Mac 19, 2009

Apa Kelas Kutuk Belakang-Belakang?Santaukan Saja!


Hahahahaha.Tergelak aku baca cerita mengenai penemuan kertas dan kayu dalam ofis Pak Lah.Ada aje benda2 sensasi lagi menyensasikan yang sentiasa berlaku dalam dunia politik Malaysia ni.Menarik betul cerita pasal Malaysia ni dan ada aje benda2 baru dijumpai.Yang lagi menariknya,benda2 tu akan dihantar ke Unit Forensik untuk dibuat uji kaji.Kalaulah terjumpa kesan cap jari Najib ke Khairy ke Rosmah ke kat situ,makin kelakar la situasi politik kita.

Bercerita pasal santau ni,aku selalu teringat perkara-perkara yang pernah aku nampak depan mata aku pasal santau ni.Cerita2 ni mungkin menakutkan,jadi kepada yang lemah semangat dan paranoid benda2 camni,jangan la teruskan membaca.

Ada satu kali,aku balik kampung aku.Mak Su aku duk cerita pasal seorang Pakcik ni (sedara angkat kitorang) yang sakit tenat.Dah bawak ke hospital,doktor kata sakit tua,tapi tak dapat nak pin point apa sakit dia.Jadi,sebab kepercayaan masyarakat kita yang masih percaya amalan perubatan mistik ni dan untuk sekurang-kurangnya mendapat sesuatu petunjuk mengenai sakit tu,seorang pawang pun dijemput.

Aku sampai la ke rumah Pakcik tu dan aku tengok ramai dah orang berkumpul,tengah tunggu pawang tu.Bila pawang tu sampai,dia pun rilek je la,tengok Pakcik tu sekejap,kemudian dia pusing2 keliling rumah,nak usha2 surrounding.Lepas tu dia masuk balik,dia pun pesan dekat semua,"Lepas ni saya akan mula menurun,kalau boleh jangan sesiapa ganggu saya,jangan sesiapa sentuh saya.Jangan takut,jangan risau.Insya Allah kita dapat jumpa punca sebenar nya sekejap lagi."

Pawang tu pun duduk bersila baca ayat2 dengan pembantu dia duduk depan dia.Lama dia duduk senyap je,dalam 5 minit.Tiba-tiba suasana berubah,aku boleh rasa surrounding jadi sunyi dan sedikit dingin.Pembantu dia pun pesan kat tetamu,"mintak tolong senyap,jangan halang Tok lepas ni."

Tiba-tiba pawang tu bersuara dengan satu suara lain yang agak garau dan bahasa yang aku tak paham.Dia pun berdialog la dengan pembantu dia tu,dalam seminit dua,pembantu tu macam menerangkan apa jadi kat situ dan pawang tu angguk2 tanda paham.

Laju pawang tu terus bangun!

Dia pusing2 keliling rumah beberapa kali.Pusing2 pastu dia berenti kat satu spot,betul2 depan pintu rumah,jari dia keras tunjuk atas tanah.Pembantu dia pun pesan kat orang kampung,ambik cangkul,korek situ.Korek lah diorang kat spot tu sambil pawang tu diri aje kat tepi tengok.Cangkul2 nampak lah ada benda kaler putih tertanam kat situ.

"Okeh,berenti..,"bagitau pembantu dia.Dia mencangkung dan tenung benda tu kejap pastu dia kutip benda tu dari dalam lubang.Dalam tangan dia ada satu benda berbungkus sebesar bola ping-pong dengan kain putih yang dah agak pudar."Kita tunggu kejap ye?"pesan pembantu dia kat tetamu.

Kitorang pun tunggu kejap sementara pawang tu "kembali"dalam badan dia.Bila dia dah sedar dan minum air,dia mintak benda tu.Pawang tu bukak lah kain putih tu,lalu kelihatan la ada sebijik batu berwarna perak pudar yang dah diukir dengan huruf-huruf dalam bahasa yang aku tak recognize bila aku tengok benda tu dekat-dekat.

"Inilah dia bendanya yang menggangu tuan rumah ni.Siapa yang tanam dan kenapa dia tanam,saya tak boleh nak cakap,biarlah yang itu kita uruskan kemudian dengan tuan rumah,"kata pawang tu.Lalu kitorang pun bersurai la.Aku ngan family aku pun balik la jalan kaki ke rumah sebab rumah kitorang sebenarnya terletak kat tanah lot sebelah rumah Pakcik tu,memang dekat je,dengan perasaan sedikit takut,menggeletar dan berasa sedikit lega sebab at least kita ada petunjuk.

Pakcik tu pun beransur sihat,tetapi akibat daripada penangan "ilmu" tu, badan dia dah bertukar sangat uzur.,takleh nak bagun,tapi dah boleh la bersuara.Dia dapat la teruskan hidup dia sekejap dan tak lama lepas tu,dia pun pulang ke Rahmatullah.

Amalan mistik ni memang sangat menakutkan.Bila kita nampak depan mata apa yang jadi,memang susah nak percaya benda2 ni wujud tapi terpaksa jugak kita akui,memang wujud amalan2 camni.Pada pendapat aku,sains dan teknologi yang melampau-lampau hebatnya pun tak mungkin dapat menyelesaikan hal-hal sebegini.Mungkin ahli2 sains akan kata semua benda ada "cause and effects" kerana itu base belief mereka.Tapi,kita percaya Syaitan tu wujud bukan?Cubalah buktikan kewujudan syaitan melalui sains?

Bila aku dah alami sendiri perubatan secara tradisional ni,aku selalu terfikir,jika satu hari nanti,bila Malaysia sudah bertambah maju dan kita bergantung sepenuhnya dengan sains perubatan,siapa yang akan meneruskan teknik2 perubatan tradisional kita untuk melawan amalan santau dan ilmu hitam macam ni?

Kalau anda tak percaya sekalipun santau itu wujud,apa penjelasan anda jika anda nampak sendiri ada jarum dan kaca ditarik keluar dari perut seseorang oleh Ustaz Harun Din,menggunakan telur ayam yang digolek-golek atas perut anda?

Yang pasti,aku jamin bulan depan punya jualan majalah Mastika dan tabloid-tabloid hiburan mesti banyak yang cerita pasal ilmu-ilmu hitam dan kesannya dalam kehidupan masyarakat Melayu.

Politik zaman sekarang dan ilmu hitam ni memang nampak cam adik beradik kan?Dengki sana,dengki sini.Bezanya,tak main dah santau2,hantar aje jail,belasah bagi sakit.Tak nak bagi individu tertentu naik?Gunakan kuasa anda dan "santau" individu itu menggunakan "black magic" anda untuk menghasilkan "black eye!"

Mintak maaf Pak Lah.
Barulah aku paham kenapa ko selalu mengantuk.Rupanya dibuat orang.

3 ulasan:

iLOVEspeed berkata...

Quote:
Politik zaman sekarang dan ilmu hitam ni memang nampak cam adik beradik kan? Dengki sana,dengki sini. Bezanya,tak main dah santau2,hantar aje jail,belasah bagi sakit. Tak nak bagi individu tertentu naik? Gunakan kuasa anda dan "santau" individu itu menggunakan "black magic" anda untuk menghasilkan "black eye!"

LOL! and they claim takde unsur jenayah.
LMAO!!

Tanpa Nama berkata...

kt malaysia takda undang2 ke nak tangkap org pakai black magic?tapi nak provekan pun pendakwa raya kena hire uztaz la....uztaz ke ustad? z atau d?

ephol berkata...

Hahahah dah macam citer MERLIN la plak...