Mac 31, 2009

Mongolia,Setev Shariibu,Gengis Khan,Anak Takde Mak,Kapal Selam,Komisyen,Arwah

Kepada sesiapa yang belum tahu,Najib telah mengharamkan pihak-pihak tertentu daripada berkempen dengan menggunakan topik mengenai Altantuya.Jadi,sebarang ceramah di Bukit Gantang tidak boleh langsung disebut mengenai Altantuya dan sebarang perkara pun mengenai C4,Kapal Selam dan apa-apa objek yang menghasilkan bunyi "KABOOM!"

Persoalannya,adakah Najib di atas undang-undang?Adakah Najib atau mana-mana pemimpin PEKEMBAR yang menentukan apa yang kita boleh cakap atau kita boleh dengar?Siapa mereka nak tahan kita bercakap mengenai apa-apa subjek sekalipun,kebebasan bersuara hak kita bukan?Bukankah jika wujud sesuatu isu,itu hak rakyat untuk berbincang mengenai perkara tersebut jika mereka mahu memperkatakan mengenainya?

Kenapa takut jika tak salah?Jika tiada siapa yang tekan peledak,masakan bom akan meletup?

Bila sudah jadi sebegini rupa,membuatkan aku nak menulis mengenai satu perkara yang aku baca dalam sebuah buku bertajuk "History of Relationship Between UMNO and PAS" (tajuk lebih kurang camtu,aku tak ingat) sebuah buku tulisan seorang lelaki dari Eropah (nama author aku tak ingat).Lelaki ni menetap di Malaysia pada tahun 1970 an untuk menyiapkan research dia dan hasil daripada kajian research ni,diterbitkan buku yang aku cakap tu pada tahun 1980.

Dalam buku tu ada menyebut mengenai tindakan kerajaan Persekutuan pada tahun 1970 an yang dipimpin oleh daddy Najib iaitu Tun Razak.Pada tahun 1974,Malaysia bakal mengadakan pilihanraya untuk memilih semula kerajaan Malaysia waktu itu.Ikut Sejarah,Kerajaan Perikatan tak pernah kalah mana2 negeri tapi selepas kemunculan PAS,Kelantan dan Terengganu berjaya diambik alih.Mungkin kerana inginkan semula kemasukan Kelantan dan bimbang jika Terengganu kembali jatuh ke tangan PAS pada waktu itu (1974) Tun Razak telah mengeluarkan kenyataan umum berbunyi (aku translatekan maksud dia pakai ayat sendiri);

"Rakyat Kelantan dan Terengganu,jangan lawan kerajaan pusat.Jika anda menentang kami,saya akan pastikan hidup anda susah."

Kesan daripada itu,kita boleh nampak sampai sekarang,bukan?Jika kita belajar mengenai sejarah,semua bekas Perdana Menteri kita seolah-olah malaikat,tidak ada cacat cela.Cuba semak balik,siapa sebenarnya Tunku Abdul Rahman,Bapa Kemerdekaan kita yang dibanggakan,bagaimana perangainya? Tak mungkin suatu hari nanti cucu cicit kita juga bila membuka buku teks sejarah mereka (dalam bentuk digital dan berbahasa Inggeris) mereka akan membaca kisah-kisah Pak Lah dan Najib yang penuh dengan kejayaan dan berjiwa patriotik,sangat2 disanjungi rakyat jelata.

Aku tak pernah lalui zaman sebelum Mahathir (aku lahir hari Mahathir jadi PM) jadi aku tak boleh cakap apa yang jadi,membuatkan sekarang ni aku mencari balik buku2 politik lama di library untuk mendapatkan realiti bagaimana sebenarnya rupa bekas-bekas pemimpin2 Malaysia yang kita banggakan.Seolah-olah,terlalu banyak fabrikasi yang berlaku terhadap sejarah negara kita hanya untuk menjadikan mereka-mereka yang berkepentingan sewaktu itu nampak gah dan terhormat.

Pihak pembangkang pulak mungkin satu hari nanti akan dikutuk dan diherdik oleh anak cucu kita."Nik Aziz ni cilaka aa lawan kerajaan.Jahat betul dia!Apa yang dia nak sangat perjuangkan partis Islam dia ni?Dah la pakai serban,gila out dated!Tak shuffle aa camni." Membuatkan orang-orang Melayu terlalu mengagungkan seseorang yang kita sendiri tidak tahu patut atau tidak diagungkan.Bapa Kemerdekaan,Bapa Pembangunan?Pak Lah nanti Bapa apa pulak?Adakah satu hari nanti,era kepimpinan Pak Lah akan dipandang sebagai era perkembangan Islam?

Realitinya pada waktu itu dan akan datang?Wallahuallam.

Adakah dalam PEKEMBAR,selain pangkat dan duit yang diwarisi,adakah orang-orang PEKEMBAR juga mewarisi perangai2 buruk yang mereka tonjolkan sekarang?KABOOM!Untuk 5 hari akan datang;marilah kita berbincang mengenai kemayshuran Gengis Khan,seorang Maharaja Mongolia.

Orang Melayu sudah tidak bodoh lagi.
Yang masih bodoh hanyalah mereka yang masih sanggup jadi pak turut PEKEMBAR

12 ulasan:

Benrauf berkata...

Asek pekembar jek..Ameno lah. Pekembar kan dah tutop. Ameno yg maseh bersidang semalam.

iLOVEspeed berkata...

nampaknye islam hadhari dah ader list halal-haram yg baru.

Haq Mohaidin berkata...

mantot, kat mne nak cari buku2 cmtu? aku nak cari. ini soalan serious tau

Mantot berkata...

aku bace kat library UKM.masuk je memane library IPTA,kata ko nak buat research master ke phd ke,hahhaha

aPe berkata...

Pak Lah nanti Bapa apa pulak?pak lah adalah bapa mertua KJ..hahaha

LoCal's VoCal berkata...

Aku tgk MHI pg td nak letak Bapa Integriti. Da xde nama laen ke?

ULTRAMAN berkata...

buruk ke perangai bapak kemerdekaan? nak tau gak mcm mana sbnrnya karakter sebenar PM2 Malaysia

Tanpa Nama berkata...

sebut AMINAH boleh ke?

Tanpa Nama berkata...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft software tools, [url=http://firgonbares.net/]how to open quarkxpress passport in quarkxpress[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] discount software non adobe photoshop cs4 cd key
software ontario canada [url=http://firgonbares.net/]photoshop to buy[/url] autocad hatch patterns
[url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs4 download[/url] Cut Express 4 Mac
[url=http://firgonbares.net/]i buy cheap software[/url] academic writing software
to sell a software [url=http://firgonbares.net/]www macromedia software flash[/b]

Tanpa Nama berkata...

Hello
http://www.firefoxdownloads.net/ - order doxycycline
It got its approval by the FDA last 1967 with once a day broad spectrum antibiotic and distributed by Pfizer Inc.
[url=http://www.firefoxdownloads.net/]order doxycycline[/url]

This drug is not approved in pediatric patient with age younger than 8 year because it can cause permanent yellowing of the teeth and it can inhibit the growth in premature infants when the medication is taken.
doxycycline cost
GERD also occurs in patients using doxycycline.

Tanpa Nama berkata...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]jewelry store software, [url=http://sunkomutors.net/]c store software[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] software reseller opportunities windows vista upgrade
photoshop buy now [url=http://sunkomutors.net/]buy bulk software[/url] adobe photoshop cs4 portable + crack
[url=http://sunkomutors.net/]educational software for kids[/url] filemaker pro example
[url=http://sunkomutors.net/]buy cheap software discount coupon[/url] award winning educational software
design software to buy [url=http://sunkomutors.net/]create educational software[/b]

Tanpa Nama berkata...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]new office software, [url=http://murudobaros.net/]kaspersky internet security 2009 reviews[/url]
[url=http://murudobaros.net/]cheap trading software[/url] coreldraw graphics suite x4 with painter x adobe macromedia software llc
cheap software store [url=http://murudobaros.net/]filemaker pro 10 training[/url] discounted software for teachers
[url=http://murudobaros.net/]cheap os software[/url] software for purchase
[url=http://murudobaros.net/]in store software[/url] buy to let software
adobe acrobat 9 key torrent [url=http://murudobaros.net/]buy windows xp pro software[/b]