Julai 11, 2013

Senarai Trend Korea Yang Orang Malaysia Ikut Mati-Matian

1. Trend beli barang Samsung.


Kalau kau tanya smartphone apa nak beli, mereka akan kata beli telefon Samsung. Semua orang ada Samsung Galaxy..S4,S3,S2....cuba kau kutuk cakap telefon Samsung ni buruk, kau tengok respon mereka.

2. Trend Winter Sonata.


Meletup2 di Malaysia ni dengan semua mak2 budak berangan nak ada suami Korea. Aku masih remaja waktu tu tapi aku dapat merasakan kehangatan trend ni sebab ramai artis

3. Trend Wonder Girls.


Ada satu masa, Siti Nurhaliza pun menyanyi dan menari macam Wonder Girls. Semua orang menyanyi NobadiNobadiBatChuu! Tapi at least...sedap mata memandang...berbanding dengan trend seterusnya.

4. Trend Gangnam


Yang ni aku malas nak ulas panjang.....kita semua dah tau apa yang terjadi. Kita semua dah tengok paling kurang sekali dua ada yang menari secara live depan mata masing-masing.

5. Trend Gwiyomi


MASYA ALLAH! KALAU KAU LELAKI, KAU TAKYAH LA IKUT NAK BUAT SAMA! BURUK GILA PERANGAI! BURUK GILA SEGALA-GALANYA!

6. Trend Plastikkan Wajah


Yang ni nampaknya dah jadi satu trend yang melanda artis2 Melayu sebab makin ramai pulak yang aku baca dah berani guna surgery untuk ubah penampilan nak jadi macam artis Korea...tapi aku tengok wajah diorang lebih mirip artis Korea Utara....kalau Korea Utara ada artis lah.

7. Trend beli kereta Korea


Ini adalah satu trend yang baik sebab aku sendiri memandu sebuah kereta Korea. Khabar angin berlegar kata kereta Korea itu ini, buruk lah, itu lah, ini lah, tapi...seriously.....pada aku la, kereta diorang jauh lagi baik berbanding kereta Malaysia aku. Buruk? Memang buruk...tapi kualiti dia ada.

8. Trend boyband K-Pop Melayu


Come on lah! Kau Melayu bro! Kau Melayu! Lelaki Melayu dilahirkan untuk jadi gagah perkasa. Yang kau nak pegi jadi cute,cuddly dan bubbly kenapa bro?

.................

Sekarang...mari kita cuba list downkan trend Malaysia yang ditiru oleh Korea....hummm...hummm...err....hummmmm.....buwekkk.

Bulan puasa ni apa salahnya kita mula2 lah tinggalkan trend pelik2 ni...beli Samsung, Kia, belilah. Tapi jangan la nak tubuhkan boyband K-Pop Melayu sebab kau dapat offer nyanyi lagu raya versi bahasa Korea please...kita semua puasa, kita semua tak nak muntah-muntah masa Ramadhan.


25 ulasan:

Suria Lekatlekitgurl berkata...

trend color block.. hahaha.. kalerful dari hujung kepala hingga hujung kaki. den pun ada la ikut jugak trend color block ni. color block pun trend korea jugak kan??

Menarik >>TAK SEMUA BLOGGER SEKEJI ITU UNTUK LARISKAN BLOG
CONTEST >>JOM BAGI NAMA PADA KERETA PROTON BARU NI

Tanpa Nama berkata...

yang boy band k-pop melayu tu memang wujud ke? dah tu, memang kena posing macam tu?? erk......
tangan kanan nak masuk bunga silat dan tangan kiri nak gi tdo?? apa jadz semua ni wei?

by the way, dorang nyanyi bahasa melayu ke korea? kalau bahasa melayu, jadi k-tot la, tribute to mantot, biar mantot bertambah bengang! hahaha

wootwoot berkata...

samsung support android x bagus. sony bro...xpn nk lg pelik oppo find 5. smart plak 2

nadz ruslan berkata...

Trend plastikkan wajah tu memang dah ada. Bukan sebab korea lagi dah. Kalau bebudak sekolah and u pon duk pi buat botox, filler and plastic surgery, itu ya la kot trend korea.

Hang tau x mantot kawan aku habaq budak laki sekolah menengah dok bubuh tia amelia kat muka nak bagi putih. Ni betul pengaruh korea. Nak putih pastu dress ala2 korea, wat fanpage diri sendiri.

Satu g trend running man. Tapi ok la, trend yg sihat ala ala dok tengok fear factor and amazing race ja.

H3 berkata...

LOL laa... no.1 tu aku object.. sbb aku bukan bli fon samsung bukan sebab tu.. sbb UI dia best compare droid2 lain... masalah samsung skrg xleh celup air n speaker sux je.. haha.. Firmware pon antara yg progressive, cepat release compare droid lain..

No.7 mmg aku setuju laa.. harga kete K pon ok.. nk kete jepun mhl sgt..

yang point lain tu. mmg mcm haram..

firdaus m berkata...

Dlm entry Najib, Budaya Wang dan Masa Depan Malaysia:-

"Anonymous said...

Mantot, kenapa kau dan aku tak boleh jadi salah seorang pejuang melayu? sesatkah kita?

July 10, 2013 at 11:19:00 AM GMT+8"

anon, kau tolong selamatkan 3 org yg pakai hitam dan rambut kaler tu.tu melayu tu.

firdaus m berkata...

habis la melayu

melayu yg "cute,cuddly dan bubbly" da ramai.

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia, sila amik tindakan.takkan protectors of Article 153 of the Constitution of Malaysia terdiri dari kaum yg cute cuddly dan bubbly?

Tanpa Nama berkata...

Gadis skrg suka pretty boys. Deal with it, man.

Prince of Noob berkata...

henpon aku boleh pakai brand samsung, tapi kereta ntah kenapa aku tak boleh terima dan minat kereta korea. aku lebih suka kereta jepun. itu sahaja, dan lain2 pasal korea semua aku tak minat termasuk awek korea.

wan kc berkata...

9) melayu ikut budaya kerja korea..... (angan2 la camtu)

aslina majid berkata...

Aku takde terlibat sgt pengaruh korea ni... Keta, US punye, phone, masih setia ngan iphone... Taste music, hurmmm tengok la mana berkenan. Tak penah tgk runningman, tak penah bergyomi, tak penah buat tarian gangnam. Tak penah lagi minat artis2 korea secara memdalam.... In fact tah sapa nama pun aku tatau sebab muka sepesen je semua...

Tapi skang tak pasal aku kene blaja bahasa korea sebab bakal laki aku dah malas nak cakap english/malay dengan aku. Dia lagi suka berbahasa korea sekarang. Bila tak puas hati, aku tiau dia dlm hokkien. Dia mana paham. Sama la aku pun tak paham dia cakap korea. Hahaa

Tanpa Nama berkata...

Pelempang dan penumbuk Korea tak mau ke? Tu tak kira maki dan hamun Korea baik jantan mau betina. Lagi teruk kalau tengah mabuk soju.

Tanpa Nama berkata...

kalau pekerja kilang kat Malaysia ikut cara keja Korea, mau bertambah kualiti barangan buatan Malaysia..

Tanpa Nama berkata...

Demontrasi cara Korea tak mau ikut? Ganas gila... sampai polis Korea pun tak berani.

Tanpa Nama berkata...

buatla apa pun..janji x melanggar hukum agama sudah..

Tanpa Nama berkata...

what's wrong with it?

it's just a phase of teenager. samala macam ko zaman muda-muda dulu.

apa kau ingat orang2 tua faham kegilaan kau zaman remaja dulu.

time aku remaja, zaman rock kapak. search, wings antara band yang popular zaman tu.

lagipun, bila kau tulis macam ni, you just like one of the parents yang dulu2 x berapa suka what anak remaja dia buat.

orang zaman sekarang terlalu poyo, konon trend k-pop is stupid, but guess what???? is the same cycle you had when you was a teenager.

so please dont be hipokrit dengan alasan kau sudah move on, lebih matang padahal you know when you're teenager, ko pun ikut trend zaman tu bukan?

Tanpa Nama berkata...

1) beli barang samsung.. hmm samsung ok gak pe.. haha tapi aku bukan la fanatik samsung.. masih fikir beribu kali nak beli galaxy notes.. :)

2) Winter sonata - orang terharu cerita cinta dalam ni haha.. tapi bila addict drama korea ni takleh blah semua drama dia ikut.. sib baik aku sekluarga tak addict hahaha.. :) tapi memang ada cerita korea yang mengandungi mesej la.. bukan hero & herois yang cute semata2..

3) Wonder girl? ni ntah aku tak ikut tak minat pon.. lebih kurang macam kumpulan elite/feminin kat Malaysia suatu ketika dulu jea..

4) Gangnam - pun tak minat.. apa ntah yang bestnye..

5) Gwiyomi - pun tak minat ntah hape2..

6) - plastikan wajah? - ni rasanya start dari Siam.. banyak orang buat kat siam tapi lebih kepad body part.. normal kot orang nak kelihatan comel cantik ensem haha.. tapi murah ke wat pembedahan plastik ni? atau dah banyaks angat duit? Orang Korea ni kaye2 ke.. Aku tau orang buat pembedahan plastik kat China sebab susah dapat kerja.. so buat pembedahan plastik untuk dapatkan kerja sebba kriteria muak cantik salah satu sebab mereka buat pembedahan plastik..

7) - kereta kroea murah pe.. cuma ntah tak minat abng akau kat akereta sejuk hahahaha.. :)

8) - lol.. seriusly gila apa.. k-pop melayu kena tanya KRU ni.. hahahaha..

Tanpa Nama berkata...

Ramai puak tua kat blog ni rupanya. Jom, Metallica nk dtg Msia woi!

Tanpa Nama berkata...

moga2 korea meniru malaysia yang ada banyak masjid...tapi masjid yang di imarahkan lah...Suka tengok masjid Seoul.

abahko berkata...

Aku x nampak beza pon orang minat metallica ka, kpop ka, black metal ka. Kalau dah lagho tu, lagho jugak. Kalau ko obses sangat dgn budaya luar, orang nasihat pon jgn harap lah nak dengar. Serius..

Tanpa Nama berkata...


Bukan la nak perlekeh tapi secikai2 kereta Korea pon boleh masuk pasaran USA.. Malaysia ado? hahaha.. :)

Walaupun begitu aku pakai kereta jopun jo.. hait..

Tanpa Nama berkata...

AbahKo yo la lagho tu lagho even dikir barat pon hahaha.. :D

100% Jade berkata...

1. Sama je macam fanboy Apple. At least Samsung murah lagi.
3. Spice Girls dulu pun kemain famous. Trend jugak.
6. Plastikkan muka ni, sebelum Kpop famous pun kita da didedahkan dengan muka plastic mat saleh. Apa nak hairan.
8. Ini memang trend mintak terajang. At least kpop muka jambu, tak la nampak buruk sangat.


Tapi aku tengok yang kemain diss kpop ni, kalau ikut mat saleh takpe pulak. Bila kpop je terus tak boleh. Double standard kah? Haaa

Azuan Aziz berkata...

Tot, ang terlupa lg satu. Running Man.

Tanpa Nama berkata...

Se agi. Dressing ala2 korea. rambut smpai ke kelopak mata, sometime dorg dye. Gile. Baju slim fit. Jaket or coat, yg penting ade n slim fit. Seluar pon slim fit. Then kasut ala2 vans. Cap wajib. Butesti ade something yg colourful n bebunga2. X kesahla cap , baju, jaket, seluar or kasut. Yg pempuan oulak dress smpai nk nmpak spender. Spek besar. Kasut. N commonly pakaian ladies x perlukan byk kain. N msti ade something berbunga n cap adalah wajib. But sometime aku respect jgak sbb dorg ade gaya fesyen sendiri yg x sme dgn gaya eurooe or america. N klau nk dressing mcm korean x perlukan hrge yg mahal. Dressing lengkap mb around rm 150.00 shj