Julai 07, 2011

BERSIH 05 : Melayu Dalam Teori Evolusi

Aku ingat,bila keluar ajakan kepada orang ramai untuk sertai perhimpunan Bersih dan keluar tuntutan perhimpunan Bersih dekat public,majoriti akan bersetuju tanpa memikirkan mengenai politik.Tapi rupanya majoriti masih ramai yang tak setuju dengan Bersih.

Cuba kita tengok apa alasan diorang yang tak setuju ya;

1.Ambiga itu perempuan jalang yang cuba lawan agama Islam dan dia juga terlibat dengan kes Lina Joy.Dia juga penyokong satu forum yang ingin membincangkan kebebasan beragama yang dianjurkan satu masa dulu.

2.Ambiga itu HINDU KELING PARIA

3.Ambiga tu sebenarnya nak memperjuangkan agama dia

4.Ambiga celaka!

Kau cuba bukak Google,kau search...AMBIGA CELAKA atau AMBIGA KELING atau AMBIGA KAFIR..berlambak result yang akan keluar.Semua dari geng penyokong kerajaan.Tapi,apa kaitannya dengan dia Hindu ke,dia mamak ke dia sembah Dewa ke dengan tuntutan Bersih? Adakah kau mempersoalkan kredibiliti dia semata-mata sebab dia Hindu?

Dan yang paling aku kelakar sebenarnya....bila ramai orang Melayu yang ikut sama dia punya perhimpunan,orang Melayu tu akan dikecam sebagai "pengikut perempuan Keling" atau "Melayu pengecut yang membiarkan orang Hindu pimpin diorang."Ni lah masalahnya orang Melayu....bodoh tak bertempat....kata pejuang bangsa dan agama tapi dipanggilnya orang Hindu lain keling,paria,haram jadah.Bodoh.

Sebab isunya bukan mengenai agama atau bangsa atau apa saja yang berkaitan dengan personality....kalaulah Bersih dipimpin oleh seorang lelaki Cina yang kaki minum arak dan kaki spa dan dah mmg terbukti dia kaki spa....still aku akan sokong Bersih.Bukan sebab pemimpinnya yang aku sokong.

Tapi sebab tuntutan dia tu pada aku benda betul yang tak salah dari segi agama.Bila masa Hishamuddin kita ni jadi Mufti declare benda haram?Adakah BERSIH satu perhimpunan yang masa berhimpun akan diadakan orgy dan foam party untuk yang terlibat?Adakah setiap peserta BERSIH diberikan senaskhah majalan Mangga dan Playboy sebagai door gift?

SPR sepatutnya sebuah agensi yang menyebelahi rakyat dan bukan mana-mana side of the government.Rakyat is King masa pilihanraya dan SPR adalah dayang yang berkhidmat.

Adakah kau takde terfikir yang ada orang Melayu yang pandai nak berfikir guna otak sendiri?Takkan la sebab aku dan orang Melayu yang sokong Bersih ni tak sehaluan dengan kau,orang UMNO,aku dicop sebagai "jual bangsa,jual agama dan jual negara?"

Apa hidden agenda Bersih yang digembar-gemburkan tu?Cuba jelaskan dekat aku apa hidden agenda Bersih supaya benda tu tak jadi hidden daripada pandangan masyarakat...Kalau lah hidden agenda Bersih adalah untuk memastikan BN kalah pilihanraya....aku tak rasa benda tu hidden. Aku sendiri selalu tulis "kita mesti tukar kerajaan.."

Dan kepada sesiapa yang masih meragui kenapa PAS bergabung dengan DAP.....ingat satu benda..people's change.DAP juga berubah..bukan setakat PAS aje yang berubah.

Kalau dulu Karpal Singh nak berborak dengan Nik Aziz pun dia tak hingin...tapi lihat sekarang ni macam mana?Kalau dulu takde orang Cina yang berani sebut pasal ayat Quran dan berani kaitkan diri dia dengan Khalifah Islam,sekarang ni dah ada.

Kenapa?Sebab kepentingan politik..itu memang semua orang tau.Tapi....perubahan tu bukannya datang dengan sendiri tanpa ada Kuasa Maha Besar yang benarkan perubahan tu berlaku.Kalau kau beragama Islam kau akan percaya 2 benda;

a. Setiap benda yang berlaku adalah atas ketentuan Tuhan dan ada sebab kenapa Tuhan jadikan makhluk  atau benda tu berubah

b. Bersangka baik dan terima perubahan yang berlaku kerana mungkin ada hikmah disebalik perubahan tu.

dan yang paling orang Melayu Islam selalu lupa..orang Cina,orang India pun makhluk Allah,kan?

Jadi...aku rasa "kesedaran" dan "penerimaan"  DAP terhadap orang Islam dan agama Islam adalah sesuatu yang baik,sebab...kalau DAP nak bergabung,lagi bagus dia bergabung dengan MCA kan?Sama la jugak alasan anda PAS kalau nak bergabung,lagi baik bergabung dengan UMNO.Sama bangsa sama agama.

Kenapa DAP pilih PAS yang dia dah tau dari dulu sampai sekarang agama adalah tunjang perjuangan dia?Evolusi.....DAP  dan PAS is evolving.

Selagi UMNO memerintah selagi tu masalah segregation kaum kat Malaysia ni akan berterusan.Nak halau orang Cina ke mana?Nak suruh orang India balik India?Orang Cina dengan India kena bersyukur dengan UMNO sebab bagi kewarganegaraan dan boleh menetap di Malaysia?

Kalau dah bagi kewarganegaraan....treat them as citizens..mana ada Islam benarkan kau tutup peluang anak orang Cina masuk U semata-mata sebab kau nak pastikan anak orang Melayu masuk U walaupun dia tak layak sebenarnya.Lihat...best student sekolah mesti budak Cina..best student dekat U mesti orang Cina....Mesti ada silapnya kenapa orang Cina minoriti ini mampu tewaskan beribu budak Melayu yang lain.....

Orang Melayu sekarang dah selesa.Mereka tak takut dengan cabaran.Sebab kita dah tau,alah,belajar lebih kurang pun dapat gak masuk U.Belajar cincai2 pun lepas grad apply kerja dengan Gomen..mesti diorang ambik punyala walaupun SPM aku gred 2...

Apparently,this is not working for the Malay.Kau ingat pemimpin UMNO tak nampak?Dia tau dan dia sedar....tapi...senangkan kawal 100 orang yang ikut aje daripada cuba kawal seorang yang asyik mempersoalkan tindakan kerajaan?

Melayu diperbodohkan tetapi mereka rasa mereka pandai..sebab yang pimpin Malaysia orang Melayu.Pergh..gah pemimpin Melayu berucap!Melayu hebat!Sebab tu kita masih lagi nak pangkah BN kalau time pilihanraya dapat hamper,kampung dapat projek segera tiba-tiba...majoriti orang Melayu hanya pandang apa yang dia akan dapat waktu tu dan dia tak nampak apa yang anak cucu dia akan dapat nanti2.

Kau boleh bagi aku seribu satu keburukan mengenai DAP.Aku boleh bagi kau seribu satu keburukan mengenai UMNO.Bezanya,keburukan UMNO...kau boleh nampak bukti depan mata kau.

Evolve lah Melayu.Tinggalkan lah politik2 busuk yang hentam personality seseorang bila takde idea nak lawan hujah macam mana.Wardina pun kau nak attack siap letak balik gambar Wardina terkangkang dalam majalah Mangga...."NI LAH MELAYU PENYOKONG PAKATAN!SEKSI TAK HINGAT!TERKANGKANG SANA-SINI!KONON-KONON INSAF LA TU!" semata2 sebab dia nampak condong ke Pakatan. Salah ke benda yang dia buat?

Pada kau salah lah kot..sebab kau bodoh punya malaon.
Kau tak sedar ke majalah Mangga tu siapa yang punya?

Siapa perosak Melayu sekarang?
Yang aku sure bukan DAP yang punya.

106 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

1st dowh...aku xbaca lg tp dh komen...hahaha

Mantot berkata...

kau first?wow!
contact aku sbb ada hadiah utk pengkomen yg first

Tanpa Nama berkata...

aku baru abis baca mantot...tp siyes btl ckp ko...melayu skrg dh tlalu selesa...sbb 2 bile ckp psl hak keistimewaan semanye mgamuk sbb tkut hlg sema nkmat selesa 2...

aku melayu tp aku xsokong dgn gomen skrg...yg pntg aku sokong ape yg bersih tuntut 2 bkn sbb ambiga atau cina kapir ke tp sbb tuntutan 2 semanye relevan...

ayt org pro gomen selalu ckp kite kena bsyukur dgn ape yg gomen dh bg kat kite tp kena tnye balik ape sbnrnye tugas gomen...even kalo PR yg pegang pn dieorg still kena provide sema kmudahan...

50 thn lbh pegang...time to change...undilah yg sbtl2nye...aku sokong ko mantot...

Tanpa Nama berkata...

anon...

hehehe aku anti gler ble org2 proUmnok nie x habis2 guna alasan "bersyukur".....haih lau cm2 aku pn blh wat 10 org "bersyukur" n tunduk kpada aku kih3...

Sang Merah

esPlaNet berkata...

skrg sapa yg sokobg bersih,dah jadi SUPER COOL.well said,

Cik Sizu berkata...

kalo ada lagi duk ckp itu ini, aku bagi je link cursing malay..aku sbenarnya tak reti nk jwb cam ko la mantot bila ada yg pertikai kan hal ni

hamsor berkata...

mantot..

kalau dah diorang setuju nak buat di stadium, buat sajalah disitu. Kalau UMNO takut munkin ada rasionalnya sbg parti politik yg bersaing.

Tapi awak bayangkan kalau dibiarkan sj 300,000 orang (yg konon PAS boleh kumpulkan)berarak kat PWTC ke Jalan Tunku Abdul Rahman, silap2 boleh jadi rusuhan..siapa nak tanggung? Kut ada kereta diterbalikan, kedai dibakar, yang mati kena pijak,.. Kut2 tgh bersemangat, nampak je lambang BN/UMNO, adala sorang berteriak, kita bako je!(Ingat kes cermin kereta staff tv3 dipecahkan penyokong Anwar masa zaman refomasi bila beliau dijatuhkan hukuman bersalah tahun 2004 dulu?) Kut betul2 jadi amacam? Kalau perasaan tengah membuak2 marah dan ramai satu geng , satu warna takan boleh kawal perasaan!

Tengok sja apa jadi di Thailand, baju kuning lawan baju merah, ini ke yg pembangkang nak tiru? Nak bertakbir masa demo? Sia2 lah..Ini bukan perayaan maulid nabi, ini perayaan huru - hara yg diketuai oleh hindu kafir..Jgn kata 300,000, kalau 100,000 orang jadi turun, berapa banyak tenaga polis , UTK, FRU, ASKAR nak dimobilise utk kawal demo tu?

Kalau teori 1 utk 10,000, mananya 10,000 uniform body terpaksa dikumpulkan kalau jadi apa2.. Macam ni habis semua polis di KL/sELANGOR dikerah berjaga sampai lengang Balai Polis kat Kepong/Jinjang!

Kalau cina Jinjang ngadu kena rompak, Operator cakap tak ada polis, semua pegi kawal demo di KL,macamana? Boleh terimer alasan itu?Esok keluar suratkahbo, polis melayu tak guna , tak nak tolong orang cina!!Itu belum stand by unit PBSM, Jab Pertahanan Awam , St John kalau ada cedera..

Banyak kena pikior Yop!Bukan takut kebenaran, takut banyak masalah jadi masa demo nanti.. Berapa ramai kafir DAP yg nak hadir sama?

Selalu demo mcm ni ornag melayu sj yg bersemangat.Teman tak peronah tengok cina turun padang melainkan dema hantor wakil mcm Lim Kit Siang..Geng india/hindu pun dah tak beresemangat lagi sejak last demo hindraf tak ramai mcm 2007.

Diorang pun tau sia2 sj..Kalau betul PAS ( sy rase dema ni je yg majoriti campur melayu PKR) nak juga demo pegi le ke kawasan cina di Bukit BIntang atau kawasan bisnes India di Brickfield, tengok macamana reaksi diorang..

albanaT berkata...

hebat2!=)

Tanpa Nama berkata...

Bukan tak nak sokong, tapi kalau perhimpunan tengah jalan sampai susahkan ramai peniaga, pelancong dan juga yang tengah nak membeli belah.

Nasib buat kat stadium. So jeritla skuat mana yang boleh.

Irshadim berkata...

belia benci racism. mati nanti malaikat tak tanya "apa bangsa kamu".

mr edz berkata...

jangan undi BN.. jangan undi bn

Tanpa Nama berkata...

kat stadium pn ckp bunga2 buat masa skrg polis tak nak bagi sbb najib tak bagi dh kuar dh. klu apa pun tak boleh, boleh tak sapa2 ckp mcm mana rakyat nak bg tau supaya perubahan dilakukan???

mike berkata...

Salam,
Selame ni sy silent reader skang br terase nk komen..
Setuju 90%..
lg 10% tu bab ambiga tu.. setahu saye kite sepatotnye pilih pemimpin yg jujur/beriman..
Ade sesape bole share pendapat?

Adlilatun Nur berkata...

Dah tinggal baper hari jer lagi... Just wait n see...

Tanpa Nama berkata...

kalau saya orang PAS yang beriman dan percaya perbuatan vandalisme adalah berdosa, kenapa saya nak buat huru-hara dan merosakkan barang-barang orang lain. macam perarakan maulid nabi ke, sama aja la. bukan bersih suruh pergi hentam orang pun. cuma berarak di jalanan. saya percaya akan ada orang buat provokasi. macam biasa-biasa yang berlaku sebelum ini.

Mantot berkata...

bang Hamsir,

aku pegi perhimpunan Bersih first dulu.
Aku nampak dgn kepala aku sendiri apa yang jadi.Aku nampak dgn mata aku sendiri mcm mana FRU attack orang tanpa sebab.

Walaupun kau tak sokong,gi tengok mcm mana.
Gi tgk mcm mana tindakan FRU masa tu nanti.

Satu aje aku mintak kau buat,
gi sana tengok sendiri siapa yang start dulu act of violence...lepas tu kau nilai la balik apa yang kau dah tulis tu.

Takde akan bertukar ganas la perhimpunan tu.Yang pegi pakcik berkopiah,makcik2 tudung labuh,awek2 universiti yang tak takut...

Gi tengok sendiri
Jangan percaya dgn apa yang media tulis.

Tanpa Nama berkata...

Aku cadangkan PAS ambik signature rakyat Malaysia ramai2 membantah majalah mangga, serahkan kat kementerian yang bertanggungjawab. Majalah tu survive sbb ada org beli. Tp klu ada bantahan ada tindakan; tambahan lagi dalam keadaan sekarang.

Pasal berhimpun/berarak pun sama. Ambik signature ramai2 penyokong lps tu hantar 1-2 org hantar ke SPB Agong. Sebelum ni bukan tak pernah hantar memo ke Agong pon. Mudah, semua org senang.

Ni semua sekadar nak biasakan rakyat dgn situasi demo. Supaya demo diterima dalam mental kita. India dah demo, Melayu tgh nak demo. Lagi beberapa tahun, mungkin Cina pulak di hasut suruh demo dan org akan kata, biasalah, demo.. tu kan perkara biasa. Masa tu harus masaalah akan lebih besar dr skrng.

Tanpa Nama berkata...

wat kat litar sepang je lah....nk demo jalanan pn xpe,nak berarak 3 4 kali pusing litar pn xpe..ikut korang lh nk wt pe kt sepang...klu tabligh 1 juta org leh je wt prhimpunan aman kt sepang hritu, knapa geng2 pas xnk wt...nk jugak kt kl,tpt yg kerajaan bina....bwak mngucap byk2 lh....

Cik Bucken berkata...

mantap mantot mantap! saya rasa...dah tiba rasanya mantot join jadik kolumnis dlm ruangan mana2...mmg terkesan bg penyokong gerombolan melayu bodoh bersatu klu depa baca.

Tanpa Nama berkata...

Perjuangan bersih aku sokong... tentang demo tu aku pon xtau nk ckp ape,just aku harapkan sume yang ade nnti time demo tu xkire org awam ke fru ke,bawak bertenang jgn timbulkan kekacauan... Semoga negaraku aman sentosa... amin

Tanpa Nama berkata...

Mungkin juga elok majalah mangga di haramkan di Selangor, Penang dan Kedah!! Bagus klu difowardkan ke MB!!

Tanpa Nama berkata...

MANTOT..AKU RASA KALU KO YG JADI PEMIMPIN PERARAKAN BERSIH TU...KOMPOM2 SEMUA ORG MALAYSIA PAHAM APE MOTIP SEBENAR BERSIH TU...HEHEHE SEBAB KO KAN MELAYU..YG RAMAI IKOT PON MELAYU...SENANG NK PAHAM BAHASA...

Tanpa Nama berkata...

...Ermm I suke baca blog u,..ade yg bernas dan ade yg x brapa nk bernas..
I melayu tp I x sokong mane2 parti nih..kalo undi pun i x pangkah mane2..ape2 yg menggugat keamanan, kedamaian Malaysia..I x sokong. Politik nowadays has been poluted by nasty people. Tp cara Bersih nak wat perhimpunan ni adalah x betul. Banyak lg cara len utk die salur kan 'kebengangan' die tu...contoh, gune kan media ke, ape ke if u ckp sesetengah saluran tlah dimanipulasikan oleh kerajaan...Media is a strong weapon!..perhimpunan cam ni hanya menimbulkan huru hara...org2 kita x pandai nk berhimpun secara aman..Tgk bola pun bleh nak emo2..padahal lelaki! hahaha...inikan pulak nak wat perhimpunan cm ni...
I sokong pemimpin yg mendahulukan rakyat..walaupun die berada di dalam parti yg x brapa nak betul tp still fight for rakyat. My dad cakap, If we cant fight with them, we join them...or else we quit and do our own biz...

berkata...

tak semua yang tak setuju dengan BERSIH tu sebab ambiga.

yang aku tau ramai jugak yang tak berminat join BERSIH 2.0 sedangkan diorang menyokong kuat BERSIH yang first dulu.

kau kena faham, bukan semua yang sokong BERSIH tu ahli parti. dan bila BERSIH 1.0 kena hijack, diorang jadi muak.

BERSIH sepatutnya inisiatif dari rakyat untuk rakyat. bukan sebagai tools kepada politician.

BERSIH 2.0 pulak secara terang-terangan dapat backing dari politician dan parti politik. bila ada campurtangan politician dan parti, inisiatif tu dah jadi bias.

aku rasa kalau PR tak campur tangan, BERSIH 2.0 akan dapat sokongan lebih kuat.

itu pendapat aku.

oh, kau bercakap pasal change? people can change ek? tapi kenyataan tu tak apply pada BN kan? sebab BN akan selama-lamanya statik kan?

dulu menteri tak peduli pun dengan blogger. sekarang blogger dah ada join comittee SPRM. dulu DAP marah dengan sekatan pada suara media dan perjuang kebebasan bersuara. sekarang DAP penang halang media dari buat liputan.

memang betul la, people change. =D

HASSAN berkata...

@anon 12:37

"Politik nowadays has been poluted by nasty people"

"Banyak lg cara len utk die salur kan 'kebengangan' die tu...contoh, gune kan media ke, ape ke if u ckp sesetengah saluran tlah dimanipulasikan oleh kerajaan...Media is a strong weapon"

if'nasty people' da pegang media? camane?

anon kalo da tahu.. jgn mau komen merapu, diskus blk ngn ur dad tu ye ;)

Tanpa Nama berkata...

Bang Hamsir..

Aku nak ckp satu je...
Ape ko merapek ni Setaaaannnnn !!!
kehkehkeh...

Mr. Carbon

Keladi Masak Lemak berkata...

well written well said

kdg2 aku kecewa bila dgr org malaysia kata

1.buat apa nak mengundi dua-dua pn sama je
2.ape faedah aku daftar undi

mungkin dia x terasa sbb mak bapak byr duit mkn minum, blajar

tp once ko dh start keje, otak ko br nmpak sket

jgn kuar ayat 'bersyukurlah kerajaan dh byk tolong ko'

tp ckp 'bersyukurlah aku tau beza mana yg baik n buruk utk negara aku'

malaysia oh malaysia
p/s: buat anon2 di atas

Tanpa Nama berkata...

dulu masa belajar tak kisah pun kerajaan apa pun nak jalan
tapi sekarang bila dah kerja baru la rasa perit sangat. nak sangat berlaku perubahan. bukan nak settle problems dengan naikkan semua harga barang dan cukai. gila ah macam ni..huhu

Master Yoda berkata...

Nice entry...Nak komen, tapi takde idea...

Seronok tgk hang Mantot berhujah ngan ko and siHabla...

Apepon, bagi aku, sume dasar2/claim2 atau polisi2 yang ELOK tuk diperjuangakan kene sokong, cuma yg si tukang perjuangkan dan yg menyokong yg kekdg MENGKORUPKAN lantas jadi mcm2 hal (itu ini, begitu dan begini)

Tuk depa yg tak sokong atau ATAS PAGAR, as usual la, mungkin kepentingan diorg TERGUGAT, nak berniaga tak senang, nak itu ini and bla bla bla....akpon urusan weekend diorg TERGENDALA, nak gi sana sini anc bla bla bla...)

Fitrah manusia: AKAN BERSIKAP PENTINGKAN DIRI SENDIRI BILA TERDESAK (tak percaya,sila muhasabah diri)

Yg menyokong BERSIH akan mengikut fitrah manusia di atas sbb atas dasar perjuangan BERSIH tu, terdesak nak kasi tau kerajaan yg election system memang KORUP

Yg tak sokong BERSIH akan mengikut fitrah manusia sbb yg aku dah nyatakn tadi la. (kepentingan diorg TERGUGAT, nak berniaga tak senang, nak itu ini and bla bla bla....akpon urusan weekend diorg TERGENDALA, nak gi sana sini anc bla bla bla...)

Kalau lu org tak setuju ngan gua, lantak lu org..Tapi ni yg gua ase

Raja Bersiong berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
din berkata...

aku meniaga..

boleh tak masa bersih nanti aku nak bukak booth nak cari clients...

agak-agak aku kena tahan tak sebab tujuan aku kat sana cuma nak cari clients je..

Raja Bersiong berkata...

BERSIH kena hijack by other interest.
Aku taknak jadi keldai tunggangan.

hanafi berkata...

dua dua setan,baik yang pemerintah maupun the opposition.apa yang beza cuma taraf kesetanan samaada terlebih atau terkurang.aku nak pilih goverment yang kurang setan

Tanpa Nama berkata...

aku nak bagi pendapat aku je lah kan.ada benda yang kau cakap serius betul.bila tengok balik kita memang tak boleh nafikan yang melayu terlalu selesa dengan hak-hak keistimewaan yang diberi kerajaan.but then ada sebab hak-hak ni diberi.Orang-orang dulu berjuang mati matian supaya tanah malaya ni merdeka dari dijajah.
so kita tak boleh nak sia-siakan perjuangan dorang macam tu je.Orang melayu sekarang kena lebih appreciate apa yang kita dapat.Kalau nak cakap pasal kaum takkan habis.Ramai je anak melayu berjaya tapi tak dapat kerja sebab ada company-company yang lebihkan kaum dorang sendiri.Kalau kaum lain pun dah nafikan hak orang melayu,kenapa orang melayu tak nak bela nasib kaum sendiri.Itu opinion aku je :)

Tanpa Nama berkata...

Mostly pompuan sokong UMNO-BN.
Tu je yang aku boleh cakap..

Luca berkata...

"wat kat litar sepang je lah....nk demo jalanan pn xpe,nak berarak 3 4 kali pusing litar pn xpe..ikut korang lh nk wt pe kt sepang...klu tabligh 1 juta org leh je wt prhimpunan aman kt sepang hritu, knapa geng2 pas xnk wt...nk jugak kt kl,tpt yg kerajaan bina....bwak mngucap byk2 lh.... "

Ini komen paling bangang. Bangang abadi.

1. Suruh buat dekat litar sepang, tak boleh buat kat kl, tempat yang kerajaan bina.
- gua cuba jadi bodoh la. bukan 2-2 tu kerajaan bina ke?

2. KL tu kerajaan bina. Jadi kalaulah satu hari nanti kerajaan BN tu kalah, dia kena runtuhkan la KL tu?

Bangang bangang bangang.

Mantot berkata...

Ramai je anak melayu berjaya tapi tak dapat kerja sebab ada company-company yang lebihkan kaum dorang sendiri.Kalau kaum lain pun dah nafikan hak orang melayu,kenapa orang melayu tak nak bela nasib kaum sendiri

Ni lah masalah orang Melayu...
Dia buat kat orang lain dia hero..
Dia terkena benda tu,dia marah.

Takkan la sampai begitu sempit fikiran kau assume "Hak orang Melayu adalah untuk bekerja dengan company Cina dan company Cina mesti ambik orang Melayu bekerja kalau orang Melayu tu gi interview."

Apa maksud kau sebenarnya Hak Orang Melayu tu?

Dah 50 tahun BN memerintah....sejak bila peniaga Melayu kecil-kecilan ni hilang?

Mantot berkata...

dan apasal kau panggil golongan macam tu "Berjaya"?

Tanpa Nama berkata...

saya tak sokong Bersih kerana ada unsur2 politik..saya x sokong Patriot juga...saya tak tahu nak sokong siapa...
Tolong sesiapa wat parti politik baru....

Tanpa Nama berkata...

Anon July 7, 2011 3:17:00 PM GMT+08:00,

Setiap parti memang ada perkaitan politik. Apa la kau ni.. Yang bersih hendakkan pilihan raya yang bersih untuk parti politik semua.

Habis tu kau nak parti politik yang macam mana?

Tanpa Nama berkata...

melayu sama melayu gadoh..
dalam negara sendiri plak tu..
sape yg untung??
aishhh..
mis izza

Mantot berkata...

takde sapa yang untung...
apa yang untungnya,cuba cerita sket?

Tanpa Nama berkata...

mis izza

Yang untung kau la...

Tanpa Nama berkata...

mis izza,
Penyokong perempuan UMNO-BN dikesan..

Kenapa perempuan banyak sokong UMNO-BN eh?

Mantot boleh bagi jawapan tak??

Mantot berkata...

sbb dalam UMNO ada Shahrizat Jalil? :D

Mantot berkata...

ok..aku nak gi kerja.nanti sambung.borak2 la dulu.

play nice please!

Misha Omar berkata...

bila media semua ada special interest dgn government, ni lah yang terjadi. news semua tak boleh percaya. aku pun dah lama tak baca paper ke tgk berita ke sebab semua taik hidung la.mmg tgk berita mmg rasa sangat dunia nak qiamat.

kenapa diorg suka kutuk2 parti pembangkang dalam media whereas patutnya diorg cite lah perjuangan parti tersebut dengan clear dan jelas. ni sibuk tunjuk anwar pakai towel. weh, orang nak dinner depan tv pun geli tgk bulu kaki org lain dalam tv ok!

aku mmg cadangkan tv ke paper ke bagi chance pada semua parti untuk bagitahu masyarakat semua why should we vote for them, bukannya why we should not vote for other parties. macam sarah palin, obama. semua keluar tv. masyarakat dah pandai menilai. let us decide la kan.

pengalaman voting aku for the 1st time mmg hampeh. aku tak kenal dua2 wakil rakyat yg bertanding. so aku main pangkah je mana2 yang xde MB yang aku tak suka tu. bila aku pikir2 balik, reason aku tu salah. patutnya aku kena kenal dulu wakil rakyat aku. tp aku perempuan. mestila aku segan nak dengar politic talk kat dewan mana2 ke. kang orang marking aku plak. eh dia ni, kejap dgr umno, kejap dengar pkr. plus,aku xsuka la org dok pancing2 camtu. bagi la keterangan yg jelas pada semua tujuan parti masing2 dalam tv lagi senang.masing2 dah ada astro yg byk channel tu kan. pastu kalau ada kan satu channel utk satu parti each pun dah cukup. bagi diorg ckp byk2. pastu orang awam suka hati la nak tgk ke tak nak. masing2 boleh decide la.

aku pun pelik kenapa malaysia dari dulu kalau time pilihanraya, semua perang parti pakai benda2 yang membazir. buat banner, buat bendera. lepas dah pilihanraya, benda tu jadi sampah je.

mantot, aku just doakan kau tampil ke depan dan jadi wakil2 orang-orang atas pagar mcm kami. ni nak tgk facebook kau pun kau tak tunjuk gambar. aku tau kau handsome, show urself la ok. n pastu confirm ramai pengikut kau ni based on comment2 kat atas ni. yg penting, ketua dah ada. pengikut pun insyaAllah ramai dah ni.

gooo MANTOT!!

berkata...

"melayu sama melayu gadoh..
dalam negara sendiri plak tu..
sape yg untung??
aishhh..
mis izza"

haha. ni template komen orang yang malas nak fikir. bincang idea dengan cara debat bagi diorang sama macam bergaduh.

perjuangan hidup tercapai bila makan, pakai, belanja, hiburan semua cukup. kenapa nak penat-penat otak berfikir?

pejam mata dan syukur. semuanya akan jadi ok.

Tanpa Nama berkata...

politik = poly-ticks

aku memang tak percaya pada politik. aku tak reti bab2 politik ni, yg pada pandangan aku buang masa je.mana pihak yang betul? bagi aku rakyat sekarang nih kena standby je utk apa2 kemungkinan. start to stand on your own feet. cuba belajar utk tidak mengharapkan bantuan dr gomen, so nanti apa2 jadik tukar kerajaan sekali pon takde efek.double your effort, work extra hard!

mawar berkata...

setuju ngan Misha Omar...

Tanpa Nama berkata...

setuju dengan Hanafi..

aku sokong yg kurang setan jugak.. Malaysia perlukan evolusi.. aku rasa tak rugi kalau kita tukar kerajaan. kalau kerajaan baru pun hampeh jugak.. kita tukar lagi. create awareness kepada parti-parti politik ni semua supaya mereka melakukan perkara yang berfaedah kepada negara dan rakyat. bukan hanya berfaedah kepada kroni-kroni je.

Ada orang suruh bersyukur dengan apa yang kita dah ada tapi fikirlah ramai lagi yang hidup daif. kemana-mana naik basikal walaupun terpaksa berkayuh berbatu-batu. terpaksa kutip pucuk ubi sebab nak makan. negara ada KLCC, PICC, semua CC tapi orang kat ceruk kampung masih bergelap mcm duduk kat negara mundur apa cer..

Tanpa Nama berkata...

Itulah ucapan dari kaum kita sendiri.. Tak percaya kat politik, buang masa je.. Mostly yang aku dengar anak2 muda melayu cakap ni la.. Jenis tak amik kesah pasal isu semasa. Kalau hiburan tak ada pulak buang masa ye...
Melayu..melayu..

Tanpa Nama berkata...

Anon
July 7, 2011 4:01:00 PM GMT+08:00

kau tak boleh cakap camtu. mungkin kau muda lagi. bila kau dah penat work hard by urownself, mesti kau nak blame gomen.

jgn jadi selfish. kau ckp utk orang yg duduk kat pulau sendiri makan ubi kayu

Mie berkata...

mantot, tolonglah buat entry untuk orang yang dok hentam kitorang budak yang dapat tajaan oversea yang tak sokong kerajaan. Bila aku nak sokong pakatan je, kawan-kawan aku hentam aku kata aku tak bersyukur kerajaan bagi duit hantar belajar jauh2. Pastu nak jadi pembelot whatsoever. Mindset melayu memang mcm ni eh? Apa2 pun, aku tak akan sokong BN sebab aku nak negara yang tak racist untuk anak-anak aku nanti.

Tanpa Nama berkata...

Masuk Perhimpunan UMNO dapat door gift VCD lucah bro.. best bro...

Tanpa Nama berkata...

aku sokong PAS sebab PAS perjuangkan islam, dan aku xkan sesekali sokong yang lain terutama UMNO. (ada lah asasnye), aku akan sokong BERSIH even polis or fru bikin tegang, yang pasti aku buat sesuatu sebab aku tahu walaupun UMNO majoriti melayu islam, tapi politik mereka xmemperjuangkan agama, tu yang jadi masalah dalam pentadbirannye. bersih adalah yang terbaik boleh dilakukan walaupun media utama akan menjadikannya sebaliknya.

Tanpa Nama berkata...

Kalo ada 10org berfikiran waras mcm anon atas nih..nescaya negara kita akan maju dan rakyatnya sepakat bersatu padu. inilah generasi masa depan yg berani. syabas betey.

Tanpa Nama berkata...

aku dapat kerja gomen sebab mak bapak aku BN, yang pasti kawan aku xdapat sebab dy anak orang PAS, aku kesian giler kat dy sedangkan result dy jauh lebih baik dari aku, pas nie aku nk sokong PAS sebab bagi aku gomen memang xadil tuk kami semua, fair fight baru bes..

Keladi Masak Lemak berkata...

aku perempuan n aku x sokong UMNO-BN
start daripada kt UKM lg bila pro-aspirasi gile2 takutkan org yg cm aku ni n smpai kene buang kolej (kolej jek pn..rilek ah)

rugi kalo x amik tau psl politik negara (n sejarah gak ye)..x amik tau psl bola xpe..haha

Tanpa Nama berkata...

"Maa laa yatimmu al-waajib illaa bihii fahuwa waajib"
(Sesuatu perkara, yg tidak akan sempurna perkara yg telah wajib melainkan dengannya, maka perkara itu menjadi wajib juga hukumnya), ini yang aku belajar kt universiti, yang pasti orang islam wajib sokong kalau nk wujudkan negara islam, misi pertama bersihkan kerajaan dari kekotoran, misi kedua, jadi individu terbaik untuk dipilih sebagai ketua bukan yang memberi rasuah untuk jadi pemimpin..bersihkan, yang terakhir, belajar dari sejarah dan alim ulama'..baru negara islam yang betul kita dapat ditubuhkan..yang bukan islam akan ikut kita kalau mereka yakin dengan keperibadian seseorang individu muslim itu, contohi rasulullah =) sokong BERSIH 100%

Enchaoz berkata...

kata satu malaysia.. sapa yg racist sbnrnya.. huhu

Necafe Ais berkata...

Anon-anon dan mangkuk ayun yg kata "org dulu berjuang mati2" supaya ada hak...pegi mampus

Belajar sejarah dan bukan sejarah dlm buku sejarah form 4 atau form 5...org mcm Ibrahim Yaacob dan Ahmad Boestamam itu patut jadi pemimpin sbb derang mahu Melayu merdeka dengan acuan sendiri, bukan ditentukan oleh suruhanjaya Reid. Tunku Abdul Rahman tu fail stadi law 3x...mmg senang la kena kitai dengan Kuan Yew amik sekali pastuh honours...pastuh jadik lak PM...pi bagi pulau kat Kuan Yew, pastuh gunung kat Pahang pajak jadi pusat judi...skrang nih...UMNO jugak...bagi lagi Pulau Batu Putih dgn Tanjong Pagar kat Singapore, pastuh kawasan minyak kat Brunei.

Yang menjahanamkan orang Melayu bukan Cina atau India tapi org Melayu sendiri...takyah marah kat Ambiga murtadkan orang Melayu Islam, dah sah dia tu kapir dan dia sebagai pengantara shj, tapi marah kat UMNO tu sbb gagal jaga Islam

Pastuh ada lak yang kata akan ada rusuhan, bakar kereta...yang nih lagi satu bodoh kena tipu ngan media UMNO...itu sumer keje SB ngan FRU la mangkuk oii...orang Melayu ni kalu agama dan adat dia tak diusik takde dia melenting der...pasal tu Cina, India, Bangla, Indon, Myanmar, China Doll, Arab, Pakistan, Nepal sumer bleh carik makan kat sini sebab orang Melayu mmg sempoi dan mudah bertolak ansur dari zaman Hang Tuah lagi...kadang-kadang sampai makan diri

Lenkali baca sejarah tuh, pi tanya orang-orang tua...pastuh jangan asyik baca Utusan dengan RTM jer...tgk muka depan pun tau paper haprak takde isi...padanlah Melayu jumud dan xleh berpikir...paper Melayu pun macam haram mengampu jer keje

Tanpa Nama berkata...

Necafe Ais, I love uuuuu...

Adlilatun Nur berkata...

Nescafe ais... Totally agree...

Ann berkata...

jalan ke KL ditutup...konon nk jaga keselamatan awam..ntah2 nak elak pyokong2 BERSIH datang kot..

ak sokong tukar gov, kalo dh tukar xok jugak, tukar lg....baru ar dorang buat keje ngn betul psl takut kene tukar..

seasick82 berkata...

byk yg komen pakai anon,hehe..
yg aku nampak,byk komen yg tersasar:-
1.sbb diorg xpaham apa yg bersih perjuangkan.
2.sbb pd diorg bila ada parti pembangkang maknanya ada agenda politik.
3.sbb ketua dia Ambiga.
4.sbb pd diorg bila kumpul ramai2 akan jadi rusuhan cam mat rempit/budak skinhead.
5.sbb diorg ingat kita nie cam negeri omputih.."byk lg saluran lain...." yeah,right!:P
6.sbb diorg taku...ckp berderau-derau bila kutuk umno/be end,tp xmau buat ape2.Harapkan kuasa tuhan je utk ubah keraaa..jaan.
7.sbb diorg dah SELESA.enuff said.

add up pada point2 ko.
Viva la BERSIH!

fara abdul berkata...

I like Nescafe Ais punya komen. memang betul ckp beliau "yg menjatuhkan org melayu itu bangsa dia sendiri; bukan cina, bukan india, bukan kaum lain2"

kenapa? sepanjang aku hidup dkt 30 thn ni la aku dikhianati oleh kawan MELAYU sampai aku hilang mata pencarian. setakat ni aku x pernah jumpa kaum lain yg buat aku sampai mcm tu. aku pernah kerja dgn 2 bos cina, xde pulak diaorang nk tindas aku.

bab harap ptolongan kerajaan pulak.. hm... bg aku ubahlah mentaliti lapuk tu. xde apa yg bagus pun 'hak2 istimewa' yg diperjuangkan tu. bukan terus dapat kt ko pun melainkan kabel ko besar. jadilah manusia yg berdikari dan berdaya saing bukan harap pertolongan org lain awal2. dari aku skolah sampai dah keje ni semua aku usaha sendiri dan rezki yg telah ditentukan Allah.

mantot, aku jelaklah dgn org2 yg suka burukkan karekter org lain. hanya kerana org tu berbeza pendapat, semuanya buruk belaka. kamonla, nak argue pun stick to the discussion point la. bukan tuduh org macam2. asik trolling/ flaming je, itu takde akal.

HAI in HD berkata...

sokong bersih bukan sokong ambiga. ikut tajuk la bro-bro sekelian. bila bersih, kita skali ngn ambiga. bila bab islam, kita tentang dia. tak gitu mantot?

aku sokong 100% komen nescafe ais. perjuang melayu konon. padahal, dorg yg rosakkan melayu. gampang

Mohd Annuar bin Mohd Judah berkata...

Assalamu'alaikum. Orang Melayu menjadi mulia jika menghayati Islam. Orang Melayu tidak akan mulis jika mengikut Pemimpin Al-Kafiruun. Kembalilah kepada Al-Quran dan Sunnah. Antara yang boleh kita ikuti ialah orang-orang Melayu mesti bersatu di atas agama Islam. Bukaqnkah orang-orang Islam bersaudara. Menjadi pembela agama Islam , bukan selain itu. Saya bukannya pembela Kerajaan mahupun BERSIH. Tetapi saya mengharapkan orang-orang Melayu kembali kepada Islam yakni kembali kepada Al-Quran dan Sunnah. Islam itu tinggi dan tiada yang tinggi selain Islam. Jadi, persoalannya, mengapa orang-orang Melayu sanggup membuang jati diri Islam dengan mengikut Amiga (KAFIR) , Pengerusi BERSIH ?

Mantot berkata...

sbb masa gi jumpa Agung...ada 3 orang?

1. A.Samad Said.
2. Presiden Jamaah Islah Malaysia
dan
3. Ambiga

Kalaulah kau kerja Kementerian macam member aku...dia kerja dgn Datuk Seri Peter Chin Fah Kui (Menteri Teknologi Hijau) sebagai bos dia apa pandangan anda?Ataupun yang kerja Kementerian Pelancongan ke?

aniki berkata...

mantot, nescafe ais, ampa dua memang TERBAIK..muak aku dengaq perkataan Hak2 Melayu.. Hak2 Islam tak banyak sebut plak.. Depa yang tak sokong BERSIH tau pa.. Kita yang rasa sakit, biaq kita cari ubat.. Kita yang rasa perit,biaq kita ja yang berpakat.. sokong BERSIH...

sye sokong bersih berkata...

mohd annuar..

niat tu da baik tp ader ayat bodo giler kt situ..n mantot da tlong jwb kan..
aku rse ader anon ckp bende yg bodo kt atas nie to ko lg truk bg aku..
keh3

Tanpa Nama berkata...

aku bukan nak support BERSIH atau kerajaan cuma byk perkara bermain dlm pikiran aku ttg PAS suatu masa dulu,

-Dalam Harakah byk mengutuk ttg orang BN jugak
-Nik Aziz penah menggelar Tun Mahathir 'MAHA FIRAUN' satu masa dulu. mana pergi kredibiliti dia sbg ulama?
-PAS melabel org yg sokong kerajaan sbg kafir.nie yg plg aku tak leh terima nie.

Tanpa Nama berkata...

Saat nie DAP tepuk tangan je..
Melayu sama Melayu gadoh..

Aku quote balik ayat mantot:
"Jadi...aku rasa "kesedaran" dan "penerimaan" DAP terhadap orang Islam dan agama Islam adalah sesuatu yang baik,sebab...kalau DAP nak bergabung,lagi bagus dia bergabung dengan MCA kan?Sama la jugak alasan anda PAS kalau nak bergabung,lagi baik bergabung dengan UMNO.Sama bangsa sama agama.
Kenapa DAP pilih PAS yang dia dah tau dari dulu sampai sekarang agama adalah tunjang perjuangan dia?Evolusi.....DAP dan PAS is evolving."

menimbulkan kesangsian aku..
motif dorang berbaik ada 2;
samada baek atau buruk.
so pkir2kan la dlu.
Aku takot Melayu melukut di tanah air sdiri je nanti.
Jadi hamba dan boneka kafir.
Sat2 g sistem raja dan sultan pon dorang gubal.

Ape2pon, aku paling xsetuju knapa Gov skang xmjalankan asas jenayat Islam, hukum hudud dan qisas.
Bg pndapat aku, if asas ni dilaksanakan, mcm2 boleh brubah kpda jauh lebih positif.
Insyaallah~

-aku yang masih mentah-

Aki Pahang berkata...

Anon July 8, 2011 6:57:00 AM GMT+08:00 - bunyi macam putera amno jer

July 8, 2011 9:09:00 AM GMT+08:00 - boleh dak jangan campur-adukkan Islam dgn bangsa. Bersepah lagi bangsa lain yg beragama Islam, bukan bangsa Melayu jer. Kalau yer nak bersatu, ambik la Islam sbg asas sbb Islam tu universal. TN Nik Aziz dah offer kat amno, kalau amno ambik Islam sbg asas perjuangan, PAS akan bubar & join amno.

Tanpa Nama berkata...

Asyik2 DAP je yang dipersalahkan..
MCA tak kena pulak ye...

Kesian orang2 melayu takut nak berubah kearah kebaikan..

Tanpa Nama berkata...

to -aku yang masih mentah-

"Sat2 g sistem raja dan sultan pon dorang gubal."

Kmu nie paham x ape istilah "negara demokrasi berpelembagaan"??

Sang Merah

Tanpa Nama berkata...

@aku masih mentah. Komen pun mcm org tak cerdik.

DAP - Democratic Action Party (ada Cina, Melayu, India, dll)

MCA - Malaysian Chinese Ass. (Cina saja)

MIC - Malaysia Indian Congress (India saja)

I'll definitely go with DAP. Multi racial and democratic. MCA dan MIC perkauman like you..

Tanpa Nama berkata...

bukan tak nak berubah arah kebaikan cuma takut akan berubah jadi lebih teruk aje

contohnya diorang dah ada lesen nak mempertikaikan isu isu yang berkaitan islam itu aje

Tanpa Nama berkata...

bg sesape yg atas pagar tanak pilih parti memane @ tak peduli xamik kisah psal politik, ade skit suggestion:

1> nape singgah kat entry Mantot yg sah2 tgh cite psal politik? singgah la bhg entry2 die yg mencerite tentang famly ke, jage bini ke... kn BERSIH mate anda dr kotor2 politik ni.

2> klo da keje, tgk skit cane org2 atas keja pangkat. klo masih di U, cer masuk @ terlibat skit kelab2 yg agresif mcm MPP. kalo masih sekolah... mmg blum nmpk lagi.

oh... bkn saje nk pki anon, tp xde blog and xde google account. (^_^)v

-EnJ-

roeza berkata...

hate majalah mangga..semua nak tulis gossip n letak gambar seksi meksi..
semua kalau bleh nak gambar dlm kolam renang...

like wardina..xfaham kenapa org nak post gambar die zaman dahulu kala tu...mmg tak patut...

lagi satu, nape pak polisi x halang demo@perhimpunan yg kat penang tu jugak?

aish..dunia sekarang...

Master Yoda berkata...

Aki Pahang & Anon July 8, 2011 9:29:00 AM GMT+08:00: nice point...!!!

Anon July 8, 2011 9:09:00 AM GMT+08:00: "Saat nie DAP tepuk tangan je..
Melayu sama Melayu gadoh.."

MIC & MCA & Gerakan??? Hang tak amik kire!!!! Aduhai....Tak terjangkau dek akal gua la nak carut sama lu....

"Aku takot Melayu melukut di tanah air sdiri je nanti.
Jadi hamba dan boneka kafir."

Boneka dan hamba yg bagaimana?? Jelaskan sket...

"Sat2 g sistem raja dan sultan pon dorang gubal"

Yg ni gua nak komen pjg lebar, tapi takpe la...Gua tak cukup hujah plus dikhuatiri gua akan
"hilang kewarasan" semasa menaip....

Cukup la aku bagi persoalan, ada tak keperibadian khalifah2 ulung Islam masa dulu kat raja2 dan sultan2 kat negara ni?? Setakat mencemar duli utk merasmikan masjid???

Tanpa Nama berkata...

jadi sekarang nie apa main criteria yg kita cari dalam pemimpin yg bakal kita undi untuk tadbir negara kita?

siapa bole tolong aku!!!
aku dalam dilemma!!!

Tanpa Nama berkata...

to -sang merah-

"Sat2 g sistem raja dan sultan pon dorang gubal."
Kmu nie paham x ape istilah "negara demokrasi berpelembagaan"??

--->>>KO TAW X APE 'BERSIH' NAK?
DORANG NK KERAJAAN GUBAL SERTA MERTA APE YANG DORANG NK MINTAK UBAH.
TU BARU SIKIT.
KALU DAH ADE KUASA NANTI. AKU XTAW LA APE DORANG NK WAT LG.

Tanpa Nama berkata...

THANKS TO July 8, 2011 11:31:00 AM GMT+08:00

AYAT KO --->bukan tak nak berubah arah kebaikan cuma takut akan berubah jadi lebih teruk aje

contohnya diorang dah ada lesen nak mempertikaikan isu isu yang berkaitan islam itu aje..

DAH SAMPAIKAN APE YANG AKU MAKSUDKAN.

to MASTER YODA

-aku masih mentah-

Mie berkata...

anon-anon yang bising diorang nak pertikaikan Islam, korang tengok diri balik. Tengok balik masyarakat Islam dekat Malaysia macam mana. Lebih teruk dari Islam sendiri. Tak payah pertikaikan. Kita sendiri dah mempertikaikan agama kita. Seksi sana sini, hiburan melampau-lampau, rasuah, riba. Ko tengok into deep la anon-anon ooii! Orang Islam yang mempertikaikan hukum Islam sendiri. Secara tak sedar. GO back to the basic bro or should I call you sis?

Tanpa Nama berkata...

one thing i dont get about kenapa kerajaan benci Bersih..
kerajaan asked us to be 1Malaysia.
but so far nampak Bersih je yg ada amalkan 1Malaysia..Semua bangsa bergabung dalam Bersih..

Tanpa Nama berkata...

Kerajaan yg ada skrg sudah takut dgn bayang-bayang sendiri. Semua dia tengok mcm nampak hantu.

Reaksi org banyak buat salah dan zalim pd rakyat mcm tu ler...Sebab tu perlu diBERSIHkan.

Tanpa Nama berkata...

@anon July 8, 2011 3:02:00

u'r clearly such a dumbfuck....ang p cari maksud istilah negara demokrasi...penuh kn ilmu dlm kepala otak 2 (ilmu2 fahaman umno,racist and segala smpah 2 x kira ilmu)...then come back n have a debate......

Sang Merah

Tanpa Nama berkata...

*demokrasi berpelembagaan

Sang Merah

Tanpa Nama berkata...

teringin nak jadi rozita che wan...

mantot tolong explain dlm entry baru ke bila ko ckp pasal nk ubah "zon selesa melayu" aku sbagai melayu x dpt nk pkir tahap akal kau ni. kau xnk krajaan tlg kita dh la eh? nk hak sama rata dgn kaum lain? nak kita compete dgn bangsa lain secara adil?? mcm tu ke?

yang aku x phm ni kan.. knp ko nak kisah psl bangsa lain??? aku sbgai melayu tahu je kerajaan cipta "kuota" tu nk tlg kita. x rasa bodoh pun. sbb dh tahu. ape yg rasa tertipunye.. org cina pun tlg sesama diaorg gk kita je xnmpk.haaa yg tu mgkin ko yg rasa diperbodohkn sbb ko xnmpk. diaorg pn ade je nk perjuangkn sesama bangsa diaorg, tlg bangsa diaorg.tgk je kt penang tu cthnye..xkn nk p canang 1 malaysia.ape org cina wat. yg ko nk kisah kita nk compete fairly knp???? ko nk ank cucu cicit kau berusaha secara bersih la ni?? mcm tu ke???Mantot ko nk ank cucu cicit kau semakin senang ke susahhh??? itu yg aku nk tahu..TOLONG LA JWB MANTOT OIIIIII.. PONING LAAAHHHHH *kan dh kantoi aku org nogori..haha

Mantot berkata...

aku jawab aa..

melayu jaga melayu dgn menjadikan bangsa melayu manja..orang yg tak deserve special treatment pun dapat apa yang sepatutnya dia tak dapat.

melayu jaga melayu dgn jaga siapa aje yg suka dgn dia,sokong dia..bukannya jaga atas nama bangsa Melayu..tapi atas nama UMNO,penyokong kerajaan.baru dia jaga melayu tu.

tak ikhlas ...tu bukan perjuangan bangsa..
tapi perjuangan bangsat

kau cuba bukak kepala kau..
comparekan budak sekolah bangsa Melayu umur 15 tahun dgn budak sekolah bangs Cina umur 15 tahun.

kau tgk apa bezanya dua orang tu.
tu lah kesannya perjuangan "bangsa UMNO" tu

Tanpa Nama berkata...

jadi ape yg kau harapkan bkn umno nk ubah???

kau igt kalau bkn umno naik bole ke hapuskan ape umno buat? tolong sesama umno.?? zero rasuah??? sampai kiamat pun xkn ade istilah zero rasuah.manusia dh pegang kuasa mcm2 leh jadi.aku tau umno x bersih. tapi xkan ade 1 parti pun yg bole jd bersih. xkira la pkr,dap,pas pun. perjuangan pun x jelas. xnmpak. kejap gerak solo, bergabung, bergaduh. 3,3 parti ni berlainan perjuangan dia. just because kau bengang "pertolongan umno" x sampai kat kau xkn ko nk p sokong malaun ni.??? sbb xde pilihan lain ke??

pkir logik eh mantot. kau bos bg mkn kt pekerja kau. tp blakang kau dia tikam kau. kau nk tlg dia lg ke??? dah nampak xsehaluan,mau tlg lagi ke????? kalau kau tlg memang kau ni malaikat la.. belajar pepatah "jgn gigit tgn yg bg kau mkn." as simple as that. samalah mcm umno, x sokong lg mau tlg ke? pkr pun kalau kita x sokong dia mau ke dia tlg??senang je kot.

mantot aku cadangkan kau buat lah parti baru.kau betul perjuangan parti tu.aku sokong kau. confirm! aku pn nk melayu berubah.tp parti tu biar stabil & bkn kaki putar alam & perjuangan dia jelasssssssss!.sekian.

Mantot berkata...

bang..

hubungan bos dgn majikan dan rakyat dgn gomen tak sama.pepatah tu mmg umno pakai..ugut org putrajaya.apa yg kau fikir samala mcm mana org umno fikir.

kalau itu pandangan kau,kerajaan mmg patut buat camtu..."mmg patut tolong orang yang sokong dia aje..."

applykan kau punya pegangan tu dgn apa yang aku dgn kau buat skrg.

buat apa aku jawab soalan kau ni kalau kau dah tak setuju dgn aku?Kau siap tinggal mesej lagi kat shout box suruh aku jawab soalan kau...Kalau aku tak jawab camne?mesti kau cakap aku tak fair...kan?

Kau mesti tuduh aku tak pandai nak jawab..lari dr tanggungjawab aku..takut dgn soalan kau sebab kau betul,aku salah...

Jadi...kau rasa fair ke kalau kerajaan penuhi permintaan orang yang setuju dgn dia aje?

Mantot berkata...

dan...bang...

tak perlu jadi malaikat pun untuk jadi seorang yang adil.tak perlu pun jadi syaitan untuk jadi seorang yang jahat.

kalau manusia nak berbuat baik,nak berbuat jahat..dia akan buat.

simple je.

Tanpa Nama berkata...

ea people yg cm tak paham paham lagi...
BERSIH BUKAN PERTUBUHAN POLITIK LAAAAAA......
BERSIH suara rakyat + leader parti politik yg jadik representative mewarwarkan objektif BERSIH..
so jgn nk salahkan melayu ke cina ke india ke PAS ke PKR KE atau yg sewaktu dgnnya kerana....
INI SUARA RAKYAT...TAK BERMOTIFKAN PEMBANGKANG ATAU IDEOLOGI POLITIK PON...TAK SILAT AK ANAK MAHATHIR PON CAM SOKONG GK BERSIH NI...I STAND CORRECTED...

Jihad nafsu berkata...

Senang cita pegi baca hadis tentang kiamat.Hampir semua tanda-tanda kiamat dah berlaku.

Kemungkinan besar DAJAL dah keluar!!
Tv,radio,hiburan,mangga apa jadah lancau tu alat DAJALlah tu aku rasa.

Sebelah mata dajal buta dan boleh dibaca tulisan KAFIR pada mata yg buta sama ada orang x tau membaca atau tau.

(CUBA FAHAMI MAKSUD TERSIRAT PADA HADIS NABI TERSEBUT!)

Tanpa Nama berkata...

bg aku bloger ni bodoh....sokong anwar lg bodoh... tahu nk demostrasi.. fine.. bgus demostrasi.. pada kepala hotak ko kan.. ustaz kazim elias, zulkifli nordin, kidfella banyak tegur kerjaan, terus ko sokong.. tp bila mereka tegur pas, pkr ,dap..ko laknat mereka cukup dgan hujah2 tok2 janggut.. baguslah.. korang semua bloger pembangkang tuduh diorang umno dan rasis.. baguslah.. macam tahi anjing semua, negara yg aman, yg Allah bg nikmat ni ko x bersyukur.. selagi korang x menag pru semua negeri memang x bersih.. baguslah.. kelantan dah pas pegang 20 thn lebih.. x bersih.. x da pulak ko kata kan.. sebab geng3 ko menang..bagus lah... bagi aku sekarang dari duk berbalah , baik umno n pas bersatu.. nik aziz kene buang rasa dendam pada umno, pemimpin umno kene terima hukum islam yg rakyat nak, x serentak pun, berperingkat dak ok... bloger2 semua stop caci mencaci.. yg berserban , ada ilmu agama sepatutnya sedar.. nabi muhammad s.a.w x ajar caci mencaci, dan x ajar sokong puak a, o puak b.. nabi ajak semua rakyat makkah bertaqwa kpda allah.. itu sepatutnya pemimpin pas dan umno buat.. x setuju..tunggu je la malaysia di laknat oleh Allah... pemimpn serban ka, ustaz ka,, semua kene.. .. hak keistimewaan agama islam sebagai agama persekutuan yakni rasmi kita perlu pertahankan.. nenek moyang kita semua dah lama nerjuang tuntut kemerdekaan.. sampai ada yg bermandikan darah.. jd..jgan senang 2 nak gadai negara pada anwar yg gilakan kuasa nak jd pm, sedanglan para sahabat x gilakan kuasa menjadi khulafat ar rasyidin.. ni manusia yg bertopengkan perangai syaitan korang semua nak angkat.. dap, dan pemimpin laknat2 lain2 x sokong pun pas, semua menolak.. tp seba tahu pas boleh di peralatkan dan dikudakan maka berlaoknlah.. dan sekali lagi.. bagi aku bloger2 termasuk bloger ni yg tahi anjing ... x sedar diri.. aku harap ada bloger yg betul x menyokong mana2, menegur kiri dan kanana.. barulah x asobiah.. fikir2kan lah..aku kasar pada ayat ini..tp aku sedar.. semua kata2 anjing ni layak untuk bloger ni dan seangkatannya.. laknat lah kamu semua...

Tanpa Nama berkata...

engkau la salah satu contoh melayu bodoh.

cuba ko baca memorandum ambigila tu.

" membenarkan seseorang muslim tu keluar agama "

Tujuan Bersih untuk menyerah memorandum tersebut.

maksud nya ko sokong?

bodoh nye manusia ini. sedih tgk

Tanpa Nama berkata...

Anonymous said...

engkau la salah satu contoh melayu bodoh.

cuba ko baca memorandum ambigila tu.

" membenarkan seseorang muslim tu keluar agama "

Tujuan Bersih untuk menyerah memorandum tersebut.

maksud nya ko sokong?

bodoh nye manusia ini. sedih tgk
July 12, 2011 4:48:00 AM GMT+08:00



sapa sokong ambiga? bodoh la.. aku x sokong pun abiga.. x nmpak aku maksud kata2 aku td demostas bersih 2 bdoh... bodh2... ... ambiga 2 laknatullah dan sekutunya.. anuar, sis yg marina mahathir. ... tunggu la....maaysia kene laknat baru menyesal..... baca biar paham bodoh... x sur la ko melayu ke x.. tp aku x suka apa y ambiga buat. tuntuan bersih ada baiknya.. tp knpa ambiga nak kene buat? niat x menghalalkan cara.. bodoh2..laknat2...

Mantot berkata...

iya..aku melayu bodoh.
kaulah melayu pandai.

Tanpa Nama berkata...

wahai Blogger . macam yang ko cakap dekat hamsor berkenaan artikal ko pegi perhimpunan bersih tue kan cuba ko pikir pikir balik . yang pergi perhimpunan tue kebanyakan orang melayu yang pakai serban , tudung labuh la pakcik pakcik lah semuanya melayu kan ? so kenapa dalam soal nie kebanyakan melayu jea yang sokong tetapi orang cina and india semua mana pegi ? diorg dok umah goyang kaki sambil tengok semua orang orang melayu menjatuhkan melayu yang lain . yang ada pun cuma orang atasan cina and india jea . ambiga la apa lah yang lain tue . memang lah polis x patut pukul and treat citezen citezen yang lain cam tue . itu memang polis ada salah jugak . so skunk nie kalaw korang semua x nak melayu hanya di beri layanan istimewa macam yang korang cakap suruh lah anak anak anda semua belajar rajen rajen and pandai pandai . jangan hanya pandai cakap kat kerajaan kalaw bagi hak istimewa kalaw anak anak anda yang sebenarnya malas nak belajar then jadi orang bodoh . lepas tue barulah nak mintak tolong kerajaan supaya bagi bantuan lah apa lah .

Tanpa Nama berkata...

Cayalah mantot..ko punye pemikiran macam aku..cuma aku malas macam babi nk buat blog..ye r nk donlod2, dota lg, WoW lg..haizz

ko punye pemikiran x macam pemikiran melayu tipikal babi yg dalam otak dia kalo x sokong bn dia mampos. kthxbai

Tanpa Nama berkata...

jangan hanya pandai cakap kat kerajaan kalaw bagi hak istimewa kalaw anak anak anda yang sebenarnya malas nak belajar then jadi orang bodoh . lepas tue barulah nak mintak tolong kerajaan supaya bagi bantuan lah apa lah .


P/S:: duit kerajaan tu duit rakyat la ngokk..kalu rakyt x bg duit.. berduit ke kerajaan tu??

Rambut panjang. berkata...

Inilah tulis yang paling tragis ditulis oleh seorang melayu bebal, kesian aku baca.


Kafir dah berani guna ayat quran, padahal diorang kafir, betul kan?

Apalah bodoh sangat ko ni penulis?

Inilah politik, sanggup buat apa sahaja, janji matlamat politik mereka tercapai.

Tahu apasal singapore senang2 je kena bagi ke cina? pasal melayu dok belah sana semua bebal mcm hang, bila nampak je LKY turun padang pakai songkok, semua kata OK, dia LKY ni hormat Islam dan melayu etc etc.. last2 apa jadi kat singapore sekarang? nak azan pun tak boleh...

Mungkin sekarang bagi ko, apa yang pemimpin kafir ni buat semuanya mulia semuanya baik, tapi bila tang depa dah dapat apa yang depa nak, jangan harap la hangpa semua nak gumbira bersakan, melainkan hangpa semua dah murtad siap makan babi buat dinner.


Melayu dah selesa? ah! makin terserlah kebebalan ko penulis oi, Melayu makin terhimpit ke dinding la anak harun!

Tau apa maksud terhimpit ke dinding?

Mungkin ko tak rasa, sebab ko hidup sebagai seorang bangkai yang bernyawa, melainkan ko hidup sebagai islam yang berbangsa la baru ko rasa semua ni.

Yang dok selesa adalah bangsa bukan melayu dan bukan islam.

Sampaikan apa yang tertulis di Perlembagaan pun depa nak tentang.


Penulis, aku tau ko nak tunjukkan ko ni anak muda yang berjiwa pejuang, yang telah di resapi segala falsafah sampai yang hanya mementingkan sesuatu kabur. Tapi 1 je aku nak cakap, Jangan bodohkan orang dengan segala idea, tafsiran bangang dan sempit ko tu.

Lu sendiri kongsi dengan diri lu je la.

unGu berkata...

saLam...

tgk sape plg bnyk komen kat sini

ade ke org berbangsa india atau beragama hindu?

49% malay, n spertimana thu.. majoriti malay is islam.

nk satukn hati, kena ada agama yg satu.

ISLAM.

49:10