April 12, 2011

Bab 1 : Perubahan Hidup

Aku cukup tak suka perubahan,sebab bila perubahan major berlaku dalam hidup aku,perubahan tu akan buat aku hilang rentak,mencarik-carik balik rutin aku.Tapi dalam hidup,mesti akan kena melalui perubahan,nak tak nak akan sampai masa yang memerlukan seorang lelaki macam aku untuk berubah.Sebelum berlakunya perubahan tu memanglah susah sikit nak terima,tapi lama kelamaan bila diri dapat adapt,barulah tersedar sebenarnya selama ni cara yang aku lalui bertahun2 tak membawa aku ke mana-mana.

Pernah jumpa orang lelaki yang mempersoalkan "buat apa aku nak kahwin?" Mesti ada.Orang-orang macam tu sebenarnya hanya menutup ego sendiri kononnya macho tapi dalam hati mereka sebenarnya tak nak admit,diri sendiri tak terurus.

Satu masa dulu aku macam tu.Buat apa kahwin?Aku ada kawan-kawan.Boleh hapa hidup dengan member sampai umur 35.Ok aje.Makan cukup,baju berbasuh,ada tempat tidur.Dah selesa.Senang dan familiar.Tapi bila sorang-sorang kahwin dan membina hidup sendiri dengan isteri masing-masing (dan ada jugak yang dah cerai berai) aku jadi menggelabah.

Waktu aku paling menggelabah adalah bila pegi kenduri kahwin member2 seorang diri.Aku tak rasa malu yang macam-mana sesetengah perempuan rasa tapi akan wujud rasa "ketinggalan" bila tengok member baik kau datang kenduri berdua dan kalau yang rezeki awal tu,datang bertiga atau berempat.Aku?Sorang-sorang.Boleh makan banyak mana aku suka,lepas makan boleh lepak tepi khemah dan hisap rokok selama mana yang aku nak.

Semua tu aku boleh buat sebab takde orang yang rely dan tunggu aku.Rasa bebas.
Tapi bila balik mesti aku terfikir,bebas ke hidup macam tu?

Dalam kehidupan seorang lelaki yang lepas umur 20 an,mesti ada member kau yang pancing kau "enjoy dulu," buat la apa yang kau nak sebelum kau kahwin.Lepas kahwin nanti kau dah tak ada peluang nak buat tu semua.Bila ada orang cakap camtu kat aku,aku tak tau apa yang dia maksudkan.Aku bukan kaki clubbing.Aku bukan nak minum arak.Aku bukan berminat nak meniduri ramai wanita (ehem2..aku minat tapi untuk apa?Kalau aku tak minat,gay gila aku)...aku tak berminat pun nak enjoy sebelum kahwin.

Tapi aku suka hidup aku.Aku boleh tidur bila-bila aku suka.Boleh buat apa aku suka.Boleh gi shopping ikut cara aku.Dulu aku selalu tanya diri sendiri,"buat apa aku kahwin?"

Gelfren dah menunggu punya la lama.7 tahun,ke 8 tahun aku tak sure.Malas aku mengira.Aku rasa aku kahwin lambat pun sebab kerja aku yang tak menentu.Sekejap dapat gaji,sekejap tak dapat gaji.Kerja pun tak menentu masa selalu sampai ke pagi.Macam mana nak kahwin macam tu?Ramai member aku yang sama ofis mengadu isteri kat rumah mengadu suami tak balik rumah.Anak-anak dah terlupa macam mana rupa bapak diorang.Satu masa dulu aku bekerja dalam satu industri yang memastikan pekerjaan dictate hidup kau.

Buat apa nak kahwin?Aku pun seronok gak masa tu.Makan aje,meja sebelah ada artis.Aku dah nampak panties Fasha Sandha secara live(uwekk)  dan aku dah tengok depan mata betapa lawanya Fazura.Buat apa aku nak kahwin?Ini life yang aku suka!(cuma aku tak suka overtime tak berbayar la)

Perubahan.
Setiap perubahan membawa ke satu benda yang lain.
Berkemungkinan besar ke arah yang lebih baik. (Bersambung)

26 ulasan:

ika~~ berkata...

suka entry ni..
btw, kawen melengkapkan hidup..sy xkwen lg n jeles je ble tgk kwn seusia dah naik pelamin.wuwuwu

zamtercinta berkata...

huuwaaaaa...!!!! sambung la cepat..hoho

Munna berkata...

pernah melalui 1 perubahan..dulu freehair n skrg dah bertudung, dan xlama lg bkl bgelar isteri~ owh xsabo...hehe

zacrin berkata...

hahahahaha gambar xley blah

f_aRa_aINa989 berkata...

kawenlah.. boleh buat banyak ibadat, :)

lg2 bila rindu isteri pun dpt pahala, :)

f_aRa_aINa989 berkata...

kawenlah.. boleh buat banyak ibadat, :)

lg2 bila rindu isteri pun dpt pahala, :)

AYuNG berkata...

sedih dengan persepsi masyarakat zaman skang...perubahan zaman makin ari makin teruk rasanya...

Wanita Bertudung Hijau berkata...

ya, perubahan perlu sentiasa dilakukan

dan sy sukakan perubahan

:-)

oh ya, perkahwinan adalah satu peluang drpd Allah utk kita tambahkan pahala yang berganda2 :-)

selamat mencuba kpd yg blm mencuba :-)

nuralwahid berkata...

setiap org memerlukan perubahan, memerlukan 1 anjakan paradigma dalam kehidupan.perkahwinan adalah 1 cara utk kita menambah pahala kita,banyak kategori zina yg kita tak tau.zina mata..berlambak sgt sekarang. ;p

AKMAL berkata...

tak sbar nk tunggu continuation cter ni! ce cite ce cite!

JAMALUDDIN ABU BAKAR berkata...

hehe..Al-Faqir x sabar nak kawin..bru je beli cincin merisik ahad aritue..lalala

7 CARA BUAT DUIT DENGAN BLOG

logik tp benar berkata...

perubahan diri tu terletak dari diri sendiri dari segi ke arah baik or buruk...perlu memepunyai prinsip perubahan iaitu hidup selepas mati maksudnya pahala bukan dosa,selainnya adalah takdir sb kite mempunyai moral agama

Tanpa Nama berkata...

buat entry pasal MLM please! nak tahu pandangan org kita pasal nie.

Azhar128 berkata...

Aku salah sorang yg pikir camtuh...tapi jujur aku bgtau...aku tak terpikir nak kawin sebab
1: aku hidop pun tak terurus lagi..
2: aku tak cukup baik nak kawin
3: aku sorang yg bertanggungjawap..tp aku tak tau..samada aku akan terus bertanggungjawap selepas kawin..

Alasan yg selalu aku bg...bila org tanya...
1. Aku tak jejak kaki kat europe lagi...
2. Aku tak jejak kaki kat US
3. Aku tak jejak kaki kat Japan lagi..
4. AKu tak puas hidop sorang2...

hehehhe...

sila sambung cepat aku nak baca 2nd episode plak..

Tanpa Nama berkata...

perubahan = hijrah
dari baik kepada buruk amat disukai Allah.... tapi bergantung kepada niat..innamal a'malu illa binniat..jika perubahan kerna DIA Yang Maha Agung maka keredhaanNya yang kamu akan dapat..

umat akhir zaman ..terdapat banyak yang leka dan lalai manakala hanya sedikit yang beringat dan beriman..renung2 kan dan selamat beramal.

p/s : berkenaan isu MLM , sudah ada satu blog cukup terperinci menjelaskan tentang MLM dan pemiliknya memang anti MLM. silalah berkunjung ke http://aididmuaddib.blogspot.com

Semoga dapat membuka mana-mana mata yang belum terbuka.

sayasinglesayaokay berkata...

disebabkan aku belum masuk umur di mana member keliling dh kawen, utk relate dgn cerita nih, aku guna terms couple la ye. aku tau kapel tu haram (ye ke?)tapi just utk relate cerita ni dgn real life situation, aku guna terms 'kawen' loosely.

kadang tu tgk member ade awek, nk gak merase ada awek. cmne hidup ade awek, jalan2 sesama ape semua. tapi bila pikir balik, byk je benda yg aku boleh buat dgn member sejantina atau buat sorg2. buat ape ko nk stuck kt sorg pompuan sedangkan ko boleh buat byk lagi benda best2 dgn ko x stuck dgn sorg pompuan tu. benda best kt sini adalah benda2 mcm gi tgk bola ke, gi masuk hutan camping ke, bungee jumping ke, main motocross ke. bukan la maksiat maksud aku eh.

aku tgk pun member2 yg kapel ni bukan kapel betul2 pun. saje nk tunjuk diorg tu ada awek/balak. clash ntah brape kali. sedangkan kapel yg mcm tu pun susah nk kekal, sah2 la xkn sampai ke jinjang pelamin nyer.

ada member aku minat superbike tapi dh ada awek. awek dia tetapkan syarat. kalau nk beli superbike lepas kahwin, boleh. tapi kalau ada duit lebih. dh kahwin nanti mesti duit ko byk belanja utk anak bini dan family. xde nye nk ada duit lebih. kalau ada pun susah nk kumpul sampai tahap boleh beli superbike.

hidup kena enjoy. xde point ko bangun pagi2 dan ko terus xde mood pasal ko tau hari ko akan sucks.

buat apa korg suka(yg halal). bukannya ikut telunjuk orang. klau korg rasa mmg betul nk kawen dan mampu nk kawen, silakan. kalau korg rasa belum puas hidup sorg, teruskan la hidup sorg. rezeki, jodoh, ajal maut semua tu dh ditentukan dh. tenang sudey.

jgn korg x kawen tapi selamba ber ehem2 mcm org dh kawen sudah la.

Laici berkata...

DAMN ,aku benci tengok gambar nih..argh,buat aku fikir perempuan dan lelaki melayu dah ramai barai2..

salah satu sebab aku berfikir dua tiga puluh kali nak kahwin ke tak

Vin Petrol berkata...

Ada jugak perubahan yang tidak ke arah lebih baik, contohnya perubahan harga petrol sedangkan gaji rakyat tak berubah.

Cacha berkata...

Entri ni dengan tak sengajanya berkait dengan entri terbaru aku. Cuma bezanya dari perspektif yang berbeza.

U got your self, a new reader.

MaRyAm DzuLkifLi berkata...

huhh pasangan saya juga mempunyai pemikiran yg sama spt ini...dan sy nakkk sgtt kahwin utk jage hub dgn Allah...hopefully Allah buka kan pintu hatinya utk kawen secepatnya....

Manggis berkata...

adakah perempuan bila jadi isteri orang dia akan berubah jadi macam makcik2 dalam cerekarama kat tv 3??

Tanpa Nama berkata...

as a lady (ceyyy), kawin adalah disadvantage untuk perempuan sebenarnya, sbb kena jaga husband dia, makan pakai dia. ada officemate saya kata, kawen bagi perempuan almost similar mcm berjudi - it is impossible to forecast the outcome.
and honestly, for the time being - aku give up.tkpa la, tunggu tua sikit, zaman skang tua pon nampak muda, botoxs kn ada. haha

Mohd Nor Quiyyum berkata...

aku muda ag.. tp ak x saba nk kawen

dayatsinglerider berkata...

aku single rider..
sape nak jd co pilot aku?

Ara berkata...

aku hrp sgt dpt lelaki yg setia pd wife die n x liar mate tgk pempuan len bile da kawen.

Mantot berkata...

liar mata takpe dik,takde masalah.liar niat,tu yg bahaya