Jun 17, 2010

Gua Liberal Gila Beb Tapi Solat Gua Jaga!


Aku hanya mampu beranggapan baik kepada dia.Mungkin dia tak paham English.Mungkin dia ingat t-shirt tu bermaksud "Mesyuarat Agung Tahunan AJK Sekolah Daerah Parit Buntar."

42 ulasan:

hellioz berkata...

style lagi!
kate dia...

gyahahahaahah~

Days berkata...

gile kental mamat nie..

A-Y-I-E berkata...

saya tidak ingin mengomen apa-apa sebab pemakaian seperti ini didalam solat saya tidak tahu

Sue Anna Joe berkata...

Aku percaya kalau dia tak paham maksud tshirt tersebut.

Sebab ada seorang manusia ni, yang dah berusia, lebih umur 50 lah, boleh tertarik kat tshirt di pasar malam, yang ada gambar tangan besar yang menunjukkan middle finger, dan dengan sangat innocent mengatakannya cantik dan nampak macam tulisan 'Allah'. Orang tu memang jenis suka pergi masjid, memang baiklah orangnya. Lurus bendul betul! Kesian pon ada sebab terlalu innocent.

Teringat plak cerita Mr. Bean yang dia duk buat syok tunjuk middle finger kat orang ramai. Ahaha.

bhahmz berkata...

xtego ble jmpe? or ni gamba dr google?

Cik Muffin berkata...

hurm...pic ni da lame...tp kesian die...terus femes..heheh tp cube fikir..org yang amik gambar ni kemudian sebar kan..apa pula hukum yg jatuh pda org tu ye...sbb da jd lebey kuang mengaibkan...lebih2 lagi org dlm ni sdg solat...katekanla org dalam ni da insaf??? renung2 kan la..

Mr Shafique berkata...

pada pandangan aku yg nubis leh kot wat pengajaran. Tak le ada muka direct. Sama mcm traffic offender yang gambo kuar dalam Star tue.

Ini menginsafkan jugak la ttg memilih pakaian. Smpkan kita lupa apa yg kita pakai.

Tapi aku rsa compare menda nie ngan gambo org mati ke xciden itu lg teruk memalukan dia.

Ladynoe™ berkata...

Kalau nak ikut hukum, banyak sangat ikut mazhab. imam ni kata lain, imam ni kata lain.

masa aku kat indonesia dulu, selepas jamming boleh lak mamat-mamat indo tu semua yang berpakaian gamba tengkorak segala ajak kitorang yang berpakaian bersih suci murni ni solat.

segan kitorang sebab ingatkan orang pakai baju macam tu jenis hu ha tak ingat tuhan. tapi sampai masa diorang solat jugak.

Hukum dia makhruh sebenarnya.

Daripada haram tak solat. Makhruh pun tak apa lah.

wd.bandages berkata...

aku sokong pengalaman noe. aku dengar saja even metal metal bertatu sana sini, solat depa jaga..

tabik ah.

Myth berkata...

lebih kepada "terpulang lah"
sbb hukum hanya mengatakan kalau baju/pakaian itu tidak menarik/menggangu perhatian/kekhusyukan orang lain yang mahu bersolat.

ok, dalam kes ni aku sgt terganggu kalau ada orang pakai n solat depan aku.

maybe baju FCUK yang silap printing kowt...

Nerzhul berkata...

pakaian bertulis ape pun memang tak digalakkan pakai masa solat, takut mengganggu jemaah lain di belakang. tak khusyuk solat mereka.

Khairi berkata...

Daripada emel kot ;p

Teratotech berkata...

Alhamdulillah, dia menunaikan solatnya.

pakd0 berkata...

brader ni s0lat beb!!
brape ramai yg lepak kat sh0ping c0mplex x s0lat..
lagi sial kau rase...

Tanpa Nama berkata...

mesti dia ni buta english dan beli baju ni kat bundle.

nurul nadia berkata...

ye r..aku rase mungkin die rase maksud kat baju die tu "Mesyuarat Agung Tahunan AJK Sekolah Daerah Parit Buntar."

haha...

Tanpa Nama berkata...

aku lebih kesian kt Broher yg solat blkg dia tu..isk isk isk ...sure terganggu tawaduknya!

Tanpa Nama berkata...

sekurang2 nya dia solat .

SESTER berkata...

Yarabbi........bukan ke kalau nak solat kena suci badan, pakaian dan tempat?

If I see him, I'm going to put my foot up his AAA....

HanDrifter86 berkata...

aku gi GT japan kat Sepang..
Surau penuh beb..

jiwa gembira2 jugak, solat musti dijaga..

nuRul saLoma berkata...

dl skolah kt parit buntar..sapa la gamaknya bdk laki tu??

Tanpa Nama berkata...

nk mengadap Allah tu baik2 lah dari segi pakaian n bersih.
dia tu solat dh ok.
slek je baju.
xda baju lain kot.
apa mende ntah bj remaja2 skrg.
samdol betul.

to pakdo

x semua yg x shopping complex x solat. stgh je. agak2lah an. kalo xda tpt solat, baik Allah runtuhkan je shopping complex tu.

lg teruk yg ponteng solat.

hah

DraygourN berkata...

bacalah tulisan RPK/Pete tajuk dia : BODOH SOMBONG. dah bangang buat cara bangang.

zaher berkata...

klu pkai bju cmnie n xsempat nk tukar bju lain, senang je solutionnye...tbalikkan baju tu..so xnmpkla tulisan2 tu...islam itu memudahkn kite...sila tegur ye klu ayat2 sye ni silap :-)

Tanpa Nama berkata...

dlm agama ni ada adab..begitu juga berhadapan dengan allah mesti ada adab dan caranya..ni bukan persoalan solat semata2..tapi solat itu mengadap allah..nak berbicara soal solat ini byk babnya...tapi kita sendiri mau ingatlah kan...

Myth berkata...

hurm..
kawan aku pernah tegur sorg mmber aku ni, kalau jumpa awek, pandai pakai smart2,wangi2.

kalau jumpa tuhan,selekeh je.

timbul prsoalan niat..

adakah Tuhan itu memandang kita bagaimana kita berpakaian?
Terdapat kata2 "Allah suka benda yang cantik2" adakah itu firman atau hadis?

Pada aku, bukankah itu menyamakan Tuhan dengan sikap manusia yang memang bias terhadap manusia lain?

Tidak. Tuhan tidak mempunyai perasaan sebegitu kerana dia maha Adil dan maha Mengetahui.

Dia tahu niat kita bagaimana dan apa tujuan kita.

Cuma dalam kes ini, pakaian itu menganggu perhatian orang lain yg ingin solat

Contoh? Orang yang amik gambar ni...xjadi solat, amik gambar. Hahaha~~

lanun terlampau berkata...

berani mati, bukan?

tutttutt berkata...

wah, aku torn apart di sini.

nak rasa bersyukur ke pasal remaja sekarang wpun hardcore masih tak tinggal solat?

ke nak rasa cam lesing je budak tu?

mungkin die dating dgn aweknye, kenalah menjaga hati dgn laksanakan ibadah wajib kan.

mungkin. hmmm.

Julia berkata...

Tgh solat? Good. Tp adab kene jaga. Bercakap atau menggunakan perkataan mencarut adalah tidak dibenarkan dalam Islam (Or tidak digalakkan?). Lebih baik kte gune perkataan baik je... X susah pn..

Mmg Allah tidak memandang rupa, tp kita kene jaga adab dengan Allah. Sebagaimana anda tahu beradab ble jumpe gf/bf. Kalau depan gf boleh melawa, mngadap Allah kenala lawa n wangi jugak kn.

Niat dalam hati je x cukup. Kene laksanakan.


And siapa yg bertatu or huhahuha tp bersolat, bagussss. Tp teruskanlah blajar ilmu Allah.. Byk lg miss tu... Sepatutnya solat tu mencegah kemungkaran.... Jgn la smpai solat ni jadi cam budaya je. X spenuh hati dan jiwa. Sekadar ikut syarat, 'org lain solat, aku pon solat lah'.

Seha Haris berkata...

yang lebih pelik. kenapa x ada siapa yg menegur. kan?

Tanpa Nama berkata...

kwn aku dulu camni gk. tp kalo nk solat kt masjid dier terbalikkn baju :D

biar org lain nampak tag saiz baju, drpd nampak "fuck you". hehe

nenao berkata...

betul tu seha haris.. naper xder yang menegur??

Sang Penulis berkata...

Atleast die pakai seluar atas buku lali dari mamat sebelah yang siap berkopiah tu.

Maybe die baru balik tengok gig, pastu tunaikan kewajipannya sebagai seorang umat islam.

Positif ok. Jangan cepat melatah.

Sekian.

mamdoh berkata...

.: hehehe. best best~ kalau dr emel selalu dpt emel yg bergambar macam nih~ tak kurang emel spam ngn dana org mati billion2 yg nak dberikan kepadaku~~ hehe X-D

psl hukum xberani nak ckp sbb kurang arif. tp kalau amik apa yg tahu, tak boleh nih pakai pakaian kureng ajar mcm tu. dpn Allah sujud, blkg Allah mencarut, "terbaekkkk~~".

nak tego nih tak berani nih. dlm hati cuma tekad sori taknak pakai mcm tu smpai bila2. m2mdoh tak yakin dia betul2 insaf dah tym g solat nih, jd kalau dtego mungkin akan mkn kaki dia kut. ada sapa2 lbh berani dr mamdoh? :-(

kalau terdesak sgt nak jumpa Allah, ada yg ckp kalau bju mcm tu baik dpakai terbalik kan dlm ke dpn, dpn ke dlm. jd nak nmpak apa2 tulisan pun. tp lbh AFDAL kalau takpayah beli, pakai, minat, menjual, guna, sentuh baju2 sebegitu rupa. xde maknanya bju2 begini dpakai, sbb bila dbw berjalan sia2 je kumpul dosa kering berlambak2. blum dr hati dan mulut org awam yg hangin sumpahseranah bju2 bertulis begini. kalau cukup 40kali dsumpah, makbula karang, ko jugak yg rugi...

ntah hapa2 ntah pesen slua bju zmn skrg. yg tukang jual pun kumpul dosa sama2 ngn budak2 nih. yg tukang reka, tukang print, tukang edar, smua tukang berkaitan sehati sejiwa kongc dosa sama2. lg terbaekk bila bju tu dturunkn kpd adik2 atau anak2. nasib baik bju malaysia nih tak tahan lama, kalau tdk, sampai akhirat nih kongc dosa.

tak chantek ke bju pesen plain? ada logo kecik pun ok apa? bkolar pun lg chantek~ oh bangsaku, mgapa bgini... :-(

:.

Tanpa Nama berkata...

salam~
to myth..aku x pandai agama,tpi ini juz pendapat aku je..
aku rasa member kau cakap tu betul,sebab bagi aku maybe,maybe jelah tingkat nikmat keimanan yang dia rasa tu x sama..dia rasa malu dekat ALLAH,tapi member yang sorang lagi tu mungkin x rasa pape pun..(maybe die just fikir,alah, at least,aku still semayang,janji aku ikhlas,pakaian suci bersih dah la)..
tapi member kau yang tegur tu plak maybe dia rasa x cukup,dia nak puaskan lagi ALLAH,nak tingkatkan lagi maqam keredhaan ALLAH kat dia..pendapat aku la,tu je..aku selalu gak terfikir,sape la agaknya aku di sisi ALLAH nak bandingkan dengan for ex.fudhail bin iyadh ke,syeikh ahmad deedat ke..agaknya sama ke tahap kecintaan kat ALLAH tu antara kita semua ni??some people maybe rasa nak lagi,yang lain maybe rasa dah cukup cinta,dan juga yang langsung x rasa langsung..aku x tuduh,pandangan aku yang hina-dina ni je..pada aku,kekuatan dan kesungguhan amalan tu je dah boleh jadi kayu pengukur kecintaan kepada ALLAH..as long as dia x riak la...sori bebanyak kalau terasa..huhu..

Tanpa Nama berkata...

kalu dh baju trtulis fuck you ka apa2 yg mncarut, jgn kata waktu slt, waktu x slt pon jgn la pkai, sdh trng lg brsuluh slh

Bayanghitam berkata...

Dulu masa aku remaja riang penah jugak pakai baju bercorak belakang macham quicsilver, maui & sons dan bagai ngan gambar bukan2...heh

Tapi time solat aku terbalik kan baju ! :D

Tanpa Nama berkata...

Salam saudara/saudari skalian...
knape laa kta perlu nak mngaibkn saudara kita yg sdang solat.. mmg dr mata kita xelok mmakai pkaian yg ada prkataan mncarut... kte kna pk jugak mna thu mamat nie xder bju lain yg bersih n ada bju nie je yg bersih.. pk +ve laaa.. kta kna thu jgak nawaitu dier.. bkn hak kita ntk mnghukum hnya Dia yg brhak.. Wallahualam bissawab

Amalina berkata...

jahil.

miezi berkata...

tahun lepas aku pernah forward email ni kat sorang kawan. and the kawan p forward kat colleague company dia pulak. dan tak semena-mena, colleague dia yg aku tak kenal dari mana dtg, hentam aku bertubi-tubi.

kita sangka baik je lah. mungkin dia terlupa nak terbalikkan baju tu sebelum solat :)

p/s: sekurang2nya the colleague bukan anonymous ;)

Tanpa Nama berkata...

baju tak penting..hati yg penting..hahaha

Ted berkata...

To myth,

Aku pun pernah tanya dan ditanya orang macam tu.

Bila aku ditanya, aku mcm tergamam. Ye lah, kadang2 balik keje x mandi x apa, terus solat. Tp kalau jumpe BF lawa kemain, pakai bedak dan mandi.
Sbb katanya adab dengan Tuhan, nak jumpa dia kenalah bersih, cantik2 dan wangi.Biar rasa segar bugar gitu, biar kita tunjuk hapi kita nak jumpa ALLAH.

Bab Allah tgk niat tu, memang betul, Tp adab tu adab jugak. Sbb tu kalau org g masjid, wangi2.Cuba telefon ust Don daniyal/ustaz Azhar.;p