April 16, 2014

Aku Cuba Memahami Bagaimana Melayu Terbahagi Kepada Pecahan Menggunakan Flowchart Ringkas

1. Carta perpecahan Melayu mengikut jantina


2. Carta perpecahan Melayu mengikut politik


3. Carta perpecahan Melayu mengikut agama


.............

Aku masih lagi dalam proses membuat beberapa carta lain.
Aku berharap agar usaha aku ini dapat membuat aku lebih memahami sosiologi masyarakat kita.

11 ulasan:

Qistina Nalkatli berkata...

Wanita kelantan~ohoho,,,,

badai berkata...

Haha profiling yang hebat! Kat part Islam tu boleh jugak tambah :
ASWJ a) Terbuka & tenang pada perbezaan mazhab
ASWJ b) Yang berbeza tu salah dan wahabi sebab tak pegi majlis ilmu padahal diri sendiri join kuliah magrib sekali dua je pastu tak perasan pun amalan mazhab lain.

Annakholat Atastokhdevishizar berkata...

life is not black and white mantot. there are a lot of grey areas. carta ko tu bolehla digunakan utk pemahaman mudah tapi jgnlah ikutkan sangat. mcm aku kata tadi, kehidupan tu bukan ada clear cut; jahat atau baik semata. tak adil kalau ko bahagi2 kan melayu pada 2, 3 kategori saja sedangkan setiap individu itu fahaman dan kelakuan mereka berbeza2; tidak jahat atau baik 100%

plain83 berkata...

oh interesting...

Tanpa Nama berkata...

such critical view mantot!sebenarnya STAR newspaper penah buat mcm ni beberapa tahun lalu,tp dalam bentuk kartun.1)konservative.b)blue collar. c)yippie d) new comers..lebih kurangla.pastu star jugak ada kuarkan article pasal mengundi..VOTE:its in the brain.lebih kurang trait seseorang yg membuatkan dia pilih aliran apa sbg partinya

Afandi Othman berkata...

penyokong pembangkang : muslimah pas , wanita kelantan.

Yang ni terbaik!! Haha

De La Rocha berkata...

Wah bagus la ko wat benda ni. Even though it's not 100% accurate per se but generally everybody falls in some sort of category one way or another. Kalu reader chip in a few ideas ble x?

Tanpa Nama berkata...

wanita kelantan.. wohoho jugak..

Tanpa Nama berkata...

dah la papa kedana hidup melarat tapi penyokong tegar,,,situasi- menteri BN terangkan akan teruskan GST sambil memberi alasan bonggok pada wartawan manakala pakcik melarat tadi akan ada berdiri disebelah menteri sambil angguk2 mengiyakan dengan bersungguh sungguh...dia paham ke tak GST apa..makin melarat la ko..

Tanpa Nama berkata...

situasi ni ko boleh tengok bila wartawan tv3 interview apa2 isu dalam bulettin utama..haa.haa

Prince of Noob berkata...

tapi kebanyakan wanita kelantan yang aku kenal yang belajar luar kelantan dan kerja kat kl mostly tak sokong pas