Ogos 01, 2013

Aku, Transformers, Kanak-Kanak Generasi 80-an dan Bapak Yang Menakutkan

Dua hari lepas, anak aku koyakkan aku punya Transformers Grimlock yang masih lagi dalam kotak dia. Pedih dan sedih gak tengok kotak dia dah terkoyak walaupun aku beli murah. Plan aku, aku nak simpan sampai dia besar sikit lagi supaya dia dapat appreciate mainan tu.

Mungkin pada kau, "eleh, mainan aje..." tapi untuk aku yang masa kecik kena gi rumah member sebab nak main Transformers, aku appreciate gila ah idea yang permainan tu boleh bertukar bentuk robot ke kereta dan kereta ke robot. Kau boleh appreciate macam mana susahnya nak perah otak cuba come out idea create permainan tu supaya dia boleh bertukar.

Sebab mak bapak aku tak berapa galakkan aku main permainan dulu jadi aku ingat pada satu hari, di suatu petang yang indah, aku buat Optimus Prime...pakai kertas. Aku try buat benda tu supaya dia boleh tukar jadi lori tapi aku x dapat pikir macam mana nak create sendi tangan dia yang boleh tarik ke belakang. Kaki senang sebab boleh pusing depan belakang aje.

Kalau kau tak paham apa aku cakap...kau kena cuba belajar mengenai sejarah Optimus Prime, pemimpin idola pertama yang memberikan impak kepada ramai kanak-kanak generasi aku. Itupun sebelum Michael Bay rosakkan semua kenangan indah aku lah dengan filem dia yang tah hapa mengarut.

Sekarang ni orang "belia" zaman generasi aku, kanak-kanak tahun 80 an dan awal 90an ni kebanyakan nya dah jadi mak bapak. Satu perbezaan yang besar yang aku nampak kalau aku compare aku dengan bapak aku yang aku sempat jumpa dia 13 tahun aje...dia, menurut ingatan aku, jauh lebih matang berbanding aku sekarang. Compare aku 30 tahun dengan dia 30 tahun, pergh jauh gila beza. Agak aku la...sebab bila aku dah sedar dan ada otak boleh pikir, aku tak pernah nampak bapak aku main Transformers dia sambil buat2 bunyi pakai mulut. Macam aku sekarang.

Semalam, sambil duduk dalam bilik, menulis something, aku pusing belakang. Tengok belakang aku dekat rak, ada satu set buku Misteri Naga, separuh buku Mutiara Naga, satu koleksi buku Dik Cerdas yang lengkap, 4 bijik Tranformers duduk dalam kotak, pelabagai benda lagi dalam bakul dan dua compartment DVD yang aku sebenarnya dah nekad nak bagi aje dekat sapa-sapa yang nak.Itu tak kira lagi majalah, buku dan dua buah majalah porno yang aku pakcik adik ipar aku bagi sebagai buah tangan dari London yang wife aku tak tau aku ada.

Bapak aku nak baca Misteri Naga?
Hahaha.

Menurut memori aku la, ada beberapa aje benda yang bapak aku buat sebagai entertainment dia. Satu, main badminton. Nombor dua, baca The Star. Nombor tiga, main chess. Nombor 4, ajar kitorang melukis.

Aku sekarang ni penuh dengan entertainment. Nak tengok apa? Semua hujung jari tinggal nak klik. Bukak TV bermacam-macam benda ada.

Ada la jugak faedahnya bila zaman sekarang ni macam tu. Dulu aku nak borak dengan bapak aku pasal Visionnaries, Voltron atau Saber Rider? Jangan harap. Tapi aku rasa lagi 5-6 tahun, kalau aku nak borak pasal benda2 yang dia suka, aku boleh layan dan siap bagi input lagi.

Tapi mak bapak generasi aku ni, rasanya dah kurang matang berbanding mak bapak zaman dahulu. Bila mak bapak sendiri dah kurang matang; exhibit A: Aku, anak-anak aku nanti pun aku akan treat dengan cara yang sesuai dengan aku, menjadikan anak aku nanti bakal menjadi mak bapak yang kurang matang berbanding aku sendiri. Paham tak apa aku tulis?

Aku cuba try jadi bapak yang garang, macam orang zaman dulu-dulu, bila dia jeling aje anak dia, bertempiaranlah anak dia lari, sebab takut. Macam aku kena. Aku, cukup takut dengan bapak aku. Sebab dia jenis panas baran, depan dia, janganlah ada terbuat silap.

Itulah benchmark aku yang aku cuba capai. Ada aku tengok ceramah dalam TV, ada orang tanya masa pebincangan pasal cerai dalam Islam, "jika seorang isteri boleh menguruskan rumah tangga seorang diri, sebab dia mampu dan memang itu tanggungjawab dia, kenapa dia perlu menahan diri dengan suami yang dia tak suka?"

Ustazah tu jawab, "suami itu perlu, sebab anak-anak kena belajar rasa takut dengan ayah."

Bila aku dengar jawapan Ustazah tu, mula2 aku ingat Ustazah ni mesti jenis belajar tak habis. Tapi kalau kau renung betul2....iya,betul cakap Ustazah tu. Anak2 memang perlu takut dengan ayah, sebab anak2 ni naturally susah nak takut dengan mak. Mak adalah penyelia, bapak adalah enforcer.

Kalau anak-anak tak takut dengan enforcer, macam mana nak pupuk disiplin dalam diri anak-anak? Budak2 ni, kalau dipupuk dibelai dengan kasih sayang 100%....itulah jadinya budak2 manja.

Cikgu rotan sikit, balik mengadu dengan mak abah. Abah gi buat report polis. Aku kena rotan sampai tersiat kulit dengan cikgu pun takde nak bagitau mak aku. Sebab aku tau, kalau arwah bapak aku ada, tangan terkoyak sikit kulit tangan tu hanyalah mainan budak2.Aku rasa budak generasi aku ni, perasaan takut dengan cikgu tu still ada tapi macam mana pun rasa takut dengan bapak tu lebih besar lagi. Kita ni, bapak-bapak zaman sekarang kurang matang ke? Sebab kita terlalu leka main permainan ke sampai imej kita jadi terlalu friendly dan tidak menakutkan?

Jadi persoalannya sekarang, kat mana aku nak sorok komik2 aku supaya aku dapat menyampaikan mesej dekat anak aku, aku garang dan dia perlu takut dengan aku, sebab aku wish anak aku respek dengan cikgu dia.

Kalau dah dengan mak bapak pun tak respek, apatah lagi dengan cikgu, kan?

30 ulasan:

Master Yoda berkata...

Tot, dah sepesen ler kisah hidup hang ngan aku..ngan komik bagai...aku nak sorok 4 almari komik lagi mcm mana, hahaha..

Tapi aku mmg garang pun ngan anak aku si Fatin tu...dan aku cuba tuk garang bertempat

mr edz berkata...

tot.. kalau boleh bagi aku dik cerdas tu kat aku.. aku cuma ada sampai no 25 jer..

Tanpa Nama berkata...

kalo wife pun dah takleh hormat husband, camne la anak nak hormat kat bapak. bila dah benci tu mmg mulut akan lazer sesaja.

Tanpa Nama berkata...

Saya tak percaya idea bapa yg garang dan tak mesra anak.hasilnya,tgklah org dewasa zaman ni.bapa yg susah diapproach akan menyebabkan anak akan menipu.Kena treat anak tu as a person.Respect their feelings and ideas to be respected.But of course with guidance.Of course the best way is from our murabbi,Rasulullah.

Star

onlajer berkata...

aku pun cuba nak jadi garang walaupun hanya lakonan.

Tanpa Nama berkata...

Mantot,

Ikut cara rasulAllah.

Tak perlu nak garang cuma tegas dalam perkara-perkara yang sepatutnya.

memang susah nak ajdi pemimpin ni :| nak didik siteri nak didik anak ntah la kadangrasa tak mampu tapi buat la yang terbaik dan yang boleh. Semoga kita mendapat keberkatan dan pertolonganNya.. Dapat mengadap di depan Dia kat akhirat kelak :|

Tanpa Nama berkata...

Aku garang dgn anak aku dlu.slh aku bedal je.skrg anak aku jd seorang panas baran.mgu lps kna buang skolah bantai budak.aku rasa anak aku baran sbb slalu kna bantai dgn aku.so skrg aku cuba blembut dgn anak2 aku yg lain.xnk jd mcm abg dia.

firdaus m berkata...

mantot,

misteri naga yg cerita dai anak naga lawan myst vearn tu ka?

hahaha sama la kau ngan aku, shin chan 1-49, komik2 lain, hahhaha.

mecha_praline berkata...

kena balance aku rasa. zaman aku kanak-kanak dulu, ayah aku manjakan dua orang kakak aku. tapi mak aku jenis harang tapi tetap manjakan anak-anak. tapi aku da besar dan ada adik, ayah aku plak da makin berusia dia turn jadi sebaliknya. semua ni ada kaitan dengan faktor persekitaran, umur, penyakit, dan juga kewangan aku rasa. aku sampai sekarang mak aku still hadiahkan aku toys esp transformers.

skulluv berkata...

bagi ke aku jela komik2 kau tu..hehe

Tanpa Nama berkata...

aku ngan bini plak brpendapat seorang bapak perlu tegas whereas seorang mak perlu lemah lembut.

bapak perlu tegas, bukan garang, utk pupuk disiplin & confidence dlm diri anak2. mcm yg ko ckp la tot, enforcer. adik-bradik gaduh? bapak kena leraikn. keje umah x siap? bapak kena make sure ia disiapkn. tp antara tugas bapak ni juga adalah utk naikkn semangat anak. kalu anak kena buli kt skolah, blk pi ngadu kat mak. mak akan bg kate2 nasihat. tp lps tu bapak plak kena bg smgt kt anak tu so that anak tu x rase takut utk brdepan ngan pembuli tu kt skolah nnt.

mak plak tmpt anak2 ngadu, tmpt lepas kesedihan, tmpt brmanje, tmpt mncari ketenangan. sb tu mak perlu lemah lembut. kalu 2-2 dok manjekn anak, tu yg ramai budak2 skrg yg besar kepale. kalu 2-2 tegas or garang, x heran kalu anak tu ble depressed & carik alternatif lain utk hibur atau ceriakn diri.

my humble opinion la..

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

ko boleh sewa loker utk sumbat segala objek yg ko fikir x menunjukkan kematangan ko.

Tanpa Nama berkata...

ko boleh try usha Saiful Nang dekat fesbuk bro.dalam tu ada dia detail cara nak jadi parents.tapi still ikot sendiri nak folo or x.

Wan berkata...

kat sekolah aku tadi, baru datang sorang bapak yang lebih kurang umur aku mengamuk nak report polis sebab anak dia darjah 3 bergumpal dengan kawan dia sampai calar-calar.mamat ni siap mengaku ''saya tak pernah usik anak saya, pukul anak saya''. celaka apakah yang menimpa generasi bapak-bapak sekarang, aku pun tak tau. budak-budak darjah 3 bergaduh pun nak bawak polis ke?

by the way, koleksi shin chan paling aku sayang. dragon ball complete, samurai x complete, cuma dragon quest je terpaksa baca dekat mangareader.

Tanpa Nama berkata...

Oh i c,patutlah prangai mecha_praline mcm haram je manjang,umo da nk kat 30 msih trima hadian robot dari mummy dia..no wonder,now everything makes sense.

lol

Tanpa Nama berkata...

Aku ada koleksi kaset, EP, zine yang aku kumpul masa zaman gi gig dulu. Please, gig2 yg aku pergi takde Hujan, Pesawat, Liyana Fizi, Yuna ke bagai. Ini gig hardcore.Aku jaga baik punya collection aku. Adalah yang anak aku dah jahanamkan sikit. Aku sayang collection tu. aku nak pass kat anak aku bila dia dah paham music nnt. tapi rasa serba salah nak pass. camne ni tot?

Tanpa Nama berkata...

Bak kata Saidina Ali "Didiklah anak2mu mengikut zaman mereka, bukan mengikut zaman kamu dilahirkan".

Bapak ko didik ko lain cara. Ko didik anak ko lain cara. Anak ko didik cucu ko lain cara. Basicnya ikutlah cara Rasulullah s.a.w.

Tanpa Nama berkata...

Samala kita. Koleksi Sin Chan dah lengkap.

Tanpa Nama berkata...

Buang la mantot sumer tue. klau xsangup, bagi je kat orang lain. Sayang2 pn nk simpan smpai bile. Cpt ngan lmbt je nnt pn akn jd bkn ko punye gak.

Daun.

firdaus m berkata...

anon August 2, 2013 at 8:29:00 AM GMT+8,

jgn kutuk org la. esok anak kau nanti...

dlm vidclip madam maznah tu, anjing dia pun ada nama, tak pakai nama anonymous.

gi la register. x pun tulis nama kat bawah.

firdaus m berkata...

anon August 2, 2013 at 8:29:00 AM GMT+8,

kalau kau tau marah, kau pun mesti tau org lain marah bila dikomplen "perangai mcm haram".

what you give you get back, ingat tu adik.

Tanpa Nama berkata...

butthurt meleis detected...

plain83 berkata...

all da best mantot ^^

mecha_praline berkata...

mike, buang masa jer layan anon nih. haha

Tanpa Nama berkata...

Nama membe tu firdaus,name syurge tuuu....dh elok2x name die firdaus,kau pggil mike??ish ish ish.....meleis zaman skung mmg hancus btul......

Jamie D berkata...

Tot, majalah komik semua tu ko leh simpan, aku nak majalah porn 2 bijik tu je! hahahaha

zaminc berkata...

kadang2 bila kita nk kata kena ikut rasulullah, kita baca ke tidak sejarah Rasulullah?

Aku teringat ada satu hadis ketika nabi dan para sahabat berkumpul, ada satu kumpulan kanak2 bermain di luar. Tiba2 barang permainan mereka tercampak dekat dengan tempat perkumpulan nabi dan sahabat. Tiada satu pun kanak2 berani nak ambil kecuali seorang. Kenapa tak berani ambil yer kalau Rasulullah dan para sahabat 'mesra2 penyanyang' mcm bapak2 sekarang?

Agak2 kanak2 zaman sekarang ni kalau ada bola tercampak masuk dalam surau pon akan selambe jer ambik, tak rasa bersalah pon. nak mintak maaf pon payah kot.



btw, kanak2 sorang yang berani ambil tu Rasulullah gelarkan ibnu syubahah!

Tanpa Nama berkata...

Tot komik misteri naga tu bg kt aku je la.porn tu ko simpan je la.haha

Tanpa Nama berkata...

Betulla tu. Mak aku plak dulu garang tk bertempat...jadila kami adik beradik perengus dan suka berdendam...shit!.

amir berkata...

Mantot...aku baru bli cabinet. nampak kosong je x berisi. cantik gak klo diisi dgn dvd2 ko tu.