Ogos 19, 2010

Prolog Siri Menentang Kapitalisme : Salesman Apple Yang Annoying


Kenapa bila seseorang itu menggunakan produk dari syarikat Apple secara automatiknya dia akan menjadi spokesperson,marketing executive,salesman,tukang demo dan tukang iklan syarikat Apple?

40 ulasan:

ハン・ドリフター berkata...

itu stended orang zaman sekarang..
eksen je lebih.. hahahaha..

nice kartun..

dark berkata...

sokong orang ats..=)

hellioz berkata...

SHOW OFF!
full stop

apple try buat products dia setaraf dengan emas.

SO, sape yg beli apple products,
same macam mak bedah yang pakai rantai, gelang, cincin emas sebab nak SHOW OFF.
nuff said.

Kap berkata...

show-off.

Yan berkata...

sama la masa orang mula2 pakai Nokia dulu.... 3310,3210, butterfly???.. memang berlagak gila masa tu....ha..ha..ha..

Lann Shaukani berkata...

Haha! Show-off. Betul2.

Nice one bang Mantot.

Siberkop berkata...

Haha, ntah la.

Tapi kalaulah ada satu mmg best. Epal atau Druid.

susudalambotol berkata...

Mereka juga suka kondem product yang lain.

Nerzhul berkata...

merela telah dibrainwash oleh produk epal tu agaknya. hahaha

Blood Seeker berkata...

hahaha....

iPhone memang poyo ar...kalau byk sgt app last2 dia jadi lembap. nak tekan pun xleh, jadi macam batu.

Black berry baru best, ada butang. baru ada feel bila nak menekan.

Lagipun, mengikut kontrak Apple, segala apa dalam iPhone tu adalah milik depa bukan milik korang (ini menganiaya End User macam korang laa). Dia ada hak nak jahanamkan iPhone korang kalau dia tengok ada app/content yg dia rasa x sesuai

Cieri berkata...

ops~

Faizah Roslaini berkata...

Ramai yang membeli barang-barang sebenarnya bukan kerana keperluan tetapi semata2 mengikut trend dan mahu dipandang tinggi oleh orang lain kerana ada benda terbaru.

dan kapitalis pun ketawa berdekah-dekah ke bank..

*~ aRaBeLLa ~* berkata...

aku je guna henpon rm89 tapi aku aku pakai postpaid..huhu

milo boyd berkata...

CAPITALISM IS KILLING US!
CONSUMERISM IS IN US!

AlexiaAqram berkata...

ni nak bagitau kau pun baru beli i-pun kan mantot?

ecececececehhh..

'AQILAH berkata...

customer satisfaction yg positif akan bawa word of mouth yg positif kat orang lain..huhu

☺[ai][sUmi]☺Chan berkata...

mami slalu ckp.. hp mahal tp kredit xdak.. hahaa.. duit habis beli hp smpai tk cukup duit nk beli topup barangkali?? :P

The Poyo Me berkata...

diorg cuma nak justify pembaziran duit diorg yg beribu-riban ni dgn memuji kelebihan iphone tu.

padahal bg ak klu xde theme kotak2 kecik dgn background itam tu, rupa dia da mcm pda lain jer.

Othman Juliana berkata...

epal merah ke, epal ijou?

Tanpa Nama berkata...

aku nak tanya sini.

apasal suratkhabar dam media cyber pencacai UMNO skrg tiba2 keluar dgn tajuk sensitif?

apa motif???

hari ini, kita dapat lihat sandiwara chua soi lek , umno dan perkasa dalam permainan perkauman dan NEP....kenapa??

cuba menimbulkan pergaduhan antara kaum dan agama??

Atau cuba wujudkan Operasi Lalang no 2, dan sumbat semua pemimpin Pakatan Rakyat??

Tak cukup kes fitnah DSAI yang didalangi madey untuk pecah belahkan melayu..

Saya harap rakyat berhati2 dengan MCA, UMNO dan Perkasa. Zaman sudah berubah.

Kalau sesuatu seperti May 13 diwujudkan kembali, tak akan ada pemodal asing bertapak lagi di negara ini. semua akan hilang kerja dan akan hidup x tentu arah....

Jangan ingat negara ini kaya. Malaysia hidup hari ini dalam ICU pakai duit Petronas dan Minyak sawit....Bila Petronas jadi Net Importer, Kerajaan UMNO akan bangkrap...pasal tu dia nak buat GST....

Semalam aku pi shopping, ada sesetengah kedai dah ada GST, tapi persen masih 0% charge....
maksudnya banyak company dapat hint dari kerajaan , x lama lagi GST akan dikuatkuasakan...

JANGAN MAINKAN DAN LAGA_LAGAKAN ANTARA KAUM DAN AGAMA.

AMARAN RAKYAT BIASA KEPADA EKSTRIMIS KAUM MELAYU DAN CINA.

KALAU X MAMPU MEMERINTAH, PI MAMPUS.

KAMI SUKA KEAMANAN!

Amirul berkata...

leverages yang di amalkan MLM lebey kurang mcm nie gak la...hahaha...

Tanpa Nama berkata...

kecoh aa mantot! mentang-mentang aku baru beli iphone!

Tanpa Nama berkata...

apsal ade yang lari jauh gile dr topik tu?....huhuu...x paham gue....

pepon...beshnye klu ade iPon...tapi tak mampu laks....

Khairi berkata...

Blackberry pun sama. huhu. Org putih kata show off.

iphone 4s baru ada 5mp punye camera. henpon aku dah lama dah 5mp ngeh333...

Tanpa Nama berkata...

sape yg mampu beli la, ni mesti mantot jeles xleh beli kan? alaaa bt je la loan HAHAHHAAHA

Obefiend Weiland berkata...

btw mantot

apple ni macam ugama sesat, ada gospel dari nabi allah steve jobs

apa steve cakap itu wahyu

HAHAHHAA

Kambing berkata...

aku pernah jumpa orang beli henset power2 tapi xtau guna.pastu maki2 cakap henset tu problem la ape la.haha

afiqsiddhartha berkata...

tak ada benda yang tak boleh dikapitaliskan sekarang. Urbanisasi dah macam racun sekarang. Kalau baik, baiklah. Kalau ke arah salah, salah la. Semua sibuk main kejar2. Umpan.

raina berkata...

aku bukan techno savvy punya orang

tapi buah apple lebih sedap terutama di bulan posa

dan lebih murah

xda butang

tapi bleh kenyang

zalizalu berkata...

aku stuju ngan raina.. buah epal sedap... :P

Brain of J berkata...

aku guna HP biasa je.tapi leh lagi pakai 2 line postpaid..and tak penah plak kena bar..setakat pakai canggih dan tarak prepaid ni ramai aku dah jumpa..nak call, amik henpon, kelebet nombor pastu gi public..baik bawa buku nmbr fon je la..tak la rasa segan..

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa smart phone ni utk org yg X smart & malas. Mmg beli mengikut nafsu bukan ikut keperluan...lps tu bila da nyesal, dia promote la kat org lain, agar terubat skit penyesalan dia bila ramai dah terpedaya.
Drp,
Rakyat yg Setia mcm Haiwan Peliharaan

J. Love berkata...

aku akan automatically jadi semua semua yang kau gelar tu untuk apa-apa barang yang aku dah pakai dan rasa bagus. penah pakai iphone tapi rupanya aku tak suka phone takde button. so aku cakap kat semua orang takyah beli.

hahahaha!

si buta warna berkata...

mereka jakun sbnrnye. sbb tuh show off bende x seberapa!!

Johann berkata...

Bagi aku d true capitalists ialah Bill Gates dan konoc2nyer. Sng citer drg wat windows yg x stabil,pastu buh virus n pastu wat anti virus nutk maksimumkn keuntungan drg. Aku wpun xla mnyokong sgt produk apple ni tp sbb drg x BUAT VIRUS SDIRI. Pnah korg dgr macbook kna virus? xde kan? Dan teknologi iphone mmg la x secanggh mana tp omnia 2 yang aku pkai skang lagi la 10x hmpeh dari iphone. Kena test iphone baru tau kat mna kelebihannya. Ape2 pun pndapat msing2. Aku rs apple overprice sbb x rmai sgt org bli produk dia n dia plak bjaya mnjadikan brand dia tu satu yg esklusif. masing2 punya bisnes,msing2 pnya strategies ye x? Salam..

Pulasan berkata...

Tuhan dunia sekarang ni duit,duit,duit.Apple ni lambang kepada mutu gajet-gajet elektronik yang bermutu la kononnya.
Nak tak nak,ini lah dunia yang kita menghadap sekarang.

Nak jadi realis,kita cuba ubah diri kita perlahan-lahan.
Sebab aku percaya pada revolusi boleh berlaku juga nanti.

Jon Paghiz berkata...

bukan nak kata apa la, iPod touch memang best. dari segi browsing experience, apps support semua, games...aku dulu pun skeptic dengan benda-benda macam ni. ada jugak kata puak guna iPhone ni sekadar trendy, show-off...tapi malangnya meleset, setelah aku godek2 sendiri iPod touch, ternyata berbaloi.

Jadi, kesimpulan, tak perlu la nak mengata kat user iPhone/BB/Omnia ni, masing-masing ada keperluan masing-masing. If you're fine with 3310, ok, tak perlu mengata kat golongan lain sebab aku rasa 80% perasaan nak mengata tu lahir dari perasaan cemburu dan 20% cuba untuk jadi rare(konon de-kapitalis).

Razif berkata...

According to the book of branding, the best marketing is by the word of mouth.

Nasi lemak ke, goreng pisang ke, handphone ke, semua2 la, pakai mulut (product review). Tapi kalau nak blame kapitalisma, pengguna barangan harian nak goreng burger dan kentang goreng sendiri? Nak buat handphone sendiri? Jangan cakap sebarangan, beli atas kemampuan.Banyak beza antara gaya hidup dan keperluan. Beli yang perlu, jangan kena tipu dengan diri sendiri.

Kalau lagi bijak, cuba tengok jenis member yang promote barang tu, kalau programmer, mmg semua apple dia tak minat, kalau designer, nak barang design je, kalau kontraktor, pakai phone angkat letak dah cukup.

cuba la fikir2 fikirkan. Aku pun tak mampu iphone. Tapi aku pakai iPod touch yang aku rasa dah best.

Selamat berbuka.

ita berkata...

ehem. I think kt mesia je cmtu. kt sini melambak je org pakai iphone or apple gadgets, xde plak jd spokesperson?

well, senang cite, myb MAJORITY malaysians suke blagak kot, xleh nk salahkan sape2 la kan. heh

Tanpa Nama berkata...

sekarang iphony dah kalah darab dua belas...lagi bagus samsung wave,htc, dan sony...iphone 3g simpleton je pakai. 4g plak ada masalah antena...mod terus HODOH. hahahahaha!!!