April 08, 2014

Anda Makan Berdiri, Anda Berak Duduk dan Anda Tiup Makanan Anda?

Dalam kehidupan seharian kita, kadang2 kita tak sedar, ada banyak benda yang kita buat sebenarnya berlawanan dengan tuntutan sunnah Rasulullah. Cuma sebab benda tu tak salah jadi kita pandang enteng kerana benda tu tak salah. Paham tak apa aku tulis ni aa?

Kau ikut sunnah kau dapat pahala, kau tak buat tak dapat apa2 pun....tapi sayang la kan tak dapat. Mungkin sebab tu la kot pemikiran barat sangat mudah menyusup ke dalam kepala otak kita ni. Kita tak ikut apa yang Nabi ajar tapi ikut apa yang orang putih ajar...aku tak kata salah, cuma aku rasakan "Islam dah ajar kau cara mudah jadi kenapa kita gunakan cara susah?"

1. Makan dan minum berdiri

Kadang2 kita pergi majlis atau "parti" khasnya parti dekat tepi swimming pool macam bbq, event dan lain2, kita akan makan dan minum dengan berdiri. Kononnya mudah untuk mingle around, boleh berborak2 dan berkenalan dengan lebih ramai orang. Jika kita duduk dan makan, kita hanya akan nampak orang yang duduk dengan kita.

Salah? Tak salah. Tapi tu bukan adab kita. Masalahnya, dah ramai yang terikut, buat majlis tapi tetamunya kena makan berdiri. Selalunya bukan dekat rumah la tapi event2 korporat atau function.

2. Tandas duduk

Aku tak tau kenapa kita embrace benar tandas duduk...

Satu, kalau kencing, mesti akan ada sisa tertinggal atas rim dia. Dua, kalau dekat public toilet, kau sendiri berasa was-was. Dah la tandas ni memerlukan maintenance yang agak kerap kerana materialnya plastik (majoritinya) membuatkan lama kelamaan kesan kotoran akan melekat.

Kenapa makin lama tandas mencangkung makin extinct? Entah la.

Rasulullah dah ajar kita cara berak! Kau bayangkan Rasulullah siap ajar kita cara berak yang sempurna! Gila punyalah lengkap ajaran dia tetapi tandas duduk jugak la yang kita pasang dekat tiap2 rumah kita. Berak pun rasa tak puas aje kan? Dah la siap melekat air basuh bontot orang lain kat punggung.

3. Tiup lilin hari jadi

Kita dilarang tiup makanan! Tapi budak2 diajar supaya tiup makanan kalau panas. Yang lebih menyedihkan, dari kecik budak2 diajar untuk tiup lilin hari jadi atas kek.

Aku tau benda tu best tengok. Budak2 buat apa pun cute. Tapi budak2 kau paham la dia punya tipu macam mana..bersembur2. Dah dari kecik diajar tiup lilin, bila makin besar pun nak tiup la kan.

FUUUHHH FUUUH! Tak padam gak. FUUUUUHHHHH FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHHHHH!

Akhirnya terpadam lilin. Kemudian kek tu dipotong dan dikongsi bersama tetamu. Macam mana pulak kalau tertiup2 tu, terbang kahak ke jatuh atas kek...kau nak makan? Tuan punya kahak pun tak nak makan oi!

Sekarang ni jugak, kau cuba trace balik mana datang budaya tiup lilin atas kek ni.
Kenapa orang Melayu pun tiup2 lilin ni padahal....tu bukannya budaya kita pun?

17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

aku pun x tau la mantot, mana punya budaya semua ni. tak pulak aku kaji.
nnti dah buat kajian aku email kat ko ek.

Tanpa Nama berkata...

Aku tinggal kat kuarters kerajaan.Tandas yang dia sediakan memang tandas duduk la..huhu

Aisyah berkata...

Sunnah over science

Aisyah berkata...

And Deen over Culture and society

Dian berkata...

Rasulullah juga tak ajar umat dia cakap2 pasal porno, tot

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

Sunnah Rasullah menundukkan pandangan wpun benda yg x sepatutnya tgk terpampang depan mata.

Sunnah Rasullah tinggal dlm rumah berdinding tanah, berpelepah kurma dan berpelita. Btw, kalau buat rumah ni lg murah drp ko sewa/ beli rumah moden.

Sunnah Rasullah g mana2 samada berjalan atau naik unta. Bagus juga naik unta, x terperangkap dlm jem. Org mesti bg jalan sebab kagum.

Tanpa Nama berkata...

So, kau berani tak minom air atau makanan yg dihurung lalat?
Jawab sikit....

http://www.islam.gov.my/e-hadith/lalat-dan-penyakit-rasulullah-dan-saintis

http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2014/04/pm-of-malaysia-najib-razak-recommends.html

Tanpa Nama berkata...

Ofis aku klu buat event sume kne mkn berdiri walaupun chaiman melayu islam, tp pelik sbb dia klu mkn disuruh duduk...haha bengong

cibai berkata...

Umat malaysia banyak gemok dan obes..tandas cangkug boleh krem kaki wooo...

Tanpa Nama berkata...

Ada beza sunnah dan sirah.

D A R L I N G berkata...

Yg pasal tiup makanan tu bukan ke xleh tiup makanan yg panas.

Tanpa Nama berkata...

mantot ni nak tunjuk baik konon ckp pasal agama ikut sunnah lah apa lah, tp dia sendiri mengarut ckp benda2 lucah.... dia sendiri xfaham & x amal apa yg nabi suruh buat

PAPA JAIL berkata...

Haha MACAI butthurt......kehkeh...

Tanpa Nama berkata...

Double triple like!

Nurul Farahizzati Zakaria berkata...

Euuwww.. disgusting kahak! Tandas cangkung lagi best dari tandas duduk!

sayataksukatandasduduk berkata...

saya tak reti kencing/berak kat tandas duduk. walopun tandas rumah saya adalah tandas duduk, tapi saya cangkung jugak dekat atas tu..huhu~

masa kecik2 dulu duduk rumah yang tandas cangkung..dah besar sikit baru pindah rumah, tandasnye pulak tandas duduk..cuba jugak laa berak duduk..tapi serius tak reti..memang tak boleh keluar..
kalau kencing pun, rasa cam tak bersih je kalau duduk...sebab pikir cam mesti terpercik2 kena kat bahagian badan yg lain kalau duduk...

kalau pasal tiup lilin pada kek, skarang sy dah tak buat mende tu..dan sy pun sebolehnya cuba halang ahli keluarga atau kenalan terdekat buat mende tu..

Aiin Aini berkata...

Sayataksukatandasduduk...hahaha