Jun 02, 2010

Sekarang Adalah Bukan Waktu Yang Sesuai Untuk Membeli atau Menukar Kereta Baru


..kerana..interest rate untuk loan kereta dinaikkan minggu ni.

Non-National Cars (Mercedes,Ferrari,Nissan,Toyota,Honda dll)
5 year loan – 3.5%
7 year loan – 3.75%
9 year loan – 3.85%

*Rate lama antara 2.88% hingga 3.5%)

National Cars (Proton,Perodua,Naza,Inokom dll)
5 year loan – 3.85%
7 year loan – 4.00%
9 year loan – 4.10%

*Rate lama antara 3.5% hingga 3.75%

Aku dengan member aku agak bernasib baik sebab dah beli kereta hujung tahun lepas.Kenaikan ini agak tinggi kerana,jika diberikan contoh:

Perodua Myvi EZi Solid Colour - RM49,200
Interest Rate Lama :3.65% untuk 7 tahun dengan downpayment 10%
Bayaran bulanan : RM661.83

Interest Rate Baru :4% untuk 7 tahun dengan downpayment 10%
Bayaran bulanan : RM674.74

Perbezaan RM12.91 untuk sebulan.

Perbezaan antara rate interest lama dengan rate baru :
RM12.91x12 bulan x 7 tahun = Rm1084.44!!

Satu nilai yang cukup untuk tanggung minyak 
selama 4 bulan atau lampin anak selama setengah tahun.

Aku agak lega sebab bila beli kereta aku buat loan 9 tahun dengan interest rate 3.75%. Jika tak aku terpaksa tambah RM15 untuk bayar interest saja tiap2 bulan.15x12 bulan x9 tahun = tambahan interest RM1620.

Malaysia oh Malaysia!
Interest naik,cukai eksais tak pernah turun.

Bacaan Lanjut :
Mengira Bayaran Ansuran Pinjaman Kereta Idaman Anda

20 ulasan:

jiwakacaw berkata...

gilak aarrrhhh....pas tu minyak pon naek...mmg terbaeeekk la...

Tanpa Nama berkata...

mcm mane dgn kete second hand pulak?

Hidemichi berkata...

tak berdaya la gua nak tukar kete tahun ni!

ninaneno berkata...

hmm... tahun lepas abang aku nak tukar pakai exora.

masa tu ada promotion d/pyment rm1800 je. dengan rate interest yang ko letak, memang rare la nak dapat peluang camtu... tambah plak ngan rebate 5000 kot kalo trade-in keta kluaran proton gak...

tapi... skang da takde. frust betul dia... sebab tahun lepas dia nak tukar keta tu... tak cukup duit utk d/pyment.

nampaknye pas bace entry ko... lagi2 la dier sedih. aku lagi sedih. bila dia tak tukar keta, aku takleh ikut family dia balik kampung.

dan tahun ni untuk kali ke-2 aku beraya sorang2 kat umah sebab tak muat keta dia nak bawak aku skali balik kampung bini dia.

dah la aku takde sape da selain family abang aku tu.

bapak ah kejam.

huh.

adikeica berkata...

kat sini, masa ekonomi tengah ok sikit haritu..cepat je dowang turunkan harga tiket tram! Wlaupon hanya turun 50 pence, tapi kami bersyukur!

Malaysia ni x kan ada yg penah nya nk turun..naik belaka! Naik minyak, naik tocang! Malaysia lah tu namanya..

Sebab tu judi pon dihalalkan..Naik syeikh betul!

Nerzhul berkata...

camne la orang nak suke kereta malaysia. dah la mahal. kualiti tak padan dengan harga pulak tu.

zuhdi berkata...

camnie xmerasala aku nak pakai kete..naik moto la sampai tua

mustaqim berkata...

@ ninaneno - x pe syng jgn risau ek nina, nanti i teman u masa raya nanti. tak baik tau duk sorang2 masa raya. tunggu i ye... ^_^

mr edz berkata...

kalau beli helikopter.. berapa interest rate dia plak?

Lun berkata...

mr edz... bli helicopter bayar cash, x da intrest

Tanpa Nama berkata...

smalam baca paper, dia tulis "It's not a problem, Malaysians WILL GET USED to this new rate."

'aisyah berkata...

saye beli keta awal bulan February lepas. gune graduate scheme. interest rate untuk loan tak nek lagi kot time tu.

micro_cuts berkata...

ni la jawapan untuk teka-teki amende yang naik tak penah turun.

kalis erectile dysfunction.

Tanpa Nama berkata...

ini tandanya KERAjaan Malaysia dah tadak duit, buat joli katak!!!rakyat yang kena tanggung beban!!!

Aieshh,,nampaknya rakyat malaysia kena pakai kereta lembu balik kalun camni.jimat, mesra alam

Senang citer..tukar Kerajaan yang banyak menyusahkan rakyat nih+kerajaan yang tak tahu mentadbir,+dasar lintah darat!!!!


PRU 13 pastikan korang UNDI PAKATAN RAKYAT!!!!

Sapa-sapa setuju dengan aku, pandang lubang telinga masing2 dan kata "blog cursing malaya ni best giler"

roy's keen berkata...

tot..ye...nak buat personal loan pun kene gov tax..nak buat leasing utk machine dgn company pun kene gov tax...segala jadah la nak kene tax.duit tax ni belanja ke mana hala?

Lisalis berkata...

tak merasa aku nak beli honda city =(
sedih aku ngan mesia nih..bukannye nak tolong rakyat,menyusahkan adelah.
nasib baiklah kereta ni takde value macam rumah.leh aku utamakan rumah aje dulu.

osman kering berkata...

keter naik harga??? orang melesia apa kisahhh....duit berlambak.... tengok jelaa keter dah bersepah sepah kat jalan...

muharam berkata...

kete bersepah tu sbb hutg la bro...m'sia ni ye ye je nk bntu rkyat...tp tax sana tax sini, hrga sumenye naik x trun2...pastu nak tarik subsidi...xde subsidi aku x kisah...tp TAX pun kena la TARIK SEKALI..(luahan org yg x beli2 kete lg..huhu)

muharam berkata...

kete byk tu mknanya org m'sia sk b'hutg...m'sia ni ye ye je nk tlg rkyat...sumenye nek x trun2..sakit ati pun ada...ni pulak nak tarik subsidi...aku x kisah nak tarik subsidi...tp TAX pun KENA TARIK DULU LA!!...duit rakyat diambil...pastu nekkan hrga sume benda...mana boleh camni!!! (luahan org yg terkandas nk beli kereta)

Tanpa Nama berkata...

sial laa kerajaan nie....aku bru jer nak beli keter.....hmmmm....camnie laa gayanya.....jom ikut aku beli kuda.....tkyah minyak...TT