Ogos 02, 2010

Korea Utara Adalah Satu Negara Yang Sangat Fascinating Untuk Ditelaah


Selepas tewas ketiga-tiga perlawanan mereka pada WorldCup 2010 baru-baru ni,pemain-pemain2 Korea Utara telah diterbangkan kembali ke negara mereka.Kemudiannya.....mereka telah dihukum kerana memalukan negara mereka,oleh kerajaan dan rakyat.Apakah hukuman itu?

Setiap pemain dalam pasukan itu diminta berdiri di atas sebuah pentas yang didirikan dihadapan 400 orang penduduk Korea Utara yang terdiri daripada atlit dan menteri.Kemudiannya,selama 6 jam,mereka akan dikritik dan dihentam sehabis-habisnya oleh 400 orang tadi.Kutuk dan cakaplah apa saja yang diorang nak selama 6 jam.Kemudiannya..selepas habis sesi 6 jam itu...

Pemain-pemain Korea Utara pula diberikan masa untuk mengutuk dan mengkritik jurulatih mereka sesuka hati mereka.Kemudiannya..bagaimana dengan jurulatih itu pula?

Dia akan dihantar ke mana-mana tapak pembinaan untuk bekerja.Sama ada untuk seumur hidup atau tidak,tak pasti. Jika mengikut tradisi Korea Utara,bolehlah dikatakan,hukuman yang dikenakan itu agak ringan.

Itu adalah hukuman yang dikenakan kepada pasukan yang layak masuk World Cup.

Bagaimana pula hukuman yang sepatutnya diberikan kepada pasukan yang tak dapat pun layak World Cup,dengan Myanmar pun biasanya kantoi,gaji besar,training facilities banyak,stadium besar,makan minum cukup dan biasanya berbinikan artis?Selalunya,pujian2 dihamburkan untuk pasukan itu.

"Ini adalah kebangkitan era kegemilangan pasukan bolasepak Malaysia!" kata Hasbullah Awang selepas setiap kali team Malaysia menang mana-mana game.

49 ulasan:

Khairi berkata...

uihhh! sampai macam tu sekali? ish3

Khairi berkata...

player malaysia kalau kena mcm tu mahu menangis tak berlagu ehehehe

Tanpa Nama berkata...

bro...komen-komen gak...jangan pandai cakap je...gi main bola tengok..larat ke main 90 hingga 120 minit?
bile kerajaan belanja nak improve,kata membazir wang rakyat...awal2 lagi rakyat xdoakan kejayaan malaysia,mcmana nak maju..jgn nak mengutuk aje..bali la pendapat ataupun semangat..kalau semua rakyat malaysia reti mengutuk n xreti bersyukur, mmg smp bile2 xkan berjaya..tau tak berapa jumlah korea selatan belanja untuk pembangunan sukan dorang?tau ke?

afiqsiddhartha berkata...

er. Encik anon. Korea Utara dengan Korea Selatan berbeza tau? Bawa bertenang dan google untuk lebih kepastian.

afiqsiddhartha berkata...

lagi satu, aku rasa kalau hidup ini tak diisi dengan kritikan, sampai bila pun kosong tak bernyawa. Macam robot. Hidup berasaskan sistem yang ditetapkan manusia lain.

Mantot berkata...

membaca pun tak berapa jelas..aku sokong kalau kerajaan tambah peruntukan utk pendidikan khas memastikan rakyat malaysia dapat membaca dengan sempurna

Adam Harith berkata...

encik anon tu main bola gamaknye. punye la leka training sampai x sempat nk baca betul2. tenang encik anon. teruskan bermain bola sampai 90 minit.

Mohd Affendi berkata...

to en anon : hahahahahaha lawak la ko...

tot, gua rase xde la smpai tahap cmtu kalo nk denda atlet2 sukan kita nie... aku rase better kita pkai sistem merit... mana2 sukan yg terbukti mengharumkn negara kita bagi kemudahan dn ganjaran yg sepatutnya... bg mana2 sukan yang hancur + persatuan pon bangang biaq pi depa cari sponsor sendiri... baru betul...

Tanpa Nama berkata...

Sgt setuju dgn En. Mohd Affendi.Kita spend pd pembangunan sukan yg mampu kita bersaing di persada antarabangsa aje. Produce ramai2 atlet2 sukan tu, biar ranking 1-10 negara kita aje konker. Masa World Cup Final nanti team Malaysia A bertemu Malaysia B. Amacam? Barula X membazir wang rakyat.
Drp,
Rakyat yg Setia mcm Haiwan Peliharaan

Tanpa Nama berkata...

bro afiqsiddhartha...mmg la berbeza..aku mmg tau..korea selatan n korea utara..yang pasal korea selatan tu,aku cume bagi contoh negara yg berbelanja besar untuk kemajuan sukan mereka..

bro Mohd Affendi..ko tak rasa penat lelah atlet malaysia training n berkorban..senang la ko cakap lawak..cadangan merit ko tu, mmg aku sokong..tp faham2 la bile dato'2, tan sri2 pegang jawapan..nak tunjuk dri dorang bagus..bukan nak tunjuk sukan tu bagus..

bro mantot.. ko je yg xjelas maksud yg aku nak cakapkn..pendidikan khas mmg dah lama ada kat malaysia ni..

bukan nak kondem korang..ada setengah komen korang mmg bagus..aku mmg setuju..cume kadang2 korang komen ikut suke saje..maksud aku ikut nafsu amarah..cube komen dari sudut sains sukan ke..baru la betul..
ni xabis yg aku dengar..mental xkuat la..player xreti main la..ape la..jaguh kampung la..cube bg sokongan yang bernas..cakap la,xde rezeki kali ni..lain kali boleh cube lagi..bayangkan la..32 negara bertanding, semua nak rebut johan..habis tu..xkan semua nak berdiri atas podium tu nk amik pingat emas..bukan selalu boleh menang...kite bukan robot..robot pun ada short circuit..hmm..cube la bagi sokongan tak kira atlet tu menang or kalah..baru la ada kemajuan..ini tidak..time menang,di sanjung bagai nak rak...bile kalah, hina mcm2..kesian tau..cube korang yg kena...da abis all out..tp opponent lagi kuat..mcmana?renung2kn lah..

I am Nortrom berkata...

Bolasepak Malaysia boleh maju kalau berdisiplin. Tu je.

Team Malaysia nak pegang wcup? Entah bila.

Anne M. berkata...

puji-pujian tambah riak der..

Tanpa Nama berkata...

semua kena amek part. bukan duduk layan blog, sengih-sengih komen gelakkan player dalam padang.

asyik nak gelakkan orang, diri sendiri pun tak pernah turun padang, apa cerita?

Nerzhul berkata...

orang melayu(macam saya) kadang tu terlalu sensitif.

LUT berkata...

tgk cth uruguay, rakyat 3.5 juta je. tapi diorang ada team yang sangat kuat.

jersi wc aritu dgn 2002 xtuka pon. nampk sgt xda org nak taja baju baru.(design baru)

so part duit, aku rasa xmainkan peranan besar.

latihan, kalo org yg xda bakat main bola, berlatih 10 tahun belum tntu jd sehebat CR, forlan etc.

so kunci die player baru yg berbakat.

juz my opinion

Brain of J berkata...

sebenarnya byk negara luar dah mula guna pengenalan bakat ketika lam lingkungan umur 7-9 tahun.itu sbb ada talent mcm contoh ryan davis umur 8 tahun MU dah sign.atau yao ming masa skolah rendah dah diajar cuma basketball..tapi kat sistem kita terlalu pentingkan pendidikan dan bakat baru ni bermula hanya umur 12 tahun je baru ada.dipnggil TID dan mmg aku isi setiap tahun hantar ke kementerian..few years ago aku sponsor team bola mostly player under 21.bila selection utk state, dpt alasan bongok ."u all duduk ulu sangat,mahal kos nak bagi penempatan player u"..so budak2 aku pun belot, merajuk ngan TEAM PERAK n main untuk PENANG...

Brain of J berkata...

politik dalam sukan amatlah teruk...campur tangan adun itu ini.nak sedara mara n kawan2 lam sport.kalau tak amik player dari team tertentu, coach kena sack..hanya certain district je bekalkan player..

pengalaman aku main untuk team cikgu kat negeri kesayangan aku ni..ini ayat dari PPD daerah aku " datang la sebagus mana player dari daerah tu, kita amik player taiping je la.."sbb taiping tu kawan2 geng PPD penuh..

afiqsiddhartha berkata...

bagi aku, semua ni macam makan pasir bila mulut je yang membebel atau tangan menaip. Kalau boleh simpulkan semua idea dan laksanakan memanglah bagus tapi ada banyak lagi benda yang lebih penting daripada dibazirkan duit ke arah kemewahan segelintir manusia yang sama taraf dengan kita semua. Logiknya, berapa banyak bantuan yang golongan tak seberapa perlukan? Beratus ribu cukai yang kerajaan kutip diperuntukkan untuk kemewahan ahli sukan yang kononnya menaikkan nama negara. Mungkin luar daripada topik asal tapi aku tak boleh lari dari fikir semua ni. Hidup ni sentiasa ada masanya datang ketidakadilan sejagat. Kalau lah ada ayat sebegini rupa.

the sastraboy berkata...

xstuju dgn anon first. kita penonton, diorang pemain. kita xtrain, diorang train. mana boleh smakan kita dgn diorang.

mcm polis xdpt tngkap pencuri yg mencuri kt rumah kau. xkan kau expect polis tu ckp :

" kau pegi aa tngkap, tgk boleh ke tak "

kan? sbb apa? dia polis yg kne train. dan kita org awam yg xkne train.

JePh berkata...

Korea utara punya rule bola ganas tuu..tak pasai-pasai jurulatih jadi cam bangla keje kontrek..huhu.

Tanpa Nama berkata...

politik dlm sukan mmg banyak...sebab jaga sukan duit banyak..n banyak sponsor..mana2 yg giler duit n giler pangkat,akan lupe ingatan kalau da dapat pangkat kat sukan..tu yg jadi politik yg xelok..

afiqsiddhartha...kenapa ko berfikiran begini?xmaju langsung..acara sukan dan sukan lar mendorong peningkatan ekonomi negara..cume orang atasan sahaja yang buat taik n atlet yg kena..bro...ko kena ingat kalau xde chong wei atau nicol david..sapa nak dtg dari jauh tgk dorang ni beraksi?sapa?F1 saje boleh menjana pendapatan lumayan kat negara..ko jgn kata membazir...


the sastraboy..itu la ko...xfaham sebenar2nya maksud aku..hargai penat lelah org lain..jgn nak kondem je..die da cube yg terbaik..kalau tuhan xbagi,xdapat la ape yg die nak..tu pun xleh pikir ke?

sesetengah negara,mmg ketat peraturan sukan die..sebab tu die maju..kite?kerja xseberapa..tapi nak naik gaji je lebih..sampaikan duit kwsp utk masa depan pun dok bising2 kenapa xleh kuarkan awal..bile xde duit n susah nk buat loan,salahkan bank la..kerajaan la..ape la..pikirla sendiri..

milo boyd berkata...

the sastraboy, well said bro!

pembaris berkata...

bernas sungguh sastraboy.aku nak polis terus tangkap pencuri dan pemain bola terus main bola walaupun teruk.

Tanpa Nama berkata...

sastroboy, habis kalau depan mata tengok pompuan kena cabul ramai-ramai depan mata, ko nak cakap,

"ini kerja polis...aku orang awam je. tak dilatih.."

camtu?

milo boyd berkata...

encik anon..aku tau ko baik hati. tapi kalo sme orang cam ko..sape plak nak jadi tukang kritik? walaucemana pon kritik tuh perlu gak..kalo tak takkan nampak mana mistake nyer kan?

tak semestinyer sesorang tuh mengkritik bermakna dia tak appreciate orang. contoh encik mantot kite..die kutuk cemana pon aku tau die layan bola sepak msia. walaupon beliau secara emosi memaki hamun depan TV, tapi masih gak die nak tgk player m'sia main bola secara macam sial. kalau aku..jangan harap nak tgk dah. buang masa.

gaduh panjang berjela nak bukti kan ape kot? sape btol sape salah? grow up. hahaha klakar..

Tanpa Nama berkata...

Anon - "afiqsiddhartha...kenapa ko berfikiran begini?xmaju langsung.." - kesimpulan - afiqsiddhartha tak maju...
Anon - "the sastraboy..itu la ko...xfaham sebenar2nya maksud aku..hargai penat lelah org lain..jgn nak kondem je..die da cube yg terbaik..kalau tuhan xbagi,xdapat la ape yg die nak..tu pun xleh pikir ke?" - kesimpulan - tak leh berfikir...
Anon - "bro mantot.. ko je yg xjelas maksud yg aku nak cakapkn..pendidikan khas mmg dah lama ada kat malaysia ni.." - mantot tak jelas
Anon - "bro Mohd Affendi..ko tak rasa penat lelah atlet malaysia training n berkorban.." - affendi tak rasa...
En Anon - dah mmg keje diorang bersukan..kena la berjaya dlm sukan..mmg ada menang ada kalah...sekurang2nya kalah melawan...aku main bola...pernah main bola smpai tahap yg aku rasa dah tggi (tak la tggi pn)..so aku tau...bole kata suma player2 nih...naik umur 15 blaja isap okok, naik umur 18 blaja minum, umur 19 blaja main disko ngan pmpuan...tu mmg adat player bola mesia...umur 20 dpt main KL league, pastu dpt offer piala presiden state, umur 22 dah main liga super sbb undang2 FAM kena ltk player muda...dah ada income...ape brg training btol2...ni crite betul...suma player ckp camtu...

gman berkata...

masalahnya anon, apa sebab pemain mesia x boleh terer mcm pemain negara lain. mesia ada fasiliti, bajet besar, tp larik2 kat padang kontrol hensem je lebih, apa kes...

nak kesian apsal pulak? kalau dia bagi good game, lain cerita la kan. dah dia keje dia atlet, kena la tunjuk hasil...kalau kau keje x perform, tak ke nanti org marah?? :/

J. Love berkata...

ha. senang cerita, kita WAJIB ada sama pendapat dengan encik anon ni baru dia kata kita 'pandai berfikir', 'maju ke hadapan', 'faham dengan jelas', etc. kalau tak, kita tak paham, tak jelas, dan tak maju.



no wonder lah maju gile bola sepak malaysia ye?

hellioz berkata...

ni la sebabnye gwa sayang kat anon
gyahahahaahahah~

mie berkata...

whoa...satu lagi isu perbualan hangat cetusan mantot...

nak lari topik jap eh..

mantot, mcm mana agaknye kalau kita apply hukuman kat north korea tu kat malaysia dalam konteks politik? huahuahua..

players gantikan dgn politikus2 negara kita, amacam?

rakyat diberi peluang utk kutuk wakil2 rakyat yg gagal laksanakan tugas dan dihimpunkan di atas pentas beramai2. wakil2 rakyat ni plak diberi peluang kutuk org2 peringkat atas sampai la kpd tpm ngan pm.

kemudian, pm akan dihantar ke mana-mana tapak pembinaan untuk bekerja..huahuahua...bernas tak idea ni?

PELiK berkata...

aku tengok pasukan dlm liga super main gila mantap..

bila aku tengok malaysia main..err...

bekap la kalo nk pun.majoriti org akan mengkritik team malaysia..

aku cuma mengkritik pentadbiran FAM yg mcm....je

T&S berkata...

Syukur tu bersyukur jgk.. Tp biar bertempat.. Maksud aku kalo player tu dah berlatih + usaha sungguh2 and bagi yg terbaik xpe arr.. Tp mostly rosak!!! Minum, isap rokok.. Camne nk maintain stamina.. Pastu masing2 gila nk berfesyen ala ala beckham.. Control hensem lebih... Kalo main superb cam player2 tu xpe jgk....

I am Nortrom berkata...

Kalau Team Malaysia main kat tv, menang atau kalah, gua lebih rela tutup tv. Maaflah, this might be a sensitive issue. But gua mmg tak puas tengok team Malaysia main.

1. stamina
2. skill
3. semangat

Kalau 3S ni dah cukup mantap, InsyaAllah, Malaysia boleh pergi jauh.

Buat masa sekarang, semuanya dalam mimpi jelah.

Ann berkata...

bola malysia xmaju2 sbb smua nak campur aduk ngn politik..

raina berkata...

aku x peduli bab scene bola sepak di malaysia neh..

yang aku peduli..

mengapa pemaen bola sepak maw dengan artis sahaja?? aku pun lawa gak!!! apsal tadak pemaen bola maw kat aku??????????????

aku gebu dah bajet gebu rosmah, taw!! sobs!

Tanpa Nama berkata...

bad lain nokomen..tapi tang hasbulah awang tu...memang ampehh mamat kedaun ni..selalu kalau dia tukang cakap memang menyampah habeh....meluat tadak ubat...

...rux... berkata...

Anon, think positive... kalo sukan tuh umpama aku buat meniaga, bola 1st branch yg aku tutup. punah duit loan bank, hasil x cukup utk next year py interest apalagi running cost.

rompa berkata...

J. Love said...
ha. senang cerita, kita WAJIB ada sama pendapat dengan encik anon ni baru dia kata kita 'pandai berfikir', 'maju ke hadapan', 'faham dengan jelas', etc. kalau tak, kita tak paham, tak jelas, dan tak maju.

J. Love - i sapot u..hahahaha!!

Lelaki Bulat berkata...

Aku percaya yang apa sahaja mustahil dalam dunia.
Malaysia menang Piala Dunia,salah satunya.
*Raina,saya seorang pemain bola sepak kecil-kecilan.Main futsal sahaja.Mahu kenal-kenal?

Duku berkata...

aku rasa masalah bola malaysia adalah pada presiden FAM (yang seumur hidup tu)....

juga pada timbalan presiden....

buatlah pemilihan macammana pon, balik balik muka tu....

tengku la, dato' la, tan sri la, seme sekali macam kimak.... patut diorang ni kene hukuman macam north korea tuh kerana merosakkan arena bola sepak negara...

dok tengah tengah pentas... seme rakyat malaysia maki puas puas.... huh radikal gile...

raina berkata...

lelaki bulat : owh, anda pemaen kecilan saya tidak mahu sebab miskin..saya maw yang wakil negara..walaupun maen mcm falat, wajah mereka bajet jambu..

Tanpa Nama berkata...

hehe..sme org ade hak memberikan pendapat..ak anon yg lain ek..bkn yg atas..huhu..
ak sokong team m'sia bese2 jek..m'sia bknnye x leh p jauh..smgt jek kurang..facilities dh mantap..semua tmpt dh ade padang dh..court futsal punye la berlambak..especially kwsn luar bndr..camne x leh menang..
ak rase sistem pddkn pun mainkan peranan..kalo yg dh x mau blaja tp power men bola..biorla die men bola..sek sukan kite masih x cukup..huhu..
bukan bola jek..sepak takraw pun same..ade ke boleh kalah dgn korea..mmg x logik..adoiii..huhu..

Tanpa Nama berkata...

hahaha...mesia kalah takraw ngan korea kelmarin...
lee chong wei kalo kalah pn nampak melawan, team hoki mesia kalo kalah pn slalu nmpk melawan...tp kalo team bola slalu nmpk kalah mcm tak melawan...contoh terbaik tgk indra putra main...masa 0-0 atau lead..dia main bagus gak (mcm robben)...tp bila ketinggalan, mula nak pangkah2...tp at least nmpak dia bengan masa kalah...berbanding ngan org lain yg bila ketinggalan mula lembik
yg benar - anon no 2 @ duke....

Tanpa Nama berkata...

Bukan Takraw je yg mesia nih kalah...nescaya klau ada pertandingan congkak&guli piala dunia skali pun mesia nih bleh kalah jugak. Kondem mmg sonok&snang, tp Korea mmg dahsyat...tu sbb tpm kita gi melawat Korea kot.
Drp,
Rakyat yg setia mcm haiwan peliharaan

Tanpa Nama berkata...

sng kata plyr m'sia x cukup brsmngt bmain utk m'sia, n potensi plyr perlu digilap seawal umur 6 thn lg bknnya tggu umur 12

Syue Gagashi berkata...

Cakap senangla. BTW ada source x berita ni?

fakeplasticlife berkata...

industri bola tempatan takkan maju selagi politik campur tangan.

sekian, terima kasih.

orang berkata...

sape mintak source?

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/northkorea/7918468/North-Korean-football-team-shamed-in-six-hour-public-inquiry-over-World-Cup.html

Tanpa Nama berkata...

malaysia punya stail, kalau dah menang sikit perasannya lebih tapi kalau dah kalah sikit kutuk pun lebih.