Oktober 15, 2012

Idola Kecil dan Halloween di Alamanda

Dua hari lepas aku jalan2 kat Alamanda (aku mmg tak pegi shopping tempat lain kalau kau perasan) aku ternampak beberapa orang budak kecik memakai baju separa seksi siap ada see through dekat atas dada.

"Oh wow! Adakah ada pameran untuk paedophile? Aku mesti tengok!" fikir aku dalam hati. Aku pun meninjau la sekeliling mana tau ada Konvensyen Paedophile Se-Malaysia 2012 tu diadakan. Wife aku pun sebab dia nampak aku duk tinjau budak2 berpakaian seksi tu pun bagitau la, hari tu ada audition untuk pertandingan Idola Kecil.

Apa itu Idola Kecil?

Idola Kecil adalah pertandingan untuk mencungkil bakat memilih kanak2 berkebolehan menyanyi dengan merdu dan enak untuk menjadi idola kepada kanak-kanak lain, supaya....kanak2 lain pun mahu jadi penyanyi,artis dan selebriti segera.

Betul la apa kesimpulan aku kan? Kalau dah pertandingan tu nama dia IDOLA KECIL jadi pemenangnya akan digarap menjadi IDOLA kepada KANAK-KANAK KECIL, kan?

Cepat2 aku jauhkan anak aku daripada peserta2 pertandingan tu dan aku keluarkan gambar Chad Kroeger yang tersimpan dalam wallet aku. "Ali...ini idola Ali. Chad Kroeger..cuba sebut Chad Kroeger...." kata aku.

"Cakk Koger...idola...." jawab anak aku. "Pandai..." jawab aku tersengih lebar.

Beberapa langkah kemudiannya, aku terserempak dengan satu display poster yang diletakkan di tengah2 concourse Alamanda. "Alamanda akan menganjurkan sambutan Halloween? WTF?" fikir aku.

Kenapa aku mempersoalkan benda tu? Alamanda adalah satu2 nya shopping kompleks yang terletak di kawasan majoritinya Melayu dan mana2 kau pusing kat Alamanda...kau akan nampak orang Melayu. Orang Cina..India..agak kurang. Awek hot bertudung....ramai. Salah satu sebab kenapa aku ok wife aku kerap ajak aku gi Alamanda adalah kerana ramainya golongan bertudung dan hot kat situ.

"Kenapa pulak Alamanda nak menganjurkan sambutan Halloween ni?" terpinga2 aku. "Bukan ke Halloween ni sambutan orang Pagan?

Aku tengok balik sekeliling. "Aku kat Malaysia ke dekat negara lain ni? Budak kecik menyanyi nak dijadikan idola....halloween pun mungkin bakal disambut oleh masyarakat Putrajaya yang majoritinya (hopefully) Islam di sebuah shopping kompleks?"

Pening kepala aku memikirkan kenapa orang Melayu camtu. Aku pun segera berlari ke Toys R Us untuk menghilangkan kerisauan dalam diri melihat Melayu makin kurang Melayu..makin kurang malu.

22 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

nape idola kecil pun gaya kena ala2 gedik macam tu?? adakah artis dewasa kat sini ramai gedik2??
-coma-

Adi Zhaf berkata...

kalau idola kecil tu tukaq jadi idola kecil nasyid ka idola kecil taranum ka baguih gak....pastuh sambutan tilawah kebangsaan buat kat tengah2 alamanda pun baguih gak....

Ami Scott berkata...

Benda maksiat memang laju je..yang tengok pun ramai...kalau benda baik ke arah keinsafaan diri penonton kurang...so memang la Alamanda kena buat strategi melakukan tempat dia...right Mantot

Tanpa Nama berkata...

rilek la tot. macam kau tak tau yang malaysia ni bolehland. kah kah kah.

apekah berkata...

perghh, time kecik2 da ade idola kecil. bile da besar skit ade plak af, mentor, malaysian idol etc. bile da smpai hari tua plak diajak nya joget2. mmg cukup pakej berhibur seumur hidup. tpi yg pliknye time masuk lam kubur smua org da xnak layan. kesian kne tinggal sorang2...

Mango berkata...

aku baru pg alamanda smlm..mmg btol kata mantot, golongan dak2 kcik pkai bju ketat berkeliaran..sekali imbas, ingat dah besar, 2 kali tgok, peh,baru 13,14 tahun ni..

-golongan bertudung tapi sendat/ketat pn rmai... fuh,bgoyang iman

hime s berkata...

aku terus gugel imej Chad Kroeger lepas baca.

plain83 berkata...

kikiki hime chan XD

oh malaysia mmg bolehland...belum serik dgn berita ank perempuan umur 5 taon yg jd mangsa pedophile smpai kena kerat2 dan letak dlm beg a few years back kat malaysia bolehland ni, dah brani buat konsert idola kecil yg 'seksi/gedik' mcm tu?

melayu malaysia mudah lupa...demi keuntungan smua jd halal...

plain83 berkata...

oh ya...nickelback's awesome and evergreen! yearghh!! XD

xordy berkata...

Nickleback? Dude, I love their song, but since they reuse their song with different lyrics, they sucks bro

maestro aris berkata...

Bro...aku pn pg jgk...sabtu,time maghrib dgn idola kecik,dgn mak bapak dia dgn juri2 skali dok tegedik2 lg kat ctu...ramai plak tu...mcm org tadak agama....

jembalang tanah merah berkata...

Idola kecil? Ke idola monyet??

Prince of Noob berkata...

"Salah satu sebab kenapa aku ok wife aku kerap ajak aku gi Alamanda adalah kerana ramainya golongan bertudung dan hot kat situ."

Samada bini ko tak tau ko tulis blog ni, atau bini ko memang super duper sporting.

Mantot berkata...

"bini yang baik adalah bini yang paham, kesetiaan suami bukanlah terletak pada mata...tapi letaknya pada hati."

Mantot,15 Okt 2012

Tanpa Nama berkata...

Aku terus usha profile cik Hime S atas ni lps dia usha Chad Kroeger

Master Yoda berkata...

Anak jadi juara idola Kecil , dapat duit bagai, duit tu dpt kat mak ayah jugak..Bagus anak pak/mak...

Glamer toksah ckp ler...Bukan satu kwsn perumahan yg akan perkatakan, kg tok nenek belah pak ayah pon dok pong pang...

Heh, hedonisme dipertuhankan, tunggu je la dalang disebalik ideologi hedonisme ni kuar dgn sebesar2 fitnah...

Hanya iman, ilmu dan amal soleh je jadi pertahanan...

Wassalam...

p/s: Tot, sok aku ade interview tuk post kerajaan Malaysia, bukan kerajaan BN, doakan aku...

Tanpa Nama berkata...

Kapitalis didahulukan, Hedonism diutamakan! Dimana letaknya tuhan dalam diri mereka semua ni!!!! Fikir.

otaklunyai berkata...

merungut2 tak guna... tukar je kera- jaan amgok laknatullah ni...

EQUILIBRIUM berkata...

cuba kau siasat siapa pemilik alamanda? lepas tu tengok siapa manager alamanda? dari situ kau akan tahu apa tjuan depa buat benda alah begitu. ini semua konspirasi illuminati freemason menhancurkan ketuanan melayu.

Tanpa Nama berkata...

Anak kwn aku pun ada masuk. Kwn aku ni dok bercerita bangga dgn anak dia sambil aku angguk2 senyum jer. Tp dlm hati aku berdoa supaya aku dan anak aku tak mcm keluarga kwn aku ni.

LoveShak berkata...

"Ali...ini idola Ali. Chad Kroeger..cuba sebut Chad Kroeger...." kata aku.

"Cakk Koger...idola...." jawab anak aku. "Pandai..." jawab aku tersengih lebar.

HAHAHAHAHHA

Don berkata...

tiap tahun ada ujibakat cari penghibur. mmg la saban tahun ada yg mengundur diri, tp keadaan camni rasa cam diorg ni desperate sgt mencari pengganti berlambak2. macam dah jadi endangered species lak