Mac 18, 2009

"Bro,Blue Screen Dalam Windows Tu Camne Rupenye?"


Dalam beberapa minggu lepas,aku dapat call dari member aku,bertanyakan sama ada aku free ke tak esoknya,mintak tolong aku buat training pasal basic hardware maintenance dan troubleshooting.Bayaran dia ok la,untuk kerja 3 jam lebih kurang.Kena bagi training dan bagitau tips2 camne nak maintain PC ni.

Problem dia,aku kena bagi training tu dekat sebuah Jabatan kerajaan di Putrajaya.Yang lagi problemnya,training tu adalah untuk Technical Team untuk PC maintenance Jabatan tu.Agak gelabah aku sebenarnya,sebab nak mengajar orang yang jauh lagi tere dari aku.Aku buat benda ni pun sebagai hobi je,sebab aku suka bukak barang2 PC aku dan pasang balik saja suka-suka,belajar-belajar sendiri.

Sampai kat sana,tengok ada lah dalam 15 orang dalam kelas tu.Tiap2 orang ada sebijik PC dan masalah dia,nak buat PC troubleshoot,kena la bukak PC tu tapi takleh.Jadi,terpakse la aku sediakan slide malam sebelum tu,just untuk tunjuk gambar.Bila masuk,aku pun cakap lah lebih kurang 2 3 patah perkataan.Pastu aku tanya diorang,"Ada sesiapa boleh bagitau apa komponen paling penting,kritikal untuk sebuah PC tu berfungsi?"Ada la sorang dua yang jawab,prosesor,ram,hard disk dsb.

Lepas tu bila diorang tanya aku,"Kenapa PC kitorang makin lama makin slow?" Aku jadi cam kaku.

Bukan sebab aku tak reti nak jawab,cuma aku tak expect soalan tu datang dari diorang,Bahagian Teknikal Komputer sebuah Jabatan Kerajaan,yang rasanya kebanyakannya berkelulusan Sains Komputer dan ditauliahkan sebagai Juruteknik Komputer dalam sistem penjawatan kerajaan.

Jadi,aku tanya diorang balik,"Kalau tengok kat taskbar tu,kan ada banyak icon2 kecik.Tu program yang runnning dan program2 tu kebanyakannya tak necessary.Camne nak buang?"

Semua diam.Ada sorang angkat tangan dan jawab,"Saya tekan Ctrl Alt Delete pastu saye kill tiap2 satu program."

"Okeh,betol.Tapi tu temporary,camne nak matikan permanently?"

Semua diam.Dalam hati aku,argh,ini basic gile.Takkan le Bahagian Teknikal takkan tak tahu benda yang sebasic-basic ini dalam OS Windows yang sangat2 user friendly?

Jadi,aku bagitau la sket kat sini camne nak pastikan PC anda sentiasa berada dalam keadaan tip top.

1) Buang program tak perlu
Pegi kat Start Menu - Run - taip kat situ "Msconfig" pegi dekat tab Startup dan uncheck semua program yang running kat situ kecuali "anti virus" anda.

2) Update driver.Update driver.Update driver.

Dalam PC,bila ada bug/ralat,biasanya driver update boleh setelkan.Hardware2 yang kritikal dan patut 2 bulan sekali diupdate drivernya adalah : Grafik kad/grafik cip,motherboard chipset driver,sound card/sound chip driver.Diorang tak tahu langsung macam mana nak update driver ni,kecuali seorang.

3) Luangkan masa untuk Defrag hard disk.

Kalau hard disk yang terlalu lama tak di defrag kan,akan mengakibatkan terlalu lama masa yang diambil untuk defrag.Defrag ni akan susun balik file2 yang berterabur dalam hard disk supaya dia dekat balik dengan jarum pembaca hard disk anda,bila jarum tu laju baca data,hard disk anda akan jadi lagi laju.

Nak defrag,right click dekat icon hard disk dekat "My Computer" - Properties - Tools - Defragmantation - Pilih hard disk - Tekan "Analyze" - Kalau dia kata "You should defrag" tekan "Defrag" dan gi lah tido ke main game ke main bola ke.

Amalkan benda ni 3 bulan sekali,minimum.

3) INSTALL DAN UPDATE ANTI VIRUS ANDA!

Ni aku cukup hangin!

Ramai sangat orang yang kata "Saya dah install anti virus,tapi apsal boleh kene gak virus?" lepas tu terus keluar cerita2 kononnya anti virus ni tak bagus lah,tu tak baguslah.Sebab setiap hari ada aje virus yang baru,tiap2 minggu anti virus anda tu akan jadi obsolete.

Jadi,bukak anti virus anda,carik dan klik la butang Update.Tak lama pun (kecuali jika anda memang dah lama gila tak update) Ini akan mengupdatekan definition file anti virus tu supaya dia boleh detect virus2 yang latest,kalau tak update,dia takkan jumpa.Kalau ada duit,pakai la Karspersky Internet Security,murah aje.Nak free,pakai aje AVG Free Anti Virus.

4) Install Spyware/Cookies Scanner!
Selain dari virus,bila kita browse dekat internet tanpa kita sedari ada banyak file yang masuk dalam PC kita ni,memang takleh nak kontrol.Ada yang berguna,banyak yang tak guna!Jadi,installah Ad Scanner.Biarkan dia scan cookies,spyware dan bermacam-macam lagi.Spyware ni sebenarnya agak malicious,contohnya dia boleh transmit dan receive data yang kita tak perasan pun,mengakibatkan bandwidth/kelajuan internet akan jadi slow sebab spyware dah makan sket speed.

Browse la mengenai Spybot SnD atau Lavasoft Ad-Aware.

5) Clearkan Cache Internet Browser Anda!

Bila kita browse internet,banyak file2 yang masuk dan disimpan dalam PC kita.File2 ni kebanyakannya temporary file dan makin lama dia akan makin pile up dalam hard disk kalau kita tak set limit saiz dia (Kalau FIrefox,limit dia 50mb)

Jadi,untuk membuang "sampah-sampah" ini:

Pakai Firefox : Pegi dekat "Tools" - Clear Private Data - Pilih aje semua tu dan buang kalau nak senang

Pakai Internet Explorer : Pegi dekat "Tools" - "Internet Options" - bawah tab "General" carik "Browsing History" - tekan "Delete" dan pilih tekan semua butang delete kat belah kanan tu sekali setiap satu.

Secara automatiknya,anda akan mendapat sedikit space hard disk dan membuang semua "cookies-cookies" dan mungkin juga trojan/spyware yang menyelinap masuk ke dalam hard disk anda.Tapi ingat,lepas ni kalau nak browsing,kena taip balik address tu sekali at least sebab History dah hilang.

Jadi,sekurang-kurangnya,PC anda akan clear daripada anasir-anasir bangang.

Jaga PC ni macam jaga kereta jugak,kita kena selalu maintain dia kalau nak dia smooth.Jangan expect masa memula beli PC laju je,dia akan maintain laju camtu je.Boleh kata itulah expectation daripada Bahagian Teknikal Komputer Jabatan Kerajaan di atas.

Bila aku tanya kenapa tak buat maintenance sendiri,pernah ke bukak PC,semua jawab tak pernah,kecuali seorang.Lepas tu diorang kata,"buat apa nak buat maintenance sendiri,after sales support ada?Pakai la,dah bayar.Lepas 3 tahun dan habis warranti,dapat PC baru ,memang dah dalam peruntukan belanjawan kitorang."

Apa point ada Bahagian Teknikal kalau camtu,?Kalau secara praktikalnya,bila PC jabatan tu slow,diorang call after sales service?Itu bukan masalah hardware.Itu masalah PC makin lama makin slow.

Itu semua personal maintenance.
Kena buat sendiri.Tak masuk dalam warranti.

Itu baru satu department yang kecik,dalam satu Jabatan Kerajaan yang besar,tak tau apa sendiri kerja diorang.Cuba kita up-kan lagi level ke taraf manager,ketua-ketua jabatan,menteri jabatan,menteri2 kabinet dan seterusnya...kalau ada dalam kalangan diorang yang tak reti buat kerja sendiri dan dalam 10 orang,satu aje bole pakai (macam cerita aku di atas ni) apa jadi dengan Malaysia?

20 ulasan:

Benrauf berkata...

kahkahkah

Tanpa Nama berkata...

camtu lah org keje kerajaan

Padin Ace berkata...

xseme la org kerajaan cmtu..agk2 la kan,,,,

Tanpa Nama berkata...

kahkahkahkahkahkahkahkahkah
kahkahkahkahkahkahkahkahkah
kalau ramai yang macam ni
lingkup la malaysia

Tanpa Nama berkata...

nak tya leh..cmner nk download ad scanner sprt yg awk ckpkan tu?sy search kt google..tp mcm2 ade..huhu..cmner erk

a w e n g berkata...

shit.. teruk sgt nih. PA ecerit it techy tatau hal comp mainatanence nih? arghh.. (cam ble marah)

a w e n g berkata...

to anonymous: download.com > good start. Dl yg editor ratings highest. reliable.

Mantot berkata...

Link Ke Download.Com

Nah Anonymous,
Bace dulu apa purpose software tu sebelum donload.Ada yang free,ada yang trial version,try la carik mane2 yang free.

Harap membantu.

Tak semua staff kerajaan camtu aaa.Member aku ok aje,cume skrg ni ramai yang "suka" pakai baju batik walaupun tak disuruh,hahaha

Mantot berkata...

eh,lagi satu,bila nak download,donwload la dari reliable source mcm download.com.

jangan la download software2 merapu dekat website yang nampak pelik

sim_2096 berkata...

bende basic yg critical camtu pon org gomen x tau..jabatan it plak tu..apatah lg jabatan lain..x tau nak ckp la..sedih tengok kualiti org gomen terutama bab2 it ni..

paloi bin mulau berkata...

hehehe masalahnya depa semua ni mesti jenis malas membaca dan belajar. teringat masa mula2 beli pc dan ada tenet dlm tahun 2004.

memang teman haram takde ilmu pasal komputer. baru seminggu dah penuh dgn spyware dan virus. hehehe tepaksa hantar kedai minta reformat.

pelan2 teman mintak tolong kat lebai google belajar mana2 patut. alhamdulillah la ni ok dah pasai software. cuma hardware teman bengong sbb malas nak belajar buka2 laptop teman huhuhu

Tanpa Nama berkata...

makasih yer yg memberi maklumat tentang spybot tu..sangat membantu..sy budak baru blaja..

Tanpa Nama berkata...

i think i meet the right person...
actually ihad problem with my internet connection... i cannot access into my yahoo account due to cookies problem... the question here:

how i want to enable cookies bcoz i do not found that cookies...

jope u can help me...thanx..

Mantot berkata...

which browser u r using?

milo boyd berkata...

wah! abg mantoto bergaya memberi tips! useful enuff..coolness

tapi kan..kalo cam aku..aku saje2 je gedik malas nak blaja sme mende nih..bleh manja2 soh orang formatkan pc..teeheee

Tanpa Nama berkata...

internet explorer....


but i also had mozilla...

Mantot berkata...

http://www.betfred.com/help/static/cookiehelp_ie.htm

open the link above to get instruction.maybe different compared to which version of IE u r using

Tanpa Nama berkata...

ok thanx for da info...

Tanpa Nama berkata...

thank you cikgu..


right now i da boleh open my yahoo mail and ber ym!

yuyu berkata...

benda ni basic..sem 1 dlm subjek operating system..haiyo, malu betol la kalu department mcmni..