Ogos 22, 2013

Kisah Wira-Wira Kehidupan Yang Kurang Mendapat Sanjungan

1. Kau beli air tin kat kedai yang terdapat di shopping kompleks.

2. Kau try hirup sikit, rasa macam cilaka sebab kau tersilap beli.

3. Kau decide daripada minum air camtu, baik buang aje la air tin tu.

4. Kau pun search tong sampah, mana yang ada sekeliling kau.

5. Kau jumpa satu tong sampah yang separa penuh.

6. Kau pun campakkan lah air kau tadi dalam tong sampah tu.

7. Kau pun terus berjalan sebab date kau hari tu janji nak berdating lagi 5 minit di lokasi romantik kau.

8. Makcik Cleanaer adalah seorang andartu dari Jawa.

9. Makcik Cleaner baru sahaja selesai mengemop lantai.

10. Makcik Cleaner ingin mengosongkan sampah yang sudah pasti penuh dalam tong sampah.

11. Makcik Cleaner pun bukak penutup tong sampah.

12. Makcik Cleaner tengok sampah dalam tu berair, dibasahi dengan air gas yang masih lagi sejuk dan tertumpah dalam tong sampah.

13. Makcik Cleaner merasa sedih sebab kerja yang sepatutnya setel dalam 2 minit jadi lama.

14. Makcik Cleaner pun angkut tong sampah bawa ke bilik mencuci.

15. Makcik Cleaner tarik keluar plastik tong sampah yang ada dalam tu.

16. Makcik Cleaner nampak plastik bocor sebab ada orang buang botol kaca pecah dalam tu mengakibatkan air busuk dah mengalir keluar dari plastik.

17. Makcik Cleaner pun ambil plastik lain,double bagged plastik tadi.

18. Makcik Cleaner pun mencuci tong sampah tadi kerana tidak mahu bau busuk merebak.

19. Makcik Cleaner selesai mencuci lalu dia meletakkan semula beg plastik baru di dalam tong sampah.

20. Makcik Cleaner kemudian mengheret semula tong sampah ke lokasi asal.

21. Makcik Cleaner dipanggil oleh supervisor beliau kerana ada budak muntah di tingkat 3.

22. Makcik Cleaner pun bergegas ke tingkat 3.

23. Date kau lalu tepi tong sampah lalu membuang sekotak air youghurt yang masih separuh berisi sebab perut dia rasa tak sedap.

24. Makcik Cleaner masih lagi bergegas ke tingkat 3 secepat mungkin.

22 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

lol. tak logik lgsg..rmi kot cleaner skg

Hanz Edison berkata...

sedihnya cerita ni tot. makan dalam

Tanpa Nama berkata...

agak2......kita ni bertimbang rasa x??

Emogiler berkata...

Tulah dulu tak nak belajar rajin rajin. Hidup susah nak salahkan kerajaan. Memang patutla gaji kau dengan kelulusan tu. Ko degree pun tak dak. (Ayat org yg rasa dia hebat)

Emogiler berkata...

Tulah dulu tak nak belajar rajin rajin. Hidup susah nak salahkan kerajaan. Memang patutla gaji kau dengan kelulusan tu. Ko degree pun tak dak. (Ayat org yg rasa dia hebat)

Tanpa Nama berkata...

Aku setuju tot. mereka nilah unsung heroes. disebabkan kesedaran itulah aku mmg baik dan hormat dgn makcik2 cleaner opis aku x kiralah indon, melayu, india atau filipin.

mereka ni pun bila org baik dgn mereka, mereka x over. sbb mereka sbnrnya faham dan tau tugas mereka..itu yg aku respek sgt.

jgnlah time mana2 cleaner tgh mop lantai, kau gi pijak lantai basah tu. carilah alternatif ikut jalan lain ke hapa.

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

mentaliti kita memalukan wpun kita org asia yg terkenal dgn budi bahasa.
Wpun kerja cleaner tu tarafnya rendah, kita hendaklah hormat dgn cleaner. Apa salahnya kita tolong org2 mcm ni e.g. Buang sampah dgn berhemah. Bukan susah sgt pun.
Cleaner pun manusia, mahu dilayan dgn hormat bukan spt haiwan.

NenetPenne (NP) berkata...

unsung heroes..
kadang2 tanpa mereka siapa nak buang sampah2 tu?
say thank you to them..

mrwn berkata...

How good a person are depends on how they treat those 'below' them :D

cuba tengok orang2 keliling, camne diorang layan mkck cleaner, pak guard, tukang potong rumput, dsb ...

Zara Aulia berkata...

Bapak Mertua aku cakap "semua nya kat dalam ni,dalam ni" dalam tuh hati lah

kalau hati kau baik..makcik cleaner ker,tukang kutip sampah ker saper ker kau akan tahu nak hormat..kau akan tahu nak bawak diri

Tanpa Nama berkata...

My 2cents might be contradictory to other..

But for me..

When you're paid to do a job, do it full heartedly, responsibly and with dignity.

Heroes exist in everyone of us, it is not fair to point fingers that some are more 'superior heroes' than others.

Even the CEO's are the heroes, although they never mopped their own house! But you never know how vast their contribution in influencing millions others..

Tanpa Nama berkata...

Betul..keh2..:P

sharil berkata...

Tu pun ada lagi makhluk bangang keluarkan statement "Kalau takde sampah nanti cleaner takde kerja lak". Huh, dasar otak tong sampah.

onlajer berkata...

waa cerita ini lagi sedih

AkuBukanLelaki berkata...

ohh makcik cleaner

Tanpa Nama berkata...

tu kalau semua orang rajin buang dlam tong sampah.kalau jenis buang tepi jalan lagi la kesian makcik.

firdaus m berkata...

salam
.
aku teringat satu ceramah Dr. Asri (Dr MAZA) pasal ayat Quran yg cerita kes Nabi Musa.

Nabi Musa lari ke Madyan, sbb ada satu kes tumbuk org Mesir Qibti sampai mati.
kes dia, dia nak defend satu Jew dalam satu pertelingkahan, tgh defend tu terbunuh org Qibti tu. Then the next day, dia tengok Jew yg sama tu buat kacau ngn org lain, and when he spotted Nabi Musa, dia bising2 kat org ramai plak pasal kes previous day.

One of the comment by Dr. Asri, perangai selfish selalunya disebabkan oleh culture satu masyarakat yang selalu kena oppressed, jadi apa apa hal, selfish pentingkan diri sendiri dulu.

One way to view is, either kita oppressed, or being oppressive.

Walaupun kecik case, tapi mcm membibitkan dalam diri nilai "menindas orang lain tak apa janji sendiri lepas". Sangat sangat bahaya walaupun nampak harmless.

Tanpa Nama berkata...

Ok la sebab makcik cleaner dah tambah plastik baru tak melelh kot..

hohoho.. nak buang bendalir pastikan ianya tertutuprapat.

Tanpa Nama berkata...

Buang bendalir dlm sinki or longkang dulu baru buang tin atau botol tu..understood

plain83 berkata...

bukan susah pun nak buang dulu air dari tin/plastik minuman sebelum campak ke dlm tong sampah... some ppl are just ignorant and too selfish, and this behavior has nothing to do with being oppressed...

Tanpa Nama berkata...

Penah gak buang air cmtu sbb dah x dan nk pegang ank, tgn lg satu pegang air, soping begs, sambil kejar ank lg satu. Coincidence benda2 cmni, tp trma ksih kpd heroes yg sudi berbakti.
Ada jugak 'heroes' tp smbil btugas smbil maki2 org..
Yg penting hati. Si pembuang ptt ada hati dan si pencuci pun ptt ada hati jgk. Pokoknya HATI

Tanpa Nama berkata...

Mmg mendalam..aku puji cara ko mantot..