November 10, 2010

AC Mizal Yang Pandai Atau Ramai Orang Melayu Yang Bodoh?

Jika anda mengikuti perkembangan terbaru yang sedang hangat sekarang ni,sudah pasti anda terdengar desas desus pembongkaran seorang blogger mengenai taktik AC Mizal Konsortium yang menjual gelang besi murah kepada downliner mereka dengan harga RM1000,keuntungan bersih..berapa ratus tah.Carik la sendiri

First sekali...bila benda gelang tu keluar dulu,aku tertanya2..eh,ni macam produk yang aku pernah nampak dulu.Sebelum AC Mizal,sebelum Dymium,dah ada dah keluar gelang tu.Ada booth dekat Warta Bangi jual RM35.Makcik tu siap offer aku beli 2,RM60.Tapi aku tak pakai gelang.Takde kerja aku pakai gelang...buat berat tangan aje.

Haram aku nak percaya benda2 ni sebab...bendanya sama la jugak macam formula ubat2 menguruskan badan.Beli ubat tu,tapi kena kurangkan makan,kena exercise.Tak ke anda perasan,sebenarnya anda kurus bukan sebab ubat tu tapi sebab ......anda kurangkan makan dan anda exercise.Apa guna ubat tu?Beri anda kesan psikologi yang positif meyakinkan diri anda yang anda sedang kurus.Itu aje.Ada ke ubat kurus tapi dia bagi pelanggan makan steak tiap2 hari?Takde.

Pasal gelang tu jugak,member aku sorang pakai.Dia kata ada efek,rasa badan bertenaga.Cuba tengok balik apa "testimonial pelanggan" gelang tu cakap,"Badan saya tiba-tiba rasa bertenaga!Saya mampu angkat kedua-dua isteri saya!" Daripada situ....testimonial tu tanam dalam kepala otak pembeli akan wujudlah tenaga berlebihan lepas pakai gelang.Psikologi aje semua tu. Kalau dah tak exercise bertahun2,tiap hari bangun pagi tibai roti canai,teh tarik....pakai lah gelang sampai bahu pun takde efeknya.

Kelakar jugak kalau dibayangkan kalau ada pempuan dalam testimonial tu kata "buah dada saya membesar lepas pakai gelang" mesti ada lah beberapa ratus orang gadis dan makcik yang mengaku buah dada dia rasa besar lepas pakai gelang tu,padahal bra tak kena beli baru pun.

Itulah orang Melayu,mudah sangat kena main.Bila ada aje benda pasal kesihatan berduyun2 nak try.Mesti ada antara korang yang try "kolam rendam kaki sambil ikan kecik dari Brazil gigit untuk menyihatkan diri anda" satu masa dulu kan?

Kenapa kita mudah sangat kena tipu?Nampak aje nama "Gelang Tungsten" semua pakai berebut nak beli?Ada ke anda membaca dulu apa itu tungsten dan kegunaannya sebelum anda membeli?Asal nama gempak dan pelik sket....bagus untuk kesihatan.Takde ke yang bukak dulu website ni dan tengok dulu berapa rip off nya harga gelang DATUK AC Mizal tu?

But...itu caranya di Malaysia.We acknowledge those who can control the people.Sebab itu dia dapat Datuk.Dia pandai.Walaupun dia pandai menipu tapi dia still pandai.Pemimpin Malaysia suka orang macam AC Mizal ni....sebab dia adalah usahawan Melayu yang diidamkan Kerajaan.Melayu,kaya,ada Bentley,bini boleh la kira lawa,kahwin,cerai berai....dan takde moral.Usahawan Melayu Bumiputera Contoh yang akan bayar banyak cukai.

Kita?Jangan jadi bodoh.
Takde benda senang dalam dunia.Nak bertenaga?Jaga badan.Bukan pakai gelang.Sila minum susu.Makan protein.

Nak sihat?
Gi jumpa doktor,gym instructor.Yang kau pegi beli gelang RM1000 dengan seorang mamat yang sejarahnya adalah seorang rapper kumpulan 4U2C kemudian jadi pelakon dan kemudian tah bila masa jadi pakar kesihatan ni kenapa?


Nak kaya?
Gi tipu orang Melayu.Ni yang paling senang sebab orang Melayu ramai nak kaya dengan goyang kaki,senang lenang.Carik satu sumber air bukit mana-mana,tadah dalam botol,jual.Kata kat diorang,air bukit tu datang dari Switzerland,ada unsur2 logam Kryptonite dalam air tu.Letak testimonial kata air tu menyembuhkan penyakit AIDS atau mati pucuk 20 tahun boleh sembuh.Mesti ramai percaya.Dah ada orang berminat...bukak downline.Jual sebotol RM150.Offer loan untuk siapa2 nak join.Ka-ching!Kira duit.Dapat Datuk.


PS - Semua fakta dalam website AC Mizal nak memesongkan akidah aje kerjanya.



1. Bekas PM Norway,Gro Harlem Brundtland adalah seorang penghidap
Electromagnetic hypersensitivity (EHS) yang mengakibatkan dia sensitif dengan gelombang.Cara rawatan dia takde kaitan langsung dengan gelang tu.Baca la sendiri.

2. Battle Pacific Northwest Labs melakukan kajian ?Kamon la.Eja pun salah.Nama lab tu Battelle Pacific Northwest Labs.Apa yang diorang test takde langsung kaitan dengan gelang tu.Copy paste pun,bijak2 lah sket masa translate tu. Test Labs tu lebih kepada kesan gelombang elektromagnet kepada manusia.Bacalah research paper ni kalau nak tahu pasal "alasan sebenar" gelang kesihatan ni dijual. (Dalam format PDF)

49 ulasan:

thingking berkata...

dalam banyak banyak hal yang aku tak setuju dgn hang, yang ni aku setuju. ko tgk aje kat dalam fb berapa ramai yg attack dan berapa ramai yg defend. dan berapa ramai yg choose utk taknak terima facts.

komen ko bagus sbb ada research.

keep up the good work.

weed something out berkata...

psikologi saja semua tu

annelida berkata...

aku mmg tak cayer gelang ac tue..

eszol berkata...

melayu mmg suka placebo

suka sgt nak tipu diri sendiri

terlebih optimistik dan sgt kurang realistik

kah kah kah

Lann Shaukani berkata...

Apesal lahh caya sangat dgn Ac. Pfft.

mr edz berkata...

sama la macam jenama nasi lemak antarabangsa.. sedap pebenda nyer.. santan pun kurang....

nahmy berkata...

ye setuju dgn u bro...ilmu, ilmu, ilmu...buat research dulu. jgn main tadah je ckp salesman tu...wlupun dia seorg 'datuk'

eLL berkata...

a ah kan. tak pasal-pasal ACMizal emo sbb kononnya ada orag ugut nak sembelih dia.

Tanpa Nama berkata...

aku pun xfhm kenapa melayu sng sgt di tipu??MLM..SKIM CEPAT KAYA..skrg GELANG AC plak..
adakah melayu ni malas tapi nk cepat senang atau melayu ni mmg malas nk berfikir so percaya jelah semua cite bulat2..haiii~~~

-mis izza-

Knisa Zain berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
nn berkata...

gelang magnet to RM10 pun ada jual. sama je. takde beza pun.

shahrin yusof berkata...

nail direct to ACGelang assess bro hahaha

zulaikha berkata...

Ramai yang kene tipu adalah orang yang taknak berusaha dan nak hidup senang dengan cepat dan mudah tanpa berpeluh ketiak. haih. Gelang tetap gelang.

Penyakit tak akan hilang dengan pakai gelang. Antara yang mudah terpengaruh dengan benda-benda macam ini ialah nenek aku. Dia sangat mudah terpengaruh kalau ada sesuatu yang dapat menyembuhkan penyakit dengan mudah. Dia pun ada satu gelang tak silap aku. jenama apa ntah. mahal juga.

Dan aku perhatikan, kalau orang nak bekap diri sendiri bila kantoi sesuatu or whatsoever selalu menggunakan tuhan, contoh: Jangan dengar khabar angin yang ingin menjatuhkan saya. Allah selalu bersama dengan orang-orang yang benar dll.

Hidup Melayu!

Gaban berkata...

Aku tak nak komen pasal gelang tu sbb pada aku adalah sgt tidak cool memakai gelang (bagi lelaki)

Aku nak komen tarian 4U2C tu rupanya tarian poco-poco dalam gerak perlahan dan amat melucukan

mohd bakri ramli berkata...

haram bagi lelaki memakai gelang kecuali 3 keadaan.
gelang utk tanda penyakit,contoh sawan etc.
gelang utk jemaah haji(tanda pengenalan)
gelang yg dihadiahkan(gari polis ke,gari ISA ke...)

nak sihat amalkan je,makan sebelum lapar,berhenti sebelum kenyang.
cicip garam sebelum makan.
makan habbatul sauda,madu asli...cuka juga.

Tanpa Nama berkata...

Aku memang nyampah ngan mamat AC tu. Benci aku mamat yg nak lepas tangan hal tanggungjawab ni. Duit RM300 utk anak2 pun, liat nak bayar. Lepas tu jual gelang beribu2. Penipu lagi. Isy....

-anilza-

FAH berkata...

Ada ke ubat kurus tapi dia bagi pelanggan makan steak tiap2 hari?Takde. <---- mantot...ada slimdiet2
ko nk makan steak hari2..ko makan..yg ni diet kene makan.. kalau x makan lambat kurus..kalau ko nk makan seekor ayam sekali makan pon takpe.. ko belasah.. tak percaya jumpa aku..

de_nataLie berkata...

haha..bese la 2, yg buat pn melayu, yg beli pn melayu...melayu tipu melayu..padan muke spe yg bodo g bli..hahaha

zayani Halil berkata...

bai..lu bg link gelang titanium..tp ac mizal jual gelang tungsten..lu tau ke ape beza tungsten dgn titanium? lain kali blaja geologi dulu..belaja mineral ekonomi..harga tungsten berpuluh ganda lagi mahal dari titanium..lu tgk link ni.http://www.coitungsten.com/index.php?cPath=79&gclid=CJTQud6dlaUCFQUb6woduWm4Ng&page=5
cincin pun da dekat 300 USD..belum gelang.lu kali 3 tgk brape..ni pendapat wa la..tp xtau la kesahihan gelang tu 100% tungsten ke x..thx bai

IRAH HAJERAH AZMAN berkata...

-ketawa-
-ketawa lagi-
-lagi lagi ketawa-
-aku malas nak komen gelang tu, sc aku celaka. tp pasal skim AC tu, tepok tangan laju laju la ek. bodoh. mana ada senang sangat kaya macam tu? Kalo senang nak kaya, bek aku berenti blaja. bodo je blaja tinggi2 abes study bayar balek PTPTN, kancil pon beli utang. Budak x ade degree join team AC ni leh jadi kaya raya. cet!

Ann berkata...

tertarik ngn link yg zayani bg tu...lg mhl dr hrga titanium..

xtau lah nk ckp hrm ke x, tp kalo kita pcaya kita blh jd sihat ngn pakai sumething, slh lah sbb mcm tangkal lak..

tak psl2 kerana setitik nila, hbs smua jenis MLM dperslhkan..

Rayz berkata...

Aku nk jual rantai yang boleh besarkan payudara,sape nak,ni downline baik punyer...hahaha *wink*

Tanpa Nama berkata...

lecturer aku ckp kalo pakai gelang magnet tp kandungan iron dlm badan sikit...peredaran darah tak la bgs sgt...so kalo pakai gelang magnet, kena la slalu mkn dlm tray mcm kt asrama atau mkn pinggan besi kt kedai mamak...br banyak iron dlm darah...pastu aku yg bodoh tanya plak kalo banyak sgt iron dlm darah, tak menjejaskan balik kesihatan ke? tp tu gelang magnet...sama ke ngan gelang titanium ngan gelang tungsten...aku konpius...tolong tolong...
AC di mana...AC di sini...
AC ni bukan saja pandai...dia genius sbnrnya...
- Cone -

Amru berkata...

Wakaka xpenah plk aku dgr makan atas tray or pinggan besi boleh kasi lebih sihat. Dari percaya benda2 mengarut tu, baik controk makan, nk mkn boleh jgn lebih. Bersenam plg kurang 1 semingu. Lg 1 boleh jatuh syirik kalau kita percaya ubat/sesuatu benda tu boleh sihatkn kita. Ubat2 tu hanya penyebab utk kita sihat bukan benda tu yg menyihatkn

Mantot berkata...

sori lah cik zayani.nah link lain

http://www.overstock.com/Jewelry-Watches/Bracelets/Tungsten,/metal,/2350/cat.html

http://jpimagnets.com/

http://www.titaniumkay.com/Tungsten-Carbide-Bracelets-100406.html

http://www.titanium-jewelry.com/tungsten-bracelets.html

http://www.overstock.com/Jewelry-Watches/Tungsten-Mens-Link-Bracelet/3659342/product.html

http://www.debebians.com/tungsten-bracelets.html

Mantot berkata...

oh,yang tu harga GELANG.
dan aku tak suka geografi.

beza titanium dgn tungsten...tungsten keras,tak mudah calar,lembut sket je drpd diamons.

sastraboy berkata...

baik beli buku ainon mohd.

lagi best!

mr_zee berkata...

ko pon join skali tot, kutuk AC Karam neh... hahahha sian aku nengok AC Karam neh, bebalik defence dia, melayu dengki melayu lah, hapa lah... sian kat bbudak yg loan rm150k tuh... patotlah dapat pakai bentley, memang lah kaya jadi tokan MLM.... kalo gitu aku pon nak jd tokan MLM, wat MLM nasik, makan nasik kenyang.... hahah 10kg jual rm500.... tapi aku bukan artis, org x kenal. huhuhuhuhuuuuuuuuuuuuuuu

Tanpa Nama berkata...

Re to cone: if u said u hv less iron in body, tu dah kira awak ada anaemia, klu serius awak boleh amek iron supplement dr doc. If u just simply curious bout less iron banyakkan mkn daging, kaya dgn iron.

Kalau terlebih pun mmg xelok, kira intoxicated

Cone, iron dlm badan kita bukan macam besi yg boleh ditarik2 dgn magnet, apetah lg la tungsten ke titanium, so far mmg xnah dgr buku medik ckp cmtu.

Kalau mau perjalanan darah bgus mmg kene exercise n kawal pemakanan

Tanpa Nama berkata...

Penat-penat pecah kepala blajar medicine senang2 orang dengar cakap artis yang xde degree medic, cakap doktor xnak dengar, lagi mau takut, aku selaku orang yang pernah pakai gelang tu dulu terasa amat bodoh

Kalau ade yg terasa sihat, itu mainan psikologi semata2, your mind is more powerful tau x?

Sylarius berkata...

Battle Pacific Northwest Labs? Apesal dia tak tulis je Battle Lab je? Dah jadi macam dalam game Red Alert la pulak. Kah! Kah! Kah!

redbean berkata...

fiona..dlu ak dgar lgu je..skang dgar video klip, trus jatuh cinta,,hehe

apat berkata...

benda ni serius...bukan utk menjatuhkan atau tabur pasir dlm pinggan nasik org..tp ni 1 perkara yg org melayu perlu tahu...thnx 2 mantot...

Tanpa Nama berkata...

nak betulkan fakta sikit... sebab tgk mcm pandai jek cik Zayani bagi komen... kalau ikut harga pasaran titanium la lagi mahal dari tungsten .. titanium tu byk guna dalam high tech industry.. macam tungsten pulak byk guna dlm mentol lampu.. yang gelang tungsten tu jadik mahal bukan sebab tungsten tapi disebabkan oleh proses nak menghasilkan tungsten carbide tu.. tungsten carbide ni boleh dikelaskan sebagai berlian tiruan..cuma boleh dihasilkan melalui proses tekanan dan haba yang tinggi.. sebab tu jadik mahal bukan sebab tungsten... anyway gelang2 ni buang karan jek.. auta jek semua tu

Tanpa Nama berkata...

Good post bro mantot! Menggalakkan orang berfikir, lagi best kalau ade geologist, dietitian, doctor, economics join share their knowledge

Tanpa Nama berkata...

beli gelang pun bising.ahahahahha

dizu d. berkata...

akhir zaman

milo boyd berkata...

http://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-south-east-wales-11720878

nah mende yg best gak. siap kuar BBC tuh. Malaysia boleh!

tanpagraviti berkata...

Mantot,

Aku tak baca lagi entry nih, malam satgi aku baca. Just nak komen soklan (tajuk)tuh.
Kalo hang tanya aku, jawapannya:

"Ramai Orang Melayu yang bodoh"

apat berkata...

ni ade 1 blog aidid..terbaeeeeeek..info bg kt korg

http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/11/gelang-ac-mizal-bayang-bala-di-ufuk.html

fafa berkata...

sangat sangat sangaaat setuju.

melayu mostly mmg buduh.

Tanpa Nama berkata...

aku setuju ngn suma ni..1 je aku xsetuju ngn hang..

'Ada ke ubat kurus tapi dia bagi pelanggan makan steak tiap2 hari?'

ada kot...sd2 nama die..leh mkn hr2 asal xmkn karbo..hahahahahahhaha

Stammofa berkata...

aku tgk dlm Discovery Channel, Tungsten Carbide digunakan sebagai mata pemotong batu jalan / kat lombong. ianya merupakan bahan buatan manusia paling keras.

sebelum gelang kesihatan nih tetibe je boom, aku pernah beli seutas gelang magnet kat pasar malam... RM 3 je.. Magnet tu.. tapi takde efek pon walaupon pakai semalaman...

RM 1000 untuk seutas gelang kesihatan? nampak sangat nipu. minum kopi 3 in 1 pon takde kesan..
Placebo je semer tu..

jaga kesihatan = jaga makan + jaga berak n kencing + bersenam + jumpa dokter utk check up n nasihat..

senang je..

Mknace berkata...

:) :) :)
satu ketika dulu dah glamer dah pun gelang magnet nih. Sekeping RM10 ja kat Padang Besar. Tu pun pakat berlumba beli..

Tanpa Nama berkata...

hehe... kesian org yg bli..
sakit n niat tu nk ikhtiar.. pastu ader lak usahawan yg amik pluang pd golongan camnie utk kaut untung..

ntah la..

btw.. sumer penyakit tu adalah ujian.
Allah yg beri penyakit dan dier la yg myembuhkan pyakit tue. so, ikut cr nabi kt mkn, InsyAllah kt sihat.

Salah tlg betul'n.. hehe.

renung²'n n slamat beramal

Tanpa Nama berkata...

bialah dy meniage...ade je org beli...bkn duit korg habes pon...dy bukan rompak..tepulgla kat org nk byr byk tuk bende bodo pon jnji ac xkaco lu org...k..

joe berkata...

anon di atas, perompak zaman moden belum tentu menggunakn senjata dan kekerasan

sila lawati blog aidid

http://aididmuaddib.blogspot.com/

dan juga group say no to mlm di facebook

http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=169774606389055&id=154618694571313&ref=notif&notif_t=like#!/pages/Say-No-To-MLM/154618694571313

huraian terperinci bersama bukti penipuan yang dilakukan oleh penyanyi tersebut terpampang di sana, dan termasuk juga skim2 piramid lain

jika anda tidak mampu menerima fakta dan kebenaran, sekurang2nya anda prihatin dengan apa yang berlaku, tiada istilah fitnah dan dengki jika perniagaannya tulus dan tiada yang teraniaya

StingRay berkata...

kalau pakai magnet speaker kereta kat tangan..mesti lagi kaw-kaw dia punya sihat kan?

hahaa...

merepek sungguh menda2 ni.

Tanpa Nama berkata...

Nak dapat Datuk kena tipu Melayu