Jun 30, 2010

Letak Gambar Manusia Dalam Rumah,Malaikat Nak Masuk Pun Segan,Tapi Gambar Menteri Ok Kot?


Kelihatan macam gelas biasa yang normal.

Tetapi apabila dipusingkan akan kelihatan wajah MB Negeri Sembilan yang "agak kacak."

Apabila digabungkan semua free gift yang aku dapat malam tu,aku tertanya-tanya,adakah ini sambutan merayakan guru-guru Negeri Sembilan atau sambutan guru-guru yang wajib datang kalau tak datang kena hantar surat tunjuk sebab kepada Jabatan untuk merayakan Menteri Besar yang "agak kacak" itu.

Aku tau benda ni adalah free gift tapi bila kita bercakap mengenai sesuatu yang akan digunakan ketika makan dan minum,kita semua pastilah tidak gemar melihat sesuatu yang menurunkan selera makan bukan?

Dari Aisya Ummul Mukminin ra, dia mengkhabarkan kepadanya bahwa dia membeli bantal yang padanya terdapat gambar. Ketika Rasulullah melihatnya, beliau berdiri di pintu dan tidak memasukinya. Saya melihat kebencian pada wajahnya, saya berkata, “Wahai Rasulullah saya bertaubat kepada Allah dan Rasul-Nya, dosa apa yang telah saya perbuat?” Rasulullah menjawab, “Apakah urusannya bantal ini?” saya jawab, “saya membelinya untukmu agar kau duduk di atasnya dan memakainya sebagai bantal.” Rasulullah bersabda, “Sesungguhnya pemilik gambar ini pada hari kiamat akan disiksa dan dikatakan kepada mereka hidupkanlah apa yang kamu ciptakan, lalu melanjutkan, sesungguhnya rumah yang di dalamnya ada gambar tidak akan dimasuki oleh para malaikat.” (Bukhari)


Dari Ibnu Abbas ra, dia berkata saya mendengar Abu Thalhah berkara saya mendengar Rasulullah saw bersabda, “ Para malaikat tidak akan masuk ke sebuah rumah yang di dalamnya terdapat gambar dan patung.”




37 ulasan:

Othman Juliana berkata...

kau letak je la mug tu kat kabinet jadikan hiasan~ boleh kau tengok hari-hari. hahaha.

SHE berkata...

LETAK DALAM JAMBAN...WAT TEMPAT LETAK BERUS GIGI PON OK TUH, BERUS JAMBAN PON OK.....MCM SESUAI JEK...OWWW...

eykameow :) berkata...

ceh. tak suka tak suka. memang jatuh selera saya kalau begitu.

p/s : lain lah kalau muka2 yg comel sket ada kat mug tu...huhu btw umah ni byk gmbar , mesti malaikat tak masuk :( nak kena suruh abah buang la!

mashi berkata...

beli sticker spongebob lekat kat muka dia yang kacak...

N@d0x $i k0d0x berkata...

lagi cantek muke profile aku....kodox much more better

ejaMaria berkata...

alamak!!! kat umah ade gambar ktorg sefamily... camne ek?

Besi Karat berkata...

Kalau aku dapat gelas yg bergambar(lagi2 gambar pak menteri,adun,pemimpin),aku bagi tetamu guna ja.
kahkahkah.

eRaY berkata...

mantot nak tanye
bes2 kalau letak gamba2 anak dalam frame cmne..??
runsing jugak ni

z. berkata...

taksub sangat nak popular mb tu.
masuk af sudah.haha

♥✿♥ Fariza ♥✿♥ berkata...

hahahahahahahaha
nk wat cmana.
byklah mcm ni

Qamar al-huda berkata...

Salam ya bro:)tentang gambar tu no komen..saya pun pening meliat...ehe..tentang hadith tu..gambar yang dmaksudkan adalah lukisan..tentang gambar manusia yg diambil mlalui kamera..adalah diharuskan..ikut fatwa mufti n yg saya ketahui..tp gambar kat cawan tu sekiranya kikis saja...ahaha..

Qamar al-huda berkata...

btw aku suka robot tu..berapa harganya disana?diBrunei ada 8 ringgit..:D

ninaneno berkata...

lukisan pun, lukisan yang menyerupai orang kan?

err...confuse sikit laa... tapi kalo saje2 letak gambar pemandangan dalam umah ok tak? agak tenang di situ tengok gambar pemandangan lepas penat-penat baca buku/study... dari tengok gambar orang... makin berserabut dok ada...

tambah-tambah pulak macam yang kat mug tu. adoihh...

mr edz berkata...

tentang gambar nmemang ada khilaf.. tapi apa pun memang tak selera nak guna mug tu

ateeka amer berkata...

aku lagi prefer pakai mug yang ada gambar upin ipin tuh.

Qamar al-huda berkata...

gambar pemandangan boleh..lukisan pemandangan pun boleh...tentang gambar manusia,macam gambar kahwin atau apa saja gambar keluarga,sekiranya tak boleh susahkan,tiada gambar kenangan..ehe..lukisan tak bole sebab ia menggunakan tinta..gambar yang diambil melalui kamera diharuskan sebab tidak menggunakan dakwat dan ia perangkap cahaya sama seperti bayang2..pasal gambar dalam mug tu..kikis saja tia..mun kadiaku lama udah ku kikis...hehe..opps..faham bahasa Brunei tak?=D

Nerzhul berkata...

memang tak selera. mungkin akan termuntah bila nak minum pakai cawan gitu.

Kap berkata...

misai pun penangan.

Tanpa Nama berkata...

buat ashtray jer brader mug tu.

janganjumud berkata...

Ko ni memang bahalol. Kalau ikut hadith tu memang la tenguk tv gambar hidup pun tak boleh.

Lukisan potrait tepi jalan pun tak boleh.

Gambar dalam hp pun tak boleh.

Tapi itu kurun Arab ke berapa.Dongeng dan mitos arab dulu takan orang melayu nak ikut zaman sains dan teknologi.

Semua magik. Gambar manusia main bola kat Afrika kita boleh lihat tak terbayang oleh orang arab zaman kuno dulu..heehhh pengamal jumud.

ADa yang bagi excuse gambar takpe. Ada yang nak abah buang gambar tapi letak gambar dia kat blog cari pakwe..hehe hipokrit korang ni.

Aqram berkata...

ok.

kalau macam tu rumah ustaz yang aku pegi hari tu gerenti malaikat tak masuk rumah dia.

sebab.

ada potret besar Nik Aziz dia lekat baik punya kat ruang tamu.

dunia oh duniaaaaaa.

nurul nadia berkata...

gambar itu harus sebab kita nak pergi haji, kena buat passport..buat passport kena letak gambar..nak cari orang hilang kena ada gambar...erk~ aku lari topic ke?

Black Kamen Rider berkata...

Ini lah dia bukti kukuh Blogger2 anti-gov pun SAMA PUKIMAK jugak macam pro-gov..dua-dua LANCAU.....kes kecik macam ni pun kutuk tak hingat...habis tangkap smua skali tanpa berfikir...sama jugak mcm zombie KBSB..dll...

kesian sama cikgu2 yang masih ada akal dan masih tinggi dinding malu anugerah tuhan...

wahai melayu...bukti depan mata..aku bukan pro mana2 tapi benci dengan betape PUKIMAK nya orang2 politik ni mainkan isu2 untuk kepentingan masing (dua-dua pun sama boleh PEGI MAMPOS!)..asal boleh jer...

kita..kawan-kawan...sebagai orang yg bijak amanah tabligh fathanah..lihatlah sesuatu dengan mata dan fikir dengan OTAK...jangan obses dengan orang atau pemikiran orang..kita ada otak sendiri..

hihi....tot ni 2nd time aku post...

p/s: huhuahuahha

mamat berkata...

Meh la sini aku bgtau psl status gambar dlm umah.

Kena bezakan gambar ngn lukisan.

Islam haramkan lukisan sbb zaman dulu salah satu bentuk pemujaan idol (syirik) adalah dalam bentuk lukisan (zaman skang pn ye jgk)..

Lukisan yg berbentuk bende hidup (manusia & haiwan) mengikut kebanyakan pendapat tak diboleh kan.

Lukisan2 pokok, gunung2 bole laa..

Skang plak masuk masalah, gambar photography. Gambar photography mengikut pendapat kebanyakan ulama adalah berlainan dgn lukisan (duh), (proses nye len) jadi tak termasuk dlm hukum yg sama dlm lukisan.... (kecuali anda wahabi-salafi, yg amik maksud literal hadis. haha bengong)

Jadi jgn risau yek.. gambar2 photography buat kenangan peribadi tak jadi masalah.

Tp timbul soklan, kalo lukisan manusia dan binatang diharamkan sbb ada unsur permujaan... mcm mana plak gambar2 menteri yg digantung tinggi dalam pejabat (atau rumah) yg mmg ada unsur2 grandieur. Itu den pn tatau, tanye la org yg tau..

Jadi, bende2 mcm ni, sblom publish, sila la consult org yg tau ye, ustad ke contohnye..kecuali ustad2 wahabi, mesti gambar photography pn dikatanye tak leh jgk..

Seha Haris berkata...

gambar tu termasuk skali ke gambar2 yang kita amek dgn family, gambar pasport, gambar graduasi, etc?

Mantot berkata...

hehe..aku dah agak dah.bila korang komen pasal benda ni mesti korang terlupa pasal MUG tu.Baca hadis kata JUMUD,JUMUD,ni lah masalah orang Melayu...membaca dengan tak sempurna terus mengamuk satu kampung nak dibakarnya.

cuba fikir kenapa perlu MUG tu diprint dengan gambar seorang menteri.

apa tujuan dia?

kalau tujuan dia adalah supaya;

1.kita ni ingat dekat dia,
2.kita sokong dia
3.kita undi dia
4.kita kenang jasa baik dia belanja makan malam

bukan ke niat dia tu dah salah?aku tak nampak tujuan lain selain daripada niat2 yang aku dah listkan di atas.bukankah benda2 camtu boleh bawak kepada "pemujaan" atau "mengagungkan seseorang manusia"?aku tak rasa dia perlu la diagungkan sangat.

aku tak nampak seorang menteri bagi hadiah cawan,t-shirt atau poster yang ada gambar dia dengan tujuan supaya ingat kat Tuhan,bersyukur dengan Tuhan.

Semua tu untuk buat orang ramai ingat dia,sayang dia.

Aku bahalol?WTF?
Kau ambik hadis tu kau kaitkan la dengan gambar yang aku letak tu.Aku takde cerita pasal lukisan tapi dah itu aje hadis yang aku jumpa relate pasal cawan tu.

Ramai betul baca tajuk aje dah melenting..

shimusuru berkata...

dude, aku rasa kebanyakan ketua menteri/menteri besar mmg giler glamer. contoh mcm ketua menteri melaka Datuk Ali Rustam lg giler glamer atau pon ada org cube bodek die. bkn apa.. ari tu kat SUKMA kat melaka. so biasa la...nak promote kena la pakai banner, bunting and press ad. yg aku tak tahan, kebanyakan poster, bunting, banner, press ad ada muka die. dlm hati aku, ni nak promote sukan malaysia ke nak kempen. tp yg paling aku nak tergelak ialah pantun dlm press ad laa.. mmg tah apa2.. aku tak ingat pantun die... nnt klu aku ingat aku kasi tau ko

so pada ko la.. ni diorg yg nak letak muka diorg kat dlm tu ke atau org yg dpt job buat promotion item ni saje letak muke KM/MB utk bodek so lps ni akan dpt lagi projek dari kerajaan negeri...

apa pendapat ko?

Tanpa Nama berkata...

hadis tu tentang gambar yang dicipta...bukan gamba org yg betul2 hidup dan bernafas...bagi siapa yang suka kumpul action figure tu...itu lah yang tak bolej sebenarnya...poster transformers dll..."dan dikatakan kepada mereka hidupkanlah apa yang kamu ciptakan"...watak-watak game dan komik...mmg tak boleh..ada dosa dan rezeki yang tertangguh kalau muslim yang buat...

kō⋅rŏxx berkata...

Gambar kat mug tu tak apa sebab tak ada orang nak puja dia kot.

Tapi cikgu-cikgu Negeri Sembilan bukan boleh kira sangat, Mawi botak pun diorang puja. Inikan pulak incik MB misai kacak iklan shampoo Bawang.

Ironi. Quote hadis, lukis kartun, kumpul action figure. LOL.

May the Prime be with you, Tot.

spAn_kUrAk berkata...

blogwalking! nak tau cemana cara pemikiran org malaysia. :)

p/s: tak phm kaitan penghargaan utk guru2 dgn gambar menteri dkt free gift tu.

sedih tgk malaysia sekarang.

Tanpa Nama berkata...

Aku naik meluat dengan orang-orang macam ni. Asal buat majlis mesti nak selit muka sendiri kat banner, cenderamata, poster lagi. Tak silap aku, aku pernah dengar NAJIB takmau letak muka menteri dalam setiap iklan, atau majlis anjuran kerajaan semasa di mula jadi PM dulu, tapi la ni bukan takat muka dia, muka BINI dia pun selit sekali.

ninaneno berkata...

haha... siyes aku sokong anon kat atas ni...

hilang selera tengok souvenir nak selit gambar2 menteri...

sampai dekat pen yang ruang dia abih kecik pun sibuk nak selit muka...

tak berani aku nak pakai pen ada muka dorang buat jawap exam... takut takde ong... hahahahhh...

Tanpa Nama berkata...

nak mengutuk gomen punya pasal pakai sebat je letak hadis tanpa kaji.kalau hati ada kebencian jangan babitkan hadis.

klee berkata...

entah la ek.. zaman aku kecik kecik dulu, mug ada gambar soltan johor ada lah org bagi sebagai cendermata birthday dia..

apat berkata...

bro...lu pg jugak ke kt pdg mps mlm 2??wt malu institusi pguruan je tgk gediknye ckgu2 pmpuan...harap2 bkn dr klngn ckgu2

Tanpa Nama berkata...

aiyoooooo pasal ni pun nak bising ke :)

klu xmo itu mug buang ajer...xpayah bising2 kutuk2 org...

jauhi hasad dengki k...

peace ...

nonnie78 berkata...

salam.

hihih.. mug ni ada kat umah mertua saya di seremban.. seorang bekas guru yang dipanggil untuk sama2 meraikan hari guru malaysia di MPS tahun ni.. beliau sangat taksub sama ini MB tp saya? hahaha.. tidak memihak mana2 parti, sekadar dgr, lihat, baca dan sealed mulut.. anyway, nice blog.. teruskan menulis ye!