Mac 10, 2009

Baca,Lihat dan Kira Sendiri,Kemudian Nilaikan

Ini berdasarkan rekod tahun 2006.Aku tak dapat info latest.

Apa yang aku letakkan kat bawah ni adalah list harga kereta CBU dalam bentuk CIF (Cost,Insurance and Freight) maknanya harga kereta semasa tiba di pelabuhan Malaysia.Yang dimerahkan sama ada kereta popular di Malaysia atau kereta idaman aku.

Perlu diingatkan di sini harga kereta ni belum masuk delivery cost ke authorised dealer,untung authorised dealer,delivery cost ke sub-dealer,untung untuk sub-dealer,road tax,insurance,komisyen salesman dan yang paling penting sekali,cukai import,cukai eksais,cukai kastam dan cukai jualan yang dikenakan bebannya kepada pengguna,yakni pembeli kereta tersebut.(Kalau aku ada tertinggal apa-apa,bagitau aaa..)









Apa maksud CKD?
CKD bermaksud Completely Knocked Down - Kereta akan masuk dalam bentuk parts dan akan dipasang balik dalam Malaysia.Tax yang dikenakan lebih rendah.

Apa maksud CBU?
CBU bermaksud Completely Built-Up - Kereta yang masuk adalah fully imported,sudah dipasang siap di negara pengeluar dan datang ke Malaysia hanya tunggu nak jalan.Cukai dikenakan lagi tinggi,mungkin kerana mahu membalancekan peluang mengutip cukai yang telah hilang akibat daripada pemasangan di luar negara.

Jadual Cukai-Cukai CKD (Kiri) dan CBU (Kanan) Malaysia Untuk Tahun 2006



Jadi,harga CIF dekat atas ni adalah harga kereta CBU sebijik2 yang datang daripada manufacturer luar negara.Maksudnya,kalau kita ambik Suzuki Swift 1.5A,harga daripada manufacturer termasuk kos penghantaran ke Malaysia adalahRm29,057.

Yang menghairankan aku,Proton Saga 1.3 yang tidak memerlukan kos penghantaran yang besar sebab memang dah dalam negara,model basic paling murah Rm32 ribu lebih,bukan on the road (tak silap aku) dan cukai yang dikenakan sangat2 lah rendah compare dengan pengeluar kereta lain.Dari segi kualiti,aku tak nak cakap banyak.

Persoalannya,kenapa macam itu?

Aku pernah dapat komen,ko tak bangga ke Malaysia ada kereta sendiri?Ya.Aku bangga.Tapi masalahnya,adakah patut rakyat Malaysia dibebankan dengan cukai-cukai sebegini rupa hanya untuk memastikan Proton terus hidup?Seolah-olah Proton sebenarnya tak mampu nak menghasilkan kereta berkualiti dan affordable,yang mampu dijual kepada RAKYAT MALAYSIA dengan harga lebih murah berbanding pengeluar lain.Apa benefit Proton kepada rakyat Malaysia secara directnya?Mungkin akan ada yang cerita pasal ekonomi berkembang lah,ekonomi berjalan lah...tapi adakah benda2 ekonomi tu mempengaruhi poket anda secara direct?Bukankah anda masih berhutang 7 tahun,9 tahun semata-mata untuk membeli kereta?Jangan cakap Proton muda lagi dan sebagainya.Tengok KIA,mereka mula buat kereta tahun 1986,sebaya dengan Proton.

Persoalan paling penting,adakah harga kereta Proton akan turun menjelang tahun 2020 akibat daripada pengurangan kos research dan development serta proses-proses cost efficiency lain atau terus naik mencanak melepasi roket yang dinaiki Sheikh Muzaffar satu masa dulu?

Nak sangat pemikiran bertaraf maju?Orang luar takkan buat macam apa kita buat pasal pembelian kereta.Takde orang luar yang sanggup berhutang lama-lama semata-mata nak membeli kereta sebab kereta bukan perlu jadi satu bentuk tanggungan hutang bulan2,kereta sudah menjadi satu basic needs kepada yang berkeluarga.Ia sudah jadi satu necessity kepada kita kerana lemahnya sistem pengangkutan awam kita.

Ingin jadi negara maju?Aku ke London,orang kata "kenapa nak pakai kereta kat London?Rugi.Buang duit.Baik naik bas dan tube je.Lagi berbaloi" Itu pemikiran orang yang duduk di negara maju.Mereka mampu beli kereta cash dengan 3 bulan gaji tapi rasa naik kereta tak best.Kita?

Bukak fikiran anda.Belajar mintak apa yang baik pada anda.Hanya orang bodoh aje yang setuju kena tax dan bising bila ada orang kutuk Proton.Memang mereka patut dikritik oleh anda.Anda yang support mereka selama ni.Kes MV Augusta dah senyap kan?Duit pembayar cukai la yang bayar pembelian tu.Beli RM370 juta,jual balik RM5.Lagi mahal sebungkus nasik berlaukkan ayam madu.

Hahaha,camne ekonomi nak maju?Bisnes tahap cipan.

35 ulasan:

paloi bin mulau berkata...

kalau yg sokong proton depa kan cakap mcm mahathir cakap dulu2 hehehehe

mahathir cakap kereta tu under declare..maksudnya harga yg isytiharkan rendah dari harga sebenar. ada logik ka muahahahaha

kalau nak tahu lanjut suruh je google harga kete proton dan perodua/daihatsu di uk. kemudian banding dgn harga kereta di malysia

jadi dapatlah gambaran sebenar harga toyota honda kia hyundao bmw. dan jgn lupa google juga gdp di uk.

Tanpa Nama berkata...

hahaha
klu mcm ni aku leh beli kete subaru wrx 2.0
harge die lebih kurang ngan harga myvi se baru
gile ah!!!!!!
bile agak nye leh merasa harga macam tu ye????

Tanpa Nama berkata...

The Perodua Myvi represents an exciting development for Perodua UK and marks the beginning of a new era for the brand as it moves into a whole new sector of the UK market. With the Myvi Sxi (manual) available for just £6,599 (including £1000 cashback) and the Myvi Ezi (auto) for only £7,299 (including £1000 cashback), this B-sector supermini is in a class of its own with its high standard specification, stylish looks and versatile features. Perodua plans to increase its 70-strong dealer network to support the new model range in the coming months, and the brand continues to move from strength to strength in its second decade.

samser berkata...

daymn!! impreza wrx 60k je. ini dh lebey beb. kat mudah .com nye snd hand pun lbh dr ni. shilakerrrrr!!!

Tanpa Nama berkata...

bongok nak mampus...semua negara kenakan duti... apa nak heran?? bongok.

Mantot berkata...

cukai kenderaan di malaysia adalah kedua tertinggi di dunia dan kita masih lagi membayar tol dan cukai jalan.

FAKTA-
kereta-kereta Malaysia yang diimport keluar adalah jauh lebih baik dari segi ketahanan dan keselamatan kerana banyak peraturan ketat yang pengeluar kereta nasional terpaksa ikut untuk masuk market luar.

berbanding kereta-kereta utk pasaran Malaysia yang selalunya safety ni belakang kira..airbag pun tak wajib

cube convertkan harga Myvi kat atas tu,berapa ko dapat.kalo ikut rate skrg,RM37 ribu lebih.

apa yang diorang dapat dgn RM37 ribu tu adalah sama dengan apa yang rakyat Malaysia kena bayar RM47 ribu hingga RM52 ribu lebih.

Itu aku belum kira lagi seribu pound cashback tu lagi.maksudnya,harga dah tolak lagi Rm6000.

Fair?
Mana cashback kat Malaysia ni?Apsal buat kat luar aje?

milo boyd berkata...

*tonton filem Cashback

bob marley berkata...

ada satu cara lagi import kereta..S.K.D...style ini impot body yg dah siap sampai kilang pemasangan cuma ikat enjin dan tayar boleh jalan terus.

patriot berkata...

si bongok cube cakap orang lain plak bongok...suke le tu kene kencing, kene berak kene tipu dengan kerajaan kita sendiri.. cukai jalan dah bayar, tol pon kne bayar.. melambak lambak plak tu tol...patriotik la tu..suka le kerajaan lebih pentingkan kereta untuk dieksport keluar dari keretayang nak dipakai rakyat sendiri...memamg la ko tuh si bongok cyang ube ckp orang lain bongok

Wak Giman berkata...

wak rasa post ini harus diletakkan di pengguna genius sana gitu.

apistempur berkata...

aku rasa mamat yang cakp bongok tu mesti syarikat abah dia yang supply power window, tak pon central lock dgn alarm kat proton...sbb tu dia marah , maklumle ko kutuk produk rendah mutu abah dia...

Tanpa Nama berkata...

malaysia mmg pundek kalu bab transpency...aku stuju tax tinggi

tp pengedar pn kimak jgk amek mark up melampau2

kalo kita suma boikot xbli keta br la depa sedaq..tp mana mungkin tjadi
ssb kita dh biasa dgn sistem yg pundek

Mantot berkata...

ko cuba pilih satu kereta,tgk CC dia berapa..pastu tengok total tax yang kena berapa..

dapat total tax dia,campurkan dgn harga CIF kat atas tu pastu ko tolak nilai (CIF+semua tax) dengan harga jualan kereta dekat market.

lebihan tu la untung dealer campur kos nak mengangkut campur komisyen salesman.

yg aku try suzuki swift,harga CIF plus Tax 62 ribu lebih.harga swift dulu (sblm di CKD kan) adalah RM80 ribu lebih

80-62 = RM18 ribu

18 ribu tu adalah untung tak bersih,tak tolak lagi delivery charges dan commission untuk main distributor,dealer dan seller

siapa yang untung lebih?
menteri-menteri yang buat akta2

Tanpa Nama berkata...

Bongok...Negara lain pun kena cukai. Kalo tak kena cukai keta kena kat lain. Contoh UK walaupun kereta murah. Cukai lain mahal la wei...Cuba ko dok sini baru ko tau. Aku dah dok sini lama dah aku nak balik M'sia. Tax 40% darik cukai pendapatan. Keta besar2 boleh belik tapi orang x belik. Ko dok kat sini baru ko tau. Kesimpulan ko nie memang org tak bersyukur..pandai nak komplen ja. Ko ingat pandai sgt nak tadbir negara...bodoh

Tanpa Nama berkata...

Bongok...Negara lain pun kena cukai. Kalo tak kena cukai keta kena kat lain. Contoh UK walaupun kereta murah. Cukai lain mahal la wei...Cuba ko dok sini baru ko tau. Aku dah dok sini lama dah aku nak balik M'sia. Tax 40% darik cukai pendapatan. Keta besar2 boleh belik tapi orang x belik. Ko dok kat sini baru ko tau. Kesimpulan ko nie memang org tak bersyukur..pandai nak komplen ja. Ko ingat pandai sgt nak tadbir negara...bodoh

Mantot berkata...

kalo ko nak bersyukur ko bersyukur la dengan apa yang kerajaan malaysia buat.

diorang bukan tuhan pada aku

Mantot berkata...

orang-orang mcm ko la yang senang kena tekan.

aku bukan kata senang nak tadbir negara,apa yang aku nampak,kalo kite tengok duit kerajaan kita banyak sebenarnya dan terlalu banyak duit tu digunakan untuk tujuan peribadi dan benda2 crap.

mana datang duit tu?mesti ada jugak datang dari cukai2 kereta tu kan?

kita dah bayar cukai tiap2 bulan dalam installment kereta selama 7 tahun,9 tahun..dan kita kena bayar tol lagi.kalo satu hari tol Rm3,sebulan dah RM90.

kemudian kerajaan buat perjanjian highway yang bodoh,diorang keluar tender,diorang pulak kena bayar syarikat2 konsesi yang ada.padahal untung2 syarikat tu setiap hari kita tah berapa ribu.

ko nak bayar cukai dekat kerajaan camtu?

ada beza antara bersyukur dengan bengap,dan ko adalah orang yang bengap

Tanpa Nama berkata...

KO BANDINGKN HARGA VIOS / CITY KAT SEMENANJUNG DGN LANGKAWI...

PERBEZAAN MINUS HARGA FREIGHT ITULA MARK UP DEALER...

BYK BEB!

wak berkata...

hahahah si bongok masih mencube... meh le dok malaysia ni...-kalau ko rakyat marhaen biasa, tengok berapa lama ko dpat bertahan cakap pemerintah malaysia ni seme cekap, amanah dan bersih...pandai memerintah malaysia

alifmimyanun berkata...

kalau dilihat dari beberape sudut lain;
kebanyakan kerete import yang baru masuk melaysia sebenarnye dah 2 tahun berade di pasaran antarabangse. dan dalam 2 tahun ni seperti yang kite tahu harge kerete akan turun dalam 10%.
tapi bile di bawe ke melaysia kerete yang dah dibeli pengedar dengan harge turun itu akan dijual dengan harge asal.

Tanpa Nama berkata...

"Anonymous said...

Bongok...Negara lain pun kena cukai. Kalo tak kena cukai keta kena kat lain. Contoh UK walaupun kereta murah. Cukai lain mahal la wei...Cuba ko dok sini baru ko tau. Aku dah dok sini lama dah aku nak balik M'sia. Tax 40% darik cukai pendapatan. Keta besar2 boleh belik tapi orang x belik. Ko dok kat sini baru ko tau. Kesimpulan ko nie memang org tak bersyukur..pandai nak komplen ja. Ko ingat pandai sgt nak tadbir negara...bodoh"

BONGOK. KAU INGAT APSAL ORG UK TAK SUKA ORG LUAR? SEBAB KAU BOLEH CLAIM BALIK TAX KAU YG 40% TU LA, BONGOK. CUBA LA KAU PIKIR N KIRA2 BALIK, KAT MSIA NI CUKAI MAYBE TAK SEGABAK TU JUMLAH DIA, TAPI KALAU KAU TAMBAH2 SEMUA (CUKAI KETA, CUKAI JALAN, TOL SANA SINI, 5% GOMEN TAX YG MERATA2 LAGI, ETC) TAK KE SAMA JE JADI 40%?? TAPI BOLEH CLAIM BALIK KE???? HA? BONGOK.

shadapyu.

Fever Nova berkata...

Nak kondem org tp pakai anon. bacul nk mampos

Mantot berkata...

kata duduk situ...kau paham tak kenapa orang tak beli kereta kat situ?

MENYUSAHKAN.

Baik naik public transport.

Tanpa Nama berkata...

bongok mmg bongok..entah entah pakai kancil jer

~fafa~ berkata...

fuhh complicatednye post..

jang83 berkata...

Ini yang paling latest untuk 2009 and above..hampeh jugak..

http://www.customs.gov.my/documents/Bahagian%20Pertek/WartaKerajaan/Perintah%20Kastam%20Nilai%20CBU%20Import-PINDAAN%202-2009.pdf

Tanpa Nama berkata...

siapa sebenar nya yang berniaga ni?! Dealaer2 recon kat Malaysia ni Jd Bt loncatan utk keuntungan kerajaan je la, Kesian..Dealer jugak yg kena maki bila jual kete mahal tp untung dia berapa peratus sgt la, Bila ekspot kete buatan malaysia keluar negara jual murah, Jual dlm negara sendiri mahal! Kete impot masuk Malaysia Murah tp bila melintas Undang2 kemasukan kete impot jual berganda mahal jugak! Adoi! Mmg kena kelentong je la kita ni..

Tanpa Nama berkata...

malaysia memang celaka orang kerajaan besar hanya tahu ambil keuntunggan je. diorang hidup senang tapi kita rakyat hidup merana. dah la bil letrik mahal lepas tu naik lagi. orang kerajaan besar memang babi, diorang mane tahu hidup susah. mentang-mentang dah ade jawatan diorang boleh tetapkan ape je yang diorang nak. raja sepatutnya ade kuase untuk menegakkan keadilan tapi diorang senyap je. cume tahu goyang kaki dan tunggu duit masuk setiap hari. anak beranak raja hidup senang, belanjekan duit rakyat sesuke hati diorang. tapi bukannye diorang yang memerintah. yang memerintah tu datuk nenek moyang diorang yang buat. golongan raja sekarang ambik kredit je atas ape yang nenek moyang diorang punya kerja. aku x bangga jadi rakyat malaysia. kerana malaysia adalah negara paling celaka dalam dunia. mahathir adalah perdana menteri pertama yang tercelaka di malaysia. sebab start dari dialah sampai sekarang kebanyakan orng umno iaitu orang kerajaan ambik kesempatan atas jawatan yang diorang pegang. jual kereta import kat malaysia letak cukai sampai melampau-lampau. aku harap semua orang yang memerintah malysia dengan cara yang tidak adil mati dengan celakanya.

Tanpa Nama berkata...

Apa lah kecoh2?? tak bersyukur ke dok kat Malaysia?? jgn banding dgn negara maju..banding lah dgn negara mundur spt Thailand,Indonesia atau Timor Leste...kat Thailand hari2 kena tembak,nyawa dah mcm nyawa ikan kat pasar,kat indon hari2 kena bom dan rampok,kat Timor Leste hari2 kena sembelih....bole ke pegi merempit kat sana malam2..ad list kat Malaysia nie masih boleh dating malam2 ngan awek...kaji habis2 dulu baru kondem...klux de cukai,mana dtg paip air,Empangan Hidro utk bekal letrik,brp kos maintainance Dam tu sehari?? tau ke?? tanya lah org TNB...kos repair jalan dah lebuhraya sehari berapa??tanya lah org PLUS,,kos maintaince paip air dan rumah pam..tanya lah org SAJ,JPS dsbnya..kos untuk gerakkan agensi kerajaan ,minyak kereta,gaji staff dia,minyak bot,minyak heli,kos hospital dan pelbagai kos operasi..tu tak termasuk menanggung makan PATI dan jugak banduan dlm penjara lagi...klu dah pandai sgt kenapa tak jadi ahli perniagaan?? sbb klu dah jadi ahli perniagaan baru blh dpt bnyk wang,klu dah dpt bnyk wang baru blh masuk bertanding pilihanraya,klu dah menang p/raya baru blh jadi menteri,klu dahh jadi menteri baru blh tadbir negara,baru blh hapuskan cukai,tp klu x de cukai dr mana nak bayar gaji dan kos agensi kerajaan,klu x de agensi kerajaan,sapa lak nak jaga keselamatan negara...klu x de proton dan sykt Malaysia sdr,kat mana rakyat nak keje,klu rakyat x de keje mesti lah dia jd perampok..klu dia jd perampok sape nak tangkap?? sbb kakitangan kerajaan dah x de sbb ko tak mampu bayar gaji dia jadi dia pon makan lah rasuah sbb gaji kecik....

Tanpa Nama berkata...

kepada yg sokong...ak mmg x puas hati..ko ada mention TNB? abis tue ko dh kaji lom kenapa Penjana Tenaga Bebas wujud? bodoh nk mampus..nampa apa yg media BN jer guna..ko pn x tahu ker? RTM tue AGong berluasa nk guna! bkn BN dgn propaganda yahudinye..sebab tue BN xnk org jadi pandai...xgalakkan org Melayu terutamanya pandai...membaca..PROTON, MAS, CTRM, PETRONAS..macam mana boleh rugi? ko x tahu ke mahathir mamak tue ikat kontrak dgn jepun jual minyak harga rendah semata2 nk wat putrajaya yg dia punye? putrajaya pn bkn kerajaan pnye..tapi putrajaya holding yg punye...mahathir punye...cuba ko kaji..jgn amik jer bulat2..ko ni sah amik bulat..kerajaan korup sgt..aku pn tahu...

Tanpa Nama berkata...

manusia..manusia..kt dlm ni bleh la debat..ade yg sokong..ade yg bantah..politik sume tu..politik mane ade yg btul..kerajaan n pembangkang sume bile dh kt atas sane jadi x betul..

Tanpa Nama berkata...

haha

Tanpa Nama berkata...

aik. . dah senyap ker. . hoh0.

AbG Duka berkata...

erm~~~~ orang kerajaan je la kaya orang kerajaan je la yang dapat sumer~~ yang tertindas sampai bila2 duduk kat bawah~~~

mr buang berkata...

kalau nak berniaga....jangan ambil untung banyak sangat...patut -patut la....nanti makan tak habis....muntah.