Oktober 24, 2012

Smartphone Baru Launch! Dua Ribu! Murah! Berbaloi Dengan Spesifikasi Dia!

Semalam baru launching Ipad baru menggantikan Ipad "lama" yang baru aje keluar bulan 3 dulu. Dalam sehari dua ni, aku akan cuba menjauhkan diri daripada "ifag-ifags" yang ramai sebab selalunya, percubaan diorang ni untuk jadi promoter Apple products adalah pekerjaan part time diorang. Walaupun tak berbayar...diorang akan buat.

Tapi itu bukan hal yang aku nak utarakan hari ni. Walaupun aku suka kutuk "ifaggers " atau "ifaggots" ini..aku kagum dengan diorang.

SDiorang kaya. Aku kagum gila babi macam mana diorang mampu beli benda-benda tu yang setiap masa akan direfresh dan setiap kali keluar yang baru, diorang akan upgrade. Tak kiralah iphone ke, ipad ke,Mac Book Pro ke, Air Pod ke, Lightning cable ke...diorang tetap akan beli.

Sebelum ada sesiapa marah..dalam kamus hidup aku, "ifaggot" bermaksud

ifaggot ~ a person who bought any new Apple product to replace a product he/she is currently using eventhough there is nothing wrong with it. He/she can be considered an ifaggot only if he/she fullfills these 4 criteria

a. felt it is compulsory to upgrade even if there's nothing wrong with his/her equipment

b. an hour after upgrading, self volunteer to promote any Apple products he/she owns for self fulfillment

c. look down on people who still don't upgrade to the latest Apple hardware or those who do not buy Apple products. Get angry when they are told "I don't actually like Apple products."

d. felt the need to only "lepak-ing" with fellow Apple owners for the need to look uniform, presentable and sleek when they are together.


...................

Jika anda mempunyai keempat-empat ciri di atas ; anda adalah "ifaggot." Jika anda hanya mempunyai 3 atau kurang sifat di atas, anda hanyalah "ipoyo." Lebih teruk lagi, anda mempunyai mana2 ciri di atas...tapi anda langsung tak ada barang2 Apple. Anda adalah "ilosertimes10."

Okeh, kembali kepada topik serius...

Macam mana korang mampu beli barang camtu 6 bulan sekali? Gila apa? Aku ada baca status, "wow...ipad3..seribu aje..murah..!" Gila ke apa? Kita bukan orang negara maju. Ekonomi kita tah mana2. Matawang kita still tengah proses recovery. Kerajaan kita buat2 macam banyak duit.

Tapi kita boleh kata "ipad3 = Rm1000 = MURAH" ?

Kalau duduk US, harga dia dalam USD299/399. Kalau duduk UK, harga dia GBP229 (rasanya)..gaji diorang USD3000,GBP3000...gaji kita pun RM3000.

Macam mana kau boleh kata benda tu murah?

Benda ni juga sangat obvious dalam bab2 phone sendiri. Dekat negara maju, banyak phone yang dibeli ikut carrier (kita panggil telco) dibagi free aje. Even subscription pun dalam berapa dollar. Adik aku duduk UK, internet 5MB dengan TV Satelit GBP 20 pound pun orang kata mahal. Tapi kita mampu bayar untuk Unifi RM149 tambah Astro RM75 (contohnya) dan kita kata benda tu affordable.

Kita kaya atau kita gila?

Aku tak rasa majoriti kita kaya. Aku rasa kita dilatih untuk consume benda2 ni tak kiralah berapa banyak cost dia. Benchmark kita untuk accept sesuatu barang tu diconsider mahal sangat2 lah tinggi. Kita consider kereta Rm70 ribu itu affordable...tapi kat negara maju, kereta 70 ribu adalah kereta orang2 yang tak tau nak buat apa dengan duit.

Kesimpulannya;
Aku takde smartphone dan aku jeles. Aku teringin nak jadi ifaggot. Mesti cool rasanya.

21 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

haha. kau lepak je tot. org mcm ni biasa dah. mak aku cikgu, dia cakap orang malaysia memang macam ni. bab2 tu, affordable murah bagai. tapi bila bab anak nak belajar, duit fotostat, duit nak beli buku, duit untuk pelajaran anak2 pun berkira macam gampang. kah3.

Tanpa Nama berkata...

ada ramai student aku ifaggots. tapi kedekut dah buat call. hehehe mobile canggih tapi poyo.

Tanpa Nama berkata...

tot aku ada satu imac kat umah, screen lcd dia mmg meletop tot kalah samseng.

Cik Siti Fairuz berkata...

dgn keta rege 70k tu.. rasa nk kena buat 2 keje bg membayor hutang-nyer... siang keje rutin, malam buat keta sapu ;D

hime s berkata...

aku pakai iphone. dan prepaid.

mr edz berkata...

bagi aku diorang seperti zombie

Tanpa Nama berkata...

aku br 2 pakai hp..1st hp, 3310 dari 2003 smp 2007, 2nd hp, l7 motorola..dari 2007 smp la skg.

aku rase mbzir je kalo beli mahal tp guna stakat utk sms/call. lgpun smartphone ni bateri cume tahan 8-10 jam jer kot, dan aku jenis malas nk charge hp, so xsesuai bg org yg cam aku ni

plain83 berkata...

kahkahkah...kesimpulan ko tak boleh blah...

Prince of Noob berkata...

android FTW!!! tapi tak kira la ko ni androidfags ke, ifags ke, semua benda tu bukan produk malaysia. negara kita hanya negara pengguna, bukan negara pengeluar. tablet 1malaysia pun diambil dari brand china dan rebrand semula. so takde apa yg nak dibanggakan sebenarnya.

Tanpa Nama berkata...

gaji aku rm15k, ipad memang murah ape?

tu aa, time sekolah tanak blaja rajin2

mmg setimpal le gaji rm3k dengan usaha/bakat anda

Mantot berkata...

aku suka jumpa orang yang nilai diri dia menggunakan kaedah "compare gaji siapa yang lebih besar?"

orang2 macam ni,seronok nak kutuk belakang2

kuncisudu berkata...

kita juga dilatih untuk percaya apa saja yg orang luar kata semuanya reasonable dan wise.
apa sj yg orang luar dapat, kita nak. org luar gaji mahal, kita nak. org luar ada internet murah kita nak. org luar dpt kete bagus murah2, kita nak.
tapi kita tak pernah nak innovate utk buat sendiri benda2 tu. dan yg lebih teruk bila ada innovation tu dibuat, kita tak nak sapot. nak jugak benda2 dari luar tu.
kita ingat kita deserve benda2 tu tapi sebenarnya tidak. at least tidak dengan mentaliti dan usaha kita sekarang ni.

syuhadaa berkata...

Apepun aku cuma nak cakap aku suka komen Anonymous yang first tu.

Tanpa Nama berkata...

aku rse cam gampang jek pakai i fon tapi kalo pakai prepaid...aku pakai fon nokia skrin kaler kuning pun leh pakai bil...puiii....

nadia berkata...

mamat mana gaji 15k tuuuu? uuuuuuuuu kayanya diaaaaaaa.... dulu2 mesti belajar pandai kan? org lain mesti bodoh & malas kan? kan? kan? bravo! bravo! kamu hebat!!!

blk pd topik... pd aku rata2 org msia ni gila...

Tanpa Nama berkata...

Freedom of speech...sukati dorg la...tgk je sudeyyy

Tanpa Nama berkata...

Lama xsinggah sini..skarang baru bermcm2 kaler komen reader mantot..tahniah..;)

Tanpa Nama berkata...

Lama xsinggah sini..skarang baru bermcm2 kaler komen reader mantot..tahniah..;)

Master Yoda berkata...

So aku bukan ifaggots la...aku pakai lumia je...tu je yg mampu, bli pun pasal ada diskaun kat maybank treat fair...

Ifaggots ni maybe annoying utk sesetgh mata org...tp bila dia kutuk org nape tak pakai Iphone,and anggap diri lagi mulia dr org sbb pakai Apple products, aku anggap org2 mcm ni pathetic je..sian...

siti berkata...

i setuju dgn pendapat u.tapi memang mentaliti ramai macam tu..u tak ikut, u kolot (konon).so masing2 cuba tonjolkan diri sape lebih up to date, sape pakai kete besar..kesian..

Nur Ezqy berkata...

Salam pada semua...
Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.

Harga serendah RM1.00/pcs.

Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri

Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

terima kasih admin