Ogos 27, 2013

Iklan Percuma Memacu Perniagaan Bumiputera : Walaupun Kau Pandai Tekan Shutter Tak Semestinya Menjadikan Kau Seorang Photographer



....dan juga, bila member kau ajak kau posing untuk photo shoot dia, tak semestinya membolehkan kau boleh letak dalam resume yang kau pernah jadi "Part Time Model."

Gambar copyright oleh owner. Iklan free untuk dia sebab seriously, aku sungguh takjub dengan hasil kerja dia.Kalau dah ramai pelanggan nanti, at least, belajar la sikit design sense. Teks kau stretch. Failed gila. Gambar kau ada yang stretch, ada yang squash....tukar la logo yang senonoh sket. Cyan terang camtu, orang tengok pun rasa sakit aje hati ni. Kaler yang kau pilih tu tak kena langsung dengan apa2 benda sekalipun kecuali kon jalanraya atau kau nak nampak jelas dalam sekumpulan orang ramai.

Generally, dalam fotografi zaman sekarang ni, selain daripada teknik ambik gambar, software pun sebenarnya sangat penting. Bila deal dengan software, kita kena ambik diri kita sebagai designer. Bukan sebagai fotografer lagi.

Lagi satu, takyah risau sangatlah nak letak watermark besar2 kononnya tak nak orang curik. Gambar kau hanya akan dicurik kalau ada;

a. Cleavage Melayu
b. Melayu Bogel
c. Gadis cantik Melayu bertudung
d. Gadis cantik Melayu freehair

Kalau aku ambik nak pilih fotografer, aku tengok ini header blog kau pun
aku rasa risau takut ada gambar aku ada yang bakal berubah figurenya. Ratio masa resize kena jaga. Pastikan tekan SHIFT tu masa resize. Jangan resize ikut document size...kau letak saiz A5 tapi kalau gambar kau nak jugak maintain ratio A5, kena la crop sikit gambar. Tapi selalunya, kita ni, sayang nak buang...rugi la sebab dah tangkap.Silap mentaliti tu.

Oh, aku akan teruskan kolum macam ni banyak2 lagi. Mana2 lagi perniagaan bumiputera yang aku terjumpa, aku akan postkan. Kau dapat promosi free, aku dapat tulis something bila aku tak ada idea.

Amanah dia besar. Kau cukup yakin hingga sanggup mintak orang bayar kau dan kalau itu aje hasil kau...memang sebenarnya agak menyedihkan.....portfolio kau hanya layak pakai dalam daerah yang kau duduk aje la. Kita kena buat benda ni proper. Kau patut establishkan benchmark yang lagi tinggi..maybe customer kau expect camtu, tapi apa salahnya kau improve sket diri kau, belajar pasal color, belajar pasal composition, belajar pakai font yang lebih sesuai. Semua orang boleh ambik gambar! Tapi secret dia sebenarnya bukan siapa ada hardware canggih....memang la gambar kamera mahal lagi cantik tapi kalau pakai compact camera pun sebenarnya ok kalau tuan dia terbaik. Tapi Melayu punya trend...sapa2 ada DSLR, boleh cuba jadi wedding fotografer.

Kau ingat benda tu tak kena belajar dulu ke?

Bab wedding fotografer memang aku particular sket. Aku cukup anti orang yang letak watermark dekat semua gambar dia. Aku pun boleh tangkap gambar nasik yang aku makan dan claim dia "sebuah art" lalu aku letakkan watermark. Tapi mana art dia? Kau ingat senang ke nak claim sesuatu benda itu art?

Kenapa tiba2 ramai benar berminat nak jadikan fotografi sebagai hobi padahal time sekolah dia la yang claim "Pendidikan Seni adalah untuk orang2 yang malas belajar." Asas fotgrafi ni datangnya dari situ la. Berapa kerat sangatla yang minat nak ambik seni masa sekolah dulu......

Aku bukan seorang fotografer. Antara 100 orang yang claim diri dia fotografer, berapa orang la sebenarnya yang betul2 fotografer? Mungkin ada la 4 atau 5.

Sila Hubungi Untuk Sebarang Tempahan
Iqa Fotografos
011-26604920

15 ulasan:

Cik Puan Rara berkata...

hahahaha.kelakar~ banyak yg jd photog terjun.mcm adik sy kawen dulu.amik photog.skali tgk pic.mmg kelaut.rasa kalau sy amik pon cantik.pelamin sekerat2.pic sume sekerat.hampeh~

Nazim Nasri berkata...

baru lepas tengok instagram dia.. dia edit just guna color B&W dengan letak watermark je.

hime s berkata...

nak letak sangat word2 extravaganza tapi portrait jadik portait

Tanpa Nama berkata...

pada aku..komen dlm blog ni paling teruk. biar la budak tu nak blaja..dia akan blaja melalui pengalaman. Yang tukang tulis ni belum tentu pro. mcm aku pun masih belum pandai..banyak kena blajar lagi walaupun baru 8 tahun mula ambil gambar dgn kadar setiap bulan paling kurang 1 customer.

Henzy berkata...

Ramai jadi pelanggan dia melalui apa yg saya tgk di FB lah.

Mungkin rate dia boleh tahan dan para pelanggan pun rasa ok. Lagipun skrg ramai 'photographer profesional' harga tahap 'anak menteri pelancongan' jadi mngkin orang mcm dia ni beri orang lain pilihan.

Saya harap entry ini bukan utk memalukan adik ni tapi utk memberi semangat supaya dia belajar lebih lagi utk perbaiki hasil kerjanya.

Tanpa Nama berkata...

"Pendidikan Seni adalah untuk orang2 yang malas belajar."

tot, mcm ada story jer dgn ayat tu... ke?

Tanpa Nama berkata...

ak tgk dia amik giatmara(teknik fotografi) kat fb dia

Tanpa Nama berkata...

Pakal je raya dah hahaha

Gegile kutuk sambil promosi hahaha..

Ramai sebenarnye bisnes potografi ni bagus cuma tu la malas belajar ilmu dan teknik.. Cas mahal-mahal gambar atau hasil ke laut..

Teknik fotografi satu dan satu lagi ialah seni visual bagaimana nak mencantikan gambar :)

Kalau ada dedua tu marvelous.. tapi biasanya orang optimize skill fotografi je.. mahirkan fungsi2 dalam kamera untuk shot dan efect yang bagus..

Banyak buku video kalau rajin belajar ilmu.. flash dan teknik fotografi yang baik.. baru dapat optimized gajet cangih..

Tapi kalau takda ilmu malas nak belajar cuma nak carik keuntungan aje memang tak kemana hasil pun tak seberapa..

Satu site yang bagus aku sugest ada tips dan tutorial ialah digital-photography-school.com

Selamat berfotography..

p/s: kalau ada skill dan ilmu pakai camera cokia pun boleh hasilkan gambar yang superb :)

plain83 berkata...

komen yang mmg kejam tapi tepat, bab2 seni photography mmg kena particular... ramai sgt self proclaimed photographers these days yang tak bertauliah, asalkan ada DSLR dia da bajet pro, tp sense of photography art kelaut/out, dah tu kalo org komen kasi tips utk improve (angle, lighting, color, software, etc etc), nak melenting, tak nak trima komen org lain (aku takdak la nak komen kejam mcm hang mantot, aku berhemah skit la hahaha)... sampai bila2 pun tak improve la kalo takbleh nak trima teguran... oh aku bukan photographer la, tau n blajaq sikit2 ja bab photography art nih ^^

art sense nih something yg gifted, a talent... bukan semua org ada good sense of art, peralatan canggih tak menjamin hasil yang superb when it comes to art, susah cari makan through art nih ^^

Prince of Noob berkata...

what the hell with fotografos??? jongos maybe?

Tanpa Nama berkata...

Hahah Mantot seni ni sebenarnya in the ye of beholder.. :) Mungkin dia nampak benda tu seni dari penglihatan dia jadi betul la itu seni bagi dia dan ramai pulak pelangan yang suka "seni" dia hahahaha..

Mungkin citarasa seni ko berbeza :) Tapi kalau sesiapa nak bisnes seni ni aku cadangkan buka mata luas-luas jangan strict pada satu pandangan ko saja.. ko kena belajar memahami dan mengenal dan juga tahu bagaimana orang melihat memadang maka ko boleh variasiakan pelbagai shoot angle dan teknik untuk menghasilkan apa yang pelangan suka.. dan mereka boleh pilih apa yang mereka rasa lawa jadi mereka puas hati..

Sebab tak semua yang kita tengok cantik lawa berkenan tu cantik lawa dan orang bekenan.. :) Sama juga tak semua yang kita benci nampak huduh buruk tu orang tengok sama.. :) So nak bisnes ni kena sediakan semua jenis buruk ke cantik ke osem ke apa baru pelangan boleh pilih mana bekenan di hati..

pasal teknik ilmu dan apa semua kat internet banyak google je la.. atau yahoo atau apa2 search engine yang ada kakakaka..



Tanpa Nama berkata...

duhh pakai canon EOS550D je? patut la gambar mcm ke laut. ha3

Tanpa Nama berkata...

Mantot...aku ni spesis tekan shutter...aku pakai eos1100d ja...aku mnat tp modal xde...aku blajar pun dga buku...alhmdulilah aku fhm skit2...4hr lpas..kwn aku soh ambik gmbar dia akd nikah..aku nk tolak..kwn..aku ni dh la xpndai..biasa ambik lanskap ja....ni majlis cmtu..aku gagahkn dr ambik....bila kwn aku tgk dia ckp ok...dia bg aku rm20..aku xsnggup ambik sebenarnya...bukan sbb skit nilai tu...tp sbb aku dgn dia kwn...dia pegang tgn aku..paksa aku ambik....dia ckp trm ksih...aku jd mcm sayu la plak..patutnya aku yg ucp kt dia trm ksh sbb pengalaman yg aku dpt tu mmg mahal.......

Tanpa Nama berkata...

Seni fotografi sebelum kita buka kepada public utk perniagaan kita kena ada asas & teknik fotografi yang jitu. Fotografi zaman kini bukan hanya menerapkan elemen Potrait dan elemen cahaya. Tapi kini telah dimasukkan dengan elemen digital grafik. Sesiapa yang rasa nak berniaga foto kenalah ada kekuatan dan ilmu pengetahuan ini. Sbb krn ada golongan seperti kami telah perjuangkan fotografi seumur hidup kami. Rezeki kami dari fotografi jgnlah cemarkan dan rendahkan periuk nasi kami. Jgn claim diri hebat dalam fotografi sebenarnya pembelajaran fotografi adalah sepanjang hayat. Walaupun saya sudah lebih 15 tahun dalam bidang fotografi, separuh dunia saya kembara hanya dengan kamera tapi saya masih BELAJAR.

Tanpa Nama berkata...

Betulla.skang ni, sape2 je yg ad DSLR terus bajet dh layak jd wedding photographer..abang aku, pakai hempon kamera pon cun gile gambar.tp xde rezeki lg nk pakai DSLR..skali dapat kat tangan die, terbaik gile ah...siap ad org nk bg job..tp die tolak secara baik..I hate him! Aku pon minat gak, cuma blom ada rezeki pakai kamera canggih..basic tu dah ada..amek gambar kuarge je selalunye..