhamdullilah tapi beginikah cara Islam menyuruh kita berdakwah? Saudara juga tidak kisah Melayu dipermainkan jadi saya nak tanya jika Melayu yg tidak membela Islam adakah Cina dan India akan bela Islam? Renung2kan lah bersama.

Janganlah kita suka mencari kesalahan org lain tanpa memperbetulkan diri kita terlebih dahulu. Berhati-hatilah dlm stp bicara saudara.

Wallahualam.

Mantot berkata...

1. Tiada siapa yang mampu menentukan bangsanya sebelum dia lahir samada untuk dia menjadi arab, atau melayu, atau inggeris atau india atau selain itu. Ia adalah ketentuan Allah, bukan atas usaha atau kejayaan seseorang. Maka hakikat ini mestilah difahami supaya kita tidak menyalahkan atau menghina seseorang atas sebab bangsa atau keturunannya kerana itu bukan pilihan atau kesalahannya. Sebaliknya kita menilai seseorang berdasarkan perbuatan dan akhlaknya. Inilah sikap yang adil. Dosa keturunan tidak ditanggung oleh anak cucu. Dosa seseorang tidak boleh dibebankan atas orang lain yang sebangsa dengannya yang tidak terlibat dengan kesalahan itu.

2. Maka, perjuangan apapun yang mahu ditegakkan, hendaklah menilai setiap insan berdasarkan kepada akhlaknya, bukan titih keturunannya. Keadilan dalam Islam buta warna bangsa dan agama sekalipun.Jika hal ini tidak diteliti, perkauman atau racism akan berlaku. Akan ada pihak yang teraniaya hanya kerana keturunannya walaupun mungkin dia tidak bersalah. Diskriminasi seperti ini pernah berlaku di Amerika, sehingga Martin Luther King dalam pidatonya yang terkenal ‘I have a dream’ menyebut: “I have a dream that my four little children one day live in a nation where they will not be judged by the colour of their skin but by the content of their character”.

3. Tujuan Allah menciptakan berpuak dan berbangsa agar saling kenal mengenali antara satu sama lain.

4. Di samping itu, kita hendaklah tahu bahawa setiap mukmin itu bersaudara tanpa mengira bangsa dan puak. Hak-hak persaudaraan Islam telah ditentukan oleh Allah dan rasulNya. Nilai persaudaraan ini hendaklah sentiasa kita pegang. Perbezaan keturunan dan bangsa tidak boleh menjejaskan hal ini. Inilah asas perpaduan yang terpenting.

5. Setelah kita faham dan beriman dengan asas-asas yang disebutkan di atas. Bertindak berteraskan asas ini, maka tidaklah menjadi kesalahan jika kita dalam masa yang sama berusaha memajukan bangsa atau keturunan kita dengan syarat kita tidak menzalimi dan menghina kaum yang lain.

......

9. Kesimpulannya; prinsip Islam mengatasi segalanya termasuk isu bangsa. Perjuangan bangsa jika bertentangan dengan prinsip-prinsip Islam yang disebutkan tadi adalah diharamkan. Namun, usaha memartabatkan bangsa jika tidak bertentangan dengan prinsip-prinsip Islam seperti prinsip persaudaraan Islam, keadilan untuk semua dan tidak menghina bangsa lain, maka ia diizinkan, bahkan terpuji.

Point aku mudah aje.

Pemimpin kita Islam...tapi..diorang menzalimi bangsa lain yang tidak seagama dgn mereka.Berlaku ketidakadilan di situ apabila pemimpin kita terlalu memperjuangkan bangsa sehinggakan diorang terlupa yang mereka juga pemimpin kepada bangsa lain dan agama lain.

Aku tak harap orang India dan Cina akan jaga Islam..tapi aku tau pemimpin kita sekarang mmg tak jaga Islam...sbb tu kita dipenuhi dgn budaya barat,mana2 upacara kerajaan mesti ada hiburan...kan?

Nak baca lagi detail
http://drmaza.com/himpunan_fatwa/?p=69

Aku takde niat nak berdakwah...tapi aku tak mengerti kenapa orang Melayu takut sangat dgn Cina dan India...seolah2 lupa yang parti paling besar dalam Pakatan adalah PAS

fence sitter berkata...

Assalamualaikum.

Ye,saya tak nafikan setiap ulasan berkaitan bangsa di atas. Tetapi kita harus tahu perjuangan Islam berkait rapat dengan perjuangan Melayu krn sebut Melayu sahaja tentu agamanya Islam. Saudara juga Islam yg berbangsa Melayu bukan?
Jadi mengapa Islam-Melayu harus bergaduh krn BERSIH?

Orang Melayu sebenarnya tidak takut dgn Cina dan India krn Melayu skrg sudah bangkit. Malahan, Cina dan India yg takut dgn kejayaan Melayu skrg yg jauh menunjukkan peningkatan.

Bersyukurlah dgn apa yg Islam-Melayu miliki skrg di bumi Malaysia.Sesungguhnya,tiada apa yg sempurna(kerajaan Malaysia) krn sempurna hanya ada pada Allah.

Jika marahkan kerajaan yg memerintah sekalipun lakukan dgn saluran yg betul bukanlah dgn berdemonstrasi haram. Apa yg saudara akan dapat? Kepuasan sendiri atau memperjuangan Islam? Beginikah Islam mengajar kita? Matlamat tidak menghalalkan cara terutama bila ia mendatangkan lbh byk keburukan dr kebaikan.

Cuma utk apa berbalah mengenai siapa betul siapa salah? Menuding jari dan membuka aib org lain sedangkan kesahihan faktanya diragui? Adakah saudara betul2 pasti dgn segala maklumat yg saudara kongsikan?

Harap saudara membuat rujukan yg tepat dgn tidak menyebarkan fitnah krn hukumnya lbh dahsyat dr membunuh. Sekian.

Mantot berkata...

Jadi pada saudara,
apa yang Anwar Ibrahim lalui adalah langkah penyelesaian yang betul utk mempertahankan Islam di Malaysia?

Tanpa Nama berkata...

To Fence sitter. Rujukan.. itu yg si mantot ni tak beri-beri lagi. Dh 2-3 org dah mintak dari mana reference dakwaan gaji setahun RM600k++.

fence sitter berkata...

Salam.

Saya minta maaf byk2 kerana tidak mampu mengulas isu Anwar Ibrahim. Saya juga tidak mahu membuat fitnah terhadap beliau krn maklumat yg sahih tidak dpt sy temui lagi.

Harap maklum.

Mantot berkata...

come on,
saudara masih lagi mahu terus mempertahankan kerajaan ini?apa yang "kerajaan Melayu+Islam" ini sudah lakukan terhadap dia?

take a stand bro.
ada 2 golongan org Islam skrg...satu teraniaya.cuba teka mna satu yang teraniaya?walaupun dia salah sekalipun tapi apa hak kerajaan nak hina dan cerca dia sebegitu rupa?perangai Islam sebegitu ke yang saudara harap nk kekalkan?

tak kiralah Anwar Ibrahim bersalah atau tidak..tapi kenyataannya sbg seorang Islam...kita perlu bersangka baik dengan dia sehingga dia betul2 terbukti bersalah.

dan kenapa pula bila saya memihak kepada pihak pembangkang itu dikatakan melanggar hukum Islam?Sedangkan di sebelah pembangkang juga ada orang Islam lain...saya tak mengerti,adakah kerana mereka bekerjasama dgn Cina dgn India?

Apa pula MIC?
Apa pula MCA?

Mantot berkata...

http://www.malaysianbar.org.my/legal/general_news/pms_salary_is_rm22826.65_dewan_rakyat_told.html

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1124&pub=Utusan_Malaysia&sec=Parlimen&pg=pa_01.htm

sori.source yg aku letak tu tak tepat.
gaji PM LEBIH daripada tu...
jgn lupa,tu tak masuk elaun...

Mantot berkata...

link tak betul

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1124&pub=Utusan_Malaysia&sec=Parlimen&pg=pa_01.htm

http://www.malaysianbar.org.my/legal/general_news/pms_salary_is_rm22826.65_dewan_rakyat_told.html

fence sitter berkata...

Salam.

Again,saya tidak memberi apa2 komen tentang Anwar Ibrahim. Tidak memihak dan tidak membantah kerana hanya Anwar sahaja yg mengetahui apa yg dia lakukan. Siapakah kita utk mengadili beliau melainkan Allah swt?

Ingin saya tegaskan sekali lagi saya tidak memihak mana2 parti sama spt penulis ini: http://maafcakap.blogspot.com/2011/06/photo-credit-sodahead.html#comments

Janganlah terlalu fanatik sehingga keburukannya pun kita tutup mata dan kebaikannya kita terlalu agung2kan. Bukankah Islam mengajar kita bersederhana?

Mantot berkata...

Saudara,
bila kau tulis perhimpunan Bersih itu haram,dah boleh nampak hati kau lekat kat mana.

dan fence sitters yang sebenar takkan bersuara kerana mereka merasakan tak ada gunanya mereka bersuara,pandangan mereka pandangan neutral....tapi saudara dari tadi duk membangkang pendapat saya.

jadi,maaflah.aku tak rasa saudara seorang fence sitters....saudara tidak sukakan BERSIH kan?Jadi,kenapa saudara masih lagi cuba menegakkan yang anda berada di tengah2?

saudara berat ke satu pihak...tak nampak ke?

tak logik saudara....tak logik.

"Janganlah terlalu fanatik sehingga keburukannya pun kita tutup mata dan kebaikannya kita terlalu agung2kan. Bukankah Islam mengajar kita bersederhana?"

Aplikasikanlah apa yang saudara tulis ni dan cuba2 lah pandang sket keburukan pemerintahan Kerajaan Malaysia....ingat saudara,saudara ada menulis "fitnah itu lebih teruk daripada membunuh" tapi sedar tak sedar dalam hati saudara,ada terdetik yang Anwar Ibrahim itu memang sebegitu rupa yang diceritakan,bukan?

Mesti ada terdetik sebegitu sebab saudara menulis "Saya juga tidak mahu membuat fitnah terhadap beliau krn maklumat yg sahih tidak dpt sy temui lagi."

Jadi,racun fitnah itu sebenarnya sudah pun masuk ke dalam diri saudara.

Lastly saudara menulis

"Janganlah terlalu fanatik sehingga keburukannya pun kita tutup mata dan kebaikannya kita terlalu agung2kan."

Apa keburukan Anwar Ibrahim yang saudara maksudkan?

Mantot berkata...

yang mintak reference tu...

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0610&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_04.htm

nah ni link utk elaun.baru satu elaun..tak masuk elaun lain lagi..
pandai2 la kira sendiri.
kalau nak compare..gi tgk Gaji+Elaun utk Gred JUSA kemudian upkan sket..menteri beb..mana boleh sama dgn JUSA

boleh aje bukak Google kalau sendiri rajin nak tau

Tanpa Nama berkata...

Thanks Mantot for the link. Jadi ratio gaji PM Malaysia TERMASUK ALLOWANCE (RM667,800) kpd GDP adalah 14.6. Tgk link dalam economist tu, kalau kita TAK KIRA Kenya dan Singapura, average ratio gaji to GDP political leaders adalah lebih kurang 15. (Indonesia ratio 28, India ratio 2). Kena ingat, kita kira ratio gaji PM Malaysia termasuk allowance, tapi PM negara lain TAK TERMASUK allowance.

Master Yoda berkata...

"Aku tak harap orang India dan Cina akan jaga Islam..tapi aku tau pemimpin kita sekarang mmg tak jaga Islam...sbb tu kita dipenuhi dgn budaya barat,mana2 upacara kerajaan mesti ada hiburan...kan?"

Yeah btul...Pastu nak plak ada event dancing plak...Come on..Tiru gaya BARAT tu WAJIB ke???MESTI ke sampai kalau tak wat dianggap DOSA BESAR??Pelik..pelik....

Tanpa Nama berkata...

Tambah lagi, hutang Malaysia to GDP in 2009 adalah 34% dan hutang UK to GDP in 2009 lebih kurang 55-60%. So, more or less soal gaji ni saya rasa boleh justify lagi.

On the other hand, I can see your worries Mantot, tapi IMHO, I just don't think Anwar will be any better than the current one.

Tanpa Nama berkata...

Bang Mantot,

Gaji + Elaun MB Selangor berape agaknye? tak nak plk ko highlite.

Mantot berkata...

dah kerajaan pusat yg tetapkan brape gaji diorang,aku aim bos diorang la..kalau bos gaji camtu,takkan la anak buah nak ambik suku aje.sama la..

kalau gaji PM turun,gaji org lain pun akan sama turun

yodadeh.. berkata...

July 5, 2011 11:43:00 AM GMT+08:00
Anonymous Master Yoda said...

"Aku tak harap orang India dan Cina akan jaga Islam..tapi aku tau pemimpin kita sekarang mmg tak jaga Islam...sbb tu kita dipenuhi dgn budaya barat,mana2 upacara kerajaan mesti ada hiburan...kan?"

Ko ni memang lucu Yoga. Memanglah ko tak harap Cina jaga Islam. Mereka tu kafir, makan babi, berak tak basuh dengan air..hehe.

Tapi ko jilat juga punggung Lim Guan Eng dan Kit Siang..muahaha.

Apasalahnya dancing. Syok ma. Sape nak jaga islam sampai jadi buncit mcm hadi?

Paling kurangpun UMNO melayu tu islam . Tak kisah lah kalau dia orang menari dan mari berdansa. itu dosa antara dia dengan tuhan.

Kubur masing2 jaga. Ko tak tanggung dosa orang islam lain.

Yang dosa ko menyekutukan tuhan itu dosa tak boleh ampun. Sebab Ambiga tu sembah lembu tahu? Ko subahat menyembah lembu la kiranya muahaha...

habis raya haji nak sembelih apo kalau Hindu jadi bos ko?

Ko dan Mantot memang melayu kontot otak...hehehe

BigSpender!!!!1 berkata...

Mantot said,

"Lastly saudara menulis

"Janganlah terlalu fanatik sehingga keburukannya pun kita tutup mata dan kebaikannya kita terlalu agung2kan."

Apa keburukan Anwar Ibrahim yang saudara maksudkan?"


Muahaha.. aku tak tahula ko duduk kat mana?

Bukankah ramai orang lelaki, pekerja anwar ibrahim, drebar bini dia, mengadu anwar main bontot dia orang.

Sampai sekarang ada kes di mahkamah.

Lagi satu ko tak internet ke? Cuba ko tenguk lelaki yang pakai big spender tu? Rupanya macam siapa ya?

Mungkin rupa boleh jadi macam rusa setanduk... tapi big spender macam tu siapa boleh deny????



Muahahahaha..sesiapa pakai big spender mcam tu zaman ini lagi....


cari spender dia!!!!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Dacing dah lama senget sebelah. Org bingai jer yg masih sokong buta tuli. kah kah kah..

Tak pernah dgr pulak Anwar dipenjarakan atas kes sodomi. Tambah cerita perisa ajinomoto lah nih. Ingat org Melayu masih bodoh mcm dulu lagi ker baca Utusan Maksiat hari2? Lainlah gerombolan korang. dah karat tak boleh nak tolong daa..sengal. kah kah kah..

Quote -
Mungkin rupa boleh jadi macam rusa setanduk... tapi big spender macam tu siapa boleh deny???? Muahahahaha..sesiapa pakai big spender mcam tu zaman ini lagi..

- Ya betul tu..ramai org cakap pelakon video tu bekas perogol budak bawah umur dulu. Salah sorang drp Dato T (terdesak). kah kah kah..

kah kah kah..

Tanpa Nama berkata...

Fakta posting ni salah satunya cite gaji. Kalau org lain jadi PM dia sanggup turun gaji tak? hehe.. dari kecik cita-cita nak jadi PM, penat2 gi kempen, bayar blogger sana sini, bayar itu-ini pakai duit sendiri+sponsor, alih-alih bila jadi PM kurangkan gaji sendiri 60%. Agaknya mau ke tak ye? Boleh jadi mahu kalau dah ada income lain yang lagi masyuk dari sponsor laa..

Dia orang ni apa parti pon same je la. Tak payah nak temberang laa. Kita juga yang hujung bulan pinjam member.

Tanpa Nama berkata...

kepada anwar,
sepatutnya lepas dia keluar penjara hari tu, ada beberapa perkara yang dia boleh buat :

1- meminta maaf & memaafkan orang lain
2- duduk diam-diam (takyah pening kepala dengan politik lagi)
3- join tabligh ok jugak..
4- sambung belajar (dunia & akhirat)
5- cari pekerjaan seperti jadi lecturer ke, businessman ke, buka madrasah ke...
6- jaga anak cucu di rumah (jadi atok mithali)..
7- mendekatkan lagi diri dengan Allah...

at least kalau dia buat kesemua di atas, tak lah berlaku apa yg berlaku pada dia sekarang...

ada orang melayu islam di malaysia tapi hanya menolong kroni2 nya sahaja..ada orang melayu islam di malaysia yang sanggup ikut telunjuk orang kafir, di mana tempatnya terus ke neraka (tiada perhitungan/perhisaban di akhirat)...

p.s: terpaksa cancel semua appointment dan plan dengan clients pada 8hb n 9hb julai ni..

p.p.s: eh betul ke ambiga ada kes pasal isu murtad?

Master Yoda berkata...

"Tapi ko jilat juga punggung Lim Guan Eng dan Kit Siang..muahaha."

Kasi bukti sket..URL link ka foto kat fotopages ke video kat youtube ke...

"Paling kurangpun UMNO melayu tu islam . Tak kisah lah kalau dia orang menari dan mari berdansa. itu dosa antara dia dengan tuhan.Kubur masing2 jaga. Ko tak tanggung dosa orang islam lain."

Sila baca, berguru dan faham konsep "amar ma'ruf dan nahi munkar"..Gua taknak carut sama lu..

Kesian sgt ngan tahap IQ lu...

"Yang dosa ko menyekutukan tuhan itu dosa tak boleh ampun."

Bila mase gua sekutukan Tuhan...Kasi highlight sket...

"Sebab Ambiga tu sembah lembu tahu? Ko subahat menyembah lembu la kiranya muahaha...habis raya haji nak sembelih apo kalau Hindu jadi bos ko?
"

Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...Kalau kewarasan aku leh hilang, maka hilanglah kerna aku gelakkan statement di atas waima utk 30 saat...Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah....Aduhai...

"Ko dan Mantot memang melayu kontot otak...hehehe"

No problem kalau lu dah anggap gua ngan Mantot kontot otak, lu punye lagi la tak tau nak kate ape kan...hahahaha...Oh ya, tahap Al-Khawarizmi kot, takpu Al-Biruni ke?? Tapi lu layak ke??? kAH KAH KAH

sunan-ratna berkata...

*Tidak adil jika diminta rakyat yang berkorban sedangkan menteri ditaja sepenuhnya kehidupan mereka*

Paling suka ayat ini..

Aslina berkata...

malaysia...

kalo tak kerana wujud perkataan "sulit-rahsia kerajaan" tu....

confirm semua benda pun telus dan transparent.

ali dudin berkata...

sape2 boleh tolong jawabkan soalan ni,

'ala, gaji mereka setimpal la, kerja mereka pon susah,tadbir negara, korang bukan faham ape die rase, susah kot nak manage negara.banyak masalah.'

camne nak jawab?

Tanpa Nama berkata...

Di sini (New Zealand), ada kes yg menteri dia resign sebab guna Ministerial Services credit card untuk beli personal things, which are 2 bottles of wine and a Burger King meal. Itu saje..spending value is less than NZD 100 rasanya. But then, in Malaysia..hmmm wordless

Eilda berkata...

Hurmmmmm... Bila bab duit ni, tatau apa nak dibanggakan to be 'part' of malaysia.
Kang kat atas spending money like there's no tomorrow sedangkan banyak lagi menda bole dibetulkan kat mesia ni with that money.
HuhuHu....