April 19, 2011

Our Low Purchasing Power

Malaysians who find themselves affording less than their contemporaries overseas have distorted and inefficient markets, lack of competition, low wages and a weak ringgit to thank for their poor purchasing power, which in the case of KL, is only 34 per cent that of New York.

Despite government assurances stating that inflation is under control, Malaysians are becoming increasingly restive over the cost of goods in relation to wages, especially those who are able to compare the corresponding price-to-wage ratios in developed economies.

Malaysians who have experienced working and living abroad often experience sticker shock when they come back and see prices in KL.

“Oh my God, a Tiramisu is RM15!” said Calvin Lee, a Malaysian who has lived in Sydney, Singapore and now London, referring to what cafes in KL are charging for a slice of cake as compared to about GBP5 (RM25) in London.

Aidi Zalman, a consultant who studied in the UK, told The Malaysian Insider that salaries in London could go much further than KL.He had worked part-time as a waiter in London and noted that a single day’s wages of about GBP50-60 was already enough for him to buy a pair of branded shoes and even a low-end iPod, a concept unthinkable for local waiters.

“GBP100 can feed two apartments of students for a week,” he said. “Here you can spend RM100 and get hardly anything.”

“I hate it when politicians make stupid statements like Malaysia is cheap,” said Edward Seah, an engineer who has previously worked in Singapore and the US. “Prices might seem cheap when you convert it to US dollars yes, but then we should also convert our salaries to US dollars.”

Victor Wong, a Malaysian expat in Sydney, said that Australians get more mileage out of their money.A report by Swiss bank UBS AG shows KL residents have to work 22 minutes to afford a loaf of bread as compared with 18 minutes in Los Angeles. He gave the example of clothes where he said he can get a good quality shirt for about AUD100 but would need to spend about RM200 to get similar quality in KL.

Wong pointed out that even Asian food could be more affordable for those living in Sydney than KL.“You pay RM15 for a bowl of soup noodles in KL shopping centres but only AUD10 in Sydney shopping centres,” he said.

59 ulasan:

Peri PiA berkata...

memang menyampah dgr statement!!!harga brg P di negara kita jauh lebih murah berbanding negara XYZ!!Grrrr

LS berkata...

+1000

couldnt agree more.

Tanpa Nama berkata...

kerja jadik waiter GBP 60 sehari!!! wow!!! menipu tak agak2. aku rasa dia pergi britain bkn bljar, jadik pelacur kat sana le tu.

Mantot berkata...

kat sana wajib kena bagi tips...
sejam gaji sana minimum 5.80 sejam,wajib!

kau kali lah sendiri berapa buleh dpt

Sweet Reveries berkata...

tgk la restoran mana dia keje.. + tips lagi.. tipsnya bukan sen2, pound2 weii..

Marhaen Kacak berkata...

barang di malaysia mmg lebih murah dari senegal barat daya dan zimbabwe tengara..harap maklum

Hikayat Lubang Najis: Orang Melayu Mesti Baca!!!!

It4Ch1 berkata...

Anon duduk bawah tempurung kelapa

Tanpa Nama berkata...

Bangunlah wahai Melayu. Tiada bangsa lain yang dapat menyelematkan Malaysia melainkan bangsa Melayu.

Sweet Reveries berkata...

itu pasal ler kita buat komparison macamni, supaya org melayu boleh sedar.. ada faham?? samjay?? kapish??

paloibinmulau berkata...

makcik anon 10:34,

awat peliknya kerja waiter boleh dapat 50-60 GBP? Banyak negara yg amalkan gaji minima. kalaulah dia kerja 8jam + ot 4jam, mmg boleh dapat 60GBP. rasanyanya kat KL pun kerja mcd dapat rm4-5/jam.

Tanpa Nama berkata...

kengkadang xphm ng dengan kerajaan kita ni... memang la harga barang malaysia murah compared negara lain tp KUASA MEMBELI kita semakin meningkat.. EH x kuasa la! aahahahha

Aslina berkata...

value tu value...

aku tak kisah korang pikir nak convert duit ke apa...

tapi cuba buang "nama matawang" tu, kemudian compare value yang korang ada dengan apa yang boleh dapat...

aku rasa kalo negara kita di landasan yang betul, da tentu2 nilai "matawang" kita akan setanding dengan "matawang" luar negara. lepas tu tak jadik hal la ko nak pegi luar negara, komplen nilai matawang luar besar sangat.

sebab nilai kita kecik la bleh jadi mcm anon2 kat atas nun. tak paham apa yang penulis cuba cakapkan...

pikir luar kotak la sikit, bai...

lelaki z berkata...

@paloibinmulau, makcik anon tu troll..

Tanpa Nama berkata...

mmg la keje kt mcd dpt rm4-5 sejam..dlm 1ari leh la dpt rm40-50..tp cube bnding ape yg kite dpt beli dgn GPB50 kt london dgn rm50 kt mlaysia..2 mnunjukkan kuasa membeli kite rendah..sokong ag UMNO APCO 2..ikot juboq diorg.hahahaha

zunitaramli berkata...

well, I think your comparison is little bit biased.There things I want you to ponder;

1) I used to live in Australia, and yes, I agree with you, you can get lotsa money even you just doing part time job, waitress for instance. Say you got AUD10 per hour, so you can earn AUD100 per day (plus tips, of course). What about house rent? I have to pay AUD450 per month for my house rent (the whole house was AUD1900 permonth, and I share the thouse with friends)! Food? Standard food price is AUD 8 for kebab and AUD 10 for asian food. Transport? AUD3.60 per 2 hours. Medical treatment? You better check it out coz it's super expensive! So, it's not fair just to compare their salary, without comparing the living cost there.

2) In Japan, they got to work super hard, from 8am-8pm, and their salary is just enough for living. Fruits here are super expensive. You have to par approx RM60 for 1 kg orange. Transport, medical treatment, food, house rent, everything is expensive.

So it's not about converting the money, it's about how many things can you get with the money that you got with the same currency.

ps: sorry for the long argument.

Tanpa Nama berkata...

sekarang ni.. nak beli megi pun pk 2 3 kali bila dah hujung bulan.. tambah duduk KL ni.. keluar rumah je duit pun keluar sama.. tol la parking la.. dah tu berapa sen je yang tinggal untuk beli barang2 lain.. cukup2 makan je.. hidup bergantung pada duit gaji.. takde keje.. kebulor..

Tanpa Nama berkata...

ok, kalau kerja professional pulak macamana? doctors, engineers dll..how about derang nye salary? ada sape2 boleh komen? kalau kita compare dari aspek professional job salary pon bagus jugak

Kandaq berkata...

Mantot,

Couldn't agree more! As someone who are paid under Norwegian pay scale, barang mmg mahal kat Oslo, sewa rumah mmg mahal, but with the salary yang di bayar... I can live in Oslo and at the same time bayar tanggungan kat KL...

The best part, aku kerja from 830 to 430... the rest, quality time with family! Kat Norway, family always come first...

Tot,

Aku nak email kat ko pengalaman wife aku bersalin kat Norway which is far more better than kat KL even kat private hospital, Norway kat govt... nanti2 la bila aku rajin...

Just to highlight few things, bersalin kat Norway automatically isteri yang tak bekerja entitled NOK35000 (MYR18000) per baby, bersalin semua free, sejak lahir anak tu akan dapat bulan2 NOK970 (MYR480), by the time umur dia 13 bulan sampai 36 bulan kalau tak hantar tadika parents dapat additional NOK3300 bulan2 (MYR1800)...

Ini baru socialist country... org kaya mmg kene pau utk tampung org kurang berkemampuan...

douteisama_88 berkata...

betol le tu,ak yang kat jepon ni pon hidup rase bes je
barang2 kat snie org luar nmpak cam mahal, tapi dgan gaji y ko dapat x terasa pon keperitan hidup n kesongkekan duit.
org2 y kerja part time pon leh hidup sng je,kalu konvert mmgle mahaal ,tapi kat snie rase murah je,dahla barang2 sume kualiti kaw2 n service pon sgtlah bagus2, sng cite x susah le kat snie
ak beli selipar 100 yen = RM 1.00(kalu kat malaysia nilai dye camni) x koyak2 pon pakai 7 bulan, last2 hilang ak tertinggal kat padang nak tunjuk kualiti ke x dye nye barang2 RM1.00 huhu

gary berkata...

"AUD 8 for kebab and AUD 10 for asian food"

ye ke? apsal masa aku pegi sana dulu kebab AUD 5 je?

tapi barang mentah murah kan?

kenapa tak masak?

kalau fresh orange juice is cheaper than coke, don't tell me you prefer coke wei!

let say, anda adalah golongan yg bekerja luar malaysia. adakah anda bersedia untuk gadaikan benefit/purchasing power/power nap/family time yg ko enjoy tu dgn 15% rebate from tax? berbaloi ke?

kalau ada anak plak, education system mana lebih berkesan? yang LAN accredited ke? or yang top 50 in the world?

Nik Zulkhairi berkata...

salam.
gua paling suka bila pak menteri 1malaysia keluar statement "kita patut bersyukur sebab harga minyak di negara kita lebih murah berbanding di timor leste, nicaragua dan senegal".
sekian. salam SAPUmalaysia.

Tanpa Nama berkata...

To zunitaramli

"I have to pay AUD450 per month for my house rent (the whole house was AUD1900 permonth, and I share the thouse with friends)!"

May I ask you... Sewa kat Malaysia berapa? Sama la kan, RM300-400 satu bilik? Rumah pun kalau landed 2 tingkat, in KL area, at least RM1.2k tak furnished. kalau fully furnished boleh la RM1.8k onwards... tu tak masuk api air astro kot?

do you have a family? kalau ada anak, try beli pampers and susu tengok. berapa habis.

Maggi mee also RM3.50 per pack now. Haih.

zunitaramli berkata...

@gary: may i ask u, which part of oz did u go? kalau kawasan kampung oz tu, xtau la kan. but isnt fair to compare living cost in rural area of oz and city area in KL. biased. I was living in the city of Melbourne, Australia and I can bet you the price of kebab is around AUD8.
For the bahan mentah, who said they are cheap? raw chicken especially HALAL was AUD7 per kg, vege average price was AUD5-6 per pack (which a pack only can last for 2-3days), kalau ikan xpayah la ckp mahal dia kan. heh. if i didnt cook, i cant even afford to live there tho i hv AUD1500 per month.

to anon 5:19;
my house is consider CHEAP in Melbourne. Tell u what, I got a friend who got to pay AUD1000 per month for a ROOM! Student accom (actually room) price in Melbourne average was AUD 1200+, if u can get cheaper than that, probably u r not living in the city. and that NOT included electricity, water bill, phone, etc. heh. Pampers and susu kt oversea pon xkurang harga dgn mesia. in fact, their medical treatment much more expensive.

paloibinmulau berkata...

Kalau saya cara mudah nak compare duduk kat negara mana-mana pun duit kita punya value kita perlu kira berapa % gaji habis bayar/sewa rumah? berapa % bayar kereta/petrol, berapa % abis utk makan(standard je), berapa % bayar bil(air, api, internet, phone & satelit tv, berapa % abis utk ilmu/hiburan(buku, wayang etc) dan last sekali berapa % gaji kita tinggal utk simpanan(asb, insurans, emergency etc)???

lepas abis sume dah bayar kita pakat2 fikir la ada value barang kita beli atau service kita bayar? kalau la kata kita bayar 20% dari gaji utk kereta perodua/proton, adakah di UK dgn % yg sama kita mampu dapat kereta lebih baik atau setaraf je dgn proton/perodua?

kueh bakar berkata...

tukang masak thailand kata kalo dia dari kmpung nak gi bangkok...dari selatan thai...naik ketapi kelas tiga ...FREE! tiada bayaran.

Tanpa Nama berkata...

Aku duduk kat US sekarang. Dengan gaji yg aku dapat, bolehlah bayar sewa rumah dan sara hidup. Cost of living sini relatively rendah compare to Malaysia.

Kereta bayar cash (used car) but still very good. Beli barang dapur dalam 50-70USD, boleh hidup dpat seminggu kami sekeluarga.

Sekolah untuk anak2 free. Kalau gaji bawah garis kemiskinan, boleh dapat food coupon, tak kira kau American or Non-American.

Tanpa Nama berkata...

yeah, aku suka entry ni mantot... Bagi org lain buka mata sikit yg kita dkt Malaysia ni either gaji underpaid & overpaid barang2 keperluan@harian...

Tanpa Nama berkata...

Kesimpulannya: Belajar pandai2, gi laa kerja luar negara, Xyah balik M'sia, gov M'sia bukannya mampu nak baya rakyat2 bijak pandai yg terlalu demand nih.
Drp,
RYSMHP

morovlizki berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
morovlizki berkata...

Terbaek lah entri d atas.wpun english education aku level sepiem je tp aku phm la entri d atas n aku stuju 110% bak kate zul kulom tu.mmg btol,kos sara hdup skang tersgt la tggi.paling celake skali apabila hrga kete kt malaisia adlh tersgt la mhl nk mampus.bg yg live kt bndar,diowg tpakse mnempuh jem ari2 utk ke tmpat keje dgn tol haramjadah yg tpkse jgk d byr stp ari.knp x gune pngnkutan awam?sbb kejaan malaisia sjak dlu dah program kn kite pas keje je msti ade kete.tmbh2 plak pngnkutan awam kt malaisia teramt lah x efesien n mcm haram skit.ptt nye pegi mampus melingkup dgn proton n sdiakn prasarana pngnkutan awm tbaek utk rkyat.rkyat tpkse byr lbh utk kete,htg rmh atau sewa,htg bank,mkn mnm,myk,tol dll dgn kadar yg sgt tggi.rkyat smakin tdesak,gaji minima lum d laksanakn,hdup d bwh paras kmiskinan wpun gaji 2k d bndar2.rege brg n myk pun dh mcm haramjadah.mhl n mbebankn.yg kaye trus kaye yakni mrujuk kpd cukong2 kerejaan baghal nasional.rkyat d galakkn bhtg dgn bank.hbs blaja dh tpkse tggung htp ptptn.mmg dasat n trok hdup d malaisia.ayt standard penjilat be end adalah,xpayah dduk d malaisia,g pndah ke ngara laen.kpale bapak atok die.wtf.

Tanpa Nama berkata...

hakikatnya kuasa membeli rakyat malaysia rendah sebab rakyat malaysia terpaksa tanggung biawak hidop....seperti..sila listkan tuan puan...makcik..pakcik


tanah malaysia subur..kornag cuba pegi sarawak..pergggh..tanah luas...subur...

Tanpa Nama berkata...

zunitaramli mungkin bergaji RM15000.00 sebulan. maka beliau gembira dengan harga barang kereta rumah dan segalanya di tanahair tercinta.

zunita berkata...

to anon 12.28;
ameenn~ thanks for praying for me tho. well, i guess u guys should at least read about economics. i mean, proper economy book (not the one with politic inside, of course), and see how world economy functions. Hope it helps to give clearer understanding about economy rather than giving u guys more headache to keep cursing (of course u are allowed to do that here coz I'm aware this is 'cursing malay' blog) about the living cost in Malaysia ;)

Kap berkata...

kenapalah bengong sangat.
bandingkan sahaja PS3 di sini dan di sana (janji bukan sini).

berdasarkan pengalaman orang hidup di negara maju, kebanyakkan mereka membeli original titles (banyak banyak).
dan paling busuk pun, beli di kedai second hand, dan harganya melampau murahnya.

di sini, dengan satu game mula dari seratus hingga mencecah dua ratus setengah, siapa yang mampu beli selain daripada yang ber-ibu bapa-kan mereka yang ber-sticker parti politik itu di cermin kereta mereka.

aku fikir sebagai bentuk hiburan sekeluarga, konsol permainan seperti PS3 patut dapat subsidi.
hahah.

satu lagi, gunakan hak anda sebagai pengundi.
jangan cursing saja.
peace.

Tanpa Nama berkata...

duk luar tak seperti yg kita sangka, terutamanya AU...cerita la gaji banyak mana pn...senak tul duk sana...kecuali negara2 cam norway tu...sila rujuk readers digest blan 8 kalo tak silap..crite mcm mana norway bole jadi camtu..sejarahnya..kenapa negara dia kaya bangat smpai kualiti hidup sana sangat superb...
dan percaya lah duk kt mana2 pn kuasa berbelanja tak seperti yg kita sangkakan...sumanya nmpk lebih baik dari apa yg ada dpn mata skang tapi hakikatnya...tepuk dada sndri..tp ni pandangan dari org yg bergaji sederhana...kalo gaji >15K...tatau camne..tp rasanya besar periuk...mula la nak besarkan kerak...end up sama aje cam aku takde ruang menyimpan bulan2...cukup2 makan saje...

Rai berkata...

zunita,
i stayed in japan for 3 years.

1kg of mikan orange normally around JPY4-500.i'm not sure what kind of orange you are referring to. but one pack of strawberry is around JPY500 (500gm).

fresh grads punya basic salary biasanya not less than JPY250,000.kita kira la as RM2500. normal rent kat jepun kalau utk duk sorg2 (satu bilik, satu bilik air, dapur)lebih kurang JPY40,000 (R400).tapi makanan kat sana lebih murah. barang basah mcm ikan,sayur biasanya jadi less 30% lepas pukul 5. kalau pukul 8 ada yg potongan harga sampai 50%.harga pasta kat decent restaurant biasanya less than JPY500. kat malaysia ada ke restaurant jual pasta RM5?

mcdonald kat jepun
big mac set JPY650 >> kat malaysia dapat ke RM6.50?
big mac ala carte JPY320 >> rm3.20 nak beli burger kedai tepi jalan pun da mahal skang..
chicken mcnugget 5pcs JPY260

kat australia
double quarter pounder 5.95AUD

dulu masa kat sana saya pakai shiseido atau pun kose.kat malaysia.da keja pun tak mampu nak beli.

Rai berkata...

oh ya..utk barang keperluan rumah tangga banyak kedai 100yen.cawan, pinggan, pisau, apron..segala2nya 100yen.barang makanan pun ada.so murah la sbb kat malaysia takde pinggan tembikar org jual singgit kan :D

dayana berkata...

tak payah la nak kutuk banding smua..kalau suka sgt dok negara luar pegi..pegi..dok sana..tgk ko mcm mana survive. Malaysia maybe lack lots of thing but saya still syukur duduk msia..u banding dgn one thing tpi ada other thing yg mereka kalah. 1 lg xyah la nak banding dgn negara yg mmg dah maju bnyk banding msia..or negara yg dah merdeka beratus thn mcm US..pleasela..open your mind, bnykan membaca..jgn baca apa yg awak tahu dn minat je.buat malu ja baca komen korg smua.

Tanpa Nama berkata...

kepada puan dayana..
memang best cakap mcmtu sbb puan boleh makan mewah sangat itu ini pegi jalan jalan (x jealous atau hasad dengki)..cuma nak puan fikirkan bagaimana susahnya hidup golongan berpendapatan rendah..lebih2 lagi kat bandar..and please don't tell me the lazy malay stigma..not all malay are lazy..jgn lupa pada yang berada di bawah bila sedang berada kat atas ye...Allah menyuruh hambanya saling kasihan mengasihani.

yang x pro pembangkang atau UMNO.

Tanpa Nama berkata...

and one more thing,bukan in terms of econonmy je yang kita lack..mindset rakyat pon wayyyy too far behind compared to those negara kafirun yang maju...melalak sana sini negara islam hab islam bagai..jadi muslim kencing kat tandas awam pon x reti nak pam..so entry ni bertujuan nak buka minda khalayak melayu yang semakin hari semakin x boleh berfikir..hanya menurut..Islam menyuruh seluruh umatnya berfikir (bukan apply pada org melayu malaysia je tau).

yang x pro pembangkang atau UMNO

dayana berkata...

saya tak kaya or hidup senang. jgn salah sangka ye. Dan saya tak pun kondem org yg susah. Saya pun bukan pengampu kerajaan or sokong pembakang. Saya cuma ckp jgn la fikir kan apa yg kita tak ada, apa yg negara lain ada..bersyukur la dgn kelebihan negara kita. Yang komplen banding ni bukannya org susah pun org biasa-biasa mcm saya jugak.Saya dri dulu mmg x suka org yg duduk Malaysia lps tu agung2 kan negara lain. Mungkin negara lain smuanya ok baik tpi percayala, negara kita tgl dn tumpah darah ni jugak yg akhirnya terbaik utk kita..insyaAllah..syukurla.

BudakOverseaJugak berkata...

Aiyo stop comparing with UK and Aussiela..British used to conquer half of the globe and it is not a surprise they have strong currency after hundred of years sucking the commonwealths dry. Datuk kita masih tanam padi bila mereka buat kapal terbang.

Nik Zulkhairi berkata...

semalam aku keluar duit rm10 dalam walet. dapat beli beras 2 kilo ngan telur 10 bijik je. pastu ada belen rm1.10. adoyaii..

Rai berkata...

Dear Dayana,

bukan tak bersyukur atau mengutuk. tapi fikirkanlah purchasing power is an indicator that shows keadaan ekonomi negara.

dulu 5 biji karipap singgit, hari ni 5 biji karipap dah 2ringgit.tapi gaji still tak berubah. fresh grads punya basic masih lagi less than rm2k.it shows that our money punya value makin rendah.kalau berterusan org yg gaji kecik takkan survive.

kritikan sepatutnya diterima secara positif.sepatutnya ia membuatkan pemimpin dan masyarakat lebih berusaha nak menaikkan nilai matawang negara dan menjana ekonomi. bukan nak menjatuhkan mana2 pihak.this is the reason why ramai org yg pegi kerja luar negara taknak balik.sebab they know they'll suffer financially duduk di malaysia.siapa nak susah?

siapa rugi? negara rugi sbb banyak org yg ada kemahiran serve negara lain.so mcm mana nak panggil diorg balik? adalah dengan jana ekonomi supaya lebih competative..

just my opinion.

Rai berkata...

oh btw dayana, the purpose of comparison bukan nak carik siapa kalah siapa menang in case you did not aware.this is to show that negara sudah terlalu jauh ketinggalan secara ekonominya.

zunitaramli berkata...

Rai;

wow. seems like u feel Japan is so cheap. Honestly, McD, pasta, all the fast foods that u listed I never try them here coz I believe they are NOT halal. So yeah, myb im not aware of their so-cheap-prices. What I did try was saizeriya pasta, which was about 900yen. myb u want to say it's still cheap? RM 9 kan? heh. pasta with nothing inside, for RM9 u still cnsider cheap? well, if u say so.

and also, I believe u know 99sen shop in malaysia? and i believe 99 sen shop also sells all those pinggan mangkuk etc? mmm... fyi, most of stuffs in 100 yen shops imported from china. so no wonder they are so cheap =) they can sell it for 100 yen coz they can buy from china wayyy cheaper than 100 yen. (kalau 100 yen tukar ke matawang china dpt byk gile kot? compare u tukar rm1 to matawang china). please, think before u can compare ;)

Rai berkata...

Zunita,
is it really nothing in the 900yen pasta in saizeriya? which part of japan punya saizeriya you pegi because the pasta is usually less than 500yen (can see the menu here

and mungkin zunita tak perasan kot sbb most of the products sells at 100yen shop in japan is made in japan..

Rai berkata...

btw zunita, i did not tried mcd in Japan as well but what i'm trying to say is mcd in japan is cheaper compare to mcd in malaysia.

and oh..i tak tau 99sen shop kat malaysia ni kat mana..there are 100yen shop kat area rumah i. tapi kebanyakannya sells at rm4.99

Rai berkata...

zunita!! i found your 900yen pasta.. its double size!! no wonder it is 900yen.i thinks it is cheap for a double size pasta. tak cukup ke kalau makan normal pasta? hehe..

jgn lupa bgtau kat mana 99sen shop tu.sbb most 2.99 or 99sen shop yg i jumpa, barang dalamnya tak 99sen pun..ada la sudu sebatang 99sen. pinggan mangkuk bagai biasanya cost more than that.so i really don't know where are the 99sen shop that sells pinggan tembikar at 99sen kat malaysia :D

Tanpa Nama berkata...

zunita,
since you are in japan. don't forget to try baskin & robin crepes. normal price for a crepes with 2 scoops of ice cream less than 500yen.it was about 350yen+ when i was there in 2005. rasanya tak banyak berubah since the pasta price in saizeriya pun tak change sangat.

according to AMIR (one of the muslim student association in japan) first kitchen punya prawn burger boleh dimakan.jgn lupa cuba ok.

starbucks also quite cheap.how do i know the price? hehe..i'm an auditor for japanese client punya claim.the have to submit all the receipts to me.so i dont have to buy mcd to know the bigmac price. i pun tau mana halal mana tak :D

mr. hafis berkata...

mana zunita ni?

:D

Tanpa Nama berkata...

thumbs up to Rai!!!!
kita bukan kaki komplen sgt...malaysia ni mmg kita akui dan syukur sebab aman damai tenteram walau hidup berbilang bangsa dan agama..tapi takkan nak aman damai saja?kalau kerja bagai nak rak just to make ends meet tu tak patutla...rakyat deserve better life dengan kemakmuran negara kita ni..minyak ade,bahan mentah ade,macam2 ade..kita bukan mintak semua nak disubsidi..tapi at least bagilah balik purchasing power pada rakyat..supaya rakyat hidup takla tertekan..kerja pagi sampai malam sampai keluarga pon terabai..commenter yang highly educated kat sini pon tau kan bagaimana negara2 maju memberikan life kepada rakyat dia kan...despite their high taxation system..they give to their people back..sekarang ni golongan peniaga langsung x dikawal...suka2 naikkan harga..cas tersembunyi sana sini..hak pengguna?forget it even though ade tribunal tuntutan pengguna..peniaga masih ade advantage berbanding pengguna..kata nak menuju jadi negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020..so kenala amalkan dasar pandang negara maju (ambil yang positif je la)..jgn comparekan dengan negara India yang walaupun ade kuasa nuklear tapi rata2 rakyat masih berak tepi jalan sebab xde kesedaran tentang kebersihan..x gitu..saya harap kita sebagai rakyat malaysia melayu beragama islam janganlah bersengketa hanya kerana fahaman politik ataupun sebab2 yang berunsurkan asabiyahh..biarlah kita bersatu padu atas pegangan agama kita yang menyuruh umatnya bersatu padu dan mengambil berat antara satu sama lain..yang penting,kalau kita bersatu padu atas benda yang benar,insyaAllah negara kita akan bertambah makmur dan bangsa dan umat kita takkan ditindas..

rakyat yang cintakan keamanan

Tanpa Nama berkata...

yes Rai, way to go. :)

Tanpa Nama berkata...

Puan Dayana tu dalam blog dia komplen pulak satu jar of Marmite mahal.. keh keh keh.

Tanpa Nama berkata...

Terbaik la Rai. Compare jangan tak compare. Masa adik aku duduk USA belajar baru aku nampak benda ni. Hidup kat sana kuasa membeli lagi tinggi. Adik aku kerja hantar pizza kat sana gaji 8 USD kalau tak salah la. Dia boleh beli kereta second hand dengan duit part time. Dia telefon aku siap sembang lama2 aku pulak yang concern tanya dia call ni tak mahal ker. Dia cakap murah dalam 2 kupang ja. Aku ingat 2 kupang USD la, rupanya 2 kupang Duit Malaysia. Aku tepon awek kat johor dari kl pun tak dapat macam tu time tu( dalam tahun 2004 la) Public phone tu bukan kira handset. So kita compare public phone sana dengan sini la. Bila dah ada syarikat handphone belambak sekarang ni baru telefon fix line start nak murah.

Internet pun sama bila ada yang conquer market memang harga akan melambung. TNB boleh sediakan talian internet melalui kabel power supply ke rumah tapi kementerian tak bagi kelulusan sebab nak jaga TM. Sama la cerita dengan proton. Harga kereta luar kena tax tinggi. Kalau compare harga sebenar kereta tu dengan kereta proton ko boleh nampak sebenarnya kereta proton sendiri terlebih mahal. Kereta proton sendiri pun kena tax. Kalau harga kereta tu 40 ribu, 16 ribu dari harga tu adalah cukai. Kita buat loan bayar cukai dengan faedah sekali. Bayangkan 16 ribu bayar interest sekali dah berapa(Bukan tambah 2 ringgit 5 kupang tau).9 tahun pulak tu.

Kalau sedara/ri yang kata kami ni tak bersyukur, lantak kat hangpa la. Kami tak kisah pun sebab kami tahu apa yang kami bising2 ni ada betulnya. Bukan suka2 mintak yang bukan2 tapi permintaan kami ni boleh dijalankan. Contohnya kalau kerajaan nak kenakan cukai untuk kereta, takkan tak boleh cukai tu boleh dibayar tanpa interest masukkan dalam road tax sekali. Tak dela kena tanggung hutang banyak sangat. (Ni contoh idea tak bernas aku la, lagi baik tak yah cukai).

Dulu siap boleh pesan barang kat adik tolong beli sebab barang kat sana lagi murah. Bukan made in US pun. Made in Taiwan, China jugak. Lagi jauh hantar gi USA dari Malaysia tapi kat sini lagi mahal gila.

Malas nak menaip dah. Cukup la.

Tanpa Nama berkata...

haha..kalau nak tau org malaysia ni memang suka barang mahal yang bekauliti paling teruk...betul..x caya?tengok jela blog2 yang tumbuh mcm cendawan..sume cite pasal beli benda2 mahal..hahaha.

Tanpa Nama berkata...

bANYAK BUDAK oversea duk komen.nape xkeje oversea je.xyah balik Malaysia.Org melayu sibuk nak makan gaji pastu komplen duit tak cukup.fikirlah 9/10 rezeki berniaga tapi jarang nak berniaga.banyak je tgk org melayu kaya berniaga.ni tidak tgk melayu kaya kate macam2.cina kaya tak bising pulak.Melayu xleh berubah dengan politik tp dgn mentaliti.Nak beli barang branded tp xde duit.Bila bab nak bayar bil bising padehal dr awal xmampu.Bila org charge mahal senyap xnak bising psl nk jage hati.servis teruk pun senyap lagi.Yela melayu ni bangsa yang baik psl pakai prinsip 'tak apa lah'.Last2 makan diri.Takpalah makcik jual ayam mahal.Takpalah die tak lap meja kita.Takpelah makanan lambat sampai.Takpalah die buat kerja lambat.Takpalah..kitakan baik orngnye.Melayu boleh berubah bile mentaliti mereka berubah.Jangan jadi baik sngt wahai kwan2..tengking saje org malas2 kat ofis tu..marilah berniaga tapi bukan MLM.

Rai berkata...

Salam Anonim April 24, 2011 1:52:00 PM GMT+08:00,

Yeap. Mudah je kalau nak keja kat oversea. Tak payah balik Malaysia. Tapi adakah akan menguntungkan negara? Kalau sorang dua yg berpikiran macam ko ni habisla tinggal mat indon je kat malaysia ni nak kerja. org yg berkelayakan semua lari pegi luar negara.

kalau aku tak sayang negara aku. da lama aku berambus ok.tapi aku bukan pk pasal aku sorang.aku pk pasal berjuta rakyat malaysia yg takde kelayakan nak keja luar negara macam ko tu.aku takut 10-15 tahun akan datang org2 yg kerja makan gaji tak boleh nak survive dalam ekonomi makin teruk. purchasing power makin turun.

Betul 9/10 rezeki datang dari meniaga. Tapi ko jangan lupa. Bukan semua org suka meniaga. dan bukan semua org mampu meniaga. tak tau statistik ke yg 9 daripada 10 org meniaga akan gagal dalam masa 5 tahun.dan yg berjaya tu pun 9 daripada 10 tu akan gagal jugak dalam masa 10 tahun. lagi satu kalau semua org meniaga siapa nak ajar anak aku kat sekolah? sbb aku tak suka jadi cikgu.aku suka meniaga jugak..so ko pun jgn pentingkan diri sendiri.

btw..kawan aku beli FTO second hand kat jepun rm3k saja!! pakai less than 10 years (ke 5..tak ingat dowh) kat malaysia? kancil pakai 10 tahun pun belum tentu dapat rm3k beb..nyesal tak ambik lesen awal2..

Tanpa Nama berkata...

TNB boleh sediakan talian internet melalui kabel power supply ke rumah tapi kementerian tak bagi kelulusan sebab nak jaga TM. ??????

ni ckp ikut sedap mulut ke ape? cable power boleh kasi up itu internet? bro pakai otak la sket..lutut jugak anda pakai