Ogos 27, 2010

Menentang Kapitalisme : Adakah Anda Ada Rasa Keinginan Untuk Jadi Perempuan Paling Seksi di Dunia?

Trend baru gadis Melayu yang perlu disemai ke akar umbi neraka.

Antara benda yang aku paling tak paham sekali dalam dunia setiap kali aku menonton siaran sukan adalah; kenapa pakaian atlit perempuan perlu lebih seksi dan terbuka berbanding dengan atlit lelaki? Cthnya; kalau kita tengok sukan tenis,bandingkan pakaian Roger Federer dan Venus Williams.Atau pakaian Tiger Woods dan Michelle Wie.Nak lebih local,tengok baju Shalin Zulkifli dan mana2 player bowling lelaki negara.

Kenapa Shalin Zulkifli perlu berseluar pendek? Kenapa lelaki pulak yang berseluar panjang?Apa salahnya Shalin Zulkifli memakai seluar panjang?Adakah dengan memakai seluar panjang akan membataskan pergerakan seorang wanita dalam sukan?Pada aku takde beza pun.Kalau betul berpakaian seksi membantu pergerakan atlit wanita kenapa tidak di applikasi kepada atlit lelaki juga?

Adakah naluri seorang perempuan itu memang suka menayangkan tubuhnya?Tak semua perempuan macam itu tapi aku tanya ikhlas ni,adakah anda ada rasa urges untuk berpakaian seksi?

Banyak betul NGO yang wujud untuk mempertahankan hak wanita daripada dieksploitasi.Girl power!Woman's right!Hak wanita untuk sama rata dengan lelaki!Jangan jadikan wanita habuan halwa mata lelaki!Tapi macam mana nak sekat mata lelaki yang memandang kalau fesyen baju nampak pusat dah berlambak2 jual merata-rata?Jarang betul aku jumpa baju lelaki berkain jarang sehingga boleh menampakkan nipple di dada.

And so,we go back to the basics.Perempuan tidak mahu dieksploitasi.Tapi kenapa masih ramai lagi budak Melayu nak jadi Gadis Litar untuk perlumbaan Cub Prix kat Malaysia ni?Atau masih ada lagi muka2 "pelakon meningkat naik" yang berendam dalam kolam untuk Majalah Mangga.

Adakah sebenarnya perempuan tidak suka dieksploitasi....tapi mereka suka perhatian yang diperolehi apabila mereka rela mengeksploitasi diri sendiri?Pernah tak korang nampak sekumpulan lelaki berjalan ramai2 pakai short sambil short itu ditarik ke atas sket untuk menampakkan sedikit "cleavage skrotum" mereka?Tak pernah kan?Sebab kita tau kalau ada lelaki buat macam tu,salah dari sisi undang2 Malaysia.Menunjukkan alat sulit di khalayak ramai.Tapi..kenapa cleavage tidak salah?Kenapa butt crack tidak salah?Kenapa nipple tersembul tidak salah?Kenapa cameltoe gadis Melayu kadang2 dapat dilihat?Takde ke orang yang nak tengok cameltoe lelaki kalau ada seorang lelaki hensem dan kacak nak tunjuk?

Kadang2 gadis2 Melayu ni dia pakai seksi bukan sebab dia suka,tapi sebab dunia masa kini sudahpun mengajar "gadis mesti seksi" dan ramai gadis Melayu mengekspoitasi diri mereka kerana itu adalah trend.Pakai tudung?Mesti pakai baju dan seluar ketat.

Senyap2,sifat manusia makin berubah.Yang nurani semulajadinya malu jadi makin tak malu.

Bila ada demand,supply perlu diwujudkan.Sebab itu bila kita tengok rancangan2 keperempuanan macam America's Next Top Model atau The Hills dan apa saja rancangan yang melibatkan Paris Hilton BFF (Rancangan televisyen paling bodoh dalam dunia),jelas sekali perempuan2 di dunia sedang diasuh untuk menjadi bitches atau skank yang tidak mampu berfikir sendiri.

Kepada yang sudah terpengaruh,terima kasih kerana memenuhi permintaan masyarakat lelaki global.

73 ulasan:

mr edz berkata...

rancangan azwan ali pon bodoh jugak..

Ieda Al-Habsyi berkata...

adii.. takut tgk pic atas tu, ntah hape2 punyaa...

khair... berkata...

haha best la blog hang tot..i follow.
kuarkan lg penulisan cmni..bdk2 zaman skrg xreti dh nasihat lembut2. depa naik kepala..kena hentak sikit baru nk reti..keep up good work bro.
salute..

ejaMaria berkata...

benda yg 'berharga' - tak perlu 'terbuka'... macam tu juga nilai diri seorang perempuan... mcm sebutir mutiara tersimpan dlm tiram...

Gen Fujita berkata...

saya suka entry ni, well said, well done. kaum hawa sudah terlalu lama diperalatkan dan dieksploitasi, tetapi bagi membela diri mereka, kesedaran tu juga perlu timbul dari diri mereka sendiri.

Hellioz berkata...

more bimbo please...
the world needs moar bimbo's...

they made my day
gyahahaahhaah~

Lann Shaukani berkata...

Salah satu tanda2 kiamat dah tiba :)

Khairi berkata...

wanita = hipokrit.


It about the level.

It4Ch1 berkata...

mana link nak share post ni kat twitter? heh. Word

Laici berkata...

Aku stuju sangat sangat ngan pendapat kau nih..perempuan sekarang kebanyakkannya diajar bercita2 nak jadi bitches,..baru sekolah dah tunjuk gambar tak pakai tudung dengan aksi muncung,jelir lidah, aksi almost kissing dengan kawan perempuan..tak pun ada gmbar bertudung, pastu ada pulak gambar pakai singlet,..aah,aku yang lelaki rasa meluat, tapi pada masa yang sama teruja melihat gelagat diaorang..well,memang naluri lelaki,memang taknak,tapi benda dah ada dan tunjuk,so tengok je la

damme damiah berkata...

kami semua rasa the need to expose ourselves sebab kami telah dibasuh dengan media (dan teman lelaki) dan fesyen di kedai-kedai baju.

aku sendiri sebagai seorang yang suka pakai baju takde cutting kecewa sebab payah nak cari baju longgar yang cantik. kalau ada, mahal gila (baju kurung dan jubah tak kira)

cantik, definisi cantik juga dah banyak dipengaruhi media dan teman lelaki dan orang sekeliling.

dan, iman kami tak kuat. baca email forward/link shared kat eamil/fb/blog takut kejap. lepas tu takde perubahan apa.

jadi kamu-kamu yang berkuasa, bantulah kami-kami ya.

p/s: pernah terjebak sekejap. sekarang sedang pulang ke pangkal jalan

Tanpa Nama berkata...

paris hilton kan BIMBO
tapi bangang-bangang dia reti gak buat duit
orang yang tengok rancangan tu yang bodoh.
maksud saya yang tengok kali kedua dan seterusnya
kali pertama ofkos la orang nak tau itu rancangan apa

Aini berkata...

mybe yg seksi itu cuba menarik perhatian atau rasa bangga dengan kecantikan yg ada pada tubuh dia. Tapi tak semua. Tepuk dada tanya iman. Perempuan yg ada rasa malu dalam diri akan menjaga segalanye dari pndangan org yg tak layak memandang.

Aini berkata...

mybe yg seksi itu cuba menarik perhatian atau rasa bangga dengan kecantikan yg ada pada tubuh dia. Tapi tak semua. Tepuk dada tanya iman. Perempuan yg ada rasa malu dalam diri akan menjaga segalanye dari pndangan org yg tak layak memandang.

khair... berkata...

haha klu lelaki semua pakat nk tunjuk teloq depa, mau termuntah semua org tengok..ingt kambing ka dok tayang2 teloq..haha

yg pompuan leh plak rasa bangga nk tayang tetek masing2..xterasa diri mcm lembu susu New Zealand ka? haha

sbb tu Allah ckp dlm quran.
ada mata xmau lihat!
ada telinga xmau dgr!
ada hati xreti2 nk paham!
golongan ni mcm menatang!! bahkan lagi teruk dari menatang..

renung2 kan.selamat beramal..

raina berkata...

aku suka dan selesa dengan apa yang aku pakai, tak kesah la nampak cleavage ka apa..janji aku taw aku x cari pasai dengan orang, x niat jahat kat orang..pakai tudung litup tapi hati hitam pun tak guna!

masalahnya la ni manusia suka judge manusia..dia sendiri destinasi nanti pi mana pun tataw...

macam gambaq di atas tu, maybe hari tu dia macam tu, tapi hari ni dia dah insaf..kita neh pulak yang perasan bagus, pi upload gambaq tu, malukan pula budak tu lagi..dan ramai-ramai pulak duk mengata..tanpa sedaq blog kita dah jadi tempat mengutuk orang..

aku pun bodoh, tapi aku tak suka mengata orang melainkan aku neh gila perfect dan dah confirm masuk syurga

tak gitu mantot?

Tumpang Lalu berkata...

Tudung tutup aurat tu wajib hukumnya, hati hitam putih tu antara dia ngan tuhan.Takkan itu pun nak buat comparison.
Sebagai orang islam wajib kena tegur, at least lepas tanggung jawab. nak terima ker tak lantak la.
Kalu nak tegur melalui perbuatan, kena tangkap ngan polis lak nanti pasal ganggu privasi orang, so tegur la pakai mulut atau zaman la nie pakai blog.

Pasal perempuan plak,bertutup lagi bagus, macam beli barang mahal kat kedai, org biasanya tak ambil barang yang display punya, mesti nak juga barang yang dlm kotak pasal bertutup molek. Kenapa yek?, naluri manusia normal mmg camtu bukan isu nak judge atau tak.

Mekasih.:)

raina berkata...

masalahnya mengapa berlagak tuhan? ada cara menegur yang baik..tak payah menegur dengan cara memalukan..

bukan salah menegur, tapi tegurlah dengan cara berhikmah, bukan dengan cara guna perkataan yang biadap ..

menegur dengan berhikmah, insyaallah, hati yang keras boleh jadi lembut dan berubah..

ouda berkata...

Sebab barang display dah banyak orang cuba.. dah kembang.. dah tak bau baru..
Saya cakap pasal kasut ye...Kerana saya suka beli kasut.. =)

Waktu zaman kecil belum baligh, saya selalu tanya abah kenapa perempuan kena tutup2 ni.. Kenapa saya tak boleh berseluar@berskirt pendek? Kenapa kena pakai tudung? Ada kawan cakap kat saya pakai tutup litup tak semestinya baik.

Abah kata cuba tengok pisang.Nak makan yg buruk dh hitam2 kat luar ke yang elok n masih cantik lg? Mesti la yang masih cantik..Sebab kita fikir bila luaran cantik, dalaman mesti cantik kan?

Tapi saya tak suka judge orang. Mungkin mereka belum terbuka hati lagi. Saya tak sempurna. Malah tiada siapa pun... Sesama insan harus ingat mengingati..

Terima kasih. =)

Cik Agogo berkata...

hmm... kasut...

aku baru kena denda semalam sebab pakai selipar berjenama crocs tiruan di dalam kelas.

tapi budak2 pompuan lain pakai selipar berjenama vincci dan nose tak kena denda pulak. katanya tu bukan selipar. itu sandal.

apa beza rupa bentuk selipar jenama nose, vincci dan tat sing??

sungguh confuse...

camtu jugak la pompuan... kadang2 tu... bila bertutup semua... orang still jugak pikir... bertutup semua tu belum tentu semua-semua pun baik... dalam hati still ada hasad dengki macam dalam citer janji kekasih ke apa hari jumaat kat tv3 tu??

bila yang dedah2 ni pulak... setengahnye memang baik, cuma tak terbuka pintu hati untuk berubah kearah bertutup2 segala nih.

arwah mak aku pesan, kita mestilah bersangka baik dekat orang. bila dah bersangka baik, orang yang berniat jahat pun tak sampai hati nak teruskan niat jahat dia...

tapi aku tiba2 rasa statement tu dah tak relevan dah sekarang. tatau kenapa.

Tanpa Nama berkata...

a)ko ingat ko sapa? tuhan? perangai pun tah hapa-hapa. yang pakai tudung tak semestinya baik.

b)nak nasihat, nasihat elok2 la.. lama-lama nanti lembut hati mana tau nak pakai tudung, atau purdah terus.

c)tuhan maafkan tau orang yang menyesal. nanti taubat la.

nanti? kalau mati hari ni? kalau mati esok? tak sempat bertaubat?

ingat seksa Allah tu macam kena rotan dengan cikgu kot.
tak sakit kot diorang kalo kulit kena siat kat neraka.
tak takut kot kalo mati duk dalam kubur pun kena seksa.

Tanpa Nama berkata...

Mengaku Muslim tp mencemar agama sendiri, pastu nak emo bila org tegur. Cara berhemah, bukan smua org tahu guna cara hemah ni. Klau X suka kena tegur,jgn buat @ biarkan aje. Bila org ambil berat, katanye suka jaga tepi kain org. Bila bala dtg, smua kena. Bila Tuhan dah tunjukkan kekuasaanNya tp masih X sedar lg...aduhai,apo nak dikato.
Drp,
Rakyat yg Setia mcm Haiwan Peliharaan.

Hencek Anon berkata...

Tot...

as always..nice article!....

to Ms. Raina;
"pakai tudung litup tapi hati hitam pun tak guna??",klu nk dbandingkan ngn cik raina,lg elok la..atleast die consider nk pakai tudung dari ms. raina yg selesa ngn berpakaian nmpk segala bentuk cleavage tmbh lak ngn hati cik raina yg hitam tuh..=)

klu takowt nk dtegur ataw dijudge,sedar2 lah diri sendiri tu dlu..btulkn ape yg patut...xgitu??...

igt,ajal maut ditangan-Nya..destinasi yg ang ckp tuh,ble2 leh smpai penghujungnye..=)

Sorry to say la eak...klu anda xterasa ape2...btmbh2 la pekat kaler tuh...=)

Along berkata...

Tersedak aku tngk gambar di atas tu. Hopefully budak tu sorang je la yg buat camtu...bukan menjadi trend zaman sekarang.

tapi kan Tot...actaully maybe menjadi trend jugak. Aritu aku pi makan, ada minah ni pakai tudung, shirt putih jarang, mini skirt and leggings. Ada aku blog hal tu. Aku jadi confuse...ini fesyen muslimah terkini ke? Not to say aku ni perfect...but at least secara logic, aku tau la, bila dah pakai tudung, certain2 pakaian seperti shorts and mini skirt tu dah tak masuk book. Oya..minah tu pi makan ngan laki and anak dia sekali...so maybe, laki dia yg soh pakai camtu kot!! Yer..kita salahkan balik laki dia..muahahahhaha

Tanpa Nama berkata...

Ramai org yg komen tau psl kekuasaan Allah..bgs2.

Gambar yg mantot upload ni tak menampakkan raut wajah si gadis yang 'tak' sengaja nampak paha dan betis ini, lainlah klu nombor kat belakang dia tu ada dalam carian enjin google siapa pemiliknya. Bgslah ada teguran sebegini sekurang-kurangnya kta tersedar. Anak2, adik2, isteri2, sahabat handai dpt menilai diri. Aku sokong artikel ni sbb klu tak tegur sapa lagi kn? Biasanya benda baik ni mmg pahit akibatnya, tp manis pd hujungnya kemudian.

Klu gadis ni sudah sedar sekarang..Alhamdulillah, moga beliau membenarkan kealphaan nya ketika itu sbg contoh merubah masyarakat sekeliling masa sekarang.

Bgs2..teruskan..

JePh berkata...

well said mantot!

afiqsiddhartha berkata...

aku nak quote ayat kau dulu dulu. aku harap isteri yang aku kahwin nanti berlitup penuh tetapi berbadan lentik kerengga.

alana zainal (miss teddy) berkata...

suka baca blog ni..sangat direct dan pure..i love it!!

p/s :cameltoe tu ape?

Sue Anna Joe berkata...

Hmmm. Aku rasa lebih selesa berbogel. Lepas ni aku rasa nak bogel je lah. Sebab aku bogel pon aku sendiri yang bogel bukan orang lain. Orang lain kalau tak suka dan tanak tengok, tutup je lah mata.

eRaY berkata...

pergh dah macam2 reaksi ade kat cni
ade yg sudah marah, ade yg sokong, ade yg tak kate ape.

tapi aku? yes aku sokong ko mantot. dulu aku pun pernah tersilap jalan. ske sgt ikut trend masakini. nak nampak cantik & ranggi :)

membe aku pernah tnye, eray bile nak pakai tudung? aku ckap tgu hidayah. pas2 die ckap balik Allah dah bnyk kali bagi hidayah, tapi kite selalu buat tak tahu.

so fikir la sendri.

apa tujuan hidup kalau bukan hanya mati.......

lilacfla berkata...

huhu

suka bnar guna ayat "jangan berlagak tuhan" untuk react pada menda gini. sapa yang berlagak tuhan sekrang? Allah tu maha pengampun, tapi tak rasa malukah nak mintak ampunanNya dengan diri yang 0 usaha. takat solat "ampunkan dosaku pakai baju jarang tadi" esok sarung balik dan hari2 lainnya, rasa Allah layan ke? (tsk, sesungguhnya Allah Maha pengampun). Optimis gila dengan dosa? (aku qouted)

Setau aku orang2 yg tudung labuh/alim yg aku kenal siang malam menangis mintak ampun kat Tuhan, takutkan dosa tak terampun, kaver habis aurat takut orang nampak, keluar depan pintu pun sarung stokin, topup ngan tahajud, melekat dengan tafsir..
kita yang amik agama lebih kurang ni,T_T suka hati aja yakin Allah nak ampunkan dosa kita. mana usaha?

bagi aku, dari optimis sgt Allah nak ampunkan dosa2 kita, baik kita takutkan diri akan dosa kita x terampun, baru takut banyak nak buat dosa. Kan?

alter sikit minda, jadi insan yang takut dosa dan api neraka.Bukaninsan yang tak apa, boleh taubat....

peace!

Tanpa Nama berkata...

Orang yang selalu marah bila ditegur tu, selalunya dia terasa tp nak cari point utk backup diri sendiri.

Bersyukurlah mantot tolong tegur walaupun sarcastik sikit, terima dgn cara baik dan ubah sikit sikit. Janganla asyik nak pertahankan kononnya yg pakai tudung tu x semestinya baik. So what? Jgn tgk orang lain. Yang penting baikkan diri kita dengan menutup aurat dan mejaga hati :)

de_nataLie berkata...

dunya..dunya..hedonisme, sume permainan iluminati...huhu

mamdoh berkata...

.: @Raina: Jgnla ckp mcm tu. yg bnda2 tertutup tu kn tak boleh bg org tgk, suami sendiri aje yg boleh. bukan Ustaz yg ckp mcm tu, bukan Nabi yg ckp mcm tu, bukan mantot yg ckp mcm tu, ALLAH yg ckp.

yg hati hitam tu, knp sekor dua ekor tiga ekor wanita bertudung tp hati hitam tu yg dijadikan alasan nak ckp bertudung tu hampeh, lbh baik tak bertudung? itu bukan point yg baik. yg baiknya simple, pakai tudung means tutup aurat kita. kalau ternyata Ustazah Sharifah Hayati ke, Ustazah2 yg klua forum perdana tv1 setiap Khamis mlm tu Raina jumpa pg clubbing btudung ngn public kissing serta legging yg nampak love bite d paha dan nipple, blhla ckp mcm tu. yg bertudng punyala ramai yg baek, kita ikut diorg, jgn yg hampeh pun nak diikut, tak gitu Raina?

encek mantot mamdoh bulih ckp adala siket berhemah bila dia post bnda2 mcm nih kat blog dia. tu kira ok sbb dia tak bg no tipon, alamat rumah, ic dan nama penuh budak tu. lgpun kan taknampak budak tu sape? (cuma kntoi kalau mantot amik dr laman web hr sukan sekolah). lgpun, skrg ckp pakai deskripsi mulut org tak fhm. kena ada gmba atau lukisan baru org fhm. ada 1 artikel prnh jumpa dulu berkaitan guna gmba2 org utk jd pngajaran. dbolehkan asal mdidik itu lbh kuat dr memfitnah mghina si fulan. dan gmba2 tu pula kenalah dicensor sebaik mungkin. mungkin patut mantot pi letak gamba Raina agar lbh mudah utk dfahami oleh teman2 lain yg mcmana berpakaian tp tak tutup aurat? censor mata je, bulih Raina?

lg satu, Raina ni mmg baik orgnya. sgguh gamba kaki itu mngancam gila, Raina tak suka perkataan2 biadap. wahai abang mantot, anda kene tingkatkan lg kosakata dan vocabulari anda. cadangan Raina tu patut, agar sempena merdeka nih kita ramai2 pakat guna Bahasa baku? bulih? hmpir2 baku lah kalau rasa terseksa sgt, huhu.. :-(

Last, nak ckp mngata, konteks mngata tu kureng. menegur adala cket. sbnarnya jd tggjwb sesama saudara Islam utk saling ingatmengingatkan antara kita. bnda mmg tak boleh dtunjuk, mst ditutup, jd langkah memblogkan sambil letak gambar censored adalah 1 lgkah wajar dml ingat mngingatkan dan mnyedarkan. berapa ramai yg masa sekolah cntek je tudung litup, lps hbis sekolah dah terbukak seksi? at least, lps bca post mcmni teringat balik masa dulu2, dan nak berubah jd dulu2. kita umur dah tua, atleast time dkapankan karang takdelah tanda2 kita tak suka bertudung pd mayat kita nanti. sakit woo tambah malu woo kalau mayat ada samting wrong... zmn hujung2 begini mmg senang je mayat dtunjukkan Allah ada tanda2 roh "peminjam"nya tak reti nak jaga..

ok ok, 2nd last. @ sue anna joe, bahaya tau bugil2 nih. takut kene geget jin. cari kat youtube video nama " sebab-sebab digigit jin.mp4". serius bahaya. tp kalau nak jugak, jgn ckp mamdoh tak tggjwb tegur awal2~~

minta maaf kalau terkasar bahasa atau ter-emo bicara. bab2 agama tak suka mulut ckp lain bdn buat lain. mamdoh sendiri pun mmg tak baek pun, tp jgn berhenti jadi baek. kita ramai2 jd baek, insyaAllah. yg terbaek itu semuanya dr Allah, yg lemah itu mamdoh. mamdoh minta maaf banyak2... :.

Tanpa Nama berkata...

ramai tak tutup aurat dengan sempurna, tpi sekurang kurangnya mencuba untuk sempurnakan.

Rimau Akar berkata...

Bab aurat semua org tau, mmg kompem tak boleh bukak aurat suka2 nie.

Satu lagi isunya, majoriti aku tgk pakai open2 nie adalah awek2 yg tak cun. Ini dah boleh masuk kes mahkamah, pencemaran alam. Kalau rosak anak mata aku camner, kalau terkeluar roti yang aku makan sahur tadi, sapa nak bayar balik..?.

Ish..ish..

Tanpa Nama berkata...

"yg hati hitam tu, knp sekor dua ekor tiga ekor wanita bertudung tp hati hitam tu yg dijadikan alasan nak ckp bertudung tu hampeh, lbh baik tak bertudung? "


betul sangat. kalau gitu, kenapa Allah suruh tutup aurat. baik tapayah kan?

Kap berkata...

tq, mamdoh.
aku rasa apa yang kita boleh buat adalah jangan cari alasan untuk buat kesalahan sebab kita rasa kita tak ganggu hal orang lain.
padahal apa saja yang dah ditentukan (allah), kerana untuk jaga kepentingan semua orang.
maksud bila kita tak ikut, kita secara automatik mengganggu hak mereka yang lain.

contoh biasa:
kena tutup aurat, kalau tidak orang lain mungkin terpandang.
akhirnya terasuk dek syaitan.
bukan yang buka aurat saja rugi, yang terpandang pun rugi.
sama sama rugi.

yang penting, fakta tetap fakta.
lebih lagi fakta agama. kalau silap fakta, takut jatuh syirik / murtad atau sama waktu dengannya.

teguran mantot tak terhad pada perempuan.
untuk lelaki. untuk suami. untuk anak-anak kecil.
jadi, no point untuk terasa pedas jika kita tak tergigit cili.

peace.

Tanpa Nama berkata...

best best. memang terbaek lah mantot.

khair 3rd berkata...

aku penah nampak cameltoe live skali je dalam hidup aku, tu pun kat Mines, seri kembangan

oni berkata...

gua teringin nak pegi keja pakai spender je. panas duh sesak dok dalam tren. peduli ape orang nak usha alat sulit gua. diorang tau ke gua semayang tak tinggal?

cayalah anna. gimmi fai lah!

Tanpa Nama berkata...

Mengaku Muslim tp mencemar agama sendiri, pastu nak emo bila org tegur. Cara berhemah, bukan smua org tahu guna cara hemah ni. Klau X suka kena tegur,jgn buat @ biarkan aje. Bila org ambil berat, katanye suka jaga tepi kain org. Bila bala dtg, smua kena. Bila Tuhan dah tunjukkan kekuasaanNya tp masih X sedar lg...aduhai,apo nak dikato.

Tanpa Nama berkata...

to Ms.Raina :

"aku suka dan selesa dengan apa yang aku pakai, tak kesah la nampak cleavage ka apa..janji aku taw aku x cari pasai dengan orang, x niat jahat kat orang..pakai tudung litup tapi hati hitam pun tak guna!

ans : Sapa kta u x cri psl dgn org? bila u dreesing nmpk sgla btuk bdn,cleavage dsb u snanya mengundang mslh pd org len dn lbh truk mencemarkan pdgn msyrkt sekeliling. Hati siapa yg hitam pon kta x pnh dpt tau sb hny Allah yg berhak nilai hati org tu. bertudung @ mntup aurat adlh sah2 dituntut dlm islam, x de point u mgaku x cri psl dgn org smua tp dlm ms yg sma u mceri psl dgn mencabar hukum Allah.

"masalahnya la ni manusia suka judge manusia..dia sendiri destinasi nanti pi mana pun tataw..."

ans : Judge atau tdk itu lumrah. Biasanya yg luaran akan nmpk dlu betul? jd 1st impression itu pntg, lyk me yg 1st time tgk pic cik pon dah boleh ukur thp ke'bitch' cik tu. sb dlm islam x pnh diajar utk menunjuk2 aurat pd yg bukan muhrim. betol x?

"macam gambaq di atas tu, maybe hari tu dia macam tu, tapi hari ni dia dah insaf..kita neh pulak yang perasan bagus, pi upload gambaq tu, malukan pula budak tu lagi..dan ramai-ramai pulak duk mengata..tanpa sedaq blog kita dah jadi tempat mengutuk orang.."

ans : gmbr yg cik mantot post kn lgsg tidak tjuk muka atau siapa pemilik gmbr tsbut sekadar dijadikan cth buat pedoman..lgsg tiada niat memfitnah atau menjatuhkn org. bab dia mungkin berubah itu wallahu'alam..

"aku pun bodoh, tapi aku tak suka mengata orang melainkan aku neh gila perfect dan dah confirm masuk syurga"

ans : tiada siap yg perfect dlm dunia ni Ms.Raina tp gya percakapa cik tu sgt yakin dan x tkot lgsg melanggar hukum Allah!

Tanpa Nama berkata...

....Tambahan....

Ms.Raina : kaji blk blog cik pon pnuh dgn kata2 nista, maki hamun... tidak ckp hitam lg kah hati cik sebegitu rupa?

jgn cpt melatah cik...

E.I berkata...

semoga Allah ampunkan dosa saya, penulis blog ini, readers dan pengomen2 di entri ini.

sekian =)

Tanpa Nama berkata...

si sue anna tu sarcastic kan?? ahaks! pedas sial! ahahahaha.. sedangkan pemakaian dan diri sendiri melambangkan iman...Nabi Muhammad s.a.w pun tadah tangan tinggi-tinggi ke langit dan pohon kuat-kuat mintak doa, sebab iman dia kuat..dia percaya tuhan dia ada...dia percaya tuhan dia tengah dngar..kalau kita ni ada doa camtu sekali??? segan kan?? sebab apa?? iman tak kuat..samalah berpakaian...

kalau dah bogel dalam lrt...terang-terang lah dia dah tak pedulik..! lady gaga pun kalah!!!

anon gak berkata...

Bangga sangat tunjuk 'barang' kat orang...kalau ditakdirkan AWAK kena rogol atau kena cabul, baru nak memekak marahkan lelaki...nak repot polis la bagai...sape suruh naikkan nafsu lelaki?

Tu belum lagi disebabkan AWAK, perogol yang ditakdirkan mahu, tapi tak sempat merogol AWAK akan mencari peluang merogol org lain pulak...dua kali dosa AWAK di situ...

Cara pemakaian yang terdedah seksi menunjukkan AWAK seorang yg murah dan tak bernilai...Sedarlah bhw semakin terdedah pakaian AWAK, taraf AWAK tak lebih daripada pelacur di lorong haji taib...fikir2kan...

Tanpa Nama berkata...

one of the ms raina seeking for cheap publicity...hahahahahaahahaha..=)

Tanpa Nama berkata...

one of the way*

SHE berkata...

HAHAHA... AKU PON XPAHAM. TP RANCANGAN PARIS HILTON BFF ADELAH RANCANGAN PLG BODOH AKU PENAH TGK. TAKSUB NK JD GLEMER SAMPAI SANGGUP TELAN JE SI PARIS BUAT APE. RANCANGAN YG AKU XPAHAM CMNE LEH CAPAI RATING TERTINGGI. PATUT KE PARIT SAHAJA RANCANGAN SEBEGITU. SAMA JE NGAN KT MALAYSIA, RANCANGAN GADIS MELAYU. AGAK HAMPEH BILE FINAL ARI TUH AKU TGK SORANG PESERTA BERJOGET MCM KERA. INGATKAN RANCANGAN GADIS MELAYU, SUME SOPAN SANTUN DAN ANGGUN. HAIH.... TP AKU PON XSOPAN SGT...KIKIK.. PEACE (^^,)Y

IslamWhiSper berkata...

Saya seorang perempuan tapi saya tidak sedikit pun terguris dengan penulisan Mantot.. Sy stuju dengan penulisan awak.. Kita sekarang semakin jauh tersasar kerana prinsip "JGN JAGA TEPI KAIN ORANG" Tapi sedar atau tidak..dengan tidak menjaga tepi kain orang kita akan membiarkan sedara seislam dan sebangsa kita terus hanyut dan kita turun sama berdosa kerana tidak menasihati saudara seislam kita.. janganlah kita hanya berdiam diri dan berlepas tangan.. Bukankah kerja AMAR MAARUF NAHI MUNGKAR itu suatu pekerjaan yang wajib dilaksanakan?

@Raina

Pernah tak awak dengar atau terbaca

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya meyekat pandangan mereka daripda memandang yang haram, dan memelihara kehormatan mereka; dan hendaklah mereka menutup kain tudung ke dadanya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya.
-surah ANNUR, Ayat 31

Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi hakikatnya bertelanjang (menggoda, nipis, ketat, seksi, yang cenderung kepada perbuatan-perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat), Rambut mereka laksana goh-goh unta(didedah dan dibanggakan). Sesungguhnya mereka itu tidak akan masuk syurga dan tidak akan menciun baunya.
-Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim.

Sedar tak kita wanita tanggungjawab seorang lelaki adalah berat.. bila diakhirat sana jika kita dimasukkan ke neraka kita akan membawa saudara lelaki kita bersama.. Kita akan membawa Ayah kita, Suami, Abang dan juga adik lelaki kita.. MENGAPA?? Kerana mereka tidak menasihati kita.. Sanggup kah kita kerana sifat keras kepala dan ego kita.. Kita membiarkan AYAH yang begitu taat kepada ALLAH.. dan sepenuh hidupnya berusaha memberi yang terbaik untuk kita.. sama-sama terseksa.. Sesungguhnya ALLAH maha mengetahui..





Mantop teruskanlah usaha dalam menasihati. Semoga usaha kita dalam menasihat diberkatiNYA.. InsyaALLAH.

IslamWhiSper berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Fiq berkata...

ramai tol org komen. tede2.. nk selit gak.

cameltoe lelaki, wah..nak byg pon aku takot hahaha

mantot. aku da jelik dengan sipat mengade sesetengah wanita tot..

Siku berkata...

raina.... aku backup ko...

lu orang seme nak kutuk kutuk raina pesal aa.... biarla dia nak tunjuk lurah ke...celahan karipap ke apa....

p/s : raina, nak tengok nipple u bole, lurajh nohal tunjuk, takkan nipple tak bole...sikit je... areolar je pon jadik laa eh

assignment melambak berkata...

salam...

Kpd semua org-
aku dlu lebih kurang mcm prempuan2 yg tgh korg bncangkan ni.

aku suka carut, sebab aku rsa aku cool bila mencarut. puas gila. dan aku rsa xsemestinya aku jahat wlaupun aku suka mencarut.

aku pkai tdung, pernah berniat nak bukak tdung tp xjadi disebabkan aku consider penerajangan bapak aku kalau dia tau. Dan aku tau xsemestinya hati aku keras dan jahat walaupun aku xbertudung. kawan2 aku yg free hair ni kadang2 lagi naif, innocent dr yg pkai tdung ni. Aku suka kwn dengan diorg. smpai skg.

Dan wlaupun aku bertudung, baju & seluar tu kalau xde cutting, jgn harap aku nak pkai. Xmenarik perhatian mata aku lgsg! kalau aku pkai, aku rasa gemuk & sgt xlawa. Ceh mcm la cun..haha

Tp kan.. hati yg selalu mengharap kebaikan, mcm2 mana pun dia jauh, Allah akan beri hidayah. Aku jmpa hidayah Allah dkt tempat yg aku x sangka. Allah bekerja dgn sungguh misteri. DIA bg aku kwn2 yg baik, & diorg xperlu lgsung ckp kt aku 'wei, tdung kau singkat la, jarang plak tu'. 'bapak ah ketat baju kau'.
Bila dah kwn aku selesa ikut diorg pergi ceramah, usrah. Sapa kata kalau free hair xboleh join usrah, hah? Aku sekeh sapa yg ckap mcm tu. Lama2 Allah bg hati kita kecintaan kpd benda2 yg membawa ke syurga DIA. dr free hair, terasa malu nak free hair. dari tdung sgkt, terasa malu kalau xtutup dada. Dr rsa pelik mcm alien, skg pkai tdung bidang 50,60 dh xrasa apa. Pelan2 dia dtg rasa yg sepatutnya.

Jd aku percaya kata2 cik Raina. Xsmstinya btudung tu baik, dan yg seksi tu jahat. Perempuan skg mgsa keadaan, ditanam dlm minda bhw cntik itu adalah dgn menunjukkan bentuk dadanya besar atau kecik. Jd tgungjwb kita la, jd pemikir, mcm mna nak tarik lebih rmai utk rasa yg pkaian menutup tu membangkitkan rsa indah kerana merendah hti dgn pndangan manusia & mengharap pndangan Tuhan.

Cara mantot pn i.Allah betul,sbb hidayah tu pelbagai cara. Mgkin ada yg tersedak bila bca & dia tobat xnak pkai menda2 pelik mcm tu lg. Good job mantot.

ceh,sori! dah mcm blog aku pulak. Blog sy adlh rhsia oke! aku dah merapu byk psal dri sndiri. bahaya2 :)

AnAk BuGis berkata...

aku rasa raina n nk org usha blog dia la.. nk kn perhatian kot.. emm

Tanpa Nama berkata...

ms raina wants cheap publicity.

brat2104 berkata...

setuju..

aritu tertengok rancangan remaja. tah pape fesyen yg diajarnya tuh..

remaja (dan kita) byk tersalah acuan..

xsemestinya klu negara lain buat, kita kena ikut

mie berkata...

Jangan lupa org perempuan tak kisah melayu ke, cina, india ke yg berpakaian seksi dan menaikkan nafsu antara faktor utama kes rogol, zina, cabul, bunuh dan menyumbang peratusan anak luar nikah yang tinggi kat mesia ni...

Islam tu indah, sudah fitrah lelaki suka pada perempuan yg seksi mendedah tubuh, perempuan pn suka tgk tubuh lelaki tak berbaju, sebab tu Tuhan buat peraturan berpakaian utk umat manusia demi menutup syahwat kaum berlawanan.

Peraturan dan kod etika berpakaian dalam islam dah 1400 tahun mengangkat martabat wanita di tahap tertinggi supaya maruah mereka terjaga dan dihormati.

Bukan perempuan je, lelaki pun tak terkecuali..

Tapi malang kalau 'kasih sayang' yg Tuhan bagi melalui peraturan yg sesuai dgn fitrah manusia tu kita tak hargai dengan keluar dari fitrah dan menunjukkan keseksian tubuh pada org yg tak layak baginya..

~ Aku hanya manusia ~ berkata...

zaman sekarang ni mudah gila nak buat dosa

klu letak gambar pape kat FB ke, blog ke..
berapa orang boleh tengok dalam sehari?
nak2 gambar lawa,seksi, makin la ramai tengok

orang beriman itu sebenarnya, jika dia benar2 beriman,
semakin lama, semakin banyak dia rasa dosa dia lakukan
n semakin dia rasa xlayak untuk mitak keampunan dari Allah
menangis siang malam tahajud

kita ada?
semayang tarawikh pun entah bila pernah cukup 30
semayang wajib pun entah berapa kali tinggal

nak menangis dalam solat?
last bile?(entah2 sesetengah orang xpernah pun menangis)
harap semua fikir2kan la ek

Tanpa Nama berkata...

aku pun bersukan jgk...xda la sampai pakai tudung n short camtu! haram jadah..

Guru Hujung Dunia berkata...

Mak ayah, guru, ulama, pemimpin tak tegur secara 'open'pun..semua tumpang bangga lg dgn pencapaian dia & tgok dia membaling bola kat bowl..apa yg korang sibuk2 & boleh buat?
Sorry

J. Love berkata...

sama-sama mantot. gua terima teguran. no hal!

ada ke one single guy kat sini yang baik hati budi pekerti nak bawak gua ke jalan lebih lurus dari sekarang?

ini tempat carik gadoh/jodoh. gua pilih the latter. :D

Tanpa Nama berkata...

Ms raina wants cheap publicity.

tanpagraviti berkata...

Haha.. aku suka cara hang tegoq depa2 yang 'tak reti pakai baju elok2' nih Mantot..

Jitu, padat and the most important thing is.. TEPAT!

And seperti yang besa aku baca kat forum2, blog2 lain yang 'membincangkan' pasal hal nih, akan ada orang macam Raina.

Bak kata jiran aku,
"Sapa makan cili dia terasa pedas".

Assalamualaikum.

insan biasa berkata...

tanpa graviti : strongly agree!

Reen berkata...

Kita nilai la dari perspektif yang lebih mudah.

Dua buah rumah berjiran dinilai aspek kebersihan + keceriaan, bermula halaman, pokok2 tanaman, sehinggalah ke dalam rumah - dapur, ruang tamu, bilik tidur.

A- rumahnya sangat bersih bermula dari halamannya, dengan tanaman bersiram dan berbunga, bersama haiwan peliharaan tjaga.

B- rumahnya sangat kotor bermula dari halamannya, dengan pokok2 mati (usahkan berbunga), dengan tikus berkeliaran di depan tangga rumah.


Bila ditegur tentang keadaan rumah B, dia melenting "Kenapa kau kutuk2 rumah aku? rumah A tu nampak je bersih kat luar tapi kat dalam rumah belum tentu bersih. haritu aku ziarah rumah kawan aku, sebijik macam rumah A, bersih segala bagai kat luar. tapi kat dalam Ya Allah, kotor gila!dengan susu anak tumpah, dengan semut hurung meja makan..ko tengok rumah aku macam ni pun, tapi dapur aku bersih! ruang tamu aku habuk pun tak ada..aku cuma tak terbukak hati lagi nak turun bersihkan halaman rumah. nanti raya aku buatla..ala tak guna laman bersih hari2 pun kalau kt dalamnya kotor mcm kawan aku tu. entah2 rumah A pun mcm tu!"

B sebenarnya tidak mengenali A. tapi disebabkan dia pernah pengalamannya sendiri, dia pun hentam A sekali.

Mungkin, dapur A tidak sebersih mana.jika benar dapur A tidak bersih, kemungkinan dia cuma mengaburi dengan lamannya yang bersih utntuk tatapan umum, ya berpura2.
Tapi kemungkinan dapurnya bersih adalah tinggi, kerana orang pembersih, dia tak boleh tgk kotoran dimana2 pun.

Jika dilihat dari luar mungkin, dapur rumah B memang bersih, kemungkinan dia tak ada masa nak bersihkan laman, atau seperti katanya, belum terbukak hati, tunggu raya baru nak bersih. tapi sempat ke dengan raya? kalau tiba2 ada hal tak sempat beraya dirumah, cemana?
Mampu ke kita percaya dakwaan B dapurnya bersih? sedangkan tikus itu adalah tanda2 sesuatu tempat itu adalah kotor.


Tahukah kita markah yang akan ditolak untuk halaman dan dapur itu tidak sama?
Kalau sehelai rambut kelihatan pun dah 1000 tahun neraka, selebihnya?

Itu cuma penilaian sesama manusia. jadi kita boleh bagi alasan itu dan ini. kerana manusia tak dapat lihat tembus ke dalam. tapi jika berhadapan dengan Yang Maha Besar, boleh ke kita bagi alasan itu dan ini lagi? itu ke cara kita persembah pada Yang Maha Mengetahui?

Orang *menutup aurat belum tentu beriman, tapi orang beriman mesti menutup aurat.

*menutup aurat yang sebenar2nya mengikut hukum. bukan sekadar bertudung yang bercacat cela spt dalam gambar.

zan berkata...

Suka dengan hujah "kalau pakai tudung litup tapi hati hitam busuk nak buat apa"

Yes, bertudung tak semestinya baik tapi sekurang-kurangnya dia dah menurut perintah Allah (an-nur 30-31, dan al ahzab 59).

Dah nampak 1 baik dia kat situ (ikut perintah Allah). Bab hati hitam / busuk itu bab lain.

Tapi kalau yang seksi dan tak tutup aurat tu, dah tentu dah nampak 1 buruk dia kat situ (langgar perintah Allah). Bab hati hitam / busuk tu bab lain..

Amacam? Belum ada lagi terjumpa dalam al-quran kata perempuan boleh buka aurat kalau hati tak hitam / busuk...

Tanpa Nama berkata...

menutup aurat bkn halangan untuk bersukan...
sy sndiri main pingpong pkai tdung labuh dan bju 2lapis...
tp still blh menang lawan bdak llaki tuh...dy agak bengang sbab selama ni dy ingat sy 'bertutup2' ni xreti bersukan..
martabat atlet wanita pasti lbih tinggi jika benar2 menjaga aurat walau bersukan..and for sure, minda masyarakat dunia dah terlalu teracun dengan pemikiran bahawa menutup aurat dan berhijab membataskan prestasi dan kemampuan...
semoga minda kita dibuka 'hijab'nya dari kebenaran..=)

anonymous berkata...

biar aq jawab soklan ko..
aq xrasa pon nak bkk aurat, kalau boleh aq nak jdi as invisible as possible bila dduk dlm crowd

sopheamaya berkata...

yeah..sy sgt stuju 555% bila anda mgatakn yg rncgn paris hilton bff tu rncgn pling bodoh kt dnia ni..yep..exctly. mmg xdk tujuan atau motif yg bek pon rncgn tu. seriusly sapa yg masuk dlm rncgn tu mmg org yg sgt bodo d mna otak dia ltk kt lantai.
mentgla dia tu ank org kaya dia ingt suma bnda pon blh beli dgn duit. kesianla paris hilton, dia kekurgn kasih syg yg sejati dan ikhlas dlm hdop dia so dia trpksa wat game untuk dptkn bff dia. hebat! i remember my english teacher said about her. she is stupid. dont u think so? dia blh gunakan duit bpk dia punya yg byk tu untuk wt pkra yg lbh berpekdh tp dia dok bazir duit mak bpk dia wt bnda xketahuan..haaiii..wtf!

cipan berkata...

klau pegangan agama x kukuh..mmng kita snng trpengaruh dngn duniawi nih...

Ibn Mustakim berkata...

Aku suka ayat ni :

Orang *menutup aurat belum tentu beriman, tapi orang beriman mesti menutup aurat.

boleh diertikan sebagai...

Tutup aurat belum tentu hati baik. tapi yang baik hati ikut perintah ALLAH dah tentu tutup aurat.