Ogos 30, 2010

Menentang Kapitalisme : Apa Sebab Anda Nak Jadi Perempuan Paling Seksi di Dunia?

Aku cerita pasal ramai perempuan jadi seksi sebab pengaruh daripada barat,korang pegi bantai pempuan tak pakai tudung.Soalan aku mudah aje;


Gambar diganti dengan gambar yang lebih tak 
senonoh atas permintaan.

Aku cukup suka tengok perempuan pakai macam ni.
Apatah lagi dengan mesej yang cuba disampaikan dan lukisan tangan 
di baju yang diletakkan di tempat2 yang strategik.Minah ni memang lawa.
Kalau aku nampak sure aku letak tangan aku ganti logo baju tu.

Perempuan dilahirkan dengan sifat malu,jauh lebih tinggi dari lelaki.Kalau Maya Karin mintak aku bukak seluar depan dia,aku akan bukak tapi jika aku mintak Maya Karin selak kain depan aku,konfem aku akan menggelupur kekecewaan.

Jadi,mana datangnya sumber perasaan seseorang perempuan tu bila :

1. Dia pakai baju,nak kena tunjuk cleavage
2. Pakai seluar mesti nak ketat
3. Pakai skirt mesti nak singkat
4. Gaya berjalan mesti nak kena meliang-liuk

Adakah itu godaan setan?Atau nafsu perempuan?Aku tak rasa benda tu nafsu.Mungkin lebih kepada attention seeking.Berapa ramai yang kat sini ada rasa malu2 kucing bila pakaian anda tak seseksi,se-glamour atau se-vogue rakan-rakan anda yang lain?Takde pun orang yang menjawab kenapa dia kena berpakaian seksi?

Adakah sebab dia rasa diri dia tak cun jadi seksi adalah satu-satunya cara untuk dia mendapatkan perhatian? Kadang2 yang paling seksi dalam satu grup perempuan adalah perempuan yang paling diharapkan untuk memakai sebanyak mana pakaian yang dia mampu,harap maaf kalau terasa atau kata aku kutuk ciptaan Tuhan tapi,benda ni benda betul,mana2 pun boleh nampak fenomena ni.


Aku cukup memandang rendah kepada mana-mana perempuan yang pakaiannya ada tertulis "Sexy" atau "Georgous" di dada atau di punggungnya.Perempuan2 seperti itu adalah...attention whore. Tah la,pada aku,perempuan tu dah memang nurani dia malu,jadi bila perempuan tu dah tak berapa malu,dia bukan perempuan.

91 ulasan:

mcjust.lol berkata...

couldn't agree more with this statement.

this is soooo true.

;)

austenite berkata...

Kalau ikut mak aku cakap dulu2, pompuan yg pakai seksi ni x ade duit....sebab pakai pakaian x cukup kain...murah sket...
mak aku la cakap....

Najiha berkata...

"attention whore"

mesti ramai orang terasa nih.

~ Muhamad Nor Haqim ~ berkata...

austenite...tp bukn ke biasanya pakaian tak cukup kain tu lagi mahal drpd yg tutup full??

Fiq berkata...

sesetengah daripada kaum kami ni attention seeker.

desprados jantanjongos.

lilacfla berkata...

haha org byk bagi alasan nak tutup aurat. alasan nak sexy jarang lak dengar.

ko tanak wat kajian kes, mantot?

Mantot berkata...

sbb tu la aku bertanya ni.mana tau aku boleh dapat terus phd dengan kajian ni

missSenget berkata...

bl baca artikel ni, wat aku terfikir, seteruk manakah cara aku berpakaian..
wuuu~~....

Tanpa Nama berkata...

tanda nak kiamat berpakaian tapi telanjang

Lina Rahim berkata...

Sebab:
1) Mahu diri diperkatakan dan diperbualkan oleh kaum lelaki. jika selalu diperkatakan oleh kaum lelaki, perempuan percaya mereka adalah dambaan yang dimimpi2 dan diigau2kan setiap malam.

2) mereka bangga jika lelaki mengcomparekan isteri/tunang/girlfriend si lelaki dengan mereka (yang seksi ni) kerana berpendapat mereka menang dalam persaingan 'siapa best, aku ke bini kau..?", lebih2 lagi jika si lelaki melirik macam nak terkam pada mereka sampai tak hirau bini di sebelah. bangga kerana mereka menang dalam perhatian.

3) mahu direbuti oleh para lelaki, siapa yang akan dapat mereka adalah orang yang sanggup melaburkan duit hantaran (yang kadang2 sound ridiculous) yang tinggi. Jadi mereka bangga, bahawa 'untuk dapat aku, orang bayar aku banyak' atau 'hantaran utk body aku lebih tinggi dr hantaran body kau' (jika mereka pandang wanita lain)

4) sangat suka mendengar pujuk rayu lelaki. perempuan mana tak kembang bila lelaki puji & puja. cuba baca blog2 orang perempuan, mereka suka tulis apa yang suami/tunang/boyfriend mereka perkatakan kepada mereka..kemudian tulis sayang sangat pada suami/tunang/bf mereka..

5) attention seeker - betul juga. siapa tak bangga jadi perhatian. Cth macam artis wanita (tak mahu sebut nama, korang tahu) yang hebat diperkatakan kecantikannya di blog2 hiburan, dia pakai ketat ya amat.

6) tapi ada juga yang tak seksi, tapi ayu.ayu yang menunjukkan dia wanita melayu terakhir & menjadi dambaan. lagi sekali, mahu menjadi dambaan & impian setiap lelaki. Pura-pura ayu la tu

7) tak semestinya utk lelaki wanita menjadi seksi, mereka perlu menonjolkan kecantikan mereka dengan wanita lain. Rantai, earings, bracelet, semua tu pun ada jenama yang orang lelaki tak faham, tapi wanita akan perhati satu sama lain. Sebab tu ada artis pakai selendang je (pun tak mau sebut nama, anda tahu), selendang jarang. Cartier, LV, Tiffany, etc. Tahu jenama aksesori wanita macam cekak rambut/getah rambut/klip yang mahal dan murah? Paling koman pun Bonita. Cekak RM120 pernah jumpa tak? jenama Sereni & Shentel.

8) Cleavage, camel toe dan butt crack - memberi kilasan imaginasi liar utk lelaki menyelongkar misterinya, wpun hanya jelingan seketika.lelaki akan pandang lama2.betul tak? Macam geisha, kenapa wajah mereka diwarnakan putih, dan ada 3 line di belakang tengkuk? untuk memberi kilasan kpd si lelaki looking for more warna kulit mereka sebenar

Tanpa Nama berkata...

no doubt about it. kamu buat saya muhasabah kepada diri sendiri. =)
tp mantot heran naper pompuan pki seksi2, saya jugak heran kenapa ada lelaki yg suka dgn girl yg seksi2 ni.
dia x malu ker org lain tgk awek,bini dia pastu pikir nakal2.. ke dayus sgt x berani nk tegur awek bini sendiri?

aina

Tanpa Nama berkata...

Memberi nasihat kepada orang yang kau tak kenali,
Jangan kau hulurkan dengan neraka,
sebaliknya hulurkanlah dengan syurga untuk menyeru ke arah kebaikan.
Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau
DAN
tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan.

Siapa pun anda dan apa pun yang anda cuba sampaikan, cubalah berlandaskan keikhlasan, bukan berlandaskan perasaan hasad dan benci

p/s: you know what, im pretty sure there's a rule saying you cant simply take other people's pictures to publish.

Tanpa Nama berkata...

hahahaha...wat stok maen je ni klu yg seksi2 nie....

ms raina xmengomel lak kali nie???

Laici berkata...

Aku stuju sangat ngan kenyataan cik Lina Rahim,

*attention whore, sesetengah diaorang nih saja berpakaian sexy tunjuk cleavage,buttcrack tapi bila kaum adam menyiul2 pastu komen dengan kata2 yg nakal,mengamuk ckap lelaki nih horny,tak senonoh dan pada masa yg sama ada yg tgur dgn baik,pun marah,ckp suka hati aku la nak pakai apa pun.

* it's either advice or horny.so,what do u want from us??

Nerzhul berkata...

laki suka tengok je pempuan seksi. kurang suka pasangannya seksi.

Tanpa Nama berkata...

aku pun ske gak tgk awek2 tudung pkai ketat cam ni..
geram je tgk...huhu..
baek mak org or anak org..sume chomel2!!

nice bro!! :D

Gen Fujita berkata...

Bagus entry ni sebagai peringatan. sebagai tambahan, balik semula kpd panduan Al-Quran dan sunnah. Lelaki merungut wanita berpakaian seksi. Wanita merungut lelaki suka tengok benda seksi. Kita lupa arahan yang menyuruh melakukan kedua-duanya sekali, iaitu menutup aurat DAN menjaga pandangan mata. Dua-dua pihak pun bertanggungjawab.

Balqis Riza berkata...

subhanallah..agree :)

insan biasa berkata...

setuju dgn Gen Funita!

dua2 pihak maen peranan. yg pompuan harus jaga dan menutup aurat dan yg lelaki pulak kna mnjaga pndgan *snanya pompuan pon kna jg pndgn jgk* baru aman dunia ((:

p/s " Ms Raina dan terbakar sorg2 dah x berani comment pape lg dh"

Tanpa Nama berkata...

ramai yang lupa tentang ini:

pesanan ilahi pada hamba2Nya : "wahai lelaki-lelaki beriman, tundukkanlah pandanganmu dan tutuplah auratmu"
cuba nilai pada siapa Allah turunkan pesanannya terlebih dahulu?bukankah kaum bergelar Ar-rijal? kerana andai lelaki menjaga pandangannya maka tidak mungkin terlihat akan wanita yang menjadi fitnah pada dirinya. dan tidak lupa Allah menitip pesanan pada an-nisa supaya memelihara auratnya kerana disitulah kehormatannya.

sesungguhnya seorang wanita beriman yg solehah itu lebih baik dari ribuan lelaki soleh.

-kasih

Tanpa Nama berkata...

Wanita dijadikan untuk lelaki; dan sememangnya wanita bertindak berdasarkan kepada kemahuan lelaki;

> apabila lahir lelaki yang inginkan wanita ramping; maka ramai wanita merampingkan pinggangnya

> apabila lahir lelaki yang inginkan wanita seksi; maka ramai wanita ingin kepada seksi agar dipandang lelaki; adakah seksi untuk perempuan dengan perempuan.

> apabila lahir lelaki yang warak dan semua lelaki tidak memandang wanita walaupun bertudung; maka lahir wanita yang sedia ada malu dan malu untuk tampil dihadapan kaum lelaki walaupun seketika.

Perempuan jika tak dipandang; dia tak mahu menonjol seperti hari ini.

-kasih

SHE berkata...

AKU MALU NAK PAKAI SEKSI SBB AKU KURUS KERING... WHOAA...TERNYATA AKU MSH PEREMPUAN...SBB AKU MMG SEORANG YG PEMALU... *MUKE BLUSHING*

NOTED: TERNYATA KEKURUSAN AKU NEH ADE HIKMAHNYE

zalizalu berkata...

baik la plak mantot kali ni.. tape2... gud.. sekurang2nya ad orang sedar bila baca ebtry ko nie

The Poyo Me berkata...

haha...couln't agree more.
ak nak kongsi yang ak sekarang ni dah fobia dgn baby tee bergambar selipar applique kat dada (ada kat reject shop).

nak tau kenapa? sebab member dalam facebook ada snap gambar baby pegang applique tersebut sebab coraknya timbul. blum lagi korg tgk komen budak2 lelaki yg tgk foto tu. slurrrppp

maka setiap kali ak tgk baju tu ak mesti terngat baby yang mencabul kehormatan tersebut. terus tak jadi nak beli.

p.s. gambar tu ak pnh nampak la kat blog org len. sila bagi penghargaan kepada pemilik asal, yer.hehehe

E.I berkata...

aku sedikit terguris dengan artikel ni tp tak semua kena tepat kat aku.
and im on my way improving myself to be a better person.

pray for me ya! =)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

wow!!!

seksa

syiqasyiqa berkata...

pergh agak laaa...
actually,pmpuan yang berpakaian semata-mata utk menarik perhatian org bkn mahram a.k.a seksi ni kurang didikan agama..
niat kita berpakaian tu sptutnya bkn utk attract people tapi utk menutup aurat.
macam mana la kan maksiat x berleluasa sekarang ni..
aku pun xde la alim sgt, or pakai tudung labuh ke tapi memang pompuan la yg slalu mengundang maksiat kan?

raina berkata...

meh aku mengomen

aku pompuan! ada pusi!

sapa-sapa lagi nak maki aku?

sebab aku bagi pendapat aku, semua hampa nak bantai..

meh sorang

sorang saja

aku tak mintak ramai

sorang ja! tune otak aku balik..

sebuk sangat ms raina, ms raina

rindu ka?

Mantot berkata...

diorang rindu ko tu.

raina berkata...

hang x rindu?

Mantot berkata...

aku macho.
pempuan yang rindu aku

Tanpa Nama berkata...

mantot rindu bini dia ar dari org lain... x gitu mantot? erk.... ke bini ko dah balik... he3

Sue Anna Joe berkata...

Walaupun aku kurang setuju dengan komen Raina dalam entri tersebut, tapi aku suka dia pasal dia tak anonymous. :)

Okay, pasal isu ni. Perempuan memang ada naluri untuk diappreciate, ada yang suka dilabel hot dan seksi, ada yang suka dikata cantik, dan sebagainya. Hot dan seksi tu sebab perempuan ni memang makhluk yang indah dan dikurniakan dengan aset yang indah lagi menggiurkan.

Dan perempuan ni, ramai yang low self esteem, jadi salah satu cara nak boost esteem dia, ialah dengan mempromosikan aset-aset dia. If you got got it, flaunt it. Dah benda yang best kenapa nak sorok?

Macam tulah.

Kecantikan dan keindahan rupa paras adalah satu dugaan yang sangat besar.

Nasib baik aku ni tak berapa nak hot. Kalau tak dah lama dah aku jadi macam Baby Rina atau Tila Tequila.

aHLing berkata...

Saya seorang perempuan. Walaupun saya tak suka dieksploitasi, tapi saya suka tengok perempuan lain mengeksploitasi diri dan dieksploitasi. Haha.

Fitrix berkata...

Hey I know that girl with big boobs and 'boyfriend wanted' emblazoned on her delicious chest because I added her as friend on Facebook hahaha.Yes,shes super hot and has a lot of fans on FB.Mantot,did she know that you used her pic for this blog entry?If not Im gonna report this to her hahaha.Using someone FB pic without permission is a crime.And cant believe you are one of her fans too.

Tanpa Nama berkata...

sbgai pmpuan yg x ttp aurat dgn sempurna, seriously it's x about trk perhatian,nk seksi or what..juz feeling beautiful. kami rsa bju 2 cntk,kmi pakaila...dun realy care bout others.

raina berkata...

sue anna joe : aku taw pendirian hang, aku penah baca entry bab bertudung jahat baik tu..aku follow hang juga!

aku x suka jadi anon, in fact aku benci anon - walaupun gila kentang orang mengeji aku di formspring lepas komen aku, tapi aku cool..

the thing is we shud respect each other opinion, right?


fitrix : kan? kan? Using someone FB pic without permission is a crime!

dats is one of my point too!!

tot, i love you, aku tak mo ppuan ni nanti dia cakaq muka ensem hang tuh!

Manusia Biasa berkata...

Hipp...hipppp...hippppp...HIPROKRITTT!!!...

hahahahahahahaha....

dewd...

simple je..klu xnk gmba dgune pakai, jgn letak n tayang kat orang ramai!..

n INTERNET! is a world without boundaries!..

MISALNYA, ko gune gmba kartun tuh sbg avatar blogger ko..ko telah mengunapakai gmba tu tnpa permission pelukis sbnr2nye...bukankah itu satu jenayah??sperti yg kau katekan lah...

memang ade RULES dan AKTA dlm menggunakan medium internet..but RULES r made to be broken!..

samala spt ORANG-ORANG yg melanggar peraturan hukum hakam ALLAH swt tnpa segan silu dan hny mengharapkn hidayah dari-Nya turun jatuh ke riba mereka??,adkh kite sbg umat islam dapat mematuhi SEGALA perintah dan larangan-Nya???

hahahahaha...

aku bukan ustaz,bukan tuhan,aku manusia biasa je!..takowt nnt ade orang ckp aku berlagak tuhan plak..

Ara berkata...

aku suke yg ini :

"sbgai pmpuan yg x ttp aurat dgn sempurna, seriously it's x about trk perhatian,nk seksi or what..juz feeling beautiful. kami rsa bju 2 cntk,kmi pakaila...dun realy care bout others"

dan komen dr manusia biasa...dan sue anna joe.. ;) dan raina juga 4 not being afraid for being herself..

raina berkata...

mungkin lebih hipocrit mengomen guna anonymous kot?

Fitrix berkata...

@Manusia Biasa

Chill out man.You think I was serious about using someone FB pic without permission is a crime?If that was the case thousands will be persecuted because I know a lot of people besides Mantot did the same thing.I was just teasing with Mantot.Too bad it got misunderstood.Anyway you are right about the point that if you dont want ur pic to be used on the internet dont upload it or just watermark it to avoid being used without permission.I give you credit for that.

Fitrix berkata...

@Manusia Biasa

My avatar is a PROMOTIONAL screenshot from a video game released to the public to promote the game.So no copyright infringed because it is a promotional material already available to the public.Im not using it for commercial purposes,so it should be OK.

Siti berkata...

sebab apa pempuan melayu skg pkai daring?

sebab suatu ketika dlu lelaki melayu cume pandang amoi2 je...minah2 melayu mcm kami ni xmo la kalah gak..kami nk tnjuk gak kt lelaki2 xgune ni yg kami pn cun juga..

Manusia Biasa berkata...

aikkk???ade orang terasa ke??....

ahh-haaaaaaaaa!!..

hahahahahahha...best2!!..

hehehe...

orait dewd...sorry for the misunderstanding, n watermarking??mmmm....xtaw la plak...hahahahahahahaha...actually nk point out somebody's point aren't really right....wahahahahahahahahaa.....

syiok siot....hehehehe...

ade gak yg makan asam pedas......

n one more things, dewd, i gve u credit also..=)

Manusia Biasa berkata...

There a lot of options that can be use to leave a comment...

so I don't give a DAMN! to who askin another person's identity..

what wut u care!....ahahahahahahahahahahaha...

duhhhhh~

brat2104 berkata...

aku gemuk dan rendang so aku x pakai seksi sbb aku xnak org teka bape kilo lemak aku.. huhu..

duit aku byk save tiap kali aku shopping sbb baju xsesuai dgn aku (either terlalu kecik or terlalu labuh)

i'm a hot hotak girl berkata...

aku stuju pmpuan ni low self-esteem
sbb tu dia pkai lawa2
kau lupa tot, selain naluri malu
kami ada naluri nak nmpak cantik

tp "nampak lawa" dlm masyarakat kita skg xberlandaskan islam lgsung. Minda kita dah dicelarukan dengan gaya comel seksi korea & gaya hot/emo chick omputih. Bukan salah prempuan2, dah mgkin dr baby lg dtanam pemikiran cmtu.

Mcm pmpuan dlm gmbr tu, dia mgkin bangga body dia lwa n menggoda (muntah jap)
sumpah,mesti msa jln2 pkai bju tu ada laki phewit, 2,3 org senyum2, dia akan rsa bebunga sbb dia plg attractive dikalangan member2 dia. Tp cuba kalau mai lelaki2 yg senyum2 ensem kt dia tu mntak "i rasa nk pegang boobs u lah", mesti dia bengang dgn b'sungguh2. Kesimpulan, malu tu ada tp kami perempuan2 islam skg konfiussss!!alahai..

Tak niat nak tarik perhatian & 'dont care about others' maknanya naluri nak nmpak cantik dia tu dh melebihi naluri malu, Perasan malu seorang wanita islam, yg diangkat darjat mereka dgn kedatangan Rasulullah SAW

"..bila kamu tidak malu, berbuatlah sesukamu" (HR bukhari)

berbuatlah sesuka kita. Dont care about others.

zuliana_me berkata...

Aku rs perempuan "biasanya" mmg ade prsn utk kelihatan cantik & sexy. Yg lebih imannya, hanya sexy utk suami saje. While the ones with less are more influenced by what they see around them.

Mainstream media plays a major part in the mind controlling.
They say, for women:
"The less, the better": Freedom.

Aku rasa rmi yg terpengaruh ngn statement ni. Aku pun kdg2 terpengaruh w/pun jelas dlm kepala aku tau statement ni bullshit.

Tgk matsaleh pakai sexy nmpk cantik tp nape bila melayu pakai sexy rs mcm x best je yea?
Agama.

zuliana_me berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

kita ja tegedik gedon nmpak mat salleh cantik, mat salleh sendiri pun dok penin ngn msalah sosial depa kt sana nu.

zuliana_me berkata...

Anon: X jugak, the new generation there embrace equality & freedom to express themselves. Eventhough this perfectly fits them, doesn't necessarily good.

Mcm Mantot ckp, ni semua capitalism's tactics. They want people to be shallow minded & by wearing less, people put more focus on one's self instead of their surrounding. So people think they r free when they r actually just puppets that have no significant meaning to the world. Aku sedar aku x baik mn, tp nak gak perbaiki diri.

Try to read this link. very interesting indeed:
http://edition.cnn.com/2010/LIVING/personal/06/09/o.daughter.muslim.scarf/index.html

zuliana_me berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Dahi berkata...

Api sifatnye membakar, menyambar bila disiram petrol.....

Kalau berlaku kebakaran, lu mau salahkan api ke....lu salahkan orang yang siram petrol....


bolo...lu pikirla sendiri

Tanpa Nama berkata...

aku rase perempuan ni cun je. cam gadis idaman aku. haha


-ojil-

Tanpa Nama berkata...

Maafkan org yg simbah petrol tuh, nescaya dia X tahu itu petrol. Atau dia mmg sengaja nak marakkan api tuh. Mmg mudah nak salahkan org/benda lain. Yg penting org lain X nampak salah kita, brilliant!
Drp,
Rakyat yg Setia mcm Haiwan Peliharaan.

Tanpa Nama berkata...

mana ada manusia yang matang dan berilmu pakai seksi...pemuda-pemudi adalah..

mamdoh berkata...

.: kalau betul dia kaum Hawa dan perempuan yg sebenar, seciput setitik sekuman perhatian dr lelaki dia tanak. yg dia akan nak sangat2 ialah perhatian Allah. lelaki pasti mampus, perempuan pun sama. Allah yg mngatur segala. dia nak kawen, Allah yg tentukn jodoh. dia nak chantek, Allah yg chantekkan dia. dia nak sihat, ALlah sihatkan dia. tu punya perhatian yg Allah telah berikan dr stat Nabi Adam smpai sekarang. nak perhatian lelaki? lelaki tu apa ada? lelaki tu ada kuasa Allah ka? (d sini tdk bermaksud kaum perempuan kena jd lesbian atau pengkid kerna tanak lelaki. wei, statement mcm nih read between the lines la wei~~) takde maknanya nak perhatian lelaki atau org lain dgn cara jd... seksi? apadaaa... X-O

Sesungguhnya kalau nak sgt tarik perhatian lelaki, tariklah perhatian suami anda, bukan bakal suami atau tunang, hny perhatian lelaki yg sah sudah jd suami. kalau belum suami takyah tarik perhatian dia. takde pekdahnya. dosa ada. simple.
:.

ingeneur berkata...

bnyk gile komen. nmpk cantik ke tak cantik ke nmpk fashionable ke, nk slhkan laki tgk ppuan seksi bagai sme takleh jd alasan.

whatever it is, sape2 rs die islam berbalikla pade al-quran & sunnah. hidup kt bumi Allah kene la ikot ckp Allah. pakai aje ikot syariat, tubuh badan ni pon Allah yg bg kan. simple.

Amir Hamzah berkata...

pasal pakaian seksi yang masyarakat islam terikut sngt2 ni..aku rase sume ni start kat umah...mak ayah die pkai gitu..die pun ikut...die pkai gitu mak ayah die tak larangkan pun...media ni cume curah minyak kat api je..sume start kat umah...

Ps: yeay!

Amir Hamzah berkata...

ingeneur said...

whatever it is, sape2 rs die islam berbalikla pade al-quran & sunnah. hidup kt bumi Allah kene la ikot ckp Allah. pakai aje ikot syariat, tubuh badan ni pon Allah yg bg kan. simple.

Reply -

Memang simple...btol..aku stuju 100%..tu bagi kita yang paham...yg tak pham mmg tak simple...aku kesian kat dorang yg tak nmpk agi...tapi nak wat cmne...sume start kat umah...

i like your comment btw..

Tanpa Nama berkata...

masa aku sekolah, aku pakai sopan2 n labuh2 sebab aku sekolah agama berasarama penuh..

masa aku belajar kolej, aku pakai singkat2 (yg klu angkat tgn sure nmpk pusat) n ketat2 (mmg body yg ber'shape' nmpk jelas)...

masa aku kerja, aku pakai baju kurung n baju formal kerja (seluar slack n kemeja)...

sekarang aku kahwin dgn bekas pelajar kitab2 lama di syria yg juga penulis/penterjemah buku2 islam di pasaran, aku pakai tudung yg tutup sehingga paras perut juga jubah yg besar serta bewarna hitam...
apa aku perlu buat sbb sekarang suami aku dipulau oleh ibuku kerana menjadikan aku isteri yg x up-to-date fesyen serta kelihatan tua...

JyJa Medwahi berkata...

encik abg blogger sesapa pon ko trima kasih la sbab letak pic aku dalam post ko ni. asal nak tutup mata? asal x tunjukkan skali? apa yg korg ckp tu mmg btul. tapi aq mmg sokong lah ckp si anonymous ke3, yg comment :

""Memberi nasihat kepada orang yang kau tak kenali,
Jangan kau hulurkan dengan neraka,
sebaliknya hulurkanlah dengan syurga untuk menyeru ke arah kebaikan.
Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau
DAN
tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan.

Siapa pun anda dan apa pun yang anda cuba sampaikan, cubalah berlandaskan keikhlasan, bukan berlandaskan perasaan hasad dan benci

p/s: you know what, im pretty sure there's a rule saying you cant simply take other people's pictures to publish.""

bagi aq judging org perkara paling last la aq wat dlm dunia ni. manusia brubah, dan cara ko tegur org pun salah. ini lah kesalahan manusia zaman skrg ni, nak betulkan org diri sendiri x betul lagi. ko tulis "Kalau aku nampak sure aku letak tangan aku ganti logo baju tu." ko ingat ko ada beza dgn pic aku, dgn pic minah sexy atau pn minah tudung pki sluar pndek tu? xda bezanya. kalau mau nasihat org, muhasabah diri, cermin diri, guna bahasa yg betul. bkn dgn mengutuk org, guna kata2 kesat.

serious aq x faham dgn org zaman skrg yg terlebih bnyak masa nak kutuk2 org cakap2 pasal org kutuk melayu sini sana tp ko rasa ko betul ka? family ko dah betul smua? kalau membina, Alhamdulillah tp kalau dgn cara salah, 1 ja la aq mntak tolong, cermin diri sendiri dulu kalau nak cakap org.

aq x nafikan apa ko cakap cuma aq nak blogger2 yg ada bnyak masa ni guna kan masa yg ada tu btul2, jgn sia2 kan. baru lah bangsa boleh maju.

sekian tima kasih.

Mantot berkata...

jika nak gambar tu tertakluk bawah copyright law,sila letakkan watermarks kat situ.

mmg ada law protect copyright mcm ni TAPI kau kena claim itu imej kau.Bila kau bubuh copyright kau,kalau kau suruh aku tukar gambar tu,aku kena tukar.

kau tanya aku kenapa aku tutup mata tu?Isk....payah la aku nak jawab soalan tu.

pasal ayat2 aku tu..mmg la kasar dik.
Tapi aku takde la nak mintak maaf.

Katakanlah,aku nak membuat tesis pasal gadis Melayu dan aku memerlukan beberapa gambar reference,"Macam mana la rupa gadis melayu eh?" fikir aku.Aku bukak google taip GADIS MELAYU.

Akan keluarlah beberapa ratus gambar lucah gambar gadis Melayu yang ada kat Google Image.Serius.Try la.Gambar kau aku jumpa kat page nombor 3 dikelilingi berpuluh2 gambar lucah (tapi hati2 ada juga terselit gambar LELAKI MELAYU berbogel)

Aku pilih gambar kau sebab gambar kau provoke perhatian aku.Gambar kau menarik.Apa yang kau pakai mampu menarik perhatian aku.Aku tak suka pempuan bogel,aku suka tengok pempuan macam kau sebab aku suka tengok pempuan pakai macam tu.

Mungkin niat kau tak nak pun menarik perhatian lelaki TAPI bila kau dah upload gambar kau ke internet,mesti besar kemungkinan ada jugak lelaki lain yang tengok gambar kau dan kemudian rasa ghairah.Mesti ada kan?

Sangat senang nak carik gambar perempuan Melayu seksi skrg ni.Bukak Google taip gadis Melayu,dapat la berjuta2.

Kalau kau marah,jangan la kau jadikan diri kau sebahagian dari koleksi gambar "Gadis Melayu" kat internet.Banyak lagi baju yang kosong design dia boleh kau pakai untuk ambik gambar (aku tgk kau mcm model sambilan) tapi kau pilih nak pakai baju yang bertulis camtu..

salah ke aku tolong menyebarkan mesej baju kau tu kalau kau memang berniat nak carik boifren?Mana tau kau memang ikhlas nak carik boifren.

Apa pulak salah aku?

kay berkata...

Hahaha...Mantot HEBAT!!!
Amek ko pompuan..time buat taknak pikir panjang..sekarang baru nak emo...

JyJa Medwahi berkata...

aq xda ckp aq nk gmbr tu tertakluk bwh copyright law amenda suma, aq aware klu letak dlm tenet ini lah jd nya.

aq xda suruh ko mntak maaf pon.

aku x marah atau emo ke amenda, and utk pengetahuan ko, aku xda jadikan diri aq sebahagian koleksi gambar "Gadis Melayu", apa ko ingat aku ingin sangat masuk koleksi ntah ape ntah tuh?

& pasal bju apa aq nak pakai tu aq rasa tu bkn business kau, tp klu ko nak tegur ke ape aq trima aq xde nk marah it's just that aq cuma nk ingatkan klu nak betul kan orang, betulkan diri sendiri dulu. bahasa ko gunakan aq doubt boleh membetulkan org. kalau ko nak org jadi bagus ko kena jadi contoh yg bagus bkn dok kutuk2 sampai bila nak maju? ko jd contoh yg bagus br org yg ko tegur akan b'fikir bukan jd bengang & ikut haluan dorg sndiri. cursing is not the solution.

kay, aq xde emo okay.

im outta here.

kay berkata...

Ha..dengar tu Mantot!mana ada dia emo!!
pasal bju apa dia nak pakai tu dia rasa bkn business kau, so kau tak payah nak menyibok! ayahanda dan bonda dia pon amat berbangga anak dia pakai camtu, so apa lagi yang perlu dikata..
kalau nak perbetulkan orang, perbetul la diri sendiri dulu..dia kata...makanya takde sapala boleh perbetulkan orang lain sebab takde orang yang sempurna di dunia ni...
Ni mesti ayahanda dan bonda dia pun tak beran masuk campur urusan dia, nanti tak pasal-pasal kena sound...

buruh berkata...

ku perlu waktu,waktu,waktu
biarkan aq aq aq
dengan semua mimpiku~

hahahahahaha

Manusia Biasa berkata...

hahahahahahahahahaha...

terima jela....

kau patut berbangga gamba kau terpilih...=)

pasnie trafik blog ko konfem mencanak!..=)

I think you shud blame Mr. Goo...

u know Mr. Goo??...

name pnuh die GOOGLE!!..

adoyaiiii..

JyJa Medwahi berkata...

encik kay,
mak bapak ko jangan nak sebut. jangan nak sesuka hati buat andaian guna kepala hotak ko.

aku xda ckp ko kena jadi perfect kalau ko nak betul kan org, aku cakap kalau ko nak betulkan orang make sure ko boleh jadi contoh yg lagi baik dari orang tu bukan 2 kali 5 ja. and make sure cara ko guna kn betul. ko faham x?

Abe Rodriguez berkata...

Kita tutup aib orang, insyaallah, Allah tutup aib kita.

@mantot: maybe niat kau baik bro, tapi cara kau tak kena. ingat, niat tak pernah menghalalkan cara.

@jyja: dalam Islam, tak salah berfesyen, asalkan mengikut garis panduan yang diberikan-Nya.


okaylah,aku tertarik dengan komen sorang ni. Dia bagi transition cara berpakaian dia.



"masa aku sekolah, aku pakai sopan2 n labuh2 sebab aku sekolah agama berasarama penuh..

masa aku belajar kolej, aku pakai singkat2 (yg klu angkat tgn sure nmpk pusat) n ketat2 (mmg body yg ber'shape' nmpk jelas)...

masa aku kerja, aku pakai baju kurung n baju formal kerja (seluar slack n kemeja)...

sekarang aku kahwin dgn bekas pelajar kitab2 lama di syria yg juga penulis/penterjemah buku2 islam di pasaran, aku pakai tudung yg tutup sehingga paras perut juga jubah yg besar serta bewarna hitam...
apa aku perlu buat sbb sekarang suami aku dipulau oleh ibuku kerana menjadikan aku isteri yg x up-to-date fesyen serta kelihatan tua..."


p/s: Cara berpakaian orang boleh berubah, samalah dengan perangai seseorang. Kita tak boleh label kita lagi bagus dari orang tu, if cara berpakaian kita lagi elok dari dia. Sebab kita tak tau ape yang akan terjadi pada masa hadapan. maybe orang yang kita bandingkan itu, akan lebih bagus lagi dari kita, mana lah tau.

And one more thing,tak kesah la orang yang memberi nasihat tu buat tak serupa bikin or diri-sendiri-tak-elok-tapi-masih-nak-bagi-nasihat, kita lihat pada nasihatnya. Yang bagus, kita ikut. okay, cheers :D

siku berkata...

aku suka tetek ko jyja medhawi

older than u two years berkata...

bodoh la siku atas ni eja nama minah tu pun salah

so jyja dear, yg ramainya lelaki kt malaysia ni ialah yg mcm si jahanam yg kt atas ni...

you are pretty and u are still young

dlm islam yg perlu rasa malu bukan perempuan saja, lelaki pun.
Bg org yg faham, inilah mksudnya Allah xmembezakan lelaki & perempuan.

larangan buka aurat ada utk kedua2
larangan utk bercakap kasar pn ada utk kedua dua.
tp sbb mentaliti kita skg ni, perempuan yg mencarut tu jalang lelaki yg mencarut tu hensem atau apa2 lah aku pn xtau
nak katanya apa yg perempuan buat tu lebih dipertikaikan
xpe, anggap la kita ni kaum yg lebih di sayangi
kita buat sesuatu yg Allah xsuka, cntohnya cara kita berpakaian
kemudia ada yg tegur (walaupun teguran tu ntah beradab/biadab)

kita betulkan, atau jgn ulang
sblum buat sesuatu kita fkir baik2 lpas ni.
yg menegur tu pn hamba Allah
yg memberi komen kt sni pn hamba Allah
Cara mereka atau niat mereka biar Allah yg tentukan dan balaskan.

kalau niat diorg nak mengaib jyja,
dia xkan terlepas dgn aib Allah
im sure

the most important is, ourselves
lepas ni jyja beringat ye bila upload gmbar n bila berfesyen
consider a few things
ok ke x fesyen ni?
kenapa Allah larang? Sbb pervert2 mcm ni ke?

sbb frankly speaking, semua lelaki yg pndang jyja pkai t.shirt tu surely, surely fikir mcm mantot pkir.
the different is, mantot say it out loud.

siku berkata...

typo pon nak kecoh,pegi mampos la ko. Seme orang cakap dia ada hak untuk pakai itu pakai ini untuk nampak cantik, gua pon ada hak untuk cakap apa yang gua suka la.... gua suka tetek jyja.tq

Tanpa Nama berkata...

datang sorang jantan cilanat ckp yg dia suka kt tetek bini, tetek adek kau esok baru kau tau

bodoh memalukan spesis lelaki lu bai

siku berkata...

gua no hal, gua cakap balek gua suka jugak kat tetek adek dia atau bini dia... no problem punye

upin berkata...

klaka klaka....

bile pakai seksi kene saun sket, ada la yang backup cakap macam ni....

'nak nasihat orang , ko ingat ko dah baik ke'.

'nak nasihat orang ada cara yang lebbih baik'

huhuhu....ini lah realiti... kalau orang saun, mesti ada cakap macam ni....nak tegakkan benang yang basah sebab pakai seksi....

tapi bile ada lelaki respon macam si siku....mulalah nak marah la apa la....tulis macam macam....

nak saun dia saun la elok elok... apasal nak maki dia pulak... kalau ko kata si seksi boleh berubah, si siku pon boleh berubah....


hipokrit ....huhuhuhu

Abe Rodriguez berkata...

yang anony yang sound siku tu bukan aku.

selamat hari raya UPIN :)

p/s: hello siku. malam ni lepak mamak minum teh tarik jom :D

Tanpa Nama berkata...

"you are pretty and u are still young"

SO????
adakah bermakna tak boleh tutp aurat?
dah tua dan kerepot baru tutup aurat?

older than jyja berkata...

every statement nak kena justify, adoi...
menutup aurat tu arahan Allah utk kita lelaki islam & perempuan islam, xterkecuali yg tua muda cun xcun gemuk kurus miskin kaya melayu cina india semua lah

pretty tu cara nak amek hati suh die dgr nasehat. Aku rase dia cun. mantot pn ckp die lawa.

'u are still young' - dia muda kan umur dlm 19 mcm tu kot, byk menda2 yg die buat tu salah or perlu ada teguran. And kalau satu hari die dpt hidayah die mungkin akan rase yg ini adalah mistake zaman muda dia. sume org make mistake. Dan sume org boleh berubah bila Allah nak dia berubah. Dari jahat boleh jd baik and vice versa
okay okay..
Si siku tu skalipun boleh berubah kalau dia nak & kalau Allah nak dia berubah.
tp aku tak mnyesal maki si siku
Pompuan yg boleh tolerate lelaki ckp mcm tu
sama ada wayar die sangkut, xpun dia pun bahasa camtu, ataupun dia taktau te*** tu mksudnye ape.
aku xkisah hipokrit bab ini.

out- jom solat dhuha. bgaduh je.. nasib baik aku anon

Abe Rodriguez berkata...

nice comeback. :D

lalala_fafa berkata...

cik kak, gambar awak tu ada yang tak sensored mata pun dalam iklan buku pancing awek. pancing aweks dot com . tak caya cuba tgok.

fifa berkata...

Anda ingin lebih cantik dan menarik??

> Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.

> Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.

> Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa MALU yang dibuat dari salon Iman.

> Pakailah "sabun Istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.

> Rawatlah rambut anda dengan "Selendang Islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki yang merbahayakan.

>Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang Tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin Ukhuwwah.

> Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian".

> Bedaklah wajah anda dengan "air Wudhu" nescaya akan bercahaya di akhirat.

Tanpa Nama berkata...

aku perempuan. weey, aku jijik lah, tgk breast kau terkeluar dasyat sagt, then pakai tudung. bukan jeles. Tapi HORRRRRRRRRRRROOOORRRRR wehhh. Aku tgk cantik bukan pada baju, tapi attitute. TQ

siku berkata...

Breast = tetek = nasik lemak(ahaha)

bila orang guna breast takde pulak nak saun.... bile aku guna tetek word .... ada pulak yang butthurt...padahal sama je

taboo sangat ke wording tuh.... sampai lu nak panas hati...
sama je maksud penis dengan kote, sama aje maksud zakar dengan konek... ahahahaha apa daaa

ok la gua rephrase balik

sungguh nice gambar jyja tu... tangkap gambar dressing macam tu banyak banyak ye.... sebab aku suka breast ko jyja....

older than jyja, amacam aku tak guna word tetek pon... hahaha...

p/s : kalau ko paham maksud sebenar aku tulis macam tuh.... kalau lu orang pompuan seme rase tak salah nak tunjuk gambar macam tu, letak kat intenet, lu rasa tu hak lu untuk tunjuk gambar macam tuh,so lu kene tanggung le akibat kalau ada laki respon cara lahanat macam aku buat tuh....

actually aku bukan minat sangt pon saiz macam tu... aku peminat nasik lemak kecil... yang saiz besar buat aku mual.... ahahah

Hidayah berkata...

kenapa nak seksi? sbb nk tarik perhatian lelaki.

kenapa nak tarik perhatian lelaki? sbb dr kecik telinga anak2 perempuan telah disumbatkan dgn notion bhw kena pandai cari suami/laki..thus their direct measurement of self-esteem is weighed by the men they catch...

mcm anak2 lelaki kecik2 mak bapak soh jadik doktor ke peguam ke...

anak2 ppuan suma sibuk diajar utk menjadi pelayan setia..

ha ni setia abh la nie...diorg menjadi submissive kepada nafsu serakah lelaki agar dpt kaut laki kaya/emsem...sedangkan uztaz pon xnk kawin ngan ppuan itam legam gemok..camno?

sorry klu teremo..gua sakit ati sbb society slalu ckp pasal keindahan luaran aje apabila bercakap psal wanita..camne ppuan suma x jadi shallow dan bengap?

Ara berkata...

@Hidayah : Yes!!! *clap clap standing ovation*

Apit Bangi berkata...

Tertulis dalam Hadis...Perempuan adalah jaring(perangkap) yang digunakan Syaitan keatas manusia.....

missdee berkata...

sori kalo ade yg dah post komen cmni tp aku anti gila ngan rancangan saffiyah kat tv9 psl fesyen muslimah.baju dah ok tp tudung mesti nk atas dada.adus payahnyer la org melayu ni.tudung wajib tutup dada n xjarang.pastu fesyen dlm tu plak ketat la,legging lagi.adoi la tlg la sape2 pegi komplen psl rancangan tu.aku ade ramai je kengkawan pakai ketat,tudung kecik tp payah nyer nk nasihat sbb dah jd tabiat.aku xperfek tp aku takut dpt blsan akhirat sbb xtutup aurat dgn sempurna.semoga kita semua di bwh lindungan Allah s.w.t selalu....

joe berkata...

TUMB UPsssss.. to kasih.. n sangat setuju....
bukan nak bercanggah ape.. cume tlg lah insan yang bernama lelaki.. wahai pemimpin kami... kami wanita yang lemah, tlglah buat betol2 ape al-quran & sunnah cakap.. kami akan jadik baik.. kami insan yang lemah.. semo kena from stat...

Tanpa Nama berkata...

nice one mantot. nice one siku. i loike, hahahahah.

siku,
aku assume niat ko sarcasm je tu. abe rodriguez sampai ajak minum? nape tu, nak beramah mesra ke? ajaklah saya sekali, nak jugak.huhu. tapi kalau betul gitu perangai ko kat luar siku, memang jahanam la, hahaha.

tentang perempuan tu, kita sama2 doakan yang dia sedar satu hari nanti, walaupun sebenarnya dia sedar dan tahu tu satu kesalahan. hehehe.

takde sape (yang beragama Islam kat sini) menolak ayat Al-Quran. aku assume macam tu lah. tapi janganlah condemn sahaja, bagilah comment yang constructive, atau sindiran yang bermanfaat.

no hard feelings, peace and out!

Edward Khil berkata...

SIKIT2 SALAHKAN BARAT

SIKIT SIKIT SALAHKAN BARAT

WOI KO TAU TAK ORANG BARAT PUN TAKDE LA SGT PAKAI DARING CAMTU? DIORG YG PAKAI SEXY MACAM TU TERPENGARUH DENGAN SHOWBIZ!!!

BAK KATA DAVE CHAPPELLE "I KNOW YOU'R NOT A WHORE BUT YOU WEAR A WHORE UNIFORM". DIORANG PUN BERBULU MATA TENGOK AWEK SEKSI

MANTOT KO CUBA GHOOGLE SEARCH AWEK MORMON. SOPAN SANTUN JE PAKAIAN DIORANG.

HAAAAAAAAAA TAK PAYAH KE BARAT, TIMUR PUN BOLEH. MINAH-MINAH ORANG ASLI PAPUA NEW GUINE LAGI SEKSI, PAKAI CAWAT JER!!1 TAKDE BRA PUN!!!