Ogos 24, 2010

Menentang Kapitalisme : Bagaimana Sistem Kapitalisme Mampu Menelanjangkan Anda?

Sistem kapitalis sangat handal dalam membuatkan masyarakat dunia ketiga merasai sifat inferiority apabila kita tak punya produk mereka.

Detik paling menggembirakan bagi seseorang adalah apabila seseorang itu berjaya beli barangan branded.Betul bukan?Tipulah kalau anda tak ada perasaan macam itu apabila baru saja selesai shopping di butik2 upscale,branded dan mahal? Apatah lagi bila anda pulang ke rumah dengan sehelai t-shirt Adidas berwarna hitam dengan logo Adidas terpampang besar di dada.Gaya jalan pun tiba-tiba bertukar kerana bangga "anda pakai baju Adidas."

Mana datang perasaan hebat tu?Adakah perasaan hebat itu datang dari diri anda sendiri atau sebenarnya datang daripada baju yang anda pakai itu?

Sedarlah, you are nothing but a moving billboard atau dalam BM nya~ Anda hanyalah sepasang iklan bergerak.The worst thing is; anda yang membayar mereka untuk mereka menjadikan badan anda sebagai iklan percuma mereka.Jika logo-logo mereka tidak ada pada badan anda;anda rasa longlai,lemah,tidak yakin.

Mudah bukan sistem itu?Mereka buat produk guna khidmat buruh murahan,jual kepada anda dengan nilai yang tinggi kemudian jadikan anda sebagai tukang iklan mereka.Jika tiada produk mereka,anda loser,low class civilian bila beli kasut Bata.

Berapa orang kat sini bila beli kasut jenama Power,orang tanya kasut apa tu,anda akan jawab,"kasut ni beli kat Bata aje....brand Power" dengan muka malu. Cuba kasut tu kasut Nike...konfem jawapan anda,"ni kasut Nike yang terbaru,aku baru beli,harga dia ok la dalam 3 ratus lebih.Ada shock absorber kat sini.Design dia cun la,ada 3 choice colour...dapat paperbag Nike.Kasut ni teknologi yang paling latest,aku lari rasa macam terbang."

Aku pernah nampak ada seorang lelaki Bangladesh terpaksa pakai kostum yang diperbuat daripada karpet dekat Nilai 3 Negeri Sembilan (pusat beli belah kain dan karpet) sebab dia kena promote kedai karpet kat situ.

At least kostum dia free....dan dia dibayar gaji.

33 ulasan:

damme damiah berkata...

aku ada kawan yang taksub dengan barang berjenama. tak boleh pakai LANGSUNG yang takde jenama

memang kesian.

aku? asal selesa

Kap berkata...

kool.

budak budak sekarang gila onitsuka tiger, harga tiga empat ratus, sampai bergolok gadai separuh gaji habis.

bila tang makan, berkira!!
tang sedekah masjid, berkira!!

aku rasa kita kena back to basic.
bersederhana.
baru afdal.

Tanpa Nama berkata...

trend juga sebahagian daripada senjata kapitalis.hari2 kita dijamu dengan iklan trend terkini terbaru terkool supaya kita akan terus membeli & mengikut.akhirnya timbul lah perasaan riak.perasaan angkuh.

paling kelakar bila ada ustaz yang pakai jam harga ribu2,tapi berceramah tentang bersederhana.
kahkahkah.

Robot Iklan

Lann Shaukani berkata...

Trendy.

Ala apa ada hal pakai Bata sekali pun. Sama je. Kena hujan basah jugak.

daooze berkata...

pakai bundle lagi best.. barang berjenama dgn harga murah.. total win!

raina berkata...

paling kelakar lagi bila blog cerita pasal anti-kapitalis at the same time ada ads barang-barang branded!

x gitu mantot?????

naim jonn berkata...

aku suka yg selesa, rega ? lg murah lg bagus... lately neh, aku rasa roundnecks yg kat carrefour, rm5 selai paling selesa......

suar? rm50 dua lai, kat fos..

Tanpa Nama berkata...

bundle memang bagus.barangan kitar semula.

paling kelakar bila dah beli kasut mahal-mahal,lepas tu bila jalan terlalu lopak air,takut kasut basah/kotor.sampai ada yg sanggup buka kasut dan pegang.eh,tujuan kasut bukan untuk melindungi kaki kan?ke zaman sekarang kita yg kena melindungi kasut?
kahkahkah.


Robot Iklan

JePh berkata...

gua bukan salah seorang dr org yg ko sebutkan tu.

dan gua bangga sebab gua tak gila jenama mcm sesetengah mangsa kapitalist.

gua nak gelak puas2 kt sini..

hahahahahaha!!

Tanpa Nama berkata...

me pakai kasut Bata pun dah selesa dah, baju seluar dari pasar malam pun tak per janji kain lawa harga murah...

anon awin-first time komen nih

Tanpa Nama berkata...

semua orang kat sini dok cerita, aku pakai Bata, pakai kasut Penguin la macam-macam.
ko beli kasut bata dulu, pakai. lepas tu ko beli kasut nike, pakai.
mesti ada beza. jangkahayat pun jauh berbeza.
even kalo ko pakai drumstick 10 ringgit dengan 50 ringgit pun jauh gila beza.
kenapa kasut brand scholl mahal gila walaupun design tak cantik?
dia buat khas untuk orang ada masalah dengan kaki diorang/orang tua etc.
masalah die sekarang ramai sangat orang poyo. time orang pakai nike, die nak pakai nike, orang pakai cawat die pun nak pakai cawat.

afiqsiddhartha berkata...

aku nak jujur sekejap. Tak ada seorang pun dalam dunia ni yang tak teracun dengan kapitalism. tak ada benda dalam dunia yang tak boleh dikapitaliskan. Dulu che guevera berjuang atas nama anti kapitalism, tapi dia sendiri dikapitaliskan. Aku sendiri ada rasa pakai barang yang ada nama tu, selain melambangkan status kendiri, ia juga menunjukkan kita semua dah diracun. Bagitahu aku, siapa yang beli minyak masak jenama mydin instead of minyak masak cap buruh dan yang sewaktu dengannya?

Cik Agogo berkata...

kaki aku serasi ngan kasut power yang ada jual kat kedai bata je. sebab bentuk kaki kembang. kasut lain menyebabkan kaki aku cedera parah.

kasut lain under consideration yang aku boleh pakai adalah crocs bukan jenis ladies punya dan kaki ala2 itik untuk snorkeling/selam tuh.

btw, cool jugak. haha...

Tanpa Nama berkata...

Keinginan utk membuktikan yg mereka layak&mampu jd papan iklan bergerak begitu penting...ia meningkatkan keyakinan diri & begitu bangga mengiklankan pakaian yg mereka mampu milik...sbb kecik2 da diajo jd model...impian nak jd model X kesampaian...jd papan iklan bergerak pun OKlah tu...trend setter & follower...sbb X ramai yg nak jd pelopor...ramai yg lbh suka jd pengikut @ pak turut.
Drp,
Rakyat yg Setia mcm Haiwan Peliharaan.

J. Love berkata...

eh. aku ada tiga pasang sport shoes brand power.

Sopek berkata...

aku setuju dengan daooze.
pakai bundle jugak smart. branded dan murah. papehal my first priority, ialah ke'rare'an baju tersebut. tak kisah brand ape, tapi kalo design die rare, memang aku angkat. ape barang pakai baju ikut trend?

Tanpa Nama berkata...

kasut bata aku dah 3 tahun aku pakai..lagi style dari nike yg aku beli...cuma sekarang tapak dah bocor...terpijak lopak...habis basah stokin ako.

Si Saiko berkata...

Aku ada sorang member, nama dia B.
B ni kalu sembang, sume benda nak branded. Padahal, ape yang si B tu tau pon benda yang dia tau dari kawan2 dia yang bajet branded aje.

Bila si B ni shopping, kalu boleh logo brand tu nak cari yang besar2 gedabak. Biar bagi terpampang kasi semua orang nampak yang dia pakai barang branded.

Siyesly sikap macam ni memang buat orang sekiling annoys. Bukannye orang puji, orang lagi mengata ada la.

ハン・ドリフター berkata...

bagi aku, sekadar selesa dapat bawak berjalan, dan selesa duit poket untuk keluar..

untuk barang berjenama ni, series, aku memang kureng..

Tanpa Nama berkata...

gucci,prada adelah branded. nike adidas not so much

mr. hafis berkata...

tiba2 semua reader pakai bata.

kah kah kah.

gua pakai apa yang berkualiti.

tak kisah la bata ke, nike ke, adidas ke, red wing ke, kickers ke.

yang penting gua boleh pakai sampai 10 tahun.

Zonkers berkata...

Mantot, aku rasa makin lama brand tu kene iklan kt badan, makin turun nilai brg tu. Contohnyer kalo sumer org pakai brand nike, brand tu akan jadi cam common sgt..last2 org malas pakai nike. org akan carik brand line cam radioactive ke ataupn soft-wear.

Cam iphone gk. Makcik kt kampung aku pn pakai iphone...aku dh malas nk pandang iphone dh. hahaha

Tanpa Nama berkata...

Mr.hafis, aku setuju dgn ko..
tiba2 readers semua pakai bata n power..padahal kat umah bersepah kasut branded..jgn jadi hipokrit lah..

secara jujurnya, aku mmg xmalu pakai kasut bata ke apa2 je cap ayam..cuma xtahan kena gelak, sindir n org mengata..
dari skolah smpai skrg aku pakai converse je..adelah osiris, DC, Puma & timberland..tp aku mmg xpakai bata & power..malu kena gelak..hahahaha..

-punk princess-

Siberkop berkata...

Camnilah,

tak salah pakai baju branded, kasut branded, kereta branded. Kalau kita mampu lepas tu kita tak lupa tanggungjawab2 yg lain, tak salah kita beli.

Yang salah, pada aku, bila org yg pakai baju, kasut, atau kereta ker apa ker, cakap besar pasal apa yg dia pakai tu, menunjuk2, berlagak. Atau tiba2 dia set mentaliti dia lebih baik dari org lain. Itu bagi aku amatlah salah.

Jgn cakap Nike ker, Prada ker, Bata ker, kadang2, org pakai baju bundle tu pun berlagak, menunjuk2 logo atau jenama yg dia pakai. Org beli imitation tu pun yg berlagak apa? Betul kan?

Jadi, belilah ikut kemampuan. Tapi lepas terbaca satu komen atas tu, buatkan aku nak try kasut power. Kaki aku pun jenis mengembang.

Tanpa Nama berkata...

aku ade kasut adidas superstar ni yg x rosak2 dan tapak die x haus2 smp skrg,da bertaon2 aku pakai smp aku xde reason nak tuka kasut selagi die x jahanam.aku da bosan pakai kasut yg same je ni.hehe..cmne?aku nk angkat onitzuka plk...lawa tp harga pon lawa gak kan?so aku angkat kasut 20 hengget yg rare.itu best!tp tgk gaya kasut tu cm x tahan sgt je.

Tanpa Nama berkata...

bagi aku, kalu brg mcm kasut, baju @ beg umpamanya kualiti yg x ori ngan ori sm ja, tp kalu kalu mlibatkan teknologi mcm kmptr, keta, moto @ yg brkaitan tu mmg jauh beza la kualitinya antara ori n x ori....

munirah ruslan berkata...

pakai barangan branded tak salah jika mampu. jadi halnya bila barang branded dijadikan kayu pengukur kaya atau tidak, dan dijadikan sebab untuk rasa lebih kaya/superior/fashionable, follow the trend kononnya. sebab tu ramai sanggup beli tshirt mahal walaupun sekadar tshirt kosong taruk logo.ptff.

muhd berkata...

:: aku pun suka pakai pakaian berjenama... maison martin margiela, hysteric glamour, mastermind japan, H&M, lad musician, bla bla bla sebagai contoh...

:: tapi bundle je la~

Tanpa Nama berkata...

semalam baru beli kasut adidas morinto for jogging RM200.... ventilation bagus, material bagus...badan penat dulu sebelum kaki kepanasan... beza dgn kasut power aku...tapi hampir 1 tahun juga kasut tu berjasa...apepun 6km here i come...

Anon berkata...

Kebanyakkan melayu beli Nike/Adidas pasar malam, bundle atau ciplak. These are low quality shoes (or past their due date). Jenis ini adalah orang-orang yang mempunyai low-self esteem.

Mereka yang mengatakan kualiti ori & ciplak itu sama saja sebab mereka tak pernah beri yang original (biasanya sebab tak mampu, tapi takkan nak mengaku pulak kan, malu lah nanti).

Tanpa Nama berkata...

Semua cakap pakai Bata, Power, etc.

Kikikki

Dasar melayu. Hipokrit dan penipu.

-Awan Guling

pn A berkata...

Bergantung kpd niat...
Kalau niat nk menunjuk, dosa....

Bg aku aku memilih yg berjenama...sbb slalunya quality dia bagus compare dgn harga yg murah...

Cth kasut tumit tinggi rege 30 berbannding dgn rege 120....kasut murah aku pki 3 bulan dah punah tumit...yg mahal aku boleh pki smpi setahun... So? Yg mana lebih jimat? :-)

Tanpa Nama berkata...

Aku baru beli adidas vanquish 6m rm200.00 tapi bila berlari rasa memang tak selesa..aku lebih suka bata yang rm99.99 warna merah..puashati..