November 18, 2010

Berbicara Mengenai Inudstri Porno Malaysia Dari Segi ICT dan Teknologi

Sebelum aku menulis dengan lebih lanjut,berhenti sejenak dan fikirkan apa yang akan aku tanya ini.Walaupun agak obscene tapi aku akan tanya ajelah dengan selamba;"Pernahkah anda mengambil gambar anda sendiri menggunakan henfon dalam keadaan tidak berpakaian atau dalam gaya yang mengghairahkan?"

Jika jawapan anda "YA" kepada persoalan di atas,teruskan membaca. Jika jawapan anda tidak,sila teruskan membaca sebab aku akan explain satu benda yang sangat penting tapi ramai orang tak tahu.Oh ya,jika jawapan anda "YA," apa yang anda akan baca mungkin akan membuatkan anda merasa risau sepanjang hidup anda selepas ini.

Satu,aku akan berikan satu fakta yang ramai tak tahu; Jika anda pernah menangkap gambar lucah sendiri atau pasangan anda pernah menangkap gambar anda,ketahuilah....dengan mendelete gambar dalam henfon atau hard disk tidak semestinya membuang gambar tidak senonoh anda.

Dua; gambar anda itu boleh direcover dengan agak mudah.

Tiga; jika anda pernah menangkap gambar bogel anda dan kemudian anda trade in henfon anda untuk beli fon baru,besar kemungkinan gambar bogel anda mampu direcover dan berada dalam simpanan seseorang jika seseorang itu agak celik komputer.

................

Benda ni bukan hanya terhad kepada henfon.Hard disk,memory card,USB drive dan apa-apa lagi bentuk data storage boleh direcover data yang telah hilang,asal physically dia tak rosak.Kamera SLR pun masuk sekali la sebab ada memory card dia.Setakat delete atau format atau buang partition?Kebanyakan data masih lagi sebenarnya terkandung dalam tu.Walaupun anda cucuk USB anda dan format thumbdrive tu lalu kapasitinya menunjukkan KOSONG isi USB Drive tu,sebenarnya data itu masih lagi tersimpan dalam tu.

Hakikatnya,once kita delete sesuatu file tu,file itu tak dibuang terus.Data itu akan masih terawang-awang dalam storage anda.Proses delete hanya memadamkan display file itu daripada anda,proses format hanya akan menyediakan ruangan kosong untuk anda dan buang partition tidak memadam data,sebaliknya hanya memadam sistem cara storan data.

Jadi,sebenarnya,file anda itu akan masih terkandung dalam tu cuma anda tak nampak.

Okeh,siapa yang berisiko?

1. Sesiapa yang trade henfon kat kedai
2. Sesiapa yang ada jual hard disk anda
3. Sesiapa yang ada jual memory card yang terpakai
4. Sesiapa yang senang bagi pinjam thumb drive dekat member sebab member tau semalam lu baru tibai satu awek dan siap tangkap gambar kenang-kenangan

Aku tak nak ajar mcm mana nak recover data.Aku  cuma nak bagitau langkah paling selamat nak pastikan data2 yang anda tak mahu orang lain dapat itu terpadam dengan sempurna.Satu-satunya cara manual yang paling selamat dan dah memang terbukti berkesan hanya satu; aku ambik contoh kau nak jual henfon yang ada built in memory 512MB dalam fon sambil support memory card 2GB.

Sebelum anda jual henfon anda,pastikan anda connect fon anda kepada PC dan penuhkan memory fon anda sampai dia full.Maksud aku,kalau memory fon anda ada 512 MB,isilah 512MB tu dengan lagu ke atau apa2 saja file yang tak penting sampai penuh.Sama jugak mcm memory card 2GB tu,isi sampai penuh apa2 saja file asalkan dia penuh.

Kalau nak jual thumb drive terpakai 4GB yang pernah tersimpan koleksi porno peribadi anda?Isi thumb drive tu sampai penuh dengan apa saja file asal dia penuh.

Apa sebenarnya yang berlaku bila anda buat mcm tu?

Logiknya,tiap2 kali kita delete file,file tu akan dipadam daripada pandangan Operating System tapi file tu akan still ada kat block dia sehinggalah ada satu file lain overwrite dia.Once kita overwrite block data tu dengan file lain,kita akan gantikan file lama tu dengan file baru.Kesimpulannya,dengan mengisi block2 data dengan data yang baru,anda memadamkan secara permanently file2 yang pernah terkandung sebelum itu.Clear?

Jadi,selepas ini,sebelum anda trade in henfon lama untuk beli henfon baru atau jual hard disk lama anda kepada member2....penuhkan dulu storage tu.Untuk hard disk,cara paling senang adalah ambik satu file movie,copy kan file tu banyak2 dalam tu sampai penuh.Satu movie aje cukup,duplicatekan.

Hati-hati.Mungkin tak ramai yang rajin nak selongkar benda2 camni tapi berjaga-jaga sajalah.Tak rugi kan?Benda ni juga bagus untuk data privacy anda sendiri walaupun tak melibatkan sebarang bentuk porno sekalipun.

p.s - Mesti ada yang menggelabah sekarang ni kan?Cara paling senang nak banteras ni?Jangan ambik gambar blue sendiri dan jangan biar orang lain ambik gambar blue anda.Biar dia simpan semua  imej tu dalam otak.


Jangan tanya aku macam mana nak recover data.

36 ulasan:

fiffy berkata...

ahakz..i know how to recover..hehe..~

EYA NADIA berkata...

Oh,dah clear. Memang semua data tak mudah terpadam pun. Nilah namanya kecanggihan teknologikan. Terima kasih kerana berkongsi info.

Sop berkata...

tanye enche' google je.

MATAHARI berkata...

aku xpenah amik pic blue sendiri.

Tanpa Nama berkata...

lagi satu kaedah alternatif:

bakar je sume mende2 tu, sng citer...
bakar sampai jadi abu macam orang agama lain bakar mayat diorang, pastu hanyutkan abu tu ke mana-mana sungai. memori lama akan mengalir bersama-sama air sungai.


kahkahkahkahkahkahkah

Sky0ne berkata...

macam mana nak recover data? aiseh tertanya plak...hahah

Lann Shaukani berkata...

\m/

FishBonez™ berkata...

Zaman skrg mmg canggih. Nak recover file tu sungguh mudah. Mgkn bleh guna file shredder utk delete pemanently tp aku xpenah plak guna. Bg perempuan, hati2 bila pinjamkan pdrive kepada lelaki. Ada lelaki yg bnyk masa lapang utk recover balik gambar2 korang yg korang penah tranfer dalam pdrive anda. Hatta file tersebut da berkurun lama tp ada kemungkinan bleh direcover semula.

Amy Z! berkata...

cara ko tu betul. lecture aku pun ckp macam tu juga.

nak recovery, google je recovery tools. berlambak kat internet.

tu sbb org boleh recover balik apa jenis file yg dah delete. memang banyak tools yg bagus. kalau berbayar punya tools. lagi macam-macam dia boleh recover.

hoho.

aku dan suami pernah buat servis format2 komputer ni.

jgn kata lelaki, pempuan pun simpan porno gak kat komputer.

tapi selalunya pempuan tak reti guna hidden folder.

lelaki guna hidden folder. tapi of course la kitorang dpt tau

dah tau nak format komputer, padam le dulu cerita2 porno tu.

hadoih!

kucai berkata...

aku tau camna nk recover data..pkai software r*c*v*r* ** f*** weh..donlot dlm tenet..ekekekekekeke
(sila isi tempat kosong dgn huruf yang sesuai..)

tulen bang berkata...

tetiba aku berdebar.
patutlah masa aku jalan-jalan kat pasar malam, ramai pandang aku.

16th berkata...

berkongsi itu indah dan seksi juge..hehe nk merakam pn upah lh pro..lepas tu jual..dpat gak duit..sniri rakam..pas tu kantoi..ape dapat..glemer memang lh..heh ygcomplex mcm merakam tau lak..sesimple recover tk tau..

Fadhio berkata...

thanks for sharing...ekceli aku pnah try nak dapatkan gmba balik,after ter-delete gmba dari satu event,n my DCIM folder hilang tros dari pandangan!!

and after carik2 dlm tenet,terbace aku satu fakta tentang sistem storan, iaitu,data/item/file takkan terdelete sepenuhnya,unless we replace it with new data/item/file...

dan seperti yg si penulis cakap,semuanya benar ye!!...tak perlu untuk celik komputer,sebab gugel dah celikkan korang...

so,watchout!
software ni byk diguna oleh mamat2 FBI utk kajian kes,tapi,biler smpai kat tangan orang terer+tak tggungjawab = sindri mau ingat joN!

Tanpa Nama berkata...

ade gak lecturer aku bg tau pasal ni. pas ni aku blaja recovery. ahaks.

miya berkata...

Laa.. patutlah semakin berkembang maju industri filem porno ni.. thanks info ya!!

entri baru:
kekasihku diambil orang
jom belajar bahasa Jepun
entri popular Oktober 2010

Tanpa Nama berkata...

montot, sbnrnya masih leh recover lagi walaupun da pnuhkan sd card dgn data2 lain. xmmpu recover 100% tp at least 70-80% dpt recover..

"Jangan ambik gambar blue sendiri dan jangan biar orang lain ambik gambar blue anda"

klu ikut ckp atas spa2 pn xle recover.. haha. jgn jd bodo dedah dri sndri. aku pn mlas nk ngaku melayu..

Real Guest berkata...

tak jugak...tgk nasib gak..ada yang aku recover file aku tapi dia korup...boleh baca video depan je...lepas 3 saat main je terus mati..sebab dia dah hilang sebahagian sector data file tu..

Tanpa Nama berkata...

belambak blue sekarang budak sekolah menengah...disebabkan melayu pemalas buat torrent tu sebab tak ramai pornstar melayu femes.kalau tak...tak kuar umah la sapa2 kaki shoot..

Keretapi berkata...

fuish aku tak pernah tau!

naseb baik kau bagi tahu!

aku terhutang budi!

eh.. . .

tak, tak, tak terhutang budi pun. takde sebab untuk cuak pun.

TAKKKK. kekeke

redbean berkata...

da penah kantoi ke bang~ heehehe

buruhKasar berkata...

ok.sape nak gambar bogel aku?

Tanpa Nama berkata...

salam bang mantot. is it applicable to laptop too?

-enot-

Mantot berkata...

takde sape nak gambar bogel kau buruh.

enot,
laptop sekali,asalkan ada hardware yg store data tak volatile..mcm hard disk,memori kad dan sbgnya.

utk laptop,nak selamat,nak jual laptop,gi beli hard disk lain,cabut hard disk lama,pasang hard disk baru.bukan susah nak bukak hard disk laptop ni.

ehehe..mcm risau je Cik Enot?

radin fadli berkata...

moral jgn tangkap gamabr blue..huhuuhu

Cik Agogo berkata...

ko blogger berpengaruh, mantot... aku kasik je link ko kat kawan2 aku untuk bace. aku penah bagitau dorang pasal ni, tapi seko pun tak penah nak caye. kalo tak camni, sia2 la aku score subjek microprocessor...

ahahah hahaah ahaha...

fndrocka berkata...

Ciss!!kantoilah gambar2 aku dgn dian sastrawordoyo!

fndrocka berkata...

Ciss!!habis kantoilah gmbr2 aku dgn dian sastrawordoyo!!

Tanpa Nama berkata...

mulai hari nih, aku nak bukak kedai repair hp. pastuh aku buat recovery then aku jual dlm vcd gambar2 porn mereka. pergh...masyuk nih mantot!!

-suaka -

Tanpa Nama berkata...

ada 1 cara lagi, tapi masih lagi di peringkat kajian, secara asasnya, komputer @ peranti yang bersifat komputer membaca data secara binary iaitu sistem 0 dan 1. Sbg contoh sekeping gambar yang diview di skrin komputer, dibaca oleh bahasa komputer sebagai 01101101100001000. Jadi ada kajian yang tengah dibuat untuk mencipta 1 software yg cukup power yang boleh melintang pukangkan sistem binary @ bahasa komputer ni dengan mengkucar-kacirkan sistem 0 dan 1 ni. Secara teorinya, bila sistem 0 dan 1 ni diterbalik dan ditunggang-langgangkan, komputer tidak akan dapat membaca sesuatu data tersebut. Tapi ni masih lagi di peringkat kajian, belum ada final result lagi.

Kalo nak recovery data @ file, senang je, pakai je easy recovery file, x pun google je dkt internet, ada berlambak recovery software.

harmme hami berkata...

aku penah pinjam external harddisk kawan perempuan aku & aku terjumpa gambar dia dalam keadaan yg tak sepatutnya aku tengok! & gambar tu dia cuma hidden kan je!
nasihat kepada perempuan2 atau sapa2 lah, bare in mind, jangan ingat anda hidden file anda orang lain tak nampak,sebab kbykkan yg "celik IT" ni akan tetap setting "show hidden files & folder". tu yg boleh "ter"jumpa files mcm tu padahal tak niat pun nak cari.
& bear in mind, jgnlah rajin sgt amik gmbar anda dalam pose seksi, manja atau yg sewaktu dgnnya hanya utk menarik perhatian org lain.
memang korang akan dapat peminat & admirer sekelip mata, tapi ingatlah, semua tu lelaki2 hidung belang & gila seks yg harapkan tak lain dari tubuh anda semata.
nak lelaki baik utk dijadikan suami? pakailah tudung menutup aurat baik2, tak kisahlah penantian selama mana, yang pastinya anda akan dapat lelaki yg terbaik buat anda.
aku ada ramai adik beradik perempuan, sbb tu aku risau benda2 macam ni. hanya sekadar nasihat. TQ.

Zie berkata...

tumpang bace.tq untuk info ni.sblum ni selalu dgr org ckp tp x jelas.skrg baru tahu mcmana dan kenapa ia x hilang..

=)

Tanpa Nama berkata...

dem. rugi pulak rasanye aku tak search kaw2 laptop kawan pompuan aku hari tu time die mintak tolong aku formatkan. haha. jahat nih.

Tanpa Nama berkata...

yes... semua itu btul...
pnh buat lawatan ke Forensik PDRM...
nmpk sendiri alat tu...
n penerangan tuan punya blog lbh kurang sama ngan penerangan pegawai tu...
hehehe~
so careful~

farouq berkata...

ha,ha aku tau salah satu software itu insyallah dalam proses hendak upload print screen web tersebut dalam artikel (jaga kemaluan anda)internet rumah banyak masalah susah hendak upload gambar :(

Tanpa Nama berkata...

tuneup utilities undelete

Eim Abey berkata...

korg boleh guna TuneUp File Shredder utk delete file tu permenently. Boleh guna TunaUp Undelete utk restore balik file. Kalau betul2 nk format pendrive atau hardisk smpai bersih, guna option wipe Disk guna Mini Tool Partition Wizard Professional....cheerS