Julai 28, 2011

Bab 03 : Menegakkan Melayu Sambil Menjatuhkan Islam


Ustaz rancangan "Adik & Al-Quran" di TV9 dipecat
selepas menyertai perhimpunan Bersih.


....................

Mereka tidak akan berhenti,selagi ada staff bawahan yang secara
terbuka menentang ideologi politik mereka...

Tak kiralah sektor awam,swasta...

Mesti sokong BN!
Mesti pangkah BN!
Mesti ampu BN!
Mesti jilat bontot BN!
Nak senang mesti jadi hamba BN!
BN SELAMANYA!

Kau tak pernah terfikir,

Kenapa bila orang itu makin dalam dia belajar agama...
Makin kuat dia lawan Barisan Nasional.

Kenapa?

81 ulasan:

mr edz berkata...

aku nak buat rancangan mari berjimak sapa nak masuk?

Tanpa Nama berkata...

betula la.mantot..dulu aku sokong bn...bila aku mendalami agama...aku terfikir...aku dapt rasa ini adalah kerajaan yang cuba memainkan agama..hukum agama dia buat double standard pada rakyat..yang x boleh buat, dia tutup dngan alasan kemajuan...bnyak pekara yang terang2 rakyat boleh nampak bagi yang hidup dgn berfikir..

Tanpa Nama berkata...

kesian zamri.He was my schoolmate and he's a kind person.plus cute (dulukala la, skang dah makin kembang aku tgk).buka mata wahai rakyat...
-eda-

Farah berkata...

Uztaz Zamri? TIDAAKKKKK!!! T___T

redzabes berkata...

naib baik wardina x kena pecat, hehe

ika~~ berkata...

feel sorry for him..
xpe ustaz,byk lg pintu rezeki pasni

Dieya berkata...

la ptotla dah takde ganti Mari Bertaranum pulak skang ni.. aku dah la follow program tu..sakit hati pulak.

Tanpa Nama berkata...

sangat bangang kan? public figure tak de hak langsung nak bercakap atau bertindak ikut pemikiran sendiri.. oh, bangangnya..!

Unknown berkata...

cuba jela baca ni. sekadar nak share pandangan negara orang luar terhadap bersih.

http://theunspinners.blogspot.com/2011/07/penulis-barat-dedah-bersih-operasi.html

untuk makluman, saya Merah yang selalu gak mengomen2 dalam blog saudara. saya memang suka baca blog sedara sampai saya hari2 kot bukak blog sedara.

saya bukan apa mantot, tujuan saya komen kali ni sebab pandangan sedara kadang2 membuka minda dan hati saya dan kemungkinan besar orang2 lain jugak. kadang2 apa yg mantot ckp tu boleh masuk akal, tp kadang2 saya rasa mantot sorang je emo. tapi takpe, tu pandangan mantot la. cuma saya takot blog mantot ni boleh mislead org lain. sebagai contoh :

pasal bersih. saya faham kenapa mantot sokong pembangkang n nak barisan nasional berundur. tp bagi saya, itu mungkin pandangan mantot dan kawan2 yang betul2 menyokong niat bersih tersebut. tapi, mantot kena kaji dulu niat pemimpin yang mantot nak suruh naik tu. kalau pemimpin mcm ambiga tu naik, mantot tak rasa ke one sweet day perangai dia lagi teruk dari najib. memang kita boleh vote pemimpin kita 5 tahun sekali. tapi ingat senang ke nak dapat majoriti tu.cuba bayangkan dalam masa 5 tahun tu, macam2 boleh berlaku. and sebenarnya, kalau once pembangkang dah naik tu, mantot ingat senang2 ke dia nak tukar balik ke bn. saya duduk kat selangor ni, saya dah nampak dah. banyak dasar dah ubah. memang ada yg makin elok, tp ada yang terlampau berat sebelah kepada melayu.tp sejujurnya saya ckp semua perangai lebih kurang je. yang pasti, selangor takkan jatuh balik lah ke tangan bn sampai bila2. dan tak mustahil one day selangor convert dari malaysia mcm singapore. selangor kaya, tanah 50% lebih kepunyaan cina. melayu dgn india 30% 20% masing2. sedih kadang2memikirkan nasib melayu tapi saya lagi rela mcm ni dari kerajaan 100% kat tangan orang bukan melayu.

saya rasa, apa yg boleh mantot buat, saya suggest, mantot masuk la line bn slowly. mantot ramai penyokong. kalau mantot dah jadi org kuat dlm bn, one sweet day mantot boleh ubah bn nye kepimpinan. tu la pandangan saya. it's better to be friends with the enemy than being the enemy.

tu jela pandangan saya. babai

Tanpa Nama berkata...

mantot,apasal ko punya entri dua-tiga hari ni simple2 je.. ko letak sekeping gambar,bagi dua tiga ayat ..pastu sendiri mau pikir.

Sang Merah berkata...

dalam kepala dorg pikir 1 je...janji melayu...islam ke hape leh tolak tepi hehehe....

Unknown....
i dunno bout mantot...but for me to support bn..let see....aku xleh support mic/mca cuz dorg perjuangkn bangsa dorg je....n aku akan support UMNO hanya jika dorg buang "M" 2 berserta ngan dasar2 perjuangan y hanya melaungkn racism.....owh btw tgk jgk kpala2 y kt atas 2...being a malay n born muslim doesnt mean they r going to be good leaders....n 1 more thing......kot2 la ambiga 2 terbuka nk pluk islam adakah kmu akn menyokong die?

Sang Merah berkata...

sekadar tmbahan...korg asik suh kaji/theorize niat org itu org ini....korg dh tau ke niat peminpin2 bn kmu? is it justified enuff percaya je bulat2 kt ape dorg ckp? then why not do d same to opposition?

Hikari berkata...

aduyaii..

aku antara salah seorang peminat rancangan Adik & Al-Quran...

ko bia betul tot.. sahih ke ni?

patut la skrg dah ganti Mari Bertaranaum pulak..

ingat A&AQ dah abis season..

Cik Siti Fairuz berkata...

bila artis bg salam sahaja pun or bertudung masa blakon, mcm ni da di kira "ok ape, malaysia masih negara islam"..
ape yg artis buat..semua nampak betul & cute. ahli agama? cendiakawan? hmmm rasanye artis lg mulia kut.

sontorian berkata...

---------------------------------
dan tak mustahil one day selangor convert dari malaysia mcm singapore. selangor kaya, tanah 50% lebih kepunyaan cina. melayu dgn india 30% 20% masing2. sedih kadang2memikirkan nasib melayu tapi saya lagi rela mcm ni dari kerajaan 100% kat tangan orang bukan melayu.

----------------------------------
ni satu lagi komen yang tak berotak . PPinang / Singapore / KL dipenuhi cina ni sejak sapa perintah ? BN bangang ..BN . Dah 52 thn UMNO merintah Melayu semakin merempat .. Jadi hang jangan kona la nak kata 3 thn PR merintah Cina dah jadi Raja.

Hang pi baca bagi habih dulu . PPinang tu dari melayu sekarang penuh cina ..sapa yang dok perintah ?? cukup setakat hang bangang jangan ajak orang lain sama ....

Tanpa Nama berkata...

sontorian...
YE mmg ppinang/singapore/kl penuh dgn cina. org sll buat lasan mcm tu. contohnya org ckp knp ko xttp aurat, tu dia pun xttp aurat. hbs tu sampai bila msalah nk selesai.yg dh lps tu lps la, nk buat mcmane,yg pasti xkn nk jd selangor mcm tu jgk??
dh org melayu mcm ko ni pemalas. keje pun gomen, hrpkan gaji gomen je. bkn nk try msk private, bkk perniagaan sdr. pastu dok komen2 kat sini, itu naik, ini naik.ckp lebih, tp keje gomen, kul 10 minum pg, kul 4 minum ptg.aku pun ramai kwn yg keje gomen, tp asek xpuas hati je, itu xkena, ini xkena.duk opis lepak je.pangkah PR, xksh la nk pangkah ape kn, itu hak engko. tp tlg lah jgn salahkan org lain kalau diri sdr pemalas. jgn jd mcm cikgu yg xbersyukur, keje boleh balik awl, cuti pun bnyk. tp still nk demand mcm2.

Tanpa Nama berkata...

org MELAYU ni, kalau ajak berdemo cpt je, ckp lebat.post mcm2 kat FB, tp kalau sinar harian buat wacana, majlis ilmu. siapa yg pergi??ada mantot pergi?? inilah masalahnya, sume nk bajet cool,cool bile lwn polis, macho bile kne tembak dgn fru. admit jela, meleis yg sokong bersih ni just fuckin shit asshole. bile org dh bg jalan, buat kat stadium shah alam, pun xnk jgk. dh mmg sikap kita suka lwn peraturan. pembangkang pernah ikut peraturan ke?n psl ustaz zamri ni, aku punxsokong dia kena pecat, mmg xpatut. tp kita kan diajar ttg mudarat kecil dgn muadrat yg bsr?spttnya ustaz zamri ni, mcm sang merah ckp, be friend with the enemy, sbb bg aku UMNO tu ok, cuma org2 yg dlm nya xok. contoh mcm kereta, CAMRY lah katakan, bila eksiden, kita nk slhkan kete atau pemandu sdgnkan pemandu yg cuai?analogi ni lbh kurang la dgn politik UMNO.n aku sbg org yg skong UMNO, aku kdg2 boleh terima idea2 pembangkang, tp knp pembangkang skrg seolah2 mental block. org lain semuanya slh kecuali diri sdr.MENTAL BLOCK!!

Sang Merah berkata...

Anon July 28, 2011 12:22:00 PM GMT+08:00

sori bkn aku y ckp ye...itu UNKNOWN.....2 aku xtau merah mana......

"be friend with the enemy"
tp umno dok provoke racism n religion

"tp kita kan diajar ttg mudarat kecil dgn muadrat yg bsr"

right back at you dear hehehe

Tanpa Nama berkata...

#Kesimpulannya:

Jangan pangkah dacing/Kati.

takde tapi-tapi..

-MatCermin-

Tanpa Nama berkata...

UNKNOWN...

1st, link ko bg tu ntah hape2 je bg aku, author same cume site je laen2, tu dikire pandangan sorang je, knpe ko xnk tgk bnyk artikel luar yg menulis sebaliknye???

...................................

2nd, aku phm point ko psl cina sume tu, mule2 nye, ko PASTI ke yg malaysia akan jd mcm singapura kalo brtukar parti yg pegang kerajaan ni??

sbb bg aku, itu sume TAK PASTI, yg PASTI kerajaan skrng ni da sehabes korup dah, tu je

...................................

3rd, ko kne ingt, kalo bertukar parti yg pegang kerajaan, parti yg pegang pembangkang pn bertukar

aku xphm knpe org asyik tgk KERAJAAN BERTUKAR, yg PEMBANGKANG BERTUKAR xnk tgk lak???

ko agak2, kalo btol3 la niat UMNO nk perjuangkan hak Melayu bla3 sume, bile diorng jd PEMBANGKANG diorang akan biarkan saja Melayu ditindas??

tu pn kalo btol UMNO btol2 PEDULI pasal hak Melayu

Tanpa Nama berkata...

.................................

4th, aku xstuju psl be friend dgn enemy ko tu, kalo btol2 setuju dgn gomen skrng korup, ko kene stuju yg MUSTAHIL nk be friend dgn diorng nk tukar dorng

bukti mudah, ustaz ni kene pecat terus, sbb join perhimpunan BERSIH, tu je???? join BERSIH diorng xbg, ko ingt diorng nk bg ko join diorng pstu nk ubah diorng cmtu je??

lagi, ko tgk je, BERSIH 2.0 dah sehabes baek nk friend dgn kerajaan nk PRU yg adil, tp tgk ape hasil nye??

lg 1, kalo btol nk befriend dgn enemy, aku lagi cadangkan tukar kerajaan

sbbnye kalo tukar pimpinan kerajaan, kite ade PAS dalam komponen kerajaan

so kalo ko takut dgn nasib ISLAM n MELAYU, kite ade PAS yg mmg da jd friend dgn kerajaan, bole berjuang psl ISLAM ikut PAS

better la kan drpd kerajaan skrng yg mmg kite xnmpak sape2 langsung yg bole diharap ntuk mmbela nasib ISLAM n MELAYU

..................................

lastly, kalau ko btol2 takut ditakdirkan Malaysia jd Singapura atas alasan Melayu di Singapura ditindas, perjuangan ko mmg xkan ke mane2

sbb nye, yg ko takut ialah nasib Melayu, bkn nasib ISLAM, yg aku nampak kerajaan skrng, dah teruk sgt "ISLAMIK" dia dlm memerintah

ulamak2 digune demi kepentingan sndiri, nk jadikan malaysia hub hiburan trbesar, bnyk sgt la, tu paling aku sedih

aku xnk tgk sume ni lg, so bg aku, tukar lah pimpinan kerajaan skrng

nk tanye ko, keadaan Islam di Singapura cane ek? dia punye hiburan di Singapura cane?

sbb kadang2 aku tr pikir, kalo btol Malaysia jd Singapura, lg bagus gak, janji Islam tak ditindas, entahla, xpernah g Singapura

sekian

##aBU##

Cik Bucken berkata...

sape yg kutuk cikgu tu?celake tol.keje cikgu ko jgn nk persoalkan..UNEDUCATED MALAYS NATIONAL ORGS. dasar GEROMBOLAN MELAYU BODOH BERSATU BETOL!

Tanpa Nama berkata...

adakala manusia ni suka bangkang tp kerja nk cr kerajaan juga sbb nk dpt benefit. ramai mcmtu. ha3. yg mana baik ikutlah. yg mana buruk tinggalkan. kan senang. susahkan kepala wat pe lah. semua dh tertulis

encik azuwan berkata...

HELLO anonymous.

ko ckp cikgu tak bersyukur.ko cikgu ke? tolong jgn pertikaikan kredibiliti cikgu.

Tanpa Nama berkata...

Unknown adalah betina!
For sure!

Tanpa Nama berkata...

jangan undi bn..mr edz..aku pakai tagline ko :))

buruh berkata...

wei wei. kembali pada tajuk. bahaskan ape mantot tanye.
Kenapa bila orang itu makin dalam dia belajar agama...
Makin kuat dia lawan Barisan Nasional.
Kenapa?
Kenapa??

Sang Merah berkata...

Anon July 28, 2011 1:57:00 PM GMT+08:00

y keje ngan kerajaan pembangkang xda benifit? parti 2 hanya kepala kerajaan plak ada lah badan...tukar kepala badan masih berjalan...jgn nk sme kn parti ngan kerajaan...

Adlilatun Nur berkata...

Ustaz zamri fav ku... Huhuhu. Pagi2 bosan tanpa adik n al-quran. Al-baqarah pun x abis lagi...

Tanpa Nama berkata...

Cik Bucken ...
ni nk habaq, kita bukan kutuk, tp just ckp the portion of the truth. macam aku ckp td, pembangkang dh kena penyakit mental block. dia ckp freedom of speech, freedom country. tp bila org lain ckp sket, celaka, celaka, celaka. itu jela yg kuar dr mult korg.hbs yg dok kutuk polis tu mcm mane?cuba jwb cik bucken?

Tanpa Nama berkata...

kpd yg kutuk cikgu2 tu..

baik berhenti jd orang..
jgn hantar anak pi skolah..
buang sume sijil2 n pencapaian dari skolah..
jgn keje gune kelulusan ms belajar..
kalo cikgu die tauler..mesti cikgunyer nyesal gile dpt murid camtuh..

Budak2 tadika pun tau kerajaan jahat sebab mereka nilah yang seronok belajar ngn ustaz zamri..tup2 dah xder...

kerajaan jahat
polis jahat
abes nak duk mana?
nak mntak perlindungan dari siapa?
takkan nk pindah negara..
ni negara aku..
takkan nak halau diorang plak..

Tanpa Nama berkata...

to anonymous....sila bc komen di atas dan jgn cpt butthurt sgt.xkutuk pun cikgu.just ckp, jgn terlalu demand.sbb org lain pun keje lg teruk.kdg2 kena tgk org yg lg bwh dr kita, br kita akn lebih bersyukur.mcm aku ckp, kebnyakan kat sini dh jd mental block.komen sket, then butthurt.celaka itu celaka ini.this is free country bro, freedom of speech.PR always mention that. so eat it!

Penulis Bogel (the naked writer) berkata...

demokrasi, adil dan saksama...cayalah bn, senang aku buat pilihan PRU akan dtg ni. haha

Mama Iman berkata...

Sian cikgu.. tetiba diheret masuk. Jadi cikgu dan mengertilah kenapa mereka memohon supaya dipertimbangkan banyak benda. Kerana, bila bergelar guru, bukan hanya jawatan guru yang disandang, tapi, dialah pendidik, jurutera, arkitek, doktor, polis, peguam, hakim, tukang cuci, tukang sapu, tukang paip, tukang.... hmmmm... banyak lagi nak diceritakan. Tapi, tugas cikgu bukan cuma di sekolah saja. Habis separuh hari di sekolah, dia bawa balik kerja ke rumah....

Keladi Masak Lemak berkata...

aku cuba menjawab berkenaan topik

sbb makin lama blajar agama, kita makin nampak apa yg batil

kita phm apa itu zalim

kita tau hak kita

jangan lupa mengundi PRU13

Siti Syawal berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Sang Merah berkata...

To Anon Demanding Mental Block (i dunno wat to call u cuz there's so many anonymous y mls nk letak nickname)

asik2 sbut mental block....wat about u dear?

jgn terlalu demand eh? so as the ppl juz have to shutup n telan ape sja? ape y kmu kategori kn sbg "terlalu" demanding?

Master Yoda berkata...

Setuju dn Keladi Masak Lemak...

"Sinar kebenaran sesekali takkan sekali dihalang oleh sekukuh-kukuh kota kebatilan" -aku-

Tanpa Nama berkata...

berkait dengan tajuk mantot - sebab makin org tuh belajar agama makin kuat kita lawan kerajaan skarang sebab terang, nyata lagi jelas byk sgt yg melanggar hukum Allah.

1. Malaysia di'claim' sbg negara Islam tp kenapa hukum hudud tidak dilaksanakan. owh, lupa Malaysia punya masy. majmuk jd ssh nk implement (ignore my sacracsm)

2. Seorang pemimpim yang bagus bermula dari kepimpinan beliau di rumah. Seramai PM-PM Malaysia memerintah x pernah lg 1st lady (mcm Rosmah ckp) kita pakai tudung. Well, iman dtg dari hati bln dari tudung kan?

3. kalau kita negara islam mcm dikata2kan, kenapa penjualan arak secara public masih ada, kenapa ada byk sgt toto. cina india msk no hal tp nie melayu pon msk. kat kelantan dl ada gak tp ble dah PAS memerintah clean n clear. non-muslim oleh jek 'minum' tp mgkn agak ssh nk jmpe kat pasaraya.

saya bagi 3 jek sebab tataw la btol ke idak tp bak kata ayah saya 'PAS pon ada cacat cela tapi kita orang Islam jgn jadi bodoh dan buta sebab as a Muslim kita kena sokong perjuangan Islam' (even we're not know where we gonna go soon, i mean akhirat nanti). sapa2 yg kaji penubuhan PAS akan tahu yg PAS berasas dari Ikhwanul Muslimin yg nk menyambung da'wah slp kejatuhan Bani Uthmaniyyah (klu x silap sy).

correct me if i'm wrong. despite of having a very talented PM, a corrupt gov is still a corrupt gov...

-girl-

muhammad Riduan berkata...

salam nak komen juga..jawapan pada persoalan mantot mudah,sebab dengan ilmu agama yang betul dan salah dapat dilihat dan dikenal pasti..tolak tepi masalah melayu-kuasa-politik-dan-kejadah-cina-nak-naik-pegang-kuasa-semua,kalau da salah disisi agama tetap salah...the end will never justify the way,kalau nak juga org melayu pegang kuasa tapi dengan berbagai-bagai taktik kotor baik x payah,berdosa jugak!xda nya dengan melayu pegang kuasa islam tu terjamin,tu da macam 1 penghinaan pada agama kononnya selagi melayu berkuasa Islam tu akan terpelihara..Islam tu Allah sendiri da janji dalam Al-Quran dia yang akan sempurnakan agama ni dan peliharanya,walaupun org2 kafir x suka..yg penting pokok pangkal kita kena jaga agama kita,jangan jadi Meleis yang islam hanya pada nama,tapi peribadi kalah org kafir,ok!

dan aku nak persoalkan kenapa aku sebagai rakyat pembayar cukai,xbleh demand2 byk dari government??of course aku ada hak untuk demand,setiap rakyat di Malaysia membayar cukai,bukan dari umur dia cukup atau da kerja baru byr,dari start dia pandai belanja duit dia dah kena byr cukai!!(makan KFC,McD,Pizza cukai,beli brg cukai,mamak(sesetengah) pun kena tax,semua org kena tax)..kepala bana apa rakyat x boleh demand!!government are running the show on our goddamn money,n on what reason whatsoever we cannot demand a better government,or at least better service from my government??!kalau 1 org pun kat malaysia boykot x nak bayar cukai,collapsed kerajaan kau tahu!!jangan nak berlagak sangat la,rakyat is the real tuan,show some respect to us and our money la..and jangan la cakap orang yang fikir macam aku ni better duduk luar negara jangan duduk Malaysia,siapa kau nak arah2kan kami keluar???we are better to be here,because people like us contribute more for the sake of our country-we recognised mistake,we say it and not sweep it under carpet,unlike the masyarakat2 pembodek yang langsung x fikir kesan jangka panjang pada negara!!Shame on you!

Sang Merah berkata...

Good one muhammad Riduan :D

zer berkata...

kalau kerajaan jahat polis jahat abes kita nk pergi mane?kepada yg bertanya tu jelas la anda masih tak paham ape itu kerajaan,ape itu parti.kesian..kalau rase kerajaan jahat,tukar la bang.

Tanpa Nama berkata...

peace no war...
mcm ni, kalau ko bkk satu kompeni. ko akan hire pekerja, pekerja ni akan buat duit untuk ko.mcm byr cukai jgk la.lps tu ada kah ko akan byr semua keuntungan tu kpd pekerja??mesti ko akan buat keuntungan tu sbg aset. itulah yg di buat oleh negara, sbb tu kita pgl aset negara.

Mantot berkata...

takleh kira camtu bang..

bisnes in profit oriented.modal bukannya kau mintak dr staff kau suruh diorang kumpul duit buat modal kos bisnes kau

Mantot berkata...

*bisnes ni profit oriented

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
diy pasang head unit dan poweramp

Sesuai dengan perubahan dalam pucuk pimpinan yang baru ini maka adalah terbaik untuk dikatakan bahawa perjuangan ini bersesuaian dengan pentadbiran yang baru ini. Mereka yang terpilih untuk memimpin parti adalah orang yang paling sesuai dengan tugas menjadikan negara kita sebagai negara yang penuh dengan kebajikan.

Lebih menyerlah jika Pakatan Rakyat dapat memimpin negara ini bagi merialisasikan perjuangan yang diwartakan.

Tanpa Nama berkata...

nak tukar kerajaan tapi dah namenye korup. ape yang boleh bersedih je la. dari polis sampai spr pn dah dikorupkan. sob sob sob

adanhayad berkata...

oi mantot. malaysia kalah kat tempat sendiri malam ni. aku tau kenapa. sebab rosmah ada kat stadium.

*takde kaitan dgn entry

azmie berkata...

malaon yg kata negara mcm business entity tu confirm geng ameno barua. wat keja semua dia nak untung. kepala hotak kau. cuba bagi costing utk projek2 bwh nkra tgk. semua menguntungkan kroni. projek cut & paste pun sampai bejuta. latest, first lady barua tu nak mintak tambah bajet utk projek permata. tak cukup lg cincin tu kot. kepala butuh ameno

MacamBest berkata...

Rosmah ngan najib tengok bola sambil makan-makan..

Ann berkata...

tepat sekali komen en riduan.

komen anon psl negara mcm wat bsness...failed!

wootwoot berkata...

tolong jangan kaitkan kerja seseorang itu dengan politik.pemikiran macam 2 hanya untuk orang pendek akal sahaja.sangat memalukan.

terima kasih.

nadia berkata...

kl tanya aku, selagi kepala2 x leh pakai umno x tukar, selagi tu aku x kn sokong umno... ingat senang nak tukar dorg? dlm umno, calon yg ada kaliber dinyah ketepi, bkn x der cerdik pandai umno yg ada kaliber. tp kat mana mereka? pernah ke diorg ni diangkat sbg tonggak utama? mana mungkin... payah nak dpt komisyen maaa...
kl korg campur puak2 ni (jgn puak2 x der kelas beb, cuba join yg ada jwtn skit...), dlm kepala x der benda lain, duit, duit, duit... ingat diorg pk pasal melayu ke? x do nye der... mana tau? join la sdiri...
kenapa kl sebut pasal melayu bersatu mesti dlm umno? x leh bersatu dlm pas? cuba bersatu dlm pas tgk... selagi islam kita jdkn tonggak/matlamat utama, insyaAllah tuhan bersama kita... x yakin dgn Allah? tepuk dada tanya iman...

EmoGiler berkata...

Anonymous said...

peace no war...
mcm ni, kalau ko bkk satu kompeni. ko akan hire pekerja, pekerja ni akan buat duit untuk ko.mcm byr cukai jgk la.lps tu ada kah ko akan byr semua keuntungan tu kpd pekerja??mesti ko akan buat keuntungan tu sbg aset. itulah yg di buat oleh negara, sbb tu kita pgl aset negara.

July 28, 2011 6:05:00 PM GMT+08:00

Betul jugak anon ni cakap tapi aku rasa macam terbalik jer. Memang la aku bukak company pastu aku ambik pekerja nama najib, hisham, muhyidin ni kerja kat company aku. Pastu diorang ni buatlah kerja bagi company ni untung pastu kalau untung banyak aku bagi la bonus. Tapi sekarang ni depa- depa ni dok ambik duit company aku. Beli macam- macam untuk kayakan diri dia. Pastu keuntungan company aku makin kurang. Rasanya aku nak kena simpan lagi ka depa ni. Baik aku buang kerja ja depa ni. Pastu aku ambik pekerja baru kalau orang baru kerja bagus aku jaga elok2. Tapi kalau orang baru pun sama aku buang ambik pekerja baru lagi.

Negara kita pun profit oriented. Tapi profit biarlah pergi kat rakyat dia. Kalau rakyat kaya, negara pun kaya. Rakyat bayar income tax lagi tinggi. Ni yang kaya orang yang patut bekerja untuk kayakan rakyat. Rakyat dok miskin macam tu jugak.

Walaupun nick aku EmoGiler tapi aku cool. Hahahha

EmoGiler berkata...

Lupa lak. Jangan la nak bodohkan, celakakan orang. Tak elok. Cool guys cool. Selamat menyambut ramadhan kepada yang beragama Islam. Semoga Ramadhan kali ni lagi baik dari yang dulu.

EmoGiler berkata...

Lupa lagi. Pasal mendalami agama tu. Bagi aku la, kalau orang yang tak mendalami agama pun boleh nampak kelemahan kerajaan sekarang inikan pulak yang mendalami agama. Cool man cool.

Tanpa Nama berkata...

EmoGiler kau mmg cool.. apapun M'sia kalah ngan Singapore... tunggu kelayakan untuk 2018 je la..
http://alamsoccer.blogspot.com/

Tegakbon berkata...

Eleh ko menegakkan Islam ke Mantot?
Melayu UMNO la menegak kan Islam bahlol. Walaupun Melayu bukan Arab, dunia mengiktiraf Melayu UMNO sebagai Islam moden dan sederhana.

Bukan macam ko melancap je.. menegakkan kafir British. bahlol. Menegakkan bontot untuk Anwar Ibrahim.

hehehe

Tanpa Nama berkata...

Mereka tidak akan berhenti,selagi kerajaan sekarang tidak kalah,selagi pembangkang tidak memerintah!

Tak kiralah sektor awam,swasta...

Mesti sokong PEMBANGKANG!
Mesti pangkah PEMBANGKANG!
Mesti ampu PEMBANGKANG!
Mesti jilat bontot PEMBANGKANG!MARI BAGI BONTOT BAGI ANUAR SEDAP,MARI MASUK PAS NANTI SENANG MASUK SYURGA,MARI-MARI UNDI DAP NANTI MELAYU KITA KASIK BUANG DARI MALAYSIA,KASIK NAMA BARU CINASIA.HOREY!
Nak senang mesti jadi hamba PEMBANGKANG!
PEMBANGKANG SELAMANYA!

Kau tak pernah terfikir,

Kenapa bila orang itu makin dalam dia punya kebencian terhadap sesuatu pemerintahan
Makin kuat dia mengomen macam-macam.

Kenapa?

adli berkata...

Adlilatun Nur said...

Ustaz zamri fav ku... Huhuhu. Pagi2 bosan tanpa adik n al-quran. Al-baqarah pun x abis lagi...

July 28, 2011 2:37:00 PM GMT+08:00

Adlilatun apa la bodoh sangat. Baca la sendiri quran tu. Ada ke Nabi suruh tenguk gambar manusia di TV bace quran?

Kan gambar manusia tu haram. Itu lah ugama setakat hingusan je.. nak salahkan orang lain.

Awak tu islam betul ke?

adli berkata...

July 28, 2011 9:54:00 AM GMT+08:00
Blogger Hikari said...

aduyaii..

aku antara salah seorang peminat rancangan Adik & Al-Quran...

ko bia betul tot.. sahih ke ni?

patut la skrg dah ganti Mari Bertaranaum pulak..



Hikari apa la bodoh sangat. Baca la sendiri quran tu. Ada ke Nabi suruh tenguk gambar manusia di TV bace quran?

Kan gambar manusia tu haram. Itu lah ugama setakat hingusan je.. nak salahkan orang lain.

Awak tu islam betul ke?

Pasambiga berkata...

Cik Bucken said...

sape yg kutuk cikgu tu?celake tol.keje cikgu ko jgn nk persoalkan..UNEDUCATED MALAYS NATIONAL ORGS. dasar GEROMBOLAN MELAYU BODOH BERSATU BETOL!

July 28, 2011 1:50:00 PM GMT+08:0

Buchen Bodoh! UMNO tu dibangunkan oleh guru2 cikgu2 Melayu lah

bodoh!

Parti Ambiga Saraveensan ko pompuan bodoh!

ikan masak lemak berkata...

Anonymous Keladi Masak Lemak said...

aku cuba menjawab berkenaan topik

sbb makin lama blajar agama, kita makin nampak apa yg batil

kita phm apa itu zalim

Awasi manusia bertopeng hindu mcam keladi Masak merah. Menyembah berhala ambiga dan berak pakai kertas mcm Lim Kit Siang.

Batil sungguh..ye.

Adlilatun Nur berkata...

Few komen kat atas ni macam org yg sama jer... Huhuhu
Mana2 ko jer la 'adli'... :)

Mantot berkata...

desperate nak attention..
kurang kasih sayang la tu..

gi la carik hobi..
kumpul setem ke.

Master Yoda berkata...

Hang ni "pathetic" kot gamaknye adli..

Sian kat hangpa...

As Mantot said:
"desperate nak attention..
kurang kasih sayang la tu..

gi la carik hobi..
kumpul setem ke."

Kalau hang nak jadi anak angkat aku, meh sini...Nnt aku hantaq hang pi sek balik no, pi blajaq agama elok2....

Sabda Rasulullah S.A.W:
"Tholabal 'ilm faridhatun 'ala kulli Muslim"
"Blajaq tu wajib tuk org2 Islam"

So, nak pakai cara ape, tak de hal punye...Not necessarily mutawattir (hang faham ke istilah mutawattir ni?)

Takpa, hang jadi anak angkat aku...

gorgone berkata...

emm..mantot tulis entry sikit jer..
yg btekak bpecah belah dlm nih punyelah banyak..

just kerana politik...adusss melayuku

zer berkata...

stuju betul dgn emogiler

safiyyah osman berkata...

Orang xsekolah..orang tak xdak tenet kat umah ja yang sengal gaban sokong umno,najib,bik mama..

Bkan nk surug sokong amiga or anwar..tpi bila najib n the geng dh pijak hak kita,xkan nak dok diam kot..bodoh la klu dok diam..

Sedih aku tgk,muda2 lgi dh di perbodoh oleh najib n the geng..

Lawan tetap lawan..

Fuck najib so much!!

Tanpa Nama berkata...

First tyme found this blog...juz google about Bersih...This is one radical blog..Impressed with the writer's writing..Malays should have more people like you who could point out all of their weaknesses...I really think that Malaysia should be govern by the chinese as we bring in more profits.. Keep up the good works...:)

amirl berkata...

amik kau..

"I really think that Malaysia should be govern by the chinese as we bring in more profits"-komen anonymous atas ni


puas la kita.. jom kita jd mcm ngra singapore.. jom2.. tak lama lagi kita akan jd mcm ngara tu( mantot pi cuba tnya nsib org melayu di singapura ya) jgn risau ia baik utk org melayu dan keluarga kita.. kita akan mendapat keistimewaan yg baik jika cina jd pemerintah ngara kita.. dan kita akan lebih maju lagi bukan mundur walaupun mereka pasti akan memperjuangkan bangsa mereka lebih tp itu yg kita nak so terima ja la..peace! =)

"you know what they take advantage on our situation.. so keep quarrelling each other.. its good for us malay.. seriously"

tq mantot untuk blog ni..

kdg2 rsa kecewa dgn isi blog mantot..sedih sgt.. u malay and im malay.. and ur blog is cursing malay.. hmm

kdg2 sy sgt bersetuju dgn isi blog anda dan boleh ketawa dgn kata2 awk.. sy setuju..

BN itu tidak jahat tp org di dalamnya yg menggerakkan kejahatan BN tu.. knapa perlu sentiasa menyalahkan BN? jd siapa yg awk undi? siapa pun yg anda undi sy percaya itu yg terbaik untuk diri awak dan keluarga awk..sy tahu itu.. dan jika awk nak kata sy penjilat bontot BN ke balaci BN ke.. up to u.. sy tak kisah lgsung.. apa yg awk tahu..

sy tahu ini blog anda dan ini pandangan anda tp kdg2 anda mengecewakan dgn kata2 anda.. terasa mcm awk pentingkan diri..

baiklah undi la siapa yg anda rasa layak tapi jika satu hari nanti parti yg awk undi tu menang jgn menuding jari ke atas kerajaan baru itu plak ya en mantot.. sbb itu yg awk nak utk diri awak dan keluarga awak.. jgn la jd manusia yg selalu tak berpuas hati sgt ya.. belajar la utk bersyukur sama ya..=)

awk dok slalu kutuk2 ni apa plak sumbangan awk utk ngra? just this blog?

dan reply comment drp awk sejak akhir2 ni pun agak mengecewakn.. emo ja lebih dan komen itu lebih kepada nak cakap awk yg betul..

thats enough..tq =)

-daripada pembaca setia blog mantot sejak 2009-

mesti rmai yg akan banned apa yg sy ckp.sy dh sedia.. cpt luahkan apa sja pendapat anda..=)

Tanpa Nama berkata...

Amirl,
BOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!

Mantot berkata...

apa ni..kata pembaca setia dah 2tahun..tapi persoalkan nama blog aku...ada sket kecelaruan kat situ...

kalau dia Cina dan dia merasakan lagi bagus org Cina perintah Malaysia..itu hak dia nak bersuara camtu..pandangan dia..dia punya suka nak kata apa.

kalau kau Melayu,kau suka Melayu memerintah..itu hak kau.Kau Melayu tapi kau rasa elok orang Kadazan memerintah..itu hak kau.

benda tu takde sapa boleh halang.sama ada kau dgn aku suka ke tak pandangan dia..tak kisah..logik akal la...kau akan sokong orang sebangsa dgn seagama kau utk jadi pemimpin.

tapi takkan kena sokong BN baru sayang melayu,sayang Islam?Ada alternatif bang...

org Melayu sokong Melayu,org India sokong India,org Cina sokong Cina.logik akal...mmg manusia berpuak2.

aku pentingkan diri sendiri?apa aku dapat?aku bukan ahli parti mana2...kalau BN tumbang pun aku bukan dapat apa2 pun.
bukannya Anwar Ibrahim nak bagi aku stesyen minyak sebijik suruh buat bisnes.

aku bukan ada apa2 kepentingan pun dalam politik ni.sapa naik sapa turun pun bukannya kena kesan apa2 kat aku.

BN itu tidak jahat tapi orang di dalamnya yang jahat jadi mesti pilih BN,kata kau...

apa ni,apa maksud ayat ni?

Sang Merah berkata...

Anon July 30, 2011 12:59:00 AM GMT+08:00

ini melayu menyamar cine nie hehehe.....bau tahi kemelayuan y sgt kuat hehehe....

Pasambiga kate umno dibgkn oleh guru2 melayu....yeah righttttttttttttt.....kih3

EmoGiler berkata...

"I really think that Malaysia should be govern by the chinese as we bring in more profits"

Tu pendapat dia la. Aku tak setuju dengan pendapat dia. Sebab aku fikir bila satu puak memegang kuasa pada jangka masa yang panjang lama- lama puak tu akan corrupt. Tak kira la warna kulit kau apa kalau kau corrupt still corrupt. Sejarah cina pun dah tukar berapa dinasti da. Macam tu jugak puak UMNO dia pegang tampuk pemerintahan dah lama makin lama makin corrupt jadinya. Aku akan sokong UMNO kalau satiap kali tukar Perdana Menteri, Perdana Menteri baru akan siasat semua kes- kes salah guna kuasa Perdana Menteri yang lama. Tapi aku tak nampak benda tu. Diaorang cover antara satu sama lain. Jadi alternative lain yang aku ada pada pembangkang ja. Kalau pembangkang memerintah dan dia start nak corrupt alternative waktu tu yang aku ada BN la pulak. Tak kisah la warna kulit kau apa, ada posibility ko nak corrupt.

Orang melayu singapore pun pandang rendah kat melayu malaysia. Expat Singapore kat sini pun tak nak mintak PR kat Malaysia. Kerja sini ok sebab gaji 6-7 kali ganda gaji orang Malaysia sejawatan dengan dia. Tapi family still duduk singapore. Tu lagi satu lagi kesilapan malaysia ni. Expat ko bayar mahal gila gaji 20- 30 ribu sebulan. Gaji orang malaysia 3-4 ribu ja. Kalau hebat gila ok la. Kerja bukan kata sama, lagi teruk ada la.

Tak kira la ko kulit warna apa pun, ada possibility ko akan corrupt. Sejarah China pun dah berapa kali tukar dinasti. Semua sebab dinasti tu corrupt last-last. Negara ada pendapatan dia sendiri, income tax la, road tax la, tax itu tax ini. Untung tu hasil daripada pengurusan yang baik. Kalau pengurusan corrupt tu yang asyik rugi ja. Tak dak duit nak menyenangkan hidup rakyat. Bukan mintak bagi duit kat rakyat tapi dengan keuntungan tu ko naikkan taraf hidup rakyat. Contohnya upgrade transport sistem kat malaysia. Jalan ko buat baik2. Bukan macam MRR2 yang retak tu. Ini setiap projek mesti ada orang yang untung atas angin.

Bila satu puak pegang kuasa pada jangka masa yang panjang lama- lama dia akan corrupt.

Nemo berkata...

Aku setuju gile ngan EmoGiler.. apapun ko ttp cool..

"BN itu tidak jahat tp org di dalamnya yg menggerakkan kejahatan BN tu" - amirl

Ko ni lawak la bai, mmg lawak.. cemana nak tukar org dalam BN tu.. cuba kasik kitaorg suggestion, selain dari undi pembangkang aa..serius aku x paham.. pe kata ko join BN, then ko apply jadi PM, then ko tukar org2 dalam BN tu.. aku bleh kerat tangan, bukan kerat jari tau, aku kasik tangan terus ni, ko akan tergolek even sebelum ko sempat melangkah lagi.. hahahaha

Satu masa dulu, aku bergaul ngan geng2 atasan ni, x perlu la aku cakap sapa, tapi mostly the leader line, ye betul, bukan Melayu atau Islam diperjuangkan, tu seme ketahian jek, yg sebenar benarnya hanyalah duit..

Mektot berkata...

Datuk kita nabi Adam. Nabi adam bangsa apa ek? Depan Allah kt akhirat sok melayu ke cina ke somali ke satu sen pun tak laku. Kalau kt malaysia sok ada PM bangla yg islam+beriman+berakhlak,aku lg sokong dia dr PM melayu tapi letak Islam kt kaki.

Master Yoda berkata...

Mektot, well said...Jarang nak jumpe org yg berfikiran mcm hang

Nemo, gua agree part ayat lu yg last

EmoGiler, ada btul ape yg lu ckp...

Gua nak komen plak, gua ase drpd lu org stick berkwn ngan geng2 yg sealiran ideologi politik ngan korg, pe kate kalin luaskan perkenalan dgn mereka2 yang berlainan ideologi (not only in this cyber world, of course) but in real life...Percaya lah, best dan klaka sebenornye bile masing2 berckp mengenai ideologi politik masing2...

Ape yg kalian prlu wat, berdiam diri dan mendengar...Kasi masa tuk diri tu proses ape yg didengar...Maka dgn ilmu yg kalian ada (dan jika tak cukup, maka carilah ia), pertimbangkan lah dgn wajar....

Bagi gua, setelah bergaul ngan ratusan org daripada pelbagai ideologi politik, konklusinya:

"Bile dah lama sgt berada di puncak kuasa, dasar perjuangan tu bleh campak dlm longkang, asalkan FULUS ada masyuk MELAINKAN mereka yg benar2x IKHLAS (jarang kot nak jumpe golongan2 ini) dan tak kesah la hangpa org kuat PR ke BN ke"

sebaiber berkata...

July 28, 2011 12:16:00 PM GMT+08:00

wei, pehal la lu nk kutuk2 cikgu..xberagak2 lnsg kot..hg igt cikgu zaman dlu ka nk blk awal?zmn dh berubah la bro..otak lu tuh yg xgerak2..aihh..mmg depa deserve nk demand2 pn..

EmoGiler berkata...

Thank you Master Yoda setuju dengan hang. Memang kelakar kalau cakap dengan orang lain ideologi. Konklusi aku pun macam hang.

Tanpa Nama berkata...

@cik bukcken

ko pulak gerombolan melayu tak bersatu kan? hahah.. 2x5 la bodo..