Jun 14, 2010

Rantai-Rantai Waktu Dililit Majikanku Kepada Diriku Membuatkan Aku Marah dan Emo

Satu hari nanti,anda semua pasti akan menempuhi alam pekerjaan..Ada yang best,ada yang tak best.Kalau 365 hari bekerja,hanya 12 hari aje kita best.Hari dapat gaji.Tapi lepas dapat gaji,kita akan kira berapa kita hutang.Tolak-tolak semua dapat la gaji bersih.Tengok angka gaji bersih,terus rasa tak seronok.Nak beli apa-apa pun berfikir dua tiga kali..

Tapi aku tak nak cerita pasal kewangan.Kalau nak kewangan kukuh,join mana-mana MLM.

Aku sudah sampai di mana aku terpaksa mengakui,dunia korporat bukan dunia aku.Gila F**KUP dunia korporat ni,tikam sana,tikam sini.Kutuk situ,cantas orang lain.

Dan aku akan terus stagnant kalau aku tak sanggup nak menjadikan pekerjaan sebagai satu benda fokus dalam hidup.Aku bukan macam sesetengah orang yang sanggup tido,tak balik ofis semata-mata kerana kerja.Itu semua bodoh.Kerja,kerjala.Tapi pada aku,bila pekerjaan dah mengganggu time kau di luar waktu kerja,itu adalah satu benda yang SANGAT-SANGAT CILAKA.

Kadang-kadang,bila aku tengok orang2 yang satu masa dulu sama aje level dengan aku tapi kemudiannya dinaikkan pangkat jadi manager..aku rasa kesian pulak kat diorang.Balik tiap-tiap hari pukul 9,pukul 10..esok pagi datang balik,meeting situ,meeting sini,kemudian kena maki,kena tengking.Aku tak sanggup kena camtu.AKu tak sanggup korbankan hidup aku semata-mata untuk buat kerja tanpa apa-apa imbuhan tambahan.Tapi,law Malaysia takde pun tulis kena bayar overtime kan kalau gaji dah level eksekutif?Jadi,banyak la yang take advantage law ni dengan mengarahkan staff2 bekerja lebih masa.

Aku dah bosan.Kalau aku nak stay tempat kerja sekarang,peluang aku nak naik ke level atas hanya dengan mengorbankan hidup dan jiwa raga aku kepada perjuangan syarikat.Dan,aku cukup tak suka benda tu.Sebab culture office aku agak extreme politicking nya.

Jadi,pertanyaan hari ini;mahukah anda mengorbankan time dan masa untuk bersama family dan kawan-kawan,semata-mata untuk menjadikan diri anda pekerja contoh yang dapat bonus dan increment yang lebih baik?

25 ulasan:

Nerzhul berkata...

kerja sekadar cukup untuk hidup sahaja sudah. tak perlu hidup semata-mata untuk kerja.

Khairi berkata...

What you like - What you must = negative (mati lebih baik)


Kerja macam cilake, duit masuk tapi masa utk enjoy dah tak ada, buat apa hidup?

What you like - what you must must be a huge positive. untung besar.

lepak2, sain sini sikit, sain situ sikit2, besok lapan juta masuk akaun. Kan best tu. masalahnya time ni dah rasa tak mau mati.

m berkata...

Pada dasarnya segala yg kita lihat, dengar & kita pelajari adalah
ilmu & ibadah..(al-Ghazali)

kerja juga satu ibadah tot!

Tanpa Nama berkata...

aku senang, sila fokus apa yang ko nak. Semua ada pro's and con's.

Aku, dont mind to work hard...spend time kat ofc at this moment...sebab aku single, dan aku rasa aku masih larat nak cope with hectic life :)

tapi...perjuangan yg tanpa objective is just a waste of time :).

tepuk dada tanya selera. jgn ahh kerja membabi buta je...itu namanya mesin, hehehe...

memandangkan aku agak bongok nak adjust menda2 choose identity nih, aku letak ler nama aku kat sini - suaka

zaminc berkata...

aku sama pikir macam kau.
dan resultnya gaji dan pangkat aku la ni bukan la best sangat...
tapi aku hepi...

tapi kena tahan la bila tengok rakan sebaya yang lain dengan harta dunia mereka yang gempak2...
tapi aku hepi...

Tanpa Nama berkata...

Aku ska time kerja yg flexible tp income maintain,maksud aku mcm kerja aku skarang sbg Guru Bhs di IPTA, buat kerja bila perlu aje...tp skarang admin da kluakan pekeliling utk stay 8hrs=minimum 40hrs/week.Mmg mental skejap nak adapt dgn time kerja baru nih...tp aku tetap happy&bersyukur sbb beban kerja masih relax jika dibandingkn dgn guru2 di skolah.
Drp,
Che Mat

J. Love berkata...

mengenai persoalan kau:

jawapan aku: aku sanggup.

Tanpa Nama berkata...

bagi akulah ak paling pantang org2 macma tu yg duk wat OT pah tu claim yg dorang ni berkorban untuk opis.xde nyer. jadi kaki bodek bos adalah. ni semua budaya kat opis aku la ni. semata2 nak dapat bonus dan dapat jilat punggung bos tuk paw byk2. ak selalu gak kena perli bla balik awal ak jawab je balik..ak punctual masuk kerja before 8.30 balik pn punctual la..kalau ada keje mmg x siap then br la stayback tu pn x lama..buat secepat mgkn tuk siapkan kerja. kalau kerja smpi korban masa buat apa.kita hidup bukan tuk habiskanmasa tuk keja je. kan dalam alquran tlh disebut masa 8 jam untuk tido..8 jam keje..8 jam lagi..x ingat da.so ak stick kat rule tu.
ini pendapat ak la..

thoyol berkata...

bro,

aku pun pekerja muda gak. Haha..

Anyway, a friend of mine once told, an American boss of her in Malaysia akan menghalau pekerjanya balik setiap kali jam menunjukkan pukul 5.30 ptg. Katanya produktiviti dan fokus after 5.30 pm adalah sangat kurang dan tak berguna.

Jadi lebih baik pulang dan bersedia utk keesokan harinya.

Quality life = longer life expectancy + healthy life

:)

Kap berkata...

jangan kerja lama lama.
nanti kena kanser.

rompa berkata...

kerja lebih masa menunjukkan anda tidak efisyen kerana tidak mampu menghabiskan kerja pada masa yang sepatutnya..OT bukan rajin, tp lemah..lagi-lagi kalau OT tak wat keje tp claim..makan gaji buta..bodo la anak bini ko makan hasil haram. pastu bila anak bodo, salahkan cikgu..nice!!

a kl citizen berkata...

kalau pekerjaan tu memang sangat kita minat, kekadang kita akan buat sehabis mungkin kan...

jadi tengoklah... kita minat atau tidak.
jika tidak, buat yang terbaik yang kita sanggup je lah kan

Besi Karat berkata...

oh aku tidak sanggup korbankan masa untuk bersama family,diri sendiri & kawan2 kerana kerja.hidup ini singkat.marilah raikan kehidupan!

INDRA QIRANA berkata...

tak sanggup.

austenite berkata...

Betul....aku keje as engineer...income just gaji n elaun...aku keje lebih masa hanya ditakrifkan sebagai rajin..
Site supervisor aku pulak kerajinan dia dibayar dengan claim OT..
Last2, gaji dia pulak lebih banyak dari aku yang merangkap boss kecik dia ni walaupun aku keje lebih banyak beban n tgjawab.....
tp xpe, aku rajin...huhu...

Tanpa Nama berkata...

Ha Ha Ha..good article..
Visi dan Misi sesebuah organisasi / syarikat semestinya untuk memajukan syarikat. Tak kan adanya untuk memajukan staf. Mana yg jd tukang cuci pejabat tu..sampai bila2 lah pegang jawatan tersebut.
MLM memang satu pemulaan perniagaan yg bagus akan tetapi bila dah di 'spoil' oleh makhluk yg teramat kreatif maka rosak lah ia.. persoalannya sekarang Mantot pun join Network distributor jugak ker (MLM)?...sbb artikel ini sepatutnya membangkitkan semangat kita untuk menambah pendapatan secara bijak. Boleh bekerja di pejabat akan tetapi cukuplah 8am-5pm. Anda gembira, kekasih/bini anda gembira, anak gembira, kuching, tikus putih, kura2, arnab, ular dsb pun teramat gembira sebab dpt makan on time..sekian.

nurul berkata...

aku sanggup masa aku bujang dulu...

tapi skang nie, aku rela gaji cukup2 makan, asalkan dapat spent time ngan anak aku....

LANN berkata...

Kerja tetap kerja, tetapi jangan kacau waktu relax dgn keluarga. Biarlah kerja gaji setakat biasa-biasa saja, asalkan hidup tak stress.

mr_zee berkata...

aku nyer priority 1st is my family lah.... keje no 2.

Mr Shafique berkata...

keje aku lebey kurang la. Nama nyer ada duty. Dah susun siang n malam nyer shift. Kekadang aku keje siang drag smp malam. adakala aku keje petang kena datang pagi. Kira memang aku berjanji ngan orang abes aku mungkir sbb keje. Kekadang busan so skang aku tak berjanji dah ngan sesapa. Ahad duduk umah jer nengok tv.

paloibinmulau berkata...

mantot,

keja dgn gomen la bagus. kau kerja sebagaimana islam tuntut. hujung bulan ambik gaji hehehe. kerja pun 5 hari seminggu. hujing tahun kalau nasib baik dapat bonus 1/2 bulan huhuhu

ewoks17 berkata...

beb, aku pun kadang2 terasa cilaka jugak kalau kena datang kerja time weekend dsb... tapi, sebab macam ada give and take, tak la terlalu strict even on weekdays.. bab masa kerja, pakaian.. so aku rasa win-win situation la..

tapi dari dulu penat jugak aku tukar2 kerja sebab nak lari dari environment yang tak ngam dgn aku, politik dlm ofis ni sebenarnya alasan je tapi hakikatnya environment dalam ofis tu dah tak macam apa yang kita expect... so move on la... aku pernah tukar kerja yang lagi rendah gaji, tapi aku dapat apa yang aku nak, environment and enjoyment!

kita buleh tipu satu dunia, tapi kita takkan buleh tipu diri sendiri yang kita dah rasa tak best kerja kat situ, dan once kita rasa camtu, elok tukar je lah kerjanya...

justmy2cents

Tanpa Nama berkata...

mmg susah nak pilih antara kerja v family/friends sbb dua2 penting.aku selalu bwk anak&husband dtg ofis temankan aku buat kerja masa weekend.bila dah siap kerja, off to jalan2.if strict to answer, aku sanggup.sbb pangkat tu utk bonus.bonus tu untuk spend pd family.mesti akan ada masa utk enjoy, shopping2,cuti2,etc.masa tu, pulun la... :-)

AMM berkata...

quest.net.my

Tanpa Nama berkata...

dah buat utk 3 tahun. tak mau. org yg cakap mau tu...SEBENARNYA TAK PERNAH KENA. SO DIA POYO. INGATLAH..tenaga sekarang tak sama dengan tenaga dulu..itu bukan syarikat anda.youre not getting more younger and energetic...youre getting the opposite.