Jun 16, 2010

Azwan Ali Adalah Orang Yang ke 50 Paling Dipercayai di Malaysia Menewaskan Karam Singh Walia

Bila aku baca Reader's Digest (RD) bulan 2 hari tu,dalam tu RD ada letakkan result survey personaliti yang paling dipercayai di negara-negara Asia Tenggara. Hasil tinjauan diorang...agak membimbangkan.

Mula-mula sekali,kita tengok Top 10 personaliti paling dipercayai di Malaysia;


1) Nicol David (pemain skuasy)
2) Dr Jemilah Mahmood (pengasas Mercy Malaysia)
3) Lee Chong Wei (pemain badminton)
4) Lat aka Mohd Nor Khalid (kartunis)
5) Jimmy Choo (pereka kasut)
6) Adibah Noor (artis)
7) Michelle Yeoh (pelakon)
8) Jins Shamsuddin (Senator/pelakon)
9) Afdlin Shauki (artis)
10) Chef Wan (chef masakan)





11) Paduka Sharifah Mazlina (adventurer, first Malaysian woman Antarctic Solo Expeditor)
12) Misbun Sidek (badminton coach)
13) Ivy Josiah (executive Director, Women’s Aid Organisation)
14) Marina Mahathir (AIDS advocate)
15) Aznil Nawawi (actor/compere)
16) M Nasir (singer)
17) Zang Toi (designer)
18) Rashid Sidek (badminton player)
19) Jailani Sidek (badminton world champion)
20) Gurmit Singh K.S. (executive director of the Centre for Environment)
21) Amy Mastura (singer)
22) Sheila Majid (singer)
23) Siti Nurhaliza (singer)
24) Shebby Singh (former football coach, football presenter)
25) Razif Sidek (badminton player)
26) Jaclyn Victor (Malaysian Idol)
27) Maya Karin (actress, television personality and singer)
28) Ahmad Idham (movie director)
29) Harith Iskandar (comedian, actor)
30) Erma Fatima (actor)
31) Ramli Ibrahim (choreographer)
32) Sheikh Muszaphar Shukor (astronaut?)
33) Irene Fernandez (migrant worker activist)
34) Kee Thuan Chye (dramatist, poet and journalist)
35) Aziz M. Osman (director)
36) Tiara Jacquelina (actress/producer)
37) Alex Yoong (race car driver)
38) Asha Gill (television personality)
39) Fish Leong (singer)
40) Soo Kui Jien (tv presenter)
41) Mano Maniam (Fulbright scholar/actor)
42) Deanna Yusoff (actress)
43) Sharifah Amani (actress)
44) Reshmonu (singer)
45) Lee Sinje(actress)
46) Ning Baizura (singer)
47) Ella aka Norzila binti Haji Aminuddin (singer)
48) Lillian Too (feng shui master)
49) Awie (singer-actor)

50) Azwan Ali (TV host)

Aku tau negara kita penuh dengan rakyat yang desperate nakkan idola dan orang yang nak jadi idola,tapi...adakah kita sedesperate dan secipan ini? Aku tak tahan..nombor 50,Azwan Ali.HAHAHAHAHAHAH!Filipina juga mengalami masalah yang sama seperti di Malaysia bila mereka mengambil seorang pelakon sebagai orang yang paling dipercayai.

Sekarang,cuba kita comparekan dengan personaliti paling dipercayai di Singapura;Ketua Hakim Singapura,Chan Sek Keong.Yang paling dipercayai di Thailand?Dr.Pornthip,pakar forensik yang dikatakan sedang menyiasat kes kematian Teoh Beng Hock.Di Taiwan pulak,Sami Dharma Cheng Yen.

Apa yang menyedihkan mengenai result survey tu adalah;dengan jelas sekali,kita sangat taksub dengan hiburan.Senarai 50 orang dari Malaysia tu penuh dengan artis dan pelakon dan penyanyi dan penghibur dan ahli sukan.What the hell?Adakah negara kita memang kekurangan idola yang betul atau memang orang Malaysia khasnya orang Melayu memang sangat mementingkan hiburan semata-mata sehingga menjadikan hiburan sebagai pedoman hidup mereka?Sebab berdasarkan result survey tu,nampak macam majoriti yang mengundi adalah...orang Melayu....Awie?Azwan Ali?Ella?Nampak benar orang Malaysia senang percaya dengan apa saja benda yang keluar TV.Sebab tu kot ramai orang percaya RTM.


RD juga membuat survey mengenai pekerjaan mana yang paling dipercayai di Malaysia;

1. Juruterbang
2. Guru
3. Doktor
4. Paramedik
5. Ahli Bomba
6. Pakar Bedah
7. Sainstis
8. Doktor Gigi
9. Ahli Farmasi
10. Jururawat

Adakah anda khuatir tidak ada nama "Najib Razak" atau "Perdana Menteri" di situ?Usah risau.Survey itu dilakukan tanpa dimasukkan langsung nama2 menteri atau sesiapa saja yang terlibat dengan politik kerana dikhuatiri akan membuatkan survey itu terlalu fokus dan emosional.

Tapi,aku rasa impian sesetengah rakyat Malaysia sebenarnya hanya satu;Jika Reader's Digest buat lagi survey macam ni tahun 2014,apa salahnya jika result survey personaliti yang paling dipercayai adalah Perdana Menteri Malaysia dan nombor dua adalah Ketua Hakim Negara?Sayang sekali kita lebih percaya Altantuya yang telah meninggal dunia berbanding Perdana Menteri kita sendiri.Nak buat macam mana?


Tapi tak salah bukan kalau kita memasang impian?
Orang muda,ubahlah Malaysia.

29 ulasan:

hellioz berkata...

ubah malaysia?
tgh try ubah mentaliti
nak ubah malaysia otw...

gyahahahah~

Aqram berkata...

nicol david suka ketawa kuat2 kalau lepak kat nasi kandar istimewa, ivory penang.

tu je aku nk ckp. no offense

Khairi berkata...

eh eh eh ... survery pe ni? pe ke hal kepercayaan pada nicol david ni haha. adei, aku rasa org lebih percaya pada drebar bas daripada nicol david. drebar kapal terbang pun mcm dlm list tu.

NK berkata...

sorg pun aku tak percaya.
aku yakin liyana jasmay pun takpercaya akan survey ini.

siapa hantar borg survey ni?
macam haram org yg listed.
no 50 paling rasa nak cium cium.

NK berkata...

oh, nombor 2 aku kecualikan.
dia mmg hebat.

aremierulez/Amirul berkata...

ahli sukan tu, aku tak kisah sangat...

tapi artis... adoi... azwan ali tu mmg aku langsung tak percaya la... nak percaya dia tu lelaki asli pun susah...

Hammad0 berkata...

pelakon + penyanyi tak boleh pakai... sume auta,sume sampah...
atlet ok la.xde yg amik dadah rasanya..yg lain ok

mr edz berkata...

aku percaya kat ustaz kazim... nama ustaz sorang pon yak der ker?

honey bedazzled berkata...

seriously depend la golongan mana yang sangat taksub ngan artis. as far as i know, my collegues, family and my circle of friends, never talk about malaysian artist not even a single topic, ok maybeeeeeee in those years siti nurhaliza married dato'k we ada discuss. so aku pelik juga la bila list itu keluar hahahah mari ketawa, ahli politik memang terang-terangan tidak boleh dipercayai.

tapi cuba tengok pekerjaan yang paling boleh dipercayai di malaysia. ada artis masuk? tidak ada pula, pelik artis boleh dipercayai sedangkan mereka lagi lah semua berlakon semata-mata. just a piece of my mind. thank you.


but im happy my career is in the list, you guys should trust us more, i mean profesionally, i am a pharmacist.yay!

paloibinmulau berkata...

sejak bila pulak RD jadi majalah budak2 remaja ni hehehe. mungkin populasi yg di survey tu semua budak remaja yg minat hiburan. lagi satu kita memg tahu majoriti rakyat malaysia kurang membaca. yg rajin membaca pun cuma budak2 remaja. depa ni pulak rajin beli mangga hahahha. jadi apa nak pelik kalau majoriti dari senarai tu golongan artis.

aku bukan le anti artis. kalau artis yg meyumbang utk kemanusian melalui karya2 mereka aku cukup kagum. mcm golongan agama tak ada dlm senarau tu kan :)rasanya bekas mufti perlis tu dikenali ramai oleh golongan muda. tapi yg duduk no11 tu paling tak boleh dipercayai kot huhuhu

Nerzhul berkata...

artis lebih dipercayai daripada tokoh agama.

wd.bandages berkata...

Nik Aziz tadak pula kan?

Cik Zoe berkata...

penuh dengan golongan artis.
haishhh..
asyik dok suap dengan hiburan je kot.
sebab tu jadi camni.

Tanpa Nama berkata...

itulah realiti kt Malaysia sekarang... penuh dgn hiburan, hiburan dan hiburan. Tak cukup dgn AF, Malaysian Idol then tukar plak Mystar LG, Mentor, Gangstar dll... itu semua menunjukkan betapa kemaruknya golongan muda kita nk jadi artis a.k.a selebriti... famili pon kononnya open minded support la segala yg lagha nih. stesen tv pon dok berebut buat duit dgn benda2 camnie.

Tulah sebabnya goongan artis dan selebriti yg lebih dipercayai berbanding dgn golongan ilmuan... diorg lg fame sbb selalu kuar tv, paper, majalah, radio dll...

kebanyakkan mentaliti rakyat Malaysia lebih mudah terpengaruh dgn benda2 yang seronok dan gah walaupon hakikatnya tidak.

So,kalo nk ubah Malaysia kena ubah mentaliti dulu... Kalo idak sampai kesudah le kita dok hanyut dgn benda2 bangang nih...

apenzz tensai

LANN berkata...

Lawak jugak ada Azwan Ali! Si bodoh tu layak ke dipercayai kat Malaysia ni?

Tanpa Nama berkata...

hurmmm.. aku curious dgn survey form nih.

samada:
1) budak skolah yg jwp or
2) pilihan jwpan dia mmg nama artis satu Malaysia dia bubuh.


errkkk... azwan ali? eh. tk. tk. aku tk undi nama dia pun hari tuh.

nenao berkata...

majority artis.. erkk.. annoying

alidyangon berkata...

Bro

Programmer IT tidak di percayai ye. Sebab langsung tiada dalam list. Susah susah belajar kat u sampai dekat 8 tahun (5 tahun buat degree, 3 tahun buat Master). Kesian programmer, tidak di pandang langsung rupanya. Inilah dunia/Malaysia, mementingkan hiburan semata-mata.

brat2104 berkata...

pe maksud dipercayai dalam survey tu? aku jadi konfius.. kita percaya dgn kebolehan mereka? atau kita percaya mereka mmg bagus? atau kita percaya yg dia wujud??

sbb serius ku mcm jadi bengong membaca nama artis belaka kat situ padahal terang2, mereka la yg plg kita xleh percaya. segalanya adalah persembahan (performance) bagi mereka..

Julia berkata...

haahla, percaya dari segi ape? Percaya diorang ni x menipu ke jujur ke bagus ke ape?

Ladynoe™ berkata...

bukan ubah malaysia. tp ubah lah reader digest tu sendiri.

anyway, dia buat survey tanya golongan mana tu?

hazarimi ♥ berkata...

reader digest salah distribute borang ni...
erk...org malaysia esp. melayu mmg patut berubah!
berubah ke arah yg lebih positif & maju setanding bangsa lain di Malaysia ni k...
jgn smpai org melayu sujud kat KAKI bangsa lain... =)

azmie berkata...

survey tak reliable. grup individu yg paling dipercaya artis, tapi group kerja tak dak pun artis. data contradict sama sendiri mana boleh pakai.
pm 1malaysia mmg ada dlm senarai tu, try tengok nombor 25 juta

qarleid berkata...

"azmie said...

survey tak reliable. grup individu yg paling dipercaya artis, tapi group kerja tak dak pun artis. data contradict sama sendiri mana boleh pakai.
pm 1malaysia mmg ada dlm senarai tu, try tengok nombor 25 juta"

mane ade contradict... the top 50 listed was under the "personalities" most trusted.. the second was the type of "occupations" most trusted by the malaysian people... they were categorically different... so ure motion that there is a contradiction does not really stand....

Tanpa Nama berkata...

atlit sukan aq rasa ok lgi tpi artis??WTH???asl a.samad said ka,faisal tehrani x der??oh man nmpk sgt orang malaysia especially malays(no offense)sangat taksub pada artis dan hiburan.haih nauzubillah

Warta 365 berkata...

salam,

saya dah list blog ni dalam blog saya, http://warta365.blogspot.com

diminta jasa baik tuan listkan blog http://warta365.blogspot.com dalam blog tuan

semua dijemput lepak di warta365.blogspot.com

terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Azwan Ali tu bkn gay kah? dr fesyen dan cara dia berlaser pun dh boleh agak da...org mcm ni pun blh percaya..ni mesti dpt sokongan dr golongan pondan/homoseksual..

SyDen berkata...

Singapura > Malaysia. FACHT.

Tanpa Nama berkata...

yes...
aku pun ad baca edisi tu...
yg pntg mula2 tu ak tergelak bila compare pilihan org2 Msia ngan negara Asean lain... tp pas tunjuk ngan member... br sedar betapa mentaliti KITA (termasuk aku) masih kureng lg...
individu yg menyumbang sesuatu kpd negara... bole trima lg...
tp artis???
bukan nk down kn golongan penghibur... tp BUKAN semua yg tersenarai dlm list tu ada achievement yg bole dibanggakan... jauh sekali nak naikkan nama Msia...
entah atas sebab apa mereka2 ni dipilih sbg ORG YG BOLEH DIPERCAYAI... ke KITA yg x faham soalan?