Mac 04, 2009

Gunakanlah Child Lock Dekat Pintu Kereta Kalau Ada Budak Kat Seat Belakang


Semalam,aku on the way balik dari kerja.Tengah jalan aku duk berfikir singgah Jusco kejap,bole makan.Aku tengah lapar masa tu.Jadi aku pun masuk Taman Maluri plan nak singgah Jusco situ.Traffic light depan merah jadi aku slow aje la lalu tepi kereta.

Tengah aku lalu tepi sebijik Gen2 kaler gold,kereta dia no.2 dari depan tengah beratur nak tunggu lampu hijau.Nak jadi cerita,pintu dia terbukak masa aku ngam-ngam tepi dia.Jadi tergesel lah aku dengan pintu dia.P***M** betul fikir aku masa tu.Nasib baik aku sempat tahan dengan kaki kiri aku dan aku tak jatuh tapi sedap jugak la tersekat dengan pintu kereta.Pintu tu terbukak ngam2 kena kat lutut aku,nasib baik motor aku tak kena sebab pintu tu tolak lutut aku dulu.

Yang bukak pintu tu makcik India,umur dah 40 an kot."Sori adik,sori,saya tak nampak.Saya nak turun tengok pintu belakang tertutup ke tidak.."kata dia.Aku tak jawab apa sebab waktu tu aku tengah pegang lutut aku merasa sakit yang sesangat sakit,mcm anda ambik tukul dan anda ketuk dekat kepala lutut.Lepas dia cakap benda2 tu,dia naikkan balik tingkap.Aku sempat jeling nombor plate dia WMV 3849 (tak silap aku,tapi depan mmg WMV) dan bila trafik light tukar hijau,dia buat selamba nak jalan.

Aku jadi hangin sebab aku tak suka orang yang buat cilaka lepas camtu aje,masuk gear aku kejar dia suruh dia berenti tepi.Dia berenti dan makcik tu turun dari seat penumpang ulang balik cakap benda sama,"Sori,itu saya takut budak belakang sudah bukak pintu,sori ya,sori ya.."

Aku maki dia cukup-cukup.First time aku maki orang tua dan aku takde rasa bersalah langsung.Kepala babi ko bukak pintu tengah2 jalan dan tak tengok belakang langsung.Anak dia ada follow kat kereta belakang kot jadi dia berenti,tanya kat driver apa jadi,datang kat aku mintak maaf cepat2.Aku dah set dah kalo dia buat cilaka ngan aku time tu memang aku dah nekad nak terajang je on the spot.Mungkin sebab aku sangat2 besar dan aku pakai helmet full face dengan jaket kulit jadi dia bersikap sopan santun.

Ni lah masalahnya,terlalu ramai orang bodoh atas jalan raya.Sekolah memandu mana ada ajar benda2 ni,ni semua common sense.Jangan bukak pintu dekat tengah jalan.Kalau nak bukak bagi signal,berenti kat tepi,jangan bukak masa tengah berenti trafik light.Bodoh,nasib baik aku takde ape cuma lutut aku lebam dan jalan terhincut-hincut sket.

Kalau ada budak kecik kat pintu belakang,guna la child lock tu,kemudahan ada,PAKAI LA MANGKUK!Lain kali kalau ada budak kat belakang,cek la dulu pintu tu rapat ke tidak SEBELUM JALAN BODOH!

BODOH!
Sori aku marah2 ni tapi ini aje la yang boleh aku buat.Kalau aku yang salah aku paham la tapi dia yang salah,dia kena apa?Ada ke bercalar badan dia kena gesel?

BODOH!MANGKUK AYUN!Jadi,aku nak berehat kejap sehari dua ni,dah la esok aku ada kelas.Aku tak suka kansel2 kelas ni.Makcik tu la contoh manusia yang punya pemikiran paling bangsat dalam Malaysia.

9 ulasan:

steadiesttoe berkata...

inilah entry kau yg paling EMO dude...syabas, at last aku nampak mane kau channel kau punye frustration n anger skrg...aku takut aku yang jadi mangsa lepas geram kau so aku patut berterima kasih kat makcik india tu..thnks auntie

milo boyd berkata...

ntah nyer makcik nih..cube jd cam sam..ngan org2 tua pon dia child lock kan..

RhyZe berkata...

Aku pun penah gak kene ngan auntie yg x tgk cermin blakang terus bukak pintu kete... Aku yang baru nak kuar dari tpt parking (masa tu dgn kelajuan x sampai 20km/j) terus terlanggar pintunya wpun aku dah break... Jadiknya pintu kete dia kemek teruk(sbb proton kan)... Disebabkan kecuaian yg skit dah kene berbelanja byk sbb nak baiki pintu tu... Aku xnak cakap padan ngan muka dia... Tp pepandai laa lepas neh pk sendiri... Jaga n pandang sekeliling sblum nak kuar dari kete...

Tanpa Nama berkata...

sorry tot. tak adil ko marah dia je. ko pun ada salah gak dalam hal ni. ko selit menyelit masa lampu merah, not a good practice. kalau seme org buat, bukan maksudnya bende tu betul. org tu kan dah minta maaf, so kalo ko maafkan, bukankah itu letakkan ko lebih bagus drpd org2 lain yg selama ni ko komplen?

mungkin time tu die serabut ke ape ke, tak sempat nak piki ape2 lagi.. n then kalo mak kite yg drive, pastu cucu dia bukak pintu tgh jalan, sure dia akan benti tengah jalan dan klua untuk tutup pintu tanpa piki ape2 lagi.. just a thought.

Guest berkata...

haha..normal gak tu sebenarnya...aku pun pernah marah seekor satria yg menghon aku slow walhal kat depan ada bumper...aku rasa nak turun keter sesah kepla dia ngan streing lock...tp besok tu aku pun wonder apsal aku marah sgt...rupanya...BARU BALIK KERJA campur LAPAR sama dgn STRESS.so sabar je la...dia pun taknak terjadi begitu.hihihi.

blurb berkata...

relax dude...orang berilmu takkan akan terima dengan relax je bende2 camni..tak emo..

apist berkata...

memang patut ko marah mantot, aku baca pon dah jadik marah...memang patut kene maki..membahayakan orang lain...

mungkin orang yang tak naik moto tak berapa nak rasa , tapi naik moto ni, sendiri punye salah pon sakit, orang buat salah pon kita sakit..dan aku tak dapat bayangkan "semasa lampu merah tak boleh menyelit-nyelit-not a good practice" hmmmmm.. tak pe la aku buat buat terima je la ayat ni.... sbb ayat tu bagus untuk teori JPJ, tapi tak praktikal...mungkin kerana mereka tak naik moto pegi keje dalam kl kot...

nik berkata...

tu seb baik mantot maki je, tak terajang...buatnya mcm kat melaka pada tahun 1999, mantot jatuh motor pastu bangun terus terajang pintu kereta bodoh tu...tu pon seb baik terajang pintu, bukan driver...

Tanpa Nama berkata...

adoi...
susah nak cakap camne ngan situasi ngan camni. sebenonye pada aku, bile aku tak nampak driver(yg buat taik), aku mule le maki hamun. tapi bile da nampak dirver tua or pakcik tua, aku mula la kool balik...

sbbnya pada pendapat aku la, pemikiran org2 tua ni da lain. mungkin le refleks dorang da jadi slow. aku pun riso gak kat mak aku yg kat ipoh sensorang dok bawak kete.takot jadi cam situasi ni...

jadi pada aku, terpulang le kat diri memasing nak buat camne. cuma kalo yg buat taik tu org tua, kita kool je la. tapi kalo org tua yg tak sedo diri tuh, panas gak. hahahaha...