November 19, 2010

Kenapa Kita Kahwin Makin Lambat Sekarang?

Itu aje.
Aku cuma nak tanya itu aje.
Kenapa umur kita kahwin makin lambat?
Dulu 16 tahun,dah kawin.
Sekarang 16 tahun nak kawin?Gatal.

Adakah sebab perubahan dunia?
Atau perubahan mentaliti?
Perubahan cara hidup?

Ataupun,orang zaman sekarang ni,tempoh dia nak jadi matang lagi lambat?
Kita sebenarnya makin lama,makin open pemikiran,makin kebudak-budakkan sebenarnya kita ni?

56 ulasan:

MATAHARI berkata...

umur 16 dah nikah dah org sekarang.

Norain Ishak berkata...

16 tahu sekarang baru tingkatan empat.skolah pun belum habes..
bukannya tempoh kematangan kita semakin lambat, tapi most of the people now, they want to achieve their mission and vision first before they get married.

Zullism berkata...

dulu takdak nak buat apa...skang macam2 ada semua melekakan :)

Tanpa Nama berkata...

sekarang mahal giler, dulu murah gak

Qaseh Rasheqa berkata...

skrg umo 16taun 2 zmn mngejar cita2...
nk msuk U dlu, pas da msuk U kua2 umo da 23-24...
mentaliti mak bapak pn 1 hal, slagi xabis blaja xbley kawen.
uhuk2...

Blood Seeker berkata...

DUIT.

That's all.

MuJE berkata...

dulu nasik sepinggan tak sampai lima posen pon...skang paling kurang 3 hengget lauk ayam goreng.

Kala 5304 Jengking berkata...

mesti abis blajar,pastu kumpul duit, pastu jodoh sampai ka belum

faraulah berkata...

masih belum bersedia nak menghadapi masalah dunia global... (boleh ker jawab camtu?)

Khairy berkata...

ikut orang juga...ada yang dah kawin masa muda. Ada yang kawin lambat sbb alasan nak enjoy dulu atau nak kejar cita2....normal la

Atiqah Ms. Ejad berkata...

sebab fikirkan orang lain

1. kalau aku buat kenduri kecik-kecik nanti orang cakap nak kahwen cepat sbb kena tangkap basah
2. sebab nanti orang cakap kau kedekut kalau buat kenduri makan pulut kuning dengan air teh o je.

so sekarang semua nak kenduri buat besar-besar. so duit jadi isu.grrrr

Tanpa Nama berkata...

Mentaliti yg menentukan cara hidup masa kini: Nak beromen secara haram (yg haram lbh thrilled) puas2 dulu, bila dah dpt anak haram X tau mana nak buang, baru laa nikah secara sah (itupun klau terdesak sgt/ da mula insaf nak taubat laa konon).
Realiti & Dunia: Hiburan & kelekaan yg mengasyikan...Duit, duit, duit...duit lbh penting drp Tuhan.
Drp,
Rakyat yg Setia mcm Haiwan Peliharaan.

Kasih nur azie berkata...

kawin awal mesti kene kutuk punyer. ckp tak balas jasa mak ayhah tapi dah gatal nak kahwin. lg pun kan masyarakat skrg kan dah tak kisah mengenai zina dan dosa... ape sgt laa khawin lmbt niiiiii. cett!

dawooz berkata...

orang kite ni skarang lambat kawin sebab permainan duit..
yelah..baru habis blaja,mane de duit nak kawen..bayar hutang ptptn pun lum lepas..tu la mainan dunia...
pastu..dah kerja,nak juga merasa duit sendiri..beli kereta la pulak..

pastu,parent bawak makan angin lagi..hhe..takde sempat nak menyimpan kot..

lain pulak kalau ada yang merancang mmmg nak kawen awal.. susah2..

Rayz berkata...

Sbb duit kot,skang kahwin pon mahal... bukan sethun bole kumpul da,mkan 2-4tahun gak... nk wat camne kan,paham2 lew

you know me well berkata...

ye tot.. umur ko da lanjut, pemikiran da ber-open2.. stil ko 'acting' comel =)

[AMR]ReenaRawee berkata...

ahahhaaa~
bdk skrg umur 16 tahun tak kahwin lagi..
tapi ramai yang 16 tahun da tau buat anak..
even dah memang ada anak pun..
hahh..
camne pulak nieh..??

The Sharkox berkata...

Yupp..aku setuju ngn Blood Seeker; DUIT

Member aku dulu nak kawen, benda pertama yg mak bapak bini dia tu tanya ada duit dah ke???

DUit belanja la, duit hantaran la, duit katering la duit tu la duit ni la..

Antara salah satu sebab aku tak dapat nak kwen lagi, pasal menda ni laaa..

So, tak ada duit jgn menggatal nak kawen..

arsengak berkata...

mantot

nanti di masa depan lu jgn lupa kawenkan anak dara lu bila dia dah berumur 16 tahun

Katak Hijau berkata...

1) Tak ckup DUIT
2) T'lmpau sbuk kejar DUIT

Duit, duit, duit. Mak bpak ltak duit hntaran tnggi2. Anak2 tensyen, BOMMMM, terlanjur. Amik ko. Skrg xde spe nk anak ko.

eszol berkata...

ini kapitalis punya pasal la mantot

lgpon zaman skrg makin lama makin x matang n kecik budak nye

lain la dulu

umur 12 da mcm budak umur 18 skrg

Yana berkata...

Mentality! arus dunia. yelah, kene blajar pandai2 dulu. tak pandai pun, habis kan lah sekolah dulu. tapi, aku rase what parents nowadays but, dah bagus kott. dunia sekarang melampau. banyak cabaran, bukan celik mata, pg bertani, pg bandar, tak pk banyak hal. dunia sekarang banyak bende nak kene pk, so parents must have tot boleh ke anak ni survive. Duit? mmm, aku rase tak salah kot nk demand. Orite! let say, kau nak kawin dengan org yang sederhana, yan mak bapak dia boleh bagi. so kalau kau taste macam tu, kene lah up to the standard. kene lah kuar duit. kadg parents ni risau akan anak dia boleh survive or not. tu je. Ok! lagi pun nak hidup now, bukan mudah. sume nak pakai duit. anddddd! kalau pun ramai yang kawin lambat adalah disebab kan, hubungan yang tak menjadi. Taraaa! banyaknya org kawin lambat sebab banyak kali putus cinta, maybe. aku rase lah. tu mungkin factor jugak. actually, sume ni banyak sebab yang bersangkut paut2. kene buat peta minda dulu. HAHA.

senang kate combination of duit, mentality and dunia sekarang.

Datin Lulu berkata...

Pergaulan bebas sangat.

Yang perempuan banyak kawan lelaki.
Yang lelaki banyak kawan perempuan.
Jadinye, pilihan banyak sangat.

Ramai la yang saje lambat² kawin sebab diorg ni (merujuk kepada orang yang berpendapatan tetap dan tinggi) selalu fikir nak kawin bila² pun boleh. Hati belum terbukak. Takde calon yang sesuai dan kena dengan jiwa, etc.

Nak banding ngan orang zaman dulu mana ada bebas sangat berkawan. Facebook pun takde dulu. Sebab tu mak ayah kawinkan cepat.

Ni pendapat aku je la.

Minho berkata...

sbb perubahan cara hidup nak memastikan kelangsungan hidup kot.

anis berkata...

aku kahwin awal
kena paksa pula tu
dengan lelaki pilihan mak bapak
duit belanja dari A sampai Z (sekitar 100k) parents tanggung
ye lah diorang yang nak aku kahwin awal, diorang lah kena keluar duit, aku masa tu hinggus masih meleleh (baru je graduate)
tension aku, balik london terus nak dikahwinkan dengan seorang ustaz
sampai sekarang aku tak tau apa itu cinta
aarrrggghhhh
aku kena kahwin awal dan dipaksa!

nama.aku.lynn berkata...

stuju habes ngan yana..=)
skrg majoriti pmpuan nak habeskan belajar..ada kerjaya sendiri then ok..kahwinn=)

Hellioz berkata...

marriage = money

money talks...

lelaki berkata...

umur aku 21.bila aku cakap nak kahwin, orang balas "gatal gila kau ni."

buruhKasar berkata...

hak ena. dulu aku cakap lepas belajar aku nak kawin. ko pun cakap aku poyo!

Mantot berkata...

poyo bukan sbb nak kawin..
poyo sbb aku tak percaya ada pempuan nak kawin dgn ko

orgjitra berkata...

Umur 16 thn nak kawin, suami mkn telor gorengla tiap hari, masak nasi pun mentah lagi...tapi aku setuju sangat bila orang lambat kawin disebabkan DUIT, bila berduit baru DO IT.

Moneytalks berkata...

www.moneytalks.com.....

AlexiaAqram berkata...

16tahun, perempuan yg kahwin. tak heran.

16tahun, lelaki yg kahwin, itu menghairankan.

Tanpa Nama berkata...

yup sokong. mak ayah takkan kasi anak kahwin selagi tak habis belajar. takde duit, zaman sekarang ni air kencing pun berharga ok! masuk toilet kena bayarrrrr.

frhann

Tanpa Nama berkata...

dulu 16 tahun dah nikah

skang 16 tahun dah 'beranak'.

Marhaen Kacak berkata...

nak kata tak matang x plak.... boleh lak buat baby umur 16 tahun....adeh

norma masyarakat skang ni dah sebabkan orang kita nikah lambat...

nak blaja sampai peringkat tertinggi la, hantaran kahwin yang melambung..

tu yang wat orang kawin lambat... n zina pun berleluasa..

10 Aplikasi Freeware Pilihan Terbaik

situkanghambar berkata...

16tahun tuh, mak bapak yang menyusun / suruh / cadang.

zaman2 tuh ramai yang tak tahu apa. buat je apa yang org tua suruh. [suruh bolot harta dalam masa 3 bulan pon setuju] "kawen terus, tapi abah bagi masa 3 bulan bolot die punya harta, bagi sama abah"

tapi bila lepas kawen, baru tahu susah / senang / seronok. [suruh bolot harta bagi kt bapak, tp sendiri yang bolot]. "ente anak yang tak mempunyai cooperation"

esok salah seorang member sekolah kamceng menikah. itu yang kedua terakhir?

siapa yang terakhir? ehehe the best save for the last [betol la kot ayat tu. ehehe]. sebab aku rasa banyak benda yang belum selesai.

Tanpa Nama berkata...

nenek aku kahwin umo 13 dulu. rilek jeee.

Wan Botaq berkata...

saya dah umur 28 sekarang tapi tak kawen2 lagi.. alasannya sebab saya takde duit... yahuuuuuuuuuuuuuu!!!!

giha lalala berkata...

alasan takde duit..
orang dlu2 lagi meskin..
bole je kawen awal..

skang ni trend. kalau ckp nk kawen awal, nanti kawan2 sindir: orang kampung la ko nih nk kawen awal!, tak KL la kalau kawen muda!, enjoy puas2 dlu baru kawen.

takpun kata2 jahat: dah mengandung la tu kawen muda2!

muahahahhaa.. selamat bepikir :P

N@d0x $i k0d0x berkata...

susah nak carik pasangan yang benar-benar jujur sekarang... :( dan mentaliti mak bpk dan org sekeliling..... kalau aku dah jumpe org yang yang jujur n dah ready nak kawen aku go on je....wtpe lame2 tambah dose je

aNn fArhaNaH berkata...

when im 16..i dun even hav a bf..
im still searching wat is me...
i havent finish my skool...
i also dunt know how to be a wife...
till now..i still dun understand sex concept in marriage...
how can i get married?

looking at my grandma...
she's married at the age 15 y/o ( grandpa 30)...
then grandpa meninggal dunia when he's 65 y/o d/t stroke....

since that, my grandma suffering from unresolving grief sbb her life all about her husband...15 y/o dah ada husband and tinggalkan family...

Now, my grandma 70 y/o still suffering from unresolving grief...pity her and that makes me think...

N@d0x $i k0d0x berkata...

tot.....aku sedey la tot... :( nape lelaki ni susah untuk jujur eh.... kalau dah bertahun2 ak setia hidup susah senang ngn die tapi segala pengorbanan aku hny dapat balasan kecurangan die dan yg paling best dapat hadiah berbakul2 maki hamun yang terbaiiikkk sekali...urm sbb ak terlalu setia ke yg akan wat aku kawen lambat..??

mynameisika berkata...

16 tahun = tak habis sekolah + mak bapak tak bagi + tak pandai urus DUIT sendiri (duit belanja gi sekolah etc) apatah lagi nak urus duit masa dah ada anak2 nanti + tak pandai urus diri sendiri

mak bapak tak bagi = bakal menantu tak kerja lagi macam mana nak bagi hantaran tinggi supaya aku mak bapak si gadis ni boleh shopping (padahal boleh je beli rumah bayar ansur2 n rumah tu atas nama isteri sebagai ganti duit hantaran)

mulut orang (kahwin awal) = dah buat benda pelik + kalut + bodoh tak reti belajar pemalas betul budak ni katanya

why oh why tak kahwin umur 16? salah sendiri, salah mak bapak, salah orang keliling.

FishBonez™ berkata...

Org dolu2 laki keje ape je. Petani, nelayan, bertukang n sewaktu dengannya. Xperlu ada kelayakan yg tinggi2. Abes skolah da bleh kawin. Hantaran n maskawin pon brape je. Dapat kawin awal. Dapat elakkan maksiat. Anak yg dpt pon kebanyakknnya yg berguna. Ye la. Mana sempat nak cinta2 sgt. Pegang2 pon jauh skali. Dapat lahirkan perkahwinan yg diredhai Allah.

Zaman skrg, sume nak kejar kerjaya dulu. Tpaksa blaja tinggi2. Kena ada keta dulu. Setakat moto, jgn kata nak tgk sebelah mata, tgk sambil korek taik mata pon xnak. Kawin xdpt tp nafsu nak dipenuhi. Hubungan pon ada unsur2 maksiat. Anak yg lahir pon bnyk yg xberguna. Huhu..

5h!n0 berkata...

hello abg mantot...baru 4 hari jumpe web nie...nice...aku pon sorg pervert..niat nak carik mnde lain..agaga...
back to topic, aku rase org sekarang kawen lambat sebab kos hidup tinggi..nk bg anak org makan ape nnt klw da kawen..lgpon ssh nk cari gadis2 yg btol2 baik...pendapat peribadi je la nie..

PutraRocker berkata...

sebab duitla der..sob3

Stooky Store berkata...

sbb nak kumpul rm40k utk kawin bknnya mudah

k0m4nd3r berkata...

Dari komen2 yang aku baca kat sini, rata-rata bersetuju. Kami kahwin lambat sebab duit. Aku baru 27 tahun, masih bujang dan tak kahwin lagi sebab asal aku bukak mulut cakap nak kawin je, abah aku tanya balik "Ada 20K?" gilo! 20K nak kumpul dalam 2 tahun. Lojik ke tanpa buat pinjaman? by the time aku dah ada 20K plak, aku dah 29.

Tanpa Nama berkata...

sebab..
D.U.I.T

mis izza

Db Cooper berkata...

pendapat gua,cara hidup dan kehendak dunia yang buat benda nie tejadi, dunia makin tinggi nilai budaya, tapi makin rendah nilai pribadi. tapi bila fikirkan, bagus juga kawen lambat, sekurangnya mentaliti yang berkahwin makin matang

Z berkata...

aku nak kahwin awal. dah ada calon. aku rasa I'm up for it. tapi nak convey kat mak bapak susah. aku 3rd year, dia final year. sponsor aku tak bagi kahwin sesama scholar. aku stress!

joe berkata...

masalah uang, tak buat besar2an tak sah, buat kecil2an jadi bahan umpatan

Tanpa Nama berkata...

Dulu, cinta2 bagai nak gila, takde duit takpe, cinta pentinggg.
Sekarang, cintaaa bagai nak rak camne pun, kalau takde duit, susah bang. Camne nak belikan i diamond ring? XD

kidding. tapi cuba tengok balik, dlu 16 dah kawin, sekarang? 16 dah terusss mengandung. Astaghafirullah. Minta jauhh.

sopheamaya berkata...

hmm sy pon pnh tertanya2 gk akn soalan nie..well pa yg sy blh ckp kt cnie, masyrkt kta sndri yg nk mcm tu..byk persepsi masyarkt n most of them ialah negative..cz bg dorg klu kawin awai ja atau dlm erti kata lain kawin dlm umur yg muda cnth umur 16,17 dh kawin mst dorg akn syak 'sumting' hppen. unless laa klu knduri kawin tu dbuat scr besar2an, mas kawin puluhan ribuan, hantaran berdulang-dulangan..blh la nk ubh persepsi dorg dr yg -ve td ke +ve.

AkuMuzikFilem berkata...

mentaliti mak ayah satu hal. padahal dorang sedap2 je muda2 dah kahwin. haha. sampai masa kita, buat tak faham plak. mujur aku berjaya convince mak ayah aku juga. tak habis belajar lagi masa tu. hehehehe